TREĆA JUGOSLAVIJA

Post Reply
Hajvan

#276 Re: TREĆA JUGOSLAVIJA

Post by Hajvan »

BHCluster wrote:
pici wrote:ako uspijete Tileta Vaskresnut ja sam ZA :thumbup: :bih:
Vaistinu. :thumbup:
I Džemala Bijedića, te Edvarda i Pepcu Kardelj :D
Mr Majestic

#277 Re: TREĆA JUGOSLAVIJA

Post by Mr Majestic »

megaman4 wrote:sa Srbijom ne treba nikada više ni u jedan savez. :-x
:thumbup:
Moenx

#278 Re: TREĆA JUGOSLAVIJA

Post by Moenx »

Ma nek vrate Tita ove ostale ce on klonirati
BHCluster

#279 Re: TREĆA JUGOSLAVIJA

Post by BHCluster »

Hajvan wrote:
BHCluster wrote:
pici wrote:ako uspijete Tileta Vaskresnut ja sam ZA :thumbup: :bih:
Vaistinu. :thumbup:
I Džemala Bijedića, te Edvarda i Pepcu Kardelj :D
Vaistinu.

A sta ce Чича i njegovi pionirina to reci?
insomnia78

#280 Re: TREĆA JUGOSLAVIJA

Post by insomnia78 »

BHCluster wrote:Vaistinu.

A sta ce Чича i njegovi pionirina to reci?
Pa to je sad isto, sud rek'o
insomnia78

#281 Re: TREĆA JUGOSLAVIJA

Post by insomnia78 »

A admiral flote Branko Mamula?
Ja ne bi' bez njeg'
Edit, jebo sebe 94 godine, aferim
Daj ga vam
Gojeni H

#282 Re: TREĆA JUGOSLAVIJA

Post by Gojeni H »

Ali Kemal wrote:
Gojeni H wrote:
Ali Kemal wrote: ..., jer se u isto vrijeme ne zeli razgraniciti sa Srbima u BiH, i to po svaku cijenu.
Ne vjerujem da bi vecina Bosnjaka bila protiv iseljenja Srba u Srbiju.
Ne vjerujem da iko normalan ovako razmislja :oops:
Sto? Imaju li Slovenija i Hrvatska idiotskih problema oko priznavanja ili nepriznavanja genocida, stopiranja procesa priblizavanja EU, posjete cetnika iz Srbije, ...?
Svi imaju ekonomske probleme, samo mi imamo probleme nebeske prirode.

Dakle, govoriti o tome kako je vecini Bosnjaka stalo da Srbi ostanu radi bratstva i jedinstva je idiotizam.
Martinez_

#283 Re: TREĆA JUGOSLAVIJA

Post by Martinez_ »

Danguba wrote:
Ali Kemal wrote:
Gojeni H wrote:
Ne vjerujem da bi vecina Bosnjaka bila protiv iseljenja Srba u Srbiju.
Ne vjerujem da iko normalan ovako razmislja :oops:
Osim Srba samih.
Kod njih autobusi idu samo za N.Sad i Beograd a poneki za Nis i nize u paprike.

Je li ih na silu treba sprecavati u tome? Treba im jos gorivo platiti i kartu u jednom pravcu.

Sve im je ovdje ponudjeno ali VECINA nece pa nece da se veze za zemlju u kojoj zive nego tamo neku.
Pogledaj sport, obrazovanje, kultura...sve za sta mogu(osim skolskih programa i sportskih takmicenja) oni su uvezali.
:lol:

Uvek će ih biti dovoljno da ostanu i uživaju u, u Dejtonu zagarantovanim pravima i nerviraju te. Samo se nemoj čudit što neće da igraju kako ti sviraš, naročito nakon ovakvih ''dobronamernih'' opaski.
Gojeni H

#284 Re: TREĆA JUGOSLAVIJA

Post by Gojeni H »

Martinez_ wrote: Uvek će ih biti dovoljno da ostanu i uživaju u, u Dejtonu zagarantovanim pravima i nerviraju te. Samo se nemoj čudit što neće da igraju kako ti sviraš, naročito nakon ovakvih ''dobronamernih'' opaski.
Ko se vise nervira i nije tesko pitanje.
Ostanak u mrskoj Bosni, bez velike Srbije, bez Kosova, bez tzv. RSK, zadoovoljiti se entitetom bez mogucnosti otcjepljenja IKADA, i jos to proglasiti pobjedom i moze samo onaj ko je odrastao na pricama o mrskim poturicama, zavjeri svog dunjaluka protiv Srba i ostalim pricama koje se tako lako primaju kod nebeskog naroda.
Kitrona

#285 Re: TREĆA JUGOSLAVIJA

Post by Kitrona »

Ali Kemal wrote:
Kitrona wrote:Ajmo zamisliti kako bi izgledao zivot u toj "trecoj Jugoslaviji"...

