Novi modeli

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
emko1234

#276 Re: Novi modeli

Post by emko1234 »

Ned071 wrote:
emko1234 wrote:
konektovan wrote:Dobar posao opela i renaulta. :thumbup: Mozda ugroze prodaju golfa, do pojave osme generacija 2018- te. :wink:
Reno i Opel nikada neće napraviti auto koje može ugroziti golfa.
Golf je standardno generacijama dobar, astra J je bila toliko loša da će trebati 2 generacije astri da se taj imidž poopravi, u međuvremenu će golf postati nešto novo.
Što se tiče megana, auto u ovoj svemirskoj varijanti s top opremom dobro izgleda, al malo će biti takvih i prodano i kupljeno. Treba viddjeti kakav će biti turski generation koji će dolaziti na čeličnim 15kama i sa crnim štekama. Što se interijera tiče, katastrofa, ovaj središnji ekran ala tesla za mene totalna fula.
Fazon je što je tesla sva u high tech fazonu pa se taj ekran uklapa, ovdje je niđe veze. Astra je puno ljepša unutra.

I još jedan kratki osvrt, sjećam se priče od prije par godina kako su svi vw i audi modeli isti tj jako liče jedan na drugog pa se aman zaman ne može razlikovati osmica od šestice.
Evo gledam ove nove mercedese, od cla preko c, pa nova e pa s, pa sad c kupe i s kupe, sve ko jaje jajetu, samo negdje dodaju pola metra, neggdje izbiju. Toliko o pogrešnoj vw filozofiji.
ovo tvrdimo na osnovu...?
Ako si pogledao ijedan test tog auta, te uporedni test s konkurencijom znat češ o pričam. Mislim da je auto express čak rekao da je kia ceed bolji izbor od astre J.
Što se tiče astre ko astre, najveći problem joj je bila težina, uz težinu idu motori koju su trošili više a išli slabije, neprecizan mjenjač i općenito loše vozne karakteristike.
Poznanik je vlasnik 1.4 turbo varijante, to auto izgleda ko sve osim ko auto koje ima 140ks.
1.2tsi golf sa 105 konja je za nju zvrk.
ado-šampion

#277 Re: Novi modeli

Post by ado-šampion »

Ja sam trazeci sebi auto, i pomazuci bratu da trazi auto, u zadnje dvije godine i kusur pregledao testova i testova, i na osnovu usporednih testova Astre J kad se pojavila s konkurencijom i Astre H s konkurencijom netom prije toga, mogu reci da bi Astra H vjerovatno pobijedila da su se napravio usporedni test ta dva modela. To dovoljno govori o Astri J. Najveci problem je sto je auto pretesko, preveliko, a zbog dizajnerskih rjesenja nije profitiralo na prostoru koliko je trebalo od svoje velicine. Opela je zeznula globalna platforma i podredjivanje funkcionalnosti dizajnu. Bojim se da je oboje 'skuhano' u Americi...
madner

#278 Re: Novi modeli

Post by madner »

Sjo suplje.

Emko care, jesi prodao vise audija? :D
madner

#279 Re: Novi modeli

Post by madner »

Inace Opela je toliko zeznula globalna platforma da se mu se povecao udio u Evropskom trzistu sa J, no haj. :D
Ned071

#280 Re: Novi modeli

Post by Ned071 »

tacno sam znao. ljudi sude po procitanim ili pogledanim testovima. u porodici imam dvije astre j. jedna je 1.6 druga je 1.7 cdti. nijedna nema nikakvih problema. dizelka je presla 140 hiljada, jedina sitnica koja smeta je malo skripanje vozackih vrata pri otvaranju. sve ostalo radi ko sat i danas. benzinka nema ni tih problema, osim sto je malo polijena pod klimom. ja sam dva dana vozio 1.4 turbo. ide ko blesava. al to je nerelevantno jer je bila na probi samo. testovi mogu pisati sta hoce, iskustvo vlasnika je jedino relevantno...
johntra

