Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
mirsek

#276 Re: Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH

Post by mirsek »

Radio Sarajevo wrote:Ma ja ba, Bošnje sve znaju, i kako je u Njemačkoj, i kako je u Norveškoj, Švedskoj, Australiji... a najveći domet im Makarska.

Cifru od 1500 eura pretvore u marke, pa misle trošiti kako troše u Bosni, na kafe od marku i burek od 3 KM.

Ljudi dragi, u Holandiji ne možeš normalno jesti bez 15 eura. Hamburgeri su 12-13 eura ako išta valjaju. To je 25 KM, jeste li ikad u životu platili hamburger toliko, ili jedete u Ducku za 3 KM i dalje?

Jebote, kao da mi ne dolazimo u Bosnu i kao da ne vidimo stanje. Specijalisti za kukanje i veličanje zapada, na kojem nikad nisu bili.
Jel ti inace samo jedes vani ili nekad poneses i od kuce hranu ili kupujes u trgovackim centrima pa se kuci pece, przi i kuha ?
Hodanje po restoranima vani vise od jednom sedmicno je preseravanje i to naravno kosta.
Sumnjam da ce neko ko ima 1000 ili 1500 eura platu trcati da se hrani vani skoro svaki dan.
To je isto kao kad bi pisao koliko kostaju vani cigare i skupa eko hrana i onda se pocnes zaliti kako tamo nemas sta da jedes od skupoce i jedva ti ostane do kraja mjeseca za kifle.
Last edited by mirsek on 20/02/2016 20:43, edited 2 times in total.
Niemand

#277 Re: Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH

Post by Niemand »

Definitivno merhamet.
friskyoreo

#278 Re: Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH

Post by friskyoreo »

Radio Sarajevo wrote:Ma ja ba, Bošnje sve znaju, i kako je u Njemačkoj, i kako je u Norveškoj, Švedskoj, Australiji... a najveći domet im Makarska.

Cifru od 1500 eura pretvore u marke, pa misle trošiti kako troše u Bosni, na kafe od marku i burek od 3 KM.

Ljudi dragi, u Holandiji ne možeš normalno jesti bez 15 eura. Hamburgeri su 12-13 eura ako išta valjaju. To je 25 KM, jeste li ikad u životu platili hamburger toliko, ili jedete u Ducku za 3 KM i dalje?

Jebote, kao da mi ne dolazimo u Bosnu i kao da ne vidimo stanje. Specijalisti za kukanje i veličanje zapada, na kojem nikad nisu bili.
Specijalisti za kukanje su bosanci, bez obzira gdje zivjeli. To vidimo iz prilozenog.
Ljudi dragi, u bosni prosjecna plata u realnom sektoru je oko 550 km. A potrosacka korpa 850?! I sta sad?
Vrati se brate u Bosnu, pa onda zivi rahat, nemoj se patiti tamo na zapadu.

I ne kontam koja je vasa agenda...
Da li je vas cilj da s ovim komentarima kazete da zivot na zapadu nije lak kako se nekima u BiH cini, ali je bolji nego u BiH, ili hocete da kazete da je tamo losije nego u BiH?
PS, ovo ti govori neko ko je zivio na zapadu i ko je vrlo dobro upoznat sa zivotom tamo...
kloniran

#279 Re: Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH

Post by kloniran »

Kao prvo zasto su otisli ako je ovdje sjajno, a kao drugo zasto se ne vrate ako je tamo toliko lose i skupo.
Nas je oko 4 miliona kad sve saberes, znaci jedan malo veci gradic u europi, tako da se ne morate bojati da ce neko doci i oteti vam hljeb iz ruku, svako ima svoju nafaku.
prog321

#280 Re: Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH

Post by prog321 »

Svako ko zeli trebao bi otici.
Nemojte misliti ako vam neko kaze tamosnju situaciju da vas odvraca. Samo vam realno kazu da ne nasjedate na bajke. Ali naravno da trebate ici ako ne vidite buducnost u BiH i regionu.
gagy06

#281 Re: Napustanje stalnog posla i odlazak iz BiH

Post by gagy06 »

