Gubitak religije

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Lavabo

#276 Re: Gubitak religije

Post by Lavabo »

S4mpion wrote:
Lavabo wrote:
Vjera ne određuje moralnost osobe, moral nije nešta sto je došlo samo od boga (na sta se mnoge vjere opozivaju), moral je oblik društvene svijesti, kod kojih kad se prekše javljaju se u vidu grižnje savjesti.Moralne osobe su postojale i prije objave niza vjerskih knjiga.
Nije to baš tačno. Religije imaju svoje moralne norme kojima podučavaju sljedbenike. Društvena svijest? Kako je misliš odvojit od religije kad je religija neizostavni dio društva i prije i sada.
Gdje pise da je odvajam, ti si taj koji veže moral samo sa vjerskim osobama, to si napisao u svom postu ranije, dakle vjera ne određuje moralnost osobe.
Plavo-bijeli

#277 Re: Gubitak religije

Post by Plavo-bijeli »

W0rM wrote:
5 0 5 wrote:
W0rM wrote: Za ovih 1400 godina od kako je objavljen, ima li ista slicno njemu da je napisano?
worme, ma pusti ba kuran. odgovori mi molim te na 2 pitanja. prvo pitanje. sta znaci WOrM? i drugo pitanje. da li je grijeh krasti, i kakva je kazna pravedna za lopova? ispade 3 pitanja. nema veze. ova zadnja 2 su vezana, pa...
Msm da poznajes engleski i da trolas, al hajde, nema veze. Worm eng. rijec znaci crv.
Da grijeh je krasti, i logicno bi bilo doticnom za primjer odsijeci lijevu saku.
Zar nije prigladnije tu osobu kazniti na neki drugi način, jer kad ruku izgubiš više je ne mozeš dobiti nazad?? Hajde malo glavom razmisli, a ne voditi se logikom iz Kur'ana bez obzira da li je to logično u 21 vijeku, ili nije? Dijetetu odsijeći ruku jer je bilo gladno i ukralo hljeb, jer je Allah dao da ljudi već nakon 7 dana mogu umrijeti bez hrane, a nakon par dana nisu dobro ni psihički ni fizički bez hrane? Primjera radi, krokodilu je dovoljno da pojede jedan obrok i da ne mora mjesec dana jesti, zar nije mogao Bog to omogućiti i nama, kako bi se spasilo milioni djece, ili je to nebitno, kad umru svi će u džennet?

Image ako je ovo po tebi ispravno, onda definitivno i ti trebaš pomoć.
Last edited by Plavo-bijeli on 05/09/2015 10:44, edited 1 time in total.
5 0 5

#278 Re: Gubitak religije

Post by 5 0 5 »

.
Last edited by 5 0 5 on 10/10/2015 14:53, edited 1 time in total.
shbc

#279 Re: Gubitak religije

Post by shbc »

5 0 5 wrote:
W0rM wrote: Msm da poznajes engleski i da trolas, al hajde, nema veze. Worm eng. rijec znaci crv.
Da grijeh je krasti, i logicno bi bilo doticnom za primjer odsijeci lijevu saku.
mislio sam da ima neko drugo znaceje, zbog velikih i malih slova koje si izabrao. nisam ocekivao da bude tako jednostavno objasnjenje. no, hvala ipak.

a za kradju te pitam cisto iz jednog razloga. posto sam vidio da vrijeme provodis igrajuci igrice. ne znam o kakvim se igricama radi, sve neke skracenice. vjerujem da su edukativne igrice i da ces iz njih nauciti puno toga korisnog.

ali, zapade mi za oko nesto. vidim, otvorio si temu jer ti je nesto prestalo raditi na kompjutoru. assassines nesto. :? i vidim da si problem rijesio sa krack-om. sto me navodi na misao, da tu igricu (ako je igrica), necijih ruku djelo, nisi platio (iako se, pretpostavljam mora platiti), nego si je ukrao. ne znam sta kuran kaze za kradju kompjutorskih igrica, a vjerovatno ima misljenje, jer je to univerzalna knjiga i obuhvata sve. savrsena, kao sto ti kazes. ali ako se nesto treba platiti, a ti to ukrades i koristis, zar te to ne cini lopovom? i ako te to cini lopovom, da li bi ti bilo fer odsjeci lijevu saku za primjer? eto, rijesi me te dileme, molim te.
:thumbup:

Image
wickerman

#280 Re: Gubitak religije

Post by wickerman »

S4mpion wrote:
wickerman wrote:...slobodno reci pa necemo vise...
Rekao sam već:
Moraš se upoznat s onim o čemu misliš raspravljat, jer ovako ne ide. Trebaš se upoznat, ne samo sa Kur'anom, već općenito sa osnovama zakona, zakonskih odredbi i njihovih implementacija.
Živio.
Vazda tanak ko rizla u raspravi :D
zivio
asurbanipal

#281 Re: Gubitak religije

Post by asurbanipal »

W0rM wrote: Za ovih 1400 godina od kako je objavljen, ima li ista slicno njemu da je napisano?

