Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
patriot_1

#276 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by patriot_1 »

ABH017 wrote:Na isti način sve religije, sve stranke, pa čak i udruženja građana obećavaju blagostanje svojim sljedbenicima.
U redu, ti iznosiš stav kršćanstva i tu niko ništa ne spori, ali zar ne misliš da je malo degutantno pomagati samo "svoje istomišljenike". Interesuje me tvoje mišljenje.
Primjera radi, uzmimo dva čovjeka.
Jedan je čitav život činio dobra djela, pomagao komšijama, roditeljima i rodbini, odškolovao svoju djecu i izveo ih na pravi put, ali nije vjerovao u tu priču i nije prihvatio pruženu Isusovu ruku, kako ti kažeš. Nije bio vjernik.
Drugi čovjek je, uglavnom činio nered na zemlji. Prihvatio je Isusovu ispruženu ruku i oslonio se na to da će Isus preuzeti njegove grijehe. Krao je, kockao, pijančio, tukao ženu, djecu i roditelje, a onda je počeo i da ubija i kolje sve koji mu se suprotstave. Isus će ga spasiti na kraju.

Ako je tvoje mišljenje da će prvi čovjek u pakao, a drugi u raj, onda i ja želim u pakao sa ovim dobrim čovjekom.
Ne želim biti u raju sa ovim drugim čovjekom, pogotovo ne sa Isusom koji je pomogao zlikovcu, siledžiji i ubici, a ne dobrom čovjeku, samo iz egoističkih razloga.
Interesuje me je li stvarno Kršćamstvo uči tako?

Mislim, da se razumijemo, ja Isusa stavljam u istu ravan sa Muhammedom a.s. On je Božiji poslanik, vjerovjesnik, i ja ga visoko cijenim i poštujem. U Kur'anu je spomenut na 25 mjesta, dok je Muhammed a.s. na samo 4.
Ljudi zli,koji žive kako ti opisa ovog"kršćanina" nemaju kod Boga šanse.Nikakve.Ti u 99% slučajeva ni u trenutku smrti ne zazivaju Boga i ne mole Njegovo oproštenje.
Oni dobri ljudi,iako ne zazovu Isusa (Boga po nama) možda imaju neke šanse!Kažem "možda" jer ako je Isus jedini spasitelj,ako je jedino On uzeo naše grijehe svojom smrću na križu,kako se može spasiti onaj tko ,iako dobar,ima grijeha?Bog je svet i savršen,nitko nemože doći u njegovu blizinu ako je imalo grešan.Samo Isus je uzeo naše grijehe na sebe,ne Mojsije,ne Abraham,ne Muhamed,,nitko drugi!
Sklon sam mišljenju da će ti dobri ljudi(Bog takve cjeni) i nakon smrti biti u mogućnosti "čuti" to što je Isus govorio:"Nema drugog puta Ocu(Bogu) osim po meni!"I tada će se odlučiti,ako prije nisu čuli da je Isus jedini spasitelj!

Nego,otvoreno da te pitam,kad bi znao,saznao da samo Isus spasava,da je On Bog (iako tvoja vjera kaže da nije) dali bi odbacio vjerovanje svoje vjere i poklonio se Isusu Bogu,kad bi ZNAO da je Bog?
ABH017

#277 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by ABH017 »

patriot_1 wrote:
ABH017 wrote:Na isti način sve religije, sve stranke, pa čak i udruženja građana obećavaju blagostanje svojim sljedbenicima.
U redu, ti iznosiš stav kršćanstva i tu niko ništa ne spori, ali zar ne misliš da je malo degutantno pomagati samo "svoje istomišljenike". Interesuje me tvoje mišljenje.
Primjera radi, uzmimo dva čovjeka.
Jedan je čitav život činio dobra djela, pomagao komšijama, roditeljima i rodbini, odškolovao svoju djecu i izveo ih na pravi put, ali nije vjerovao u tu priču i nije prihvatio pruženu Isusovu ruku, kako ti kažeš. Nije bio vjernik.
Drugi čovjek je, uglavnom činio nered na zemlji. Prihvatio je Isusovu ispruženu ruku i oslonio se na to da će Isus preuzeti njegove grijehe. Krao je, kockao, pijančio, tukao ženu, djecu i roditelje, a onda je počeo i da ubija i kolje sve koji mu se suprotstave. Isus će ga spasiti na kraju.