#281 Re: Novi modeli

Post by johntra »

A inače se Golfovi svi prodaju u top varijantama od 50 milja, nijedan nema sa plastičnim ratkapama i čeličnim šesneskama...a unutra svi pozlaćeni...
ado-šampion

#282 Re: Novi modeli

Post by ado-šampion »

Samo sto se ne moze objektivno odrediti koliko je to zasluga smjelog dizajna i opcenito napretka u dizajniranju unutrasnjosti, za sta se Opelu a Astrom J i Insignijom mora skinuti kapa za napredak.
Kad pogledas Astru H unutra ko mrtvacka kola. Cak i u VW pokazu vise smjelosti u dizajniranju unutrasnjosti. :D Slag na tortu zuto osvjetljenje ko kod mene u stanu Osram sijalica 100 W.

Opel je u dizajnu unutrasnjosti dosta napredovao s Insignijom i Astrom J, pa dovoljno je samo sjesti u jedno od ta dva auta i upaliti svjetla, samo po osvjetljenju table se vidi da je to napredak. Doduse, od zutog Osram 100 W tesko da je moglo gore. :D

Ipak, te stvari se ne boduju u objektivnom ocjenjivanju auta...

Da dodam, definitivno iskustvo vlasnika je vrijedno ali daleko od relevantnog. Vlasnik ima reper po kojem odredjuje dojam o nekom autu. Isto tako onaj koji to auto provoza. S druge strane, ljudi koji testiraju auta neko auto mogu usporediti sa svim konkurentim. Posebno kad imaju 5 konkurentih auta na testu u isto vrijeme. I posebno jer imaju dosta i subjektivnih i objektivnih ocjena.
Last edited by ado-šampion on 08/09/2015 10:48, edited 1 time in total.
Qler

#283 Re: Novi modeli

Post by Qler »

Moj stari ima Astru J 1.6 benzin, i iskreno, auto jeste potesko za taj motor.. ali je vala super. Lezi dobro, udobna, fino opremljena (jos kod njega ima sepet dodatne opreme) i ljepsa je od golfa, kako god je okrenes...

A juce sam vozio i 1.7 dizel, od Kaknja pa ovamo... motor se puno lakse nosi sa tezinom od benzinca, ali je ova malo manje opremljena, ali ima navigaciju :) a nema ni naslon za ruke, sporet klima :) pa mi je ipak ova prva bolja :) U glavnom, Astra J jeste glomazna i teska, ali nije lose auto sekunde...
madner

#284 Re: Novi modeli

Post by madner »

Samo sto provozaju auto dan u vrh glave a objektivni su kao mnogi forumasi ovdje. :D

Pa onda prepisuju jedni od drugih mane. :D
Ned071

#285 Re: Novi modeli

Post by Ned071 »

ado-šampion wrote:Samo sto se ne moze objektivno odrediti koliko je to zasluga smjelog dizajna i opcenito napretka u dizajniranju unutrasnjosti, za sta se Opelu a Astrom J i Insignijom mora skinuti kapa za napredak.
Kad pogledas Astru H unutra ko mrtvacka kola. Cak i u VW pokazu vise smjelosti u dizajniranju unutrasnjosti. :D Slag na tortu zuto osvjetljenje ko kod mene u stanu Osram sijalica 100 W.

Opel je u dizajnu unutrasnjosti dosta napredovao s Insignijom i Astrom J, pa dovoljno je samo sjesti u jedno od ta dva auta i upaliti svjetla, samo po osvjetljenju table se vidi da je to napredak. Doduse, od zutog Osram 100 W tesko da je moglo gore. :D

Da dodam, definitivno iskustvo vlasnika je vrijedno ali daleko od relevantnog. Vlasnik ima reper po kojem odredjuje dojam o nekom autu. Isto tako onaj koji to auto provoza. S druge strane, ljudi koji testiraju auta neko auto mogu usporediti sa svim konkurentim. Posebno kad imaju 5 konkurentih auta na testu u isto vrijeme. I posebno jer imaju dosta i subjektivnih i objektivnih ocjena.
e hajd mi molim te pojasni ovo. nije moje iskusto relevantno a jest one budale sa srbijanskog SAT-a sto provoza po sata reklamno vozilo
ado-šampion

