Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post Reply
palermo

#276 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by palermo »

daddy-kool wrote:
Zato i pitam imal' kakvih ideja ili je ovo da se i moji uhljebe.

Ja ovdje ne vidim nikakvu strategiju sa bošnjačke strane, to je moja jedina primjedba.
Treba sve ovo ozbiljnije.
Pa da bi pričali o bilo kakvoj strategiji, prvo se probosanska, bošnjačka strana treba odlučiti da li je Mostar za nju od strateškog interesa. Moja bojazan je da, sada dvadeset godina nakon rata, je sve manje i manje svijesti o značaju Mostara za Bosnu i Hercegovinu. A sve je raširenija misao o tome da je Mostar hrvatski grad. Zar postovi koje ovdje čitam, to ne dokazuju, ne damo Čoviću da seli institucije u Mostar, ne damo ovo, ne damo ono, baš kao da je Mostar samo Čovićev. Al eto.....

Ako si mislio na lokalnu bošnjačku, mostarsku strategiju......pa kako ćeš je imati ako nema one na višem nivou. Ljudi stvraju svoje sopstvene strategije, kako pobjeći odavde.
bach

#277 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by bach »

U Trećem sija Sunce, u RS -u na Jahorini sija sunce. Samo u bošnjačkom Sarajevu magla i smog.

http://www.avaz.ba/clanak/208556/dok-se ... i-galebovi
U-zap

#278 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by U-zap »

Trebalo bi da Mostar bude glavni grad, dosta je ljepsi od Sarajeva. Osim toga, vrijeme je ljepse i ima prostora za infrastrukturu, grad se moze siriti koliko god je potrebno (dok je Sarajevo vec davno prevazislo svoj maksimum). Sarajevo je obicna rupa (doslovno) iz koje smog ne izlazi.
Better Man

#279 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by Better Man »

U-zap wrote:Trebalo bi da Mostar bude glavni grad, dosta je ljepsi od Sarajeva. Osim toga, vrijeme je ljepse i ima prostora za infrastrukturu, grad se moze siriti koliko god je potrebno (dok je Sarajevo vec davno prevazislo svoj maksimum). Sarajevo je obicna rupa (doslovno) iz koje smog ne izlazi.
Ako gledamo društveni i kulturni život, Mostar je rupetina nad rupetinama, a zato su odgovorni mafiozi iz HDZ i SDA. Lijepo je otići u Mostar i obići njegove ljepote, ali živjeti u istom baš i nije i to upravo zbog katastrofalnog društvenog i kulturnog života. Pitajte bilo koga u Mostaru ovo će vam, kazati. Imam prijateljice tamo i one upravo ovako misle.
bach

#280 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by bach »

Better Man wrote:
U-zap wrote:Trebalo bi da Mostar bude glavni grad, dosta je ljepsi od Sarajeva. Osim toga, vrijeme je ljepse i ima prostora za infrastrukturu, grad se moze siriti koliko god je potrebno (dok je Sarajevo vec davno prevazislo svoj maksimum). Sarajevo je obicna rupa (doslovno) iz koje smog ne izlazi.
Ako gledamo društveni i kulturni život, Mostar je rupetina nad rupetinama, a zato su odgovorni mafiozi iz HDZ i SDA. Lijepo je otići u Mostar i obići njegove ljepote, ali živjeti u istom baš i nije i to upravo zbog katastrofalnog društvenog i kulturnog života. Pitajte bilo koga u Mostaru ovo će vam, kazati. Imam prijateljice tamo i one upravo ovako misle.
Pazi, za koju godinu će Sarajevo i Mostar biti povezani autoputem. Iz Mostara u Sarajevo ( u šoping, na predstavu, na koncert šta god) iz Sarajevi u Mostar ( na kafu, u biznis sa Hercegovcina na seks sa švalerkom) eto te za sat vremena ili još i kraće ako zanemariš radar...Čas posla , tamo - vamo.

Sarajevo ima svojih kvaliteta. Ja se bavim marketingim i sve vrijedno u ovom poslu je u Sarajevu. Sa druge strane neki dobri klijenti i dobra lova i neki generalno fini ljudi su u Mostaru.

Treba napraviti balans.
Banksy

#281 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by Banksy »

kroz temu, @palermo :thumbup:
asurbanipal

#282 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by asurbanipal »

palermo wrote: I opet kažem, temeljno pitanje je koliko bošnjačka iliti probosanska politika prepoznaje značaj Mostara. I shodno tome, koliki mi uopšte imamo državotvorni potencijal.

