Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
plain vanilla wrote:Nemam nista protiv ljudi koji slusaju turbo folk. Valjda u ovoj jadnoj demokratiji bar mozes slusati muziku koja ti se svidja. To sto ja ne slusam takvu vrstu muzike, to je moja licna stvar.
Medjutim, turbo folk kao nacin zivota je skroz druga stvar. S turbo folkom je naglo pao sistem vrijednosti, odnosno totalno se promijenio. Na 'cijenu' su dosli kriminalci, nasilje, droga, plasticne zene, sponzoruse, one kako se zovu..starlete (jedva se sjetih), golotinja. Obrazovanje, duhovnost, moral, postenje i sl izgubili su vrijednost.
Danasnjim djevojcicama su uzor zene napuhanih usta, nacrtanih obrva, golih sisa, kojima je jedini uspjeh sto su nasle nekog bogatog mafijasa koji ih sponozorise.
Ljudi koji slusaju turbo folk nikoga direktno ne ugrozavaju, ali svi smo zrtve ljudi koji zive turbo folk.
Zanimljiva stvar je da se to isto desilo u svim zemljama koje su prošle (i još prolaze) put od socijalizma do kapitalizma. Ono što zovemo zemlje u tranziciji. Sve što si opisala stoji, ali je ovo sve isto ili još gore i u Bugarskoj, Rumuniji, Mađarskoj pa sve do Rusije. A oni nisu imali turbofolk, barem ne ovaj naš.
Za mene je turbofolk posljedica, a ne uzrok. Kad nestane uzroka i postanemo nekakve normalne države nestat će i posljedica.
Pa meni je turbofolk olicenje svega loseg sto nam se dogodilo i sto nam se dogadja. Nisam ja rekla da je turbofolk uzrok, naravno da nije, ali jeste posljedica, zasad neizljeciva. Turbo folk stil zivota plus turbo folk mediji su ubice zdravog razuma, morala, obrazovanja..ma svega pozitivnog sto nam se moze dogoditi.
btw, ne mogu komentirati Bugarsku i Rumuniju jer ne znam kakva je situacija tamo, ali koliko sam upratila i kod njih je turbofolk na cijeni
plebs će uvijek i svugdje, i sa i bez turbo folka, tražiti uzore u ljudima sumnjivog morala.. prekjuče je heroj naroda bio robin hud, juče džon goti, danas je to kristijan golubović, a sutra.. ko zna..
vicious wrote:Pogledati dio od 49:30 do 53:00. Pokojni Čavke je sve rekao i pokazao.
jako lijepo sročeno, ali ne bih se potpuno složio sa poentom.. među poklonicima turbo folka sigurno ima mnogo nacionalista i ljudi koji se daju izmanipulisati u tom smjeru, ali ima, u nezanemarivom broju, i onih pametnih, operisanih od nacionalizma i kriminala, kojima jednostavna muzika predstavlja formu razonode i ništa više.. neke od potonjih lično poznajem i pristojnost i ovo malo zdravog razuma mi ne dopuštaju da ih podvodim pod generalizacije i častim izrazima poput: papak, seljačina i sl.
John Cleese wrote:
¤ jelena ¤ wrote:
Ma, jesmi ovo sad, ustvari, suftilno reko da sam zlo?! a ja ti se nako fino javila i to.... cc
Ono... ko doživi takav sunovrat mora sebe čvrsto ubijedit da je to tako moralo biti, doći s godinama i nekom sličnom višom silom, kojoj se svi na kraju pokore... valjda.
Helem..
Dotak'o sam dno zivota... i pakao i ponore...
ali ti mi dusu uze - ti prokleti zenski stvore...
medvjed23 wrote:plebs će uvijek i svugdje, i sa i bez turbo folka, tražiti uzore u ljudima sumnjivog morala.. prekjuče je heroj naroda bio robin hud, juče džon goti, danas je to kristijan golubović, a sutra.. ko zna..
vicious wrote:Pogledati dio od 49:30 do 53:00. Pokojni Čavke je sve rekao i pokazao.
jako lijepo sročeno, ali ne bih se potpuno složio sa poentom.. među poklonicima turbo folka sigurno ima mnogo nacionalista i ljudi koji se daju izmanipulisati u tom smjeru, ali ima, u nezanemarivom broju, i onih pametnih, operisanih od nacionalizma i kriminala, kojima jednostavna muzika predstavlja formu razonode i ništa više.. neke od potonjih lično poznajem i pristojnost i ovo malo zdravog razuma mi ne dopuštaju da ih podvodim pod generalizacije i častim izrazima poput: papak, seljačina i sl.
John Cleese wrote:
¤ jelena ¤ wrote:
Ma, jesmi ovo sad, ustvari, suftilno reko da sam zlo?! a ja ti se nako fino javila i to.... cc
Ono... ko doživi takav sunovrat mora sebe čvrsto ubijedit da je to tako moralo biti, doći s godinama i nekom sličnom višom silom, kojoj se svi na kraju pokore... valjda.
Helem..
Dotak'o sam dno zivota... i pakao i ponore...
ali ti mi dusu uze - ti prokleti zenski stvore...
eee.. hajrudin je nešto drugo, kategorija za sebe koja prevazilazi nas smrtnike i naše žanrovske podjele.. bog na nebu, sinan na zemlji, hajrudin u nama nedokučivoj metafizičkoj sferi..
plain vanilla wrote:Nemam nista protiv ljudi koji slusaju turbo folk. Valjda u ovoj jadnoj demokratiji bar mozes slusati muziku koja ti se svidja. To sto ja ne slusam takvu vrstu muzike, to je moja licna stvar.