512MB wrote:
gagy06 wrote:...i tako ja zavrsih u Pragu. Tu sam evo vec 15 dana. Radim, sta da kazem. Firma je OK. Zapravo sam iznenadjen lezernoscu. Ne crkva se od posla. Elem, sada sredjujem papire pa moram nazad u BiH. Zna li neko koja mi je shema najjednostavnija za nazad. Opcija je recimo bus. Da li Prag-Bec.. pa dalje ili Prag- Zagreb pa dalje ili ima nesto sto ne znam :-). Ako neko ima iskustva nek sheruje.
Svaka cast :thumbup:

I nista ne brini, ti si vec uspio u zivotu, sa takvim razmisljanjem i mentalitetom za tebe nema zime na zapadu. Osim toga Bosna treba jaku dijasporu, pogotovo evrope, a ne ove deprimirane patrijote sto vise po kladarama cekajuci da im tetka tutne 20 kermi iz Njemacke il Engleske.

Osim toga Prag je jebeno dobar grad :) Odmaram tamo vise puta godisnje.
Hvala na lijepim rijecima. Jesam li uspio ili nisam, pa sta ja znam. Znas kako, ja na ovo gledam kao na jednu fazu u zivotu, neki prvi korak. Imam jos planova.

Elem, tema se rasplamsala u ovi nekoliko dana a ja nemam kad na forum jer -radi se, pobogu... :-D
Htio bih da objasnim nekoliko dilema kada sam ja u pitanju.
- dosao sam, nisam se pokajao. Ja sam jednostavno morao da dodjem po cijenu da propadnem (bankrotiram) totalno. Inace, skrahirao bih psihicki sto je mnogo teza varijanta.
- dosao sam -sam: sam nasao posao, sam dosao, sam nasao stan. Jos uvijek ne govorim jezik, ali snalazim se. Ovdje su ljudi ljubazni, trude se da te razumiju. Ja kod kuce u zadnjih nekoliko godina ne razumijem ljude iako govorimo istim jezikom.
- posudio sam pare da dodjem, jos nisam vratio.
- jesam mislio da ce biti lako? Nisam. Znao sam da ce biti tesko. Porodica je u Bosni ja ovdje. Ali to je zivot ili barem iluzija da cu zivot uciniti boljim sebi i svojoj porodici.
-i dalje razmisljam da nisam normalan. Dakle-napustio stalni drzavni posao (hladovina brateee) i dosao da radim, cuj da radim...zaista nisam normalan.
- ali ipak: ja hocu da radim. Ovo su godine kada mogu, zelim i hocu da radim i da steknem nesto u zivotu-kad cu ako necu sada. Mislim, nesto sumnjam kada predjem 55-u da cu biti nesto raspolozen da radim.
- kad kazem da steknem nesto ne mislim sada mercedes, kucu na 6 spratova itd. nego kad masim tu 55-u da ne kontam kolika ce mi biti penzija.
- dosao sam prvenstveno zbog djece, kad njih rijesim moj zivot ce da bude pjesma pa i sa 500 KM.
- imam diplomu, ali radim drugi posao za koji nemam diplomu. Za iste poslove sam aplicirao i u Bosni al su me pitali imam li diplomu.
- e zbog te diplome mene je zanimalo jesam li ja prva liga ili sam 2., 3. liga. Radim u 1. ligi.
- radim ono sto zelim da radim i jako je blisko sa onim sto sam oduvijek zelio da radim (blisko nekim djecackim mastarijama)
- bez obzira na posao i zaradu ja sam psihicki mnogo zdraviji.
- vjerovali ili ne, imam cak i drustveni zivot. 2x sedmicno imam termin u malom fudbalu. Kafa vikendom obavezna i tako.
- u BiH imali dzaba termin u dvorani. Za 8 godina 2x se sastali...
- najneugodnije pitanje koje sam imao ovdje bilo je: a jel vi Bosanci putujete mnogo :sad: .Da, kad odem do Makarske ko da sam u Sidnej otisao...
- i tako....
kloniran

