varate seKikibombona wrote:Upravo!sinuhe wrote:Onako iz prikrajka. Simpatizer ali mu se ne zivi takav (vehabijski) zivot.![]()
Terorizam u nas - Operacija Rez
- spreca
#276 Re: Terorizam u nas - Operacija Rez
-
oridjidji
#277 Re: Terorizam u nas - Operacija Rez
Pa onda brate nek se Bosnjaci distanciraju od Islama uopste i postanu Krscani, lakse im je. Citav islamski svijet dijeli se na more frakcija u kojem postoji raslojavanje od umjerenog normalnog do nenormalnog i onda nas genije kaze treba se distancirati od ljudi koji ne slijede hanefijski mesheb i maturidijsku akidu jer je taj pravac u Islamu zauzela IZ BiH. U svemu pa i u Islamu postoji i treba da bude demokraticnosti, mi bi trebali forsirati iskljucivosti i parcati se do utancine i ogradjivati se i od onih koji jesu i nisu prijetnja, samo zato sto nisu nas mesheb.Tarzo wrote:Bošnjaci se moraju jasno i glasno distancirati od osoba koje ne dijele, odnosno prestale su da dijele isti svjetonazor,
isti mezheb i isti sistem vrijednosti.
U prethodnom postu sam rekao da je jako pogrešno na pomen grupe ljudi koje nazivaju selefijama ili vehabijama
povlačiti paralele i kao nekakav adut reći: "imate i vi ustaše i četnike".
Zlonamjerni to jedva dočekaju, jer to na određen način implicira da Bošnjaci staju u odbranu "braće po vjeri".
Kratko i jasno: nemam ništa zajedničko s njima, ne zanima me njihovo "jedino ispravno" tumačenje vjere, niti njihove
žalopjke o ugroženosti "samo zbog toga što su muslimani".
Oni su izabrali neki svoj put i nek se snalaze na istom.
Bošnjaci (kao i većina ostalih građana ove zemlje) ima dovoljno problema u svojoj kompliciranoj i klimavoj državi
da bi sebi dozvolili bilo kakvo koketiranje sa osobama koje nanose teško popravljivu štetu muslimanima cijelog svijeta.
Ubice nas generaliziranje.
- Alfons Kauders
#278 Re: Terorizam u nas - Operacija Rez
Bodkin wrote:Zamijenis vehbose sa cetnicima, pedofilima, sepratistima ili bilo kojom grupom koja ne dijeli misljenje vecine i vidi SLOBODU koju im ti dajes kao opasnost i jesto lose. Dakle alfon je u pravu u jednom. Do zakona je. Svi zaboravljaju da je demokratija volja vecine. Ako ja sad vjerujem da sve zene trebaju gole hodati i davati ko im trazi i uz to se oblaciti karakteristicno, ti bi rekao nemoj ga dirati. Ne mozes hapsiti zbog vjerovanja?Kikibombona wrote:Ne bih da se dovodim u nezavidnu poziciju branitelja selefija...Alfons Kauders wrote:
to je do zakonodavca
mogu i ja vjerovati da je potrebno raspirivati vjersku i nacionalnu mrznju, ali to je protuzakonito... mogu i ja vjerovati da imam pravo klevetati ljude s kojim se ne slazem, ali i to je protuzakonito
i niko ih ne maltretira radi "uvjerenja i izgleda"... u protivnom bi svaki dan privodili par desetina ljudi sa slicnim uvjerenjima i izgledom od maoche do mostara...![]()
Stavi se u poziciju drugoga da bi ga mogao razumjeti. Zamisli da tebe u Siriji pokupi serijatska policija jer si slusao satanisticku rok muziku i osudi na 100 udaraca bicem ili nesto teze. Ti si duboko uvjeren da nisi kriv i tvoja psiha bi se tesko nosila sa kaznom. Velike su sanse da bi nakon odsluzene kazne iz bijesa sauso rafal po nekome od odgovornih...
Tako i ovi ljudi. Ne mozes nekoga uhapsiti, istraumirati radi vjerovanja. Velika je tragedija uhapsiti nevinog covjeka. Uvijek sam se pitao kako se osjecaju ljudi koji nevini robijaju. Da mene neko osudi greskom, izasao bi lud i zeljan osvete. Nekome bih jebao majku za upropastene godine.
