Bosna i Hercegovina (1947-1987)

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
avicena

#276 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne

Post by avicena »

nosara wrote:Sto bi rekli, dzaba su krecili... :-?
Nisu džaba. Danas nezaposleni imaju u prosjeku nešto više zuba i ne spavaju po parkovima što je bila privilegija onih prije krečenja. Valjda iz razloga što nije više sigurno kao nekada.

nosara

#277 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne

Post by nosara »

avicena wrote:
nosara wrote:Sto bi rekli, dzaba su krecili... :-?
Nisu džaba. Danas nezaposleni imaju u prosjeku nešto više zuba i ne spavaju po parkovima što je bila privilegija onih prije krečenja. Valjda iz razloga što nije više sigurno kao nekada.
Jos kad bi imali sta pregrist, bilo bi potaman... :lol:
Stopa nezaposlenosti u Unsko-sanskom kantonu (USK) premašila je 57 posto, dok je stopa zaposlenosti nepunih 16 posto.
avicena

#278 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne

Post by avicena »

nosara wrote: Jos kad bi imali sta pregrist, bilo bi potaman... :lol:
Ni oni prije krečenja mi ne djeluju pretilo. Pokušavaš me uvući u ulogu advokata Platformaša. Znaš da neću na to nasjesti. :wink:

Veče u Cazinu.

Image
nosara

#279 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne

Post by nosara »

Sve više zahtjeva za usluge javnih kuhinja u BiH: "Imaret" u Bihaću i Cazinu pred zatvaranjem

- Situacija je sve gora i gora. Svakodnevno pristižu zahtjevi za korištenje naših usluga, ali zbog alarmantne finansijske situacije u pitanju je opstanak kuhinja "Imareta" u Bihaću i Cazinu. Prošle godine nismo dobili nijednu marku od predviđenih 20.000. Bojim se da će naši korisnici za dva mjeseca ostati bez obroka - kaže za "Avaz" Alen Prošić, predsjednik Regionalnog odbora "Merhameta" Bihać.
Ili ste dzaba krecili, ili se rahatluk nesto ne prima...? :?
avicena

#280 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne

Post by avicena »

nosara wrote: Ili ste dzaba krecili, ili se rahatluk nesto ne prima...? :?
Nisam ja započeo veliko spremanje. Tvoji su pripremili farbu. Poslije znamo kako je teklo.

nosara

#281 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne

Post by nosara »

avicena wrote:
nosara wrote: Ili ste dzaba krecili, ili se rahatluk nesto ne prima...? :?
Nisam ja započeo veliko spremanje. Tvoji su pripremili farbu. Poslije znamo kako je teklo.

Ta farba vam nije valjala... Htjeli ste masnu... :D

Kad je pocela otpadat povukla i plafon, zidove... :roll:
avicena

#282 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne

Post by avicena »

nosara wrote: Ta farba vam nije valjala... Htjeli ste masnu... :D
Jedva nađosmo opet onu koju ti smatraš pravom pa ćemo vidjeti kako će izgledati renoviranje. Kako je reklamiraju izgleda da će biti postojanija, ali mi je nešto skroz šuhveli što prodavac ne daje garanciju.

nosara

#283 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne

Post by nosara »

avicena wrote:
nosara wrote: Ta farba vam nije valjala... Htjeli ste masnu... :D
Jedva nađosmo opet onu koju ti smatraš pravom pa ćemo vidjeti kako će izgledati renoviranje. Kako je reklamiraju izgleda da će biti postojanija, ali mi je nešto skroz šuhveli što prodavac ne daje garanciju.

Ovo je laznjak, tvoji su...! :( Crvena, koja je nakon dvije ruke pozelenila... :-? Valjda ona masna ispod izbija...!? :|
Gojeni H

#284 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne

Post by Gojeni H »

Razumijem zal za proslim vremenima. I jugo-nostalgiju do odredjene mjere.
Ono sto me zapanjuje je da ima ljudi kojima zrtva nije ista zavisno od toga s koje ideoloske podloge krvnik djelovao.

