Oboren ruski bombarder SU-24!?

Post Reply
_drunken_santa_

#276 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?

Post by _drunken_santa_ »

Samprotivsviju wrote:Potencijalno buduci John Kenedy...Rand Paul po meni dobar zasad covjek

U emisjiji CNNa....govori o ISILu i generalno krizi u toj regiji

https://youtu.be/oidaJHwZZgs
rand paul je prepametan za prosjecnog amerikanca. vise vole kretenima da daju glasove.
sjedi 1

#277 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?

Post by sjedi 1 »

Turkey's exports to Russia amounted to
$7.3 billion or 2.3% of its overall imports.
1. Vehicles: $979.1 million
2. Fruits, nuts: $910.3 million
3. Machines, engines, pumps: $736.8 million
4. Vegetables: $571.6 million
5. Electronic equipment: $386.2 million
6. Plastics: $344.4 million
7. Knit or crochet clothing: $297.6 million
8. Clothing (not knit or crochet): $251.5 million
9. Knitted or crocheted fabric: $231 million
10. Iron or steel products: $196.6 million
http://www.worldsrichestcountries.com/t ... ports.html
Drvosjeca iz Dejcica

#278 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

tututuuuu wrote:
Samprotivsviju wrote:
undefined007 wrote:Je li F16 najbolji lovac kojeg Turci posjeduju? :?
Da, mislim da amerikanci ne prodaju jace

Imaju amerikanci F18 superhornet, ali ga ne prodaju bilo kakvim zemljama

Israel i jos 1 2 zemlje imaju mogucnost kupovine f18
Imaju oni puno vise od F 18 koji se mislim ne razlikuje bog zna sta od F 16.

Imaju F 22 Raptora koji je cisti lovac i izuzetno je zajeban u zraku (dakle, samo se koristi za borbu protiv drugih aviona) i njega nikome nisu prodali i ne prodaju, pa ni Izraelu. koristi stelth tehnologiju i svasta jos nesto. :D

F 35 je nasljednik F 22 ali je visenamjenski lovac, pa nije tako sposoban za zracne bitke kao F22 kao cistokrvni lovac. Njega ce moguce prodati Izraelu.

Ali bez obzira, F 16 je star avion, ima se kupiti puno bolje, kao recimo Eurofighter koji ima Njemacka, UK i jos neke EU zemlje te S.A... koji je vec u rangu s ovim americkim Raptorima (a po mnogima i bolji). Ali usporedbe radi, Eurofighter kosta oko 140 milijuna dolara, a f16 mozda 15, a da ne spominjemo cijenu odrzavanja itd... :D Toliko o Turcima i sili nekakvoj. Pa mislim Hrvatska se premislja izmedju F16 ili da kupi nove Gripene. :D I ti Gripeni tuku F16, osobito novi modeli.

Ovo sto su oni srusili je sranje, bombarder iz sedamdesetih bez pratnje lovaca, icega.
Nije svaki F16 samo F16, imaš raznih verzija. One koj imaju amerikancu su obično zadnje slovo tehnike bez obzira što je konceptualno star avion. Turci vjerovatno imaju neku srednju klasu po dometu radara, elektronskom praćenju, ometanju...itd. I onaj SU25 ili koji već što su ga oborili Turci jeste konceptualno prastar ali je nakrcan zadnjom dosptupnom tehnikom koju imaju Rusi. Misliš da je taj SU25 imao radar iz sedamdesetih ili osamdesetih godina? Naivno je to razmišljanje ako se tako razmišlja. Nije avion Golf2, svaki stariji model možeš dotjerati za određenu namjenu.

Što se tiče prepiske na prethodnim stranama F18 je mornarički višenamjenski avion sa prvobitnom namjenom palubnog lovca za zaštitu flote. Hrvatska eventualna kupovina F16 ili Gripena je sirotinjsko kurčenje ali eto...
tututuuuu

#279 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?