Kao prvo, ono sto su ljudi najvise zeljeli - socijalni stanovi, ne bi moglo postojati ukoliko bi ta Jugoslavija aplicirala za clanstvo u EU, WTO i zeljela imati trzisnu ekonomiju.

Kao drugo, ne bi postojalo ni radnicko samoupravljanje i nemogucnost dobijanja otkaza ukoliko bi ta Jugoslavija htjela imati trzisnu ekonomiju.

Kao trece, sindikalni boravak na moru bi takodjer nestao iz razloga spomenutih gore.

Kao cetvrto, ako nisi clan WTO, EU - druge zemlje apliciraju carinske dazbine na tvoje proizvode sto ih odmah cini skupljima.

Kao peto, mehanizacija, automatika, industrijska proizvodnja su odmakle u ovom periodu, Jugoslavija je vec bila zaostajala i u svoje vrijeme u tom smilu - na koji nacin izvrsiti nekakvu reindustrijalizaciju ako nemas novaca?

Da bi bilo onako kao "nekad", Jugoslavija bi se morala zatvoriti i voditi nekakvu svoju ekonomsku politiku a pitanje je da li bi to u danasnje doba funkcioniralo kao sto je koliko-toliko funkcioniralo u doba kad je Evropa bila blokovski podijeljena a bivse kolonije stjecale nezavisnost pa su imale sentimentalnu vezanost uz pokret nesvrstanih sto je znacilo da si im mogao i nesto prodati.

Da li ste vi ustvari nostalgicni do Jugoslavije ili do socijalnih beneficija koje je nudila?
Nidje veze. :oops:
Nije tema socijalizam.

A kao dosadašnja iskustva sa Jugoslavijom nemaju veze sa socijalizmom?

Moja poanta je da se u eventualnoj trecoj Jugoslaviji tesko mogu ocekivati onakve socijalne povlastice kakve su bile u "drugoj Jugoslaviji"...
nosara

#286 Re: TREĆA JUGOSLAVIJA

Post by nosara »

Nema nista od toga... Nema vise slepanja... Morate radit, trziste ne pita ko si i odakle si, samo teski rad... Ili saginjanje... Ili oboje, mozda upali... :D
Radio Sarajevo

#287 Re: TREĆA JUGOSLAVIJA

Post by Radio Sarajevo »

Image

Pitaju s kim ćemo u Jugoslaviju?

Ovo je IVb srednje škole u Čakovcu :)
Radio Sarajevo

#288 Re: TREĆA JUGOSLAVIJA

Post by Radio Sarajevo »

Pod pretpostavkom da će i naši narodi nekada doći pameti, Jugoslavija se čini kao jedina logična ideja na ovim prostorima i ona će pobijediti kad - tad. Mi to možda nećemo doživjeti, ali isti narod, kao što je naš (tu mislim na sve koji su nekad činili Jugoslaviju) će kad - tad ponovo početi razmišljati normalno. Nestaće šatoraši, ultra Bošnjaci, četnici, srbende, ustaše itd., te će eventualno činiti manjinu koja neće biti zabranjivana jer neće ništa moći promijeniti.

Tada, kada sve ovo bude juče, pametni mozgovi će početi raditi zajedno, najprije se ekonomski, a zatim i politički ujediniti.

Biti sam i ovako mali u moru lešinara kao što su Njemačka, Francuska, Engleska i sl. je prosto nemoguće ako želiš sebi išta dobro.

Kao što Tito reče u partizanskom Splitu:

Nijedna naša republika ne bi bila niko i ništa, da nismo svi zajedno.

Upravo tako je sada.
nosara

#289 Re: TREĆA JUGOSLAVIJA

Post by nosara »

Radio Sarajevo wrote:Pod pretpostavkom da će i naši narodi nekada doći pameti, Jugoslavija se čini kao jedina logična ideja na ovim prostorima i ona će pobijediti kad - tad. Mi to možda nećemo doživjeti, ali isti narod, kao što je naš (tu mislim na sve koji su nekad činili Jugoslaviju) će kad - tad ponovo početi razmišljati normalno. Nestaće šatoraši, ultra Bošnjaci, četnici, srbende, ustaše itd., te će eventualno činiti manjinu koja neće biti zabranjivana jer neće ništa moći promijeniti.