NKVD i Crveni Teror u Sovjetskom Savezu su odjednom drugaciji od SA jurisnika i nacisticke Njemacke. Milioni ljudi pobijeni i na jednoj i na drugoj strani. Jedni zbog rasne pripadnosti, drugi zbog umisljenog neprijateljstva prema sistemu.

Preneseno na nase terene, bivsi partizani, gladni seljaci se bune protiv vlasti koja ih gusi i bivaju proglaseni ustasama i cetnicima.
Neko rece da se trebalo strpiti. Vjerovatno to treba reci svima nama. Evo trpimo 17 godina dok "drzava ne stane na noge".
"Zastita sistema" neko rece. Znaci ova vlast je trebala pobiti ljude koji dodju da strajkuju pred parlament.

"Takav je bio vakat" rece cijenjeni forumas nosara.
Vakat je jednom bio kada su se spaljivale vjestice i ljudi koji su tvrdili da je Zemlja okrugla.
To nije sprijecilo normalan svijet ukljucujuci crkvu da osudi ovakve stvari iz proslosti.
Zapanjuje me neosudjivanje necega sto je bilo pogresno danas, u ovom vaktu. To nije stvar neukusa, to je strasno.
Bosnjacka surovost prema ideoloskom protivniku iz sopstvenog naroda je fenomen koji ce se izucavati u buducnosti. U to sam ubijedjen.
avicena

#285 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne

Post by avicena »

nosara wrote:
Ovo je laznjak, tvoji su...! :( Crvena, koja je nakon dvije ruke pozelenila... :-? Valjda ona masna ispod izbija...!? :|
Onda da pravimo nove? Pesnicom komunizma u svetlu budućnost. :wink: :mrgreen:

jOFLA

Post by jOFLA »

...
Last edited by jOFLA on 03/06/2023 21:17, edited 1 time in total.
semirizsvemira

#287 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne

Post by semirizsvemira »

Gojeni H wrote:Razumijem zal za proslim vremenima. I jugo-nostalgiju do odredjene mjere.
Ono sto me zapanjuje je da ima ljudi kojima zrtva nije ista zavisno od toga s koje ideoloske podloge krvnik djelovao.

NKVD i Crveni Teror u Sovjetskom Savezu su odjednom drugaciji od SA jurisnika i nacisticke Njemacke. Milioni ljudi pobijeni i na jednoj i na drugoj strani. Jedni zbog rasne pripadnosti, drugi zbog umisljenog neprijateljstva prema sistemu.

Preneseno na nase terene, bivsi partizani, gladni seljaci se bune protiv vlasti koja ih gusi i bivaju proglaseni ustasama i cetnicima.
Neko rece da se trebalo strpiti. Vjerovatno to treba reci svima nama. Evo trpimo 17 godina dok "drzava ne stane na noge".
"Zastita sistema" neko rece. Znaci ova vlast je trebala pobiti ljude koji dodju da strajkuju pred parlament.

Vakat je jednom bio kada su se spaljivale vjestice i ljudi koji su tvrdili da je Zemlja okrugla.
To nije sprijecilo normalan svijet ukljucujuci crkvu da osudi ovakve stvari iz proslosti.
Zapanjuje me neosudjivanje necega sto je bilo pogresno danas, u ovom vaktu. To nije stvar neukusa, to je strasno.
Bosnjacka surovost prema ideoloskom protivniku iz sopstvenog naroda je fenomen koji ce se izucavati u buducnosti. U to sam ubijedjen.
Svaka cast na ovom postu
semirizsvemira

#288 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne

Post by semirizsvemira »

nosara wrote:
zlata wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:Prva stvar, u Cazinu je bilo ustaša. U Cazinu su vladale ustaše. Pa ljudi dragi, Kvaternik je lično boravio u Cazinu noseći fes na glavi u pokušajima da nagovori Nuriju Pozderca da pređe u ustaše. Čuj, nije bilo ustaša... :roll:

Druga stvar, vidim da su neki opet zbunjeni. Da li je uzrok toj tzv. buni bio otpor komunističkoj vlasti (kako vi tvrdite) ili protest protiv povećanja poljoprivrednih nameta (kako glasi službeno objašnjenje) ?
Ustasku ideologije NISU krojili cazinski Bosnjaci,
niti su ju sprovodili.
A i danas-dan, Srbi se kurce s' Cetnicima. I to besramno.

