#Sweden yes

prog321

#276 Re: #Sweden yes

Post by prog321 »

Naravno da znam, ali bih volio cuti misljenje vas koji zivite tamo. :-D
KUZNETSOV

#277 Re: #Sweden yes

Post by KUZNETSOV »

bvcx wrote:
Socijalizam na kraju sve usere, tako će i Švedsku.
puno ih sere, samo ne znam cime more bit' standardom da ih sere
Maverick78

#278 Re: #Sweden yes

Post by Maverick78 »

apsidejzi wrote:Sve u istom naselju:

2000e nudili 3 besplatna mjeseca a ti biras stan i zgradu. 2008e nije bilo besplatnih mjeseci ali je bila rang lista koja je funkcionisala. 2011e uz podmazivanje se preskakala rang lista ali se ipak moglo doci na red. 2013e bi dobio stan ali obicno moras platiti jednu ili dvije duple kirije posto je otkazni rok 3 mjeseca. 2014e su tri duple kirije neminovne. 2015e nema stanova za iznajmiti. Izadju 2 ili 3 stana sedmicno sa 10 hiljada zainteresovanih.

Kad kupujes kucu ili stan, obicno skoci cijena za milion kruna (100.000 eura) od pocetne jer toliko bude zainteresovanih koji se nadmecu. Odakle im toliki novci... nemam pojma... 15% od cijene moras imati u kesu da bi dobio kredit. odakle im hrabrost da se zaduze 6 miliona kruna... nemam pojma...
Jeste trenutno problem sa stanovima za iznajmljivanje. Mi sad kad bi htjeli veći stan načekali bi se fino. Ogroman broj ljudi dolazi, što izbjeglica, što ljudi iz siromašnijih eu država. Ma u biti, ima stanova u agencijama pa odmah praktično da se useliš, ali na ekstra mjestima pa su i kirije visoke.

A ove kuće od 6+ miliona, to i nije za nas obične smrtnike :D. Inače ovdje u Malmö može se dobra kuća kupiti za 3 miliona, stan za milion i po baš dobar da nađeš. Naravno sve dodatno zavisi od kvadrature i dijela grada. Gradi se vidim dosta novih naselja, od Västra Hamnena do Hyllie i td.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#279 Re: #Sweden yes

Post by Truba »

ocu i ja u svedsku :cry: da me teleportiraju
solar7

#280 Re: #Sweden yes

Post by solar7 »

Joe McCarthy wrote:
ek0 wrote:Svedska je gotova, kulturalni marksizam ce je sahraniti. Sa druge strane, samo su birali ko ce im biti na vlasti pa ce bar u jednu ruku biti merak gledati ljevicare kako se dave u problemima koje su sami napravili.
Every cloud has a silver lining.

Samo da naš narod shvati i izvuče se prije nego što Skandinavske golgote počnu...
Sta smatras to pod golgotama
Leons

#281 Re: #Sweden yes

Post by Leons »

solar7 wrote:
Joe McCarthy wrote:
ek0 wrote:Svedska je gotova, kulturalni marksizam ce je sahraniti. Sa druge strane, samo su birali ko ce im biti na vlasti pa ce bar u jednu ruku biti merak gledati ljevicare kako se dave u problemima koje su sami napravili.
Every cloud has a silver lining.

Samo da naš narod shvati i izvuče se prije nego što Skandinavske golgote počnu...
Sta smatras to pod golgotama
Socijalne nemire zbog liberalne politike
mali_balon

#282 Re: #Sweden yes

Post by mali_balon »

Mjenjam svecke socijalne nemire za bosanski mir i rahatluk i ljepotu
Altair_SA

#283 Re: #Sweden yes

Post by Altair_SA »

mali_balon wrote:Mjenjam svecke socijalne nemire za bosanski mir i rahatluk i ljepotu
:lol: :lol: :lol: :thumbup:

Btw. Oplakah na ovo skandinavske golgote :lol: kakvi sve strucnjaci i geostratezi se dohvate tastature :-)
Leons

#284 Re: #Sweden yes

Post by Leons »

Ne kontam šta je smiješno. Pa stranka Švedskih Demokrata je sve popularnija sa preko 20% podrške a protive se imigraciji a zalažu za asimilaciju nasuprot integraciji. Šta je tu smiješno...
Altair_SA

#285 Re: #Sweden yes

Post by Altair_SA »

Uh uh sto vam je tesko, uzasi i golgote, kakav ISIL kakvi folovi naspram sveCkih demokrata :lol:

Hajde ba, evo ja cu da glasam za te ako ce mi dati papire. Asimilacija? Nije problem, samo nek mi daju trajnu boravisnu :oops: :thumbup:
Leons

