Automobili i zima

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
supercali

#276 Re: Automobili i zima

Post by supercali »

_Astra_ wrote:Ja sam Flat(aero) kupovao, a pretpostavljam da ima i obicne...
Ma i meni trebaju flat nego pitam

Meni su se fino pokazali dunlop brisaci bilo ih je u penny-ju al ih vise izgleda nema
Leon16v
Vozim: Staro željezo

#277 Re: Automobili i zima

Post by Leon16v »

ja sam u FIS u halilovicima tamo bosch uzeo, oko 14km platio, nisu losi
shiny

#278 Re: Automobili i zima

Post by shiny »

Ima li iko problem sa zaleđivanjem ručne? Prvi put povuci potegni, neće dole. Drugi put spustih ručicu, ali ona pišti, nije se spustila. Ima li kakav "uradi sam" fol. I nemojte mi govoriti da je ni ne dižem.
amar1994

#279 Re: Automobili i zima

Post by amar1994 »

ja ubacim u rikverc,koda je rucna podignuta :mrgreen: ,ja je zimi potezem samo kad je iznad 0 temp. :)
shiny

#280 Re: Automobili i zima

Post by shiny »

amar1994 wrote:ja ubacim u rikverc,koda je rucna podignuta :mrgreen: ,ja je zimi potezem samo kad je iznad 0 temp. :)
Ja sve imam osjećaj da će mi auto niz mahale, pa na Čaršiji završiti :/ MORAM je, prosto psihički, podići :D
amar1994

#281 Re: Automobili i zima

Post by amar1994 »

shiny wrote:
amar1994 wrote:ja ubacim u rikverc,koda je rucna podignuta :mrgreen: ,ja je zimi potezem samo kad je iznad 0 temp. :)
Ja sve imam osjećaj da će mi auto niz mahale, pa na Čaršiji završiti :/ MORAM je, prosto psihički, podići :D
:thumbup:
holowey

#282 Re: Automobili i zima

Post by holowey »

shiny wrote:
a volan smotati prema zidu/trotoaru? jos ako tocak moze dotaci zid, ako krene kuca prema carsiji nek' ide i auto :evil:
jefferson

#284 Re: Automobili i zima

Post by jefferson »

Davno rijesena misterija, ali uvijek se javljaju oni koji nece da potraze objasnjenja.
Motr treba u leru drzati 10-taks ekundi dok ulje nepostigne dovoljan pritisak. Odmah krenuti, drzati potenciometar grijanja na hladnom (da se sprijeci protok zraka kroz sekundarni radijator) i polako, do 2000 o/min. Nakon 5 min grijanje ce biti vec dovoljno jako, a sljedecih 10 minuta i dalje njezno dok ulje ne dostigne radnu temperaturu.
Optimist

#285 Re: Automobili i zima

Post by Optimist »

Ako je hladno, rashladna tecnost nece postici radnu temperaturu ni za 15 min, ulje pogotovo. Ja bih prije rekao da ulju treba min 20 km da se ugrije kako treba.
amar1994

#286 Re: Automobili i zima

Post by amar1994 »

jefferson wrote:
Davno rijesena misterija, ali uvijek se javljaju oni koji nece da potraze objasnjenja.
Motr treba u leru drzati 10-taks ekundi dok ulje nepostigne dovoljan pritisak. Odmah krenuti, drzati potenciometar grijanja na hladnom (da se sprijeci protok zraka kroz sekundarni radijator) i polako, do 2000 o/min. Nakon 5 min grijanje ce biti vec dovoljno jako, a sljedecih 10 minuta i dalje njezno dok ulje ne dostigne radnu temperaturu.
a sta kad ima dodatni grijac/webasto grijanje :? ,ja ga uvijek vozim u 3. brzini na 2000rpm ako je moguce dok se ne zagrije :)
jefferson

#287 Re: Automobili i zima

Post by jefferson »

amar1994 wrote:
jefferson wrote:
a sta kad ima dodatni grijac/webasto grijanje :? ,ja ga uvijek vozim u 3. brzini na 2000rpm ako je moguce dok se ne zagrije :)
On ce pomoci, ali uzmi u obzir da ulje u mjenjacu nije ugrijano, servo itd.
Ni ulje u motoru nece biti ugrijano bez obzira kakav tip dodatnog grijaca imas. Taj grijac sluzi za pomoc, tj. da motor lakse starta i obezbjedi kakvo takvo grijanje u startu. Motor je daleko jos uvijek od optimalne temperature.
amar1994