Tako da je usporedba srpskih Cetnika i bosnjackih Ustasa....NIDJE VEZE. :lol:

Cetnistvo je ideologija koja i dalje ima svoje ideologe, svoje epicentre moci, svoje slijedbenike.

Krajiski seljak kojeg sam ja upoznala, i upitala "zasto je o's'o u Ustase", mi je odgovorio slijedece:

1. morali su ic' u nekakvu vojsku, jer su vec pokupili omladinu u domobrane
2. Ustase su imale bolje uniforme, i bolje naoruzanje, bolju HRANU
3. Partizana tad nije bilo nigdje, a i kad bi se pojavili, SAMO su palili muslimanska-krajiska sela, i odvodili Srbe i Cetnike sa sobom. Muslimani ih nisu nesto posebno zanimali.

Obojica su kasnije presla u Partizane. Ni jedan od te dvojice nije im'o pojma o Mein Kampfu, Hitleru, Auschwitzu.
Najobicniji seljacici, skoro djeca, koji su skinuli ketenove gace i obukli vojnu uniformu.

Samo su znali da im Cetnici kolju narod, da se Svabo najvise pita, i da im se nova drzava zova NDH. Nit su znali sta je komunizam, nit' fasizam, nit socijalizam.
Jadni seljacici... Prepali se mobilizacije u domobrane, koje su partizani razoruzavali i rastjerivali kucama. pa potrcali u ustase... Nemaju gace, ali znaju koje naoruzanje je bolje... :D

Cudi me da su im partizani palili sela...!? :? Ipak su to bili samo obicni seljacici, ustasice dobrovoljci, hrvatsko cvijece... :lol:

Ubijedjen sam da su dobro naucili sta je Titova vojska, Titova drzava i Titov socijalizam... :wink:
Da mnogi su naucili sta je to komunizam i nadam se da se ta opasna ideologija nikad vise nece pojaviti i takvo bezumlje i ludost . Crne pjege komunizma procitati . Sta su Staljin Tito , Causesesku i ostali zlocinci radili pozavidio b im i sam Hitler
It_is_a_Leclerc

#289 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne

Post by It_is_a_Leclerc »

semirizsvemira wrote:
Ubijedjen sam da su dobro naucili sta je Titova vojska, Titova drzava i Titov socijalizam... :wink:
Da mnogi su naucili sta je to komunizam i nadam se da se ta opasna ideologija nikad vise nece pojaviti i takvo bezumlje i ludost . Crne pjege komunizma procitati . Sta su Staljin Tito , Causesesku i ostali zlocinci radili pozavidio b im i sam Hitler[/quote]

Jel vi stvarno očekujete da vas bilo shvati ozbiljno dok imate hrabrosti uporediti najvećeg zločinca kojeg je historija upamtila, fašistu i nacistu, Adolfa Hitlera, sa vođom jednog narodnooslobodilačkog, antifašističkog pokreta, što Josipu Brozu Titu nikako ne možete osporiti ?!

Klasičan dokaz pokušaja historijskog revizionizma i revanšizma zbog kojeg kao društvo posrćemo godinama.
fatamorgana

#290 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne

Post by fatamorgana »

"semirizsvemira"

Da mnogi su naucili sta je to komunizam i nadam se da se ta opasna ideologija nikad vise nece pojaviti i takvo bezumlje i ludost . Crne pjege komunizma procitati . Sta su Staljin Tito , Causesesku i ostali zlocinci radili pozavidio b im i sam Hitler
Jel' ti ovako gnusno lažeš zato što to voliš ili si ovdje po zadatku?
semirizsvemira

