Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?

Rasprave o vjerskim temama.
ABH017

#276 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?

Post by ABH017 »

aurora313 wrote: Ništa posebno izuzev tvoje izmišljanje i zamišljanje činjenica.
Nemam nikakvu namjeru da ti otvaram oči koliko malo znaš o svemu i koliko si površan. Primi dobronamjeran savjet pa se manje eksponiraj tamo gdje si tanak u znanju.
I nemoj mi drsko odgovarati na ovo. Nisam ja kriv što si ti takav.
Ubuduće neću komentarisati tvoje postove jer to ne zaslužuju.
Prije svega tvoje mišljenje o meni je površno. Ti kao nešto znaš. Ne znaš ni gdje si šupalj.
Lijep odgoj mi ne dozvoljava da ti odgovorim onako kako bih trebao. :lol:
Smiješni su likovi kao ti. Kad nemaju ništa za reći, onda omalovažavaju sagovornika.
Ali, bem li ga. I to ima pozitivnih strana.
Hvalim te Bože, neće me više smarat i tražit da mu ponavljam šta sam napisao po tri puta, jer ne umije pročitat.
:bih:
Ali Kemal

#277 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?

Post by Ali Kemal »

ABH017 wrote:Stoji da Njemačka i Japan spadaju među najprogresivnija društva, kao i da su ratovali u posljednja dva WW, ali koliko se ratovalo na njihovoj teritoriji?
Jeboga patak Njemacka sravnjena sa zemljom, a na Japan bacena ne jedna, nego dvije atomske bombe. :-)

Prosta je cinjenica da je svijet zavisio od islamskih zemalja, sada bi jos prevozno sredstvo bilo konj i kocije. Sve te isprike kao tamo se ratuje, a ratuju uglavnom izmedju sebe, modernizacija drustva kratko traje, npr Avganistan i Iran, ogroman novac od prihoda od nafte se uopce ne koristi za nauku, trosi se bez veze, kupuje se naoruzanje, stranci uglavnom izvode gradjevinske radove, jedno sivilo tesko, pojas od Alzira do Indije je nestabilan konstantno.
Za razliku od toga Zapadna civilizacija nosi sav razvoj covjecanstva i to je znacajno reci ne samo tehnoloski, nego i drustveni.
Ocigledno je da samo slobodna drustva mogu da imaju naprednu nauku, islamske republike to nece nikada biti, jer tu je pojedinac donji.
MyTao

#278 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?

Post by MyTao »

ABH017 wrote:Koliko se to ratovalo na području Njemačke u toku drugog svjetskog rata "sveznajući"????

Koliko???
:lol: :lol: :lol: Jeli ovo ozbiljno pitanje?
ABH017

#279 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?

Post by ABH017 »

MyTao wrote:
ABH017 wrote:Koliko se to ratovalo na području Njemačke u toku drugog svjetskog rata "sveznajući"????

Koliko???
:lol: :lol: :lol: Jeli ovo ozbiljno pitanje?
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Jel ovo ozbiljan odgovor?
ABH017

#280 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?

Post by ABH017 »

Ali Kemal wrote:
ABH017 wrote:Stoji da Njemačka i Japan spadaju među najprogresivnija društva, kao i da su ratovali u posljednja dva WW, ali koliko se ratovalo na njihovoj teritoriji?
Jeboga patak Njemacka sravnjena sa zemljom, a na Japan bacena ne jedna, nego dvije atomske bombe. :-)

