PC gamerske konfiguracije

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Narkotek

#276 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Narkotek »

Image
Bosnian Dragon1

#277 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Bosnian Dragon1 »

obori ssitem stavi win8.1
Bosnian Dragon1

#278 Re: PC gamerske konfiguracije

Walther wrote:
Bosnian Dragon1 wrote:nazalost, ni instaliranje windows8.1 mi nije pomoglo, radio je 3 dana bez problema i evo maloprije mi oept zaledi dok sam bio na internetu....kako da nadjem drivere za moju maticnu ; ECS P43T-A2 (1.0) , na njihovj stranici uopste nema moj model,
ima:
http://www.ecs.com.tw/ECSWebSite/Produc ... 16&LanID=0

inace ti W8 sigurno nece pomoci na tako staroj ploci
kako da updatujem sad kad ovde nema za win8.1...
Benq
Moderator

#279 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Benq »

Bosnian Dragon1 wrote:
Walther wrote:
Bosnian Dragon1 wrote:nazalost, ni instaliranje windows8.1 mi nije pomoglo, radio je 3 dana bez problema i evo maloprije mi oept zaledi dok sam bio na internetu....kako da nadjem drivere za moju maticnu ; ECS P43T-A2 (1.0) , na njihovj stranici uopste nema moj model,
ima:

kako da updatujem sad kad ovde nema za win8.1...
Koristi zadnje drivere od windows 7 32/64bit zavisi koju verziju win 8.1 imas instaliranu...
Bosnian Dragon1

#280 Re: PC gamerske konfiguracije

ima:

inace ti W8 sigurno nece pomoci na tako staroj ploci[/quote]
kako da updatujem sad kad ovde nema za win8.1...[/quote]

Koristi zadnje drivere od windows 7 32/64bit zavisi koju verziju win 8.1 imas instaliranu...[/quote]
win 8.1 64 bit, kako mislis da koristim zadnje drivere od win 7, da samo skinem sa stranice 64 bit i da te instaliram iako je za win 7?
Benq
Moderator

#281 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Benq »

Bosnian Dragon1 wrote:ima:

kako da updatujem sad kad ovde nema za win8.1...[/quote]

Koristi zadnje drivere od windows 7 32/64bit zavisi koju verziju win 8.1 imas instaliranu...[/quote]
win 8.1 64 bit, kako mislis da koristim zadnje drivere od win 7, da samo skinem sa stranice 64 bit i da te instaliram iako je za win 7?[/quote]

Da , ja sam tako rijesio problem sa integrisanom grafickom karticom kod komsije, navalio covjek hoce 8.1 a prije toga je imao Win7 32bit. Isto tako sam kod dosta ljudi instalirao driver od XP-a na win7 jer im je ploca starija i nije bilo oficijelnih drivera na stranici proizvodjaca pa im zvuk nije radio , nakon instalacije drivera u compatibility mode-u , sve radi i dan danas.
Walther

#282 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Walther »

volis ti sebi komplikovati zivot jel? ta ploca je olos, a ti jos igraj jos OSoma kojega ploca uopste ne podrzava :-)
relativno84

#283 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by relativno84 »

Surfam, gledam film temperatura normala, ventilatori se skoro pa i ne cuju, pokrenem igru temperatura se povecava ali ventilatori i dalje istom brzinom rade :? pa svaki put prije nego pokrenem igru povecam na 60% moze li to kako automatski podesiti da se poveca brzina kako je opterecenje vece il sta vec? :D
ma3

#284 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by ma3 »

Pozdrav, interesuje me vase misljenje vezano za ovu karticu https://www.asus.com/Graphics-Cards/R7250OC2GD3/
Benq
Moderator

#285 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Benq »

relativno84 wrote:Surfam, gledam film temperatura normala, ventilatori se skoro pa i ne cuju, pokrenem igru temperatura se povecava ali ventilatori i dalje istom brzinom rade :? pa svaki put prije nego pokrenem igru povecam na 60% moze li to kako automatski podesiti da se poveca brzina kako je opterecenje vece il sta vec? :D
Ja sam imao takvih problema na nekim grafickim kartama, pa sam morao preko speedfan programa da podesavam kad igram nesto. A ako je procesor u pitanju , onda pogledaj u biosu da nije podeseno na odredjeni broj obrtaja , i pogledaj dali ti je hladnjak na procesoru sa 3 ili 4 pina , ako je sa 3 onda ces morati manuelno podesavati brzinu , ako je sa 4 onda bi trebao sam da povecava i smanjuje obrtaje u zavisnosti od temperature.
Benq
Moderator

