Kutak za anti - VW trenutak

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
amar1994

#276 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by amar1994 »

condy wrote:Malo mu čadi se nakupilo po haubi,

https://www.youtube.com/watch?v=9ol8bzv-894

Cool auto, koje se vozi po americi :D
al najbolje mi je "all original" :mrgreen:
O'zone
Globalni moderator

#277 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by O'zone »

johntra wrote:Ne znam jesam li dobro čuo, ali Australija traži 1,1 milion dolara odštete po autu koje je imalo sporan softver...
Dobro si čuo

http://www.news.com.au/technology/innov ... 7552655318

Kazna po prekršaju odnosno vozilu bi mogla biti između 1.1 milion i 3.3 miliona ali predpostavljaju da će se kretati oko 1.1 milion dolara
Industry analysts initially believed the $1.1 million fine under Australian Consumer Law was for each of the Volkswagen, Audi and Skoda brands — which share the same diesel engines with cheating software — capping the penalty to $3.3 million.

VW customers are in the dark about how many drivers have been affected.

However, ACCC chairman Rod Sims says the company may be hit with a $1.1 million fine per offence, which could see the total easily eclipse $20 million based on conservative estimates compiled by News Corp Australia.

“The penalties could be extremely large and way beyond just one per company,” said Mr Sims.

“One offence is misleading consumers about what VW has said when they’ve advertised the cars,” says Sims, “while the other offence is by having these devices in use in the cars, that’s a breach of (Australia’s car regulations).”

The ACCC says if Volkswagen is found guilty of a breach “then the question is, how many breaches?”

For example, if the fuel economy and emissions claims on the government rating label on Volkswagen diesel cars are found to be false, VW can be fined for two misleading claims per car — up to $2.2 million.
condy

#278 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by condy »

Pa šta nam uradi fauve, zagadi nam šumu i zrak...imali kakve šanse da se i mi malo oparimo :? :D
tintilinic

#279 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by tintilinic »

O'zone wrote:
johntra wrote:Ne znam jesam li dobro čuo, ali Australija traži 1,1 milion dolara odštete po autu koje je imalo sporan softver...
Dobro si čuo

http://www.news.com.au/technology/innov ... 7552655318

Kazna po prekršaju odnosno vozilu bi mogla biti između 1.1 milion i 3.3 miliona ali predpostavljaju da će se kretati oko 1.1 milion dolara
Industry analysts initially believed the $1.1 million fine under Australian Consumer Law was for each of the Volkswagen, Audi and Skoda brands — which share the same diesel engines with cheating software — capping the penalty to $3.3 million.

VW customers are in the dark about how many drivers have been affected.

However, ACCC chairman Rod Sims says the company may be hit with a $1.1 million fine per offence, which could see the total easily eclipse $20 million based on conservative estimates compiled by News Corp Australia.

“The penalties could be extremely large and way beyond just one per company,” said Mr Sims.

“One offence is misleading consumers about what VW has said when they’ve advertised the cars,” says Sims, “while the other offence is by having these devices in use in the cars, that’s a breach of (Australia’s car regulations).”

The ACCC says if Volkswagen is found guilty of a breach “then the question is, how many breaches?”

For example, if the fuel economy and emissions claims on the government rating label on Volkswagen diesel cars are found to be false, VW can be fined for two misleading claims per car — up to $2.2 million.

Jesam za kaznu.Ali ovo VW tjera direktno u bankrot. Mislim da se sada i politika mješa u sve.
roki

#280 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by roki »

Ja se svaki skoro dan vozam u pasatu izdanje 2015. Nikad ja to auto ne bi sebi kupio, ružno ko i svaki pasat, meni barem,samo mu povećavaju guzicu, a za naškiljene farove da i ne pričam. Za te pare za koje je kupljen (65k KM-nov) Bogami mi se čini da su bačene. Da nije passat koštao bi dosta manje ili bi se dobila neka turbo oprema. Nemam ništa protiv VW, samo subjektivna opažanja očigledno precjenjenog automobila na račun marke.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#281 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by mali_milojica »

tempuser wrote:Ako procitas moje komentare, na dugoj temi me nema uopste, (zasto bi me bilo kad me se to ne tice), a ni na ovoj uopste ne pisem o VW-u, ne likujem, ne branim, ne opravdavam, nego uglavnom konstatujem da su na njoj mahom ljudi koji sa VW-om, a pogotovo sa softverom, nemaju nikakvih dodirnih tacaka niti ce, po svojim tvrdnjama, ikad imati, te da nemaju nikakakv drugi motiv osim sto pisnu u gace od srece kad komsiji crkne krava i da je svako drugo objasnjenje zasto su ovdje klasicna suplja prica!

