Kontam ja to, ali ti neces da kontas da u ovom ekonomskom ratu mi ga pusimo u svakoj varijanti. Jer nasi ljudi u Brisel idu na zavrtanje ruku, a njihovi su odnedavno oni koji ravnopravno sjede sa ovim zavrtacima. Tu je sva sustina. A zakacili smo se oko necega u cemu smo po efikasnosti 37. u Evropi.BHCluster wrote: Mlijeko sto se proizvede u BiH ne samo da zaposljava radnike u prodavnicama kao sto ti mislis nego i u BiH mljekarama, pa onda mljekari, veterinari itd, itd. Kontas?
Ne radi se o ujabavanju trzista nego prosirenju domaceg koji ispunjava uslove za izvoz u EU a to im se blokira. Kontas?
Ako se poveca proizvodnja mlijecni proizvoda u BiH onda ce se povecati i radna snaga u toj indstriji i svim drugim koje su direktno i inderektno povezane. Kontas?
Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...
Moderator: anex
- Freamon Lester
#276 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...
- saiks
#277 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...
Mljekari u Hrvatskoj tesko zive i rade,izvozom naseg mlijeka u Hrvatsku bilo bi im jos teze,zato je Hrvatska ovo i uradila.
- Drvosjeca iz Dejcica
#278 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...
Mislim da neće moći dugo držati ovu zabranu jer je BiH ispunila sve tražene uslove EU za izvoz. Hrvatska bi preko leđa BiH da štiti svoje tržište, odnosno traže dalju primjenu CEFTA sporazuma ali ne i to da BiH istim pravom izvozi mlijeko u EU (Hrvatsku).saiks wrote:Mljekari u Hrvatskoj tesko zive i rade,izvozom naseg mlijeka u Hrvatsku bilo bi im jos teze,zato je Hrvatska ovo i uradila.
- BHCluster
#279 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...
Mi nismo ni u kakavom ekonomskom ratu mi smo ispunili njihove uslove za ovaj izvoz i onda je dosla blokada iz 1 drzave clanice EU, koja nesmetano uvozi svoje proizvode u BiH u najmanju ruku je licemjerno isto tako i braniti njihov stav. Nasi proizvodjaci, nasi preradjivaci, nasi prodavaci, nase pare, nasa buducnost. Kontas?Freamon Lester wrote:Kontam ja to, ali ti neces da kontas da u ovom ekonomskom ratu mi ga pusimo u svakoj varijanti. Jer nasi ljudi u Brisel idu na zavrtanje ruku, a njihovi su odnedavno oni koji ravnopravno sjede sa ovim zavrtacima. Tu je sva sustina. A zakacili smo se oko necega u cemu smo po efikasnosti 37. u Evropi.BHCluster wrote: Mlijeko sto se proizvede u BiH ne samo da zaposljava radnike u prodavnicama kao sto ti mislis nego i u BiH mljekarama, pa onda mljekari, veterinari itd, itd. Kontas?
Ne radi se o ujabavanju trzista nego prosirenju domaceg koji ispunjava uslove za izvoz u EU a to im se blokira. Kontas?
Ako se poveca proizvodnja mlijecni proizvoda u BiH onda ce se povecati i radna snaga u toj indstriji i svim drugim koje su direktno i inderektno povezane. Kontas?
Last edited by BHCluster on 27/08/2015 17:28, edited 1 time in total.
-
vade_mecum
#280 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...
ispravite me ako grijesim ali ja sam uvijek mislio da zemlja uvozi neki proizvod zato sto ne moze zadovoljiti trziste vlastitim kapacitetima? 
- and
#281 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...
ne znam kako teško žive kad ne mogu ni za svoje potrebe proizvesti?saiks wrote:Mljekari u Hrvatskoj tesko zive i rade,izvozom naseg mlijeka u Hrvatsku bilo bi im jos teze,zato je Hrvatska ovo i uradila.
naši proizvođači u svim granama loše žive pa treba zabraniti uvoz svega iz hrvatske
- Drvosjeca iz Dejcica
#282 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...