Ako je tvoje mišljenje da će prvi čovjek u pakao, a drugi u raj, onda i ja želim u pakao sa ovim dobrim čovjekom.
Ne želim biti u raju sa ovim drugim čovjekom, pogotovo ne sa Isusom koji je pomogao zlikovcu, siledžiji i ubici, a ne dobrom čovjeku, samo iz egoističkih razloga.
Interesuje me je li stvarno Kršćamstvo uči tako?

Mislim, da se razumijemo, ja Isusa stavljam u istu ravan sa Muhammedom a.s. On je Božiji poslanik, vjerovjesnik, i ja ga visoko cijenim i poštujem. U Kur'anu je spomenut na 25 mjesta, dok je Muhammed a.s. na samo 4.
Ljudi zli,koji žive kako ti opisa ovog"kršćanina" nemaju kod Boga šanse.Nikakve.Ti u 99% slučajeva ni u trenutku smrti ne zazivaju Boga i ne mole Njegovo oproštenje.
Oni dobri ljudi,iako ne zazovu Isusa (Boga po nama) možda imaju neke šanse!Kažem "možda" jer ako je Isus jedini spasitelj,ako je jedino On uzeo naše grijehe svojom smrću na križu,kako se može spasiti onaj tko ,iako dobar,ima grijeha?Bog je svet i savršen,nitko nemože doći u njegovu blizinu ako je imalo grešan.Samo Isus je uzeo naše grijehe na sebe,ne Mojsije,ne Abraham,ne Muhamed,,nitko drugi!
Sklon sam mišljenju da će ti dobri ljudi(Bog takve cjeni) i nakon smrti biti u mogućnosti "čuti" to što je Isus govorio:"Nema drugog puta Ocu(Bogu) osim po meni!"I tada će se odlučiti,ako prije nisu čuli da je Isus jedini spasitelj!

Nego,otvoreno da te pitam,kad bi znao,saznao da samo Isus spasava,da je On Bog (iako tvoja vjera kaže da nije) dali bi odbacio vjerovanje svoje vjere i poklonio se Isusu Bogu,kad bi ZNAO da je Bog?
Odgovorio sam ti u prethodnom postu.
Ne želim biti ni sa Isusom, ni sa Muhammedom, ni sa Bogom, ni sa bilo kim kojem je draži zločinac, koji u njega vjeruje, nego dobri koji ne vjeruje.
Teško bi moj mozak mogao prihvatiti situaciju u kojoj je čovjek Bog. Taj isti čovjek će primiti moje grijehe na sebe, da bi me, kao Bog, pustio u raj. Malo mi je to konfuzno, blago rečeno. Da ne upotrebljavam neke teže riječi.
Kod mene je snažno razvijen osjećaj logike, pa je zbog toga nemoguće da to prihvatim.
Kad već ti odgovaraš na pitanja sa pretpostavkama ako i možda, evo da zadovoljim tvoj misionarski duh, odgovorit ću ti.
Ako bi moj mozak, u šta čisto sumnjam da će se desit, prestao da funkcioniše na principu logičkog zaključivanja i kritičkog osvrta na sve što me okružuje, postoji mogućnost da bih prihvatio Isusa, tako kako si opisao u pitanju.
Mada, u tom slučaju bih mogao prihvatiti i da su nas vanzemaljci stvorili, da se zajebaju s nama, ako bih znao da je tako.
Isus je s moje strane i sad prihvaćen. Ali samo kao čovjek, griješan, od krvi i mesa. Iako je Božiji poslanik. Što kod tebe ne mogu reći za Muhammeda, jer bi ti samim prihvatanjem njega kao Božijeg vjerovjesnika, prestao da budeš to što jesi.
ABH017