Ovo su veoma osjetljiva pitanja.
Evo, ovi ljudi iz moje perspektive lupaju gluposti... ali kako ih zatvoriti radi toga...!?
https://www.youtube.com/watch?v=DFTZBIUjpDw
Represija nista dobro nece donijeti. Represija protiv onih koji nasiljem prijete drustvu - to da, to odmah! Represija protiv uvjerenja, taman se zalagali za serijat u BiH - to ne, niposto! Sa takvim treba raditi na drugi nacin, posebno IZ BiH koju vidim kao odgovornu za devijantne pojave kod vjernika.
I kako to da se samo religijska vjerovanja postuju? Sta ako ja vjerujem da su transformersi bozanstva pa svako ko udari sakom od auta ja ga prebijem?
ako je golf 2 u pitanju... siguran sam da bi te podrzali muslimani, katolici, pravoslavci, jevreji, agnostici, rastafarijanci, vehabije... u biti svi bi ti pomogli da ga razbijesh
- zagortenej
#279 Re: Terorizam u nas - Operacija Rez
evo šta predlaže jedan britanski naučnik kao lijek za radikalizam:
http://www.telegraph.co.uk/news/religio ... rance.html

http://www.telegraph.co.uk/news/religio ... rance.html
- Alfons Kauders
#280 Re: Terorizam u nas - Operacija Rez
jahoridjidji wrote:Pa onda brate nek se Bosnjaci distanciraju od Islama uopste i postanu Krscani, lakse im je. Citav islamski svijet dijeli se na more frakcija u kojem postoji raslojavanje od umjerenog normalnog do nenormalnog i onda nas genije kaze treba se distancirati od ljudi koji ne slijede hanefijski mesheb i maturidijsku akidu jer je taj pravac u Islamu zauzela IZ BiH. U svemu pa i u Islamu postoji i treba da bude demokraticnosti, mi bi trebali forsirati iskljucivosti i parcati se do utancine i ogradjivati se i od onih koji jesu i nisu prijetnja, samo zato sto nisu nas mesheb.Tarzo wrote:Bošnjaci se moraju jasno i glasno distancirati od osoba koje ne dijele, odnosno prestale su da dijele isti svjetonazor,
U prethodnom postu sam rekao da je jako pogrešno na pomen grupe ljudi koje nazivaju selefijama ili vehabijama
Zlonamjerni to jedva dočekaju, jer to na određen način implicira da Bošnjaci staju u odbranu "braće po vjeri".
Kratko i jasno: nemam ništa zajedničko s njima, ne zanima me njihovo "jedino ispravno" tumačenje vjere, niti njihove
Bošnjaci (kao i većina ostalih građana ove zemlje) ima dovoljno problema u svojoj kompliciranoj i klimavoj državi
da bi sebi dozvolili bilo kakvo koketiranje sa osobama koje nanose teško popravljivu štetu muslimanima cijelog svijeta.
satra se bliski istok od te "demoktraticnosti" ... koja se najcesce manifestuje obezglavljivanjem onih koji imaju malcice drugaciji pogled na svijet
- spreca
#281 Re: Terorizam u nas - Operacija Rez
kasno je vakcinisati kad se epidemija razsirila.....treba preventivno reagovati prije epidemije...........naravno da zakon i institucije treba da se bave time........ali niko ne zeli da bude meta danas ili sutraSarajmen wrote:@Kiki ima ispravan rezon, nismo mi ti koji treba da sude ili da uzimaju pravdu u svoje ruke.
- spreca
#282 Re: Terorizam u nas - Operacija Rez
?Sarajmen wrote:Ako bi ti kao kontraargument iznio statistiku mrtvih iz saobraćajnih nesreća.... vidio bi da je takav rezon neadekvatan. A slažem se za preventivno djelovanje, uvijek je ono korisnije i isplativije.
Pa i ovo hapšenje je u suštini prevencija.