Post by tututuuuu »

otkrivas toplu vodu. svaki avion se moze unaprijediti, al do odredjene granice. da nije tako jos bi uvijek letjeli avioni iz Prvog svjetskog rata. :D F 16 je avion koji i sa najnovijim nadogradnjama nema izgleda protiv najmodernijih lovaca, osima ako nije rijec o nekom izuzetno dobrom pilotu, a u ovom drugom sjedi baba Mara. :D

F 16 i 18 su dosta slicni, kako god, 18 nije nista posebno niti novo i svako ga moze kupiti (ko zeli), to je bila poenta.

I nek si ti rekao da je to sirotinjsko kurcenje. Kad ti to neko kaze iz BiH, pa ono... ostao sam bez teksta na tipkovnici... :lol: Ne daj na brkicu Erdogana, ne dajjjj
tututuuuu

#280 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?

Post by tututuuuu »

i vec sam ti pisao za tog bombardera... moze on imati sve pisljive radare, kad je on kao klada u zraku, sta ce mu pomoci radar kad je ovaj brzi, okretljiviji itd... zato lovci idu kao pratnja bombarderima (al eto ovdje je ucinjen propust, jer se ocito mislilo da ih nema ko skinuti :D ).
Man of steel

#281 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?

Post by Man of steel »

sjedi 1 wrote:Turkey's exports to Russia amounted to
I još oko 4 miliona ruskih turista na obalama Turske.

Ni jedan ozbiljan političar ne bi dozvolio ono što se desilo jučer riskirajući sve ovo.

A neko je držao prst na okidaču, pratio ruske avione na radaru i čekao da uđu nekoliko sekundi u turski zračni prostor da ih skine.

Rusi samim tim što su naglasili da prekidaju isključivo vojnu komunikaciju sa Turskom daju do znanja o čemu se radi, a to je vojna diverzija uperena protiv obje te države.
tututuuuu

#282 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?

Post by tututuuuu »

Ja ih pozivam u svoju domovinu, u Neum da trose novac, i opcenito na Jadran. Ko jebe brkonje. :D
sjedi 1

#283 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?

Post by sjedi 1 »

Man of steel wrote:
sjedi 1 wrote:Turkey's exports to Russia amounted to
I još oko 4 miliona ruskih turista na obalama Turske.

Ni jedan ozbiljan političar ne bi dozvolio ono što se desilo jučer riskirajući sve ovo.

A neko je držao prst na okidaču, pratio ruske avione na radaru i čekao da uđu nekoliko sekundi u turski zračni prostor da ih skine.

Rusi samim tim što su naglasili da prekidaju isključivo vojnu komunikaciju sa Turskom daju do znanja o čemu se radi, a to je vojna diverzija uperena protiv obje te države.
Da se ne lažemo,nikome od velikih igrača (izrael i Rusija) na tom podneblju nije u interesu jaka Turska.Kad na to dodaš i slabljenje Rusije (inters SAD) ovim jučerašnjim činom ubijeno je milion muha
Kakvu su glupost Turci juče uradili mislim da če tek vremenom biti svjesni jer očigledno je da još nisu
artime

#284 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?

Post by artime »

Ha! Plot twist :D

Moscow has accused Turkey of helping Islamic State in the illegal oil trade which helps finance the terrorist group. According to analysts, Russian airstrikes in Syria are disrupting the profitable deals for Turkish middlemen, including Ankara officials.

Turkish social media has posted photos of Turkish President Recep Erdogan’s son Necmettin Bilal having dinner in an Istambul restaurant with an alleged ISIS leader, who it is claimed participated in massacres in Syria’s Homs and Rojava, the Kurdish name for Syrian Kurdistan or Western Kurdistan.
https://www.rt.com/business/323391-isis ... ey-russia/

Navodno je Erdoganov sin trgovao, snadbjevao i prodavao naftu - koju je Putin proslu sedmicu digao u zrak. :-D
sjedi 1

#285 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?