#291 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne

Post by semirizsvemira »

nosara wrote:
semirizsvemira wrote:Kad neki podrzavaju ubijanje nevinih ljudi u ustanku . pa zar Tito i komunisti nisu podigli ustanak protiv aktuelne vlasti u tadasnjoj NDH . Po nekima znaci da je ono sto su ustase radili sasvim ok jer sta se rulja digla na ustanak kad im je dobro . Zalosno
Poredis Titovu drzavu i endehaziju, ustase i partizane...? :? Zalosno... :D
Nisam poredio koja je bolja vlast vec sam poredio samu bit pobune . Vazda je neko nezadovoljan a niko se opet ne buni bez veze . U Cazinu su se bunili siromasni i nezadovoljni protiv aktuelne vlasti ko sto su se Tito i komunjare pobunili protiv aktuelne vlasti u NDH . Indikativno je da su obje strane koristile iste metode , egezekucija ,zatvaranje i ostale represalije . Sad ces ti ove komunisticke represalije slaviti a ustaske osudjivati . Ja ,naprotiv, osudjujem obadvoje sto je i ljudski ili ?
Max Bunker

#292 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne

Post by Max Bunker »

Ovako, kao prvo jer ne moze da bude drugo. Nakon ubistva Mehmeda Spahe, da nije bilo druga Tita, partizana i NOB-a, bi vraga bilo BiH ikako a pogotovo ne u danasnjim granicama ( Badinterova komisija je EZ na postavljeno pitanje: " Jel' referendum republika, suprotan sa Ustavom SFRJ ? " odgovorila da nije, a sve po Ustavu iz 1974 ).
Od 1944 do 1950 je, istini za volju bio prisutan jedan diktatorski rezim, i to ni David Copperfield osporiti ne moze.
Cazinska buna je bas bila odgovor tih tvrdoglavih i ljutih ljudi, na taj sistem bez ikakvog vjersog, nacionalnog ili politickog smisla, cisto egzistencionslni odgovor ( od tri lidera, dvojica Srba ;-) ).
Na Albanskom jeziku, Bosnjak znaci suplja glava, zato ako zelite da branite bosnjastvo, knjige u sake, tastaturu ispred sebe i ucite.

Zakljucak: da nije bilo Tita i partizana, vjerovatno ne bi bilo ni Cazinske bude, ali da nije bilo njih, ne bi bilo ni BiH a vjerovatno ni Bosnjaka ( Muslimana/muslimana u BiH ).
FrankSlade

#293 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne

Post by FrankSlade »

Gojeni H wrote:Razumijem zal za proslim vremenima. I jugo-nostalgiju do odredjene mjere.

Duboki naklon
semirizsvemira

#294 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne

Post by semirizsvemira »

Max Bunker wrote:Ovako, kao prvo jer ne moze da bude drugo. Nakon ubistva Mehmeda Spahe, da nije bilo druga Tita, partizana i NOB-a, bi vraga bilo BiH ikako a pogotovo ne u danasnjim granicama ( Badinterova komisija je EZ na postavljeno pitanje: " Jel' referendum republika, suprotan sa Ustavom SFRJ ? " odgovorila da nije, a sve po Ustavu iz 1974 ).
Od 1944 do 1950 je, istini za volju bio prisutan jedan diktatorski rezim, i to ni David Copperfield osporiti ne moze.
Cazinska buna je bas bila odgovor tih tvrdoglavih i ljutih ljudi, na taj sistem bez ikakvog vjersog, nacionalnog ili politickog smisla, cisto egzistencionslni odgovor ( od tri lidera, dvojica Srba ;-) ).
Na Albanskom jeziku, Bosnjak znaci suplja glava, zato ako zelite da branite bosnjastvo, knjige u sake, tastaturu ispred sebe i ucite.