#286 Re: Novi modeli

Post by ado-šampion »

Pa tu objektivnost ti kao posmatrac trazis kroz dokaze objektivnosti, prilozene kroz mjere, tablice, itd. Ne znam koji testiraju dan, mozda ovi nasi, ali njemacki testiraju dosta duze i dosta vozaca ima glas u nekom subjektivnom ocjenjivanju, za ono sto se ne moze objektivno ocjeniti, tipa sjedala.

Kakogod, kad vidim tablice mjerenja, prikaz unutrasnjih mjera auta, tablicu bodova, meni je to puno bolja polazna tacka nego necije misljenje u autu u Bosni, posebno kad se radi o novijem autu. Dosta ljudi voza starija auta i novija posmatra s odusevljenjem, prvi ja prije par godina dok se nisam imao kad interesovati da probam nesto novije, tj. zaglavio sam na nekoj 2005. godini. :D

Elem, da ne kvarimo temu... Tema je novi modeli.
Better Man

#287 Re: Novi modeli

Post by Better Man »

emko1234 wrote:
konektovan wrote:Dobar posao opela i renaulta. :thumbup: Mozda ugroze prodaju golfa, do pojave osme generacija 2018- te. :wink:
Reno i Opel nikada neće napraviti auto koje može ugroziti golfa.
Golf je standardno generacijama dobar, astra J je bila toliko loša da će trebati 2 generacije astri da se taj imidž poopravi, u međuvremenu će golf postati nešto novo.
Što se tiče megana, auto u ovoj svemirskoj varijanti s top opremom dobro izgleda, al malo će biti takvih i prodano i kupljeno. Treba viddjeti kakav će biti turski generation koji će dolaziti na čeličnim 15kama i sa crnim štekama. Što se interijera tiče, katastrofa, ovaj središnji ekran ala tesla za mene totalna fula.
Fazon je što je tesla sva u high tech fazonu pa se taj ekran uklapa, ovdje je niđe veze. Astra je puno ljepša unutra.

I još jedan kratki osvrt, sjećam se priče od prije par godina kako su svi vw i audi modeli isti tj jako liče jedan na drugog pa se aman zaman ne može razlikovati osmica od šestice.
Evo gledam ove nove mercedese, od cla preko c, pa nova e pa s, pa sad c kupe i s kupe, sve ko jaje jajetu, samo negdje dodaju pola metra, neggdje izbiju. Toliko o pogrešnoj vw filozofiji.
Golf je toliko standardno dobar da su počeli svako malo da izbacuju nove modele. Golf i njegova kvaliteta su prenapuhani.
Ned071

#288 Re: Novi modeli

Post by Ned071 »

pokvario se cudnom tvrdnjom. da iskustvo vlasnika nije relevantno. da si rekao da nije objektivno, to je i ok, ali nerelevatno... jedino su iskustva relevantna. testovi i ostala sranja mogu ti pomoci pri kupovini ali ti nece pomoci da se zaje..s ili ne. astra je skroz ok auto. tvrditi da je J generacija propast je nicim utemeljen stav..
ado-šampion

#289 Re: Novi modeli

Post by ado-šampion »

Ned071 wrote:
ado-šampion wrote:Samo sto se ne moze objektivno odrediti koliko je to zasluga smjelog dizajna i opcenito napretka u dizajniranju unutrasnjosti, za sta se Opelu a Astrom J i Insignijom mora skinuti kapa za napredak.

e hajd mi molim te pojasni ovo. nije moje iskusto relevantno a jest one budale sa srbijanskog SAT-a sto provoza po sata reklamno vozilo
Ja nisam pricao u SATu, nego o ozbiljnim testovima ozbiljnih magazina. Kakav crni SAT, pitanje imaju li i stopericu da izmjere ubrzanje a kamoli sta drugo. :D SAT je relevantiji od mene i tebe samo utoliko sto im je to posao i sto provozaju vise auta.