Post by sjedi 1 »

tututuuuu wrote:Ja ih pozivam u svoju domovinu, u Neum da trose novac, i opcenito na Jadran. Ko jebe brkonje. :D
Rusi su kao i ostali malo imućniji turisti širom Evrope u Turskoj su imali luksuzan odmor za relativno male pare u odnosu na istu ponudu u ostalim zemljama(Grčka,Španija,Italija...)
Bili su dosta povoljniji i jeftiniji pogotovo oni aranžmani all inclusiv u hotelima sa 5 zvjezdica.
To što ima luksuznih hotela u recimo samo par km Antalije nema na cijeloj HR obali od hiljadu kilometara
A o ljubaznosti osoblja da i ne pričamo,dva svijeta
tututuuuu

#286 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?

Post by tututuuuu »

sjedi 1 wrote:
tututuuuu wrote:Ja ih pozivam u svoju domovinu, u Neum da trose novac, i opcenito na Jadran. Ko jebe brkonje. :D
Rusi su kao i ostali malo imućniji turisti širom Evrope u Turskoj su imali luksuzan odmor za relativno male pare u odnosu na istu ponudu u ostalim zemljama(Grčka,Španija,Italija...)
Bili su dosta povoljniji i jeftiniji pogotovo oni aranžmani all inclusiv u hotelima sa 5 zvjezdica.
To što ima luksuznih hotela u recimo samo par km Antalije nema na cijeloj HR obali od hiljadu kilometara
Da, nema u RH luksuza kao u Turskoj. :D al sta da se radi, boze moj, kad im je Brkica srusio avion, a oni ne zele vise (tako mi se cini) da brckaju svoje guze u luksuzu all inclusive hotela. :D

P,S. Otidjite nekad malo dalje od te jebene Makarske, 'ebo ga ja. :D
travnik

#287 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?

Post by travnik »

Al'din wrote:
travnik wrote:Čak i da je Ruski avion ušao u Tursku, ovo je besmislen potez Turske. Zašto:
- zato što je jasno da ruski avion nije imao nikakvu namjeru ugrožavanja Turske, njihovog stanovništva, napada, bombardovanja i sl.
- zato što se radi o manje od deset sekundi, što je jasan pokazatelj da su Turci jedva dočekali da krenu u rat
- zato što je situacija na Bliskom istoku i više nego loša, pa nema potrebe za dodatnim pogaršavanjem
- zato što su između svjetskih sila i ovako narušeni odnosi, a sada je postignuto nekakvo krho jedinstvo

Dakle, ovaj čin doista nema smisla. Trebalo je pokazati mnogo višđe racionalnosti i mudrosti. Ovo neće donijeti koristi ni Turskoj, a ni Rusiji. Jedino će donijeti koristi onima protiv kojih se Rusija bori, a to su pobunjenici i ISIL jer će se fopkus prebaciti sa njih, a možda i smanjiti napadi.

Kao što sam rekao na jednoj temi, upad aviona od 10 sekundi mi liči na Radovanovo objašnjenje uzroka rata. Turci kažu: upao je u naš prostor, narušio suverenitet i sl., morali smo ga srušiti. Radovan je rekao: ubili Srbina, pucali na Srbe, napali na srpsku svadbu, napali ispred pravoslavne crkve, smetala im srpska zastava i sl., morao je rat početi. Dakle, tragikomično. Traži se bilo kakav, barem i nebulozan razlog, u svrhu opravdanja beskonačno glupog i unaprijed smišljenog poteza.
pa, jednostavno, ruski avion nije trebao da bude gdje je bio, ni 10 sekundi
Nije trebao biti, ali je to glup i besmislen razlog za ovaj čin.Osim toga, Turska je samo Grčkoj u posljednjih desetak godina nekoliko desetina puta povrijedila zračni prostor, a i presmješna je priča Turske da je deset puta upozoravala Ruse, jer to nije moguće u tako kratkom periodu u kojem je avion bio (ako i jeste) u Turskoj. Vrlo je moguće, da avion nije ni bio u Turskoj, već u Siriji, pa da je čak i Turska povrijedila Sirijski zračni prostor. Dakle, nepromišljeno i glupo, a onda još i pi...sto, jer se iste sekunde pozvao NATO, odnosno još desetine drugih država. To mi liči na nekog iskompleksiranog jadnika koji u gužvi udari šamar nekome, a onda se čim prije sakrije iza velikih faca, utopi u masi. Tako Tuurska sruši avion Rusima, pa brzinom svjetlosti se počne sakrivati iza SAD-a, VB, Franscuske i još desetina drugih država.
tututuuuu

#288 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?

