Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post Reply
Drvosjeca iz Dejcica

#276 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

breuer wrote:
GeeTnT wrote:Po cemu su baguette uspjesniji?
Pa svi društveni koncepti su potekli od njih, mnogo intelektualnog i društvenog utjecaja uopšte unutar čitave Evrope, pa i svijeta. To što prosječni Bošnjo vidi samo Golfa i Mercedesa, to je dokaz njegove sluđene ograničenosti, što onaj krst u sudnici otprilike i simboliše.
Kako svi? Ja mislio Marks Nijemac kad po tebi Francuz? :mrgreen: Njemačka je velika zemlja isto tako i Francuska ali lično smatram da je Njemačka neke stvari riješila bolje danas nego Francuska. Ekonomski bolje stoje od Francuske, uvijek su imali bolje inžinjere, mehaniku, elektroniku...ta tradicija i danas nastavljena. Ne kažem ja da su Francuzi loši ali su Nijemci uspješniji.

Kamo sreće da smo po pitanju ekonomije, demokratske tradicije i kulture kao Nijemci.
breuer

#277 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by breuer »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Kako svi? Ja mislio Marks Nijemac kad po tebi Francuz? :mrgreen: Njemačka je velika zemlja isto tako i Francuska ali lično smatram da je Njemačka neke stvari riješila bolje danas nego Francuska. Ekonomski bolje stoje od Francuske, uvijek su imali bolje inžinjere, mehaniku, elektroniku...ta tradicija i danas nastavljena. Ne kažem ja da su Francuzi loši ali su Nijemci uspješniji.

Kamo sreće da smo po pitanju ekonomije, demokratske tradicije i kulture kao Nijemci.
Čuj demokratske tradicije i kulture kao Nijemci :D :lol:

Marks je bio njemački Jevrej, no stvarno je glupo porediti društvene utjecaje Francuske i Njemačke. Mislim, dovoljno je pomenuti buržoasku revoluciju, pa revoluciju 1848., pa 1968. Svi znamo čime su nas i čitav svijet počastili Nijemci...kako god, i po pitanju sekularizacije su Francuzi daleko odmakli od Nijemaca čim ne dopuštaju gluposti u sudnici tipa krsta, hidžaba i sl.

Ajde da si naveo Veliku Britaniju rasprava bi bila kompleksnija, ali Njemačka je stvarno lagan slučaj po tom pitanju.
sumirprimus

#278 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by sumirprimus »

Kad balkanac trazi mane europskim i svjetskim gigantima...
sinuhe

#279 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by sinuhe »

Ili "kako su oni to lijepo uredili u Njemackoj".
breuer

#280 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by breuer »

sumirprimus wrote:Kad balkanac trazi mane europskim i svjetskim gigantima...
To "balkanac" zadrži za sebe :D tražimo modele koji nam odgovaraju da ih se kopira, meni je draži francuski, kolegi forumašu njemački sa sve krstovljem po sudnicama :-)
Drvosjeca iz Dejcica

#281 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

breuer wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Kako svi? Ja mislio Marks Nijemac kad po tebi Francuz? :mrgreen: Njemačka je velika zemlja isto tako i Francuska ali lično smatram da je Njemačka neke stvari riješila bolje danas nego Francuska. Ekonomski bolje stoje od Francuske, uvijek su imali bolje inžinjere, mehaniku, elektroniku...ta tradicija i danas nastavljena. Ne kažem ja da su Francuzi loši ali su Nijemci uspješniji.

Marks je bio njemački Jevrej, no stvarno je glupo porediti društvene utjecaje Francuske i Njemačke. Mislim, dovoljno je pomenuti buržoasku revoluciju, pa revoluciju 1848., pa 1968. Svi znamo čime su nas i čitav svijet počastili Nijemci...kako god, i po pitanju sekularizacije su Francuzi daleko odmakli od Nijemaca čim ne dopuštaju gluposti u sudnici tipa krsta, hidžaba i sl.

Ajde da si naveo Veliku Britaniju rasprava bi bila kompleksnija, ali Njemačka je stvarno lagan slučaj po tom pitanju.
Poenta priče Njemačka Francuska je da je i Njemačka dala dosta društvenog uticaja bez obzira na vadionu njemački Jevrej. :wink: Za tvoju informaciju Marks je pisao neke vrlo loše stvari o Jevrejima i tradiciji istih ali da sada ne otvaramo i tu temu jer je off topic.

