Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?
- muha_sa
#276 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?
dječak bio
al sa uredno kupljenom kartom ušAo 
-
internazionale
#277 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?
Navijaci Zeljeznicara su velikom vecinom, da ne kazem 90%, ljudi koji su karakterno skloni mitomaniji i tim istorijskim izmisljotinama i falsifikatima
Toga nazalost ne manjka na ovim prostorima
S druge strane znam ih nekoliko, ono sto se kaze bolesnika, i uglavnom su to prva liga ljudi
S druge strane znam ih nekoliko, ono sto se kaze bolesnika, i uglavnom su to prva liga ljudi
- muha_sa
#278 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?
tema niDJe veze
al nebitno--sve je danas niDJe veze
al nebitno--sve je danas niDJe veze
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#279 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?
Ma ti stereotipi su uglavnom novijeg datuma.internazionale wrote:Navijaci Zeljeznicara su velikom vecinom, da ne kazem 90%, ljudi koji su karakterno skloni mitomaniji i tim istorijskim izmisljotinama i falsifikatima
Nit su Pitari, nit Manijaci toliko losa ekipa.
Ima klosara, ima svega, ali ima jako puno normalnih, uspjesnih, realnih ljudi.
Ono sto znam Manijaka, sve rega ljudi. Porodicni, normalni.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#280 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?
Najbolje navijac Zelje i Sarajeva
Zdrava zezancija, ko je gdje na tabeli, ko je koga na derbiju - moze.....
Neka bolesna - neka hvala....
Bar ova tema je jasna, kako je ko i za koga navijao.
Bar ova tema je jasna, kako je ko i za koga navijao.
- Butmiran
#281 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?
necko_hz wrote:https://youtu.be/2--F92cMYuk?t=69Butmiran wrote:Nisam stariji ali eto bar nešto. Gledao sam prije par godina klip na yt, nekad poslije samog završetka rata čini mi se, pred vječnom se pjeva "Sarajevo, Željo, Bog i Čaršija, neka živi Bosna naša država". Da li je neka grupa prije toga pjevala samo za jedan klub ne znam, pokušavao sam dugo naći taj klip poslije toga al' nikad mi nije uspjelo...
Eto da I to razriješimo.
- Butmiran
#282 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?
Samo da dodam još, ovo što se piše kako je jasno određeno ko za koga navija, radnička klasa, gospoda itd. To vjerovatno i jeste bilo tako nekad, danas nikakve veze nema.Sva moja raja, i navijači Sarajeva i Željezničara, svi smo u istim govnima. 
Jedino što je meni fascinantno je to da smo svi jedna raja, mahala, ali imamo totalno drugačije mentalne sklopove i svi imamo ogromno gađenje prema filozofiji drugog kluba kao da smo rasli u drugim državama u najmanju ruku a ne cijeli život zajedno...
Jedino što je meni fascinantno je to da smo svi jedna raja, mahala, ali imamo totalno drugačije mentalne sklopove i svi imamo ogromno gađenje prema filozofiji drugog kluba kao da smo rasli u drugim državama u najmanju ruku a ne cijeli život zajedno...
- supercali
#283 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?
Ja se sjecam da se pjevalo manijaci horde bog i carsija a nikako sarajevo zeljo... Jer je melodicnije nego drugo
- Butmiran
#284 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?
Moguće, davno sam gledao to pa se i ne sjećam. Uglavnom, isto je to.supercali wrote:Ja se sjecam da se pjevalo manijaci horde bog i carsija a nikako sarajevo zeljo... Jer je melodicnije nego drugo
- shalla
#285 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?
Stari bio željin bolesnik i vodio me na tekme otkako znam za sebe tako da sam do svoje 4. godine pratio samo želju
1984. smo se preselili sa Mihrivoda na Dobrinju i u ulici u koju sam se doselio su skoro sva raja bila bordo boje tako da sam se i ja uz njih prešaltao na Sarajevo. Što se tiče drugog dijela ove teme, nema teorije da se može generalizovati ko za koga navija. Sarajlija, došljak, bogat, siromašan, sandžaklija, fočak itd itd, tu stvarno nema nikakvog pravila. Ja sam recimo bio ubjeđen da su raja sa Grbavice po defaultu plava a raja sa Koševa bordo kad ono šipak, znam pravo puno raje sa Grbavice koja navija za Sarajevo a znam Bgm i raje koja živi pored stadiona a navija čitav život za želju...