#282 Re: Napustanje stalnog posla i odlazak iz BiH

Post by kloniran »

gagy06 wrote:
512MB wrote:
gagy06 wrote:...i tako ja zavrsih u Pragu. Tu sam evo vec 15 dana. Radim, sta da kazem. Firma je OK. Zapravo sam iznenadjen lezernoscu. Ne crkva se od posla. Elem, sada sredjujem papire pa moram nazad u BiH. Zna li neko koja mi je shema najjednostavnija za nazad. Opcija je recimo bus. Da li Prag-Bec.. pa dalje ili Prag- Zagreb pa dalje ili ima nesto sto ne znam :-). Ako neko ima iskustva nek sheruje.
Svaka cast :thumbup:

I nista ne brini, ti si vec uspio u zivotu, sa takvim razmisljanjem i mentalitetom za tebe nema zime na zapadu. Osim toga Bosna treba jaku dijasporu, pogotovo evrope, a ne ove deprimirane patrijote sto vise po kladarama cekajuci da im tetka tutne 20 kermi iz Njemacke il Engleske.

Osim toga Prag je jebeno dobar grad :) Odmaram tamo vise puta godisnje.
Hvala na lijepim rijecima. Jesam li uspio ili nisam, pa sta ja znam. Znas kako, ja na ovo gledam kao na jednu fazu u zivotu, neki prvi korak. Imam jos planova.

Elem, tema se rasplamsala u ovi nekoliko dana a ja nemam kad na forum jer -radi se, pobogu... :-D
Htio bih da objasnim nekoliko dilema kada sam ja u pitanju.
- dosao sam, nisam se pokajao. Ja sam jednostavno morao da dodjem po cijenu da propadnem (bankrotiram) totalno. Inace, skrahirao bih psihicki sto je mnogo teza varijanta.
- dosao sam -sam: sam nasao posao, sam dosao, sam nasao stan. Jos uvijek ne govorim jezik, ali snalazim se. Ovdje su ljudi ljubazni, trude se da te razumiju. Ja kod kuce u zadnjih nekoliko godina ne razumijem ljude iako govorimo istim jezikom.
- posudio sam pare da dodjem, jos nisam vratio.
- jesam mislio da ce biti lako? Nisam. Znao sam da ce biti tesko. Porodica je u Bosni ja ovdje. Ali to je zivot ili barem iluzija da cu zivot uciniti boljim sebi i svojoj porodici.
-i dalje razmisljam da nisam normalan. Dakle-napustio stalni drzavni posao (hladovina brateee) i dosao da radim, cuj da radim...zaista nisam normalan.
- ali ipak: ja hocu da radim. Ovo su godine kada mogu, zelim i hocu da radim i da steknem nesto u zivotu-kad cu ako necu sada. Mislim, nesto sumnjam kada predjem 55-u da cu biti nesto raspolozen da radim.
- kad kazem da steknem nesto ne mislim sada mercedes, kucu na 6 spratova itd. nego kad masim tu 55-u da ne kontam kolika ce mi biti penzija.
- dosao sam prvenstveno zbog djece, kad njih rijesim moj zivot ce da bude pjesma pa i sa 500 KM.
- imam diplomu, ali radim drugi posao za koji nemam diplomu. Za iste poslove sam aplicirao i u Bosni al su me pitali imam li diplomu.
- e zbog te diplome mene je zanimalo jesam li ja prva liga ili sam 2., 3. liga. Radim u 1. ligi.
- radim ono sto zelim da radim i jako je blisko sa onim sto sam oduvijek zelio da radim (blisko nekim djecackim mastarijama)
- bez obzira na posao i zaradu ja sam psihicki mnogo zdraviji.
- vjerovali ili ne, imam cak i drustveni zivot. 2x sedmicno imam termin u malom fudbalu. Kafa vikendom obavezna i tako.
- u BiH imali dzaba termin u dvorani. Za 8 godina 2x se sastali...
- najneugodnije pitanje koje sam imao ovdje bilo je: a jel vi Bosanci putujete mnogo :sad: .Da, kad odem do Makarske ko da sam u Sidnej otisao...
- i tako....
:thumbup:
prog321

#283 Re: Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH

Post by prog321 »

