Udaja za papire - opsti kur***uk, prvi korak prema boljem ili sta vec...?

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#276 Re: Udaja za papire - opsti kur***uk, prvi korak prema boljem ili sta vec...?

Post by _BataZiv_0809 »

Zviz wrote:
A i ti si sad ko maksim po diviziji... sta si zelio zaprao reci o meni? Nisam ja nikakv sa nebesa da se nekome ukazujem... a i bilo bi previse da neko pusta krokodilse suze zamnom po forumu, samo zato sto nisam vjeciti "optimista" medju 1001 pesimisti, nego realan.
Zviz ba, ti si meni bog :thumbup:
madner

#277 Re: Udaja za papire - opsti kur***uk, prvi korak prema boljem ili sta vec...?

Post by madner »

Ma to ljeti zivne, ovo je vise evergreen tema. :D
insomnia78

#278 Re: Udaja za papire - opsti kur***uk, prvi korak prema boljem ili sta vec...?

Post by insomnia78 »

SaraFina wrote:
insomnia78 wrote:
SaraFina wrote:Imaš ti slučajeva da Bosanac ( kad ga dovedu u dijasporu) plaća već podignute kredite.

Nije to baš tako uvijek, da ostavlja :D
U slucaju razvoda ne placas kredit u kojem nisi suduznik
De ne lupaj

Pa dosta ti je PET godina da te " pogura"
Ne moze ni dobiti papire preko noći

Ne lupaj ti!
A inace cim dodje odmah ce poceti raditi, nece ga taj bracni partner iz dijaspore morati izdrzavati?
Drzi se ti lehkog flerta, nisu "teske" teme za tebe
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#279 Re: Udaja za papire - opsti kur***uk, prvi korak prema boljem ili sta vec...?

Post by _BataZiv_0809 »

SaraFina wrote: Pa dosta ti je PET godina da te " pogura"

Ne lupaj ti!
Kakve veze ima guranje?
Last edited by _BataZiv_0809 on 19/02/2015 13:30, edited 1 time in total.
Kinesko prkno

#280 Re: Udaja za papire - opsti kur***uk, prvi korak prema boljem ili sta vec...?

Post by Kinesko prkno »

Ljudi zive losije nego sto se misli,pogotovo u manjim gradicima gdje ima puno dijaspore,tako da pored studiranja od 4 godine,ova opcija udaje vani izgleda laksa,brza i prilagodljivija.
I nije to samo da se gleda kako se ispaliti iz BiH,nego kako sebi dovesti nekog iz BiH,tako da usred tih ljetnih pjanskih ludila desavalo se da cure ostave domace lole s kojima su vise godina za nekog iz dijaspore .
Ima i opcija gdje ljudi plate fiktivni brak,al idu kod rodjaka ili prijatelja rade i zive.
U Krajini je to bas trend.
Ridjobrki

#281 Re: Udaja za papire - opsti kur***uk, prvi korak prema boljem ili sta vec...?

Post by Ridjobrki »

madner wrote:Ma to ljeti zivne, ovo je vise evergreen tema. :D
Sad se matičar zakazuje, u Krajini u junu ne mo'š dobiti termin do septembra. :D
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#282 Re: Udaja za papire - opsti kur***uk, prvi korak prema boljem ili sta vec...?

Post by Zviz »

_BataZiv_0809 wrote:
Zviz wrote:
A i ti si sad ko maksim po diviziji... sta si zelio zaprao reci o meni? Nisam ja nikakv sa nebesa da se nekome ukazujem... a i bilo bi previse da neko pusta krokodilse suze zamnom po forumu, samo zato sto nisam vjeciti "optimista" medju 1001 pesimisti, nego realan.

I ti si meni super forumas, ima vas samo par ovdje koji imaju vlastito misljenje, ostali su kako vjetar puse :thumbup:
edo_79

#283 Re: Udaja za papire - opsti kur***uk, prvi korak prema boljem ili sta vec...?

Post by edo_79 »

_BataZiv_0809 wrote:
Zviz wrote:
Treba njegov rođendan ko državni praznik slavit :mrgreen:
Zviz

#284 Re: Udaja za papire - opsti kur***uk, prvi korak prema boljem ili sta vec...?

