1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post Reply

Genocid se desio:

DA
120
75%
NE
41
25%

Total votes: 161

Sanjarko

#276 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by Sanjarko »

Cybernetic wrote:
Vizionar 1985 wrote: Pa i to je bio rat što su Turci radili.
Ginulo se na svi stranama.
Deder mi odgovori na ovo
Vizionar 1985 wrote:
Prvo 250.000 pa 500.000 pa 750.000 pa 1.000.000 pa 1.500.000
Šta je sa Turcima i ostalim Muslimanima koje su roknuli Armenci i Njihova brača Ortodoksni Krščani i ostali Krščani.
Pola balkanske populacije Muslimana istrijebili u Hrvatskoj,Bosni,Srbiji,Mađarskoj,Rumuniji,Bugarskoj,Makedoniji,Albaniji,Grčkoj,Rusiji i ostatku Azije,Evrope, i Afrike.
Milione Muslimana ubili,ubijali,opljačkali,pljačkali,protjerali,silovali žene,palili žive,nabijali na kolce i krstove žive,klali žive,mučili itd.
Nisu džaba Vlad Tepeša Drakulusa nazvali Vlad nabijač jer je žive ljude sve od žena djece mlado staro nabijao na kolce i razapinjao na krstove.
Ne znam za ni jednog Turčina ili Muslimana tada da su nabijač nazvali.
Jedino se Krščani Hajdučijom ponose.
Hajduk=Drumski razbojnik,pljačkaš,ubica,silovatelj itd.
Znate valjda svi na forumu priču o Alibabi i 40 Hajduka.
Za Krščane Hajduk=Junak,Junačina
i ovo
Što Turci ako su toliko genocidni nisu sve Ne Turke i Nemuslimane pobili i protjerali sa prostora pod njihovom kontrolom od 1.000-500 godina kontrole.
Španjolci su za manje od stolječa sve Muslimane Iberije istrijebili i skoro sve Indijance po Američkim kontinentima.
Danas u doba informacija čudi me da svemu što vam mediji i elite sile vjerujete
Kakve bljuvotine...

Varas se ako mislis da cu ja sada cijeli dan provest raspravljajuci sa tobom. Tema je genocid koji su pocinili mladoturski (nacionalisticki) generali i njihovi politicki sponzori. Tko je molim te izvrsio genocid nad Turcima ili balkanskim muslimanima? Tko je to istrijebio pola balkanskih muslimana? Vlad Tepes je vladao u 15. stoljecu. Tada nije bilo Zenevske konvencije. Nabijanje na kolac nije njegov izum niti se samo on tom praksom sluzio. To su cinili i drugi vladari u njegovo doba, krscanski i muslimanski. Opet ponavljam, nitko u Americi ne negira genocid nad Indijancima. To su opcepoznate cinjenice. Ajd sada mi ispricaj pricu o 10 genocida nad Bosnjacima kojih je prije toga bilo 50 milijuna pa su mogli prezivjeti toliko genocida....
Uči,čitaj
U današnje doba interneta imaš sijaset(mnogo) dokumenata pa češ viditi da nisu bljuvotine nego istina.
gospodja profiterka

#277 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by gospodja profiterka »

valensija wrote:Turska osudila Putinovu izjavu

IZVOR: TANJUG

Ankara -- Turske vlasti odbacile su i osudile izjavu ruskog predsednika Vladimira Putina da su masovna ubistva Jermena u vreme Otomanske imperije genocid.

Image

"Kad se uzmu u obzir masovna ubistva i progoni koje je Rusija vršila na Kavkazu, u centralnoj Aziji i istočnoj Evropi tokom prošlog veka... mislimo da bi baš ona trebalo najbolje da zna šta je genocid i koje su njegove zakonske dimenzije", navodi u saopštenju tursko MInistarstvo spoljnih poslova, prenosi Rojters.
Čudi me Putin u ovoj stvari.
Sanjarko

#278 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by Sanjarko »

gospodja profiterka wrote:

Ankara -- Turske vlasti odbacile su i osudile izjavu ruskog predsednika Vladimira Putina da su masovna ubistva Jermena u vreme Otomanske imperije genocid.