Prosta je cinjenica da je svijet zavisio od islamskih zemalja, sada bi jos prevozno sredstvo bilo konj i kocije. Sve te isprike kao tamo se ratuje, a ratuju uglavnom izmedju sebe, modernizacija drustva kratko traje, npr Avganistan i Iran, ogroman novac od prihoda od nafte se uopce ne koristi za nauku, trosi se bez veze, kupuje se naoruzanje, stranci uglavnom izvode gradjevinske radove, jedno sivilo tesko, pojas od Alzira do Indije je nestabilan konstantno.
Za razliku od toga Zapadna civilizacija nosi sav razvoj covjecanstva i to je znacajno reci ne samo tehnoloski, nego i drustveni.
Ocigledno je da samo slobodna drustva mogu da imaju naprednu nauku, islamske republike to nece nikada biti, jer tu je pojedinac donji.
Ja koliko se sjećam iz udžbenika za 7 razred istorije, sve je bilo uništeno.
Njemačka privreda je doživjela kolaps i poslije 1.svj.rata. Ali ne govorimo o tome.
Da li su Njemačka, Francuska, Italija, Engleska itd. bile nečije kolonije 300 godina, u kojem periodu je neko koristio sve njihove resurse u razvoj svoje zemlje?
Ovo boldirano je smiješno, šta više tužno da neko ozbiljan izjavi. Po čemu ti je poznat lik sa mog avatara?
Ovim ispred napisanim samo pokazuješ ili svoje neznanje ili mržnju prema svemu što dolazi iz islamske kulture..
Ali Kemal

#281 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?

Post by Ali Kemal »

ABH017 wrote:Ja koliko se sjećam iz udžbenika za 7 razred istorije, sve je bilo uništeno.
Njemačka privreda je doživjela kolaps i poslije 1.svj.rata. Ali ne govorimo o tome.
Da li su Njemačka, Francuska, Italija, Engleska itd. bile nečije kolonije 300 godina, u kojem periodu je neko koristio sve njihove resurse u razvoj svoje zemlje?
I sta onda, ko je bio kolonija ne treba da ulaze u razvoj :D pa vidis i Koreja je bila dugo okupirana od strane Japana, pa je sada jedna vodecih tehnoloskih drzava na svijetu, Samsung, LG, Hyuindai, KIA itd, i jos ako uporedimo Sjevernu i Juznu, dva potpuno ista naroda, vidi se koliko je bitno imati slobodno i totalitarno drustvo.
ABH017 wrote:Ovo boldirano je smiješno, šta više tužno da neko ozbiljan izjavi. Po čemu ti je poznat lik sa mog avatara?
Nemam pojma ko je to uopste.
ABH017 wrote:Ovim ispred napisanim samo pokazuješ ili svoje neznanje ili mržnju prema svemu što dolazi iz islamske kulture..
Meni je samo zao tog naroda koji trpi svu tu torturu, od Boko Haram, pa do Pakistana i ne slazem se sa argumentima nema to veze sa Islamom, jer sve dok se tako bude mislilo nema tu napretka, a stotine miliona ljudi ce da u medjuvremenu pate. Da li ja mrzim ili ne mrzim islamsku kulturu nije uopste bitno, od toga nista ne zavisi, nijedno dijete nece biti povrijedjeno, ali od strane raznih islamskih duhovnih vodja hoce.
Ne znam da li razumijes, ali za mene je sasvim besmisleno nekoga mrziti zato sto ne vjeruje u Boga ili zasto sto vjeruje u Boga posredstvom neke druge religije ili sto nece da bude iste vjere kao i ja ili bilo sta u tom smislu, da ne govorim povezanost vjere i politike i slicno.
Gdje je god takva situacija, ljudi su najebali, pa ti vidi.
nasa

#282 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?

Post by nasa »

Ali Kemal u borbi za muslimanski napredak s parolom "nije vazno da li ja mrzim islamsku kulturu" , zanimljiv izbor rijeci, nema sta...
Optimus Prime

#283 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?

Post by Optimus Prime »

Ali Kemal wrote: Jeboga patak Njemacka sravnjena sa zemljom, a na Japan bacena ne jedna, nego dvije atomske bombe. :-)

Image
Ali Kemal

#284 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?

Post by Ali Kemal »

nasa wrote:Ali Kemal u borbi za muslimanski napredak s parolom "nije vazno da li ja mrzim islamsku kulturu" , zanimljiv izbor rijeci, nema sta...
Ne vidim u cemu je problem, jer ja nemam uticaj ni na sta.
Takodje sta je to islamska kultura? Mislim da tako nesto ne postoji. Postoji arapska kultura, turska kultura, perzijska, pakistanska itd ali poenta nije bila na kulturi, nego na tehnoloskom razvoju koji se iskljucivo desava u ne-islamskim zemljama.
Umjesto da se nadje pravi razlog zasto je to tako, a takodje ako nije, volio bih da to neko kaze i obrazlozi, pokusava se spinovati ovim ili onim.
Drugo mene interesira muslimanski napredak, jer je to napredak i cijelog svijeta, a ne samo muslimana, i tice se cijelog svijeta.
insomnia78

#285 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?