Post by Zviz »

SVE je više mlađih djevojaka, najčešće onih sa srednjom školom, koje ne vide kamo usmjeriti svoj život. Godinama u potrazi za poslom, očajne jer ne vide svijetlu budućnost, odlučuju se za rizičan korak - "udaju za papire".

Marina (podaci poznati redakciji) ima 22 godine, nema obaveza, kredita, ni dečka. Od kada je maturirala radila je privremene poslove, od konobarenja do čišćenja, a uglavnom su to bili sezonski poslovi koje je obavljala u Austriji i Njemačkoj jer dobro govori njemački jezik. Ostatak godine živjela je roditeljima na "grbači", sve dok nije uzela stvar u svoje ruke i odlučila se udati u Njemačkoj.

"Prodajem državljanstvo za 10 tisuća eura"

"Majka i otac su sve teže izlazili na kraj s financijama, a ja nisam uspjela naći posao koji bi mi omogućio da barem pokrijem svoje osobne troškove. Tada mi je sinula ideja koja nije zapravo ni toliko neuobičajena – da se udam za papire."

Marina je mladića s njemačkim državljanstvom pronašla preko poznanika. Kontaktirala ga je, a dogovor je ubrzo bio sklopljen: "Nazvala sam ga potpuno nervozna. Bio je izrazito susretljiv, a vrlo brzo smo razradili sve do detalja. Moj dio je bio da mu u tri godine, koliko moramo biti u braku da bih dobila njemačko državljanstvo, na rate isplatim 10 tisuća eura. Pristala sam bez razmišljanja."

Takav brak u Republici Hrvatskoj prema Zakonu o strancima naziva se "brakom iz koristi", a sklapa se radi izbjegavanja uvjeta koji su potrebni za ulazak i boravak stranca. Okolnosti koje mogu ukazivati da je brak sklopljen iz koristi su da bračni drugovi ne održavaju bračnu zajednicu, ne daju dosljedne osobne podatke, ne govore jezik koji oboje razumiju te ako su za sklapanje braka dana materijalna sredstva.

Strah od inspekcije

Mjesec dana poslije, nakon što je izvadila sve potrebne dokumente u Hrvatskoj, Marina se uputila u München kako bi upoznala svog budućeg "supruga". On je pripremio dokumente, a ona ih je trebala samo potpisati.

"Sve ostalo je proteklo dobro", objašnjava Marina, "dio robe i svojih stvari sam ostavila u njegovom stanu za slučaj da nas inspekcija posjeti, a ostalo u svom stanu. Započeo je moj novi život."

U Republici Hrvatskoj postoji ustaljena policijska procedura u ovakvim slučajevima, a ona uključuje brojne posjete parovima kojih "osumnjičeni" nisu uvijek ni svjesni, a provode ih iskusni policijski operativci. One se sastoje od razgovora s parom i raznih pitanja o međusobnim supružnicima.

"U postupku odobravanja privremenog boravka strancima u svrhu spajanja obitelji, policijski službenici imaju ovlast prikupljati, provjeravati i na drugi način obrađivati podatke o strancima koji traže spajanje obitelji, sukladno odredbi članka 53. Pravilnika o postupanju prema strancima ("NN" 14/2013.). Prvenstveno se to odnosi na okolnosti upoznavanja supružnika, koliko dugo su bili "u vezi" prije stupanja u brak, jesu li već ranije bili u braku i imaju li djecu iz tih brakova, gdje su (kod koga) zaposleni i koliko dugo, da li su prijavljeni na istoj adresi stanovanja, tradicija prilikom sklapanja braka i slično. Osim provjere sa samim bračnim drugovima u njihovom vlastitom domu, provjere se obavljaju i kroz razgovor s drugim građanima. Uobičajeno je da se stranci na odobrenom privremenom boravku u bilo koju svrhu redovno provjeravaju jednom u šest mjeseci, a u slučaju pojave sumnje u svrhu boravka i češće, ovisno o okolnostima", pojašnjavaju iz Odjela za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću Policijske uprave osječko-baranjske.

