Kako ih je konkretno spasio?sabina1 wrote:Svakako.Connaisseur Karlin wrote: Osobe koje gaze preko zivota neduznih osoba ,narocito djece civila za mene nisu velikani!
Ali osobe koje su spasile 1000 puta više života nedužnih osoba a naročito djece i civila su itekako velikani.
Tito je jedan od njih , zar ne ?
Josip Broz Tito
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Connaisseur Karlin
#276 Re: Josip Broz Tito
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#277 Re: Josip Broz Tito
Sabina ozenicu te babe mi.
- Connaisseur Karlin
#278 Re: Josip Broz Tito
Gojeni H wrote:Mozda i ne znam historiju, ali dobro poznajem ono sto sam dozivio. A dozivio sam da su Brozovi komunisti rasturili njegovu drzavu, njegova vojska izvrsila agresiju na 3 danas medjunarodno priznate drzave cineci usput stravicne zlocine, a da su ljudi koji su odskolovani za vrijeme njegove vladavine vodili ratove.dale cooper wrote:
Čim moraš postavljati takvo pitanje ili ne znaš istoriju, ili znaš ali je namjerno ignorišeš.
Kao što to gubitnici i rade.
Drzava koju je vodio nadzivila ga je citavih 11 godina.
Ovo naravno nije iskljucivo njegova krivica. Drzava bi se raspala s njim ili bez njega, ali kao neprikosnoveni vladar te drzave 35 godina mogao je stvoriti uslove da taj raspad bude daleko manje krvav.
Ja ne vidim pobjedu.
Last edited by Connaisseur Karlin on 06/05/2016 22:01, edited 1 time in total.
- Drvosjeca iz Dejcica
#279 Re: Josip Broz Tito
Pa skontaj kako nema? Hajde malo logike. Ako jedna država nema dovoljno resursa da osigura hranu za svoje stanovništvo šta očekuješ u jednom takvom logoru? Mislim ne opravdavam ali daleko od toga da je to bio zločin ili da ga izjednačimo sa zločinima NDH i nacista.Connaisseur Karlin wrote:Svaki logor je kao objekat negativan! Razgovarala sma sa osobmo koja je prezivjela takav logor Knindjani! Kakve veze ima prica o losim uslovima zivota civila nakon 2sv. rata sa kampovima ili logorima civila? Postavljanje takvih logora i radnih kampova jeste nehumano i rezultat jeste kombinacija vanjske i unutarnje politike,ali se opet ne moze izbjeci odgovornost Tita. Da li se u skolama ucilo o takvim kampovma i loogirma ? Da li je obrazovanje u SFRJ dozvoljavalo takve price na casovima istorije?Drvosjeca iz Dejcica wrote:Nije problem logora, taj logor nije bio logor smrti. Naveo sam primjere logora po americi za Japance i oni također nisu bilo logori smrti kao logori po uzoru NDH ili Njemačke...to je suštinska razlika. Vjerujem da uslovi nisu bili na nivou, kako higijenski tako i zdravstveni. Zamisli moja rahmetli nana mi je pričala, koja usput nije bila u logoru, da je iza drugog svjetkog rata baš bio problem za hranu i vladala je oskudica svega i svačega sve tamo do 1950 i neke. Zamisli amerikanci su gotovo pet do 7 godina iza završetka rata bacali i po Balkanu pakete hrane kao dio Maršalovog plana pomoći civilima. Recimo iz tog perioda je i nastao termin "trumanova jaja" jer je u to vrijeme predsjednik USA bio Hari Truman.Connaisseur Karlin wrote:
U Bleiburgu jeste bio formiran logor/kamp ,a problem je ubijanje istih i antejrani su silom na povratak od strane Britanaca.U kolonama su bila djeca i supruge vojnika kao i rodbina,jer im je bilo obecano da se dobiti vise o otici u daljnju emigraciju!
Za dunavske Svabe i njiove logore se djecom i majkama,sam napisala da su mnogi umirali od losih zdrastvenih uslova i gladi!
