Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
OldMayor

#276 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by OldMayor »

madner wrote:Pitanje za Hrvate nije koliko naplate od putarine, nego koliko vise turista dodje zbog autoceste.
Upravo tako.

Nije mi jedan stranac rekao da su nam putevi haos, da propici kroz sloveniju, hrvatsku za sekundu i onda udje u BiH ko puz...

A jbg stranac nije navikao da divlja, on ako vidi 70 ogranicenje on vozi max 75-80. I onda dodje neki bosnjo i kaze ejh hjoj jarane jesi spor, ja tuda vozim 120km/h mozes ba nabrat...dosta takvih npr zagovara da nam ne treba autoput na nekim dijelovima, jer jbg pravac moze se nabrat...sve do jednom.
boltstream

#277 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by boltstream »

Nijedan milion ili milijarda uštede ako se ne bude radio autoput, ne može nadoknaditi jedan ljudski život koji će biti spašen izgradnjom istog. A biće ih dosta spašeno, priznat ćete.
VjecitiStudent

#278 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

madner wrote:Pitanje za Hrvate nije koliko naplate od putarine, nego koliko vise turista dodje zbog autoceste.
Ima li odgovora?
vivaldi

#279 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by vivaldi »

autoput je sjajna stvar, samo je u nasem slucaju preskup i totalno neisplativ
VjecitiStudent

#280 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

tec wrote: ...
Drugo mućkanje je da ako gradimo autoceste neće biti para za ostale ceste. Zato postoji JP Ceste koja se ne financira iz istih prihoda kao JP Autoceste. JP Ceste nakon skoro dvadeset godina obnavljanja i malih korekcija postojećih cesti su započeli (obezbjedili) sredstva nekoliko velikih projekata.
...
Preko 90% prihoda magistralnih cesta i najveći dio prihoda autocesta (preko 70%) dolazi iz akciza na gorivo, isti resurs dijele.
VjecitiStudent

#281 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

tec wrote:
VjecitiStudent wrote: Hrvatska je izgradnju 1237 km platila 37 milijardi kuna, odnosno 4,8 milijardi Eura.
Mi ćemo izgradnju 329 km koridora Vc, platiti između 3,8 i 4,3 milijarde Eura, i to je konzervativna procjena.

Pri tome GDP Hrvatske je 3x veći nego naš, imaju turizam za čiji je dalji razvoj autoput itekako bitan, imaju i promet i prihod o kojem možemo samo sanjati, čak i kad jednog dana završimo Vc, no autoputevi su ih ipak zavili u crno i natjerali da se debelo preispituju.
Samo sto kao uvijek preskačeš par stvari od 1237 km 300 je izgradila SFRJ znaci ostaje 937 km i 200 su izgradili koncesionari znaci 737km je koštalo 37 milijardi kuna, odnosno 4,8 milijardi Eura Od kojeg je 33% došlo od kredita iz komercijalnih banaka sa kamatama od 6% i vise posto.

A naših 92,1 izgrađenih i 16,9 u izgradnji to je 109km je (će da) košta €880 mil ili malo više od € 8 mil po km. Jp autoceste trebaju da financiraju ili 101 km ili 83 km preostale trase koja će koštati od 1,8 milijardi do 1,5 milijardi Eura. Ako hoćeš €2,7 milijardi do €2,4 milijardi plus €450/500 miliona od na teret koncesionara u federaciji plus ono što će koštati koncesionara u rs.
Prema podacima dostupnim u izvještaju na stranici Autocesta, str. 20, poglavlje 9
http://jpautoceste.gmapa.ba/images/pr19.pdf
Autoceste FBiH su od svog formiranja ukupno izgradile 59,69km koji su ukupno koštali 769,9 miliona Eura.
Prosječna cijena po km je 13 miliona eura.
Prije njihovog formiranja je napravljeno i 36,6km od Jošanice do Kaknja.