Tada, kada sve ovo bude juče, pametni mozgovi će početi raditi zajedno, najprije se ekonomski, a zatim i politički ujediniti.

Biti sam i ovako mali u moru lešinara kao što su Njemačka, Francuska, Engleska i sl. je prosto nemoguće ako želiš sebi išta dobro.

Kao što Tito reče u partizanskom Splitu:

Nijedna naša republika ne bi bila niko i ništa, da nismo svi zajedno.

Upravo tako je sada.
Lesinari nece dozvolit zajednicku drzavu ovdje, vise nikad...

Uostalom, ako ne moze bit drzava u punom kapacitetu, kome treba...? Dal' ce se saginjat i dupeuvlacit neka potencijalna federacija/konfederacija, ili sadsnje klero-naci banana drzave, potpuno je nebitno...
insomnia78

#290 Re: TREĆA JUGOSLAVIJA

Post by insomnia78 »

Opetja033

#291 Re: TREĆA JUGOSLAVIJA

Post by Opetja033 »

Ako je tebi logicna ne znaci da je i ostatku svijeta. Ako je tebi, iz mazohistickih poriva, mokri san da zivis u novoj Jugoslaviji - ne znaci da ce se to desiti.

Da ponovim: Jugoslavija je mrtva, zakopana, krepala i odbacena na smetljiste historije za sva vremena. Jugoslaviju ne zeli niko osim salonaca i mazohista u drugim narodima - a takvih je premalo da bi bili vrijedni pomena a kamoli da imaju bilo kakav uticaj u politickom zivotu. BiH vise nikada nece biti ni u kakvoj drzavnoj zajednici u kojoj Srbija vodi glavnu rijec. Bosnjaci se pitaju i Bosnjaci to ne zele, pouceni naravno svim negativnim iskustvima.
Iduce generacije ce uciti o Jugoslaviji samo iz kratkih pasusa knjiga koje se bave tematikom historije Balkana.

Ali ponekad vas iskreno sazaljevam. Mogu misliti kako je jebeno zivjeti zivot u nekom paralelnom svijetu i univerzimu, liseni bilo kakvog dodira sa realnoscu i mastajuci o onome za sta i vi, u dubini vase duse, znate da se vise nikada nece ponoviti. Da je gotovo.
Radio Sarajevo

#292 Re: TREĆA JUGOSLAVIJA

Post by Radio Sarajevo »

nosara wrote:Lesinari nece dozvolit zajednicku drzavu ovdje, vise nikad...

Uostalom, ako ne moze bit drzava u punom kapacitetu, kome treba...? Dal' ce se saginjat i dupeuvlacit neka potencijalna federacija/konfederacija, ili sadsnje klero-naci banana drzave, potpuno je nebitno...
Ma ne znaš nikad kako će se stvari odvijati, nekad to ide prebrzo. Ne znaš nikad koliko će zakuhati s Rusijom, kakvi će tu interesi biti itd. Ništa nije vječno, pa ni EU i Amerika i njihovo carstvo. Kažem ti, mi to možda nećemo doživjeti, ali neka vrsta normalizacije će doći.

Kad smo već kod toga, gledam da sad ucjenjuju košarkaške saveze da ne smiju igrati Jadransku ligu, inače neće učestvovati na Eurobasketu. Ista je stvar i sa fudbalom.

Njima ne odgovara jaka balkanska liga, zato što znaju da bi možda Zvezda opet biti šampion Evrope. Ovako se smjenjuju samo ovi koji trenutno imaju para. Bljak.
Radio Sarajevo

#293 Re: TREĆA JUGOSLAVIJA

Post by Radio Sarajevo »

Opetja033 wrote:Ako je tebi logicna ne znaci da je i ostatku svijeta. Ako je tebi, iz mazohistickih poriva, mokri san da zivis u novoj Jugoslaviji - ne znaci da ce se to desiti.

Da ponovim: Jugoslavija je mrtva, zakopana, krepala i odbacena na smetljiste historije za sva vremena. Jugoslaviju ne zeli niko osim salonaca i mazohista u drugim narodima - a takvih je premalo da bi bili vrijedni pomena a kamoli da imaju bilo kakav uticaj u politickom zivotu. BiH vise nikada nece biti ni u kakvoj drzavnoj zajednici u kojoj Srbija vodi glavnu rijec. Bosnjaci se pitaju i Bosnjaci to ne zele, pouceni naravno svim negativnim iskustvima.
Iduce generacije ce uciti o Jugoslaviji samo iz kratkih pasusa knjiga koje se bave tematikom historije Balkana.

