Tabhana wrote:
ne zovem reisa, ovo je bilo sarkastično napisano.
Ja kažem ima većih problema od tzv vehabija u Bej-ha.
U Maoči upada Sipa stotinu puta, nigdje ništa, što ne upadaju ovih četnicima i njihovim odredima? 
Prepostavljam da tvoja antipatija prema "cetnicima" proizlazi iz zadnjeg rata i zlocina koje su cinile srpske vojne snage.
Medjutim,policija i vojska Republike srpske su danas legalni i sastavni dio policijskih i vojnih struktura BiH. Policija RS ti je osnovna policijska sila na polovici drzave, a 1/3 vojske BiH je komponenta koja "bastini tradiciju VRS" i nosi dvoglavog orla na ramenu.
Moze se to tebi svidjati ili ne, ali bosnjacki politicki lideri su to potpisali, nije moj babo. I ako je to tako, dakle u sigurnosnim agencijama BiH, u vojsci, u sudstvu, u politickom vrhu imas tonu osoba koje su dale velike doprinos stvaranju i ocuvanju Republike Srpske, neki od njih ponijeli i najveca ratna odlicja, kakvog smisla ima i bi li te zaista umirilo rastjerivanje ili privodjenje tih nepismenih bradatih pijandura koji se ponekad okupljaju?
Pri tom, treba reci i da su i Selefizam i Vehabizam takodjer legalni islamski pravci, koliko god se vecini i ne svidjali. Obratite se onom ko je nadlazen da to utvrdi. A i krajnje je pogresno sve ljude koji su u tome proglasiti opasnim za javnu sigurnost(vecini se "samo" moze prepisati raspirivanje mrznje prema drugim vjerskim grupacijama i osobama drugacije seksualne orjentacije). Svakako se dijele u tri skupine. Prvi ce se zadovoljiti samo time da upraznjavaju svoje ucenje, daj mu tu slobodu i on je miran i zadovoljan, bez ikakvih aspiracija da nekom nesto namece. Drugi imaju ambicije da sire svoje ucenje i uvjerenja, ali sluze se iskljucivo legalnim sredstvima, predavanjima, medijima ili se cak i ukljuce u politiku. A imaju i ti treci, koji smatraju da svoja uvjerenja puskama i bombama trebaju nametnuti i svim ostalima.
Licno mislim da nema ne trebaju ni najmanje ni jedni od njih, ali drzava se ima pravo boriti represivnim mjerama samo protiv ovih iz trece kategorije, a ovima iz prve dvije nek se bavi IZ, oni su dobrovoljno pustili to ucenje na prostor na kojem su oni glavni i odgovorni po pitanju islama, pa sad nek se oni i bave njima.
Meni licno taj pokret izgleda kao nacionalni pokret Saudijske Arabije a ne kao vjerski pokret. Iran je njihov politicki protivnik i normalno da ce pokusati sto vise pristalica nahuskati na njih, e sad uvjerljivije to zvuci kad se provuce kroz vjeru pa se predstavi da su zapravo Sije problem, a ne da se to zove pravim imenom - Iran.
Strasno je koliko "Vehabija" dehumaniziraju sve Sije, sluze se svim mogucim propagandnim sredstvima. Ali da se razumijemo, ja misim o Sijama isto kao i o Selefijama, nisu nam potrebni ni najmanje ni jedni ni drugi u BiH.