Također, skontao sam, razmišljajući o ovoj temi, da je u mojoj famliji JNA puno uticala na izbor omiljenog kluba
Amidža služio vojsku u Mostaru pa gotivio Velež, tetak u Skoplju pa ga je uvijek najprije interesovalo kako igra Vardar itd itd...
1984. smo se preselili sa Mihrivoda na Dobrinju i u ulici u koju sam se doselio su skoro sva raja bila bordo boje tako da sam se i ja uz njih prešaltao na Sarajevo. Što se tiče drugog dijela ove teme, nema teorije da se može generalizovati ko za koga navija. Sarajlija, došljak, bogat, siromašan, sandžaklija, fočak itd itd, tu stvarno nema nikakvog pravila. Ja sam recimo bio ubjeđen da su raja sa Grbavice po defaultu plava a raja sa Koševa bordo kad ono šipak, znam pravo puno raje sa Grbavice koja navija za Sarajevo a znam Bgm i raje koja živi pored stadiona a navija čitav život za želju...
Također, skontao sam, razmišljajući o ovoj temi, da je u mojoj famliji JNA puno uticala na izbor omiljenog kluba
- Logovan
#286 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?
shalla wrote:Stari bio željin bolesnik i vodio me na tekme otkako znam za sebe tako da sam do svoje 4. godine pratio samo želju![]()
Također, skontao sam, razmišljajući o ovoj temi, da je u mojoj famliji JNA puno uticala na izbor omiljenog klubaAmidža služio vojsku u Mostaru pa gotivio Velež, tetak u Skoplju pa ga je uvijek najprije interesovalo kako igra Vardar itd itd...
-
Alkos
#287 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?
Što znači da ti nisi rođen u Sarajevu čim ti je takva priča...ultima_palabra wrote:Za Sarajevo uglavnom navijaju ljudi kojima je mjesto rodjenja jedino cime se mogu pohvaliti u zivotu. Plus par levata sa strane kojima su prodali tu pricu.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#288 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?
Jbg, pitar, a i kospicar ne bi trebala da bude uvreda. To je neki dio tradicije. Jedino da zeljovce pocnemo zvati cevabdzijeSarajmen wrote:Da, nikada se neće pogriješiti ako se nazove po klubu za koji navija, mislim neće biti provokacija. Ali uvijek je postojao i tako će i dalje biti, jedan dio koji ne ferma pravilnan izražaj već uživa u provociranju. Pojam kantičari je koristio dio navijača Sarajeva kada su datim brojem golova ''nakantali'' rezultatski Željezničar, ili im nagovještavali mogući rezultat u korist Sarajeva. Košpicari kao pojam se odnosi, ne tvrdim ali vjerovatno, na prisutnost grickanja košpica na utakmicama Željezničara. Ovi su navijače Sarajeva nazivali pitarima, vjerovatno su tako gledali na njihov ćejf da tokom utakmice meze pitu, najčešće burek zbog mesa koje je kompaktibilno uz neki čokanj ili pronesenu dozu alkohola. Ima tu i neke prikrivene simbolike, jer su u dalmaciji pojam ''pitar'' koristili da nazovu saksiju , žardinjeru ili lonac za cvjeće... aludirajući na taj način da je dio stanovnika Sarajeva nečijeTomahawk11 wrote:Najbolje navijac Zelje i Sarajeva![]()
Bar ova tema je jasna, kako je ko i za koga navijao.cvijeće. Mada, ima i zdrave logike u tom socijalno statusnom smislu, da su neke gazde sa Baščaršije a inače navijači Sarajeva, držale buregdzinice. Mi, pičuladija smo jedno vrijeme imali običaj proslavljati bitne pobjede Sarajeva na Baščaršiji, tačnije u buregdzinici ''Bosna'' gdje bi nam gazda podijelio pleh-dva pite
![]()
Prije je publika na stadionima bila znatno starija u smislu godina. Pojavom organizovanih navijačkih grupa se i u tom smislu stvari mijenjaju. Za neke na bolje, a za neke na gore. U svakom slučaju je fudbal prije bilo više igra, igra koju je sirotinja mogla da sebi priušti. a valjda je jasno da je to danas biznis.
- Logovan
#289 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?
Košpicar nije uvreda. Imaju svoj transparent što bude zakačen na sjevernoj tribini Grbavice (desna strana tribine).Tomahawk11 wrote: Jbg, pitar, a i kospicar ne bi trebala da bude uvreda. To je neki dio tradicije. Jedino da zeljovce pocnemo zvati cevabdzije
- zarko.filip
#290 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?