Image

"Kad se uzmu u obzir masovna ubistva i progoni koje je Rusija vršila na Kavkazu, u centralnoj Aziji i istočnoj Evropi tokom prošlog veka... mislimo da bi baš ona trebalo najbolje da zna šta je genocid i koje su njegove zakonske dimenzije", navodi u saopštenju tursko MInistarstvo spoljnih poslova, prenosi Rojters.
Šta te ima čudit.
Oni su prijatelji samo jedni drugima.
Glumci/hipokriti/licemjeri/lažovi
Vitezanin

#279 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by Vitezanin »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ja na postavljeno pitanje nisam odgovorio ni sa DA niti sa NE jer sam legalist, tj. dok neka nezavisna komisija ili sud ne donesu svoje mišljenje o tom zločinu ja neću reći da je genocid ili nije. Zločin sam po sebi je velikih razmjera i zbog pijeteta prema tim žrtvama treba se suzdržati dnevno-političkog prepucavanja.

Sa druge strane neko je ranije naveo na ovim stranicama da se Armenija protivi toj nekoj arbitraži što je tražila Turska po pitanju ovih dešavanja i zločina. Isto tako volio bih pročitati i izvore iz Turske o tim dešavanjima ali kako ne govorim Turski nisam našao gotovo ništa. Volio bih ako neko ima na Engleskom ili Njemačkom da postira informacije i iz Turskih izvora jer ja o tim dešavanjima jako malo znam kao i 99% ljudi koji piše na forumu.

Kao što sam rekao o Armeniji iz prve ruke znam veoma malo, nikada nisam bio tamo, ali informacija koju sam dobio od prijatelja koji je prije desetak godina bio u Armeniji kao jedan od OSCE uposlenika govore sljedeće. Čovjek kaže da su Armenci veliki nacionalisti, mržnja prema Turcima je otvorena čak i kod visokoobrazovanih ljudi i kod političara. Slična jela koja imaju kao Turci, recimo kebab, uvijek naglase da je to autentično Armensko jelo...itd. Uvijek naglašavaju tu neku autentičnost, smatraju se najboljim kršćanima, smatraju da se na planini Ararat (nalazi se na grbu Armenije) zaustavila Noina arka te da su oni izvorni potomci Noa-e...itd. Meni je to tada bilo pomalo smiješno ali Armenija mi je bila tako daleko i strano da se nisam posebno zanimao za to.

Pitanje, ko je i kada bio u Armeniji od forumaša, pogotovo ovih koji su najglasniji u tvrdnjama o genocidu? Može li potvrditi ove navode ili je to samo subjektivni doživljaj jedne osobe?
Nisam bio, ali imam prijateljicu u Armeniji i čini mi se da dosta znam o njima.

U pravu si, u pitanju su veliki nacionalisti, ništa manji od Gruzijaca, Azera, Turaka i nas na Balkanu. Ne iznenađuje ako se uzme sve u obzir, politika, geografija i povijest.

Tvrdnje za hranu stoje kao i za muziku (spor s Azerima), nacionalne plesove i sve te stvari. Ti narodi su baš poput balkanskih toliko slični iako ne govore slične jezike niti slijede istu religiju (isto kao mi), ali to naravno nikad ne bi priznali i tvrde da su najbolji (vječiti kompleks malih naroda).

Mrze Turke i Azere i Azeri mrze njih (mržanja između ovh naroda je nešto što ja apsolutno ne mogu mjeriti ni s čim, mi smo na Balkanu za njih zapravo primjer ljubavi i sloge). Imaju zatvorene granice s Azerbejdžanom i Turskom i to puno govori također.