#278 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by ABH017 »

patriot_1 wrote:Ovo sam napisao kao odgovor onima koji smatraju da je Bog kriv za odlazak u pakao!
Tu pričam o pojasu!
Dakle,sami su krivi!Nikako Bog jer nisu prihvatili njegovu ispruženu ruku!
Jasno je nama, bola', šta ti nama pokušavaš reći, nije valjda da nas smatraš toliko nepismenima. Problem u našoj komunikaciji, je što ti nećeš da shvatiš šta mi tebi govorimo. Nije da ne shvataš, nego ne slušaš i ne želiš čuti (pročitati).
Taj pojas je samo produkt uvjerenja i pretpostavke, koju svi ljudi na planeti imaju.
Budisti imaju svoj, jevreji svoj, muslimani svoj, hare krišna svoj, svi imaju neki "svoj" pojas za spasavanje, pa i indijanci i aboridžani. Ateisti više vole reći da oni znaju plivati i da im nikakav pojas nije potreban.
Ono što te pitamo je, kako ti znaš da je baš tvoj i jedino tvoj pojas, i gomili drugih pojasa, ispravan? Kako znaš da jedino tvoj pojas ne ispuhuje, a svi ostali ispuhuju (prazne se)?
Ako nisi vidio, kako znaš da drugi, svojim sljedbenicima, umjesto pojasa, možda bacaju čamce na motorni pogon? Kako znaš?
Ha ja.
patriot_1

#279 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by patriot_1 »

ABH017 wrote:
patriot_1 wrote:Ovo sam napisao kao odgovor onima koji smatraju da je Bog kriv za odlazak u pakao!
Tu pričam o pojasu!
Jasno je nama, bola', šta ti nama pokušavaš reći, nije valjda da nas smatraš toliko nepismenima. Problem u našoj komunikaciji, je što ti nećeš da shvatiš šta mi tebi govorimo. Nije da ne shvataš, nego ne slušaš i ne želiš čuti (pročitati).
Taj pojas je samo produkt uvjerenja i pretpostavke, koju svi ljudi na planeti imaju.
Budisti imaju svoj, jevreji svoj, muslimani svoj, hare krišna svoj, svi imaju neki "svoj" pojas za spasavanje, pa i indijanci i aboridžani. Ateisti više vole reći da oni znaju plivati i da im nikakav pojas nije potreban.
Ono što te pitamo je, kako ti znaš da je baš tvoj i jedino tvoj pojas, i gomili drugih pojasa, ispravan? Kako znaš da jedino tvoj pojas ne ispuhuje, a svi ostali ispuhuju (prazne se)?
Ako nisi vidio, kako znaš da drugi, svojim sljedbenicima, umjesto pojasa, možda bacaju čamce na motorni pogon? Kako znaš?
Ha ja.
Ovo je bio odgovor samo na konstantaciju "kakav je to Bog koji šalje ljude u pakao"-tak nekak.Nisam spominjao druge vjere(valjda).
ABH017

#280 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by ABH017 »

patriot_1 wrote:
ABH017 wrote:
Tu pričam o pojasu!
Ha ja.
Ovo je bio odgovor samo na konstantaciju "kakav je to Bog koji šalje ljude u pakao"-tak nekak.Nisam spominjao druge vjere(valjda).
Nisi, ali stalno, kroz svoje postove provlačiš misionarsku tezu da je samo vjerovanje u Isusa, kao Boga, spas. Ništa drugo.
MyTao

#281 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by MyTao »

ABH017 wrote:
Nisi, ali stalno, kroz svoje postove provlačiš misionarsku tezu da je samo vjerovanje u Isusa, kao Boga, spas. Ništa drugo.
Covjek je katolik... sta treba da tvrdi kako je hinduizam pravi put??
nasa

