kecher II wrote:oridjidji wrote:Zakon da tako generalizuje ljude ko sto ti radis, morali bi u BiH napraviti Gvantanamo na kub i tu bi potrpali i one koji su prijetnja i one koji nisu ovome sistemu. Selefizam je pravac u Islamu koji unutar sebe ima raslojavanje sljedbenika od umjerenog, normalnog, ka gorem, do onih koji bi da su to, pokupili su imidz, dio ideologije, a zastranili su od nje upotpunosti. Nije on ovdje spomenut da se njime ista lose pravda od onih koji zive i tumace islam na taj nacin, vec da objasni razloge nastanka te krutosti misljenja koja postoji u tome pokretu i radikalnog pristupa tumacenja vjere, a bome i nekih disciplina koje se promicu sa tim pravcem Islama do drugih sekti koji se ucenjem naslanjaju djelimicno na selefizam i ideolozi su terorizma, poput recimo Tekfirija. IZBIH bi institucijama mogla pomoci vise nego Galijasevic, koji trpa sve u isti kos i zbunjuje javnost, a i same institucije koje trebaju da vode brigu o sigurnosti gradjana o tome ko sve cini tu prijetnju, uslaznjavajuci im posao.
a sta ja to generalizujem kada kazem da su vehabije/selefije prijetnja sigurnosti u BiH, znaci to je ogranak, pravac, dio islama koji je kod nas dosta radikalan i ekstreman i to je tako, generalizacija bi bila kada bih ja rekao da su muslimani/sljedbenici islama prijetnja sigurnosti u BiH a ne selefije/vehabije, znaci krug je suzen na samo selefije/vehabije, mozda medju njima ima, naglasak na mozda, i "normalnih" ali cisto sumnjam iz razloga sto se niko od njih, ili barem ja nisam ni vidio ni cuo, ogradio i od jednog teroristickog napada niti u BiH niti u svijetu ili barem osudio velicanje istog na razlicitim proislamskovehabijskim/selefijskim portalima.
da razjasnimo nesto a vec sam negdje i napisao, mene lizno ne zanima sta je selefizam i kako on nalaze da se izucava kuran dok god ga ovi ovde izucavaju na nacin da mene lise zivota zato sto to mene ne zanima.
neko je vec napisao, na ovoj ili onoj drugoj temi o topovskom udaru, da je kod nas terorizam razvijen koliko i drzava, znaci vrlo slabo ali je to po mom misljenju iz razloga sto smo mi onako generalno nesposoban narod da bilo sta organizujemo od mjesne zajednice do drzave pa tako i teroristicke organizacije, sto bi reko nas narod u svakoj nesreci ima i srece, eto to je kod nas da smo na niskom stepenu organizacije drzave pa samim tim i teroristicke ali i antiteroristicke organizacije.
valjacemo se jos dugo u ovom blatu i od drzave a i terora/selefija/vehabija/cetnika/ustasa/lopova/nacionalista/nepotizma/korupcije/rodbinskih veza/tatinih sinova/nesposbnih (namjerno ili ne namjerno) politicara/bahatih vozaca/kockastih glava....
sve u svemu jad i tuga.
Islam je sam po sebi radikalan bosanskome covjeku,cak mu je i tezak jer nasem prosjecnom bosanskom muslimanu, samo moljenje 5 puta dnevno je tesko,more dzuma jednom sedmicno ili bajrami dvaput godisnje, tesko mu je davanje zekata, tezak mu je post, odlazak na Hadz je vec misaona imenica, da ne govorim koliko taj nas prosjecni bosanski musliman radi na omalovazvanju Islama, pa kad mu je tesko ciniti dobra dijela kojim ga vjera obavezuje, ne drzi se ni suzdrzavanja od grijeha, e sada nemam namjeru nabrajati sta sve nas prosjecni bosanski musliman cini da omalovazi sebe kao muslimana, kad vec grijesi on se ni ne bori da svoj grijeh ne ponovi, neki se hvale time, ali i dalje je uporan u tome da kaze da on ima dobro srce i dusu i da voli islam i muslimane, ali ih redovno ismijava ili psuje ili ode u krajnost pa psuje Allaha i poslanika Muhammeda as. Govorim o tome nasem prosjecnom pojedincu. Neki to cine iz neznanja kojeg ima na svakom koraju, neki ga cine radi svojih prohtijeva a vjeru znaju ,jer im se tako moze i takvi najcesce dijele lekcije o islamu nekome. Nekome je opravdanje neznanje, a neko nema opravdanja jer zna, a nece.