Ima. Pogledaj kroz prozor...
Towelie

#282 Re: Gubitak religije

Post by Towelie »

5 0 5 wrote:
W0rM wrote: Msm da poznajes engleski i da trolas, al hajde, nema veze. Worm eng. rijec znaci crv.
mislio sam da ima neko drugo znaceje, zbog velikih i malih slova koje si izabrao. nisam ocekivao da bude tako jednostavno objasnjenje. no, hvala ipak.

a za kradju te pitam cisto iz jednog razloga. posto sam vidio da vrijeme provodis igrajuci igrice. ne znam o kakvim se igricama radi, sve neke skracenice. vjerujem da su edukativne igrice i da ces iz njih nauciti puno toga korisnog.

ali, zapade mi za oko nesto. vidim, otvorio si temu jer ti je nesto prestalo raditi na kompjutoru. assassines nesto. :? i vidim da si problem rijesio sa krack-om. sto me navodi na misao, da tu igricu (ako je igrica), necijih ruku djelo, nisi platio (iako se, pretpostavljam mora platiti), nego si je ukrao. ne znam sta kuran kaze za kradju kompjutorskih igrica, a vjerovatno ima misljenje, jer je to univerzalna knjiga i obuhvata sve. savrsena, kao sto ti kazes. ali ako se nesto treba platiti, a ti to ukrades i koristis, zar te to ne cini lopovom? i ako te to cini lopovom, da li bi ti bilo fer odsjeci lijevu saku za primjer? eto, rijesi me te dileme, molim te.
Ko je bezgresan, neka prvi baci kamen.

A o otsecanju ruke za kradju bi se imalo jos svasta reci kroz primer Omera u godini gladi, ali ja verujem da je ovo tebi vec poznato.
asurbanipal

#283 Re: Gubitak religije

Post by asurbanipal »

W0rM wrote: Da grijeh je krasti, i logicno bi bilo doticnom za primjer odsijeci lijevu saku.

Netačno. Ulema se po tom pitanju razilazi... :mrgreen:
Plavo-bijeli

#284 Re: Gubitak religije

Post by Plavo-bijeli »

5:38: " Kradljivcu i kradljivici odsijecite ruke njihove, neka im to bude kazna za ono što su učinili i opomena od Allaha! A Allah je silan i mudar. "
Samo da se zna da je ta naredba direktno iz Qurana, a ne samo hadis i sl.
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#285 Re: Gubitak religije

Post by W0rM »

Plavo-bijeli wrote:
Zar nije prigladnije tu osobu kazniti na neki drugi način, jer kad ruku izgubiš više je ne mozeš dobiti nazad?? Hajde malo glavom razmisli, a ne voditi se logikom iz Kur'ana bez obzira da li je to logično u 21 vijeku, ili nije? Dijetetu odsijeći ruku jer je bilo gladno i ukralo hljeb, jer je Allah dao da ljudi već nakon 7 dana mogu umrijeti bez hrane, a nakon par dana nisu dobro ni psihički ni fizički bez hrane? Primjera radi, krokodilu je dovoljno da pojede jedan obrok i da ne mora mjesec dana jesti, zar nije mogao Bog to omogućiti i nama, kako bi se spasilo milioni djece, ili je to nebitno, kad umru svi će u džennet?

