Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Henry Chinaski wrote:Ne da mi se čitati cijelu raspravu ali nevjerovatno mi je da iko može neći ozbiljan argument protiv ove konstatacije iz naslova.
Nivo korupcije, sveopšteg nepoštivanja zakona (od običnih miševa do onih koji taj zakon donose), srozavanja, demoliranja i devalviranja svih moralnih i materijalnih vrijednosti (zatečenih iz bivše države), a odsustva bilo kakve volje za razvojem istih, nesposobnosti da se uhvati u koštac sa najmanjim socijalnim ili političkim problemima je toliko očito i vjerovatno neviđeno u razvijenom svijetu u zadnjih 50 60 godina.
Nisko i visokoškolsno obrazovanje nikad nije bilo na nižem nivou, zdravstvo nikad nije bilo gore, ljudska prava su na nižem nivou nego u vrijeme Golog otoka, a o sportu i kulturi da ne govorim.
Tatini sinovi ubijaju ljude autima svaki dan, likovi koji su dokazano pokrali sve ne mogu biti osuđeni, najcrnje fašističke i radikalne organizacije su doživjele renesansu, radnici su postali moderno roblje, a oni koji imaju malo para, nemaju vremena da ga troše jer rade 16 do 20 sati dnevno.
Ne kažem da jednog dana neće biti bolje, kad izađemo iz tunela ali sad je ovo najsmrdljivije smetljište na kojem nam se odozgo popiša na glavu kako ko hoće. Samo što neki, izgleda, uživaju u tome.
Iz naslova je tacno da je ovo danas smetljiste, ali nije tacno da je Juga bila ozbiljna civilizacija.
Apsolutno netačno. Činjenica je da je Jugoslavija imala sistem za koji se ispostavilo da je neodrživ ali to se u početku nije moglo znati.
S druge strane, vrlo visoko su kotirale kultura, sport, nauka i obrazovanje, a to je odlika civilizacije. Vidimo da je danas potpuno obrnuta situacija i da su ove stvari na dnu ljestvice prioriteta i naroda i vlasti.
Da li su Srbija i Hrvatska ozbiljne civilizacije? imaju bolji sport od Juge.
U Jugi su se snimali dobri filmovi zato sto su ljudi imali inspiraciju da snimaju protiv sistema i imali su zadatak da to dobro prikriju.
Slicno je i sa muzikom, mada u muzici je bilo previse plagijata.
Ovi ublehasi se neke godine zaletili da se kandiduju za olimpijske igre,racunali,ono,sazalice se Veliki svijet("ipak smo mi bili u rat"),a malo i narodu zabave.Pa oni nisu u stanju da pociste smece iz bob-staze,a kamo li Olimpijadu da organizuju.Ponosan sam na to vrijeme kada se nije zalilo ni truda,ni odricanja i pokazali smo svijetu da smo mi narod koji umije i koji moze,ali samo onda kad zagrmi glas pokojnog Mikulica.
Da,i Njemacka je 1045.bila srusena do temelja,jos ponizena ko niko,ali jedanaest godina kasnije svjetski prvaci u nogometu.Mada to neki zovu "Cudo u Bernu",ali cuda se ne ponavljaju tri puta.
Last edited by kakonako on 10/08/2015 17:01, edited 2 times in total.
Arteta wrote:
Ne govorimo o fudbalu nego o kosarci i takmicenju gdje su svi bili pocetnici.
Ja sam govorio o sportu opcenito, narocito o kosarci i fudbalu. Tako da
Smijesno je porediti. Nije isto nesto graditi iz pocetka i dobiti sve na gotovs, to je valjda jasno, mislim
Pa nije ako je konkurencija jaka u tome, ali ako je i konkurencija na pocetku?
Ionako imali su puno vremena, nisu bili 50 godina na pocetku osim ako se nisu pomakli s mjesta.
Arteta wrote:
Ionako imali su puno vremena, nisu bili 50 godina na pocetku osim ako se nisu pomakli s mjesta.
Ama covjece boziji 1946 u Jugoslaviji je bilo vise nepismenih nego pismenih, asfaltnih puteva skoro da nije bilo, infrastruktura losa, ljudi srali u poljske hale, kakva kosarka kakvi bakraci. De skontaj ba sta pises.