#286 Re: #Sweden yes

Post by Leons »

Altair_SA wrote:Uh uh sto vam je tesko, uzasi i golgote, kakav ISIL kakvi folovi naspram sveCkih demokrata :lol:

Hajde ba, evo ja cu da glasam za te ako ce mi dati papire. Asimilacija? Nije problem, samo nek mi daju trajnu boravisnu :oops: :thumbup:
:-)
mali_balon

#287 Re: #Sweden yes

Post by mali_balon »

Zovite me Bjorn Skrafardsen i nije problem ofarabat se plavo ako treba....samo nek me primeeeeeeeeeee
Drvosjeca iz Dejcica

#288 Re: #Sweden yes

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

mali_balon wrote:Zovite me Bjorn Skrafardsen i nije problem ofarabat se plavo ako treba....samo nek me primeeeeeeeeeee
:lol:

Drvosjeca iz Dejcica

#289 Re: #Sweden yes

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

mali_balon wrote:Mjenjam svecke socijalne nemire za bosanski mir i rahatluk i ljepotu
Za rahat patnju, za rahat patnju. Kako se na Švedskom REKNE rahat patnja? :mrgreen: Ne znaju Šveđani ljepotu rahat patnje, ne znaju oni da je to patent Bosanaca...ima pare da im zmemo na patentu rahat patnje. :mrgreen:
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 23/08/2015 09:49, edited 1 time in total.
bvcx

#290 Re: #Sweden yes

Post by bvcx »

Švedska iz bosanskog ugla, ali ne onog sa dna kace ... :)

LARVA

#291 Re: #Sweden yes

Post by LARVA »

Image

Sverigedemokraterna je postala najjača stranka u Švedskoj.
25,2% stanovništva im daje podršku. Popularnost raste i dalje :)
2010 g. - 5,7%
2014 g. - 12,86 %
2015 g. - 25,2 %

Usput. Nedavno je objavljeno da prvi puta od kako se vode mjerenja, u Švedskoj ima više muškaraca od žena.
Normalno zahvaljujući imigrantima od kojih su velika većina muškarci.
S druge strane, veliki broj domaćih napušta Švedsku, mladi, dosta muškaraca.
Maverick78

#292 Re: #Sweden yes

Post by Maverick78 »

To koliko im stanovništva trenutno daje podršku se ne zna tačno, jer su u pitanju istraživanja na osnovu uzorka. Po jednoj agenciji, Yougovs, imaju navodno 25%, dok po istraživanju druge, Sifo, imaju 17,8%. Ali hebeš stranku koja je to procenata što ima zaradila isključivo na antiimigrantskoj politici... onog trenutka kada se priliv imigranata smanji, odoše oni u historiju :zjev: . Pa oni imaju antimigrantski program, a mole Boga da dolazi što više imigranata, jer ih to kao stranku drži u životu :lol: :D.

Inače ,već ove godine je broj potražilaca azila manji nego 2014. Statistika Migrationsverketa tako kaže. I da, nove izbjeglice koje dolaze, neće dobijati trajne dozvole, već privremene, dok se ne vidi šta dalje. Traži se da i neke druge zemlje Unije preuzmu dio tih ljudi, a mnogi će biti vraćeni u matične zemlje.

Kako god, nijedna druga stranka neće da sarađuje sa SD, tako da šanse da oni sami imaju toliku većinu da bi preuzeli vlast su ravne nuli :zjev:

Odakle ti podatak da ogroman broj ljudi ide iz Švedske? Može li neka zvanična statistika iz Migrationsverketa ili SCB-a? Švedi su uvijek odlazili, najviše u USA, ali ne zato što im je loše u Švedskoj, već što su željeli nešto novo i taj broj nikada nije bio ogroman. Tako je i danas.
LARVA

#293 Re: #Sweden yes

Post by LARVA »

Ne znam. Ovdje http://www.thelocal.se/20140410/record- ... ave-sweden.
Za 2013tu kažu do tada najveći broj, oko 50 000. Na drugim švedskim portalima slične cifre spominju i za prošlu i za ovu godinu.
Odgovara im i susjedna Norveška.
Ne mogu da nađem ove statistike na oficijelnim stranicama. Koliko ima istine, nznam.
Za prošlu godinu kažu 60% onih koji su napustili bili su imigranti.