Ne nužno. Otvoreno tržište je tako da mogu izvoziti na tržišta i koja imaju dovoljno svojih proizvoda.vade_mecum wrote:ispravite me ako grijesim ali ja sam uvijek mislio da zemlja uvozi neki proizvod zato sto ne moze zadovoljiti trziste vlastitim kapacitetima?
- Freamon Lester
#283 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...
I btw. dok naklapate usput da vam saopstim da je iz BiH dobilo dozvolu 4 mljekare za izvoz u EU. Od toga 2 u stranom vlasnistvu. 
- Drvosjeca iz Dejcica
#284 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...
Ja i?Freamon Lester wrote:I btw. dok naklapate usput da vam saopstim da je iz BiH dobilo dozvolu 4 mljekare za izvoz u EU. Od toga 2 u stranom vlasnistvu.
- Freamon Lester
#285 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...
Ma i ti se sagni.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ja i?Freamon Lester wrote:I btw. dok naklapate usput da vam saopstim da je iz BiH dobilo dozvolu 4 mljekare za izvoz u EU. Od toga 2 u stranom vlasnistvu.
-
mekaba
#286 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...
Nikad nisam ni kupovao nista osim nasheg proizvoda. Proizvode Srbije,Hrvatske i Slovenije ne uzimam cak ni kad su gratis. Ono sto mi ne proizvodimo proizvodi gospodin svabo pa njih malo poguram. Region

- Kal El
#287 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...
Freamon Lester wrote:Ma i ti se sagni.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ja i?Freamon Lester wrote:I btw. dok naklapate usput da vam saopstim da je iz BiH dobilo dozvolu 4 mljekare za izvoz u EU. Od toga 2 u stranom vlasnistvu.
- Drvosjeca iz Dejcica
#288 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...
Pitaj svoje najmilije kako se saginju.Freamon Lester wrote:Ma i ti se sagni.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ja i?Freamon Lester wrote:I btw. dok naklapate usput da vam saopstim da je iz BiH dobilo dozvolu 4 mljekare za izvoz u EU. Od toga 2 u stranom vlasnistvu.
-
vade_mecum
#289 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...
da ali siguran sam da npr. BH pivare ni blizu ne mogu proizvesti kolicinu piva koja se popije u bih.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ne nužno. Otvoreno tržište je tako da mogu izvoziti na tržišta i koja imaju dovoljno svojih proizvoda.vade_mecum wrote:ispravite me ako grijesim ali ja sam uvijek mislio da zemlja uvozi neki proizvod zato sto ne moze zadovoljiti trziste vlastitim kapacitetima?
meggle i zott su inace stare stocarske porodice sa vlasicaDrvosjeca iz Dejcica wrote:Ja i?Freamon Lester wrote:I btw. dok naklapate usput da vam saopstim da je iz BiH dobilo dozvolu 4 mljekare za izvoz u EU. Od toga 2 u stranom vlasnistvu.
- Drvosjeca iz Dejcica
#290 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...
Ali proizvode u BiH, zapošljavaju radnike iz BiH, otkupljuju mlijeko od BiH proizvođača, plaćaju porez u BiH...itd. Dakle mene ne interesuje ko su shareholderi jer je to u doba globalizacije irelevantno. Recimo je li Volvo Švedski brand ili Indijski ako znamo da su vlasnici Indijci..itd.vade_mecum wrote:da ali siguran sam da npr. BH pivare ni blizu ne mogu proizvesti kolicinu piva koja se popije u bih.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ne nužno. Otvoreno tržište je tako da mogu izvoziti na tržišta i koja imaju dovoljno svojih proizvoda.vade_mecum wrote:ispravite me ako grijesim ali ja sam uvijek mislio da zemlja uvozi neki proizvod zato sto ne moze zadovoljiti trziste vlastitim kapacitetima?
meggle i zott su inace stare stocarske porodice sa vlasicaDrvosjeca iz Dejcica wrote:Ja i?Freamon Lester wrote:I btw. dok naklapate usput da vam saopstim da je iz BiH dobilo dozvolu 4 mljekare za izvoz u EU. Od toga 2 u stranom vlasnistvu.![]()
danas je stvarno suludo raspravljati sta je domaci, a sta strani proizvod.