Protjerivanje kao kazna

Strana osoba koja stupi u bračnu zajednicu iz koristi kako bi sebi priskrbila beneficije državljanstva može biti kažnjena s najviše godinom dana zatvora ili novčanom kaznom. No, nisu samo stranci podložni kaznenom progonu.

U slučaju da se otkrije kako je brak iz koristi, u Republici Hrvatskoj rješenje o protjerivanju donosi Ministarstvo, policijska uprava, odnosno policijska postaja. Zabrana ulaska i boravka izrečena rješenjem o protjerivanju ne može biti kraća od tri mjeseca ni duža od 20 godina. Utvrdi li se da je stranac boravio u RH na odobrenom privremenom boravku u svrhu spajanja obitelji zbog braka iz koristi, stranca se može kazniti zbog boravka. Za ovaj prekršaj predviđena je novčana kazna strancu od 500 do 3 tisuće kuna.

Nakon ulaska RH, u EU se procjenjuje da ne bi trebalo doći do značajnijeg porasta sklapanja brakova iz koristi, odnosno odobravanja privremenih boravaka strancima u svrhu spajanja obitelji, smatraju u Policijskoj upravi Osječko-baranjskoj, između ostalog i iz razloga što je po naprijed navedenom Zakonu o strancima (kao i ranijim zakonima o strancima od 2008. godine) povećano vrijeme koje je potrebno provesti u statusu odobrenog privremenog boravka u neku svrhu (pa tako i zbog spajanja obitelji) na vrijeme od pet godina neprekidno, kako bi se tek tada mogao odobriti stalni boravak strancu, pa zatim i eventualno državljanstvo RH. Boravak stranca u svrhu braka stoga ne daje beneficije za "lakše" stjecanje uvjeta za reguliranje statusa stalnog boravka odnosno naknadno i hrvatskog državljanstva.

Uvijek na oprezu

"Moj 'suprug' i ja postali smo pravi prijatelji. Barem jednom tjedno svratim do njega da bi me susjedi vidjeli, ali i da bih promijenila odjeću. Često malo pospremim stan i skuham mu večeru.", dodaje Marina kroz smijeh. Prijateljice je često zadirkuju zbog toga, no Marina kaže da "kemije" nema. Sada je na više od pola puta, dvije godine je u braku. Čeka da istekne rok od tri godine, nakon čega može predati zahtjev za razvod.

Oboje su od ovoga imali koristi, smatra Marina: "Kako smo u braku, plaćamo puno manje poreze. No, sve to nosi i ostale posljedice i rizike sa sobom. Primjerice, do sada si nisam priuštila nikakav veći izdatak, kao što je stan ili automobil. Osobu nikad ne možete dovoljno poznavati. Kako da budem sigurna da moj "suprug" nakon razvoda neće zatražiti svoj dio koji smo po zakonu stekli skupa u braku?" Marina je izvadila dokumente za privremeni boravak, a ubrzo i pronašla posao u struci. Radi kao voditeljica prodaje u jednom trgovačkom centru. Sretna je i zadovoljna, iako je još uvijek na oprezu jer joj policija može pokucati na vrata.

U Policijskoj upravi osječko-baranjskoj se nisu često susretali s takvim brakom: "Inače, ova policijska uprava je od početka primjene Zakona o strancima koji je prvi regulirao problematiku brakova iz koristi ("NN" 79/2007.), dakle od početka 2008. pa do danas imala sedam slučaja u kojima je bio prepoznat brak iz koristi i kod kojih je došlo do prestanka boravka strancima koji su zlorabili navedeno odobrenje privremenog boravka, dok u jednom slučaju nije ni odobren boravak jer se u tijeku prethodnog postupka posumnjalo i utvrdilo da se radi o braku iz koristi", poručuju iz Policijske uprave osječko-baranjske.

Marinin primjer nije rijetkost. Ovakva situacija iziskuje puno živaca, energije, ali i hrabrosti. Ulaskom Hrvatske u EU, tržište rada bit će otvoreno, čime će svatko imati mogućnosti potražiti svoj "komadić svemira" bez rigoroznih koraka i kršenja zakona.
Vir: index.hr
SaraFina

#285 Re: Udaja za papire - opsti kur***uk, prvi korak prema boljem ili sta vec...?

