posto si post naknadno izmjenio, i odgovor dobijas naknadno.
pola ili vise od pola struje u bih se pravi u termoelektranama. mi smo kao drzava prije par godina potpisom na ugovor o evropskoj energetskoj zajednici obavezali se, izmedju raznih drugih stvari, i na ispunjavanje ekoloskih standarda u TE do 1 januara 2018., a to znaci ugradnju filtera i desumporizacije.
ali tu postoji mali problemcic. da bismo ugradili te filtercice na cetiri termoelektrane treba nam malesnih oko milijardu maraka. mi te pare nemamo niti cemo ih ikada imati niti se isplati tolike pare ulagati u prastare elektrane tako da bi mi postujuci vlastite potpise sve 4 TE trebali zatvoriti za 3,5 godine.
mi to naravno necemo uraditi, eu ce malo srati, ali ionako ne znaju sta da s nama rade.
ali i kada zajebemo njih ne mozemo zajebati rodni list jer su nase elektrane prestare, a za koju godinu ce vise vremena provoditi u remontu nego u radu.
zato se i govori o bloku 7 u tuzli koji nece nista povecati proizvodnju jer je to zamjenski blok tj. cim, kada i ako on proradi odmah ce ugasiti neki od postojecih starih blokova.
ali da bi se napravio blok 7 imamo novi problemcic u vidu 1,6 milijardi markica da ga napravimo. pogadjas, mi te pare nemamo.
nakon "bezbroj" zainteresovanih, jedina ponuda je bila kineska o kreditiranju s kojima je potpisan nacelan dogovor o finansiranju, a da li ce se potpisati i konacni to cemo tek da vidimo.
u kreditnu sposobnost kineza uopste ne sumnjam, ali imam utemeljenu rezervu prema uslovima koje je postavila ep bih (vlasnistvo plus odredjivanje cijene struje), jer nisam bas previse uvjeren da ce neko pod tim uslovima dati 1,5 milijardi na 20-30 godina, a ako te zanima mogu ti i detaljnije obrazloziti zasto, ali ne veceras jer mi je malo mrsko pisati, a i kasno je.