Sta ja drugo radio npr. na temi FIat osim da se naslajudjem i da pod*ebavam raju kad nekom crkne auto?! Princip je isti, sve su ostalo nijanse...
Dobar komsija,ojadi svojih 11 miliona komsija :D
sema911s

#282 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by sema911s »

Roki to konkurencija nesto jeftinija,,
roki

#283 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by roki »

Nebih ja da ulazim u diskusiju, samo mi se čini malo prenapuhana cijena s obzirom šta se za nju dobije a na račun marke. Sa vana prosjek (opet je sve individualno) unutrašnjost isto prosjek. Nemam osjećaja da se vozim u 65K KM autu, prije 30-40k KM.
preludezalude

#284 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by preludezalude »

emko1234 wrote:Ne, ne. Moj argument je da je US tržište ko jednostanični organizam. Do unazad par godina kriterij je bio ogroman motor, automatik mjenjač i da auto donekle na nešto liči. Nije se vodilo računa o potrošnji, ekologiji, tehnologiji. Što veće to bolje.
Kad su s tom logikom došli u Europu, nisu mogli prodat 10 000 auta svi zajedno u godini.
Danas ti u mustanga ide 2.3 četvrtak, svi veći i ozbiljniji suvovi se nude s dizel motorima, konstatno se radi na downsizingu, ugrađuju se transmijsije europskih proizvođača (ZF u kadilaku), svaki pick up ima barem dvije dizel verzije što je bilo nepojmljivo donedavno.

Dakle druže htio ti priznat ili ne, to najveće svjetsko tržište se prilagodilo Europi, a tako i VWu. Ja ti garantujem da bi kroz par godina, da im se ovo nije desilo VW bio među prvih 5 neameričkih prodavača u Americi.

Što se tiče garancije, normalno da će češ dobiti više garancije na auto s prahistorijskom tehnologijom accord 2.4 naprimjer, nego na jedan turbo s direktnim ubrizgavanjem. Ne zato što je turbo kurac, nego zato što je zbog sklopa i tehnologije daleko pouzdan taj prahistorijski benzinac koji u sebi nema četvrtinu elektronike modernog turbaka.
Naravno, sve to ti znaš samo se praviš budala.
Trziste se nikada nece prilagoditi proizvodjacu vec mora biti obrnuto. Upravo je vw pao zbog toga jer se nije prilagodio trzistu.

Spominjes dizele u americi, manje motore u mustangu i sl. To ti se proizvodjac prilagodjava trzistu. I to najvise iz razloga CIJENE GORIVA. Sigurno ne kupuju dizele jer su bolji. Na trzistu koje nema visoku cijenu goriva ne voze se dizeli vec benzinci.
tintilinic

#285 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by tintilinic »

preludezalude wrote:
emko1234 wrote:Ne, ne. Moj argument je da je US tržište ko jednostanični organizam. Do unazad par godina kriterij je bio ogroman motor, automatik mjenjač i da auto donekle na nešto liči. Nije se vodilo računa o potrošnji, ekologiji, tehnologiji. Što veće to bolje.
Kad su s tom logikom došli u Europu, nisu mogli prodat 10 000 auta svi zajedno u godini.
Danas ti u mustanga ide 2.3 četvrtak, svi veći i ozbiljniji suvovi se nude s dizel motorima, konstatno se radi na downsizingu, ugrađuju se transmijsije europskih proizvođača (ZF u kadilaku), svaki pick up ima barem dvije dizel verzije što je bilo nepojmljivo donedavno.

Dakle druže htio ti priznat ili ne, to najveće svjetsko tržište se prilagodilo Europi, a tako i VWu. Ja ti garantujem da bi kroz par godina, da im se ovo nije desilo VW bio među prvih 5 neameričkih prodavača u Americi.

Što se tiče garancije, normalno da će češ dobiti više garancije na auto s prahistorijskom tehnologijom accord 2.4 naprimjer, nego na jedan turbo s direktnim ubrizgavanjem. Ne zato što je turbo kurac, nego zato što je zbog sklopa i tehnologije daleko pouzdan taj prahistorijski benzinac koji u sebi nema četvrtinu elektronike modernog turbaka.
Trziste se nikada nece prilagoditi proizvodjacu vec mora biti obrnuto. Upravo je vw pao zbog toga jer se nije prilagodio trzistu.