Mene su na prvi "veciti derbi" davne 1984 godine odveli Samir i Nedzad.Jos da znas kako je Sever pevao Musemiji "pesmu peva Marakana za Husrefa Muslimana".Kad vec prebrojavas po krvnim zrncima reci cu ti kakve su igracine igrale u Zvezdi.Sulejman Halilovic,Srebrenko Repcic,Husref Musemic,Refik Sabanadzovic.Zastozato wrote:Takodje sam uvijek mrzio Zvezdu, a ko je jos volio osim njenih navijaca. Kako se Zvezdi uvijek stimalo da bude prvak. Mali broj Bosnjaka je navijalo za Zvezdu, a vrlo malo ih je igralo u tom klubu. Neko rece za Dinamo da nije trebao biti u velikoj cetvorki. S tim se nikako ne slazem. Pogledajte koliko su puta bili drugi (Zvezda je morala biti prva), koliko puta su osvajali kup i koji su na vjecnoj tabeli. S pravom su pripadali velikoj cetvorki.
Jedino mi je zao sto Husrefov brat Vahidin nije dosao u Zvezdu jer bi bio strasan tandem Musemic-Dzajic.
- zarko.filip
#291 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?
zarko.filip wrote:Mene su na prvi "veciti derbi" davne 1984 godine odveli Samir i Nedzad.Jos da znas kako je Sever pevao Musemiji "pesmu peva Marakana za Husrefa Muslimana".Kad vec prebrojavas po krvnim zrncima reci cu ti kakve su igracine igrale u Zvezdi.Sulejman Halilovic,Srebrenko Repcic,Husref Musemic,Refik Sabanadzovic.Sead je po prici bio mnogo veci talenat i bolji fudbaler od Safeta ali alkohol i strogi Branko Stankovic.Zastozato wrote:Takodje sam uvijek mrzio Zvezdu, a ko je jos volio osim njenih navijaca. Kako se Zvezdi uvijek stimalo da bude prvak. Mali broj Bosnjaka je navijalo za Zvezdu, a vrlo malo ih je igralo u tom klubu. Neko rece za Dinamo da nije trebao biti u velikoj cetvorki. S tim se nikako ne slazem. Pogledajte koliko su puta bili drugi (Zvezda je morala biti prva), koliko puta su osvajali kup i koji su na vjecnoj tabeli. S pravom su pripadali velikoj cetvorki.
Jedino mi je zao sto Husrefov brat Vahidin nije dosao u Zvezdu jer bi bio strasan tandem Musemic-Dzajic.
- zarko.filip
#292 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?
Izvinjenje na duplom postu.
-
hAZNADAR
#293 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?
Pazi, nisam Sarajlija, samo prenosim moje utiske iz licnog poznanstva.sabina1 wrote:
Znači za Sarajevo ne navijaju radnici a za Željezničar ne navija viša klasa ?
Hvala.
Sarajevo - dice se starim sarajevskim prezimenom, porijeklo, SDA, navijaju usput i za Vrbanjusu, Vratnik.
Zeljeznicar - nemaju staro sarajevsko prezime unazad vise koljena, SDP, navijaju usput i za klubove susjednih drzava i vise konzumiraju alkohol.
Cast izuzecima
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#294 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?
Meni je jasno da su se neki sami opredijelili za Sarajevo ili Zelju, neki su to naslijedili od starijih clanova porodica. Jasno mi je da su u istoj kuci jedni navijali za Zelju, a drugi za Sarajevo.
Ali, moze li mi neko objasniti, kako rodjeni Sarajlija moze navijati za Dinamo, Partizan, Zvezdu... Meni to nikako nije jasno.. Rodis se u gradu koji ima dva dobra kluba, gradu koji ima svoj derbi, i navjijas za klub iz drugog grada?
Ali, moze li mi neko objasniti, kako rodjeni Sarajlija moze navijati za Dinamo, Partizan, Zvezdu... Meni to nikako nije jasno.. Rodis se u gradu koji ima dva dobra kluba, gradu koji ima svoj derbi, i navjijas za klub iz drugog grada?
- sinuhe
#295 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?
Pa nisu sad bas Zeljeznicar i Sarajevo bili dobri klubovi vec 'nakko kao Vojvodina i Radnicki.
- Edin H.
#296 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?