Post by tututuuuu »

sjedi 1 wrote:
Mislim, ozibiljno, vec u prvoj recenici si kontradiktoran. "malo imucniji turisiti" a "luksuzan odmor za relativno male pare" :?

I da ti ja kazem, o tim "all inclusive hotelima", tu ne idu imucniji, to je sigurno. :D Imucniji putuju i jedu gdje zele, a ne da se prze i tove u istom hotelu opet i opet...
Drvosjeca iz Dejcica

#289 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?

tututuuuu wrote:otkrivas toplu vodu. svaki avion se moze unaprijediti, al do odredjene granice. da nije tako jos bi uvijek letjeli avioni iz Prvog svjetskog rata. :D F 16 je avion koji i sa najnovijim nadogradnjama nema izgleda protiv najmodernijih lovaca, osima ako nije rijec o nekom izuzetno dobrom pilotu, a u ovom drugom sjedi baba Mara. :D

F 16 i 18 su dosta slicni, kako god, 18 nije nista posebno niti novo i svako ga moze kupiti (ko zeli), to je bila poenta.

I nek si ti rekao da je to sirotinjsko kurcenje. Kad ti to neko kaze iz BiH, pa ono... ostao sam bez teksta na tipkovnici... :lol: Ne daj na brkicu Erdogana, ne dajjjj
F16 Mk1 i recimo F16 Mk5 nisu iste letjelice osim po nazivu ali da ne idemo dalje u tom pravcu. Ti misliš da se piloti modernih lovaca ganjaju kao u IIWW i rokaju mitraljezima kao u Partizanskoj eskadrili? Kod modernih lovaca bitku bije prvo radar. Onaj ko ima mogućnost otkriti neprijatelja a ostati ne otkriven dobio je već 70% bitke. U drugom krugu je domet oružija. Nije isto imati raketu koja ima domet 50km i raketu koja ima domet 10km. Pročitaj agoniju srpskih pilota na Kosovu kada su sa Mig29 morali se suprostaviti F16. Svaki Mig29 je bio otkrive prije nego što je mogao otkriti avion koalicije. Da bi mogao borbeno dejstvovati morao se približiti koalicijskom na par kilometara koliko je iznosio domet raketa vazduh-vaduh i gotovo svaki je obaran prije nego je mogao i skontati šta ga je snašlo. Mnogi su letjeli sa neispravnim radarima, letjelicama koje nisu bile spremne za let...itd.

Treći krug igraju također ulogu mjere zaštite i elektronskog ometanja pa tek na kraju aerodinamičke sposobnosti i sposobnost pilota za manevrisanje. Pojedini moderni avioni jednostavno ne bi mogli letjeti ili bi bilo jako teško upravljati s njima da nije računara koji ga defakto održava u vazduhu, recimo tipičan takav primjer je F117.

Da ne dužim, Hrvatska malo manja banana država nego BiH. Da nije turizma mislim da bi odavno bili Grčka2. Najgore kada se neko zamišlja da je klasa a u suštini fukara. Mislim takvih ljudi imaš i u privatnom životu koji žive život koji realno ne mogu priuštiti, tako je isto i sa Hrvatskom, kupovinom Patria oklopnih vozila, Gripena i čega sve ne. Mi u BiH za razliku Hrvatske barem stojim sa obje noge na tlu i znamo gdje nam je mjesto i kakve su nam mogućnosti.
Kikibombona

#290 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?

