Amel Tuka, dijamant bh atletike

Rukomet, tenis, odbojka, atletika, vaterpolo,...

Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11

Post Reply
kakavdanakneiskustvu

#276 Re: Amel Tuka, dijamant bh atletike

Post by kakavdanakneiskustvu »

za tri dana amel trci kvalifikacije na 800 metara na SP
Rob_Atl

#277 Re: Amel Tuka, dijamant bh atletike

Post by Rob_Atl »

https://en.wikipedia.org/wiki/2015_Worl ... _Athletics

evo ovdje imate raspored svega, nema satnice
Rob_Atl

#278 Re: Amel Tuka, dijamant bh atletike

Post by Rob_Atl »

http://www.iaaf.org/news/preview/beijin ... -tuka-amos

hvale Tuku pravo na oficijalnoj stranici, pisu da je konkurent za medalju takodje :bih:
Dzematlija

#279 Re: Amel Tuka, dijamant bh atletike

Post by Dzematlija »

Mislim da bi Amel polufinale i finale trebao trčati na što bolje vrijeme - na taj način bi eliminisao buljuk onih sa ekstra dobrim finišom (mada je i njegov finiš odličan). Kad se samo sjetim kako El Gueroj izgubi finale olimpijskih igara trčeći jedno 3 sekunde sporije nego je čitave te sezone trčao bez problema na drugim utrkama.
Po meni, zanemariti taktiku.
Amos, who has defeated Rudisha in all of their encounters since the 2012 Olympics, is dangerous in both fast and slow tactical races.
It_is_a_Leclerc

#280 Re: Amel Tuka, dijamant bh atletike

Post by It_is_a_Leclerc »

Ono što je činjenica je da Amel nije favorit protiv Amosa i Rudishe, i to treba vrlo jasno reći.
Patriotska_Liga

#281 Re: Amel Tuka, dijamant bh atletike

Post by Patriotska_Liga »

Amos je najbolji taktičar na 800 metara u zadnjih ne znam ti koliko godina, bolji i od Kipketera i od Boržakovskog, u rangu novog predsjednika IAAF-a Sebastiana Coea, čovjek izvlači vlastiti maksimum iako realno nije klasa Kipketera ili Rudishe. Od današnjih atletičara u svim disciplinama jedini bolji u ovom segmentu od njega je neprikosnoveni taktički mag Mo Farah.

Tuki će biti jako teško da ga dobije sad kad je ovaj svjestan šta Amel može.
Dzematlija

#282 Re: Amel Tuka, dijamant bh atletike

Post by Dzematlija »

Pa zato i kažem - Amel bi po meni trebao štimati utrku koliko maksimalno može izvući i to je to. Tad sve taktike i taktičari padaju u vodu. Džaba ti taktika kad jaro prži tempo koji ne možeš pratiti. E sad sve zavisi jel Amel spreman ponovo trčati 1:42:51. Ako jeste, to bi bilo fantastično.
mousstapha

#283 Re: Amel Tuka, dijamant bh atletike

Post by mousstapha »

Veliko je pitanje da li Rudisha moze ponoviti nesto slicno kao u Londonu 2012. Ovu cijelu sezonu je bio iza Amosa i skoro sve utrke pokusavao da vuce brzi tempo trke. Zadnja trka ove godine u Londonu donijela promjenu taktike za njega. Trcao je takticki i odrzavao prikljucak za finalni sprint. To je trka u kojoj je i bio najblizi Amosu ove godine.

Mislim da bi za Tuku bilo najbolje da ova dvojica trce takticku trku, jer je finalni sprint koji Amel ima nestvaran.
almirony

#284 Re: Amel Tuka, dijamant bh atletike

Post by almirony »

It_is_a_Leclerc

#285 Re: Amel Tuka, dijamant bh atletike

Amel u trećem heatu. Sudeći po vremenima, ne bi trebalo biti većih poteškoća oko plasmana u polufinalnu trku.
Patriotska_Liga

#286 Re: Amel Tuka, dijamant bh atletike

Dzematlija wrote:Pa zato i kažem - Amel bi po meni trebao štimati utrku koliko maksimalno može izvući i to je to. Tad sve taktike i taktičari padaju u vodu. Džaba ti taktika kad jaro prži tempo koji ne možeš pratiti. E sad sve zavisi jel Amel spreman ponovo trčati 1:42:51. Ako jeste, to bi bilo fantastično.
Siguran sam da je u stanju to istrčati ali to mogu istrčati i ova dvojica. Ključno pitanje je da li će to istrčati jer na 800 metara se vrlo lako potkradu neke greške i situacije koje ti skinu sekundu ili dvije vremena. Npr. čovjek ispred tebe uspori ti se spotakneš, zastaneš, ode sekunda. Ostaneš zatvoren u krivini, moraš da izlaziš bočno, ode seknuda. Izađeš prerano naprijed, probijaš se kroz vazduh dok drugi koriste tvoj slipstream, ode snaga. Da ne pričam o padovima, guranju i sličnim situacijama. Na 800 i 1500 metara jednostavno nije sve do tebe, a sve se dešava brzo i nema puno vremena za popravni kao u trkama veće distance.