Post by insomnia78 »

"Ideologijom i religijom se bavi sirotinja moj Maho"
skupljac_zeljeza

#286 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?

Post by skupljac_zeljeza »

insomnia78 wrote:"Ideologijom i religijom se bavi sirotinja moj Maho"
I Marx i Engels su bili iz vrlo imućnih porodica.
zvizdan

#287 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?

Post by zvizdan »

skupljac_zeljeza wrote:
A ni Sidarta Gautama se, kazu, nije bas rodio kao fukara :D
animals

#288 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?

Post by animals »

Ovdje se mora staviti razlika izmedju obicni vjernika i fanatika..fanatici postoje u svim porama drustva, pa tako i u religijama..sto u nekima vise, a u nekima manje, to je vec za zasebnu temu..
zvizdan

#289 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?

Post by zvizdan »

animals wrote:Ovdje se mora staviti razlika izmedju obicni vjernika i fanatika..fanatici postoje u svim porama drustva, pa tako i u religijama..sto u nekima vise, a u nekima manje, to je vec za zasebnu temu..
Ziva istina. S tim sto treba napraviti i razliku izmedju obicnih ateista i fanaticnih ateista. Fanatici postoje u svim porama drustva, pa tako i medju ateistima... Zasto su u nekim zemljama ateisti vise fanaticni, a u nekima manje, to je vec za zasebnu temu.
statixx

#290 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?

Post by statixx »

Ova je jaka. :D
Image

Lokalne religije ugorzenih plemena rasplakanih po obalama Babilonskog, Rimskog i Perzijskog carstva, respektivno, ciji bogovi nisu imali politicku moc poput onih iz neprijateljskog okruzenja, pa se zadovoljili simbolickoj nadmoci svog nad ostalim bogovima tzv. kompleks jednog boga. :D
insomnia78

#291 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?

Post by insomnia78 »

zvizdan wrote:
skupljac_zeljeza wrote:
Pa ni Muhamed nije bio iz siromasne porodice, nije to bit
Oni se nisu bavili ideologijom i religijom
Oni su bili ideologija i religija
insomnia78

#292 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?

Post by insomnia78 »

statixx wrote:
Image
:thumbup:
skupljac_zeljeza

#293 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?

Kažeš...to busy with religion.

"O vjernici kada se u petak na namaz pozovete, požurite na spominjanje Allaha, i kupoprodaju ostavite, to vam je bolje, nek znate! A kad se namaz obavi, onda se po zemlji raziđite i Allahovu blagodat tražite i Allaha mnogo spominjite, da biste postigli što želite."(El-Džumu'a 9)

Poslanik poručuje: »Onaj ko omrkne umoran od posla s kojim traži halal zaradu, omrkne s oproštenim grijesima«.

Muhammed, a.s., je kazao: »Svaki musliman koji nešto posije ili posadi pa se od toga nahrani ptica, čovjek ili životinja, taj čin mu se smatra sadakom«. (El-Buhari)

Poslanik, s.a.v.s., je rekao: »El-jedu-l-'ul'ja hajrun mine-l-jedi-s-sufla«, što u prijevodu na naš jezik znaci: »Gornja ruka je bolja od donje ruke«. U nastavku hadisa Poslanik kaže »da je gornja ruka ona koja daje, a donja ruka je ona koja prima«.