Želiš reći da je Čova prepoznao taj značaj i potencijal ? :mrgreen:
palermo

#283 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by palermo »

asurbanipal wrote:
palermo wrote: I opet kažem, temeljno pitanje je koliko bošnjačka iliti probosanska politika prepoznaje značaj Mostara. I shodno tome, koliki mi uopšte imamo državotvorni potencijal.

Nemam pojma,mada bih rekao po stanju na terenu da jeste više nego ovi što ih kobajagi zovemo naši.
Fudo387

#284 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by Fudo387 »

palermo wrote:
asurbanipal wrote:

Nemam pojma,mada bih rekao po stanju na terenu da jeste više nego ovi što ih kobajagi zovemo naši.
Zbog cega mislis da je Mostar u tom segmentu znacajniji, sta ja znam, recimo od Tuzle, Bihaca ili nekog drugog grada?
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#285 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by _BataZiv_0809 »

moSa nicaZe :D
palermo

#286 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by palermo »

Fudo387 wrote:
Zbog cega mislis da je Mostar u tom segmentu znacajniji, sta ja znam, recimo od Tuzle, Bihaca ili nekog drugog grada?
Ne mislim ja da je itko značajniji ili neznačajniji. Ovdje je samo pitanje hoćemo li mi Mostar koji je u Bosni i Hercegovini i koji živi bosanskohercegovački ili nam to nije važno.

Za Bihać, Zenicu, Tuzlu se to pitanje ne postavlja. Kad bih bio zločest rekao bih, oni su svakako u trokutistanu.

l već je spomenuto, i ja sam ponovio,to je samo pitanje strateških odluka Bošnjaka i onih koji se zovu pro-bosanske snage.

Ako nije važan, onda nije. Ok. Ja mogu sa tim živjeti
Fudo387

#287 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by Fudo387 »

To sto se neko ne slaze sa tim da glavni grad entiteta bude u Mostaru ne mora nuzno znaciti da mu taj grad nije vazan.
Ne vjerujem da ce jedna nova zgrada sa stotinjak novih uposlenika nesto bitno promijeniti u statusu i buducnosti tog grada.
Vise bi koristi imali od investicija u privredu i pronalazenje nacina da se mostarci rasuti sirom svijeta vrate kucama i pokusaju nesto
napraviti od tog grada. No kako od toga nema nista, bojim se da ste dugorocno prepustani sami sebi, u isto vrijeme bilo bi bezobrazno
reci da su ljudi u drugim gradovima u nesto boljoj poziciji pa makar bili, kako ti velis, u trokutistanu.
palermo

#288 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by palermo »

Fudo387 wrote:To sto se neko ne slaze sa tim da glavni grad entiteta bude u Mostaru ne mora nuzno znaciti da mu taj grad nije vazan.
Ne vjerujem da ce jedna nova zgrada sa stotinjak novih uposlenika nesto bitno promijeniti u statusu i buducnosti tog grada.
Vise bi koristi imali od investicija u privredu i pronalazenje nacina da se mostarci rasuti sirom svijeta vrate kucama i pokusaju nesto
napraviti od tog grada. No kako od toga nema nista, bojim se da ste dugorocno prepustani sami sebi, u isto vrijeme bilo bi bezobrazno
reci da su ljudi u drugim gradovima u nesto boljoj poziciji pa makar bili, kako ti velis, u trokutistanu
.
naravno da si u pravu ovdje. Pa ja kao mostarac živim bolje nego vjerovatno velika većina sarajlija. Ali to uopšte nije ovdje tema.

Mostar može biti i hrvatski i prosperitetan. I to je legitimna opcija.

Ali ja ovdje ne pišem zbog običnih ljudi, oni nisu oni koji kreraju strategije i donose strateške odluke. To je zadatak elita, kako političkih tako i intelektualnih. A ovdje na forumu ima dio ljudi koji sebe pretpostavljaju kao dio te elite.

I onda dolazimo u naizgled paradoksalnu situaciju,ovdje na forumu vidimo potpunu suglasje između onih kojima su puna usta multietničnosti i onih, nazovimo ih uslovno, ultrabošnjačkih patriota.

I naravno da se onda zapitaš, iz perspektive mostarca, čemu borba za Bosnu i Hercegovinu u Mostaru. Ako smo , kako ti reče, dugoročno prepušteni sami sebi.
Pa ni ti se u tom inostarnstvu gdje živiš (čini mi se da sam upratio da si u inostranstvu, ako sam pogriješio unaprijed izvinjenje) ne boriš da Bosna i Hercegovina zaživi u SAD-u ili Njemačkoj (gdje si već),
Fudo387

#289 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by Fudo387 »

palermo wrote:I naravno da se onda zapitaš, iz perspektive mostarca, čemu borba za Bosnu i Hercegovinu u Mostaru. Ako smo , kako ti reče, dugoročno prepušteni sami sebi.
Nemas drugog izbora, sem da se spakujes i odes.