#282 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by nasa »

Covjek u uvodnom postu pise da nije katolik/vise/ : oops :
ABH017

#283 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by ABH017 »

MyTao wrote:
ABH017 wrote:
Čovjek nije katolik, već protestant.
Diskusija je trajala malo duže od jedne rečenice. Pročitaj brate. I ja se smatram muslimanom, ali niti mislim da će se neko spasiti samo zato što je musliman, niti mislim da se drugi neće spasiti samo zato što nisu bili muslimani.
Ali nek si ti nama objasnio. Lijepo je vidjeti tvoj post.
A1fa

#284 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by A1fa »

Ne znam, po meni su konvertiti ustvari samo nesvjesni kompleksasi koji iz odredjenog razloga se stide onoga iz cega poticu..il vjeruj u Boga i slijedi sta ti se zapovjeda il se kani toga ako mislis da nije za tebe!

Zato ja sebe vise dozivljavam kao agnostika nego muslimana. Privatno smatram da su u BIH 90% ljudi koji se deklarisu kao muslimani ustvari agnostici koji naginju ka islamu, jer od istog imaju osunećenu čunu i odlazak na Bajram-namaz 2x godišnje....

Konvertiti kao vjeruju u Boga, ali ne svidja im se pristup pa predju sa religije u kojoj su rodjeni na drugu vjeru u kojoj su se kao nasli... :roll: kao u supermarketu sa police na policu... Ja Islam nisam nikada potpuno prihvatio jer cim covjek postavlja pitanja o onome u sta treba samo da vjeruje, onda on u stvari i ne vjeruje. Da ne filozofiram previse, smatram da kada umrem jedno vrijeme cu biti hrana za crve a posle toga ni to-nema tu nikakvog afterlifa, ni hurija, ni potoka, ni vatre dzehenemske..

Sto se hriscanstva tice, ni tu se ne bih mogao pronaci. Moj stav je da se tu radi o prvobitnoj zidovskoj sekti koju je spletom historijskih desavanja rimski imperator poceo forsirati kao drzavnu religiju jer mu je odgovarao samo 1 Bog koji forsira podanistvo, poslusnost, pokoravanje, i koji bi zamjenio mnostvo bogova i narodnih vjerovanja sirom njegove imperije.... Onda sjedose neke ,,mudre glave'' da se dogovore koje autobiografije i ciji eseji (jevandjelja) ce se ubuduce stovati kao sveti, a sta ce se odbaciti...i sad ja znaci treba da vjerujem u prikaz Boga ciju su sliku stvarali ljudi kroz vijekove nakon stvarnih desavanja?? A o naknadnim raspletima, istocna-zapadna crkva, protestantizam i sve njegove verzije da ne govorim....to su sve politicki pokreti a ne religije.

Onda i sama spoznaja da su religije povod i izgovor za skoro sve ratove me tjera da se distanciram na tu temu. Samo zamisljam, kad već religija mora postojati jer nesiguran čovjek se mora za nešto vezati, kako bi nam bilo da se u Bosni jos uvijek štuju Perun i Vesna, da nismo svi izdali pradjedovsku vjeru za ovo sada šta slijedimo masovno? (Evo me ko kakav srbočetnik :D )
aurora313

#285 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by aurora313 »

Pa @A1fa, svaka ti je na mjestu što kako privatno vjeruješ/nevjeruješ, što generalno oko vjere.

Vjera je produkt ljudi. Islam mi je nekako zdraviji ali ima i razloga. Muhamed je imao priliku da čita Bibliju (ma da kobajagi nije znao da piše!), ali bome i da putem razmjene karavanskih dobara dođe u kontakt sa onima iz Perzije, Indije pa i dalje. Pa čojek fino skontao šta je dobro a šta ne.

Da vjera nije produkt ljudi, ima li bismo svi samo jednu i niko ne bi trebao da pude 'prosvijećen' ni mačem ni putem misionara.