Image ako je ovo po tebi ispravno, onda definitivno i ti trebaš pomoć.
Nije prikladnije, jer evo pogledaj BiH. Onako kad ljudi vide primjer ruke, zapitaju se isplati li se. Pa zato je i zekat obavezan i ostale stvari u Islamu. U S. Arabiji koja je serijatska zemlja, imas odredjenu granciu do koje mozes ukrasti, bas iz tih razloga, da se ne bi za hljeb odsijecala ruka. Nije za svaku krađu sankcija odsijecanje ruke. U šerijatu postoje uvijeti koji kada se ispune slijedi odsijecanje ruke za lopova, kao npr. da vrijednost ukradene robe mora dostići određenu vrijednost (nisab), zatim stepen sigurnosti ukradene stvari i drugi uslovi. Rasteritili bi time sistem. Porez bi isao u bolje svrhe itd.
5 0 5

#286 Re: Gubitak religije

Post by 5 0 5 »

:mrgreen:
Last edited by 5 0 5 on 10/10/2015 14:52, edited 1 time in total.
W0rM

#287 Re: Gubitak religije

Post by W0rM »

5 0 5 wrote:

Ulema se razilazi po ovom pitanju, jedni smatraju da je zabranjeno, drugi da je dozvoljeno u vlastite svrhe, a treci da je dovoljeno skroz.
5 0 5

#288 Re: Gubitak religije

Post by 5 0 5 »

.
Last edited by 5 0 5 on 10/10/2015 14:52, edited 1 time in total.
W0rM

#289 Re: Gubitak religije

Post by W0rM »

asurbanipal wrote:

Ima. Pogledaj kroz prozor...

Pogledao, oblacno je.
asurbanipal

#290 Re: Gubitak religije

Post by asurbanipal »

Plavo-bijeli wrote:5:38: " Kradljivcu i kradljivici odsijecite ruke njihove, neka im to bude kazna za ono što su učinili i opomena od Allaha! A Allah je silan i mudar. "
A ajet nakon toga: A onome ko se poslije nedjela svoga pokaje i popravi se – Allah će, sigurno, oprostiti. Allah doista prašta i samilostan je.

Inače, kazna za krađu nije detaljno objašnjena u Kur'anu, niti je objašnjena od Muhammeda a.s. Šerijat nije direktno bukvalno slovo iz Svete Knjige. Kinezi su još u III. vijeku prije naše ere kao kaznu za krađu odsijecali ruke...
5 0 5

#291 Re: Gubitak religije

Post by 5 0 5 »

.
Last edited by 5 0 5 on 10/10/2015 15:03, edited 1 time in total.
W0rM

#292 Re: Gubitak religije

Post by W0rM »

5 0 5 wrote:
W0rM wrote: Ulema se razilazi po ovom pitanju, jedni smatraju da je zabranjeno, drugi da je dozvoljeno u vlastite svrhe, a treci da je dovoljeno skroz.
dozvoljeno je krasti u vlastite svrhe??? aferim buraz. :lol: :lol: :lol: e to ti je vjernik in a nutshell, sto bi rekli. :thumbup:
Pogresno tumacis... Kradja je otudjiti nekome nesto, dakle ti imas auto ja ti ukradem isto. Ovdje je rijec o autorskim pravima, navedno mozes downloadovati bilo kad i bilo gdje, jer autor uradio sam distribuciju, samo po sebi je komplexno pitanje. Recimo imas auto, posudis ga drugu i on ga vozi i vrati, tako moze biti i sa igrom, jedna osoba kupi posudi drugoj, ova instalira i vrati cd, to krajda?
kritichar

#293 Re: Gubitak religije

Post by kritichar »

shbc wrote:
kritichar wrote:Ajet koji vam oči para je objavljen za vrijeme ratnog stanja, tako da je ono "ubijajte ih gdje god i sretnete" je potpuno razumljivo.

Zašto vam ne zapadne za oko ajet u kojemu se kaže da Allah ne voli one koji započinju kavgu?!
Pa eto, gdje ces veci dokaz da nije od boga?

Zar savrseno bice, izvan vremena i prostora, moze da podlegne zaru rata i momenta, te naredi svom poslaniku da napise takav ajet? Zar ne bi bas on trebao znati da ce se to citati stotinama godina kasnije, kada taj rat vise nikome nista nece znaciti?
Taj rat znaci i dalje, milionima ljudi, mozda i milijardama, zavisi kolko vas ima
5 0 5

#294 Re: Gubitak religije

Post by 5 0 5 »

.
Last edited by 5 0 5 on 10/10/2015 15:03, edited 1 time in total.
5 0 5

#295 Re: Gubitak religije

Post by 5 0 5 »

.
Last edited by 5 0 5 on 10/10/2015 15:02, edited 1 time in total.
Plavo-bijeli

#296 Re: Gubitak religije

Post by Plavo-bijeli »

asurbanipal wrote:
Plavo-bijeli wrote:5:38: " Kradljivcu i kradljivici odsijecite ruke njihove, neka im to bude kazna za ono što su učinili i opomena od Allaha! A Allah je silan i mudar. "
A ajet nakon toga: A onome ko se poslije nedjela svoga pokaje i popravi se – Allah će, sigurno, oprostiti. Allah doista prašta i samilostan je.