- Leons
#291 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...
Freamon Lester je u pravu
Ekonomski nacionalizam je kurac od politike, vjerovatno najgluplja moguca..
Eto vam Rusije socijalisticke rupcage od 150 miljona ljudi i mnogo poznatih brandova za koje niko ziv ne zna
Eto vam Rusije socijalisticke rupcage od 150 miljona ljudi i mnogo poznatih brandova za koje niko ziv ne zna
-
mirza_15
#292 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...
Samo da se upisem 
- Drvosjeca iz Dejcica
#293 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...
Trebaš to reći Nijemcima, Šveđanima, Hrvatima i ostalim građanima EU.Leons wrote:Freamon Lester je u pravu
-
vade_mecum
#294 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...
pa i u konzumu radi meho sa vratnika, a ne josip iz zapresica pa ljudi pozivaju na bojkot. u cemu je razlika?Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ali proizvode u BiH, zapošljavaju radnike iz BiH, otkupljuju mlijeko od BiH proizvođača, plaćaju porez u BiH...itd. Dakle mene ne interesuje ko su shareholderi jer je to u doba globalizacije irelevantno. Recimo je li Volvo Švedski brand ili Indijski ako znamo da su vlasnici Indijci..itd.
- Leons
#295 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...
Ne trrebam, niko se ne bavi merkantilizmom u z evropiDrvosjeca iz Dejcica wrote:Trebaš to reći Nijemcima, Šveđanima, Hrvatima i ostalim građanima EU.Leons wrote:Freamon Lester je u pravu
- Drvosjeca iz Dejcica
#296 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...
Valjda znaš razliku između proizvodnje i maloprodajnih trgovačkih lanaca. Razlika je derastična.vade_mecum wrote:pa i u konzumu radi meho sa vratnika, a ne josip iz zapresica pa ljudi pozivaju na bojkot. u cemu je razlika?Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ali proizvode u BiH, zapošljavaju radnike iz BiH, otkupljuju mlijeko od BiH proizvođača, plaćaju porez u BiH...itd. Dakle mene ne interesuje ko su shareholderi jer je to u doba globalizacije irelevantno. Recimo je li Volvo Švedski brand ili Indijski ako znamo da su vlasnici Indijci..itd.
Naravno da se bavi, prvi Nijemci uvijek im je draže kupiti svoj proizvod iz Njemačke pa tek onda uvozni. Isto tako i Šveđani, Francuzi, Hrvati...nije to ništa tako loše kako ti misliš.Leons wrote:Ne trrebam, niko se ne bavi merkantilizmom u z evropiDrvosjeca iz Dejcica wrote:Trebaš to reći Nijemcima, Šveđanima, Hrvatima i ostalim građanima EU.Leons wrote:Freamon Lester je u pravu
-
kox
#297 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...
BH mlijeko je najjeftinije, Milkosova Farma je 1,2 km/l, Meggle isto toliko, Bingo 1,15 km/l a vrlo često su i jeftinija. To Mizo ili si gledao mliječni napitak (a to nije mlijeko) ili je na nekoj akciji, inače je skuplje. Da naši mljekari imaju pristup evropskim fondovima i da ne zavise od domaćih podsticaja naše mlijeko bi vjerovatno bilo i jeftinije.Freamon Lester wrote:Konzum sigurno zaposljava vise BiH radnika od Binga pa opet pozivate na bojkot. Logika ti je pogresna.BHCluster wrote:Koliko ova mljekara iz Madjarske zaposljava BiH radnika a koliko ova iz Zenice, a sto se tice ukusa i kvalitete ne lazi.Freamon Lester wrote:
505 da ne bude zabune.A ako nastavimo ovako budalesati pogotovo izjave politicara onda ce nam se dodatno odbiti od glavu. Btw. vi dok bojkotujete znajte da je mlijeko Mizo (madjarsko)/tetrapak 1.20 KM, a ZIM u Zenici isto pakovanje 1,40 KM.