Ukoliko bi se prosjek kojeg su do sada imale Autoceste zadržao i do kraja izgradnje koridora Vc, dolazimo do cijene od 2986 miliona Eura.
I to je, s obzirom na težinu preostalih 229,7km, optimistična varijanta.
tec

#282 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

The BEN10 wrote:
tec wrote:Sinko možeš samo ti meni biti. A agresivno se treba postupati sa glupim ljudima jer nema drugog načina da im se objasni. A ti si još jedan od onih koji obožavaju davati lekcije o jabukama i krušakam misleći kako ih to pravi pametnim.
Epitetima glup i sl si naučio oslovljavati kod kuće!? Reče li ti iko u životu da je to primitivno!? Znaš, džaba nekima decenije života kad ni najosnovnije odlike kulture nisu stekli. ;-)
tec wrote: Autoceste se NE FINANCIRAJU IZ BUDŽETA, nego imaju svoj izvor prihoda koji se ne odnosi državnu moče zaduživanja.
U čemu je razlika ako se zaduži državna firma ili država!?
http://www.index.hr/vijesti/clanak/veli ... 84399.aspx
"Moramo biti iskreni i reći da su autoceste u Hrvatskoj neisplative, dakle kao posao jer nemaju dovoljnu količinu prometa. Hoće li se to u budućnosti nešto promijeniti? Možda za 15, 20 godina, ali mi upravo zato idemo s tom formulom da u budućnosti, ako porast prometa bude veći, da i država zapravo dijeli dio tog kolača", naveo je između ostalog ministar u intervjuu za Index.
Neko mora vraćati rate kredita. A iz samog prometa nije dovoljno namaknuti otplatu kredita - barem to ne uspijeva Hrvatima koji su se uzdali u turiste od kojih žive. Tamam da naše ceste preuzmu sve hrvatske turiste (što se nikad neće dogoditi), opet bi naše mnogo skuplje ceste bile neisplative...
Ko će vraćati kredite!?
tec wrote:Cijena brze ceste (pogotovo na dionicama ka Tarčin - Mostar) i autoceste razlika je manja nego što ti očigledno misliš da je i trebaju se financirati iz istih prihoda kao autoceste ali bez mogućnosti cestarine.
O ovome bih i želio da se diskutuje, ako je moguće bez primitivnih doskočica.
Ako se ti vidiš u mom komentaru o postupanju sa glupim ljudima onda je to tvoj izbor. A za ostalo ne treba se ni odgovarati jer samo ponavljaš izjave propalih političara i nemaš pojma šta znaci isplativa autocesta. Napisao sam ti sve što ti je potrebno a ti nastava iznositi prazne podatke koji nemaju veze sa temom.
probook

#283 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by probook »

Zbog terena nase drzave autoout je itekako neophodan da se sto prije uradi. Da zivimo u Vojvodini ne bih nikada zagovarao autoput :D. Zamisli od granice sa Hr na sjeveru do mora na jugu sve autoputem preci - milina. I onda neko kaze skup.
Sjecam se idem preko Čemerna prije 6-7 mjeseci, hladno i kisa covjece drugom vozim na nekim dionicama, strana, krivine haos. I onda mi neko kaze ne treba nam auto put, ko god kaze da ne treba taj ne mrda iz grada vise od 3-4 puta godisnje!
tec

#284 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

VjecitiStudent wrote:
tec wrote: ...
Drugo mućkanje je da ako gradimo autoceste neće biti para za ostale ceste. Zato postoji JP Ceste koja se ne financira iz istih prihoda kao JP Autoceste. JP Ceste nakon skoro dvadeset godina obnavljanja i malih korekcija postojećih cesti su započeli (obezbjedili) sredstva nekoliko velikih projekata.
...
Preko 90% prihoda magistralnih cesta i najveći dio prihoda autocesta (preko 70%) dolazi iz akciza na gorivo, isti resurs dijele.
Postojanje jedna akcize za autoceste a druga za ceste to nisu isti prihod ne idu u istu kesu, svaka ima svoj zagarantirani dio. Dodatno Autoceste imaju prihod od cestarine a Ceste imaju prihod od gsm licence. Bili bi isti resurs da bi postojale akcize za sve ceste zajedno koja se onda dijeli po projektu.
vivaldi

#285 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by vivaldi »

probook wrote:I onda neko kaze skup.
pa ja kazem da je skup, ne razumijem sta ti nije jasno??? ustvari nije skup. za nas je jednostavno preskup.

prosto ne mogu da vjerujem sta pises. Cuj milina voziti putem :-) nije valjda :-)

mi struje necemo imati za koju godinu, narod se hrani k+ konzervama (a bilo bi milina da se zdravo hrane), mizerne penzije se danima isplacuju, hiljade kuca neobnovljeno poslije poplava...jad i bijeda ns ve strane jer nema para, a ti pricas o autoputu i milini.. :run:
edin_the