Post by Kikibombona »

sjedi 1 wrote: Da se ne lažemo,nikome od velikih igrača (izrael i Rusija) na tom podneblju nije u interesu jaka Turska.Kad na to dodaš i slabljenje Rusije (inters SAD) ovim jučerašnjim činom ubijeno je milion muha
Kakvu su glupost Turci juče uradili mislim da če tek vremenom biti svjesni jer očigledno je da još nisu
Ko ima imalo mozga jasno mu je da novonastala situacija nanosi stetu iskljucivo Turskoj i Rusiji, te Sirijcima (posebno Turkmenima) na koje ce Rusi istresti bijes...

Amerikancima, Izraelcima, Irancima i ostalima ovo izuzetno odgovara. Za njih bi bilo dobro da se dodatno zaostri.
tututuuuu

#291 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?

Post by tututuuuu »

bljabljablja... :D a ma iskreno nemam te volje ni citati vise... oprosti mi, zao mi je sto si ispisao ovoliki tekst. :D
jastuk1

#292 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?

Post by jastuk1 »

Glupi ste s tim turističkim komentarima.

Turci uvijek mogu skresati cijenu da budu konkurentni konkurenciji, a standard Rusa je u padu, tako da Rusi teško da će moći puno da izbjegavaju mrsku Tursku kad je najjeftinija!!!

Radi se o paketnoj prodaji na kojoj i same ruske turisktičke agencije zarađuju.
sjedi 1

#293 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?

Post by sjedi 1 »

tututuuuu wrote:
sjedi 1 wrote:
Mislim, ozibiljno, vec u prvoj recenici si kontradiktoran. "malo imucniji turisiti" a "luksuzan odmor za relativno male pare" :?

I da ti ja kazem, o tim "all inclusive hotelima", tu ne idu imucniji, to je sigurno. :D Imucniji putuju i jedu gdje zele, a ne da se prze i tove u istom hotelu opet i opet...
Fino sam naveo ovo boldovano
A za ovo dugo,no coment
:jbt:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#294 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?

Post by _BataZiv_0809 »

tututuuuu wrote:
Da, nema u RH luksuza kao u Turskoj. :D al sta da se radi, boze moj, kad im je Brkica srusio avion, a oni ne zele vise (tako mi se cini) da brckaju svoje guze u luksuzu all inclusive hotela. :D

P,S. Otidjite nekad malo dalje od te jebene Makarske, 'ebo ga ja. :D
Da, stvarno je neuporediva Turska sa Hrvatskom. Inace na antalijskoj rivijeri ponekad imas osjecaj da si u Rusiji, jer sve je na ruskom jeziku, svi parlaju ruski, toliko su im dobri gosti. Ova tema ima i emotivnu kontoaciju za mene, jer nekad davno jedna Ruskinja upravo u Turskoj me ucini muskarcem :P :lol: :lol:
sjedi 1

#295 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?

Post by sjedi 1 »

jastuk1 wrote:Glupi ste s tim turističkim komentarima.

Turci uvijek mogu skresati cijenu da budu konkurentni konkurenciji, a standard Rusa je u padu, tako da Rusi teško da će moći puno da izbjegavaju mrsku Tursku kad je najjeftinija!!!

Radi se o paketnoj prodaji na kojoj i same ruske turisktičke agencije zarađuju.
Ma možeš ti kresti cijene qrcu kad je područje nestabilno,nevezano da li su gosti Rusi,Norvežani,Finci...
Neće niko gdje je jebada
tututuuuu

#296 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?

Post by tututuuuu »

sjedi 1 wrote: Fino sam naveo ovo boldovano
A za ovo dugo,no coment
:jbt:
a ma ne znam, vise namam volje sve ni citati, osobito kad se odgovara s onim sto je potpuno ne van teme, nego van svemira. mislim, kakve veze ima turisticka ponuda te ljubaznost i (ne)ljubaznost u RH s tim sto je Brko Brkica srusi Rusima aviJon pa sad oni ne zele vise da tamo brckaju svoje guzicice, bilo to all inclusive ili ne all inclusice ili u tim super ekstra luksuznim hotelima "koje RH nema nigdje na 1000 km svoje obale"? :D
Drvosjeca iz Dejcica

#297 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?