Zakljucak: da nije bilo Tita i partizana, vjerovatno ne bi bilo ni Cazinske bude, ali da nije bilo njih, ne bi bilo ni BiH a vjerovatno ni Bosnjaka ( Muslimana/muslimana u BiH ).
Da nije ovo da nije ... da nije dedi ono bila bi baba ...
Da je Joza bravar toliko volio muslimane Bosnjake ne bi ih pobrisao gumicom 1945 . Dakle vec tada se naslucivao nestanak Bosnjaka i podjela Bosne izmedju Srbije i Hrvatske . Kasnije je to pokusao sprijeciti Dzema Bijedic i tada je nastao taj famozni Ustav 1974 a kojim se nazirao raspad Jugoslavije , koji je vec tada bio neminovan i samo je bilo pitanje dana . A opet Dzema Bijedic je puno uradio na ekonomskoj saradnji sa nekim africkim i azijskim zemljama od koje je ta bivsa Jugoslavija imala velike koristi . Inace bi vec tada bila ekonomski jedna obicna nula i nastavila se bijeda koja je trajala od rata
irac300

#295 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne

Post by irac300 »

semirizsvemira

Da nije ovo da nije ... da nije dedi ono bila bi baba ...
Da je Joza bravar toliko volio muslimane Bosnjake ne bi ih pobrisao gumicom 1945 . Dakle vec tada se naslucivao nestanak Bosnjaka i podjela Bosne izmedju Srbije i Hrvatske . Kasnije je to pokusao sprijeciti Dzema Bijedic i tada je nastao taj famozni Ustav 1974 a kojim se nazirao raspad Jugoslavije , koji je vec tada bio neminovan i samo je bilo pitanje dana . A opet Dzema Bijedic je puno uradio na ekonomskoj saradnji sa nekim africkim i azijskim zemljama od koje je ta bivsa Jugoslavija imala velike koristi . Inace bi vec tada bila ekonomski jedna obicna nula i nastavila se bijeda koja je trajala od rata

Da nije bilo ''Joze bravara'' sada bi se takvi kao ti krstili i zvali jedan drugog na slavu i krštenja. Umjesto što glumiš nekog velikomuslimana, bolje malo razmisli, umjesto što pljuješ po jednom sistemu, koji nije bio savršen, ali je svjetlosnim godinama daleko od onog čemu ga takvi kao ti želite prikazati.
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#296 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne

Post by sabina1 »

semirizsvemira wrote: Da nije ovo da nije ... da nije dedi ono bila bi baba ...
Da je Joza bravar toliko volio muslimane Bosnjake ne bi ih pobrisao gumicom 1945 .
Nije on imao brisati ništa. To je bilo "obrisano" još u Kraljevini Jugoslaviji. Znači pišeš neistinu.
semirizsvemira wrote:Dakle vec tada se naslucivao nestanak Bosnjaka i podjela Bosne izmedju Srbije i Hrvatske.
Ko , gdje kada ? Sporazum Cvetković-Maček iz 1939? Sporazum Milošević-Tuđman iz 1992 ? Oko uloge bošnjačkih nacionalista nisam upoznata , no ovih 20 godina se itekako šuška o bošnjačkoj državi i nestanku BiH. Dakle tada se nije naslućivao nestanak BiH niti Bošnjaka. Pišeš neistinu i nekompetentan si.
semirizsvemira wrote:Kasnije je to pokusao sprijeciti Dzema Bijedic i tada je nastao taj famozni Ustav 1974 a kojim se nazirao raspad Jugoslavije , koji je vec tada bio neminovan i samo je bilo pitanje dana .
Prvo famozni ustav iz 1974 je doveo do DECENTRALIZACIJE zemlje sa punim ovlastima republika , Srbija je dobila dvije pokrajine koje su de facto bile države u državi čime je ona bila spriječena da provodi bilo kakvu politiku hegemonije. Raspad Jugoslavije nije nastao zbog tog Ustava , nego zbog kršenja istog Miloševićevim ukidanjem autonomnih pokrajina i Tuđmanovim rezolutnim odbijanjem konfederacije na koju su ostali pristali ali Tuđman nije htio odustati od svoje ideje. Svjedoci : Kučan dr. Milan bivši predsjednik Slovenije i Gligorov Kiro , bivši predsjednik Makedonije u televizijskoj emisiji 2005 godine.Dakle pišeš neistinu.