Ono što je najvažnije a čime izbijamo argument onih koji se pozivaju na EU da i u toj EU imamo vrlo šarenu situaicju po pitanju religijskih simbola u sudnici, recimo Njemačka, Austrija... :wink:
sumirprimus

#282 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by sumirprimus »

breuer wrote:
To "balkanac" zadrži za sebe :D tražimo modele koji nam odgovaraju da ih se kopira, meni je draži francuski, kolegi forumašu njemački sa sve krstovljem po sudnicama :-)
Sloboda govora.naravno da necu.zadrzat za sebe.forum je...
Naravno daj balkanski...
Drvosjeca iz Dejcica

#283 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

breuer wrote:
Dakle priča kako u Evropi sve sekularno do jaja pada u vodu. Ne vidim zašto mi za sebe ne bi mogli pronaći neki poseban model jer kolege iz RS-a vole reći da je Bih specifična država...e ako smo specifični onda moramo tražiti specifična rješenja. Vidjeli smo iz rasprave da imamo i u Evropi kojoj težimo različite modele po kojima je ova problematika riješena. To je poenta cijele priče.
breuer

#284 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by breuer »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Dakle priča kako u Evropi sve sekularno do jaja pada u vodu. Ne vidim zašto mi za sebe ne bi mogli pronaći neki poseban model jer kolege iz RS-a vole reći da je Bih specifična država...e ako smo specifični onda moramo tražiti specifična rješenja. Vidjeli smo iz rasprave da imamo i u Evropi kojoj težimo različite modele po kojima je ova problematika riješena. To je poenta cijele priče.
Ok, ajmo napraviti svoju sopstvenu priču, to je najbolje naravno. Čisto, objektivno i profesionalno.
sumirprimus

#285 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by sumirprimus »

Najbolje jw naravno otvoreno gradjansko drustvo gdje se drugo i drugacije postuje ...
Naravno da to ne godi vecini..jer kako objasnit onda rezultate izbora?
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#286 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by _BataZiv_0809 »

Proposition Joe wrote: Isto tako mahrama nije garant da sutkinja koja ga nosi nece biti pristrasna/nepristrasna. Ali jeste prijetnja krivicnopravnom posljedicom u slucaju pristrasnog donosenja presude.

PS.

Odgovor za petokraku... Nije isto petokraka i mahrama i ti to znas ali eto, moras se za nesta uhvatit. Ne znam kako bih se osjecao, jer nisam sjedio u ulozi stranke pred ovim "normalnim" i "nepristrasnim" sudijama (oni su ocito a priori nepristrasni) na sudu do sada nikako, tako da odgovor ne znam. Neugodno vjerovatno, kao i pred ovim nepristrasnim. Ponajvise ovisi o ponasanju sudije sa petokrakom za vrijeme rasprave i naravno od presude. Ako meni ne ide u prilog zalio bih se i pozvao se na petokraku i pristrasnost isto kao sto bi se zalio i protiv presude ovog "nepristrasnog" sudije iz nekog razloga, a razlog za zalbu se uvijek iskopa. Samo ne znam, bez obzira na moj nelagodan osjecaj pred sudijom koji nosi petokraku, zasto bi taj sudija imao razloga da donese odluku na moju stetu, vodjen pristrasnoscu?
Garant treba da bude njeno pravnicko znanje, profesionalizam, nepotkupljivost i beskompromisna objektivnost. Svaka vanjska manifestaija njene pripadnosti odredjenom svjetonazoru moze dovesti u sumnju ovo zadnje. A narocito je to osjetljivo pitanje u nehomogenim drustvima poput naseg.

Petokraka i marama su u simbolickom smislu isto. Islam je ideologija kao i svaka druga religija.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#287 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by _BataZiv_0809 »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Biblija nije garant da neces lagat. Nego prijetnja krivicnopravnom posljedicom u slucaju krivokletstva.
To je zajedničko za svaki sud i iskaz na sudu da ćeš snositi posljedice ako se ustanovi da lažeš. Biblija je prije svega religijska knjiga, najviši dokument jedne religije pa je poređenje iste sa hidžabom itekako ima smisla.

Sa druge strane zemlja koja svima služi kao primjer demokratije u Evropi, tolerancije, religijskih i ljudskih prava, ekonomskom i kulturnog prosperiteta u sudnici ima križ. Ne vidim nešto da oni isti zabranjuju.