Spominjes dizele u americi, manje motore u mustangu i sl. To ti se proizvodjac prilagodjava trzistu. I to najvise iz razloga CIJENE GORIVA. Sigurno ne kupuju dizele jer su bolji. Na trzistu koje nema visoku cijenu goriva ne voze se dizeli vec benzinci.

Nije VW pao zato što se nije htio prilagoditi tržištu, već zato što je pokušao PREVARITI kupce na najzahtjevnijem tržištu po najosjetljivijem pitanju!
tempuser

#286 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by tempuser »

mali_milojica wrote:
tempuser wrote:Ako procitas moje komentare, na dugoj temi me nema uopste, (zasto bi me bilo kad me se to ne tice), a ni na ovoj uopste ne pisem o VW-u, ne likujem, ne branim, ne opravdavam, nego uglavnom konstatujem da su na njoj mahom ljudi koji sa VW-om, a pogotovo sa softverom, nemaju nikakvih dodirnih tacaka niti ce, po svojim tvrdnjama, ikad imati, te da nemaju nikakakv drugi motiv osim sto pisnu u gace od srece kad komsiji crkne krava i da je svako drugo objasnjenje zasto su ovdje klasicna suplja prica!

Sta ja drugo radio npr. na temi FIat osim da se naslajudjem i da pod*ebavam raju kad nekom crkne auto?! Princip je isti, sve su ostalo nijanse...
Sve dok nisi u tih 11 mil nemas sta da brines tudju brigu...
preludezalude

#287 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by preludezalude »

tintilinic wrote:
preludezalude wrote:

Nije VW pao zato što se nije htio prilagoditi tržištu, već zato što je pokušao PREVARITI kupce na najzahtjevnijem tržištu po najosjetljivijem pitanju!
Na svim trzistima.
Drugim rijecima...prodavao je muda pod bubrege. Nije nista drugo ni zasluzio nego da ga oderu.
I nije on pokusao prevariti kupce vec je prevario kupce.
tintilinic

#288 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by tintilinic »

Dobro,ali sve je počelo u SAD.Da je Univerzitet u Bukureštu otkrio prevaru svi bi se nasmijali ovako West Virginia je West Virginia
530i

#289 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by 530i »

tempuser wrote:
madner wrote:Klasicna prevara gdje je svaki vozac pogodjen.
Umjesto da se razvijaju bolji motori, oni ubise konkurenciju laznim softverom. I onda nam prevarant postane glavni na trzistu i namece svoje fus motore. :D
Bezmalo svaki! :run:

Da nam je država iole država i ima ikakve normalne zakone (npr. da se porez plaća po zagađenju) bila bi itekako prevarena. A i mi smo prevareni, pored silnih starudija koje vidno zagađuju zrak, to je još i nov auto na razini euro 3 norme...sad će februar, opet će nam biti veselo. Porsche Sarajevo bezobrazno odgovara da je sve uredu u BiH, jer eto mogu se uvoziti polovanjci sa euro 3 normom...direktna uvreda za svakoga ko ima imalo pameti.
jefferson

#290 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by jefferson »