#286 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Benq »

ma3 wrote:Pozdrav, interesuje me vase misljenje vezano za ovu karticu https://www.asus.com/Graphics-Cards/R7250OC2GD3/
Nije losa , bilo bi bolje da je DDR5 memorija ali i sa ovim ces se naigrati dosta sa pristojnim fps-om.
Plavo-bijeli

#287 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Plavo-bijeli »

Benq wrote:
ma3 wrote:Pozdrav, interesuje me vase misljenje vezano za ovu karticu https://www.asus.com/Graphics-Cards/R7250OC2GD3/
Nije losa , bilo bi bolje da je DDR5 memorija ali i sa ovim ces se naigrati dosta sa pristojnim fps-om.
Ma čega će se naigrati? Šta je to pristojan fps?
Ne uzimaj to, jedino ako ti neko daje besplatno, onda možeš. Može se naigrati samo igri do 2009/2010 na prosječnim fpsom. Primjera radi moja OC 6850 jede je za doručak, http://www.anandtech.com/bench/product/1124?vs=1077 , a ja jedva čekam da je promjenim. Reci kolko imaš para i kolko bi max mogao da odvojiš na grafičku, jer se definitivno ne isplati kupovati nešto što i sad ima problema sa većinom igri... eh sad jedino ako nisi gamer, ponekad odigraš PES i tjt, onda ti je ekstra za tebe.
Nuke

#288 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Nuke »

Benq wrote:
relativno84 wrote:Surfam, gledam film temperatura normala, ventilatori se skoro pa i ne cuju, pokrenem igru temperatura se povecava ali ventilatori i dalje istom brzinom rade :? pa svaki put prije nego pokrenem igru povecam na 60% moze li to kako automatski podesiti da se poveca brzina kako je opterecenje vece il sta vec? :D
Ja sam imao takvih problema na nekim grafickim kartama, pa sam morao preko speedfan programa da podesavam kad igram nesto. A ako je procesor u pitanju , onda pogledaj u biosu da nije podeseno na odredjeni broj obrtaja , i pogledaj dali ti je hladnjak na procesoru sa 3 ili 4 pina , ako je sa 3 onda ces morati manuelno podesavati brzinu , ako je sa 4 onda bi trebao sam da povecava i smanjuje obrtaje u zavisnosti od temperature.
Mogucnost automatske regulacije brzine obrtaja ventilatora ne zavisi od broja pinova. Ventilator u PC-ju moze imati 2, 3 ili 4 pina. Prva dva pina su napajanje (12V), treci pin daje rpm signal, dok je cetvrti pin PWM (impulsna regulacija brzine). Brzina ventilatora sa 2 ili 3 pina se kontrolise regulacijom napona, dok ventilatori sa 4 pina rade na konstantnom naponu, a brzina se regulise impulsima. U biosu bi trebala biti opcija da se podesi minimalna i maksimalna brzina ventilatora u odnosu na temperaturu, a ako ne onda se koristi speed fan ili neki drugi softver, gdje se iz windowsa podesi krivulja za regulaciju. Ako se radi o grafickoj kartici, onda probati sa MSI Afterburner ili EVGA Precision.
skafiskafsnjak

#289 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by skafiskafsnjak »

Koju prodavnicu u Sarajevu preporucujete...gledao sam na piku komponente. Nekako bih najvise volio sve u jednoj prodavnici uzeti pa da to lijepo testiraju kada se sastavi
Cossack

#290 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Cossack »

skafiskafsnjak wrote:Koju prodavnicu u Sarajevu preporucujete...gledao sam na piku komponente. Nekako bih najvise volio sve u jednoj prodavnici uzeti pa da to lijepo testiraju kada se sastavi
plus.ba će imati bajramsko sniženje od 15% pa ti preporučujem da to sačekaš ako ti se ne žuri. pored njih još bih ti još preporučio imtec, next i default.
Benq
Moderator

#291 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Benq »