semirizsvemira wrote:A opet Dzema Bijedic je puno uradio na ekonomskoj saradnji sa nekim africkim i azijskim zemljama od koje je ta bivsa Jugoslavija imala velike koristi . Inace bi vec tada bila ekonomski jedna obicna nula i nastavila se bijeda koja je trajala od rata
Kako Srbi i Hrvati forsiraju "svoje" tako i Bošnjaci nastavljaju a kunu se u "multietničnost" . To što je Džemal Bijedić iz mog naroda , ne znači da je bio toliko kompetentan i utjecajan i moćan. Ne kažem da nije, ali on se idealizira samo zato što je Bošnjak. Razvoj odnosa sa afričkim državama počinje punih petnaest godina prije smrti Džemala Bijedića na konferenciji nesvrstanih u Beogradu. Dakle Džema Bijedić je mogao razvijati te odnose ali ne znam koliko je to bilo relevantno jer je čovjek bio ateist i nimalo religijski zagrižen pa samim tim nije mogao biti ni "meta" potencijalnih afričkih "investitora". Kao ekonomist -možda , nisam upućena ali osnova jugoslavenske privrede su bili zajmovi sa zapada i veliki novac dijaspore koji je ulazio u zemlju. Afrički "giganti" ni izbliza nisu ulagali niti plaćali koliko se čini. Plaćali su JNA da njihovim diktatorskim g*..cama napravi sigurna skloništa.
Privredni razvoj Jugoslavije sedamdesetih NEMA VEZE sa Džemom Bijedićem i njegovom ekonomijom već sa Kardeljevskim sprovođenjem teoretskog samoupravljanja i otvaranju STRANOM KAPITALU ulaz u Jugoslaviju na mala vrata uz liberalizaciju kretanja i KONAČNIH REZULTATA OBRAZOVANJA LJUDI ranijih decenija. Dakle nepišeš istinu i nekompetentan si.

Oružana pobuna u Cazinskoj Krajini je mogla biti potpuno opravdana kroz socijalno-ekonomsko stanje. Sigruna sam da ljudi nisu ustali iz obijesti. Način na koji je ugušena govori o OZBILJNOSTI OČUVANJA SUVERENITETA I SISTEMA u državi protiv koje je podignuta. Da nije bilo nevinih ljudskih žrtava - takvo očuvanje sistema je apsolutno legalno u uslovima demokratije. U uslovima parlamentarnog apsolutizma se može govoriti ili ovako ili onako. Takvi ustanici ne bi bolje prošli niti u NDH niti u Kraljevini Jugoslaviji , niti u Austrougarskoj niti u Osmanskom Carstvu.
Dakle nije poenta šta je Tito učinio za Bošnjake (s ponosom Sarajevo jedino ima glavnu ulicu - Titovu i ne samo što je bošnjački grad , već srpski i hrvatski odnosno bosanski) , nego da li su se nevine ljudske žrtve mogle izbjeći. Ukoliko jesu , pojedinci trebaju odgovarati - kolektivitet i sistem nikako.
nosara

#297 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne

Post by nosara »