Americko se trziste prilagodilo Evropi?
1. SAD imaju stroze ekoloske standarde od Evrope, konkretno NOx ispusni plinovi su na meti u SAD davnih dana.
2. EU trziste se prilagodilo Evropskoj ideji ekonomije gdje drava oporezuje maksimalno sve moguce ne bil drzavni apart uspio da prezivi. Evo vidimo kako to funkcionise sirom EU, dok njemacka naravno tu uvodi red i postavlja se kao maceha, naravno u svoju korist. EU proizvodjaci nisu isli ka downsizingu jer su eto kao prevzisli neku rudimentarnue thnologiju, nego zato sto EU kupac nije mogao podnjeti teret drzave i voziti automobil u isto vrijeme. Zato si dobio 1.4 TSI sa klipnjacama koje su pucale, S4 koji razvija karbona i depozita u motoru kao 1.8T sa obicnim mineralnim uljem (VW ideja u SAD krajem 90-tih), zato VW/Audi stalno nesto mjenjaju na V6 motorima, te je 2.8, te 3.2, te je 3.0T (ali sa kompresorom) i trosi ulja kao i goriva, tako negdje otprilike.
3. U SAD pick up imaju diesele, ali Cummins, Detroit Diesel i neki, samo neki VM diesele u Dodge. U SAD su kao sto ti je vec neko rekao fajront napravili japanci a ne jebeni VW. Ti pricas o tehnologiji kao da japanci eto ne znaju napraviti auto, a Toyota ubi u SAD sa hibridnom tehnologijom. Svaki drugi Lexus je 400h, na jednu Jettu dodje 10 priusa. Eto sad imas Jettu sa tim uber 1.4tsi motorom i hibridnim pogonom ali je niko nece. Sto? Jer VW pokusava da udje u klub sa Hondom i Toyotom (ne obratno) tako sto je maksimalno pojeftinio svoja vozila (osim CC Golf i Touareg) gdje jetta ima dobos kocnice na modelima koji su imali 2.5 5 cil motor i 170 ks. 80-tih godina auta sa toliko snage su imali diskove nazad.
Ta prica kako je eto turbo kompleksan itd, pa VW je nudio Jettu i Golfa sa 2.5 motorom koji je isao an 87 oktana gorivo, pa sta bi? Ali, dobos kocnice, unutrasnjost kao da su birali najgoru mogucu plastiku.Dok si u Hondi i Toyoti jos prije 7-8 godina mogao USB prikljuciti, VW to tek dovodi u SAD iduce godine!
I eto uber turbo motor. Ne zaboravi da taj uber turbo motor pokrece americka turbina i americki mejnjac sa dvstrukim kvacilom, a ne ZF (kada vec spominjes ZF). Po toj tvojoj logici eto amerikanci su priznali poraz i poceli kupovati ZF mjenjace. Znaci Evropljani priznali poraz i poceli kupovati BW turbine i mjenjace. Jbt, covjek bi rekao taj A3 je nesto vis eod presvucene SKode Octavie.
tempuser

#291 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by tempuser »

530i wrote:
tempuser wrote:
madner wrote:Klasicna prevara gdje je svaki vozac pogodjen.
Umjesto da se razvijaju bolji motori, oni ubise konkurenciju laznim softverom. I onda nam prevarant postane glavni na trzistu i namece svoje fus motore. :D
Bezmalo svaki! :run:

Da nam je država iole država i ima ikakve normalne zakone (npr. da se porez plaća po zagađenju) bila bi itekako prevarena. A i mi smo prevareni, pored silnih starudija koje vidno zagađuju zrak, to je još i nov auto na razini euro 3 norme...sad će februar, opet će nam biti veselo. Porsche Sarajevo bezobrazno odgovara da je sve uredu u BiH, jer eto mogu se uvoziti polovanjci sa euro 3 normom...direktna uvreda za svakoga ko ima imalo pameti.
Al ga uveza majstore alal ti kanafa! Sad je za sranje u drzavi, niske norme, zagadjenost i vozni park u prosjeku star 18 god kriv VW? Ja sto ga spinova u sekundi. Ako se vec osjecas prevarenim onda te je prevaila samo tvoja drzava, a ne VW koji je samo lijepo iskoristio date okolnosti da legalizuje svoju prevaru.Kamo puste srece da je vecina auta sa laznim softverom, BiH bi bila zracna banja! :run:
supercali

#292 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by supercali »

opet ti gorane ne citas
fora je ta da ima drzave bilo bi ono norma 5 za uvoz klinci palci veci porezi na euro 4 jos veci na euro 3 i sl
doduse ovdje ne bi samo vw bio taj koji krsi zakone propise i ostalo nego vjerovatno svaki proizvodjac stariji od xy godista
e vidis koliko je uvezeno tih auta koji ne ispunjavaju norme a pretezno su vw na nasu zalost pa bi se tu na porezu jos nakupilo toliko da bi sagradili i autoput i jos bi mmf-u mogli pozajmiti al to je vec druga prica i kao sto rekoh u toj prici ne bi bio samo vw nego vrlo vjerovatno i svi ostali proizvodjaci jer su se i oni uvozili
tempuser

#293 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by tempuser »

supercali wrote:opet ti gorane ne citas
fora je ta da ima drzave bilo bi ono norma 5 za uvoz klinci palci veci porezi na euro 4 jos veci na euro 3 i sl
doduse ovdje ne bi samo vw bio taj koji krsi zakone propise i ostalo nego vjerovatno svaki proizvodjac stariji od xy godista
e vidis koliko je uvezeno tih auta koji ne ispunjavaju norme a pretezno su vw na nasu zalost pa bi se tu na porezu jos nakupilo toliko da bi sagradili i autoput i jos bi mmf-u mogli pozajmiti al to je vec druga prica i kao sto rekoh u toj prici ne bi bio samo vw nego vrlo vjerovatno i svi ostali proizvodjaci jer su se i oni uvozili
Naravno da citam, ali nekako niko da mi objasni kako je to VW-a prevara kriva sto nema drzave i sto je VW-ova prevara zapravo ovdje legalna?
Da ti ne izvodim racunicu o manjem prilivu u budzet kad bi poostrili eko-norme, sve sto si napisao stoji, ali je za sve to kriva samo drzava!
supercali