#286 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by edin_the »

vivaldi wrote:
probook wrote:I onda neko kaze skup.
pa ja kazem da je skup, ne razumijem sta ti nije jasno??? ustvari nije skup. za nas je jednostavno preskup.

prosto ne mogu da vjerujem sta pises. Cuj milina voziti putem :-) nije valjda :-)

mi struje necemo imati za koju godinu, narod se hrani k+ konzervama (a bilo bi milina da se zdravo hrane), mizerne penzije se danima isplacuju, hiljade kuca neobnovljeno poslije poplava...jad i bijeda ns ve strane jer nema para, a ti pricas o autoputu i milini.. :run:
E svaka ti dala :-) :-) :lol: http://www.nezavisne.com/posao/analize/ ... 96761.html Pa ako ičega imamo napretek to je struje + vodnog i šumskog potencijala
Last edited by edin_the on 31/03/2015 21:37, edited 2 times in total.
probook

#287 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by probook »

Pa kako Kosovu nije skup autoput. Ispade svu ludi sto imaju autoputeve samo mi pametni sto ga nemamo. Pa koliko nas samo ljudi zaobidje zbog toga sto nemamo autoput. Jeste skup, ali da smo se zaduzili prije 10 godina i napravili ga do sada bi barem dobar dio otplatili. Ovako se zaduzujemo, a u stvari nista nemamo.

Uostalom nzm zasto se ovde raspravlja o tome kada vec imamo "razradjenu" temu

http://forum.klix.ba/autoputevi-u-bih-a ... 28940.html
Last edited by probook on 31/03/2015 21:31, edited 1 time in total.
vivaldi

#288 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by vivaldi »

probook wrote:Pa kako Kosovu nije skup autoput. Ispade svu ludi sto imaju autoputeve samo mi pametni sto ga nemamo. Pa koliko nas samo ljudi zaobidje zbog toga sto nemamo autoput. Jeste skup, ali da smo se zaduzili prije 10 godina i napravili ga do sada bi barem dobar dio otplatili. Ovako se zaduzujemo, a u stvari nista nemamo.
kakvo bolan kosovo, pa vidis da je egzodus otamo koliko im je put pomogao. napravili su put jer su ga proglasili nacionalnim inetersom. imali su redukcije struje, penzije 50 eura, a ono malo para u budzetu troslili na put.

nas niko ne zaobilazi jer mi nismo tranzitna zemlja.

i opet ponavljam, autoput jeste dobra stvar, ali je za nas jednostavno preskup jer nismo tranzitna zemlja, imamo stanovnika malo vise od bukuresta, uzasno jeben teren i ne postoji nijedna jedina naznaka da bi pokrenuo privredu sem potrosnje tokom same izgradnje.
tec

#289 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

VjecitiStudent wrote:
tec wrote:
VjecitiStudent wrote: Hrvatska je izgradnju 1237 km platila 37 milijardi kuna, odnosno 4,8 milijardi Eura.
Mi ćemo izgradnju 329 km koridora Vc, platiti između 3,8 i 4,3 milijarde Eura, i to je konzervativna procjena.

Pri tome GDP Hrvatske je 3x veći nego naš, imaju turizam za čiji je dalji razvoj autoput itekako bitan, imaju i promet i prihod o kojem možemo samo sanjati, čak i kad jednog dana završimo Vc, no autoputevi su ih ipak zavili u crno i natjerali da se debelo preispituju.
Samo sto kao uvijek preskačeš par stvari od 1237 km 300 je izgradila SFRJ znaci ostaje 937 km i 200 su izgradili koncesionari znaci 737km je koštalo 37 milijardi kuna, odnosno 4,8 milijardi Eura Od kojeg je 33% došlo od kredita iz komercijalnih banaka sa kamatama od 6% i vise posto.