Ali ponekad vas iskreno sazaljevam. Mogu misliti kako je jebeno zivjeti zivot u nekom paralelnom svijetu i univerzimu, liseni bilo kakvog dodira sa realnoscu i mastajuci o onome za sta i vi, u dubini vase duse, znate da se vise nikada nece ponoviti. Da je gotovo.
Nećeš vjerovati, ali ima i Bošnjaka koji jesu za Jugoslaviju, npr. haman cijela moja familija.
Opetja033

#294 Re: TREĆA JUGOSLAVIJA

Post by Opetja033 »

Radio Sarajevo wrote:
Opetja033 wrote:Ako je tebi logicna ne znaci da je i ostatku svijeta. Ako je tebi, iz mazohistickih poriva, mokri san da zivis u novoj Jugoslaviji - ne znaci da ce se to desiti.

Nećeš vjerovati, ali ima i Bošnjaka koji jesu za Jugoslaviju, npr. haman cijela moja familija.
Vec sam o tome pisao: znam dosta, dosta Bosnjaka koji su jugonostalgicni. Medjutim ne poznajem ni jednog jedinog koji baca drkice na neku novu Veliku Srbi.... tj Jugoslaviju.
nosara

#295 Re: TREĆA JUGOSLAVIJA

Post by nosara »

Ne moze od govana pita...
Radio Sarajevo

#296 Re: TREĆA JUGOSLAVIJA

Post by Radio Sarajevo »

Opetja033 wrote:Vec sam o tome pisao: znam dosta, dosta Bosnjaka koji su jugonostalgicni. Medjutim ne poznajem ni jednog jedinog koji baca drkice na neku novu Veliku Srbi.... tj Jugoslaviju.
Poistovjećivati Veliku Srbiju sa Jugoslavijom je ili zlonamjerno ili potpuno neupućeno.

Velika većina onih koji su se borili protiv četnika i ustaša su bili upravo Srbi i Hrvati. Ovi koji su izmigoljili iz rupa i/ili presvukli košulje 1990. godine su sada možda glasniji, ali ni danas nisu većina. A kažem ti, pomrijeće ti likovi, doći će neki pametniji, bolji, ljepši...

I zapad je imao istih ovih problema nekad, pa se danas smiju svemu tome. Doći će red i na nas :).
Hajvan

#297 Re: TREĆA JUGOSLAVIJA

Post by Hajvan »

Sve je to Bosna od Kumrovca do Kumanova- gdje se jedan jedini bosanski jezik govori!

I bićemo u jednoj državi!

Ako pak želite novu uniju južnih Slavena -ona taj put mora uključiti sve Slavene Balkana- od Bošnjaka (BiH), preko Bugara (BG), Crnogoraca (CG), Hrvata (RH), Makedonaca (MK), Slovenaca (SLO) do Srba (RS).

Zvanični jezici- bosnaski, makedonski i slovenački, only!
Glavni grad- Cetinje ili Travnik

:zzzz:
Last edited by Hajvan on 11/06/2015 09:38, edited 2 times in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#298 Re: TREĆA JUGOSLAVIJA

Post by _BataZiv_0809 »

nosara wrote:Ne moze od govana pita...
Ne znam je li ti promaklo, ali na ovoj temi sam procitao, citiram: "svi zale za tim blokovskim podjelama koje su donijele socijalne beneficije" :zid: :zid:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#299 Re: TREĆA JUGOSLAVIJA

Post by _BataZiv_0809 »

Martinez_ wrote:

Uvek će ih biti dovoljno da ostanu i uživaju u, u Dejtonu zagarantovanim pravima i nerviraju te. Samo se nemoj čudit što neće da igraju kako ti sviraš, naročito nakon ovakvih ''dobronamernih'' opaski.
Dijaspora je cudo :wink:
JThomas

#300 Re: TREĆA JUGOSLAVIJA

Post by JThomas »

ta pretpostavka da ćemo mi nekad doći pameti je na štapu dužine alef nula. gdje je stvarno bio staljinizam i sovjetska čizma ljudi su se mirno razišli, a mi nismo mogli. da smo pametni k'o što nismo jugoslavija bi bila kao njemačka ili italija gdje se više niko ne sjeća da je tu koliko prije vijek i po bilo desetine državica. mislim ne bukvalno, sjeća se ali kroz udžbenike istorije, bez smatranja relevantnim za današnje stanje.
Post Reply