Ono što meni daje najveću nadu kod Amela je trka iz Monaka gdje on uopšte nije imao čist finiš, izlazio je dosta bočno i izgubio vrijeme u zadnjih 100 metara, a takođe je prilično zaostao u prvom krugu, neko će reći da je čuvao snagu ali ako zaostaneš previše onda teško da možeš stići nekog ko je rasporedio snagu tako da uđe uz crveno po ulasku u cilj, ostaće ti snaga kad već bude kasno. I pored svega toga on je ostvario onakav rezultat i pobijedio što je prosto nevjerovatno. Dakle pobijedio je jednog vrhunskog taktičara ne baš savršenom tehnički odrađenom trkom (istina taktički vrhunski odrađenom) i to je ono što meni daje najviše nade. S druge strane Amos nije bio svjestan njegove pojave i pitanje je kako bi on mentalno reagovao da je imao retrovizor i vidio kako ovaj dolazi, on je pratio Amana i kad je njega slomio bio je siguran da je završio posao. Sad zna za Amela i to je moj najveći strah u cijeloj priči jer čovjek dvije godine na potpuno isti način pobjeđuje kvalitetnije trkače od sebe, lo stilo Mo Farah. Taman posla da sam nezadovoljan bilo kojom medaljom ali da se nadam zlatu - nadam se.
mousstapha wrote:Veliko je pitanje da li Rudisha moze ponoviti nesto slicno kao u Londonu 2012. Ovu cijelu sezonu je bio iza Amosa i skoro sve utrke pokusavao da vuce brzi tempo trke. Zadnja trka ove godine u Londonu donijela promjenu taktike za njega. Trcao je takticki i odrzavao prikljucak za finalni sprint. To je trka u kojoj je i bio najblizi Amosu ove godine.

Mislim da bi za Tuku bilo najbolje da ova dvojica trce takticku trku, jer je finalni sprint koji Amel ima nestvaran.
Rudisha ukoliko nije svoju formu u ovo 20-ak dana podigao na za dvije stepenice viši nivo ne može ni sanjati olimpijski londonski performans. Ja sam siguran da nije i vjerujem da je vrijeme ispod 1:41 trenutno naučna fantastika za sve koji će učestvovati tamo, ali se nadam da bi Amel jednog dana mogao ugroziti i to vrijeme.

Tačno je da se tim povodom približio Amosu ali je takođe tačno da ga je Amos dobio na klasični Amosovski način i po ulasku u cilj odma je shvatio da je ponovo nasamaren. Eh sad, da li će se ponovo vratiti na jak tempo ili će ići s nekom trećom varijantom ne znam ali siguran sam da će odustati od onoga što je napravio u Londonu jer to jednostavno ne ide, nema dovoljno dobar finiš da parira Amosu ako trči njegov tempo cijelu trku.

Za Amela je najbolje da trka bude sporija ali ne i prespora jer će se onda tu ukazati i Aman i Kszczot koji lete u finišu trka oko 1:45+.
mousstapha

#287 Re: Amel Tuka, dijamant bh atletike

Post by mousstapha »

Uspjeh je imati atleticara u finalnoj trci, ali kad je Tuka toliko napredovao potpuno je logicno da onako navijacki ocekujemo zlato. :)

Velika prednost Amela je sto je on jako siguran i smiren tokom prvog kruga. Da sam na njegovom mjestu odmah bih se uspanicio i poceo prestizati ove ispred. Zato je on tu gdje jeste. :lol:

Prvenstvo se priblizilo, na nama je da drzimo fige. Siguran sam da ce Amel biti pravi i da cemo biti zadovoljni njegovim rezultatom. :bih:
Patriotska_Liga

#288 Re: Amel Tuka, dijamant bh atletike

Ma kakve fige ja već čupam kosu, konačno sam dočekao da imamo atletičara koji je kandidat za medalju nakon što sam decenijama uredno gledao kako atletičari iz svih starih država, novih država, bivših kolonija, regija i svih ostalih teritorija uredno osvajaju medalje. Svi su se izredali, strpljivo sam čekao naših pet minuta, e sad sam k'o na iglama :-D

Ne umanjujući važnost srebra Hamze Alića sa europskog dvoranskog prvenstva. Ipak, ovo je nešto drugo.
phillie

#289 Re: Amel Tuka, dijamant bh atletike

Post by phillie »

Ja se samo nadam da je Amel tempirao formu za SP, i da ocekujemo njegovu dosad najbolju trku. Kao sto rekose, vec sam na iglama.