Početna euforija. Kao da si doveo 20 godina mladju ženu i pričao kako je mnogo bolja od stare.
Sacekaj malo da se prašina slegne.
Onda ćeš vidjeti i onu drugu stranu :-D
gagy06

#284 Re: Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH

Post by gagy06 »

U kojoj recenici si osjetio euforiju?
Meni je sasvim jasno gdje sam i sta sam. Nisam impresioniran nicim materijalnim(mislim, lijep je grad i to-ali nisam u godinama da sada nesto otkidam). Impresioniraju me ljudi.
Ja samo ne vidim cemu drama-danas sam tu, OK je. Sutra mozda negdje drugdje, mozda i u BiH ko zna, nije tragedija...
Ali da je BiH dimenzija za sebe, nemam vise dileme...
I da se razumijemo, ne radi se samo o lovi, to je nuzno zlo (moras da placas racune). Radi se o tome da pokusas ( jos uvijek je sve na pokusaju) da iscupas djecu iz zemlje koja sistemski odgaja idiote. To odgovorno tvrdim. Posto sam jako samokritican moram da naglasim: i ja sam jedan od idiota koji je odgajao idiote (halal'te).
Nuken

#285 Re: Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH

Post by Nuken »

Obišao Švicarsku uzduž i poprijeko,Njemačku-Bavarska samo,Slovenija-skoro sve(neš` ti zemlje...) i dođoh do zaključka.Jebo ti ovu državu i taj famozni merak i uživanje.Bolje i gore raditi,snaći se.Džabe ovdje sva rodbina i prijatelji kad ti od roditelja u 30toj moraš tražiti marku za kafe.Znaš makar da ćeš dobiti platu,i to na vrijeme.Kod nas u državnom sektoru plata kasni par mjeseci i nikome ništa.Nikad čuo da se neko od naših ljudi vratio "odozgo" i rekao"nisam imao šta jesti" ali zato znam mnogo naših ljudi koji su otišli "gore" jer nisu imali šta jesti u BiH
uglavnomja

#286 Re: Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH

Post by uglavnomja »

prog321 wrote:Svako ko zeli trebao bi otici.
Nemojte misliti ako vam neko kaze tamosnju situaciju da vas odvraca. Samo vam realno kazu da ne nasjedate na bajke. Ali naravno da trebate ici ako ne vidite buducnost u BiH i regionu.
:thumbup:

to je poenta.

'i daleko je od bajke. mozda jedno od 100 da dozivi bajku. odredjen broj ce se snaci tako da ce skonatati da ima isto koliko je imao u bosni, samo nema porodice, raje, ... onoga sto sad ni ne primjecuje.

samo onaj ko nema nista, ali bas nista i ko nikad nista nije bio - e taj ce imati bajku i sa minimalcem i ciscenjem guzica. prvih nekoliko godina. poslije apetiti rastu :D . a mogucnosti su ogranicene. jako ogranicene. nefer konkurencija. da se ne lazemo. jako mali broj ljudi ce dobiti dobar posao ili bolju poziciju od domaceg bez obzira na kapacitete.

i jps jedna stvar, JEZIK! i najbolje skolsko znanje jezika ili one diplome kao mozes komunicirati - daleko je to onoga sto se trazi u komunikaciji na poslu.
prog321

#287 Re: Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH

Post by prog321 »

gagy06 wrote:U kojoj recenici si osjetio euforiju?

. Radi se o tome da pokusas ( jos uvijek je sve na pokusaju) da iscupas djecu iz zemlje koja sistemski odgaja idiote. To odgovorno tvrdim. Posto sam jako samokritican moram da naglasim: i ja sam jedan od idiota koji je odgajao idiote (halal'te).
Pa i ti si odgojen u BiH. Ako si odrastao u zemlji u kojoj sistemski odgajaju idiote šta si onda ti ? :-D

Svaka riječ ti je euforija. Ko junfer kad prvi put okusi pičić.
kloniran

#288 Re: Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH

Post by kloniran »

Ako je toliko lose tamo vratite se pa ima posla i ovamo samo ovih nekih 500.000 nezaposlenih nece da rade, velike lijencine :roll:
uglavnomja