A naših 92,1 izgrađenih i 16,9 u izgradnji to je 109km je (će da) košta €880 mil ili malo više od € 8 mil po km. Jp autoceste trebaju da financiraju ili 101 km ili 83 km preostale trase koja će koštati od 1,8 milijardi do 1,5 milijardi Eura. Ako hoćeš €2,7 milijardi do €2,4 milijardi plus €450/500 miliona od na teret koncesionara u federaciji plus ono što će koštati koncesionara u rs.
Prema podacima dostupnim u izvještaju na stranici Autocesta, str. 20, poglavlje 9
http://jpautoceste.gmapa.ba/images/pr19.pdf
Autoceste FBiH su od svog formiranja ukupno izgradile 59,69km koji su ukupno koštali 769,9 miliona Eura.
Prosječna cijena po km je 13 miliona eura.
Prije njihovog formiranja je napravljeno i 36,6km od Jošanice do Kaknja.

Ukoliko bi se prosjek kojeg su do sada imale Autoceste zadržao i do kraja izgradnje koridora Vc, dolazimo do cijene od 2986 miliona Eura.
I to je, s obzirom na težinu preostalih 229,7km, optimistična varijanta.
:-) 105,5 (ne 109 kao prije što sam napisao jer sam ubrajao lot2 sa zao) je gotovo ili u izgradnji, još 39 je financirano, 86km ide u koncesiju od kojih je za 46km okončan tender. I šta sad da kazemo šalili smo se ne treba nam onih 101 km ili 83 km preostale zaviseći od trase.

Bijača (sa granicnim prelazom) - Zvirovići + Tarčin - Klopce (Zenica) (bez lot1+2 Sarajevske zaobilaznice i Jošanica - Kakanj Jp Ceste rade) + Svilaj - Odžak
Ja ako saberem cijenu dionice (sa PDV) + cijenu nadzora (sa PDV) dobijem €774.806.874 za 62,6km
Na to dodamo Jošanica - Kakanj €117.888.901 za 37km

Ukupno sa PDV-om i nadzorom €892.695.775 za 99,60km ispadne 8.962.808,99 po km sa PDV i Nadzorom po izvodu naravno bez ušteda i garancija
edin_the

#290 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by edin_the »

vivaldi wrote: i opet ponavljam, autoput jeste dobra stvar, ali je za nas jednostavno preskup jer nismo tranzitna zemlja, imamo stanovnika malo vise od bukuresta, uzasno jeben teren i ne postoji nijedna jedina naznaka da bi pokrenuo privredu sem potrosnje tokom same izgradnje.
Dobro i šta ti sad predlažeš, već kad tvrdiš da unaprijeđenje infrastrukture nije put kojim BiH treba da ide, iako se vozamo i ginemo po cestama koje je Tito otvarao?
vivaldi

#291 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by vivaldi »

edin_the wrote:
vivaldi wrote: i opet ponavljam, autoput jeste dobra stvar, ali je za nas jednostavno preskup jer nismo tranzitna zemlja, imamo stanovnika malo vise od bukuresta, uzasno jeben teren i ne postoji nijedna jedina naznaka da bi pokrenuo privredu sem potrosnje tokom same izgradnje.
Dobro i šta ti sad predlažeš, već kad tvrdiš da unaprijeđenje infrastrukture nije put kojim BiH treba da ide, iako se vozamo i ginemo po cestama koje je Tito otvarao?

prvo da razjasnimo da 90% planete vec decenijama postavlja isto pitanja - kako da se razvijemo?

znaci da recepta koji garantuje uspjeh jednostavno nema.

ali sta bi ja uradio u pravcu razvoja?

da sam premijer, trazio bih zk izvadak okoline tuzle i vidio koji je najveci komad zemljista u drzvanom vlasnistvu, a po potrebi i nesto privatnog otkupio.

zasto zemljiste i zasto tuzla?

zemljiste da napravim veliku poslovnu zonu i da je infratsrukturno komplento opremim i ponudim investitorima.

zasto tuzla?

zato sto je to najnasaeljeniji dio drzave, zato sto je resurski bazen, zato sto ima zeljeznicu, zato sto aerodrom, zato sto ni beogradski aerodorom nije daleko a povezan je svakom evropskom metroplom i na kraju najvazniji razlog - zbog polozaja.

mi smo premala zemlja i nasa sansa moze biti samo jak izvoz jer je domace trziste beznacajno. a sta je izvoznicima vazno? pa da sto prije izveze u zapadnu evropu.

pa onda mudro umjesto da ulud trosis milijarde i godinama pravis puteve, das investitorima najbolje uslove na samoj granici, u blizini vec izgradjenih puteva u hrvatskoj i srbiji pa mozda samo malo da popravis putnu mreze od tuzle do granice.