Da, mislim da su ljudi aktivno upravljali sistemom, što kroz KPJ (to su ta nominalna 2 miliona), što kroz sindikate, što kroz radničke savjete ... To što je sistem bio jednopartijski, ne mijenja činjenicu da su aktivno upravljali. Ne volim kad se politički najednom amnestira odgovornost, eto, Jugoslaviju je efektivno vodilo 100 ljudi i niko drugi ne snosi nikakvu odgovornost za 45 godina onog sistema. Svi ostali su sjedili u tamnici dok ne umrije Tito i ne zaigra mečka. To jednostavno nije istina.
Arteta wrote:
Ama covjece boziji 1946 u Jugoslaviji je bilo vise nepismenih nego pismenih, asfaltnih puteva skoro da nije bilo, infrastruktura losa, ljudi srali u poljske hale, kakva kosarka kakvi bakraci. De skontaj ba sta pises.
Kakve to ima veze, svi su tad izasli iz rata.
Inace, za vrijeme Kraljevine je Juga u fudbalu cini mi se bila treca.
piupiu wrote:
Da, mislim da su ljudi aktivno upravljali sistemom, što kroz KPJ (to su ta nominalna 2 miliona), što kroz sindikate, što kroz radničke savjete ... To što je sistem bio jednopartijski, ne mijenja činjenicu da su aktivno upravljali. Ne volim kad se politički najednom amnestira odgovornost, eto, Jugoslaviju je efektivno vodilo 100 ljudi i niko drugi ne snosi nikakvu odgovornost za 45 godina onog sistema. Svi ostali su sjedili u tamnici dok ne umrije Tito i ne zaigra mečka. To jednostavno nije istina.
Jugu je vodio jedan covjek, iza njega je bilo deset praznih mjesta pa desetak ljudi, pa tek onda povlasteni u sistemu.
Sistem kakav god da je bio, bio je efikasan i funkcionisao.
Kriminal je bio minimalan i drzava se nije podkradala kao sto to rade danasnje "patriote".
Kakve su to patriote ako kradu drzavu? I SDA i SDS i HDZ sebe smatraju patriotskim strankama, a opljackase sve redom i tako brutalno, bez imalo stida i ustezanja, tako da je smetljiste jedino sto moze poslije da ostane.
Naravno da sistem nije bio idealan i da su bile potrebne promjene, to niko ne spori, ali ovo sto se uradilo, ovaj nazadak, prije svega kroz eksploziju religije, za cim nije bilo potrebe, jer religija nije bila zabranjena, je vec svojevrsni fenomen, kao i izgradnja uglavnom nepotrebnih turbo-hramova, cija je osnovna svrha zapisavanjae teritorije.
Na kraju je religija, koju vidim kao glavnog uzroka problema, prerasla u turbo-religiju i turbo-kvazi-vjernike, ali to upste ne smeta kleru, cak sta vise to se podrzava od samog klero-vrha sve tri religije.
Arteta wrote:
Znaci u Drugom svjetskom ratu su svi podjednako stradali. Poljska i Portugal? Norveska i Jugoslavija? Amerika i SSSR?
Nisu podjednako, ali Juga nije vise stradala od SSSR-a sigurno koji je pobijedio, cehoslovacka je bila druga , a egipat je bio treci.
Portugal nije ucestvovao.
piupiu wrote:
Jugu je vodio jedan covjek, iza njega je bilo deset praznih mjesta pa desetak ljudi, pa tek onda povlasteni u sistemu.
Ok, možda ti stvarno vjeruješ da je tako. Ja ne vjerujem i mislim da je naivno vjerovati da je bilo tako. I da je lakše vjerovati da je bilo tako. Ljudi su apsolutno aktivno učestvovali u sistemu. Mjesnu zajednicu nije vodio Tito, nego predsjednik mjesne zajednice, radnički savjet isto tako nije vodio Tito, nego predsjednik radničkog savjeta, Opštinski komitet je takodje vodio neki predsjednik nečega ... i tako redom, u državi od 23 miliona ljudi. Ljudi su aktivno vodili sistem, puno je manje 'nevinih žrtava diktature' nego što bi mi danas htjeli vjerovati.
piupiu wrote:
Ok, možda ti stvarno vjeruješ da je tako. Ja ne vjerujem i mislim da je naivno vjerovati da je bilo tako. I da je lakše vjerovati da je bilo tako. Ljudi su apsolutno aktivno učestvovali u sistemu. Mjesnu zajednicu nije vodio Tito, nego predsjednik mjesne zajednice, radnički savjet isto tako nije vodio Tito, nego predsjednik radničkog savjeta, Opštinski komitet je takodje vodio neki predsjednik nečega ... i tako redom, u državi od 23 miliona ljudi. Ljudi su aktivno vodili sistem, puno je manje 'nevinih žrtava diktature' nego što bi mi danas htjeli vjerovati.