U stvarnosti, odnosi s Turcima su nešto "normalniji" jer se s nekim mora trgovati, makar ilegalno. Ali ti odnosi na visokom nivou nikada neće biti riješeni dok se ne riješi ono što se desilo prije 100 godina. Ovdje je i stvar s Azerbejdžanom s kojim je Armenija faktički i dalje u ratu i na svaki pokušaj pomirenja između Armenaca i Turaka se Turska mora povući jer Azeri imaju naftu, u bratskim su odnosima s Turcima i imaju keca u rukavu. Status quo je jedino što ja ovdje vidim kao moguću opciju. Stvari bi možda bile drukčije da Azeri i Armenci imaju normalne odnose, a to su Armenci više zejeb.... stvari bukvalno okupirajući teritorij druge države i Azeri tu ne mogu ništa uraditi iako su na papiru daleko nadmoćniji.

Da stvar između Armenaca i Azera bude jasnija, pa oni su na Eurosongu "zaratili" prije par godina: azerska policija je par mjeseci poslije jednog Eurosonga privodila ljude a razgovor u Azerbejdžanu koji su glasali za Armeniju jer su time "ugrozili državnu bezbjednost", a Armenci su tokom jednog glasanja nalijepili na pozadinu neke figure , stećke ili šta već, koji se nalaze u Azerbejdžanu (tj Karabahu) predstavljajući ih kao armensku baštinu.

Što se tiče Ararata, prije genocida srž armenske države je zapravo bio zapadno od onoga što je danas Armenija. Da skratim, budući da su skoro svi Armenci tad pobijeni ili protjerani, njihova nova država je faktički "premještena" što je meni samo još jedan dokaz da se dogodio genocid.
cyprus

#280 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by cyprus »

Mislim da su rezultati ankete za pohvalu... 3/4 forumaša koji su glasali nisu negatori genocida :thumbup:

Naravno, imamo i 1/4 žestokih licemjera, ali to nije nikakva novina...
Vitezanin

#281 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by Vitezanin »

Image

Turski državni vrh će se morati naviknuti na ovo jer će sve češće ono što se dogodilo biti nazivano genocid.

To što se drugi narodi ne spominju u konteksu genocida iako se dogodio nad njima je stvar političke moći - oni nemaju političku moć i lobije kao Armenci. Onaj ko misli da je stvar priznavanja genocida samo moralno pitanje grdno se vara jer su tu u pitanju više političke igre.

Turci su zapravo sami sebi zabili nož u leđa jer upravo su potomci protjeranih i pogubljenih Armenaca najjači lobisti na zapadu. A ti potomci ne bi tamo bili da im preci nisu pobijeni.
Bodkin

#282 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by Bodkin »

__Phoenix__ wrote:Obilježavanje Genocida na Armenima postaje politička igra s ciljem zadržavanja, sputavanja Turske kao najbrže rastuće ekonomske i političke "sile" u evropi.
politicka sila i to jos u evropi :lol: :lol:
Opetja033

#283 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by Opetja033 »

Image
Vitezanin

#284 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by Vitezanin »

I Armenci su uzeli simboliku cvijeta za obilježavanje:

Image
fosna2014

#285 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by fosna2014 »

Opetja033 wrote:Image
Ko je taj Ragib i sta mu znaci taj znak?
fosna2014

#286 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by fosna2014 »

Vitezanin wrote:I Armenci su uzeli simboliku cvijeta za obilježavanje:

Image
Image
Sanjarko

#287 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by Sanjarko »

cyprus wrote:Mislim da su rezultati ankete za pohvalu... 3/4 forumaša koji su glasali nisu negatori genocida :thumbup:

Naravno, imamo i 1/4 žestokih licemjera, ali to nije nikakva novina...
Što sam licemjer jer ne vjerujem svemu što mi serviraju elite,močnici,pobjednici,zavjerenici,mediji itd.
Pljujete po Turcima Turci ono Turci ovo a negirate milione pobijenih Turaka,Muslimana i Pro Turskih orjentisanih Armena od istih tih Armenaca,Rusa,i ostalih Krščana.
It_is_a_Leclerc

#288 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by It_is_a_Leclerc »

Opetja033 wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:Lijepo je Fevzija Mostarac napisao u jednoj pjesmi o Turcima tog vremena

"Turčin nema amela
krivda pravdu zamela"

Onda su ga "braća Turci" odveli u neku pećinu i udavili.
Fevzija Mostarac :lol: :lol:

Ako vec zelis da se igras intelektualca prvo nauci ko je tvorac te pjesme prije nego se ovako provalis.
Lapsus calami klasično. Mogao si to zaključiti i iz opisa smrti, ako znaš kako je prošao Ilhamija, a kako Mostarac. Al' eto. Bitno je malo ispravljati. U svakom slučaju - mea culpa.

I dalje ne mijenja istinu - genocid se desio. Njegovi negatori su zapravo isto kao i neki Radovan iz Vlasenice, Mihajlo iz Obrenovca ili Dragan iz Banja Luke.
Opetja033

#289 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by Opetja033 »

It_is_a_Leclerc wrote:
Opetja033 wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:Lijepo je Fevzija Mostarac napisao u jednoj pjesmi o Turcima tog vremena

"Turčin nema amela
krivda pravdu zamela"

Onda su ga "braća Turci" odveli u neku pećinu i udavili.
Fevzija Mostarac :lol: :lol:

Ako vec zelis da se igras intelektualca prvo nauci ko je tvorac te pjesme prije nego se ovako provalis.
Lapsus calami klasično. Mogao si to zaključiti i iz opisa smrti, ako znaš kako je prošao Ilhamija, a kako Mostarac.
Pa ni opis smrti nije tacan. :)
Cybernetic

#290 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by Cybernetic »

.
Last edited by Cybernetic on 09/10/2015 14:59, edited 1 time in total.
gospodja profiterka

#291 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Vitezanin wrote:

Image

Turski državni vrh će se morati naviknuti na ovo jer će sve češće ono što se dogodilo biti nazivano genocid.

To što se drugi narodi ne spominju u konteksu genocida iako se dogodio nad njima je stvar političke moći - oni nemaju političku moć i lobije kao Armenci. Onaj ko misli da je stvar priznavanja genocida samo moralno pitanje grdno se vara jer su tu u pitanju više političke igre.

Turci su zapravo sami sebi zabili nož u leđa jer upravo su potomci protjeranih i pogubljenih Armenaca najjači lobisti na zapadu. A ti potomci ne bi tamo bili da im preci nisu pobijeni.
Ma to je sve tačno, ali čudi me Putin.
fosna2014

#292 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by fosna2014 »

Cybernetic wrote:
fosna2014 wrote:
Turski fasisticki politicar i osnivac MHP-a Alparslan Türkeş. A taj znak se zove "vuciji pozdrav", simbol "Sivih vukova", clanova njegove stranke.
Hvala.

Ta stranka i danas postoji. Kakvi su njihovi ciljevi u sadasnjoj Turskoj? Turska Turcima?
Vitezanin

#293 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by Vitezanin »

@ gospodja profiterka, ma igra samo realpolitički jer ima dobre odnose i s Turskom i Armenijom. A Turska naravno mora izaći u javnost s osudom jer se to očekuje. Neće ovo ništa promijeniti u odnosima Turske i Rusije. Uostalom, Rusija je već davno priznala ovo kao genocid i opet su imali ok odnose s Turskom.
Sanjarko

#294 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by Sanjarko »

Cybernetic wrote:
fosna2014 wrote:
Turski fasisticki politicar i osnivac MHP-a Alparslan Türkeş. A taj znak se zove "vuciji pozdrav", simbol "Sivih vukova", clanova njegove stranke.
Masonerija
Cybernetic