Kao sto i sada ljudi iz BiH navijaju za Liverpool. Manchester United ili Manchester City.plain vanilla wrote:Meni je jasno da su se neki sami opredijelili za Sarajevo ili Zelju, neki su to naslijedili od starijih clanova porodica. Jasno mi je da su u istoj kuci jedni navijali za Zelju, a drugi za Sarajevo.
Bila ozbiljna liga, Sarajevo i Zeljo ipak nisu bili klubovi velike cetvorke koji su vecinom osvajali prvenstva, igrali velike evropske utakmice, igraci mahom igrali u reprezentaciji, cesto bili na televiziji. Pa znas li ti recimo koliko je jedan Dzajic donio navijaca Crvenoj Zvezdi? Pa Horde Zla su isle sa Delijama u Beograd na utakmicu protiv Milana, recimo, ljudi bili zeljni velikih urakmica. Bilo je pojedinaca koji su gledali i na "nacionalni" predznak kluba, ali to zasigurno nije bilo na nivou o kome Nele prica. Moj prjatelj iz razreda koji je poginuo na Vracama, kao pripadnik Vojske RS od samoga pocetka, se npr. kunuo u Papeta i FK Sarajevo, dok sa druge strane poznajem dosta Muslimana koji su navijali za klubove iz Beograda. Cesto su ljudi navijali za jedan od "vecih" klubova, a uporedo isli na utakmice Zeljeznicara ili Sarajeva, u ovisnosti koji im je od ovih klubova bio blizi, drazi ili simpaticniji.
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#297 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?
Ma jasno je meni da budes simpaziter nekog svjetskog kluba tipa JuventusaEdin H. wrote:Kao sto i sada ljudi iz BiH navijaju za Liverpool. Manchester United ili Manchester City.plain vanilla wrote:Meni je jasno da su se neki sami opredijelili za Sarajevo ili Zelju, neki su to naslijedili od starijih clanova porodica. Jasno mi je da su u istoj kuci jedni navijali za Zelju, a drugi za Sarajevo.
Bila ozbiljna liga, Sarajevo i Zeljo ipak nisu bili klubovi velike cetvorke koji su vecinom osvajali prvenstva, igrali velike evropske utakmice, igraci mahom igrali u reprezentaciji, cesto bili na televiziji. Pa znas li ti recimo koliko je jedan Dzajic donio navijaca Crvenoj Zvezdi? Pa Horde Zla su isle sa Delijama u Beograd na utakmicu protiv Milana, recimo, ljudi bili zeljni velikih urakmica. Bilo je pojedinaca koji su gledali i na "nacionalni" predznak kluba, ali to zasigurno nije bilo na nivou o kome Nele prica. Moj prjatelj iz razreda koji je poginuo na Vracama, kao pripadnik Vojske RS od samoga pocetka, se npr. kunuo u Papeta i FK Sarajevo, dok sa druge strane poznajem dosta Muslimana koji su navijali za klubove iz Beograda. Cesto su ljudi navijali za jedan od "vecih" klubova, a uporedo isli na utakmice Zeljeznicara ili Sarajeva, u ovisnosti koji im je od ovih klubova bio blizi, drazi ili simpaticniji.
Jasno mi je i da odes na utakmicu kad tim iz /tada tvoje/ zemlje igra s Milanom i navijas za taj klub. Mada nisam navijac ni Sarajeva ni Zelje, ako igraju neku europsku utakmicu, rado bih gledala i naravno da bih navijala za njih.
Ali da pored zivog Zelje i Sarajeva iz svog grada, odaberes neki drugi klub..nije mi jasno, pa dzabe
- muha_sa
#298 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?
meni je jasno, al neću sebi veče da kvarimplain vanilla wrote:
Ma jasno je meni da budes simpaziter nekog svjetskog kluba tipa Juventusai sl.
Jasno mi je i da odes na utakmicu kad tim iz /tada tvoje/ zemlje igra s Milanom i navijas za taj klub. Mada nisam navijac ni Sarajeva ni Zelje, ako igraju neku europsku utakmicu, rado bih gledala i naravno da bih navijala za njih.
Ali da pored zivog Zelje i Sarajeva iz svog grada, odaberes neki drugi klub..nije mi jasno, pa dzabe
uzgred
-
kakonako
#299 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?
I meni je Muha.I uzgred,bio sam na onoj utakmici s "Mancesterom".To se ne zaboravlja.
- muha_sa
#300 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?
kakonako wrote:I meni je Muha.I uzgred,bio sam na onoj utakmici s "Mancesterom".To se ne zaboravlja.