Dok sami ne shvatimo kako je moguce da je mlijeko iz Madjarske 0.20 KM jeftinije od naseg bezveze se naprdjavamo sa izvozom mlijeka.
A ako nekome stvarno nije jasno zasto bi trebao kupiti domaci proizvod za sve ove godine onda je budalu bezveze pozivati na bilo kakav bojkot bilo cega.
To je logika ekonomskog nacionalizma koja u ekonomiji ne moze opstati. Na trzistu ako si efikasniji onda ces da pobjedis, ako nisi nema te nigdje. Kako mislis da udjemo u EU sa tom tvojom logikom kada ce onda madjarsko mlijeko bude drasticno jeftinije od naseg? Mislis da ce neko bojkotovati duplo jeftinije mlijeko na policama? E tu dolazi kraj ekonomskog nacionalizma.
Druga stvar. Mljekarska industra u BiH je kada se gleda po efikasnosti i proizvodnji 37. od 38. posmatranih drzava u Evropi. Dakle kome mi mozemo ujebati trziste? Nikome.
I na kraju. Znam ja nas jebo ti nas. Da cemo mi izvoziti mlijeko koje ja zapakovano u tetrapak to bi bilo druga prica. Ali jok mi cemo izvoziti cisterne da njihove mljekare i preradjivaci mogu jeftinije mlijeko nabavljati, a onda cemo ujebati domacu potrosnji i realno povisiti cijene u nasim prodavnicama.
Koja god da je po efikasnosti, očito je da BH mljekarska industrija nekome može napraviti problem inače ne bi pravili ovakve opstrukcije. Hrvatska izvozi more toga u BiH i ovakva loša reklama im ne donosi ništa dobro. Ako su tome pribjegli zbog par sedmica koje će tim dobiti znači da su se dobro ustrtarili.
Izvozili smo mi mnogo mlijeka u Hrvatsku donedavno i izvozili smo ga u tetrapaku, kao i na Kosovo, Albaniju i u Crnu Goru.
- Leons
#298 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...
Drug, merkantilizam primjenjuje vlada a ne coek. I od kud ti znas potroaacke navike Nijemaca ili Svedjana, pogledaj tim ljudima strukturu uvoza ... I ja te uvjeravam da tamo ljudi kupuju samo ako su zaddovoljni kvalitetomDrvosjeca iz Dejcica wrote:
Naravno da se bavi, prvi Nijemci uvijek im je draže kupiti svoj proizvod iz Njemačke pa tek onda uvozni. Isto tako i Šveđani, Francuzi, Hrvati...nije to ništa tako loše kako ti misliš.
I jebo hrvatslu ne znam sto nju spominjes uopsye jos se oni uce ko i mi
-
vade_mecum
#299 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...
osim ocigledne ne vidim razliku jer isti taj konzum mora platiti doprinose za radnike, porez na dobit, kojekakve druge namete...Drvosjeca iz Dejcica wrote:Valjda znaš razliku između proizvodnje i maloprodajnih trgovačkih lanaca. Razlika je derastična.vade_mecum wrote:pa i u konzumu radi meho sa vratnika, a ne josip iz zapresica pa ljudi pozivaju na bojkot. u cemu je razlika?Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ali proizvode u BiH, zapošljavaju radnike iz BiH, otkupljuju mlijeko od BiH proizvođača, plaćaju porez u BiH...itd. Dakle mene ne interesuje ko su shareholderi jer je to u doba globalizacije irelevantno. Recimo je li Volvo Švedski brand ili Indijski ako znamo da su vlasnici Indijci..itd.![]()
-
Juliuscezar
#300 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...
Da ne pregledavam sve, koliko kontam po nekim komentarima ovdje Hrvatska je u ustvari u našem interesu zabranila uvoz. Mogu prihvatiti da se napuse...