Definitivno ima svoj smisao. Barem u vjerskoj praksi. Kako rekoh, ime je dio identiteta, onog vjerskog, onog nacionalnog i opcenitno licnog.medulla wrote:ono sto me zivcira u ovom kontekstu to je sto se obraca paznja na znacenje tog imena.
KOJA SU VAM NAJLJEPSA BOSANSKA IMENA?(muska i zenska)
Moderator: Chloe
-
Custos Morum
-
medulla
tu je trebalo stajat sto se NE obracaCustos Morum wrote:Definitivno ima svoj smisao. Barem u vjerskoj praksi. Kako rekoh, ime je dio identiteta, onog vjerskog, onog nacionalnog i opcenitno licnog.medulla wrote:ono sto me zivcira u ovom kontekstu to je sto se obraca paznja na znacenje tog imena.
-
Helem
eva ja stavljam,more li, please,usrdno.
ni pisljiva boba,ni mukaet nisu bili,ni zarezivali,ni odavali nikakvu i naorocitu paznju,ni sljivili,ni uzimali nipdasto, nisu mladi
kada su im stariji govorili da paze za koga se udaju i zene, od svake se tice meso ne jede, govorila je ovo zadnje moja majka...
Mijesni brakovi su nicali kao gljive poslije kise i tako su nastajala novokomponovana imena pa se nije vise znalo ko pije ni ko placa..
Igor,Jugoslav,Robert,Sju,Ramajana i slicna imena davana su djeci i u mijesanim i u nemjesanim brakovima, koja su se ratom pokazala kao cisti promasaj i kao zabluda.
Doduse stariji nisu mislili na rat, vjerovatno, ima ih koji su i mislili, ali je vrijedilo poslusati njihove savjetea ne oglusivati se o njih....
"E,moja djeco", govorili su stariji s uzdahom, ne znajuci pojasniti uzrok svoje strepnje....
Mi smo se na to ljutili ili cerekali.....
Nije nam trebalo mnogo,nekima samo prst pokazati....
ni pisljiva boba,ni mukaet nisu bili,ni zarezivali,ni odavali nikakvu i naorocitu paznju,ni sljivili,ni uzimali nipdasto, nisu mladi
kada su im stariji govorili da paze za koga se udaju i zene, od svake se tice meso ne jede, govorila je ovo zadnje moja majka...
Mijesni brakovi su nicali kao gljive poslije kise i tako su nastajala novokomponovana imena pa se nije vise znalo ko pije ni ko placa..
Igor,Jugoslav,Robert,Sju,Ramajana i slicna imena davana su djeci i u mijesanim i u nemjesanim brakovima, koja su se ratom pokazala kao cisti promasaj i kao zabluda.
Doduse stariji nisu mislili na rat, vjerovatno, ima ih koji su i mislili, ali je vrijedilo poslusati njihove savjetea ne oglusivati se o njih....
"E,moja djeco", govorili su stariji s uzdahom, ne znajuci pojasniti uzrok svoje strepnje....
Mi smo se na to ljutili ili cerekali.....
Nije nam trebalo mnogo,nekima samo prst pokazati....
- daduli_sa
Vjerovatno sto smo nakon desetljeca kada nam je bilo normalno da nam se djeca zovu Maje, Dijane, Ognjeni , Damiri i slicno dosli do zakljucka da ni tako nismo bili dovoljno "ne-muslimani" ili ti po danasnjem "ne-bosnjaci" pa onda shvatili da je izgleda najbolje se ipak drzati imena koja pokazuju "od kojeg si stada". Jer dok je sa jedne strane prije rata bilo skoro pa dokaz primitivizma davati stara muslimanska imena (Seherzada, Hanifa, Merjema, Mevludin etc,etc) sa druge pak strane su na sav glas "vaskrsavana" sva moguca imena kojekakvih kraljevica i vojvoda (Marko, Nemanja, Nikola etc etc).hrabren miloradovic wrote:Zbog cega Bosnjaci koriste samo kuranska imena a ne imena iz jezika koji govore.