Isus? Naravno, kao božiji sin nije postojao kao što nije imao ni slijedbenike. Negdje prije dva milenija u područjima gdje se propovjedao judaizam, nastajale i razvijale neke od sekti nama poznate kao Saduceji, Farizeji, Eseni, Terapeuti, Zeloti i slični. Svaka od njih je zasigurno imala svoju baznu temu, priče i predanja, kao i ‘dokaze’ kako bi privukla što više pristaša. Saduceji su bili uglavnom iz bogatijih slojeva društva, ortodoksni u vjerovanju i politički aktivni, a pojavili su se negdje stotinu godina prije navodne pojave Isusa, da bi se izgubili padom Jerusalema 70. godine. Eseni su živjeli asketski, mnogi u celibatu, i bili su veoma predani molitvama. Farizeji su bili aktivna grupa u slično doba kao Saduceji, a razlikovali su se od Saduceja po tome da su bili iz nižih slojeva društva, te su se odvajali od politike i od drugih grupa. Jedan od Farizeja je bio i poznati judejsko-rimski istoričar Josephus Flavius Titus.

Imajući gornje u vidu, najvjerovatnije je da su jedna od tadašnjih sekti kod Izraelita pojavili i Hrišćani. U nedostatku više dokaza oko postojanja Isusa i Hrišćana prije pada Jerusalema, njihov uticaj nakon tog značajnog događaja naišao je na plodnije tlo obzirom da je u to vrijeme značajno smanjena moć i uticaj judejskog sveštenstva. Kao i uvijek u ljudskoj istoriji, ekonomski, politički i drugi društveni razlozi kao što su ratovi, dovode do situacija gdje se stvaraju pogodni uslovi za nastanak novih društvenih mišljenja, pravaca i političko-društvenih prilagođavanja. Iz ekonomskih ili ratnih razloga, pojedine bi se grupe selile ili bile priseljene da sele, iz jednog kraja u drugi, donoseći sa sobom svoje običaje i predanja. Hrišćanstvo je davalo nadu za bolju i humaniju budućnost, i sve to u božijoj osobi koja je bila ljudsko biće. Dotašnji religiozni uticaji starogrčke i faraonske kulture su sve više gubili na vrijednostima. Istovremeno, Rimsko carstvo se u tim uslovima gubilo u raznoraznim multinacionalnim tradicijama koje po samoj prirodi stvari nisu uspijevale da pridonesu određenoj društvenoj koheziji Carstva, nego su djelovale upravo suprotno.

Konstantin I, imperator Vizantije tj. Istočnog Rimskog carstva, uveo je hrišćanstvo samo zato da bi iz vjerski razjedinjenog carstva dobio jednu solidnu zajedničku spregu. Biblijska lupetanja kao Svaka vlast je od boga... (hmmm… i komunistička_), ...pruži drugi obraz..., plus bingo nagrada je raj na anamo svijetu, išla su mu u prilog. Ustvari, neke biblijske tvorevine su dijelom svakako i njegovo djelo (Nikejski koncil 325). Nakon njega, pape su sa uživanjem prihvatile vlastitu božiju ulogu i to ubacile u Bibliju. Recimo, Majka Božija je proglašena svetom tek u petom vijeku (Efezus koncil). A zašto? Pa eto, kažu da je Isus na nebu vrlo namrgođen i ne prima molbe ili molitve. Ali tu je majka sa širokim srcem, kod nas majka Hrvata (Međugorje, Marija Bistrica…), pa kojoj ako se moliš, ona će nekako naći protekciju kod sina joj.

Dalje. Da bi Vatikan pomogao zabludjelim, u 15 vijeku je uz pakao i raj uvedena i kategorija Čistilište (Papi trebalo para da završi baziliku u Vatikanu). Onaj ko je dao pare crkvi, dobio bi papir kojim je kao kraticom mogao da dodje do raja. Danas se to praktičnije postiže karticom.