tvsabina wrote:
Da je Joza bravar toliko volio muslimane Bosnjake ne bi ih pobrisao gumicom 1945 .
Nije on imao brisati ništa. To je bilo "obrisano" još u Kraljevini Jugoslaviji. Znači pišeš neistinu.
semirizsvemira wrote:Dakle vec tada se naslucivao nestanak Bosnjaka i podjela Bosne izmedju Srbije i Hrvatske.
Ko , gdje kada ? Sporazum Cvetković-Maček iz 1939? Sporazum Milošević-Tuđman iz 1992 ? Oko uloge bošnjačkih nacionalista nisam upoznata , no ovih 20 godina se itekako šuška o bošnjačkoj državi i nestanku BiH. Dakle tada se nije naslućivao nestanak BiH niti Bošnjaka. Pišeš neistinu i nekompetentan si.
semirizsvemira wrote:Kasnije je to pokusao sprijeciti Dzema Bijedic i tada je nastao taj famozni Ustav 1974 a kojim se nazirao raspad Jugoslavije , koji je vec tada bio neminovan i samo je bilo pitanje dana .
Prvo famozni ustav iz 1974 je doeveo do DECENTRALIZACIJE zemlje sa punim ovlastima republika , Srbija je dobila dvije pokrajine koje su de facto bile države u državi čime je ona bila spriječena da provodi bilo kakvu politiku hegemonije. Raspad Jugoslavije nije nastao zbog tog Ustava , nego zbog kršenja istog Miloševićevim ukidanjem autonomnih pokrajina i Tuđmanovim rezolutnim odbijanjem konfederacije na koju su ostali pristali ali Tuđman nije htio odustati od svoje ideje. Svjedoci : Kučan dr. Milan bivši predsjednik Slovenije i Gligorov Kiro , bivši predsjednik Makedonije u televizijskoj emisiji 2005 godine.Dakle pišeš neistinu.

semirizsvemira wrote:A opet Dzema Bijedic je puno uradio na ekonomskoj saradnji sa nekim africkim i azijskim zemljama od koje je ta bivsa Jugoslavija imala velike koristi . Inace bi vec tada bila ekonomski jedna obicna nula i nastavila se bijeda koja je trajala od rata
Kako Srbi i Hrvati forsiraju "svoje" tako i Bošnjaci nastavljaju a kunu se u "multietičnost" . To što je Džemal Bijedić iz mog naroda , ne znači da je bio toliko kompetentan i utjecajan i moćan. Ne kažem da nije, ali on se idealizira samo zato što je Bošnjak. Razvoj odnosa sa afričkim državama počinje punih petnaest godina prije smrti Džemala Bijedića na konferenciji nesvrstanih u Beogradu. Dakle Džema Bijedić je mogao razvijati te odnose ali ne znam koliko je to bilo relevantno jer je čovjek bio ateist i nimalo religijski zagrižen pa samim tim nije mogao biti ni "meta" potencijalnih afričkih "investitora". Kao ekonomist -možda , nisam upućena ali osnova jugoslavenske privrede su bili zajmovi sa zapada i veliki novac dijaspore koji je ulazio u zemlju. Afrički "giganti" ni izbliza nisu ulagali niti plaćali koliko se čini. Plaćali su JNA da njihovim diktatorskim g*..cama napravi sigurna skloništa.
Privredni razvoj Jugoslavije sedamdesetih NEMA VEZE sa Džemom Bijedićem i njegovom ekonomijom već sa Kardeljevskim sprovođenjem teoretskog samoupravljanja i otvaranju STRANOM KAPITALU ulaz u Jugoslaviju na mala vrata uz liberalizaciju kretanja i KONAČNIH REZULTATA OBRAZOVANJA LJUDI ranijih decenija. Dakle nepišeš istinu i nekompetentan si.

Oružana pobuna u Cazinskoj Krajini je mogla biti potpuno opravdana kroz socijalno-ekonomsko stanje. Sigruna sam da ljudi nisu ustali iz obijesti. Način na koji je ugušena govori o OZBILJNOSTI OČUVANJA SUVERENITETA I SISTEMA u državi protiv koje je podignuta. Da nije bilo nevinih ljudskih žrtava - takvo očuvanje sistema je apsolutno legalno u uslovima demokratije. U uslovima parlamentarnog apsolutizma se može govoriti ili ovako ili onako. Takvi ustanici ne bi bolje prošli niti u NDH niti u Kraljevini Jugoslaviji , niti u Austrougarskoj niti u Osmanskom Carstvu.
Dakle nije poenta šta je Tito učinio za Bošnjake (s ponosom Sarajevo jedino ima glavnu ulicu - Titovu i ne samo što je bošnjački grad , već srpski i hrvatski odnosno bosanski) , nego da li su se nevine ljudske žrtve mogle izbjeći. Ukoliko jesu , pojedinci trebaju odgovarati - kolektivitet i sistem nikako.