Ipak, moje i tvoje misljenje je relevantno samo ako nam je relevantan reper. Ako je reper Golf 6 i kazes da je Astra J odlicna onda je tvoj dojam relevantan, ali je i dalje dojam. :-) Eh da ti nesto bude reper moras to voziti svakodnevno i cesto. Ako ti je reper Astra G ili neko drugo auto s kraja 20./pocetka 21. stoljeca naravno da je Astra J odlicna.
Ned071

#290 Re: Novi modeli

Post by Ned071 »

ado-šampion wrote:
Ned071 wrote:

Ja nisam pricao u SATu, nego o ozbiljnim testovima ozbiljnih magazina. Kakav crni SAT, pitanje imaju li i stopericu da izmjere ubrzanje a kamoli sta drugo. :D SAT je relevantiji od mene i tebe samo utoliko sto im je to posao i sto provozaju vise auta.

Ipak, moje i tvoje misljenje je relevantno samo ako nam je relevantan reper. Ako je reper Golf 6 i kazes da je Astra J odlicna onda je tvoj dojam relevantan, ali je i dalje dojam. :-) Eh da ti nesto bude reper moras to voziti svakodnevno i cesto. Ako ti je reper Astra G ili neko drugo auto s kraja 20./pocetka 21. stoljeca naravno da je Astra J odlicna.

nisam ja rekao da je astra odlicna. ti si rekao da je katastrofa i na to reagiram. ljudi tvrde da nesto k..cu ne valja a nikad nisu (vjerovatno) sjeli u auto niti su imali iskustva sa odrzavanjem, voznjom i slicno... jedini kako kazes reper jeste to sta je neko dobio za svoj novac. koliko trosi, da li se kvari, jeli pouzdano vozilo, kakve su cijene dijelova, imas li majstore za to... a za te stvari moras ili posjedovati vozilo ili imati nekoga ko ga vozi pa znas sta se desava s njim... ne mogu suditi o kvalitetu recimo bmw-a jer niko koga znam ne vozi to auto. ali mogu o opelu, renaultu, audiju, vw-u, skodi i fordu... jer sam to vozio, vozim i ljudi koje znam to voze
madner

#291 Re: Novi modeli

Post by madner »

Jah, to one Njemacke novine sto su imale skandal da ih je vao vao malo pogurao ispod stola? :D

Astra je dosta bolje auto od VI, a K bi trebala biti bolja od VII.
ado-šampion

#292 Re: Novi modeli

Post by ado-šampion »

Pa nisam ja rekao da je katastrofa. Sve sto sam ja napisao je da sam poprilicno siguran da bi Astra H bila bolja na usporednom testu. To implicira da objektivno Astra nije napredovala u odnosu na prethodnika (tad) starog 5 godina. Ne implicira da je lose auto. Realno za bosanski prosjek i Astra H stara nekih 8-9 godina je pojam. Da nam je bogodo vise Astri H...
Ned071

#293 Re: Novi modeli

Post by Ned071 »

ado-šampion wrote:Pa nisam ja rekao da je katastrofa. Sve sto sam ja napisao je da sam poprilicno siguran da bi Astra H bila bolja na usporednom testu. To implicira da objektivno Astra nije napredovala u odnosu na prethodnika (tad) starog 5 godina. Ne implicira da je lose auto. Realno za bosanski prosjek i Astra H stara nekih 8-9 godina je pojam. Da nam je bogodo vise Astri H...

jesi itekako... :D i tacno se zna sta implicra ova tvoja recenica (Golf je standardno generacijama dobar, astra J je bila toliko loša da će trebati 2 generacije astri da se taj imidž poopravi, u međuvremenu će golf postati nešto novo)
ado-šampion

#294 Re: Novi modeli

Post by ado-šampion »

madner wrote:Jah, to one Njemacke novine sto su imale skandal da ih je vao vao malo pogurao ispod stola? :D

Kaze ko?