Leti Amele, ne daj ni pejsmejkeru ispred sebe :D :D :bih: :bih: :bih:
Mustang1

#290 Re: Amel Tuka, dijamant bh atletike

Post by Mustang1 »

E jbg :D :D
Pa znas da je on skoro pa zadnji dok ne krene finish a onda spektakl.
phillie

#291 Re: Amel Tuka, dijamant bh atletike

Post by phillie »

:D :D
Ma znam, samo meni kao navijacu, draze je gledati da svih 800 metara Amel bude u vodstvu, i to osjetnom hahahaha

A sad povratak u realnost, bice jebeno...ali imamo vjeru u Amela.
It_is_a_Leclerc

#292 Re: Amel Tuka, dijamant bh atletike

Ja bih bio zadovoljan sa medaljom bilo kojeg sjaja.
Dzematlija

#293 Re: Amel Tuka, dijamant bh atletike

Post by Dzematlija »

Patriotska_Liga wrote:
Dzematlija wrote:Pa zato i kažem - Amel bi po meni trebao štimati utrku koliko maksimalno može izvući i to je to. Tad sve taktike i taktičari padaju u vodu. Džaba ti taktika kad jaro prži tempo koji ne možeš pratiti. E sad sve zavisi jel Amel spreman ponovo trčati 1:42:51. Ako jeste, to bi bilo fantastično.
Siguran sam da je u stanju to istrčati ali to mogu istrčati i ova dvojica. Ključno pitanje je da li će to istrčati jer na 800 metara se vrlo lako potkradu neke greške i situacije koje ti skinu sekundu ili dvije vremena. Npr. čovjek ispred tebe uspori ti se spotakneš, zastaneš, ode sekunda. Ostaneš zatvoren u krivini, moraš da izlaziš bočno, ode seknuda. Izađeš prerano naprijed, probijaš se kroz vazduh dok drugi koriste tvoj slipstream, ode snaga. Da ne pričam o padovima, guranju i sličnim situacijama. Na 800 i 1500 metara jednostavno nije sve do tebe, a sve se dešava brzo i nema puno vremena za popravni kao u trkama veće distance.

Ono što meni daje najveću nadu kod Amela je trka iz Monaka gdje on uopšte nije imao čist finiš, izlazio je dosta bočno i izgubio vrijeme u zadnjih 100 metara, a takođe je prilično zaostao u prvom krugu, neko će reći da je čuvao snagu ali ako zaostaneš previše onda teško da možeš stići nekog ko je rasporedio snagu tako da uđe uz crveno po ulasku u cilj, ostaće ti snaga kad već bude kasno. I pored svega toga on je ostvario onakav rezultat i pobijedio što je prosto nevjerovatno. Dakle pobijedio je jednog vrhunskog taktičara ne baš savršenom tehnički odrađenom trkom (istina taktički vrhunski odrađenom) i to je ono što meni daje najviše nade. S druge strane Amos nije bio svjestan njegove pojave i pitanje je kako bi on mentalno reagovao da je imao retrovizor i vidio kako ovaj dolazi, on je pratio Amana i kad je njega slomio bio je siguran da je završio posao. Sad zna za Amela i to je moj najveći strah u cijeloj priči jer čovjek dvije godine na potpuno isti način pobjeđuje kvalitetnije trkače od sebe, lo stilo Mo Farah. Taman posla da sam nezadovoljan bilo kojom medaljom ali da se nadam zlatu - nadam se.
Apsolutno se slažem. Naročito sa analizom trke iz Monaka. Bit će gusto, medalja bilo kojeg sjaja će biti zlatna. Konkurencija jeste prejaka, al eto opet nisam siguran da ih ima više od 4 koji mogu trčati ispod 1:43, ali ko zna kako će utrka izgledati i na koji tempo će se ići.
kakavdanakneiskustvu

#294 Re: Amel Tuka, dijamant bh atletike

It_is_a_Leclerc wrote:Ja bih bio zadovoljan sa medaljom bilo kojeg sjaja.

ja ulaskom u finale
kakavdanakneiskustvu

#295 Re: Amel Tuka, dijamant bh atletike

zao mi sto nema borzakovskog
Mustang1

#296 Re: Amel Tuka, dijamant bh atletike

Post by Mustang1 »

Ne zaboravite i u kojoj je traci Amel presao vodeceg u Monaku. Valjda i to igra neku ulogu :D
forest gump

#297 Re: Amel Tuka, dijamant bh atletike

Post by forest gump »

Mislim da Rudisha trenutno ne predstavlja nikakvu opasnost.

Amos je po meni trenutno najači. Amel ga je u Monaku uzeo na prepad i na foru. Amos sada zna sa kim ima posla tako da će i taktiku prilagoditi tome.
mousstapha

#298 Re: Amel Tuka, dijamant bh atletike

Post by mousstapha »

E moj Rudisha, odracu te ko Musa jarca. :evil:

Image
JanuaryJones

#299 Re: Amel Tuka, dijamant bh atletike

Post by JanuaryJones »

Amos je u finišu Monaka crko, jedva diše lik, za razliku od Amela. To mi daje nadu :)
insaneinthebrain

#300 Re: Amel Tuka, dijamant bh atletike

Post by insaneinthebrain »

Objavljena startna lista: Tuka u trećoj grupi

http://sportsport.ba/ostalo/objavljena- ... upi/169710
Post Reply