Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post Reply
razonoda

#276 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by razonoda »

hrle1976 wrote:
mO k3 wrote:
prog321 wrote:

Sta je tacno lose u nasim bolnicama ?
Moras i na zapadu platiti svaki doktorski pregled.
gdje to?
Evo par primjera: Svicarska gdje bez debelo skupog osiguranja mozes se slikati. U Norveskoj svaki posjet kod doktora kosta blizu 20€. U Svedskoj isto sa dodatkom da hrana za pacijente nije dzaba. Sve na kraju platis. U Ceskoj sve ozbiljnije placas debelo ako nemas jako skupog osiguranja, koje je za dzep prosjecnog radnika ipak luksuz.
:roll: Zasto mislis da zdr.osiguraje treba biti besplatno. Mozda bi trebala biti i hrana, izlasci , auto. Platio ti iz svog djepa, ili ti ga odbiju od bruto prihoda, isto ti ga dodje.
Mjeseno izdvajas par stotina $ ili eura, i to su ubrajas u troskove zivota. Ako si sretan ,pa te zdravlje dobro sluzi, a i ti se za to potrudis, pa ne pusis, ne pijes , jedes zdravo... nemas dodatnih troskova.
Fudo387

#277 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by Fudo387 »

Dobro ljudi, za svaku pohvalu je to sto ste zadovoljni uslugama bosanskohercegovackog zdravstva. Drago mi je da je to na zadovoljavajucem nivou.
Samo, sad mi nije jasno, malo me buni, ako je to zaista tako, zasto svako malo treba prikupljati pare za nekog kome je hitno potrebno lijecenje vani?
karanana

#278 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by karanana »

a otkud to da je zdravstvo kod nas besplatno? nemam platnu listu pred sobom ali iz sjecanja bih rekao da se oko 25% moje neto plate odvaja na zdravstvo. to je vjerovatno vise nego sto bih platio negdje na zapadu zdravstveno osiguranje. i za ono sto platim sigurno ne dobijem ono sto bih trebao dobiti i sto dobija neko na zapadu.
prog321

#279 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by prog321 »

__
Last edited by prog321 on 30/04/2015 20:36, edited 1 time in total.
prog321

#280 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by prog321 »

suadfor wrote:
prog321 wrote:Besplatno zdrastvo i skolstvo od rodjenja u BiH.
Zdravi, mladi i obrazovani se otisnuli u svijet. I da ne vrate nista drzavi koja im je sve to ponudila ? WTF ?
Poslati im racun tamo gdje zive, i ako ne plate, zabraniti ulazak u BiH. :-D
besplatno? na kakvim si ti drogama :D
Odkad placas srednju i osnovnu skolu ili zdrastvo za maloljetnu djecu ?? ??
razonoda

#281 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by razonoda »

Kazu da je besplatno ili bolje receno pristupacno svakom Kanadjaninu. Jeste , al se to odbije od bruto plate. I sto je najveselije , kad hoces neki specijalisticki pregled , cekas po pola god.
U usa je skuplje , al kat ti treba sta max 7 dana.
palermo

#282 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by palermo »

O dobre teme, samo naslov nije dobar, trebao bi biti, čiji je veći......
Fudo387

#283 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by Fudo387 »

razonoda wrote:Kazu da je besplatno ili bolje receno pristupacno svakom Kanadjaninu. Jeste , al se to odbije od bruto plate. I sto je najveselije , kad hoces neki specijalisticki pregled , cekas po pola god.
U USA zavisi od hitnosti slucaja, medjutim nista se ne ceka vise od max par sati, bar kad su ta cuda MRI, CT i sl u pitanju.
Cekanje za pregled u ER ne prelazi vise od 20 minuta maximalno. Racun kad dobijes, ako nemas osiguranja, pa...bjezi nazad u Bosnu. :mrgreen:
karanana