Takvi potezi u istorji se ne bi nikad trebali opravdavati. Tito je nakon Dogovrorau Potsdamu dobio odobrenje da licno donese odluku u vezi etnickih svaba,ako i druge drzave koje su immale visoku populaciju daunavskih njemaca.Dakle glad je vladala i među običnim stanovništvom, zdravstveni uslovi nikakvi jer je tek trebalo izgraditi zdravstvene ustanove. Pa hajmo realno, na Bjelašnici do pred sami rat u nekim selima nije bilo struje...zamisli kako je to sve izgledalo 1945. godine.
Već sam rekao da je teško iz udobnosti 2016. godinine objektivno sagledati sve te stvari. Pa eto i sama kažeš da je Tito dobio odriješene ruke kao i sve druge zmelje, dakle ne samo Tito i partizani.
Ne nije se učilo u školama isto kao što se ne bi znalo za Jasenovac da su Nijemci pobijedili. Da li bi svijet bio bolje mjesto za život da su NDH i Nijemci pobijedili? Mislim da ne. To bi bila falga slična ISIL-u gdje bi svaki pokušaj bilo kakvih demokratskih dostignuća koje imamo danas bio ugušen u krvi.
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#280 Re: Josip Broz Tito
Ućička republika.Connaisseur Karlin wrote:Kako ih je konkretno spasio?sabina1 wrote:Svakako.Connaisseur Karlin wrote: Osobe koje gaze preko zivota neduznih osoba ,narocito djece civila za mene nisu velikani!
Ali osobe koje su spasile 1000 puta više života nedužnih osoba a naročito djece i civila su itekako velikani.
Igmanski marš.
Bitka na Kozari.
Bitka na Neretvi
Sutjeska.
Zimske operacije 1943/44
Desant na Drvar.
Završne borbe za oslobođenje zemlje.
Dovoljno ?
Srdačan pozdrav.
_BataZiv_0809 wrote:Sabina ozenicu te babe mi.
Last edited by sabina1 on 06/05/2016 22:05, edited 1 time in total.
- Connaisseur Karlin
#281 Re: Josip Broz Tito
Da su isti Njemci ostlai u svojim kuccama,imali bi vece sanse da prezive!!!Drvosjeca iz Dejcica wrote:Pa skontaj kako nema? Hajde malo logike. Ako jedna država nema dovoljno resursa da osigura hranu za svoje stanovništvo šta očekuješ u jednom takvom logoru? Mislim ne opravdavam ali daleko od toga da je to bio zločin ili da ga izjednačimo sa zločinima NDH i nacista.Connaisseur Karlin wrote:
Svaki logor je kao objekat negativan! Razgovarala sma sa osobmo koja je prezivjela takav logor Knindjani! Kakve veze ima prica o losim uslovima zivota civila nakon 2sv. rata sa kampovima ili logorima civila? Postavljanje takvih logora i radnih kampova jeste nehumano i rezultat jeste kombinacija vanjske i unutarnje politike,ali se opet ne moze izbjeci odgovornost Tita. Da li se u skolama ucilo o takvim kampovma i loogirma ? Da li je obrazovanje u SFRJ dozvoljavalo takve price na casovima istorije?![]()
Ne nije se učilo u školama isto kao što se ne bi znalo za Jasenovac da su Nijemci pobijedili. Da li bi svijet bio bolje mjesto za život da su NDH i Nijemci pobijedili? Mislim da ne. To bi bila falga slična ISIL-u gdje bi svaki pokušaj bilo kakvih demokratskih dostignuća koje imamo danas bio ugušen u krvi.
Naranvno da je bio zlocin !!!
Nije se prialo u skolama jer tako svaka drazava u sivjetu kontrolise razvijanje znanja i svijseti vlastite populacije,a tad je bio znatno laksi proces "pranja mozgova"!
Imigranti su o tome godinama pricali,ali se o tome nije smjelo puno pricati unutar SFRJ.
