KOJA SU VAM NAJLJEPSA BOSANSKA IMENA?(muska i zenska)

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
Custos Morum

Post by Custos Morum »

medulla wrote:ono sto me zivcira u ovom kontekstu to je sto se obraca paznja na znacenje tog imena.
Definitivno ima svoj smisao. Barem u vjerskoj praksi. Kako rekoh, ime je dio identiteta, onog vjerskog, onog nacionalnog i opcenitno licnog.
Helem

Post by Helem »

Ibrahim Begic, Ibrahimbeg.

Vasa Visosti.
medulla

Post by medulla »

Custos Morum wrote:
medulla wrote:ono sto me zivcira u ovom kontekstu to je sto se obraca paznja na znacenje tog imena.
Definitivno ima svoj smisao. Barem u vjerskoj praksi. Kako rekoh, ime je dio identiteta, onog vjerskog, onog nacionalnog i opcenitno licnog.
tu je trebalo stajat sto se NE obraca :shock:
Custos Morum

Post by Custos Morum »

Eto, i ti stavi :D :shock:
Helem

Post by Helem »

eva ja stavljam,more li, please,usrdno.

ni pisljiva boba,ni mukaet nisu bili,ni zarezivali,ni odavali nikakvu i naorocitu paznju,ni sljivili,ni uzimali nipdasto, nisu mladi
kada su im stariji govorili da paze za koga se udaju i zene, od svake se tice meso ne jede, govorila je ovo zadnje moja majka...

Mijesni brakovi su nicali kao gljive poslije kise i tako su nastajala novokomponovana imena pa se nije vise znalo ko pije ni ko placa..

Igor,Jugoslav,Robert,Sju,Ramajana i slicna imena davana su djeci i u mijesanim i u nemjesanim brakovima, koja su se ratom pokazala kao cisti promasaj i kao zabluda.
Doduse stariji nisu mislili na rat, vjerovatno, ima ih koji su i mislili, ali je vrijedilo poslusati njihove savjetea ne oglusivati se o njih....

"E,moja djeco", govorili su stariji s uzdahom, ne znajuci pojasniti uzrok svoje strepnje....

Mi smo se na to ljutili ili cerekali.....
Nije nam trebalo mnogo,nekima samo prst pokazati....
pesak

Post by pesak »

meni se svidja ime leila.
daduli_sa

Post by daduli_sa »

hrabren miloradovic wrote:Zbog cega Bosnjaci koriste samo kuranska imena a ne imena iz jezika koji govore.
Da li to vera nalaze ili cisto da bi se razlikovali od Srba i Hrvata,neka me neko prosvetli. hvala.
Vjerovatno sto smo nakon desetljeca kada nam je bilo normalno da nam se djeca zovu Maje, Dijane, Ognjeni , Damiri i slicno dosli do zakljucka da ni tako nismo bili dovoljno "ne-muslimani" ili ti po danasnjem "ne-bosnjaci" pa onda shvatili da je izgleda najbolje se ipak drzati imena koja pokazuju "od kojeg si stada". Jer dok je sa jedne strane prije rata bilo skoro pa dokaz primitivizma davati stara muslimanska imena (Seherzada, Hanifa, Merjema, Mevludin etc,etc) sa druge pak strane su na sav glas "vaskrsavana" sva moguca imena kojekakvih kraljevica i vojvoda (Marko, Nemanja, Nikola etc etc).
Treba li jos pojasnjenja?
Ana_Ana

Post by Ana_Ana »

daduli_sa wrote:
hrabren miloradovic wrote:Zbog cega Bosnjaci koriste samo kuranska imena a ne imena iz jezika koji govore.
Da li to vera nalaze ili cisto da bi se razlikovali od Srba i Hrvata,neka me neko prosvetli. hvala.
Vjerovatno sto smo nakon desetljeca kada nam je bilo normalno da nam se djeca zovu Maje, Dijane, Ognjeni , Damiri i slicno dosli do zakljucka da ni tako nismo bili dovoljno "ne-muslimani" ili ti po danasnjem "ne-bosnjaci" pa onda shvatili da je izgleda najbolje se ipak drzati imena koja pokazuju "od kojeg si stada". Jer dok je sa jedne strane prije rata bilo skoro pa dokaz primitivizma davati stara muslimanska imena (Seherzada, Hanifa, Merjema, Mevludin etc,etc) sa druge pak strane su na sav glas "vaskrsavana" sva moguca imena kojekakvih kraljevica i vojvoda (Marko, Nemanja, Nikola etc etc).
Treba li jos pojasnjenja?
kada si u mesanom braku moras da nadjes neki kompromis za ime. maja , dijana, damir su ti primeri za to. ja navise volim univerzalna imena.
daduli_sa