#284 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by karanana »

dobro ali kakve sve ovo ima veze sa temom?
pratio sam temu prvih par stranica i bila mi je interesantna sa ekonomse strane, vratim se nazad i vidim mjerenje ciji je veci. kako se promjeni ritam teme?
Fudo387

#285 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by Fudo387 »

karanana wrote:dobro ali kakve sve ovo ima veze sa temom?
pratio sam temu prvih par stranica i bila mi je interesantna sa ekonomse strane, vratim se nazad i vidim mjerenje ciji je veci. kako se promjeni ritam teme?
pa jebo te, ti i kata ti stranice meljete o zdravstvenim uslugama u BiH i vani, i sad odjednom odkud ciji je veci?
prog321

#286 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by prog321 »

Ja svoj mjerim i kad treba i kad ne treba. DZe problem ? :-D
karanana

#287 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by karanana »

Fudo387 wrote:
karanana wrote:dobro ali kakve sve ovo ima veze sa temom?
pa jebo te, ti i kata ti stranice meljete o zdravstvenim uslugama u BiH i vani, i sad odjednom odkud ciji je veci?
imam tacno dva posta po tom pitanju u zadnjih pola stranice i to je to. cim sam dosao odgovorio kati na "kvalitet" naseg zdravstva i onda se zapitao kakve to ima veze sa temom.
razonoda

#288 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by razonoda »

Fudo387 wrote:
razonoda wrote:Kazu da je besplatno ili bolje receno pristupacno svakom Kanadjaninu. Jeste , al se to odbije od bruto plate. I sto je najveselije , kad hoces neki specijalisticki pregled , cekas po pola god.
U USA zavisi od hitnosti slucaja, medjutim nista se ne ceka vise od max par sati, bar kad su ta cuda MRI, CT i sl u pitanju.
Cekanje za pregled u ER ne prelazi vise od 20 minuta maximalno. Racun kad dobijes, ako nemas osiguranja, pa...bjezi nazad u Bosnu. :mrgreen:
:-D Ne moras bjezati --daju ti da placas na rate, nesto bolnica pokrije,al zbog dobrog--kredita--je pozeljno da platis.
GeeTnT

#289 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by GeeTnT »

Dobar je zdravstveni sistem...odličan..

Stomatologija....popravka zuba, izbjeljivanje, čišćenje.....fakat jeftino..

Plastična kirurgija...ono kad dovedeš trebu da joj podignu sise i napucaju usne.....

Kardiovaskularna u Tuzli...extra, za komplet preglede platiš 128 KM i dijagnoza na CD-u na tri jezika...potpis Kabil

Ginekologija...ma dobra (kata je objasnila)

......

eee sad nebi valjalo da neko napiše koliko se čeka na ultrazvuk štitne po 6 mjeseci... ili nedajbože na kemoterapiju uz 3000 KM po jednoj tableti.
Fudo387

#290 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by Fudo387 »

razonoda wrote:
Fudo387 wrote:
:-D Ne moras bjezati --daju ti da placas na rate, nesto bolnica pokrije,al zbog dobrog--kredita--je pozeljno da platis.
Ma znam, zezam se za bjezaniji u Bosnu...ku's tamo, vidis da bi me najradije na mjesec ispalili da kako mogu. :lol:
agnostic_front

#291 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by agnostic_front »

:lol: :lol: sad i zdravstvo haman bolje u Bosni nego na Zapadu :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

e svašta će čovjek ovdje pročitati.
prog321

#292 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by prog321 »

Nije zdrastvo lose u BiH. To smo kompletirali.
Nego, kakvo je stanje sa kucama na zapadu. Raste li vrijednost uopste ?
Ramisljao sam da kupim jednu od pola miliona Eur i da imam milion do kraja godine. :-D
Walther

#293 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by Walther »