U najgorim diktaturama jednog covjeka mjesnu zajednicu ne vodi diktator, nema vremena za to.
Arteta wrote:
Znaci u Drugom svjetskom ratu su svi podjednako stradali. Poljska i Portugal? Norveska i Jugoslavija? Amerika i SSSR?
Nisu podjednako, ali Juga nije vise stradala od SSSR-a sigurno koji je pobijedio, cehoslovacka je bila druga , a egipat je bio treci.
Portugal nije ucestvovao.
Pored toga uporedi samu cehoslovacku rusiju poljsku itd koliko su bile razvijene u odnosu na tadasnju jugoslaviju
Arteta wrote:
U najgorim diktaturama jednog covjeka mjesnu zajednicu ne vodi diktator, nema vremena za to.
Ti ljudi su imali stvarnu moć. Oni su bili aktivni akteri sistema. Oni su održavali (i podržavali) sistem. Nisu bili omadjijani ni pod uticajem opijuma, već su bili odgovorni za sistem. To im je bio posao. Ne možeš ih amnestirati kroz bajku o diktaturi jednog čovjeka, jer to nije istina. Svaki sistem ima svoje kotače, a SFRJ ih je imala puno više nego što je danas moderno priznati.
Arteta wrote:
Ti ljudi su imali stvarnu moć. Oni su bili aktivni akteri sistema. Oni su održavali (i podržavali) sistem. Nisu bili omadjijani ni pod uticajem opijuma, već su bili odgovorni za sistem. To im je bio posao. Ne možeš ih amnestirati kroz bajku o diktaturi jednog čovjeka, jer to nije istina. Svaki sistem ima svoje kotače, a SFRJ ih je imala puno više nego što je danas moderno priznati.
Naravno da nisu bili omadjijani. Vecina su bili partijski cankolisci i poltroncici, koji su se rado grebali od sistama, i koji su najmanje jednom sedmicno trcali u CK po misljenje i dnevni red sastanka MZ.
supercali wrote:
Pored toga uporedi samu cehoslovacku rusiju poljsku itd koliko su bile razvijene u odnosu na tadasnju jugoslaviju
Prekomplikovana je to jednacina za nekog ko misli da je svijet poceo 1945 na ravnoj startnoj liniji. Ezop i braca Grim bi se otrovali ugljen monoksidom od zavisti kakve se ovdje bajke i basne pisu.
Arteta wrote:
U SFRJ je na vlasti bio jedan covjek, a opozicija nije mogla postojati, na to se vise nema sta dodati.
najbolje bi bilo usporediti prakticne stvari koje su gradjani uzivali u srbih u sfrj i danasnje bih. pa tako mozda mozemo doci do nekih odgovora. pa da pocnemo.
kao dijete koje je odraslo u centru sarajeva, u jednoj mahali, ja sam imao slobodu da provodim svoje vrijeme na ulici, ili u skolskom dvoristu igrajuci kosarke, ili odlazeci redovno u dom kulture u kojem sam mogao gledati filmove, koncerte, zabave ili predstave raznih kud-ova. danas npr. tog doma kulture nema, ali imaju stambene zgrade u cijem prizemlju danas omladina jednako provodi svoje slobodno vrijeme... u kladionici.
kada sam krenuo u srednju skolu, prvi put sam otisao na more sam, sa nekih 15-16 godina. sijeo sam na voz, izasao u plocama, i polako, autostopom po peljescu. da vidim danasnjeg roditelja koji ce stisnuti guzicu pa pustiti svoje 16godisnje dijete samo na more. sta vise, u mojoj ulici gdje sam ja provodio djetinstvo, danas moji vrsnjaci zakrce ulicu svojim autima negdje oko pola 2, cekajuci svoju djecu da ih pokupe iz skole. e zasto danas moj vrsnjak ima strah da pusti svoje dijete da se vrati kuci, iz iste one skole iz koje je on slobodno isao prije 30 godina? pitanje za razmisliti.