prije toga bi uveo stimulisanje otvaranja proizvodnih radnih mjesta sa po 10-15 hiljada maraka, ali ne za jeftina radnja mjesta tipa gace i carape, vec za ozbiljnu proizvodnju.

opremanje poslovne zone i stimulaciju radnih mjesta bih finansirao ili prodajom telekoma ili nekim kreditima.

a onda bi se sa svim ministrima ufatio za ruke i zajedno pomolili bogu uz nadu da u roku od 4-5 godinu otvorimo 10-ak hiljada realnih i proizvodnih radnih mjesta.
cadburry

#292 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by cadburry »

tec wrote:
cadburry wrote:tec,

1. Dokle je projektna dokumentacija za Zenica-Doboj dionice? Da li je počela izrada izvedbenog projekta?
Dionica Karuše (doboj jug) - Poprikuše (Žepče jug) čeka se da federalna vlada usvoji trasu (idejni i preliminarni projekat) i da odobrenje za koncesiju. Glavni projekat će izvoditi koncesionar (onako kako se radi u rs-u).
Dionica Poprikuše (Žepče jug) - Zenica sjever je raspisan tender za projektnu dokumentaciju.
Zenica sjever - Klopće završava se analiza prekvalifikacije i za par dana će biti upućen zahtjev za financijske ponude (tender) malo duže je trajalo jer se trebalo dodati petlju Zenica sjever u dokumentaciju.
Dodatna informacija je da se sa ovom dionicom analizira i idejni/preliminarni projekat za dionicu Žepče - Tuzla.
cadburry wrote:2. Šta je sa dionicom brze ceste Lašva - Nević polje? Ja koliko se sjećam nekada je bilo poprilično dosta toga završeno. Dokumentacija, eksproprijacija, finansijska konstrukcija...? Gdje je zapelo? I kada misliš da bi ovo moglo doći na red za gradnju?
Nije nigdje zapelo traži se način financiranje i prema Jp Autocestama vise aktivnosti će biti u 2016. Sada je u izradi dokumentacija za sljedeću dionicu Nević polje - D. Vakuf.
cadburry wrote:3. Pričalo se da ova dionica od petlje Zvirovići do Počitelja je previsoka da bi joj se moglo pristupiti iz Počitelja, tj. da se ovoj dionici neće moći nikako pristupiti dok se ne izgrade i druge dionice prema Blagaju. Je li ovo tačno?
Koliko se razumije od dokumentacije i informacija u sklopu dionice do Počitelja radiče i nova pristupna cesta sa M17 - petlja Počitelj - M6 sjeverno od Počitelja.

Ako hoćeš 'moje insajderske' informacije najbolje je pratiti novosti, javne nabavke i izvještaje o dinamici projekta na jpautoceste.ba odakle i ja najviše nalazim informacija, jer novine samo stavljaju ono sto se može trčati ili pljuvati kao i neki forumaši na ovom forumu.
Hvala puno na odgovoru. :thumbup:
Better Man

#293 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Better Man »

vivaldi wrote:
probook wrote:Pa kako Kosovu nije skup autoput. Ispade svu ludi sto imaju autoputeve samo mi pametni sto ga nemamo. Pa koliko nas samo ljudi zaobidje zbog toga sto nemamo autoput. Jeste skup, ali da smo se zaduzili prije 10 godina i napravili ga do sada bi barem dobar dio otplatili. Ovako se zaduzujemo, a u stvari nista nemamo.
kakvo bolan kosovo, pa vidis da je egzodus otamo koliko im je put pomogao. napravili su put jer su ga proglasili nacionalnim inetersom. imali su redukcije struje, penzije 50 eura, a ono malo para u budzetu troslili na put.

nas niko ne zaobilazi jer mi nismo tranzitna zemlja.

i opet ponavljam, autoput jeste dobra stvar, ali je za nas jednostavno preskup jer nismo tranzitna zemlja, imamo stanovnika malo vise od bukuresta, uzasno jeben teren i ne postoji nijedna jedina naznaka da bi pokrenuo privredu sem potrosnje tokom same izgradnje.
Nemaš ti pojma. Trasa na kojoj se gradi autoput je međunarodni koridor i itekako bi imali koristi, jer bi veliki dio saobraćaja se usmjerio preko BiH, a ljeti bi večina turista umjesto da upadaju u gužve kod Zagreba išli kroz BiH.
vivaldi