- Corto Maltese
#282 Re: Josip Broz Tito
Jebi ga, sjetimo se sahrane.Connaisseur Karlin wrote:Ahaali svaki put kad se spomene dio Titove negativne proslosti,desi se forumska pobuna napada na tako divnu licnost ,kao i potreba fourmasa da opravadju Tita
Oprosti svim ovim obmanutim ljudima, na forumu i na tribinama

- Drvosjeca iz Dejcica
#283 Re: Josip Broz Tito
Ne bih ja rekao da su to brozovi komunisti već oni koji su 1945. pobjegli u Austriju i ostale zemlje te njihova djeca. Ta vojska koja je izvršavala agresiju nije bila titova već odavno već vojska jednog režima i jedne politike koja je opet imala oponente na drugim stranama i jedna drugu hranila. Stvari ipak nisu tek tako crno-bijele.Gojeni H wrote:Mozda i ne znam historiju, ali dobro poznajem ono sto sam dozivio. A dozivio sam da su Brozovi komunisti rasturili njegovu drzavu, njegova vojska izvrsila agresiju na 3 danas medjunarodno priznate drzave cineci usput stravicne zlocine, a da su ljudi koji su odskolovani za vrijeme njegove vladavine vodili ratove.dale cooper wrote:
Čim moraš postavljati takvo pitanje ili ne znaš istoriju, ili znaš ali je namjerno ignorišeš.
Ovo naravno nije iskljucivo njegova krivica. Drzava bi se raspala s njim ili bez njega, ali kao neprikosnoveni vladar te drzave 35 godina mogao je stvoriti uslove da taj raspad bude daleko manje krvav.
Ja ne vidim pobjedu.
- Connaisseur Karlin
#284 Re: Josip Broz Tito
Pitala sma koje su konkretno njegove zalsuge ,a ne zasluge boracasabina1 wrote:Ućička republika.Connaisseur Karlin wrote:Kako ih je konkretno spasio?sabina1 wrote: Svakako.
Igmanski marš.
Bitka na Kozari.
Bitka na Neretvi
Sutjeska.
Zimske operacije 1943/44
Desant na Drvar.
Dovoljno ?
Srdačan pozdrav.
- Connaisseur Karlin
#285 Re: Josip Broz Tito
Poredjenje sahrane je danas kao i dodjela nagrade za mirCorto Maltese wrote:Jebi ga, sjetimo se sahrane.Connaisseur Karlin wrote:Ahaali svaki put kad se spomene dio Titove negativne proslosti,desi se forumska pobuna napada na tako divnu licnost ,kao i potreba fourmasa da opravadju Tita
- Drvosjeca iz Dejcica
#286 Re: Josip Broz Tito
Da su se ti isti Nijemci svrstali na stranu partizana vjerovatno bi prošli mnogo bolje. Meni u oči upade jedna rećenica koju si postala par stranica ranije gdje neka žena "žrtva" govori da su oni živjeli najnormalnije sve do 1945. godine dok nisu došli partizani.Connaisseur Karlin wrote:
Da su isti Njemci ostlai u svojim kuccama,imali bi vece sanse da prezive!!!
Naranvno da je bio zlocin !!!
Nije se prialo u skolama jer tako svaka drazava u sivjetu kontrolise razvijanje znanja i svijseti vlastite populacije,a tad je bio znatno laksi proces "pranja mozgova"!
Imigranti su o tome godinama pricali,ali se o tome nije smjelo puno pricati unutar SFRJ.
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#287 Re: Josip Broz Tito
Te borce nisu predvodili folksdojčeri koje toliko sažaljevaš , već On.Connaisseur Karlin wrote:Pitala sma koje su konkretno njegove zalsuge ,a ne zasluge boracasabina1 wrote:Ućička republika.Connaisseur Karlin wrote: Kako ih je konkretno spasio?
Igmanski marš.
Bitka na Kozari.
Bitka na Neretvi
Sutjeska.
Zimske operacije 1943/44
Desant na Drvar.
Dovoljno ?
Srdačan pozdrav.