Imam Buharija bilježi hadis u kojem stoji da su trojica ashaba došla pred kuće žena Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kako bi se raspitali o ibadetu najodabranijeg čovjeka Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem. Kada ih obavijestiše, osjetili su da je to malo pa rekoše: ''Gdje smo mi u odnosu na Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kojem su oprošteni i prijašnji i budući grijesi?'' Jedan od njih reče: ''Ja ću po čitavu noć klanjati.'' Drugi reče: ''Ja ću stalno postiti i nikada neću prekidati.'' Treći reče: ''Ja ću izbjegavati žene i nikada se neću oženiti.'' Poslije im dođe Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, i upita ih da li su rekli to i to, a onda reče: ''Tako mi Allaha, ja se među vama najviše bojim i strahujem od Allaha, dž.š., ali i pored toga postim i jedem, klanjam i spavam, i ženim se. Pa ko nije zadovoljan raditi po mome sunnetu, ne pripada meni.''

Imam Šafija, rahimehullah, rekao je: “Traženje znanja bolje je od dobrovoljnog namaza.” (Džamiu bejanil-ilm, 1/123)

Sufjan es-Sevri, rahimehullah, rekao je: “Nije mi poznato da je ijedan ibadet bolji od traženja znanja.” (Džamiu bejanil-ilm, 1/124)

Hasan El-Basri, rahimehullah, rekao je: “Učenjak je bolji od pobožnjaka i askete.” (Džamiu bejanil-ilm, 1/120)
Ima toga još mnogo....
skupljac_zeljeza

#294 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?

insomnia78 wrote:
zvizdan wrote:
skupljac_zeljeza wrote:
Pa ni Muhamed nije bio iz siromasne porodice, nije to bit
Oni se nisu bavili ideologijom i religijom
Oni su bili ideologija i religija
A hadžije? :mrgreen:
skupljac_zeljeza

#295 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?

statixx wrote:
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/or ... 57ea49.jpg[/img]
Prije svega Mekka nije u tom krugu, ali jeste vrlo blizu, a drugo, šta misliš zašto su Objave dolazile na tromeđi tada tri najnaseljenija kontinenta?
animals

#296 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?

Post by animals »

skupljac_zeljeza wrote:
statixx wrote:
Prije svega Mekka nije u tom krugu, ali jeste vrlo blizu, a drugo, šta misliš zašto su Objave dolazile na tromeđi tada tri najnaseljenija kontinenta?
Vjerovatno Bogu bilo mrsko na svaki kontinent da ide..
pa odlucio samo na jednom objave slati.. :D
zvizdan

#297 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?

Post by zvizdan »

[/quote]Pa ni Muhamed nije bio iz siromasne porodice, nije to bit. Oni se nisu bavili ideologijom i religijom. Oni su bili ideologija i religija[/quote]

To stoji, ali. eto. da krenemo s vrha piramide. Samo sto su, barem u historiji islamske misli, neki jako vazni "bavitelji vjerom", od Ibn Arebija i Ibn Rusda do Mulla Sadre, dolazili iz prilicno uglednih i bogatih porodica. Podugacak bi bio spisak takvih. Ali bi li to znacilo da je biti sirotinja nesto vrijedno prezira i sramotno?
statixx

#298 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?

Post by statixx »

skupljac_zeljeza wrote:
statixx wrote:
Dozlogrdilo mu da gleda kako mnogobostvo dominira tamo gdje se puk civilizovao... :D
skupljac_zeljeza

#299 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?

statixx wrote: Dozlogrdilo mu da gleda kako mnogobostvo dominira tamo gdje se puk civilizovao... :D
Fulili ste obojica. Lakše se iz tromeđe širi ovako.

Image
insomnia78

#300 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?

Post by insomnia78 »

zvizdan wrote:Pa ni Muhamed nije bio iz siromasne porodice, nije to bit. Oni se nisu bavili ideologijom i religijom. Oni su bili ideologija i religija

To stoji, ali. eto. da krenemo s vrha piramide. Samo sto su, barem u historiji islamske misli, neki jako vazni "bavitelji vjerom", od Ibn Arebija i Ibn Rusda do Mulla Sadre, dolazili iz prilicno uglednih i bogatih porodica. Podugacak bi bio spisak takvih. Ali bi li to znacilo da je biti sirotinja nesto vrijedno prezira i sramotno?
Ma ne
Buni te ovo "bavi"
Naprotiv oni koji se "profesionalno" bave religijom i ideologijom obicno zive jako dobro
Post Reply