Imam toliko godina da se izvrsno sjećam stanja pred raspad Jugoslavije. Sličnu priču i mantru su pričali kada je Hrvatska trebala dobiti nezavisnost, vodile se polemike preko novina, emisija...itd. Ako Hrvatska postane nezavisna ko će ići na more u Hrvatsku? Srbi, kao "najbolji" gosti u Hrvatskoj, tamo neće više ići. I tako prođe od tada preko 25 godina a hrvatski turizam je sasvim solidan, rekao bih da ga nije propali bi k'o žeton davno.

Isto tako vam je ova priča bezvezna i naivna. Neće doći Rusi ali će doći neko drugi. Ko je mogao računati onomad da će Sarajevo svake godine ugostiti stotine hiljda turista svake godine? Da mi je ko pričao ne bi mu vjerovao. Najgore kada ljudi brinu tuđu brigu, kao oho im se sada, sada su najebali. Dajete djeco, smirite doživljaj.
General War

#298 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?

Post by General War »

LDLT wrote:
General War wrote:Netacno, turska moze kao clanica kupit sta hoce, f 16 zadovoljava doktrinu tirske, inace turska je jedna od zemalja koja ucestvuje u razvoju f35.
Ne može baš dobit sve, to ne može ni Izrael (a Izrael je saveznik numero uno).
F-22 je bio na spisku želja IDF-a, žestoko se lobiralo ali je stavljena zabrana na izvoz Raptora.
Turci planiraju 116 F-35 počev od 2017, čak i TAI bi ih trebao pod licencom sklapati.

Samprotivsviju wrote:Imaju amerikanci F18 superhornet, ali ga ne prodaju bilo kakvim zemljama
Imaju Ameri dosta toga, F-18 nije ništa posebno
Jeste, F22 nikad nije bio za ponudu...a doduse nemoze ga niko ni priustit i da hoce, izrael mozda bi, ali da im to ameri doniraju u sklopu pomoci.
tututuuuu

#299 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?

Post by tututuuuu »

General War wrote:
LDLT wrote:
General War wrote:Netacno, turska moze kao clanica kupit sta hoce, f 16 zadovoljava doktrinu tirske, inace turska je jedna od zemalja koja ucestvuje u razvoju f35.
Ne može baš dobit sve, to ne može ni Izrael (a Izrael je saveznik numero uno).
F-22 je bio na spisku želja IDF-a, žestoko se lobiralo ali je stavljena zabrana na izvoz Raptora.
Turci planiraju 116 F-35 počev od 2017, čak i TAI bi ih trebao pod licencom sklapati.

Samprotivsviju wrote:Imaju amerikanci F18 superhornet, ali ga ne prodaju bilo kakvim zemljama
Imaju Ameri dosta toga, F-18 nije ništa posebno
Jeste, F22 nikad nije bio za ponudu...a doduse nemoze ga niko ni priustit i da hoce, izrael mozda bi, ali da im to ameri doniraju u sklopu pomoci.
a ma jeftiniji je od Eurofightera za nekih 15. 20 mil dolara kako sam uspio naci na netu. al bez obzira, nije na prodaju. eurofighter je vjerovatno ionako bolja opcija, ko ima love. po mnogima najbolji borbeni avion (ne kupuju Arapi srot). uz to nije samo lovac kao F 22, vec je sposoban i za napade po zemlji.

A americke avione razviju samo privatne firme, kakvi Turci. nisu oni nista duzni ustupiti clanici od svog oruzjam sve sto ustupe je cisto njihova dobra volja.
junior3

#300 Re: Oboren ruski bombarder SU-24!?

Post by junior3 »

Ništa bez orla i jastreba. Kak'i koji k i F22.
Post Reply