-
oridjidji
#283 Re: Terorizam u nas - Operacija Rez
Spreca ne vidim to uopste tako. Da je ovo brada Dan Bilzeriana, problema nebi bilo, ali problem je jer on nosi bradu iz religijskih uvjerenja na nacin na koji misli da je to ispravno.spreca wrote:Ma mozes me shvatiti kako hoces........ali ovo oblacenje uniforme(pa nije general)je meni sprdnja i ponizenje bas tog ljiljana kao odlikovanja........zamisli da svi zlatni ljiljani puste brade i obuku uniforme....na sta bi to licilo.........na okupljanje ravnogoraca na ravnoj gori(bio sam na ravnoj gori kad sam bio u armiji na mjestu gdje je navodno drazo imo mjesto za slijetanje avionom)oridjidji wrote:
Nek to ustanove institucije. Misljenja sam da ce njegovo hapsenje biti promasaj za nas MUP.
Bez dokaza validnih ne mozemo samo zato sto se nekome ne svidja njegov imidz, tvrditi da je on protivnik sistema.
On je ove ljiljane zasluzio u ratu, lik je dokazani patriota, vise puta ranjavan, bio u 101 bosanskoj brdskoj, pa potom u 7 muslimanskoj...
Covjek se zadnjih 10 godina bavi hidzamom, na taj nacin lijeci ljude i prezivljava. To me je posvecen, kao i pradavanjima o Islamu jer je zavrsio fakultet Usuli dina u Rijadu.
Covjek je bio komadant, valjda je i zasluzio da obuce uniformu vojske u kojoj se borio na nekoj od svecanosti.
Bili bio problem da je on ortodoksni jevrej u Armiji BiH i da se ovako uslikao? Nebi.
I nek liče. Ne kontam potrebu da se nekome odredjuje, to kakav ce imidz njegovati, boli me cosak da je istetoviran od glave do pete, sa 203 pirsinga, dok ne krsi zakon, nemam prava da ga osudjujem, zato sto mi se ne svidja njegov imidz.
- Alfons Kauders
#284 Re: Terorizam u nas - Operacija Rez
po ko zna koji putoridjidji wrote:Spreca ne vidim to uopste tako. Da je ovo brada Dan Bilzeriana, problema nebi bilo, ali problem je jer on nosi bradu iz religijskih uvjerenja na nacin na koji misli da je to ispravno.spreca wrote:Ma mozes me shvatiti kako hoces........ali ovo oblacenje uniforme(pa nije general)je meni sprdnja i ponizenje bas tog ljiljana kao odlikovanja........zamisli da svi zlatni ljiljani puste brade i obuku uniforme....na sta bi to licilo.........na okupljanje ravnogoraca na ravnoj gori(bio sam na ravnoj gori kad sam bio u armiji na mjestu gdje je navodno drazo imo mjesto za slijetanje avionom)oridjidji wrote:
Nek to ustanove institucije. Misljenja sam da ce njegovo hapsenje biti promasaj za nas MUP.
Bez dokaza validnih ne mozemo samo zato sto se nekome ne svidja njegov imidz, tvrditi da je on protivnik sistema.
On je ove ljiljane zasluzio u ratu, lik je dokazani patriota, vise puta ranjavan, bio u 101 bosanskoj brdskoj, pa potom u 7 muslimanskoj...
Covjek se zadnjih 10 godina bavi hidzamom, na taj nacin lijeci ljude i prezivljava. To me je posvecen, kao i pradavanjima o Islamu jer je zavrsio fakultet Usuli dina u Rijadu.
Covjek je bio komadant, valjda je i zasluzio da obuce uniformu vojske u kojoj se borio na nekoj od svecanosti.
Bili bio problem da je on ortodoksni jevrej u Armiji BiH i da se ovako uslikao? Nebi.
I nek liče. Ne kontam potrebu da se nekome odredjuje, to kakav ce imidz njegovati, boli me cosak da je istetoviran od glave do pete, sa 203 pirsinga, dok ne krsi zakon, nemam prava da ga osudjujem, zato sto mi se ne svidja njegov imidz.