Post by SaraFina »

insomnia78 wrote:
SaraFina wrote: A inace cim dodje odmah ce poceti raditi, nece ga taj bracni partner iz dijaspore morati izdrzavati?

U Austriji hoće početi raditi, na vjencani list i A2 diplomu njemačkog bez koje nema ni vize.
Za vas u Skandinaviji ne znam. Pola vas je na socijali.
Uglavnom tebe bi tvoja Svedjanka svakako oderala alimentacijom i izdrzavanjem, pa se ti ne upustaj u flertanje. Preopasno je :D

Ni na forumu!
Last edited by SaraFina on 19/02/2015 13:35, edited 1 time in total.
ćiribiribela

#286 Re: Udaja za papire - opsti kur***uk, prvi korak prema boljem ili sta vec...?

Post by ćiribiribela »

Ridjobrki wrote:
Sad se matičar zakazuje, u Krajini u junu ne mo'š dobiti termin do septembra. :D
:lol:

Ovo je istina, i uvijek budu subote i citav dan svira kroz carsiju. :D
Zviz

#287 Re: Udaja za papire - opsti kur***uk, prvi korak prema boljem ili sta vec...?

Post by Zviz »

edo_79 wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
Zviz wrote:
Treba njegov rođendan ko državni praznik slavit :mrgreen:

Eh to bi vec bilo za pohvale, i bilo bi i meze i pica na sve strane.
SaraFina

#288 Re: Udaja za papire - opsti kur***uk, prvi korak prema boljem ili sta vec...?

Post by SaraFina »

_BataZiv_0809 wrote:
SaraFina wrote: Pa dosta ti je PET godina da te " pogura"

Ne lupaj ti!
Kakve veze ima guranje?

Pa ako već dezurni dušebriznici polaze od teorije da će neko iskoristiti naivne dijasporase, što da to iskoristavanje ljudi i ne naplate?
Zviz

#289 Re: Udaja za papire - opsti kur***uk, prvi korak prema boljem ili sta vec...?

Post by Zviz »

SaraFina wrote:
insomnia78 wrote:
SaraFina wrote: A inace cim dodje odmah ce poceti raditi, nece ga taj bracni partner iz dijaspore morati izdrzavati?

U Austriji hoće početi raditi, na vjencani list i A2 diplomu njemačkog bez koje nema ni vize.
Uglavnom tebe bi tvoja Svedjanka svakako oderala alimentacijom i izdrzavanjem, pa se ti ne upustaj u flertanje. Preopasno je :D

Ni na forumu!

U Skandinavskim dzravama nije pola na socijali, barem u Danskoj nije, nego na prijevremenskoj penziji bistvena razlika. Ko dan i noc se to dvoje razlikuje. Sto se brakova tice, kad dodjes u dansku i ako ste u braku i sve ako taj ko dolaze ne polozi u roku pola godine prve ispite iz jezika, dzaba se vjenco iz ljubavi ili vec cega, jer ce ga protjerati jer nece da se integrise :D
insomnia78

#290 Re: Udaja za papire - opsti kur***uk, prvi korak prema boljem ili sta vec...?

Post by insomnia78 »

SaraFina wrote:
insomnia78 wrote:

Ni na forumu!
Stvarno se ukopavas svakim postom
Ako dodje do razvoda onda ti sljeduje "noga" tako da nema alimentacije niti izdrzavanja
Last edited by insomnia78 on 19/02/2015 13:40, edited 1 time in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#291 Re: Udaja za papire - opsti kur***uk, prvi korak prema boljem ili sta vec...?

Post by _BataZiv_0809 »

SaraFina wrote:
Pa ako već dezurni dušebriznici polaze od teorije da će neko iskoristiti naivne dijasporase, što da to iskoristavanje ljudi i ne naplate?
Nema tu naivnih.

SaraFina

#292 Re: Udaja za papire - opsti kur***uk, prvi korak prema boljem ili sta vec...?

Post by SaraFina »

Zviz wrote:
SaraFina wrote:
SaraFina wrote:

Ni na forumu!