#294 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by vivaldi »

Better Man wrote:Nemaš ti pojma. Trasa na kojoj se gradi autoput je međunarodni koridor i itekako bi imali koristi, jer bi veliki dio saobraćaja se usmjerio preko BiH, a ljeti bi večina turista umjesto da upadaju u gužve kod Zagreba išli kroz BiH.
kojeg bolan saobracaja? cesi, madjari i poljaci na putu za makarsku???

e moj betermene...
Better Man

#295 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Better Man »

vivaldi wrote:
Better Man wrote:Nemaš ti pojma. Trasa na kojoj se gradi autoput je međunarodni koridor i itekako bi imali koristi, jer bi veliki dio saobraćaja se usmjerio preko BiH, a ljeti bi večina turista umjesto da upadaju u gužve kod Zagreba išli kroz BiH.
kojeg bolan saobracaja? cesi, madjari i poljaci na putu za makarsku???

e moj betermene...
Ne znam odakle tolika količina mržnje prema autoputu bez kojeg nema razvoja i napretka. Da li treba da se vozimo makadamima i razmišljamo kada će nam kakva budala uletjeti u makazice?
vivaldi

#296 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by vivaldi »

Better Man wrote:Ne znam odakle tolika količina mržnje prema autoputu bez kojeg nema razvoja i napretka. Da li treba da se vozimo makadamima i razmišljamo kada će nam kakva budala uletjeti u makazice?
ama nije tu u pitanju nikakva mrznja vec objektivne mogucnosti ili bolje receno nemogucnosti.

cijela postavka zagovaraca autoputa je pogresna. to je isto kao da pitas sada nekoga ko vozi golfa 2 zasto ne kupi novog mercedesa jer je sigurniji, bolji, udobniji...

pa zna i on to, ali NEMA PARA!!!

mi uopste nismo svjesni koliko to kosta jer i ovo sto se napravilo tek se treba poceti otplacivati jer jos uvijek je dobar dio kredita u grace periodu pa jos ne placamo pune rate.

ali cisto radi ilustracije, fadil novalic samo na ime kamata za ovo puta do sada napravljenog u ovom mandatu treba iskesirati 50-ak miliona maraka. samo kamate!!!

kada odbijes prijeratni dug, staru deviznu stednju i ratnu stetu cijele drzave (znaci oba entieta) nama samo za zavrsteak koridora jos treba para vise nego sav nas ukupni trenutni dug racunajuci cak i ove pare koje dugujemo za ovo napravljenog puta.
The BEN10

#297 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by The BEN10 »

vivaldi wrote:
Better Man wrote:Ne znam odakle tolika količina mržnje prema autoputu bez kojeg nema razvoja i napretka. Da li treba da se vozimo makadamima i razmišljamo kada će nam kakva budala uletjeti u makazice?
ama nije tu u pitanju nikakva mrznja vec objektivne mogucnosti ili bolje receno nemogucnosti.

cijela postavka zagovaraca autoputa je pogresna. to je isto kao da pitas sada nekoga ko vozi golfa 2 zasto ne kupi novog mercedesa jer je sigurniji, bolji, udobniji...

pa zna i on to, ali NEMA PARA!!!

mi uopste nismo svjesni koliko to kosta jer i ovo sto se napravilo tek se treba poceti otplacivati jer jos uvijek je dobar dio kredita u grace periodu pa jos ne placamo pune rate.

ali cisto radi ilustracije, fadil novalic samo na ime kamata za ovo puta do sada napravljenog u ovom mandatu treba iskesirati 50-ak miliona maraka. samo kamate!!!

kada odbijes prijeratni dug, staru deviznu stednju i ratnu stetu cijele drzave (znaci oba entieta) nama samo za zavrsteak koridora jos treba para vise nego sav nas ukupni trenutni dug racunajuci cak i ove pare koje dugujemo za ovo napravljenog puta.
:thumbup:
Čuj ti onog šta piše - milina vozit autoputem. To je isto kao kad hanuma u njega vidi u komšinice da je udarila trajnu i uzdurisala torbu od par milja, pa nagovara muža da i ona kupi. Naravno, na kredit - jer, kad može komšinica, može i ona. A što će djeca ić u školu poderanih hlača i neće moći svesku kupit kako treba koga briga...
vivaldi