#294 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by supercali »

tempuser wrote:
supercali wrote:opet ti gorane ne citas
Naravno da citam, ali nekako niko da mi objasni kako je to VW-a prevara kriva sto nema drzave i sto je VW-ova prevara zapravo ovdje legalna?
ok to je vec druga prica
al jbt ako te proizvodjac slagao nije vazno je li vezano za tebe ili ne zamisli onda sta su jos stvari slagali a mi ne znamo
mozda i ocitijih
da su stavljali kineske kocnice a na njima pisalo made in germany ili sl a da ne govorimo o "estetskim" prevarama koje ne uticu na voznju i sigurnost
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#295 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by mali_milojica »

tempuser wrote:
mali_milojica wrote:

Sve dok nisi u tih 11 mil nemas sta da brines tudju brigu...
I ne brinem brigu,valjam se od smijeha VW-ovcama :pisnuo: i uzivam :nargila:
Znam,tesko je pojesti govna koju ste ti (doduse najmanje) i nekolicina nasrali. Uber motori,uber mjenjaci,uber plastike,uber auto,znaci placem :pisnuo:
Niste se javljali na temi 20 dana,ne znam sto,nismo vas valjda mi otjerali.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#296 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by konektovan »

Mozda ce se ugled vw -a u zapadnom svijetu poljuljati, al' kod nas nece nikad. :mrgreen:
jefferson

#297 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by jefferson »

konektovan wrote:Mozda ce se ugled vw -a u zapadnom svijetu poljuljati, al' kod nas nece nikad. :mrgreen:
Apsolutno, cak sta vise jos vise ce ih biti an cestama. Jer ugled kada se poljulja i vrijednost auta pada.
To je jedinstvena prilika za Bosnaca da kupi "uber" automobil za manje pare, jer: sta njemac zna sta je kvalitet.
seoBIH

#298 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by seoBIH »

Ne bih imao nista protiv uber petice, ili šestice za nekih 6-7 milja a da je prešla oko 100.000km. Euro 3, ili euro 5 meni svejedno :D

Jebo me svako ako iko gleda na to kraj recimo jedne željezare u zenici :D Hajd da mi imamo takse na zagađenje pa da je država oštećena, ovako ej sve mlaćenje tuđim kurcem.

Jebe mi se šta su uradili, jer nas ne dotiče, manje više. Da su usrali jesu, ali bošnju to ni u jednom trenutku ne dotiče i razglaba se o totalno nebitnim stvarima.
jefferson

#299 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by jefferson »

seoBIH wrote:Ne bih imao nista protiv uber petice, ili šestice za nekih 6-7 milja a da je prešla oko 100.000km. Euro 3, ili euro 5 meni svejedno :D

Jebo me svako ako iko gleda na to kraj recimo jedne željezare u zenici :D Hajd da mi imamo takse na zagađenje pa da je država oštećena, ovako ej sve mlaćenje tuđim kurcem.

Jebe mi se šta su uradili, jer nas ne dotiče, manje više. Da su usrali jesu, ali bošnju to ni u jednom trenutku ne dotiče i razglaba se o totalno nebitnim stvarima.
Apsolutno da u BiH ovo sto se desilo nema bas neke veze.
Jer sve dok sve ostale zemlje na svijetu ne pocnu da se ponasaju onako kako mi mislimo da trebaju da se ponasaju, mi cemo njima dokazati da mozemo dopustiti svima da rade sta hoce od nas, ukljucujuci Mital, VW, termoelektrane, desetine hiljada lozaca po gradovima itd.
Tek kada ostale zemlje pocnu zivjeti onako kako mi mislimo da bi oni trebali, onda cemo i mi krenuti naprijed i popraviti svoju kvalitetu zivota. Do tada cemo mi njima dokazat da niko nas ne mzoe trovat kao sto mi sami mozemo.
seoBIH

#300 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by seoBIH »

Jarane, kad se pobrines ispred svojih vrata, u ovom slučaju države, onda se može pričati o nekome drugom, tj. drugim državama. Apsolutno je nebitno koja je norma uvezenih auta u BIH, jer nismo počitistili gore stvai od jednog vauve autica.
Post Reply