Ne da mi se da ti objašnjavam šta si sve profulao ovdje i koliko su ti naivne tvrdnje i koliko nerazumijevanja i nepoznavanja same ideje teatra si uspio da pokažeš u ovako malom postu. Mada, razumijem te ja, znam odakle to dolazi, ovdje je odavno amaterizam postao mjera stvari, pa bi ti i teatar odmjerio tom mjerom.dustaban wrote:Maloprije sam se malo zayebavo, a sad ozbiljno.
KLASICNO POZORISTE JE UMRLO shvatite to vec jedanput.
Umjetnicki svijet, koji je toga svjestan, snalazi se na razne nacine. Nama se sa pozoristima desilo isto sto i sa fakultetima - postali su sami sebi svrha. Previse ih je (da, da, previse) na ovoliki broj stanovnika. Sta ce nam koji racku profesionalna pozorista u Zenici, Tuzli Mostaru ?!
(sad ce svi skociti na mene) a ja nastavljam sa pitanjem - KDJE NAM JE SCENSKI AMATERIZAM?!
To smo sasvim ugusili. Amateri se, zahvaljujuci nakim "akademijama" dojebu diploma i samoproglase glumcima, rediteljima, pitsckommaterinom... sve ono sto nam fakat ne treba.
Ja kad odem u pozoriste, a to je sve rjedje, uglavnom se dosadjujem. Jednostavno smo sa internetom i svom ovom medijskom revolucijom dobili na dlanu svu svjetsku produkciju. Kako moze neko ko odgleda Lord of the dance, nakon toga gledati onaj sarajevski amaterizam (ne mogu se ni imena sjetiti, znam samo da je to radio onaj Dzadzo).
I zato nam gostovanja pune sale. Evo cak i ovaj ruski balet, koji je teska improvizacija, ovdje biva docekan ko nesta amaha.
Pozoriste mladih treba da se skroz okrene djeci, ali na nacin DA IZADJE IZ POZORISTA. Sta i kako to konkretno napraviti... neka to smisli neko drugi, ne mogu ni ja sve
Ovo prvo boldano ti je teška provala i nisi svjestan šta si lupio.
Uglavnom, da ti ne bih previše obrazlagao, izvoli pročitaj pismo jednog ruskog redatelja, friško napisano neki dan, mislim da ti može valjat i malo otvoriti oči.
http://kritika.ba/da-li-je-nama-potrebno-pozoriste/