- Corto Maltese
#288 Re: Josip Broz Tito
Eto, uspio je u farsičnoj reklamnoj kampanji u jedan tor sabiti Tačerku, Brežnjeva, Karterovu mater, Sadama, Gadafija... da ostalih 127 delegata ne nabrajam.Connaisseur Karlin wrote:Poredjenje sahrane je danas kao i dodjela nagrade za mirCorto Maltese wrote:Jebi ga, sjetimo se sahrane.Connaisseur Karlin wrote:Ahaali svaki put kad se spomene dio Titove negativne proslosti,desi se forumska pobuna napada na tako divnu licnost ,kao i potreba fourmasa da opravadju Tita
Sve je obicna farsa i jos bolja propaganda
I to posmrtno.
Prošlo 35 godina, ni Coca Cola ni Pepsi još nisu došli dalje od Messija i Jordana.
Last edited by Corto Maltese on 06/05/2016 22:19, edited 1 time in total.
- Drvosjeca iz Dejcica
#289 Re: Josip Broz Tito
Connaisseur Karlin wrote:
Poredjenje sahrane je danas kao i dodjela nagrade za mirSve je obicna farsa i jos bolja propaganda
Možda je ovako bolje?

- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#290 Re: Josip Broz Tito
Karterovu mater 
- dale cooper
#291 Re: Josip Broz Tito
Ne vidim kakve veze imaju ljudi koji su rasturili bivšu državu sa Brozom koji je u drugom svjetskom ratu zajedno sa ostatkomConnaisseur Karlin wrote:Gojeni H wrote:Mozda i ne znam historiju, ali dobro poznajem ono sto sam dozivio. A dozivio sam da su Brozovi komunisti rasturili njegovu drzavu, njegova vojska izvrsila agresiju na 3 danas medjunarodno priznate drzave cineci usput stravicne zlocine, a da su ljudi koji su odskolovani za vrijeme njegove vladavine vodili ratove.dale cooper wrote:
Ja ne vidim pobjedu.
antifašističkog svijeta porazio fašizam i fašiste i iz pepela izgradio državu. Porazio je iste one fašiste čiji duh pojedinci pokušavaju
oživjeti u Hrvatskoj. To da li je mogao spriječiti raspad Jugoslavije je neka druga tema (uostalom ima tema o Jugoslaviji)
Ja govorim o onim stvarima koje je uradio i pobjede koje je izvojevao, a među njima je bilo mnogo više dobrih nego loših.
A jedna od njih je nepobitna činjenica pobjede nad fašizmom
- Drvosjeca iz Dejcica
#292 Re: Josip Broz Tito
Corto Maltese wrote:
Eto, uspio je u farsičnoj reklamnoj kampanji u jedan tor sabiti Tačerku, Brežnjeva, Klintonovu mater, Sadama, Gadafija... da ostalih 127 delegata ne nabrajam.
I to posmrtno.
Prošlo 35 godina, ni Coca Cola ni Pepsi još nisu došli dalje od Messija i Jordana.
- Corto Maltese
#293 Re: Josip Broz Tito
Ispravljeno!_BataZiv_0809 wrote:Karterovu mater
- Connaisseur Karlin
#294 Re: Josip Broz Tito
Ama pitam za vrijeme mira,nakon ratasabina1 wrote:Te borce nisu predvodili folksdojčeri koje toliko sažaljevaš , već On.Connaisseur Karlin wrote:
Pitala sma koje su konkretno njegove zalsuge ,a ne zasluge boraca
- Connaisseur Karlin
#295 Re: Josip Broz Tito
Nakon terora u Parizu je bio fromiran sloan broj politicaraCorto Maltese wrote:Eto, uspio je u farsičnoj reklamnoj kampanji u jedan tor sabiti Tačerku, Brežnjeva, Karterovu mater, Sadama, Gadafija... da ostalih 127 delegata ne nabrajam.Connaisseur Karlin wrote:
Poredjenje sahrane je danas kao i dodjela nagrade za mirSve je obicna farsa i jos bolja propaganda
I to posmrtno.
Naravno da je bila obicna farsa,tacnije,politicka farsa
- Connaisseur Karlin
#296 Re: Josip Broz Tito
Naravno da nije! Zasto bi bilo?Drvosjeca iz Dejcica wrote:Connaisseur Karlin wrote:
Možda je ovako bolje?