ne radi se o imidzu
vjeri
oblacenju
bradi
vec DJELIMA
-
Bodkin
#285 Re: Terorizam u nas - Operacija Rez
Ne rqdi se o vjeri nego uvjerenjima. Sta je ispravno sta ne. Sta je dozvoljeno, sta ne itd
-
oridjidji
#286 Re: Terorizam u nas - Operacija Rez
Slazem se. Nisam ni rekao da su oni dobar primjer icemu. Pa neke sekte na BI su poluproizvod politicke moci i iskljucive reinterpretacije vjere, tu su da zastite poredak i osiguraju moc i najcesce taj obrazac fura vlast i ulema stiteci poredak koji su na taj nacin uspostavili, a neke zelje da se stekne politicka moc koja se nema, pa svjedocimo zloupotrebi religije, dok narod ko narod negdje egzistira u potpunom spajanju sa razlicitostima, a negdje se ubijaju jer su nasjeli na servirane obrasce iskljucivosti.Alfons Kauders wrote:jahoridjidji wrote:Pa onda brate nek se Bosnjaci distanciraju od Islama uopste i postanu Krscani, lakse im je. Citav islamski svijet dijeli se na more frakcija u kojem postoji raslojavanje od umjerenog normalnog do nenormalnog i onda nas genije kaze treba se distancirati od ljudi koji ne slijede hanefijski mesheb i maturidijsku akidu jer je taj pravac u Islamu zauzela IZ BiH. U svemu pa i u Islamu postoji i treba da bude demokraticnosti, mi bi trebali forsirati iskljucivosti i parcati se do utancine i ogradjivati se i od onih koji jesu i nisu prijetnja, samo zato sto nisu nas mesheb.Tarzo wrote:Bošnjaci se moraju jasno i glasno distancirati od osoba koje ne dijele, odnosno prestale su da dijele isti svjetonazor,
satra se bliski istok od te "demoktraticnosti" ... koja se najcesce manifestuje obezglavljivanjem onih koji imaju malcice drugaciji pogled na svijet
- spreca
#287 Re: Terorizam u nas - Operacija Rez
zasto bih to radio.........nevidim nikakav valjan razlog.........treba postovati orden ili ga vratiti.........ja svake godine 9maja ovdje gledam jos ovo malo veterana sto je ostalo iz SSSR-a ......imaju ordenja toliko da ih jedva nose......uglavnom kace svoja ordenja na civilku....ima i onih koji dodju u uniformi koju su tada nosili za vrijeme rata i ne dolaze u uniformama danasnje rusije jer nije fora u tome.......ovi i slicni se sa postovanjem odnose tim ordenimaoridjidji wrote:
Spreca ne vidim to uopste tako. Da je ovo brada Dan Bilzeriana, problema nebi bilo, ali problem je jer on nosi bradu iz religijskih uvjerenja na nacin na koji misli da je to ispravno.
-
oridjidji
#288 Re: Terorizam u nas - Operacija Rez
Kod nas se sudi prvo po pomenutom, pa onda po ovome drugom. Pocev od naroda, medija, pa do drzave koja je sama u nekoliko slucajeva prema ovim ljudima pogrijesila. Huha optuznica, osudis covjeka, oslobodi ga sud u zalbenom procesu i onda drzava placa ostetu, na kraju krivicnog dijela nidje. Jesu li se kome mediji izvinuli na kraju?Alfons Kauders wrote: po ko zna koji put
ne radi se o imidzu
vjeri
oblacenju
bradi
vec DJELIMA
-
Tarzo
#289 Re: Terorizam u nas - Operacija Rez
oridjidji wrote:Pa onda brate nek se Bosnjaci distanciraju od Islama uopste i postanu Krscani, lakse im je. Citav islamski svijet dijeli se na more frakcija u kojem postoji raslojavanje od umjerenog normalnog do nenormalnog i onda nas genije kaze treba se distancirati od ljudi koji ne slijede hanefijski mesheb i maturidijsku akidu jer je taj pravac u Islamu zauzela IZ BiH. U svemu pa i u Islamu postoji i treba da bude demokraticnosti, mi bi trebali forsirati iskljucivosti i parcati se do utancine i ogradjivati se i od onih koji jesu i nisu prijetnja, samo zato sto nisu nas mesheb.Tarzo wrote:Bošnjaci se moraju jasno i glasno distancirati od osoba koje ne dijele, odnosno prestale su da dijele isti svjetonazor,
Ja sa tim tipovima nemam ništa zajedničko.
Ne zanima me njihova priča, njihov način oblačenja, njihove zajednice.
Najviše od svega ih molim da ne brane Islam u moje ime.
Ne diram ih i biće sve uredu dok ne diraju mene, moju rodbinu i građane moje države.
A oni su već prekršili taj nepisani sporazum.