Ukratko, A sucker is born every minute. :D
patriot_1

#286 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by patriot_1 »

ABH017 wrote:
MyTao wrote:
ABH017 wrote:
Diskusija je trajala malo duže od jedne rečenice. Pročitaj brate. I ja se smatram muslimanom, ali niti mislim da će se neko spasiti samo zato što je musliman, niti mislim da se drugi neće spasiti samo zato što nisu bili muslimani.
Lijepo rečeno!
Ja smatram pak da će se samo nanovorođeni(od Duha Svetog) kršćani spasiti!A to je manjina!U to sam siguran a nisam siguran da će se spasiti drugi,bilo muslimani bilo hindusi itd.Dakle,ne tvrdim da neće,no u to nisam siguran!Jer vjerujem Isusu a On reče,"NEMA drugog puta do Boga osim po meni".I još reče"Neće svi koji me zovu Gospodine,Gospodine...reći će im IDITE od mene prokleti!"
kerima1

#287 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by kerima1 »

Znaci mozes biti i ubica i kradljivac vazno samo priznati Isusa i ides u raj?
Doduse i islam i sve druge religije tvrde da samo preko njih se mozes spasiti.
animals

#288 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by animals »

kerima1 wrote:Znaci mozes biti i ubica i kradljivac vazno samo priznati Isusa i ides u raj?
Mozes sa clanskom iskaznicom :D
animals

#289 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by animals »

nasa wrote:Covjek u uvodnom postu pise da nije katolik/vise/ : oops :
Krscanin..sljedbenik Krista...
zagortenej

#290 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by zagortenej »

kerima1 wrote:Znaci mozes biti i ubica i kradljivac vazno samo priznati Isusa i ides u raj?
Šest imanskih šarta:

1. Vjerovanje u Boga, dž. s.;

2. Vjerovanje u Božije meleke;

3. Vjerovanje u Božije Kitabe;

4. Vjerovanje u Božije poslanike;

5. Vjerovanje u Sudnji dan;

6. Vjerovanje da sve što se događa i zbiva da je po Božijem određenju.

II Pet islamskih šarta:

1. Izgovarati kelime-i-šehadet;

2. Klanjati pet dnevnih namaza;

3. Postiti mjesec ramazan;

4. Davati zekat;

5. Obaviti hadž.
Ovo su osnovni temelji islama, nigje ne pise da trebaš biti dobar čovjek, da činiš dobra djela itd.
MyTao

#291 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by MyTao »

ABH017 wrote:
MyTao wrote:
ABH017 wrote:
Ti onda nisi musliman, Islam je jasam kada je pitanju koji je pravi i istinski put... to sto ti mislis drugacije ne znaci nista.
ABH017

#292 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by ABH017 »

Boga mi. Nisi u pravu.
Možda to kaže neki hodža. Islam i Kur'an ne.
ABH017

#293 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by ABH017 »

MyTao wrote: Ti onda nisi musliman, Islam je jasam kada je pitanju koji je pravi i istinski put... to sto ti mislis drugacije ne znaci nista.
Možeš li to nekako podkrijepit s nekim ajetom iz Kur'ana? Čisto da ne budemo neozbiljni.
A to jesam li ja musliman ili ne nije tvoje ni da misliš, a kamo li da kvalifikuješ.

REKOH JA JEDNOM DA POJEDINI VEHABIJE I POJEDINI ATEISTI, IMAJU IDENTIČAN NAČIN DISKUSIJE I KORISTE ISTE ARGUMENTE.
patriot_1

#294 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by patriot_1 »

Čitaš li ti ili smo trkeljaš?
Pa ne napisah li ovdje ,,vezano uz kršćane:"I još reče"Neće svi koji me zovu Gospodine,Gospodine...reći će im IDITE od mene prokleti!"
Dakle,Gospodinom samo kršćani Krista nazivaju!A mnogima će reć"Idite...."
Kršćanin ubica,kršćanin bludnik,kršćanin koji mrzi muslimane,ateiste ili koga već,neće biti spašen!
kerima1