Nisu bez ralzoga centici dobili ordenje i priznanje iz SAD. Sve zahvaljujci lobiju imigranta i lobiju poiticara
- Connaisseur Karlin
#297 Re: Josip Broz Tito
Tito je bio svjestan da drzava nece dugo prezvijeti bez njega,jer su politicki sukobi postojali vec krajem 70tih godina!dale cooper wrote:Ne vidim kakve veze imaju ljudi koji su rasturili bivšu državu sa Brozom koji je u drugom svjetskom ratu zajedno sa ostatkomConnaisseur Karlin wrote:Gojeni H wrote:
Mozda i ne znam historiju, ali dobro poznajem ono sto sam dozivio. A dozivio sam da su Brozovi komunisti rasturili njegovu drzavu, njegova vojska izvrsila agresiju na 3 danas medjunarodno priznate drzave cineci usput stravicne zlocine, a da su ljudi koji su odskolovani za vrijeme njegove vladavine vodili ratove.
Ja ne vidim pobjedu.
antifašističkog svijeta porazio fašizam i fašiste i iz pepela izgradio državu. Porazio je iste one fašiste čiji duh pojedinci pokušavaju
oživjeti u Hrvatskoj. To da li je mogao spriječiti raspad Jugoslavije je neka druga tema (uostalom ima tema o Jugoslaviji)
Ja govorim o onim stvarima koje je uradio i pobjede koje je izvojevao, a među njima je bilo mnogo više dobrih nego loših.
A jedna od njih je nepobitna činjenica pobjede nad fašizmom
- Corto Maltese
#298 Re: Josip Broz Tito
Znam.Connaisseur Karlin wrote:Nakon terora u Parizu je bio fromiran sloan broj politicaraCorto Maltese wrote:Eto, uspio je u farsičnoj reklamnoj kampanji u jedan tor sabiti Tačerku, Brežnjeva, Karterovu mater, Sadama, Gadafija... da ostalih 127 delegata ne nabrajam.Connaisseur Karlin wrote:
I to posmrtno.
Prošlo 35 godina, ni Coca Cola ni Pepsi još nisu došli dalje od Messija i Jordana.![]()
Naravno da je bila obicna farsa,tacnije,politicka farsaPa politicari su samponi u tome
A antifašizam je floskula.
Srećom, tvoja revizionistička naklapanja se primaju samo u tri države na ovoj planeti.
Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini.
Dalje od toga ne prolaze.
http://foreignpolicy.com/2016/05/06/cro ... ign=buffer
- Connaisseur Karlin
#299 Re: Josip Broz Tito
Ama,narod je bio nepismen,obicne ovce,koje su se nadale da ce se rat zarsiti sa pobjedom Njemaca,ali je bilo mnogo civila i sluzbenih lica koja su ubijena upravo od strane Njemaca,jer nisu slijedli njihovu idelogiju. Tipicno pranje mozga,tipicno za svaki kritican istorjski period.Znas vlro dobro da su SS pokusali regrutovati domace,etnicke Njeamce. Ali to i dalje nije izgovor da se otkloni dogovornost od tjeranja civila iz vlastitih kuca u logore i radne kampove,nakon rata ! To jeste zlocin!Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Da su se ti isti Nijemci svrstali na stranu partizana vjerovatno bi prošli mnogo bolje. Meni u oči upade jedna rećenica koju si postala par stranica ranije gdje neka žena "žrtva" govori da su oni živjeli najnormalnije sve do 1945. godine dok nisu došli partizani.Zamisli živiš sasvim normalno dok čitav svijet oko tebe doslovno krvari, gubi svoje najbliže, zatiru se čitava sela, gradovi, narodi nestaju a ti bezbrižno živiš negdje u Baranji i uz toplu vatricu slušaš Fuhrera ili Goebelsa kako lijepo govori o nadmoći tvoje vrste.
E onda ti iznenada na vrata 1945. pokucaju partizani i razjebu ti san o arijevskoj rasi i ostalim ala ISIL sranjima. I ti to nazivaš zločin, ma daj produži dalje u troskoku.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#300 Re: Josip Broz Tito
Dobro i sta hoces ti od nas