Glede demokratskog pluralizma koji zagovaraš, je li to po uzoru na ISIL, Al Qaedu, Al Nusru, Sham legion, Ahrar ash-Sham, Jaish al-Fatah, i ostale lučonoše demokratije i slobode govora u sirijskom džehenemu ili pak na demokratski pluralizam u KSA ili Brunejima?
- spreca
#290 Re: Terorizam u nas - Operacija Rez
Pa o tome ti i pricam.................kako bi to izgledalo da nemamo zakon o saobracajnom prometu...........mora postojati zakon .........zakon koji ce tacno odrediti sta i kao a ne da ga svako tumaci onako kako mu paseSarajmen wrote:http://www.klix.ba/vijesti/crna-hronika ... /150407066spreca wrote:?Sarajmen wrote:Ako bi ti kao kontraargument iznio statistiku mrtvih iz saobraćajnih nesreća.... vidio bi da je takav rezon neadekvatan. A slažem se za preventivno djelovanje, uvijek je ono korisnije i isplativije.
Pa i ovo hapšenje je u suštini prevencija.
Oko 300 lica je smrtno stradalo tokom 2014-te godine.Evo da teške ozljede i materijalnu štetu ne računamo. Borbe se vode iz godine u godinu da se taj procenat smrtnosti smanji , radi se na izmjenama zakona ali i preventivno... uporedimo predhodnu godinu sa ovom i zaključimo je li se šta promijenilo.
Tako je i na ovom polju sigurnosti građana, jer su osobe povezane sa terorizmom prije svega sigurnosna prijetnja. Ona će biti manja ili veća u zavisnosti od sistema sigurnosti našeg društva, njegovog pristupa, tretmana i rada na toj pojavi, anomaliji, fenomenu... zovi je kako hoćeš.
I ova operacija ''Rez'' je dio tog djelovanja sistema sigurnosti . Suzbijanje, prevencija, odlučan rez ka osumnjičenim ... zovi kako hoćeš, ali je korak koji su građani, naročito oni uznemireni , očekivali da se poduzme . Hoće li on biti jedini za sada ili samo još jedan u nizu u bližoj ili daljnjoj budućnosti , to će da odluči struka na osnovu rezultata iz istrage i sudskog procesa uhapšenim.
Epidemija, čega?
-
statixx
#291 Re: Terorizam u nas - Operacija Rez
Hoce li ih pustiti do Nove.
Ma ovo je samo izvlakusa za slucaj da se kakvo sranje desi na Novu, da mogu reci kako su nesto uradili, kako su "imali saznanja, iz njima bliskih krugova"...
Ma ovo je samo izvlakusa za slucaj da se kakvo sranje desi na Novu, da mogu reci kako su nesto uradili, kako su "imali saznanja, iz njima bliskih krugova"...
- DaysleepeR
#292 Re: Terorizam u nas - Operacija Rez
Oridjidji malo si naporan. Zavrsi pravo pa ih brani. Podrsku iole inteligentnijeg dijela stanovnistva su davno izgubili. Jos malo pa ce poceti i sikaniranja na ulici. I neka ce.
- Alfons Kauders
#293 Re: Terorizam u nas - Operacija Rez
slazem seDaysleepeR wrote:Oridjidji malo si naporan. Zavrsi pravo pa ih brani. Podrsku iole inteligentnijeg dijela stanovnistva su davno izgubili. Jos malo pa ce poceti i sikaniranja na ulici. I neka ce.
ako se na ulicama homoseksualcima more jebavat majka, sto ne bi i njima?
-
statixx
#294 Re: Terorizam u nas - Operacija Rez
Sinoc onaj dedo na FTV-u kuka kako ga je, pri odlasku u dzamiju, jedan zaustavio i prijetio da ce ga ubiti ako ode u dzamiju. Isprepadao se jadan, a bas je pozitiva, rumenih obraza, naivan i dobar. Tuga, kao da narodu nije dosta nasilja.