Opcija,
palermo wrote:Mostar može biti i hrvatski i prosperitetan. I to je legitimna opcija.
...vec si jednom jedva prezivio.
palermo wrote:Pa ni ti se u tom inostarnstvu gdje živiš (čini mi se da sam upratio da si u inostranstvu, ako sam pogriješio unaprijed izvinjenje) ne boriš da Bosna i Hercegovina zaživi u SAD-u ili Njemačkoj (gdje si već),
daj bjezi :lol: , ovo cu shvatiti kao ok zajebanciju.
palermo

#290 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by palermo »

Fudo387 wrote:
Nemas drugog izbora, sem da se spakujes i odes.
Ili prihvatiš stanje i prilagodiš mu se. Ok

...vec si jednom jedva prezivio.
Ne shvatam.
Hoćeš da kažeš da sam pogirješio što sam se borio tada ?
daj bjezi :lol: , ovo cu shvatiti kao ok zajebanciju.
nisam se zajebavao, a ti shvati kako hoćeš
Last edited by palermo on 08/12/2015 18:39, edited 1 time in total.
Fudo387

#291 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by Fudo387 »

palermo wrote:Ne shvatam.Hoćeš da sam pogirješio što sam se borio tada ?
Nisi, kazem ti da to za tebe nije opcija, a ti kako hoces.
palermo wrote:nisam se zajebavao, a ti shvati kako hoćeš
Jos gore, jer nema nikakvog smisla.
palermo

#292 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by palermo »

Fudo387 wrote:
Šta za mene nije opcija ?
Fudo387

#293 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by Fudo387 »

palermo wrote:
Fudo387 wrote:
Šta za mene nije opcija ?
Pa to, da je Mostar Hrvatska.
palermo

#294 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by palermo »

Fudo387 wrote:
Nije zar da me to sokoliš u borbi za bosanskohercegovački Mostar :? .

Ako sokoliš, onda fala ti đe čuo i ne čuo :D
Fudo387

#295 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by Fudo387 »

palermo wrote:
Fudo387 wrote:
Nije zar da me to sokoliš u borbi za bosanskohercegovački Mostar :? .

Ako sokoliš, onda fala ti đe čuo i ne čuo :D
Ne sokolim, samo primjecujem da ti ta opcija znaci bungalov u Donjem Vakufu, ako te i to zapadne.
Uostalo, znas ti to bolje od mene.
zlajaBHF

#296 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by zlajaBHF »

palermo wrote:
Fudo387 wrote:To sto se neko ne slaze sa tim da glavni grad entiteta bude u Mostaru ne mora nuzno znaciti da mu taj grad nije vazan.
reci da su ljudi u drugim gradovima u nesto boljoj poziciji pa makar bili, kako ti velis, u trokutistanu
.
naravno da si u pravu ovdje. Pa ja kao mostarac živim bolje nego vjerovatno velika većina sarajlija. Ali to uopšte nije ovdje tema.

Mostar može biti i hrvatski i prosperitetan. I to je legitimna opcija.

Ali ja ovdje ne pišem zbog običnih ljudi, oni nisu oni koji kreraju strategije i donose strateške odluke. To je zadatak elita, kako političkih tako i intelektualnih. A ovdje na forumu ima dio ljudi koji sebe pretpostavljaju kao dio te elite.

I onda dolazimo u naizgled paradoksalnu situaciju,ovdje na forumu vidimo potpunu suglasje između onih kojima su puna usta multietničnosti i onih, nazovimo ih uslovno, ultrabošnjačkih patriota.

I naravno da se onda zapitaš, iz perspektive mostarca, čemu borba za Bosnu i Hercegovinu u Mostaru. Ako smo , kako ti reče, dugoročno prepušteni sami sebi.
Pa ni ti se u tom inostarnstvu gdje živiš (čini mi se da sam upratio da si u inostranstvu, ako sam pogriješio unaprijed izvinjenje) ne boriš da Bosna i Hercegovina zaživi u SAD-u ili Njemačkoj (gdje si već),
Ma nemaju ni jedni, ni drugi ni treci neke vele strategije....I sve je do lokalnog stanovnistva i njihove volje da opstanu. Mislim da bi se situacija iz Bosnjackog ugla mogla poboljsati, da narod promjeni svoj odnos prema mnogim stvarima....To je barem moje misljenje. okreni obrni, mislim da ce Bosnjaci uspjeti i opstati na tom podrucju, a ako to ne bude slucaj, onda je to krivica tog istog naroda.
palermo