Jeste bilo manje zahtjeva za azil. Ne traže ni u Mađarskoj azil. Ali ih je ušlo u državu 60 000 ove godine.
Neko laže. Prvo kažu, zadnje 2-3 godine imigranti napuštaju Švedsku a onda, veći broj muškaraca od žena u 2014toj, zahvaljujući imigrantima.
Ili "nešto drugo", "zahvaljujući imigrantima". Isto kao što su tačne i statistike za nasilje u porodici ili za pedofiliju. Ali ako je tako, ok, meni svejedno :-)

Nek biraju koga hoće. Ne smeta domaćima ovakva Švedska. Ne smeta ni meni.
Maverick78

#294 Re: #Sweden yes

Post by Maverick78 »

Pa čekaj, ti uzimaš zdravo za gotovo piskaranje po kojekakvim portalima? Link koji si postavio vodi ka portalu koji ima švedsku domenu, a na sajtu su sve vijesti na engleskom, nema švedskog... a navodno švedski portal. Ali to hajde na stranu, ostavili su te neke cifre, a nigdje nisu ostavili izvor. Odakle njima tako precizni podaci koliko ljudi je napustilo Švedsku? Po tim portalima svako može da piše kako mu je volja, vrlo često je tu najmanje činjenica.

U Norvešku se išlo ranije, jer je standard još jači nego u Švedskoj. Posebno iz gradova koji su blizu granice. Radiš u Norveškoj gdje su plate veće nego u Švedskoj, a živiš u Švedskoj gdje je puno jeftiniji život. Svejedno, to ne znači da su ljudi išli tamo jer je ovdje loše, već su htjeli još više nego što mogu tu u swe.

U tih 60 ili koliko već hiljada što je ušlo moraš da računaš da ima jako puno ljudi koji neće dobiti dozvole boravka, jer nisu sve tu izbjeglice iz Sirije, mada ni oni neće svi dobiti trajne dozvole. Ima tu i azilanata sa Balkana, drugih država BI, Azije, Afrike. Skoro sam čitao u novinama o slučajevima gdje će ljudi biti vraćeni iako žive više od 9 godina u Švedskoj, imaju fast jobb, plaćaju porez, a kassu ,facket...

http://mariestadstidningen.se/mariestad ... -i-sverige

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article21010099.ab

http://www.expressen.se/gt/thar-har-bot ... visas-han/
LARVA

#295 Re: #Sweden yes

Post by LARVA »

Pitao si, rekoh ti, gdje sam pročitao.
Ne vjerujem da su te cifre bubnute onako.
I u Bosni neke organizacije kažu da je prošle godine državu napustilo 60 hiljada ljudi.
Znam solidan broj koji su napustili, i prošle, i ove godine BH.
A oficijelnih statistika nema.
I šta je tu istina?

Prije 10 godina, u Londonu su bijeli Britanci činili oko 60% stanovništva.
2011 godine 44,9%. https://en.wikipedia.org/wiki/Ethnic_groups_in_London
Danas manje i od toga.
Možeš ti računati na šta hoćeš. EU birokratija jedino zna galamiti uprazno.
+ sada svaki dan jednom napomenuti da im je Balkan kriv za probleme sa imigrantima.
prog321

#296 Re: #Sweden yes

Post by prog321 »

bvcx wrote:Švedska iz bosanskog ugla, ali ne onog sa dna kace ... :)

No way . Jel ovaj covjek stvarno Bosanac ? :shock: :shock:

Ha,, Ha , hahahahahahahahaha.HaHa
prog321

#297 Re: #Sweden yes

Post by prog321 »

Hahahaha,.. nevjerovatno.
prog321

#298 Re: #Sweden yes

Post by prog321 »

'Stockholm Sindrom ' nije bez razloga patentovan u Svedskoj. :-D
klavirdžija

#299 Re: #Sweden yes

Post by klavirdžija »

Cartmane wrote:Ovo je ljudi prototip b.alije.
Interesantno da odmah krećeš u lični napad na ovog iz video klipa, a to je bar po meni arhitip (ne prototip, nauči nešto u životu) balije.

Ni meni ovaj nije nešto simpatičan, ali velika većina onoga što govori stoji. Švedska je otišla i ide dalje u neku stvar, prevashodno jer od starih gastarbajtera pa naovamo, nikada nisu ni izbliza imali plan za šta raditi sa tolikim imigrantima, posebno ovim novijim.

Doduše nije to jedini problem, otišla bi u tom pravcu i bez imigranata, ali puno, puno sporije.
klavirdžija

#300 Re: #Sweden yes

Post by klavirdžija »

Onda ti očite imaš komplekse koje njemu prišivaš. Ima pravo pričati šta hoće i o stanju u Ruandi, da ne govorimo o pravu da priča šta hoće o stanju u zemlji u kojoj živi. Posebno kada to, za razliku od tebe, čini na jedan argumentima i činjenicama potkovan način.
Post Reply