-
Tarzo
#295 Re: Terorizam u nas - Operacija Rez
statixx wrote:Hoce li ih pustiti do Nove.![]()
-
oridjidji
#296 Re: Terorizam u nas - Operacija Rez
Slika je nastala na nekoj svecanosti. Ovo je svecana uniforma.spreca wrote:zasto bih to radio.........nevidim nikakav valjan razlog.........treba postovati orden ili ga vratiti.........ja svake godine 9maja ovdje gledam jos ovo malo veterana sto je ostalo iz SSSR-a ......imaju ordenja toliko da ih jedva nose......uglavnom kace svoja ordenja na civilku....ima i onih koji dodju u uniformi koju su tada nosili za vrijeme rata i ne dolaze u uniformama danasnje rusije jer nije fora u tome.......ovi i slicni se sa postovanjem odnose tim ordenimaoridjidji wrote:
Spreca ne vidim to uopste tako. Da je ovo brada Dan Bilzeriana, problema nebi bilo, ali problem je jer on nosi bradu iz religijskih uvjerenja na nacin na koji misli da je to ispravno.
-
oridjidji
#297 Re: Terorizam u nas - Operacija Rez
Boli me neka stvar sto sam nekome naporan. Branim one koji ne zasluzuju takav tretman jer mediji ce opet nesakledive stete napraviti onima koji ni sa preventivno uhapsenim nemaju nikakve veze. Znaci mi smo neinteligentna bagra koji trazimo da jednak tretman drustva imaju svi koji se smatraju pretnjom sistemu? Znaci neko je n.n. lice, neko ime i prezime, a neko teroristicka grupa kad se ni cestitih dokaza nema? Nekoga hapse bez medija, nekog uz pratnju medija. Upadas preventivno, a medije vucaras sa sobom i to snimas, trebali su to staviti u tv prenos, pa da imamo live kladjenje na to sta ce pronaci na pomenutim lokacijama.Alfons Kauders wrote:slazem seDaysleepeR wrote:Oridjidji malo si naporan. Zavrsi pravo pa ih brani. Podrsku iole inteligentnijeg dijela stanovnistva su davno izgubili. Jos malo pa ce poceti i sikaniranja na ulici. I neka ce.
Mi pricamo o sistemu, a raje ima svakakve, sa razlicitim stavovima prema njima. To vidimo i na forumu.
-
SaPnA
#298 Re: Terorizam u nas - Operacija Rez
Nemo'zajebavat, cak 80%?mali_balon wrote:Nedavno rekoh da 80% ruralnog naroda podrzava ove spodobe rekose mi da sam budala, ali kada malo zadjte u zaboravljena sela tu ima svega ljudi moji....ovi su male mace kakvih dzihadista ima po raznim vukojebinama.
Po gradovima a u sarajevu najvise su vecinom pozeri ne bi li ih zapao koji saudijski dinar.....
-
oridjidji
#299 Re: Terorizam u nas - Operacija Rez
Gledo, vidio, vjerujem dedi da je bilo tako. Mene ibreti sto ga dedo nakon prijetnji nije prijavio...statixx wrote:Sinoc onaj dedo na FTV-u kuka kako ga je, pri odlasku u dzamiju, jedan zaustavio i prijetio da ce ga ubiti ako ode u dzamiju. Isprepadao se jadan, a bas je pozitiva, rumenih obraza, naivan i dobar. Tuga, kao da narodu nije dosta nasilja.
-
Tarzo
#300 Re: Terorizam u nas - Operacija Rez
oridjidji wrote:Boli me neka stvar sto sam nekome naporan. Branim one koji ne zasluzuju takav tretman jer mediji ce opet nesakledive stete napraviti onima koji ni sa preventivno uhapsenim nemaju nikakve veze. Znaci mi smo neinteligentna bagra koji trazimo da jednak tretman drustva imaju svi koji se smatraju pretnjom sistemu? Znaci neko je n.n. lice, neko ime i prezime, a neko teroristicka grupa kad se ni cestitih dokaza nema? Nekoga hapse bez medija, nekog uz pratnju medija. Upadas preventivno, a medije vucaras sa sobom i to snimas, trebali su to staviti u tv prenos, pa da imamo live kladjenje na to sta ce pronaci na pomenutim lokacijama.Alfons Kauders wrote:slazem seDaysleepeR wrote:Oridjidji malo si naporan. Zavrsi pravo pa ih brani. Podrsku iole inteligentnijeg dijela stanovnistva su davno izgubili. Jos malo pa ce poceti i sikaniranja na ulici. I neka ce.
Mi pricamo o sistemu, a raje ima svakakve, sa razlicitim stavovima prema njima. To vidimo i na forumu.
Na teror se odgovara terorom.
A cilj terorizma je sijanje straha.
Kako rekoh, oni su prvi počeli.