#289 Re: Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH

Post by uglavnomja »

gagy06

ti si u ceskoj. ceska jeste u eu, ali nije zapadna europa. nema taj mentalitet. u ceskoj nema miliona azilanata. u ceskoj nema stotina hiljada eu imigranata. ljudi nisu prezasiceni strancima i ne vide ih kao opasnost za gubitak posla ili smanjenje plata. (poljaci su unistili domace zanatlije u norveskoj sa presmijesnim satnicama. )
a istovremeno nema ceha sto lunjaju po eu trazeci posao. ja bar ne znam ni jednog. ni slovaka. a svih ostalih na vagone.

mislim, ipak nije isto :) kao njemacka, svedska, norveska itd ....

a i jezik je slican. lako se sporazumjeti na plazi.
uglavnomja

#290 Re: Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH

Post by uglavnomja »

kloniran wrote:Ako je toliko lose tamo vratite se pa ima posla i ovamo samo ovih nekih 500.000 nezaposlenih nece da rade, velike lijencine :roll:

naziv teme

a prica se vrti oko toga da vani nije ni blizu toliko dobro koliko VI mislite! iluzije su cudo. a bosanska glava (ukljucujci moju) tvrdoglava. dok sama ne lupi u zid nece skontati nista.
kloniran

#291 Re: Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH

Post by kloniran »

uglavnomja wrote:
kloniran wrote:Ako je toliko lose tamo vratite se pa ima posla i ovamo samo ovih nekih 500.000 nezaposlenih nece da rade, velike lijencine :roll:

naziv teme

Dobro ja znam kako je naziv teme, i jos stalno zaposlen :shock: :wink:

Ko god moze i ima bilo kakav nacin nek ide, ko god hoce da radi i vrijedan je, nema tog Poljaka, Sirijca ili ko zna koga da mu moze uzeti posao.
Nije ni cudo sto svi koje znam, a otisli su raditi kazu da treba bjezati ko đavo od krsta od nasih ljudi tamo.
graue_maus

#292 Re: Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH

Post by graue_maus »

nek se svako dobro razmisli prije nego krene vani .... i ovdje zna se firma zatvoriti preko noci ili nema vise porudbina itd i eto te na ulici .....ono sto je dobro da mozes sebi naci brzo nesto drugo ......
gagy06

#293 Re: Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH

Post by gagy06 »

@prog321
- daj brate, za generacije koje dolaze, nauci da citas. Napisao sam da sam idiot. I cvrsto stojim iza te tvrdnje.
- euforije nema: nisam postovao odavno na temi jer sam mislio da je mrtva. Danas upalim vidim notifikacija, hajd reko neko moje vidjenje da kazem jer sam i sam htio otvoriti temu (vidi moj prvi post)

@uglavnomja
- "nisam ja birao prilike, niti su prilike birale mene..." jbg. tako mi ispalo ja bih volio da je Njemacka.

-evo i neki savjet: kako najjeftinije doci do Praga: za 40€. Linija iz BiH Bisstours do Beca nekih 27€ kad vadis povratnu. U Becu si negdje oko 20 h. Popijes kaficu u Becu i onda u 22:40 imas Student Agency do Praga za 13€ (nekad zna biti 9€). Prevoz odlican: imas net u busu i touch screen (multimedia na svakom sjedalu). Eto, moze nekom valjat...
Niemand

#294 Re: Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH

Post by Niemand »

Normalni ljudi uopste ne mastaju o nekom bogatstvu, vec normalnom zivotu. To su uslovi zivota oko tebe, kvalitet zivota a ne samo pare. Da mozes normalno otici zubaru i znati da ako nesto i zezne, imas se kome zaliti jer postoji neki red. Ovdje procitas sve preporuke, jos se i raspitas i na kraju isto Bgm ono-sta hoces, budi zahvalna da sam ti dozvolio da mi platis popravak zuba, umjesto-hvala sto ste mi ukazali povjerenje i odlucili se za mene. Da ne slusas vazdan price o nacionalizmu i tudja prorocanstva kad ce izbiti rat ovdje. Generalno, neka "normalnija" svakodnevnica.