:lol:

Dugo, ali jebitacno... :wink:

Jedino ovu posljednju recenicu ne vidim najbolje, nece moj laptop da je prikaze (sam brise slova, nevjerovatno!)... :D
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#298 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne

Post by sabina1 »

nosara wrote:
tvsabina wrote:
Prvo famozni ustav iz 1974 je doeveo do DECENTRALIZACIJE zemlje sa punim ovlastima republika , Srbija je dobila dvije pokrajine koje su de facto bile države u državi čime je ona bila spriječena da provodi bilo kakvu politiku hegemonije. Raspad Jugoslavije nije nastao zbog tog Ustava , nego zbog kršenja istog Miloševićevim ukidanjem autonomnih pokrajina i Tuđmanovim rezolutnim odbijanjem konfederacije na koju su ostali pristali ali Tuđman nije htio odustati od svoje ideje. Svjedoci : Kučan dr. Milan bivši predsjednik Slovenije i Gligorov Kiro , bivši predsjednik Makedonije u televizijskoj emisiji 2005 godine.Dakle pišeš neistinu.

Kako Srbi i Hrvati forsiraju "svoje" tako i Bošnjaci nastavljaju a kunu se u "multietičnost" . To što je Džemal Bijedić iz mog naroda , ne znači da je bio toliko kompetentan i utjecajan i moćan. Ne kažem da nije, ali on se idealizira samo zato što je Bošnjak. Razvoj odnosa sa afričkim državama počinje punih petnaest godina prije smrti Džemala Bijedića na konferenciji nesvrstanih u Beogradu. Dakle Džema Bijedić je mogao razvijati te odnose ali ne znam koliko je to bilo relevantno jer je čovjek bio ateist i nimalo religijski zagrižen pa samim tim nije mogao biti ni "meta" potencijalnih afričkih "investitora". Kao ekonomist -možda , nisam upućena ali osnova jugoslavenske privrede su bili zajmovi sa zapada i veliki novac dijaspore koji je ulazio u zemlju. Afrički "giganti" ni izbliza nisu ulagali niti plaćali koliko se čini. Plaćali su JNA da njihovim diktatorskim g*..cama napravi sigurna skloništa.

:lol:

Dugo, ali jebitacno... :wink:

Jedino ovu posljednju recenicu ne vidim najbolje, nece moj laptop da je prikaze (sam brise slova, nevjerovatno!)... :D
Hvala . S ponosom slijedim tvoj put - zaista (nisam sarkastična) :-D .
Posljednja rečenica ipak predstavlja ideju da niko ne može biti savršen ali da može biti perfektan :thumbup:
Gojeni H

#299 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne

Post by Gojeni H »

Hvala . S ponosom slijedim tvoj put - zaista (nisam sarkastična) :-D .
Posljednja rečenica ipak predstavlja ideju da niko ne može biti savršen ali da može biti perfektan :thumbup:
Dobro je ba nosara tog boljsevickog cyber-svodnistva.
Ova seka bi mogla jos zapjevat: "Druze nosara mi ti se kunemo da sa tvoga puta ne skrenemo" :lol:
zović

#300 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne

Post by zović »

Tamo se dogodio komunistićki zločin prema nevinim ljudima kojeg je potrebno osuditi u skladu sa naputcima VE o žrtvama komunističkih zločina na prostorima bivše SFRJ!

Isto tako treba postupiti svugdje gdje se dogodio zločin jugokomunističkog diktarskog režima
i na taj način otvoriti ove prostore pravoj povjesnoj istini da bi se spriječilo ponavljanje zloćina i mirni ulazak ovih zemalja u Europski civilizacijski krug,gdje one od uvijek pripadaju!

Zločini ustaša,hanđara i drugih su odavno procesuirani i debelo preplaćeni,pa je sada došao red i na ove o kojima se više od pola stoljeća nije smijelo govoriti!
Post Reply