skafiskafsnjak wrote:Koju prodavnicu u Sarajevu preporucujete...gledao sam na piku komponente. Nekako bih najvise volio sve u jednoj prodavnici uzeti pa da to lijepo testiraju kada se sastavi
Nikad se ne kupuju sve komponente u jednoj prodavnici jer neke komponente mozes naci jeftinije u drugim radnjama, npr GTX650 1GB u plusu bila 280KM , a ta ista graficka sa 2GB u Terabajtu bila 265KM.
Plavo-bijeli wrote: Ma čega će se naigrati? Šta je to pristojan fps?
Ne uzimaj to, jedino ako ti neko daje besplatno, onda možeš. Može se naigrati samo igri do 2009/2010 na prosječnim fpsom. Primjera radi moja OC 6850 jede je za doručak, http://www.anandtech.com/bench/product/1124?vs=1077 , a ja jedva čekam da je promjenim. Reci kolko imaš para i kolko bi max mogao da odvojiš na grafičku, jer se definitivno ne isplati kupovati nešto što i sad ima problema sa većinom igri... eh sad jedino ako nisi gamer, ponekad odigraš PES i tjt, onda ti je ekstra za tebe.
Neka ti bude , ja znam sta pricam. A pristojan FPS je 30-40, zavisi na kojoj rezoluciji i na kojim detaljima se igra. A ovaj tvoj link sa poredjenjem grafickih kartica je u FullHD-u... ne igra danas svako na toj rezoluciji , a koliko vidim na testovima avg. je 30fps , sasvim igrivo. Opet sve zavisi od toga sta ko ocekuje od graficke , koliki je budzet , koje su ostale komponente...
Nuke wrote: Mogucnost automatske regulacije brzine obrtaja ventilatora ne zavisi od broja pinova. Ventilator u PC-ju moze imati 2, 3 ili 4 pina. Prva dva pina su napajanje (12V), treci pin daje rpm signal, dok je cetvrti pin PWM (impulsna regulacija brzine). Brzina ventilatora sa 2 ili 3 pina se kontrolise regulacijom napona, dok ventilatori sa 4 pina rade na konstantnom naponu, a brzina se regulise impulsima. U biosu bi trebala biti opcija da se podesi minimalna i maksimalna brzina ventilatora u odnosu na temperaturu, a ako ne onda se koristi speed fan ili neki drugi softver, gdje se iz windowsa podesi krivulja za regulaciju. Ako se radi o grafickoj kartici, onda probati sa MSI Afterburner ili EVGA Precision.
Ja sam imao dosta cpu cooler-a koji su imali 3pin-a i obrtaji se jednostavno "zakucaju" i rade na npr. 1200rpm , bio pod opterecenjem ili ne , dok je kod onih sa 4 pin-a brzina bila dinamicka. Ne govorim nista napamet. Evo sada kod brata imam Cooler Master koji radi na 1300rpm, dok intelov originalni radi sasvim drugacije.
ma3

#292 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by ma3 »

Plavo-bijeli wrote:
Benq wrote:
Ma čega će se naigrati? Šta je to pristojan fps?
Nasao sam je na pik.ba, 180 KM nova, a trenutno imam ati radeon 5700, kartica ne moze meda, jedva fifu 15 igram, i pregrijava mi se cesto pa je moram mjenjati pod hitno.
Treba mi neka solidna kartica do nekih 250 KM, i da moze solidno vrtiti novije igre.
Procesor mi je i7 [email protected] Ghz i imam 8 GB RAM-a DDR3
Nuke

#293 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Nuke »

Benq wrote:
Nuke wrote: Mogucnost automatske regulacije brzine obrtaja ventilatora ne zavisi od broja pinova. Ventilator u PC-ju moze imati 2, 3 ili 4 pina. Prva dva pina su napajanje (12V), treci pin daje rpm signal, dok je cetvrti pin PWM (impulsna regulacija brzine). Brzina ventilatora sa 2 ili 3 pina se kontrolise regulacijom napona, dok ventilatori sa 4 pina rade na konstantnom naponu, a brzina se regulise impulsima. U biosu bi trebala biti opcija da se podesi minimalna i maksimalna brzina ventilatora u odnosu na temperaturu, a ako ne onda se koristi speed fan ili neki drugi softver, gdje se iz windowsa podesi krivulja za regulaciju. Ako se radi o grafickoj kartici, onda probati sa MSI Afterburner ili EVGA Precision.
Ja sam imao dosta cpu cooler-a koji su imali 3pin-a i obrtaji se jednostavno "zakucaju" i rade na npr. 1200rpm , bio pod opterecenjem ili ne , dok je kod onih sa 4 pin-a brzina bila dinamicka. Ne govorim nista napamet. Evo sada kod brata imam Cooler Master koji radi na 1300rpm, dok intelov originalni radi sasvim drugacije.
Razumijem ja sta govoris, ali mogucnost kontrole brzine ventilatora nema veze sa brojem pinova. To zavisi od uredjaja koji to kontrolise, bila to maticna ili zasebni kontroler. U vecini slucajeva je moguce iz windowsa kontrolisati brzinu, ali ima maticnih koje to ne podrzavaju. Svaki Cooler Master je moguce kontrolisati, a mozes se uvjeriti i sam. Prikljuci ga na recimo 6V, pa onda na 12V, pa uporedi brzine. Govorim iz iskustva, jer sam imao ventilatore od otprilike 20 razlicitih proizvodjaca, a trenutno imam 19 ventilatora u kucistu, gdje vecinu kontrolisem preko PWM-a, a neke naponski.
SmokingMan

#294 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by SmokingMan »

Našao sam sebi jednu solidnu karticu,koja je gotovo istih preformansi kao predhodna,sasvim dovoljno da se ugodno igra na mix postavkama i 720p.