Image[/quote]

Pa slazem se da nijednom ni drugom nije mjesto u sudnci.

U kojoj je ovo drzavi fotografisano?
mirza_15

#288 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by mirza_15 »

Mijesate babe i zabe. Marama ama bas nikako ne narusava koncept sekularnosti. To je nesto sto spada u osnovne ljudske slobode. Zena stavila maramu i tebe nije time nikako ugrozila, a ispunila je svoju vjersku duznost. A mozda je stavila maramu eto onako kao modni detalj. Zapitajte se sta je to u vama pa vam smeta nesto sto nikako ne utice na vas. Onaj bi zabranjivao maramu na javnom mjestu :run: cijela prica se na kraju izgleda ipak svede na predrasude i mrznju.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#289 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by _BataZiv_0809 »

Kako svi? Ja mislio Marks Nijemac kad po tebi Francuz? :mrgreen: Njemačka je velika zemlja isto tako i Francuska ali lično smatram da je Njemačka neke stvari riješila bolje danas nego Francuska. Ekonomski bolje stoje od Francuske, uvijek su imali bolje inžinjere, mehaniku, elektroniku...ta tradicija i danas nastavljena. Ne kažem ja da su Francuzi loši ali su Nijemci uspješniji.

Zato francuzi imaju Insomniju :oops: :lol:

Ne mozes porediti religijsku simboliku u homogenim i nemogenim drustvima. Mada se slazem sa kolegom breureom da su oba primjera grozomorna i da je francuski sekularizam zakon :thumbup:
mirza_15

#290 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by mirza_15 »

Kod nas vec kada znas ime sudije mozes dovesti u pitanje njegovu objektivnost ako cemo vec tako. U brakorazvodnoj parnici svaki sudija je potencijalno pristrasan jer je musko/zensko. Dodas malo rasizma pa onda imas i bijelce, crnce, azijate... Sa takvim stavom o pristrasnosti otvaras pandorinu kutiju. Na kraju, imaju zalbeni postupci, interne istrage, mogucnosti da se trazi opoziv nekog sudije, sankcionisanje eventualno pristrasne odluke sudija mimo propisa. Na kraju, zar je skidanje marame garant da ce osoba koja je skine biti bolji i objektivniji sudija?
Drvosjeca iz Dejcica

#291 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

_BataZiv_0809 wrote:

Zato francuzi imaju Insomniju :oops: :lol:

Ne mozes porediti religijsku simboliku u homogenim i nemogenim drustvima. Mada se slazem sa kolegom breureom da su oba primjera grozomorna i da je francuski sekularizam zakon :thumbup:
Pa što se onda pozivate na vrijednosti i rješenja iz tih homogenih sredina? :? (par stranica unazad)Treba biti konzistentan a ne malo vako malo nako, kako kada odgovara. Slažem se da smo mi neki specifikum pa zato i treba tražiti rješenja u tom pravcu.
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 08/02/2016 17:53, edited 1 time in total.
limeni

#292 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by limeni »

breuer wrote:

A to druga djubrad nevina?! Svi znamo ko je drzao najvise kolonija, robova a to su bili Francuzi i Englezi koji su za prvi svijetski rat vise krivi nego Svabe ali sta ces pobjednici istoriju pisu.
Sto se tice ove teme, ja sam za zabranu vjerskih simbola u drzavnim institucijama ali onda treba zabraniti i ove nacije. Ne mozes biti Srbin ili Hrvat a raditi u drzavnim institucijama Bosne i Hercegovine.
Drvosjeca iz Dejcica

#293 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

mirza_15 wrote:Kod nas vec kada znas ime sudije mozes dovesti u pitanje njegovu objektivnost ako cemo vec tako. U brakorazvodnoj parnici svaki sudija je potencijalno pristrasan jer je musko/zensko. Dodas malo rasizma pa onda imas i bijelce, crnce, azijate... Sa takvim stavom o pristrasnosti otvaras pandorinu kutiju. Na kraju, imaju zalbeni postupci, interne istrage, mogucnosti da se trazi opoziv nekog sudije, sankcionisanje eventualno pristrasne odluke sudija mimo propisa. Na kraju, zar je skidanje marame garant da ce osoba koja je skine biti bolji i objektivniji sudija?
:thumbup: Vrlo dobro poentirano kolega.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#294 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by _BataZiv_0809 »

Pa što se onda pozivate na vrijednosti i rješenja iz tih homogenih sredina? :? (par stranica unazad)Treba biti konzistentan a ne malo vako malo nako, kako kada odgovara. Slažem se da smo mi neki specifikum pa zato i treba tražiti rješenja u tom pravcu.