#298 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by vivaldi »

edin_the wrote:E svaka ti dala http://www.nezavisne.com/posao/analize/ ... 96761.html Pa ako ičega imamo napretek to je struje + vodnog i šumskog potencijala
posto si post naknadno izmjenio, i odgovor dobijas naknadno.

pola ili vise od pola struje u bih se pravi u termoelektranama. mi smo kao drzava prije par godina potpisom na ugovor o evropskoj energetskoj zajednici obavezali se, izmedju raznih drugih stvari, i na ispunjavanje ekoloskih standarda u TE do 1 januara 2018., a to znaci ugradnju filtera i desumporizacije.

ali tu postoji mali problemcic. da bismo ugradili te filtercice na cetiri termoelektrane treba nam malesnih oko milijardu maraka. mi te pare nemamo niti cemo ih ikada imati niti se isplati tolike pare ulagati u prastare elektrane tako da bi mi postujuci vlastite potpise sve 4 TE trebali zatvoriti za 3,5 godine.

mi to naravno necemo uraditi, eu ce malo srati, ali ionako ne znaju sta da s nama rade.

ali i kada zajebemo njih ne mozemo zajebati rodni list jer su nase elektrane prestare, a za koju godinu ce vise vremena provoditi u remontu nego u radu.

zato se i govori o bloku 7 u tuzli koji nece nista povecati proizvodnju jer je to zamjenski blok tj. cim, kada i ako on proradi odmah ce ugasiti neki od postojecih starih blokova.

ali da bi se napravio blok 7 imamo novi problemcic u vidu 1,6 milijardi markica da ga napravimo. pogadjas, mi te pare nemamo.

nakon "bezbroj" zainteresovanih, jedina ponuda je bila kineska o kreditiranju s kojima je potpisan nacelan dogovor o finansiranju, a da li ce se potpisati i konacni to cemo tek da vidimo.

u kreditnu sposobnost kineza uopste ne sumnjam, ali imam utemeljenu rezervu prema uslovima koje je postavila ep bih (vlasnistvo plus odredjivanje cijene struje), jer nisam bas previse uvjeren da ce neko pod tim uslovima dati 1,5 milijardi na 20-30 godina, a ako te zanima mogu ti i detaljnije obrazloziti zasto, ali ne veceras jer mi je malo mrsko pisati, a i kasno je.
seoBIH

#299 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by seoBIH »

Auuuu vidi se da niste makli iz svog sela. Dal' putujete svaki dan relacija Tuzla-Sarajevo, ili recimo Žepče-Sarajevo, Mostar-Sarajevo i da naletite na nekog šlepera, pojeli bi vi svako slovo napisano na ovoj temi.

Nemate vi pojma koliko autoput znači! Pa evo, momak iz Zenice MOŽE raditi u Sarajevu a STANOVATI U ZENICI! Zašto? Jer autoputem za nekih 20tak minuta je u Rajlovcu, ali tada nastupa problem zbog zaobllaznice pa tu ceka jos 30 minuta :) Eto, tu se vidi koliko infrastruktura ZNACI!

PUTEVI su potrebni svakoj državi! BIH TREBA autoput iz više razloga.
edin_the

#300 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by edin_the »

vivaldi wrote: zato sto je to najnasaeljeniji dio drzave, zato sto je resurski bazen, zato sto ima zeljeznicu, zato sto aerodrom, zato sto ni beogradski aerodorom nije daleko a povezan je svakom evropskom metroplom i na kraju najvazniji razlog - zbog polozaja.
Tu sam te dočekao. Znači izabrao bi Tuzlu zbog dobre infrastrukture (koliko god to upitno bilo)? Pa vidiš i te željeznice i taj aerodrom je neko morao izgraditi, i dok su se gradili ja ti garantujem da je bilo takvih poput tebe koji su govorili da nama to ne treba. A za nekih 30 godna doće neko isto tako da ogromne pare uloži u BiH i odabraće npr Sarajevo baš zbog direktnog spoja na AP, a moja Tuzla kako je krenulo ni tad neće vidjeti autoputa. A ti pretpostavljam da ne živiš ni u Krajini, ni u SI Bosni, ni centralnoj Bosni pa je tebi sasvim svejedno, ti si svoj autoput već dobio :roll:
Post Reply