Ta nadmenost po forumu "sta vi bosnje znate kako je vani, niste makli od makarske" mi je takodjer, onako, malogradjanski kompleks. Kako vi mozete znate kolko je neko zapravo upucen u zivot u nekoj zemlji il kakva su njegova iskustva?

Neko ima problema sa jezikom, oke. Al isto tako shvatite da su druga vremena, 2016 je godina, masa omladine po bosni govori nekoliko jezika bez ikakvih problema, dok se neko drugi muci. Pa bolan njemacki call centri se otvaraju po bosni. Ljudi rade na engleskom od kuce. Globalizacija.

Takodjer ta prica oko cijena. Ja nekad kad sracunam sve cijene u sarajevu, sama sebe pitam kako ovdje iko prezivi uopce. A opet zivimo. Nesto priustis, na necemu ustedis. Meni je usteda kupiti van bosne. Uvijek bilo. Jer je jeftinije.

Ne mogu shvatiti ni taj rezon razmisljanja "oni imaju neko svoje bijelo dugme, nekog svog colu, neki svoj klub.." :roll: Mislim, 21 je stoljece, globalizacija, pa i ona psihicka, odvec traje. HIMYM masa naroda u svim zemljama gleda, pricaj o stingu, bajernu, o svjetskoj knjizevnosti mjesto mese i andrica, pricaj o svemu ostalom o cemu se i u bosni najzad prica. Ne shvatam to zatvaranje u neku "balkan stajl" cahuru i ono, omg oni ne razumiju sabana i nece nikad znati kako je meni kad me pogodi pjesma. :roll:

Ja razumijem da je nekom tesko otici od kuce pa ono-nema roditelja, 100 rodjaka, bivsi razred i hiljadu prijatelja oko sebe, al prosjecan bh student sa 18-9 godina to ionako prevazidje. I zivi. Ne umre zbog tog.

Ne idu ljudi iz bosne iskljucivo zbog para. Covjek se umori od svega.

Ja razumijem ljude koji to vise ne mogu shvatiti. To je tako. Kad si bolestan, samo razmisljas kako ce biti kad ozdravis i kako se vise neces praviti budala i da ces paziti na zdravlje, a kad ozdravis, opet po starom i ni ne sjetis se bolesti. Tako i ljudi kad odu iz bosne.

Al hajd. Tesko je bez bosne. Suza mi kanu.
uglavnomja

#295 Re: Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH

Post by uglavnomja »

prvo, kad odes prvi put kod zubara vani i platis, sve ce ti se samo kazati ... i nemoj misliti da vani rade neki eksperti, sve je to isto. samo bolja oprema, mjestimicno. i mozes se zaliti upravi vodovoda :D

inace u norveskoj nema nista, ali bas nista dzaba kod zubara osim bolesti vilica. popravka zuba preko 1000 markica :zzzz:
i zdravstvo koje se zove besplatno kosta 40-50 eura po posjeti obicnom doktoru, specijasti u stotinama eura. to se zove vlastiti udio u besplatnom zdravstvu :D

nebitno, vezano za tvoj post, ja citavo vrijeme pricam o odraslim ljudima, ne o 18-godisnjacima.

i ne pricam da meni fali prica o bijelom dugmetu ili zelji nego da cu u svakom drustvu, bilo norveskom, azilantskom ili imigrantskom cuti za neko njihovo dugme ili zelju ... i necu moci ucestvovati u tom razgovoru. isto kao sto jedan kinez ili zimbabveanac ne bi mogao ucestvovati u razgovoru o prodaji vjecnice, o koncertu ovom onon, o nasoj olimpijadi, oskaru blabla ... mesi i ivi, kindzetu, papetu, pimpeku... videotonu ... itd.

i ne pricam o engleskom, to svako zna dovoljno da prezivi.
pricam o skolskom znanju prvenstveno njemackog jezika. a svedski, norveski, finski, holandski ... se pocinje od 0. skolsko znanje jezika nije dovoljno ni za kakav kancelarijski posao.