Post by daduli_sa »

Dao sam primjere imena koja poznajem iz svog okruzenja, a da se pri tome ne radi o tim tzv. "mjesovitim brakovima".
Ana_Ana

Post by Ana_Ana »

daduli_sa wrote:Dao sam primjere imena koja poznajem iz svog okruzenja, a da se pri tome ne radi o tim tzv. "mjesovitim brakovima".
pa ako im se svidja tako.........
daduli_sa

Post by daduli_sa »

Ana_Ana wrote:
daduli_sa wrote:Dao sam primjere imena koja poznajem iz svog okruzenja, a da se pri tome ne radi o tim tzv. "mjesovitim brakovima".
Ne kontas sustinu... ili ne zelis... a nije ni bitno...
Ana_Ana

Post by Ana_Ana »

daduli_sa wrote:
Ana_Ana wrote:
kako mislis ne kontam? ne moze tebi niko da zabrani da svom sinu ili cerki ime koje ti zelis. :?
daduli_sa

Post by daduli_sa »

Ana_Ana wrote:
daduli_sa wrote:
Ana_Ana wrote: pa ako im se svidja tako.........
kako mislis ne kontam? ne moze tebi niko da zabrani da svom sinu ili cerki ime koje ti zelis. :?
Samo cu da se ponovim:
Ne kontas sustinu... ili ne zelis... a nije ni bitno....

mala uputa: malo procitaj komentare na koje dajes odgovore, mozda nadjes sustinu.
šcki

Post by šcki »

Najbolja su mi-San'la..Am'la..Em'la... :-) :D i Galib normalno :lol:

Halida
Ajni
Mirha

Mak
Mustafa
Djordje :D :)
DONY

Post by DONY »

Osnovni kriteriji su :regija i jezik.

Goran,Mirza,Jasmin(muska)

Visnja,Jasmina,Hana(zenska)
AZ

Post by AZ »

krkan wrote:Muhamed , kad ovo ime covjek izgovori nekako su mu puna usta :D
Puna usta meda i muha :D :D :D

Mercedes
Klio
Zafira
Megan
Oktavia
Audina
Opela
Zastava
Fordaljka
PITARKA_SA

Post by PITARKA_SA »

muska:Anur,Ertan,Mak
zenska:Hana,Anadi,Sara,Dea,Iman
e sada koliko su ta imane Bosanska ,ili ne..... :? :D :D
delightful

Post by delightful »

ZEKIja
modesti

Post by modesti »

Muško ime: Meša (tako mi se zove sin :kiss: )

Ženska imena: Zarja (staro slavensko ime)
Veda

I Azra mi se jako svidja (pogotovo zbog Kraj tanana sadrvana), ali sve AZRE koje znam su lude ko gljiva. Dakle, da se niko ne uvrijedi osim onih koje poznajem :D
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

Post by arman1 »

modesti wrote:Muško ime: Meša (tako mi se zove sin :kiss: )

Ženska imena: Zarja (staro slavensko ime)
Veda

I Azra mi se jako svidja (pogotovo zbog Kraj tanana sadrvana), ali sve AZRE koje znam su lude ko gljiva. Dakle, da se niko ne uvrijedi osim onih koje poznajem :D
Znam i ja jednu i nije baš luda više je u gabuli.
car-x

Post by car-x »

pravo ilirsko ime: Teuta..
a ni katarina kosaca nije lose.. :D
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Chai-Wong
Chopper_Horrace

Post by Chopper_Horrace »

PITARKA_SA wrote:muska: Ertan
ovo isto Artan :D
PITARKA_SA wrote:zenska:Dea
ovo je najljepse zensko ime po mom misljenju,c ak sam i kum, preko imena, jednoj curici
AZ

Post by AZ »

Dea je NADIMAK, ne ime ( izmedju ostalih i moj).
Chopper_Horrace

Post by Chopper_Horrace »

AZ wrote:Dea je NADIMAK
koje moze biti i ime, osim ako ti se toliko ne gadi nadimak, koji nosis, pa da si protiv DEA :-D
Post Reply