Nek ti objasni onaj ko se poziva. Ja ti kazem-francuski model je za mene najprihvatljiviji.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#295 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by _BataZiv_0809 »

mirza_15 wrote:Kod nas vec kada znas ime sudije mozes dovesti u pitanje njegovu objektivnost ako cemo vec tako. U brakorazvodnoj parnici svaki sudija je potencijalno pristrasan jer je musko/zensko. Dodas malo rasizma pa onda imas i bijelce, crnce, azijate... Sa takvim stavom o pristrasnosti otvaras pandorinu kutiju. Na kraju, imaju zalbeni postupci, interne istrage, mogucnosti da se trazi opoziv nekog sudije, sankcionisanje eventualno pristrasne odluke sudija mimo propisa. Na kraju, zar je skidanje marame garant da ce osoba koja je skine biti bolji i objektivniji sudija?
Spol i rasa su bioloske kategorije. To nisi birao, tako si rodjen.

Ali zena jeste birala da stavi maramu i time manifestira svoju beskompromisnu pripadnost odredjenom filozofskom tumacenju svijeta i odredjenoj ideologiji. Naravno da ima pravo na to, ali mora biti svjesna da to pravo ima i svoje reprekusije.
mirza_15

#296 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by mirza_15 »

:thumbup: Vrlo dobro poentirano kolega.
Pa zar nije bolje da mi je poznat eventualni izvor predrasuda sudije? Pa u mom je interesu da imam informaciju o tome! Ako je to eto marama, pa bolje da znam da je sudija vjernica i potencijalno pristrasna po tom osnovu, nego obrnuto.
shbc

#297 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by shbc »

Da li je dozvoljeno konzumiranje alkohola u dzamiji?
and

#298 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by and »

u državi u kojoj imamo krsne slave u institucijama,kipove gospe i kapelice u školama ispade najveći problem ta marama?
Objašnjenja i za i protiv imaju logike,ali mislim da marama nije vjerski simbol i da ne bi trebalo da vrijeđa nikoga,ne daj bože,a pogotovo da nešto kao utiče na mišljenje te sudinice i da nekog ugrožava.Pa ona šta misli i radi,to joj sigurno neće promijeniti to izašla u sudnici s maramom ili bez.
Ili će se možda zločinci koji su rukama pobili na desetine žena i djece samo iz razloga što su različite vjere,osjećati neugodno.
ovo je puno liberalniji način oblačenja od recimo časne sestre koja pokrivena i sa krstom radi u bolnici i sad bi meni to trebalo smetati i trebao bih reći nek se oblači normalno,jer ja kao musliman se bojim da će mi dati pogrešnu injekciju i ubiti me :zzzz:
kad malo bolje razmislim u ovoj državi se jako puno priča o vjeri,a kad pogledam okolo šta se dešava i šta ljudi sve rade,zapitam se da li bi svi pravi vjernici mogli stati u jedan autobus.
Last edited by and on 08/02/2016 18:18, edited 1 time in total.
mirza_15

#299 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by mirza_15 »

shbc wrote:Da li je dozvoljeno konzumiranje alkohola u dzamiji?
Ne, ali ti je planirana poenta totalni promasaj.
dustaban

#300 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by dustaban »

mirza_15 wrote:
shbc wrote:Da li je dozvoljeno konzumiranje alkohola u dzamiji?
Ne, ali ti je planirana poenta totalni promasaj.
Ali zato ne bi bio promasaj postaviti pitanje da li je u dzamiju zabranjeno uci u, recimo, ronilackoj opremi?!

I pogledajte vi o cemu mi raspravljamo - muslimanka ima pravo obuci se kako hoce i gdje god hoce, a jedna PRAVNA INSTITUCIJA nema pravo odrediti dress code!
Koji je, kao u slucaju sudstva, jednostavno jedan detalj o kojemu zaista ne bi trebalo biti diskusije!

Mislim... yebla vas mahnita (pa taman da su i religijska) prava pojedinca koja stavljate iznad temeljnih pretpostavki UREDJENOG SEKULARNOG DRUSTVA.
Post Reply