Da li to vera nalaze ili cisto da bi se razlikovali od Srba i Hrvata,neka me neko prosvetli. hvala.
Treba li jos pojasnjenja?
-
Ana_Ana
kada si u mesanom braku moras da nadjes neki kompromis za ime. maja , dijana, damir su ti primeri za to. ja navise volim univerzalna imena.daduli_sa wrote:Vjerovatno sto smo nakon desetljeca kada nam je bilo normalno da nam se djeca zovu Maje, Dijane, Ognjeni , Damiri i slicno dosli do zakljucka da ni tako nismo bili dovoljno "ne-muslimani" ili ti po danasnjem "ne-bosnjaci" pa onda shvatili da je izgleda najbolje se ipak drzati imena koja pokazuju "od kojeg si stada". Jer dok je sa jedne strane prije rata bilo skoro pa dokaz primitivizma davati stara muslimanska imena (Seherzada, Hanifa, Merjema, Mevludin etc,etc) sa druge pak strane su na sav glas "vaskrsavana" sva moguca imena kojekakvih kraljevica i vojvoda (Marko, Nemanja, Nikola etc etc).hrabren miloradovic wrote:Zbog cega Bosnjaci koriste samo kuranska imena a ne imena iz jezika koji govore.
Da li to vera nalaze ili cisto da bi se razlikovali od Srba i Hrvata,neka me neko prosvetli. hvala.
Treba li jos pojasnjenja?
- daduli_sa
Ne kontas sustinu... ili ne zelis... a nije ni bitno...Ana_Ana wrote:pa ako im se svidja tako.........daduli_sa wrote:Dao sam primjere imena koja poznajem iz svog okruzenja, a da se pri tome ne radi o tim tzv. "mjesovitim brakovima".
-
Ana_Ana
kako mislis ne kontam? ne moze tebi niko da zabrani da svom sinu ili cerki ime koje ti zelis.daduli_sa wrote:Ne kontas sustinu... ili ne zelis... a nije ni bitno...Ana_Ana wrote:pa ako im se svidja tako.........daduli_sa wrote:Dao sam primjere imena koja poznajem iz svog okruzenja, a da se pri tome ne radi o tim tzv. "mjesovitim brakovima".
- daduli_sa
Samo cu da se ponovim:Ana_Ana wrote:kako mislis ne kontam? ne moze tebi niko da zabrani da svom sinu ili cerki ime koje ti zelis.daduli_sa wrote:Ne kontas sustinu... ili ne zelis... a nije ni bitno...Ana_Ana wrote: pa ako im se svidja tako.........
Ne kontas sustinu... ili ne zelis... a nije ni bitno....
mala uputa: malo procitaj komentare na koje dajes odgovore, mozda nadjes sustinu.
-
PITARKA_SA
muska:Anur,Ertan,Mak
zenska:Hana,Anadi,Sara,Dea,Iman
e sada koliko su ta imane Bosanska ,ili ne.....

zenska:Hana,Anadi,Sara,Dea,Iman
e sada koliko su ta imane Bosanska ,ili ne.....
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
Znam i ja jednu i nije baš luda više je u gabuli.modesti wrote:Muško ime: Meša (tako mi se zove sin)
Ženska imena: Zarja (staro slavensko ime)
Veda
I Azra mi se jako svidja (pogotovo zbog Kraj tanana sadrvana), ali sve AZRE koje znam su lude ko gljiva. Dakle, da se niko ne uvrijedi osim onih koje poznajem
- Chopper_Horrace
ovo isto ArtanPITARKA_SA wrote:muska: Ertan
ovo je najljepse zensko ime po mom misljenju,c ak sam i kum, preko imena, jednoj curiciPITARKA_SA wrote:zenska:Dea
- Chopper_Horrace
koje moze biti i ime, osim ako ti se toliko ne gadi nadimak, koji nosis, pa da si protiv DEAAZ wrote:Dea je NADIMAK