Medjutim, turbo folk kao nacin zivota je skroz druga stvar. S turbo folkom je naglo pao sistem vrijednosti, odnosno totalno se promijenio. Na 'cijenu' su dosli kriminalci, nasilje, droga, plasticne zene, sponzoruse, one kako se zovu..starlete (jedva se sjetih), golotinja. Obrazovanje, duhovnost, moral, postenje i sl izgubili su vrijednost.
Danasnjim djevojcicama su uzor zene napuhanih usta, nacrtanih obrva, golih sisa, kojima je jedini uspjeh sto su nasle nekog bogatog mafijasa koji ih sponozorise.
Ljudi koji slusaju turbo folk nikoga direktno ne ugrozavaju, ali svi smo zrtve ljudi koji zive turbo folk.
Zanimljiva stvar je da se to isto desilo u svim zemljama koje su prošle (i još prolaze) put od socijalizma do kapitalizma. Ono što zovemo zemlje u tranziciji. Sve što si opisala stoji, ali je ovo sve isto ili još gore i u Bugarskoj, Rumuniji, Mađarskoj pa sve do Rusije. A oni nisu imali turbofolk, barem ne ovaj naš.
Za mene je turbofolk posljedica, a ne uzrok. Kad nestane uzroka i postanemo nekakve normalne države nestat će i posljedica.
Bugarska - chalga
Rumunija - manele
Grcka - laiko
Turska - arabesk
Albanija i Kosovo - talava
Srbija, Makedonija i BiH - turbofolk
Poljska - discopolo
kad se sjetim, u osnovnoj niko nije sluso taj shit, a u srednjoj sam prvi put cuo za te ljube, sabane i sinane od zitelja kalesijanske opcine
meni se gadi i svi su mi isti bez izuzetka
Fkt, tamo do 2000. to je bio strogi underground, niko nije smio reći da to sluša da ga ne bi zajebavali Bar po gradovima, po selima i predgrađima je sigurno bilo drugačije.
da se samo osvrnem na srpsku mitomaniju. aleksa iz kikinde nije najbolji matemtičar svijeta nego je to naturalizirani kanađanin Zhuo Qun (Alex) Song koji je ove godine riješio sve zadatke 100%.
rezultate možete vidjeti na sljedećem linku http://imo-official.org/year_individual ... order=desc
ultima_palabra wrote:Fkt, tamo do 2000. to je bio strogi underground, niko nije smio reći da to sluša da ga ne bi zajebavali Bar po gradovima, po selima i predgrađima je sigurno bilo drugačije.
2000-e sam se lično u Sarajevu ubijedio da to nije strogi underground, nego se to itekako slušalo.
Kod nas su prije rata zajebavali svakog kome saznaju da mu starci slušaju narodnjake. U februaru 1992-e smo išli sa školom na Vlašić. Na zadnjim sjedištima autobusa se pjevali narodnjaci - mi ostali se podsmijavali, nisi smio na glas jer se radilo o jebenim momcima.
Pa nadrealisti su tokom svoje emisije na TV-u puštali pretežno narodnjake.
Zamisli samo da su prije rata narodnjaci bili pod šundom i opet prodavali nosače zvuka i ostajali popularni.
80-ih je Brena bila nacionalna ikona Jugoslavije a država u teškoj ekonomskoj krizi, nestašicama, inflaciji... Kako drugačije izbjeći socijalni nemir?
Zemo narodnjaci 80tih nisu ni blizu odrona od turbo folk primitivizma 90tih..... porediti Halida, Brenu, Tomu sa Kiki, Viki, Miki, Brzim i slično je kao da porediš Mercedesa i Daciu. Ono je bar na muziku ličilo i imalo kompiziciju. Kao muzika ne smeta mi, nek je sluša ko god hoće, ali kao subkultura i lifestyle ne dao Bog nikome
https://youtu.be/qbG6h6WTku8?t=1h6m18s
Evo ovde ima kako se u osamdesetim gledalo na narodnu muziku, kako kaže Marić, preteču turbofolka i mišljenje Siniše Škarice o turbofolku.
Ommadawn wrote:U februaru 1992-e smo išli sa školom na Vlašić. Na zadnjim sjedištima autobusa se pjevali narodnjaci - mi ostali se podsmijavali, nisi smio na glas jer se radilo o jebenim momcima.
najjači smo mi u školi
i ko neće mora da nas voli
tek prije koji dan saznah da se u srbiji subkultura bazirana na turbo folku zove dizel
ne znam postoji li kod nas, u bosni neki ekvivalent dizelu
jasno je da je ovdje turbo folk popularan, ali nisam primijetio da se na tragu toga grade kolektivni identiteti i formiraju subkulturni pokreti
Dizelaši made in serbia izumrlo na kraju 90tih....srećom. Kad se sjetim raje sa utrpanim Nike,Adidas ili Kappa trenerkama, zalizane frizurice, air ljaksericama i kad zahladi nezaobilazna jakna "ševinjonka"
Dizelaši made in serbia izumrlo na kraju 90tih....srećom. Kad se sjetim raje sa utrpanim Nike,Adidas ili Kappa trenerkama, zalizane frizurice, air ljaksericama i kad zahladi nezaobilazna jakna "ševinjonka"
Saša Iličić Đani, Savo Milošević i jeko ovaj treći?
Izumrlo oblačenje, turbofolk preživio and it's here to stay!