Inače, kazna za krađu nije detaljno objašnjena u Kur'anu, niti je objašnjena od Muhammeda a.s. Šerijat nije direktno bukvalno slovo iz Svete Knjige. Kinezi su još u III. vijeku prije naše ere kao kaznu za krađu odsijecali ruke...
Znači gore će mu biti oprošteno, sve je jasno.
Sad znamo i od koga je posuđena ta kazna.
W0rM

#297 Re: Gubitak religije

Post by W0rM »

5 0 5 wrote:
W0rM wrote: Pogresno tumacis... Kradja je otudjiti nekome nesto, dakle ti imas auto ja ti ukradem isto. Ovdje je rijec o autorskim pravima, navedno mozes downloadovati bilo kad i bilo gdje, jer autor uradio sam distribuciju, samo po sebi je komplexno pitanje. Recimo imas auto, posudis ga drugu i on ga vozi i vrati, tako moze biti i sa igrom, jedna osoba kupi posudi drugoj, ova instalira i vrati cd, to krajda?
:thumbup: :lol: :lol: :lol: :lol:

evo je buraz. ima cijenu. nije dzaba. http://www.amazon.com/Assassins-Creed-R ... B002I0IHIM covjek je sjedio danima iza kompjutora da zaradi sebi hljeb, a ne da bi mu ti otimao iz usta.

znaci ti napravis nesto i prodajes za pare. a neko drugi to samo kopira i izignorira cijenu. kakve sve akrobacije vjernik (ne svaki, da se razumijemo) nece napraviti da bi opravdao svoj lopovluk i ostale bedastoce. bolje ti je pusti towlieja da te brani. on se ispraksirao na razvodnjavanju. :thumbup: a i ima mozak. :kiss:
Ja tebe pitam jedno, a ti drugo, da li je kradja posuditi nekome cd, da on prekopira sadrzaj na svoj racunar?
Ja nisam ni rekao da je dzaba ;)
Plavo-bijeli

#298 Re: Gubitak religije

Post by Plavo-bijeli »

W0rM wrote:
5 0 5 wrote:
W0rM wrote: Ulema se razilazi po ovom pitanju, jedni smatraju da je zabranjeno, drugi da je dozvoljeno u vlastite svrhe, a treci da je dovoljeno skroz.
dozvoljeno je krasti u vlastite svrhe??? aferim buraz. :lol: :lol: :lol: e to ti je vjernik in a nutshell, sto bi rekli. :thumbup:
Pogresno tumacis... Kradja je otudjiti nekome nesto, dakle ti imas auto ja ti ukradem isto. Ovdje je rijec o autorskim pravima, navedno mozes downloadovati bilo kad i bilo gdje, jer autor uradio sam distribuciju, samo po sebi je komplexno pitanje. Recimo imas auto, posudis ga drugu i on ga vozi i vrati, tako moze biti i sa igrom, jedna osoba kupi posudi drugoj, ova instalira i vrati cd, to krajda?
Jel ti znaš kako se prave igre? Na stotine raznih developera, grafičkih dizajnera, programera, je potrošilo mjesece i godine rada i truda, a prije toga godine i godine vremena da bi naučili to da rade, te nakon svog tog truda prodaju svoj proizvod. Da su htjeli da se ta igra može dijeliti besplatno među prijateljima, valjda bi to jasno dali do znanja. Ako ti uzmeš od nekog auto i provozaš ga i vratiš mu, jel to kao nije krađa? Ako uzmeš od prijatelja koji ti nije dozvolio da mu uzmeš auto, ali mu ga vratiš nakon 24h jel to nije krađa?

Ja mislim da je red da ti se ruka odreže nakon svega ovog.
5 0 5

#299 Re: Gubitak religije

Post by 5 0 5 »

.
Last edited by 5 0 5 on 10/10/2015 15:02, edited 1 time in total.
Plavo-bijeli

#300 Re: Gubitak religije

Post by Plavo-bijeli »

btw zaboravio sam reći da i dijeljenje accounta nije dozvoljeno kod originalnih igri, te ukoliko se to primjeti najčešće slijedi ban, pa toliko o tome :D
Post Reply