a ako dodjes u fazu da kupis recimo krevet, masinu, ormar ... i da to ne mozes sama unijeti u kucu, da ne pricam recimo da nemas auto ili dovoljno veliki auto da ga dovedes pred kucu, a u citavom gradu nemas nikoga ko ti moze (i ima vremena) pomoci, nego moras platiti prevoz i unosenje i montazu ... sto te komforno moze kostati duplo skuplje od kauca, shvatices sta znaci rodbina i prijatelji.

a kad skontas da nemas nikakav privatni kontakt sa ljudima, da te ljudi ne nznaju, da je citav tvoj prosli zivot jednostavno nestao ... pozelices nekoga ko te se sjeca.

ali ne ide to odjednom, treba par godina proci :) kad euforija splasne.
Niemand

#296 Re: Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH

Post by Niemand »

@uglavnomja,

u norveskoj doduse kod doktora nisam bila, u drugim zemljama, silom (ne)prilika, jesam. I zahvalna sam za to sto sam to uopce mogla kad mi je trebalo. Pa eto, ako ti nesto znaci, imam traumu od nasih bolnica i ne daj Boze sutra da mi zatreba, opet bih gledala da odem vani. Ako ti smatras da to i nisu neki eksperti, oke, Boze moj, meni su bili.

Za jezike se nazalost ne mogu sloziti sa tobom, kao ni za ovo za prijatelje i porodicu. Al dobro.

Cini mi se da ti jednostavno nisi nasla ono sto si mislila da ces naci, al to ne znaci da trebas druge ljude obeshrabrivati.

Svejedno, nadam se da ces pregrmiti tu nostalgiju i melanholiju i skontati da mozes lijepo zivjeti tu dje vec jesi. Svijet je dovoljno velik da svako nadje svoje mjesto.

Sretno.
Radio Sarajevo

#297 Re: Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH

Post by Radio Sarajevo »

kloniran wrote:Kao prvo zasto su otisli ako je ovdje sjajno, a kao drugo zasto se ne vrate ako je tamo toliko lose i skupo.
Nas je oko 4 miliona kad sve saberes, znaci jedan malo veci gradic u europi, tako da se ne morate bojati da ce neko doci i oteti vam hljeb iz ruku, svako ima svoju nafaku.

Ne ide svako zbog para. Ko je fukara u Bosni, biće još veća fukara na Zapadu.
Radio Sarajevo

#298 Re: Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH

Post by Radio Sarajevo »

friskyoreo wrote:

Specijalisti za kukanje su bosanci, bez obzira gdje zivjeli. To vidimo iz prilozenog.
Ljudi dragi, u bosni prosjecna plata u realnom sektoru je oko 550 km. A potrosacka korpa 850?! I sta sad?
Vrati se brate u Bosnu, pa onda zivi rahat, nemoj se patiti tamo na zapadu.

I ne kontam koja je vasa agenda...
Da li je vas cilj da s ovim komentarima kazete da zivot na zapadu nije lak kako se nekima u BiH cini, ali je bolji nego u BiH, ili hocete da kazete da je tamo losije nego u BiH?
PS, ovo ti govori neko ko je zivio na zapadu i ko je vrlo dobro upoznat sa zivotom tamo...
Ja se u Bosni nisam patio, ja sam i tamo imao para, a imam i ovdje. I nikad se nigdje nisam žalio.

Ali ja iz Bosne nisam otišao zbog para, nego iz drugih razloga koji su veoma lični. Ljudi nekad žele vani studirati, osjetiti druge gradove, upoznati nešto van Balkana itd., dakle nisu samo pare razlog. A kao što rekoh, ko je fukara u Bosni, biće fukara i usred Osla ili Minhena.
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#299 Re: Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH

Post by Matijevic_Vlado »

Znamo da su vam zubi skupi kao i frizure :mrgreen: :mrgreen:
DZONPI

#300 Re: Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH

Post by DZONPI »

Halo jesta ovo.Meni je na zapadu predobro.Plata na vrjeme obiso po Evrope idem 2 puta na godisnji djeca studiraju sta hoces Visé,cak Sam i na Ginis preso.Ko kuka da mu je vani lose fina Bosnia tivra se imas pravo.
Post Reply