KatarinaKosaca wrote:Kao prvo 50Km i nije puno za takve bogataše :D
a kao drugo i istinito, nitko ti neće i ne smije tražiti, drugo je ako sam daš. NIkad nisam dala feninga, a imam punu zdravstvenu uslugu. Ne idem uopće privatnim lječnicima, jer nema potrebe. Imam odličnu liječnicu opće prakse, radi kao u tvornici na traci, svakom se posveti itd. Imam odlučnog ginekologa, sve preko zdravstvnenog. Nutricioniste također imamo besplatno, a vani se plaćaju. Pregled, ultrazvuk, sve.. i ne čeka se mnogo. Tako da si uzeo potpuno pogrešan primjer, odnosno pojma nemaš o stanju u BIH.
Nisam govorio o sebi ili nama.... Placaju svi. Cak I da meni 50KM nije puno nekima sigurno jeste. Naravno da ti niko na kaze da zeli novac vec ti da do znanja ce se desiti ako novca nema. Pa ti odluci. I govorim iz vlastitog iskustva. Inace ne sumnjam da je stanje u bh zdravstvu fantasticno.
Walther

#294 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by Walther »

prog321 wrote:Nije zdrastvo lose u BiH. To smo kompletirali.
Ramisljao sam da kupim jednu od pola miliona Eur i da imam milion do kraja godine. :-D
za pola miliona eur ce dobiti sipak od kuce :wink:
insomnia78

#296 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by insomnia78 »

Nije bolan on
Ovaj prog321 je ilamija
prog321

#297 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by prog321 »

Walther wrote:

Ha ?
To sam samo mislio na kaparu. Ostatak naravno od banke :-D
Last edited by prog321 on 30/04/2015 22:10, edited 1 time in total.
Walther

#298 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by Walther »

prog321 wrote:
KatarinaKosaca wrote:
insomnia78 wrote:Ovdje samo fali ona @amiremira koja je isto tako u nebo uzdizala bosansko zdravstvo a pljuvala po svedskom
Dok se nije razbolila, tad je ekspresno "zapalila" za Svedsku
De ba ljudi
Vjeruj mi da je u zdravstvu bolje zadnjih godina. Zato i kažem da se trebao uzeti drugi primjer. Na primjer, neimanje istih mogćnosti pri zapošljavaju u javni sektor, ili stranačko zapošljavanje čak i portira. Ali glede zdravstva ne otima ti nitko pare. Sad što naš narod nosi hedije , koverte i parfeme to nije do liječnika..
I nisam nikakvu privatnost iznosila kad sam rekla kojem liječniku idem, valjda svaka žena treba da ide i ide ginekologu redovno :D
Dijasporci bacaju lazi i babaroga price. Cuj ti njih, doktor se pisa u hodniku? :lol: Bogte, kao da smo u Africi.
Nasi doktori u Tuzli i Sarajevu rade transplant srca i ligamenata. Mozda je u proslosti bio horor, ali nase zdrastvo se danas ne razlici od onog vani.
I cuj ti price. 240 Euro za lijekove i kapak. Pa ni kod nas ne potrosis 480 maraka godisnje na lijekove, osim ako si smrtni slucaj, :-D
Kasta rade... Gdje ono zavrsio Alija na kraju? Tihic? Vise manje ko god moze? Inace se radi o jako poznatom doktoru i ako ti nije poznato njegovo ponasanje onda ti nisi ni blizu Krajine. Znam zasto se tako ponasa tako da ga ne zelim imenovati, a znaju i drugi.
stakasa

#299 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by stakasa »

insomnia78 wrote:Nije bolan on
Ovaj prog321 je ilamija
prog321 mi je a ignore pa i ne znam puno o njemu. Joj sta je fudo tema sjebo
Walther

#300 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH

Post by Walther »

prog321 wrote:
Walther wrote:

Ha ?
To sam samo mislio na kaparu. Ostatak naravno od banke :-D
a jel? ako zelis milionce od banke onda ces morati naci negdje 3mio eurica nekretninu kao pokrice :thumbup:
Post Reply