U Skandinavskim dzravama nije pola na socijali, barem u Danskoj nije, nego na prijevremenskoj penziji bistvena razlika. Ko dan i noc se to dvoje razlikuje. Sto se brakova tice, kad dodjes u dansku i ako ste u braku i sve ako taj ko dolaze ne polozi u roku pola godine prve ispite iz jezika, dzaba se vjenco iz ljubavi ili vec cega, jer ce ga protjerati jer nece da se integrise :D
Pa em bi našla nekog ko od brda odvaljenog za baustele, em pametnog da jezik savlada.
Pare se ne polazu kod nas.
A vraća se busem za 35 eura :D
Ridjobrki

#293 Re: Udaja za papire - opsti kur***uk, prvi korak prema boljem ili sta vec...?

Post by Ridjobrki »

ćiribiribela wrote:
Ridjobrki wrote:

Važnost pravilnog planiranja se malo gdje vidi kao u ukivanju dijasporskih svadbi.

Što kaže narodna - nije se usr'o onaj kome je hala bila daleko neg' ko je kasno kren'o.

Jes' ti to Krajiška? :D
ćiribiribela

#294 Re: Udaja za papire - opsti kur***uk, prvi korak prema boljem ili sta vec...?

Post by ćiribiribela »

Ridjobrki wrote:
Iz viteskog grada. :D
ruzavjetrova

#295 Re: Udaja za papire - opsti kur***uk, prvi korak prema boljem ili sta vec...?

Post by ruzavjetrova »

Nasi ljudi iz dijaspore, zive zivot surovog kapitalizma, pa Zviz mozda nije ni svjestan koliko se asimilirao u taj sistem, pa sad mozda misli da je jedini cilj druzenja,prijateljstva,veze,braka ili cak i obicnog laganog flertanja, krinka za namjeru scepati strani pasos.Licno zalim takve osobe koje tako skuceno gledaju na zivot,oni su dokaz da se predrasude ne usadjuju vec i sticu. :bih:
Ridjobrki

#296 Re: Udaja za papire - opsti kur***uk, prvi korak prema boljem ili sta vec...?

Post by Ridjobrki »

ćiribiribela wrote:
Ridjobrki wrote:
Iz viteskog grada. :D
Evo ljudi ko se misli ženiti malo će gdje naći čestitiju. :D

Ja ću tebe pribilježiti neđe pa ako te Bilal ne privede prije mene...
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#297 Re: Udaja za papire - opsti kur***uk, prvi korak prema boljem ili sta vec...?

Post by _BataZiv_0809 »

Ali fakat ako se nastavi ovaj trend iseljavanja jos par godina, a sve su prilike da hoce, ostacemo bez trecine ljudi :izet:

Postacemo ko Dalmacija koja zivi samo ljeti :D
ruzavjetrova

#298 Re: Udaja za papire - opsti kur***uk, prvi korak prema boljem ili sta vec...?

Post by ruzavjetrova »

ćiribiribela wrote:
Ridjobrki wrote:

Bio je prosle godine clanak i u novinama i ovdje ja mislim, o momku iz Sanskog Mosta koji je pobjegao s vjencanja jer su ga roditelji htjeli ozeniti nasom djevojkom iz dijaspore.
Ridjobrki

#299 Re: Udaja za papire - opsti kur***uk, prvi korak prema boljem ili sta vec...?

Post by Ridjobrki »

_BataZiv_0809 wrote:Ali fakat ako se nastavi ovaj trend iseljavanja jos par godina, a sve su prilike da hoce, ostacemo bez trecine ljudi :izet:

Postacemo ko Dalmacija koja zivi samo ljeti :D
Nećemo, ne boj se. Dalmacija živi ljeti zbog mora, kod nas neće dolaziti niko.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#300 Re: Udaja za papire - opsti kur***uk, prvi korak prema boljem ili sta vec...?

Post by _BataZiv_0809 »

Ridjobrki wrote:
Nećemo, ne boj se. Dalmacija živi ljeti zbog mora, kod nas neće dolaziti niko.
Dolazi prva generacija koja je otisla odavde.

Njihova djeca, to vec zavisi kako su odgajana i loze li se na BiH uopce.

Djeca njihove djece, tj unucad prve generacije koja je otisla-vrlo rijetko.

Sto znaci dokle god je trend odlaska ovakav, bice i onih koji ce ljetne odmore, a i zimske, provoditi ovdje.
Post Reply