#297 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by palermo »

Fudo387 wrote:
Ne sokolim, samo primjecujem da ti ta opcija znaci bungalov u Donjem Vakufu, ako te i to zapadne.
Ne baš, mostarski bošnjački proleterijat će raditi za gazde (zna se koje) i naveče se vraćati u svoja geta (uostalom, tako je i sada), oni pametniji će se između sebe boriti ko će biti sretnik kojeg će hrvatska elita odbrati da bude dio njih,doduše ne jednak kao oni ali eto može u kakav ganjak, djeca će ići na Sveučilište i učiti hrvatski jezik, ja i još nešto moje generacije će navijati za Velež u kantonalnoj ligi, ali djeca će nam pomalo prelaziti na Zrinju....i tako to, ni prvi ni zadnji put da grad polagano gubi svoj idnetitet (odnosno važan dio identiteta, jer ne osporavam ja da su i Hrvati i Srbi ugradili sebe u povaj grad) i postaje ono što se danas zove hrvatski Mostar.Sutra će se opet zvati Mostar jer neće biti potrebno da se dodaje hrvatski, to će se svakako podrazumjevati.

Dakle, ako ti poručuješ, bori se jer nemaš izbora, bojim se da ta poruka više ne pije vode. Makar ovdje u Mostaru.
Fudo387

#298 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by Fudo387 »

palermo wrote:
Fudo387 wrote:
Ne baš, mostarski bošnjački proleterijat će raditi za gazde (zna se koje) i naveče se vraćati u svoja geta (uostalom, tako je i sada), oni pametniji će se između sebe boriti ko će biti sretnik kojeg će hrvatska elita odbrati da bude dio njih,doduše ne jednak kao oni ali eto može u kakav ganjak, djeca će ići na Sveučilište i učiti hrvatski jezik, ja i još nešto moje generacije će navijati za Velež u kantonalnoj ligi, ali djeca će nam pomalo prelaziti na Zrinju....i tako to, ni prvi ni zadnji put da grad polagano gubi svoj idnetitet (odnosno važan dio identiteta, jer ne osporavam ja da su i Hrvati i Srbi ugradili sebe u povaj grad) i postaje ono što se danas zove hrvatski Mostar.Sutra će se opet zvati Mostar jer neće biti potrebno da se dodaje hrvatski, to će se svakako podrazumjevati.

Dakle, ako ti poručuješ, bori se jer nemaš izbora, bojim se da ta poruka više ne pije vode. Makar ovdje u Mostaru.
Pa nista onda, izgubio si.
palermo

#299 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by palermo »

zlajaBHF wrote:..I sve je do lokalnog stanovnistva i njihove volje da opstanu. Mislim da bi se situacija iz Bosnjackog ugla mogla poboljsati, da narod promjeni svoj odnos prema mnogim stvarima....To je barem moje misljenje. okreni obrni, mislim da ce Bosnjaci uspjeti i opstati na tom podrucju, a ako to ne bude slucaj, onda je to krivica tog istog naroda.
Lijep sukus čitave priče na ovoj temi.

Podsjetio si me na izjavu Mehe Obradovića nekadašnjeg direktora Elektropirvrede BiH kad smo se 96 i 97 naguravali sa Hrvatima kome pripada HE Mostar, a onda Meho i Mehići dadoše Hrvatima, uz sada već čuvenu rečenicu "što je niste odbranili u ratu"

P.S
A bili smo je odbranili
zlajaBHF

#300 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by zlajaBHF »

palermo wrote:
zlajaBHF wrote:..I sve je do lokalnog stanovnistva i njihove volje da opstanu. Mislim da bi se situacija iz Bosnjackog ugla mogla poboljsati, da narod promjeni svoj odnos prema mnogim stvarima....To je barem moje misljenje. okreni obrni, mislim da ce Bosnjaci uspjeti i opstati na tom podrucju, a ako to ne bude slucaj, onda je to krivica tog istog naroda.
Lijep sukus čitave priče na ovoj temi.

Podsjetio si me na izjavu Mehe Obradovića nekadašnjeg direktora Elektropirvrede BiH kad smo se 96 i 97 naguravali sa Hrvatima kome pripada HE Mostar, a onda Meho i Mehići dadoše Hrvatima, uz sada već čuvenu rečenicu "što je niste odbranili u ratu"

P.S
A bili smo je odbranili
Ti mislis da je Sarajevo u stanju ocuvati Mostar kakav znamo ?
Nije Sarajevo u stanju KK Bosnu dici na nivo kluba iz Sirokog......Nego samo use i u svoje kljuse
Post Reply