#288 Re: Automobili i zima

Post by amar1994 »

ovo je grijac za unutrasnjost/kabinu,kako god,masina i ostalo se nece posteno zagrijati zimi prije 30min :)
direstraits0078

#289 Re: Automobili i zima

Post by direstraits0078 »

jefferson wrote:
Na jako velikom broju modernih vozila rashladna tecnost konstantno cirkulise kroz radijator za zagrijavanje kabine, razloga je vise. Klapna za usmjeravanje zraka je ta koja kontrolise grijanje/hladjenje. Takodje, sve je vise vozila koja su opremljena PTC grijacem kabine, snage od 1 ili vise kW, koji elektricnim putem zagrijava kabinu. To je posebno izrazeno kod dizelasa (sporo zagrijavanje, veca efikasnost), koji dodatno imaju i grijace rashladne tecnosti unutar motornog prostora.

Ako vanjska temperatura nije ispod -30°C, a ulje u motoru je 5wXX, nema potrebe da motor radi u mjestu, jer se na taj nacin nece zagrijati, pogotovo ne dizelski motor. Cim se ugasi lampica od pritiska ulja, moze se krenuti. Naravno, ne treba gaziti motor, pogotovo ne turbo motore, jer je ulje relativno gusto i ne podmazuje jednako dobro kao pri npr. 10°C. Voziti dizela do nekih 2.000 rpm, ne voziti nepotrebno u niskim obrtajima. S povecanjem temperature, povecavati obrtaje do 3.000 rpm.
jefferson

#290 Re: Automobili i zima

Post by jefferson »

direstraits0078 wrote:
jefferson wrote:
Na jako velikom broju modernih vozila rashladna tecnost konstantno cirkulise kroz radijator za zagrijavanje kabine, razloga je vise. Klapna za usmjeravanje zraka je ta koja kontrolise grijanje/hladjenje. Takodje, sve je vise vozila koja su opremljena PTC grijacem kabine, snage od 1 ili vise kW, koji elektricnim putem zagrijava kabinu. To je posebno izrazeno kod dizelasa (sporo zagrijavanje, veca efikasnost), koji dodatno imaju i grijace rashladne tecnosti unutar motornog prostora.

Ako vanjska temperatura nije ispod -30°C, a ulje u motoru je 5wXX, nema potrebe da motor radi u mjestu, jer se na taj nacin nece zagrijati, pogotovo ne dizelski motor. Cim se ugasi lampica od pritiska ulja, moze se krenuti. Naravno, ne treba gaziti motor, pogotovo ne turbo motore, jer je ulje relativno gusto i ne podmazuje jednako dobro kao pri npr. 10°C. Voziti dizela do nekih 2.000 rpm, ne voziti nepotrebno u niskim obrtajima. S povecanjem temperature, povecavati obrtaje do 3.000 rpm.
Nema potrebe skoro nikad da motor radi u mjestu, pa cak i ako je temperatura niza od -30. Sve dok temperatura nije niza od tacke zgusnjavanja ulja, bit ce uredu. Ipak je potrebno drzati u leru bar 10 sekundi dok ulje ne nabije potreban pritisak.
Druga stvar, mnoga auta nemaju pa cak i moderna konstantno cirkulirajuci sistem a pogotovo dizeli.
Kod mene je dizel (2013) i putem kompjuetra mogu pratiti i najmanje temparaturne oscilacije. Kada se grijanje ukljuci dolazi do pada temperature za oko 7-8 stepeni (neznacajni pad naspram kolicine tekucine) sto znaci da je radijator bio fizicki zatvoren iako motor ima elektricnu pumpu.
Pored toga, novija auta (posebno BMW) imaju elektricnu vodenu pumpu koja radi samo kada treba, sto znaci da pumpa nece raditi u punom kapacitetu upravo da bi sprijecila cirkulaciju i time ubrzala grijanje motora. Nekoliko je razloga za to:
1. Sa pozicije proizvodjaca, brze grijanje smanjuje potrosnju, a time se i flotna potrosnja vozila proizvodjaca smanjuje cime se lakse ispunjavaju norme o flotnoj potrosnji.
2. Vozac i putnici dobijaju efikasnije grijanje unutrasnjosti.
3. Manja mogucnost mehanickih ostecenja.
Danguba

#291 Re: Automobili i zima

Post by Danguba »

Image
Post Reply