zg1911 wrote:dale cooper wrote:
Naravno da imaju, to su ipak još uvijek bile 60-te i tek se kretalo u ozbiljnijem i konceptualnijem smeru.
Ali su tekstovi bili još uvijek pretežito ljubavne naravi. Ali recimo Pet Sounds je muzički miljama
daleko od većine pop konkurencije iz tog vremena osim Beatlesa. Pjesme su slojevito napravljenje
kao prave mini pop simfonije, ili "teenage symphony to god" kako ih je kasnije Wilson nazvao.
Naziv koji prilično dobro opisuje ono što se dešavalo na Pet Sounds, a i kasnije na Smile-u.
I ne zaboravimo, sam Paul McCartney je više puta rekao da mu je "God Only Knows" omiljena pjesma.
Za ovo drugo se slažem, iako ne mislim da je "podcijenjeni" pravi izraz, prije će biti da je kasnija
faza benda, puna muzičke inventivnosti koja je bila revolucionarna, zasjenila rane albume.
Ali ti su ih albumi proslavili i stvorili Beatlemaniju. Što nije slučajno, jer su sadržavali gomilu sjajnih
pop pjesama.
66. kad je izašao pet sounds, a pogotovo 67. kad je peppers, je rock već ozbiljan. albumi tipa revolver, blonde on blonde, aftermath, freak out te vu & nico, piper pink floyda, hendrixov debut, the doors s/t, surrealistic pillow, forever changes itd meni ne zvuče niti malo infantilno niti toliko gotovo pa predratno "oldies" kao pet sounds i sgt peppers. kontam ja cilj - pop simfonije, ali pjesme su slabe. beach boysi su mi i inače zakurac boy bend pa neću komentirat njihovu, ali beatlesi imaju jebenu diskografiju. peppers tu meni ne kotira dobro. inače, zanimljivo da je to album s najjačim mccartneyevim pečatom. onda možeš mislit što mislim o njemu. ili u prijevopdu "marče davide chapmane, krivog si koknuo."

Pet Sounds ne zvuči infatilno, već naivno i beznadežno romantično, onako baš Kalifornijski.
Brian Wilson možda nije pisao ozbiljnu poeziju kao Dylan, nije otvarao vrata percepcije kao Doorsi, nije bio
član nihilističnog, street wise rock'n'roll benda kao što su Velvet Underground ili gitarski mag kao Hendrix.
Ali je kao malo ko znao napisati savršene pop pjesme pune romantične čežnje i melankolije.
Ja takve pjesme ne mogu nazvati infantilnim, jer bi to bio definitivan znak da sam se pretvorio u cinika.
Ako ćemo govoriti o boy-bendovima onda su i Beatlesi i Beach Boysi bili prvi takve vrste. Samo što teško
koji današnji boy-bend ima takve songwriterske genije kao što su Lennon, McCartney i Wilson.
Jedina sličnost je nivo histerije koja se stvarala. Samo što su i Beatlesi i Beach Boysi preživjeli
sve to i ostali zapamćeni kao legende pop muzike. Teško da takva sudbina očekuje, ne znam, One
Direction na primjer.
I bez Beatlesa ali u istoj mjeri i bez Beach Boysa dobar dio stvari koje ja i ti gotivimo ne bi postojao
ili ne bi bio ni približno isti.
McCartney je definitivno podcijenjen kao autor. Mislim, i ja više gotivim Lennona i zbog muzike
ali i zbog njegove persone. Ali ako su Lennonova dva najbolja albuma "Plastic Ono Band"
i "Imagine" onda su McCartneyevi "Ram" i "Band on the Run" odmah rame uz rame.
"Ram" je čak možda i najmaštovitiji i najinventivniji solo album nekog od članova
Beatlesa.