#295 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by kerima1 »

ABH017 wrote:
Boga mi. Nisi u pravu.
Postoji ajet da ce svi koji cine dobra djela i vjeruju u Boga (krscani,jevreji,sabijci)uci u dzennet-raj.drugo je kako ga tefsire od uleme tj da se odnosi na druge vjere koji su prije dolaska islama bili tih drugih vjera.
isto tako imas ajete gdje se jasno govori kako nevjernike ceka patnja,isto za krscane,jevreje i dr.
kerima1

#296 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by kerima1 »

patriot_1 wrote:
Pa ne napisah li ovdje ,,vezano uz kršćane:"I još reče"Neće svi koji me zovu Gospodine,Gospodine...reći će im IDITE od mene prokleti!"
Kršćanin ubica,kršćanin bludnik,kršćanin koji mrzi muslimane,ateiste ili koga već,neće biti spašen!
Dok se sve to razabere ispada da ce u paklu biti tijesno,a raj usamljeno mjesto i tuzno :D
ABH017

#297 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by ABH017 »

kerima1 wrote:
ABH017 wrote:
Boga mi. Nisi u pravu.
Postoji ajet da ce svi koji cine dobra djela i vjeruju u Boga (krscani,jevreji,sabijci)uci u dzennet-raj.drugo je kako ga tefsire od uleme tj da se odnosi na druge vjere koji su prije dolaska islama bili tih drugih vjera.
isto tako imas ajete gdje se jasno govori kako nevjernike ceka patnja,isto za krscane,jevreje i dr.
A opet, imaš iskrene uleme, koja kaže da će sve duše, nakon što se suoče sa sobom, na kraju, biti spašene i uvedene u džennet. Eto ja njima nešto najviše vjerujem, a potvrdu nalazim u Kur'anu i u onom "Allah je milostiv".
kerima1

#298 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by kerima1 »

Svidja mi se to sto si napisao..
na koju ulemu tacno mislis?
patriot_1

#299 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by patriot_1 »

kerima1 wrote:
patriot_1 wrote:
Dok se sve to razabere ispada da ce u paklu biti tijesno,a raj usamljeno mjesto i tuzno :D
Pa ti onda hajd bona,,"Đe svi Turci tu i ćoravi Mujo!"
Lopov-eliminator

#300 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by Lopov-eliminator »

patriot_1 wrote:
Lopov-eliminator wrote: Opet cu ti reci isto: pogledaj stvari i iz tudje perspektive, ne samo iz svoje. Ti to gledas kao na ispruzenu ruku a neko suprotno od toga. Donekle bih se i slozio za krivicu odlaska u pakao, no pravo pitanje je zbog cega se ide u pakao. Hajde za losa, nehumana djela i sl. ali za samo drugacije vjerovanje ici u pakao je jednostavno provodjenje jednoumlja.

Ako tebi neko nasloni pusku na glavu i naredi ti da glasas za njegovu opciju a ti to odbijes jer ne dijelis isto misljenje i on ti stavi metak u celo, ko je tu kriv, ti ili on? On ti je pruzio ruku spasenja, ako primis metak u celo sam si kriv sto si odbio spasenje.