A te selefije?! Samo kod nas u BiH ces naici na selefije, koje nisu nijedno dijelo Ibn Tejmije procitali ili nekog njegovog dzaka. Procitali su hadise, pa su iz njih zakljucili da je muslimansko obiljezje brada, isto tako procitali su da je poslanik Muhammed a.s. dizao ruke u namazu, pa su poceli dizati, a isto tako da ce sve ispod clanaka goriti od odjece, pa su podvrnuli tole i td. Ovdje jedine selefije mogu biti odskolovani predavaci u Medini ili nekom drugom univerzitetu u arapsko-islamskom svijetu, ovo sve ostalo sto se reda iza njih podjeljeno je tancine i rangira se prema tezini njihovog znanja pokupljenog od sejhova i knjiga, a bome je krhko znanje selefizma cim neki skrenu do te mjere da postaju tekfirije i tekfire (proglasavaju nevjernicima) mnoge muslimane, od clanova IZBIH, do onog naseg prosjecnog bosanskog muslimana, do samih selefija iz kojih su proistekli i pozivati na zlo protiv njih, na kraju i dici oruzje na njih. Itekako ih normalnih ima i onih koji su javno po Sarajevu izjavljivali da bi prvog do njih koji bi rekao da ce izvrsiti neki napad prijavili sistemu, poput Semira Avdica selefijskog predavaca ili Semira Imamovica urednika Saffa u prepunom Bosanskom kulturnom centru u nasem gradu. Isto tako ko ih prati moze poslusati i stavove drugih predavaca od Pezica, Kuduzovica, Suljica i nekih drugih.Nisu svi Nusret Imamovic i Bilal Bosnic, pa da se protiv njih vode istrazni procesi ili sudjenja jer po minberima prizivaju 30 000 mudzahida kako bi BiH ucinili serijatskom zemljom.
To je tvoja percepcija selefizma da on sluzi da tebe lisi zivota ili nekoga drugoga zato sto mediji generalno peru po njima. IZBIH je davno nametnula monopol ovdje i to je razlog sto je jedinstvena slika BH muslimana bez obzira sto u nasem drustvu ima i selefija i siija, a bome i tekfirija, ahmedija i nekih drugih sekti, koje ne broje velik broj clanova.
Previse ti omalovazavas ovaj narod. Prije ce biti da istinske prijetnje nema jer ideologija tekfira ovdje nije legla na plodno tlo, a ona je daleko opasnija od selefizma, koji opet ima svoju skalu od onog sto je umjereno do onoga goreg, kao i svi pravci u islamu koji okupljaju ljude i ovaj ima one koji te pravce dosljedno slijede i one koji iskacu iz njega i vjere, ali ce sebe poistovjetiti sa selefizmom i islamom kroz vanjski imidz koji imaju. Ovdje je par slucajeva pokusaja terorizma dobilo epilog da iza njih stoji grupa ljudi, Rustempasiceva, Palislamoviceva i jednog turcina i arapa. U ostalim slucajevima koliko mi je poznato Topalovic, Ox, Mevlid nisu imali pomagaca i svoje kazne gule sami. Na kraju slucaj Nerdica i Omeragica,vidjecemo kakav ce epilog dobiti i ko ce umjesto njih sjesti na klupu i dali ce.
BiH bas i ne vidim kao neorganizovanu drzavu, ali moralno i privrednu tanku vidim. Ovo posljednje spomenuto je razlogom sto je ona i dalje ovakva.