Plavo-bijeli

#295 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Plavo-bijeli »

ma3 wrote:
Nasao sam je na pik.ba, 180 KM nova, a trenutno imam ati radeon 5700, kartica ne moze meda, jedva fifu 15 igram, i pregrijava mi se cesto pa je moram mjenjati pod hitno.
Treba mi neka solidna kartica do nekih 250 KM, i da moze solidno vrtiti novije igre.
http://www.olx.ba/artikal/17778216/giga ... gb-r7260x/
Sada što ja ne bi ništa ispod 270x i što treba dodat još 50,60 km na ovu cijenu je druga priča, jer tako se onda može dodavat po 60km do 280x pa na dalje... 260x sa 2GB vrlo solidna grafička i miran si što se tiče fife.
Idealnija bi bila 7850 , sa 2 GB, kojoj bude ista cijena, ali trenutno je nema na piku. Jedno vrijeme je bila još bolja 7870, za 250km, ne stigoh da je kupim..Ako ništa malkice pričekaj.

Još jedna grafička koja je bolja od 260x, a skuplja 20km http://www.olx.ba/artikal/17778825/msi- ... gtx750-ti/

Grafička r7 250 nije uopšte za gaming, bolje sačekati pola godine ako treba i sakupit još 100 km , pa bit mirniji duže 2 godine u odnosu na 250, nego odmah požuriti...
Maharadza

#296 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Maharadza »

Image

:lol: :lol: :lol:
ma3

#297 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by ma3 »

Plavo-bijeli wrote:
ma3 wrote:
Sada što ja ne bi ništa ispod 270x i što treba dodat još 50,60 km na ovu cijenu je druga priča, jer tako se onda može dodavat po 60km do 280x pa na dalje... 260x sa 2GB vrlo solidna grafička i miran si što se tiče fife.
Idealnija bi bila 7850 , sa 2 GB, kojoj bude ista cijena, ali trenutno je nema na piku. Jedno vrijeme je bila još bolja 7870, za 250km, ne stigoh da je kupim..Ako ništa malkice pričekaj.

Još jedna grafička koja je bolja od 260x, a skuplja 20km http://www.olx.ba/artikal/17778825/msi- ... gtx750-ti/

Grafička r7 250 nije uopšte za gaming, bolje sačekati pola godine ako treba i sakupit još 100 km , pa bit mirniji duže 2 godine u odnosu na 250, nego odmah požuriti...
Hvala na savjetima druže, ipak cu skupiti jos sta para i kupiti grafu kako treba.
Plavo-bijeli

#298 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Plavo-bijeli »

ma3 wrote:
Plavo-bijeli wrote:
ma3 wrote:

Hvala na savjetima druže, ipak cu skupiti jos sta para i kupiti grafu kako treba.
:thumbup:
Stvarno ako ti nije hića, a vjerovatno nije, dok si mogao do sad sačekati, skupljaj pare i kupi jednom kvalitetno i budeš miran 5 godina, a ne jednom kupiš i za 2 godine, ako ne i ranije već nisi zadovoljan... Kad vidiš da neke igre kao GTA 5(da ne kažem witcher 3), traže i više od 3 GB memorije, da bi sve išlo na 60fps, shvatiš kako treba sačekati dok ne budeš imao para za barem 3, a najoptimalnije 4 GB radne memorije. Taman da bude to u januaru 2016, bit ćeš prezadovoljan, a to je najvažnije. U međuvremenu nađeš drugu zanimaciju :-D
Bosnian Dragon1

#299 Re: PC gamerske konfiguracije

Nuke wrote:
Benq wrote:
Razumijem ja sta govoris, ali mogucnost kontrole brzine ventilatora nema veze sa brojem pinova. To zavisi od uredjaja koji to kontrolise, bila to maticna ili zasebni kontroler. U vecini slucajeva je moguce iz windowsa kontrolisati brzinu, ali ima maticnih koje to ne podrzavaju. Svaki Cooler Master je moguce kontrolisati, a mozes se uvjeriti i sam. Prikljuci ga na recimo 6V, pa onda na 12V, pa uporedi brzine. Govorim iz iskustva, jer sam imao ventilatore od otprilike 20 razlicitih proizvodjaca, a trenutno imam 19 ventilatora u kucistu, gdje vecinu kontrolisem preko PWM-a, a neke naponski.
19 ventilatora, wtf?
Nuke

#300 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Nuke »

Bosnian Dragon1 wrote: 19 ventilatora, wtf?
Imam vodeno hladjenje. 2 radijatora sa po osam ventilatora i 3 ventilatora na kucistu.
Post Reply