Jbg, onda ih je pogurao i Ford (Focus III), i Pezo (308 II gen,), cak i Kia Ceed 2 bila ispred Astre na jednom testu koji imam, vjerovao ili ne njemacke novine. Da i Ford Focus 2 TDCi tek kad je izasla Astra J. Imam test pri ruci ako te zanima koje novine koji broj, i koja strana. :D

Svi guraju, samo se siroti Opel susi. :D
Ned071 wrote:
ado-šampion wrote:Pa nisam ja rekao da je katastrofa. Sve sto sam ja napisao je da sam poprilicno siguran da bi Astra H bila bolja na usporednom testu. To implicira da objektivno Astra nije napredovala u odnosu na prethodnika (tad) starog 5 godina. Ne implicira da je lose auto. Realno za bosanski prosjek i Astra H stara nekih 8-9 godina je pojam. Da nam je bogodo vise Astri H...

jesi itekako... :D i tacno se zna sta implicra ova tvoja recenica (Golf je standardno generacijama dobar, astra J je bila toliko loša da će trebati 2 generacije astri da se taj imidž poopravi, u međuvremenu će golf postati nešto novo)
To je rekao Emko, a ne ja. :D
Ned071

#295 Re: Novi modeli

Post by Ned071 »

:mrgreen: dobro
madner

#296 Re: Novi modeli

Post by madner »

Kazem ja, a ja znam. :D
citroen xm

#297 Re: Novi modeli

Post by citroen xm »

ado-šampion wrote:

E moj Ado, svi magazini i testovi su većinom sponzorisani, kako domaći tako i strani. Pouzdati se u njihovu objektivnost i na osnovu toga odlučivati je smiješno. Taj SAT sa kojim si se pošprdo sarađuje sa najrenomiranijim stranim magazinima i ima svoj test poligon koji je među najboljim u evropi, a definitivno najbolji u ovom dijelu Evrope. Imaju opremu, objekte, istraživanja, edukativne centre....

Što se tiče auta, davno sam je jedan čovjek rekao: O autu pitaj onoga ko ga je imao pa prodao. I to je definitivno tačno jer kada pitaš vlasnika ispostavi se da ih se 99% vodi onom: svaki cigo svoga konja hvali.

Inače gledajući iz nekog novog auta, koje je to drugo novo auto loše? Sva auta su dobra, a u suštini u istoj klasi ih djele nijanse.

I na kraju malo ste dosadni sa Golfom, kompaktom koji je u svemu sem u priči potpuno u ravni sa ostalim konkurentima. U nekim stvarima bolji, u drugim lošiji....
gtc

#298 Re: Novi modeli

Post by gtc »

ado-šampion wrote:
madner wrote:Jah, to one Njemacke novine sto su imale skandal da ih je vao vao malo pogurao ispod stola? :D

Kaze ko?

Jbg, onda ih je pogurao i Ford (Focus III), i Pezo (308 II gen,), cak i Kia Ceed 2 bila ispred Astre na jednom testu koji imam, vjerovao ili ne njemacke novine. Da i Ford Focus 2 TDCi tek kad je izasla Astra J. Imam test pri ruci ako te zanima koje novine koji broj, i koja strana. :D

Svi guraju, samo se siroti Opel susi. :D
Ned071 wrote:

To je rekao Emko, a ne ja. :D
De kad vec imas sve te novine pogledaj onda i koje auto od svih navedenih je imalo najmanje kvarova na testu izdrzljivosti (100.000km) :D
da ti pomognem - Auto Bild njemacki trebas da pogledas i vidjet ces da je Astra J ubila na tom testu.
Ako cemo realno gledati te testove, onda su takvi testovi puno vazniji prilikom odabira novog auta, nego uporedni testovi. Zasto mislim da je tako - npr Astra ima manje prostora od Golfa na zadnjoj klupi i tipa gepek 10 litara manji i to odluci na testu da je Astra losije auto od Golfa. Npr. Mene taj podatak zanima koliko i snijeg od prosle godine, a nekom drugom je jako vazan. Meni mozda vise odgovara sto Astra ima super dizajn, a Golf je dosadan, nekoga to ne zanima... uglavnom svako sebi pravi uporedni test na osnovu kriterija koji ga zanimaju prilikom kupovine. I tu su 20% mozda realni podaci, a sve ostalo cijena i emocije kod privatnih kupaca, u to sam ubjedjen.
Vecina tih uporednih testova bazira se na dimenzijama koje u cijeloj klasi variraju mozda u nekoliko cm i na osnovu toga novinari proglasavaju odlicne automobile i kante. Tu su i ubrzanja i vozne osobine, koje budimo realni 95% kupaca nikada ne testira do krajnjih granica i slicni kataloski podaci koji na kraju apsolutno nemaju presudnu ulogu u tome da li ces ti biti zadovoljan narednih 100 000km sa automobilom koji si kupio.

I nevezano sada za ovo gore, Astra J je napravljena na Delta II platformi i njena najveca mana je to sto je morala biti dosta siroka, a samim time i duga zbog americkih kupaca i Cruze-a. Nisam siguran ko je radio razvoj te platforme unutar grupacije, ali koliko sam informisan za razvoj D2XX platforme na kojoj se nalazi Astra K zaduzen je bio Opel.
emko1234

#299 Re: Novi modeli

Post by emko1234 »

madner wrote:Sjo suplje.

Emko care, jesi prodao vise audija? :D
Nisam još :D
Ali našao sam F10, 530xd m-optic, i sve su prilike da će me čekat jer se vlasniku ne žuri da ga se riješi al neće zamjenu i doplatu jer je alergičan na audi :lol: :lol:

Ned071 wrote:tacno sam znao. ljudi sude po procitanim ili pogledanim testovima. u porodici imam dvije astre j. jedna je 1.6 druga je 1.7 cdti. nijedna nema nikakvih problema. dizelka je presla 140 hiljada, jedina sitnica koja smeta je malo skripanje vozackih vrata pri otvaranju. sve ostalo radi ko sat i danas. benzinka nema ni tih problema, osim sto je malo polijena pod klimom. ja sam dva dana vozio 1.4 turbo. ide ko blesava. al to je nerelevantno jer je bila na probi samo. testovi mogu pisati sta hoce, iskustvo vlasnika je jedino relevantno...
Ne sudim ja po testovima i tekstovima. Nisu dvije premise dovoljno za konkluziju, tj jesu, al što ih imaš više to je bolje.
Na osnovu onoga što sam ja vidio svojim očima, auto mi se čini za tu klasu preteško, nedovoljno dinamično i okretno, nezgrapno, izvana izgleda ko golf na sterioidima al ne na pozitivan način. Tabla ima milion dugmadi u kombinaciji s navigacijom, bez navigacije je preružna, osjećaj u vožnji osrednji. Osnovni benzinac i dizel su anemčni, mjenjač katastrofa pogotova ako ga uporedim s golfovim, hodovi dugi i ne da se da se brzo šalta.
Generalno mi je astra jedno od auta koje niti miriše niti smrdi, ne mogu reći da je za kurac al definitivno nije auto koje bi mi ikad palo na pamet u toj klasi da kupim. Okrenut se samo mogu za gtc varijantom i to zbog predimenzioniranih točkova.

I ako ti je 1.4 sa 140ks konja astra ide ko blesava, trebaš se provozat u golfu 1.4 sa 140 konja. Na papiru je razlika u ubrzanju recimo sekunda, onda golf ide ko uragan.
Ned071

#300 Re: Novi modeli

Post by Ned071 »

sve je to tvoj utisak. koji ne znaci nista nikom osim tebi... kako sto moj utisak tvom autu ne znaci nista
Post Reply