#295 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by Cybernetic »

.
Last edited by Cybernetic on 09/10/2015 14:59, edited 1 time in total.
tandmand

#296 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by tandmand »

It_is_a_Leclerc wrote: 4. Pronaći informacije o tome kako na Armene nekad, a i danas gledaju Turci. Hint - isto kao što Srbi gledaju na Bošnjake ("izdali veru pradedovsku", "uvek nam zabijali nož u leđa", "guje u njedrima") itd.
Tako su nacisti kao uvod u holokaust krenuli sa panjkanjem Zidova, kako su oni krivi za poraz u I svj. ratu, jer su subverzivno djelovali protiv Njemacke ...
fosna2014

#297 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by fosna2014 »

Cybernetic wrote:
fosna2014 wrote: Hvala.

Ta stranka i danas postoji. Kakvi su njihovi ciljevi u sadasnjoj Turskoj? Turska Turcima?
Pa njihov osnivac se oslanjao na fasisticki idealizam kakav je propagirao Giovanni Gentile, Mussolinijev ministar prosvjete i glavni ideolog. Turski fasisti ne zastupaju nekakav rasisticki nacionalizam (jer su Turci mjesavina svega i svacega) nego kulturalni panturkizam ili turanizam i Veliku Tursku od Balkana do Kine. Prema njima u Turskoj nema nikakvih manjina. To su sve Turci, a Kurdi su grcka podvala. :lol: Evo i lista koga sve mrze: Kurde, Armence, Grke, komuniste, cioniste (i ostatak Jevreja), masone, Zapad itd. Dakle standardna lista ultradesnicara.
Zar tako razmislja stvarno 5,5 mio. Turaka?
Bodkin

#298 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by Bodkin »

fosna2014 wrote:
Cybernetic wrote:
fosna2014 wrote: Hvala.

Pa njihov osnivac se oslanjao na fasisticki idealizam kakav je propagirao Giovanni Gentile, Mussolinijev ministar prosvjete i glavni ideolog. Turski fasisti ne zastupaju nekakav rasisticki nacionalizam (jer su Turci mjesavina svega i svacega) nego kulturalni panturkizam ili turanizam i Veliku Tursku od Balkana do Kine. Prema njima u Turskoj nema nikakvih manjina. To su sve Turci, a Kurdi su grcka podvala. :lol: Evo i lista koga sve mrze: Kurde, Armence, Grke, komuniste, cioniste (i ostatak Jevreja), masone, Zapad itd. Dakle standardna lista ultradesnicara.
Zar tako razmislja stvarno 5,5 mio. Turaka?
buduci da turaka ima oko 80 miliona, to mu ga dodje 7%. poredjenja radi 20% austrijanaca je glasalo za mrtvog fasistu koji bi sve strance nabio nogom iz zemlje ili poslao u konc logore
gospodja profiterka

#299 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Vitezanin wrote:@ gospodja profiterka, ma igra samo realpolitički jer ima dobre odnose i s Turskom i Armenijom. A Turska naravno mora izaći u javnost s osudom jer se to očekuje. Neće ovo ništa promijeniti u odnosima Turske i Rusije. Uostalom, Rusija je već davno priznala ovo kao genocid i opet su imali ok odnose s Turskom.
OK, ali tako ide na mlin zapadu u trenutku kad zapadu pokazuje srednji prst na svakom polju. Kako god okreneš, ne kontam.
fosna2014

#300 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by fosna2014 »

buduci da turaka ima oko 80 miliona, to mu ga dodje 7%. poredjenja radi 20% austrijanaca je glasalo za mrtvog fasistu koji bi sve strance nabio nogom iz zemlje ili poslao u konc logore
Radi se o 5,5 mio. glasaca!!! Dakle radi se o 15% stanovnika Turske, a kako djecu odgajaju ...hmm :(
Post Reply