u sarajevu sam osamdesetih godina mogao otici u kino, pozoriste, koncert. a i bilo ih je. kino tesla, partizan, radnik, dubrovnik, prvi maj, kinoteka, sutjeska... evo samo par iz glave i to u radijusu jedan kilometar. muzeji u srbih su radili, vlast se brinula za istorijsko nasledje. sigurno se nije dezuralo u muzejima kao danas. osim muzeja alije izetbegovica i tunela, sarajevo nije dobilo nijedan muzej od kad je samostalna drzava. jedina koncertna dvorana koju glavni grad ima, koja bi se tako mogla nazvati je bivsi radnicki univerzitet djuro djakovic. kako je izgledao 1972. tako izgleda i danas. (doduse, dobio je novo staro ime). zadnje pozoriste koje je izgradjeno u sarajevu je 1955. (kamerni teatar). prije toga pozoriste mladih (1950). (5 godina poslije onog rata).
srbih je bila siromasna republika. ali svaki radnik koji je imao posao u drzavnoj firmi je mogao biti 100% siguran da ce na kraju mjeseca dobiti platu, skupa sa trakom na kojoj je pisalo koliko je njegovo, koliko ide za pored, zdravstveno.
kada se razbolio, mogao je otici u bolnicu da se lijeci. kada je zasluzio penziju, mogao je biti siguran da ce je dobiti. u mjestu gdje sam ja ljetovao kao klinac jedna bosanska firma je izgradila kamp negdje na peljescu, gdje su njihovi radnici ljetovali. platiti bi neke sitne pare, bilo je skromno, ali za vrijeme sezone cijela jedna firma se izreda sa svojim porodicama u tom kampu. nisu ih slali u las vegas, ali potrudili su se da priuste i sirotinji nesto.
kada bih se vracao iz srednje skole uzeo bih autobus ispred doma armije. isao je svakih 7 minuta. danas je to jednom u sat vremena, ako i to. svi znamo kako to danas izgleda.
u mojoj ulici su bila 2 kontejnera, danas ih ima deset. ona dva kontejnera prije rata nikada nisu bila puna. iz ovih danasnjih iskacu macke i psi, penzioneri rove, smece obavezno kipi po ulici. ne sjecam se da sam ikad vidio cisternu da je oprala moju ulicu u zadnjih 25 godina. prije je to bila redovna stvar.
prije rata u sarajevu nije bilo ovoliko auta. ali sigurno ih nije bilo po plocnicima, parkovima. policija nije tolerisala divljastvo u saobracaju. kao sto rekoh, auto je bio luksuz, ali se bar drzava pobrinula da imas cestit i jeftin gradski saobracaj.
iz vremena osamdesetih sjecam se jednog ubistva u sarajevu. o tome je grad pricao pola godine. jutros sam otvorio ovaj portal i prvo me je docekalo pucanje i ubadanje nozem. sto se tice sigurnosne situacije, sarajevo iz ta dva vremena je neusporedivo.
znaci, po slobodi kretanja, po sigurnosti na ulici, po nekim osnovnim zivotnim potrebama, kao sto je plata, zdravstvo, skolstvo, zastita kulturne bastine, zdravog duha, sarajevo (ili srbih) ili sfrj, kako god hocete, je bilo puno ugodnije mjesto za zivjeti nego sarajevo danas. problem je u tome sto je sarajevo vec bilo u poziciji da napreduje. nazalost, otislo je u drugu stranu.
e sad, ako neko zeli iznijeti kontraargumente, volio bih cuti. pogotovo od generacija koja mogu usporedjivati. ali validnih argumenata. kao npr. jeste sarajevo imalo 20 kino sala. ali danas imamo ovo. jeste sarajevo gradilo muzeje poslije onog rata, ali danas imamo te i te nove. a stari su jos bolji. isto vrijedi i za prava radnika, prava penzioera, skolstvo, zdravstvo, polozaj mladih. ili, moram reci trivijalne stvari u normalnim zemljama, kao sto je gradsko saobracajno, ciste ulice, voda, zrak...