Sto se tice onog tvog linka, on zapravo i nema neke veze s onim sto ti propovijedas. Previse nategnuto. Ok, kaze da ono sto mi smatramo da je smrt zapravo nije kraj, ali isto tako mi ne znamo sta se tacno desava poslije smrti i da li ima neke veze sa nekom religijom. Mozda taj vjecni zivot uopste i nije onakav kakvim ga tvoja religija predstavlja. Ono sto je u linku izneseno kao neki zakljucak je zapravo pretpostavka.
Isus spašava, ali zašto nas je potrebno spasiti?
Biblija obznanjuje da je svako ljudsko biće koje je ikada živjelo sagriješilo (Propovjednik 7,20; Rimljanima 3,23). Sagriješiti znači učiniti nešto u mislima, riječima ili djelima što se suprotstavlja Božjem savršenom i svetom karakteru. Zbog našega grijeha, zaslužujemo osudu od Boga (Ivan 3,18. 36). Bog je savršeno pravedan, stoga ne može dozvoliti da grijeh i zlo prođu nekažnjeni. Budući da je Bog neograničen i vječan, a svaki grijeh u konačnici je usmjeren protiv Boga (Psalam 51,4), dovoljna je jedino neograničena i vječna kazna. Vječna smrt jedina je pravedna kazna za grijeh. To je razlog zašto nas je potrebno spasiti.

Isus spašava, ali kako spašava?
Budući da smo sagriješili protiv neograničenoga Boga, potrebno je da ograničena osoba (mi) plaća svoje grijehe tijekom neograničenog vremenskog razdoblja, ili da neograničena Osoba (Isus) mora platiti naše grijehe jedanput. Ne postoji ni jedna druga mogućnost. Isus nas spašava umiranjem umjesto nas. U osobi Isusa Krista, Bog je žrtvovao samoga sebe zbog nas, i platio beskrajnu i vječnu kaznu koju je jedino On mogao platiti (2. Korinćanima 5,21; 1. Ivanova 2,2). Isus je uzeo kaznu koju mi zaslužujemo kako bi nas spasio od strašne, vječne sudbine, koja je pravedna posljedica naših grijeha. Poradi svoje velike ljubavi za nas, Isus je položio svoj život (Ivan 15,13), i platio kaznu koju smo mi zaslužili ali je nismo mogli platiti. Isus je potom uskrsnuo, a time je pokazao da je Njegova smrt zbilja bila dovoljna da plati kaznu za naše grijehe (1. Korinćanima 15).

Isus spašava, ali koga spašava?
Isus spašava sve koji prime Njegov dar spasenja. Isus spašava sve one koji se u potpunosti pouzdaju jedino u Njegovu žrtvu kao otkupninu za grijehe (Ivan 3,16; Djela 16,31). Premda je Isusova žrtva bila savršeno dovoljna da plati za grijehe cijeloga čovječanstva, Isus spašava samo one koji osobno prime Njegov najdragocjeniji dar (Ivan 1,12).
Zar je tako tesko pogledati stvari iz tudje perspektive? Znas li ti uopste sta je empatija?

Postavio sam ti primjer situaciju, nisi se usudio odgovoriti ni na to, nego si pobjegao i uhvatio se mantranja o onome sto tvoja vjera propagira, bez ikakve veze sa samim postom na koji odgovaras. Zasto bjezis od neugodnih pitanja? No, sve ovo sto si iznio uredno prikazuje tvoja promisljanja.

U sustini si rekao da onaj ko se ne slaze sa Bogom zasluzuje vjecnu kaznu samo zato sto se ne slaze, isto tako, ko ne zeli Isusa priznati kao svog spasitelja po tebi zasluzuje najgoru kaznu. No, nije ni to sve problem. Stvarni problem je to sto ti svoje misljenje uzimas kao referentnu tacku savrsenstva po kojoj se sva druga misljenja moraju ravnati. Tvoje misljenje je jedina istina a tudje se po defaultu proglasava proporcionalno vecom neistinom sto se proporcionalno vise razlikuje od tvog.

Jos gore ekskluzivisticki kazes "Ne postoji nijedna druga mogucnost". Zasto tek tako sve ostalo odbacujes, cak i kao tudje misljenje?

Zato ti i govorim da pokusas razumjeti druge i drugacije od sebe. Umjesto sto elitisticki misionaris po forumu pri tome polagavsi ekskluzivno pravo na istinu, mogao bi pokusati razumjeti druge i drugacije od sebe, staviti se u tudju poziciju. To su osnove empatije.
Post Reply