mentalne barijere u mostaru

Post Reply
razonoda

#276 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by razonoda »

Danguba wrote:Fahra nije tema. Njemu je mjesto u zahodu. :D

Ovaj problem u Mostaru je nastao a isto tako se moze rijesiti na istom mjestu. Kuca/dom i skola.
Nije tema Fahro --a nije tema ni zahod.
Hafis

#277 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by Hafis »

Sjebali su brate Carinu, pa ti govori što hoćeš. pogotovo od Balordine ulice... od onakve ulce, onakav ciganluk napravili.
Danguba

#278 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by Danguba »

razonoda wrote:

Ovaj problem u Mostaru je nastao a isto tako se moze rijesiti na istom mjestu. Kuca/dom i skola.
nista onda, neka njih dvoje ostanu van ove teme i zajedno. :D
razonoda

#279 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by razonoda »

Hafis wrote:
"razonoda"
Tema nije bez veze. Ne treba je pod chilim sakriti, treba Antu dovesti u SA, obici par skola njeg.uzrasta, PRICATI O TOM PROBLEMU.
Pa nije mi baš Sarajevo primjer za tu vrstu educiranja.
Ipak se, uz dužno poštovanje prema SA i njegove čuvene četiri bogomolje u ''100 metara'', danas ipak radi o manje više jednonacionalnoj sredini, tako da se rijetki pripadnici nebošnjačke populacije relativno lako uklapaju u tu sredinu, jer ''nisu vrijedni'' iskazivanja neke netrpeljivosti od strane bošnjačke većine. To bi isto bilo kao kad bi odveo tog istog Antu ili bilo koga drugog... u Niš, Prištinu ili Varaždin pa da vidi što je ''multikultura''. Ne bi im nitko ni A rekao što se tiče njegove nacionalne, odnosno etničke pripadnosti.
A inače što se tiče ove teme, stariji su mudriji i njima ne izljeću ovako iskrene rečenice kao ovoj djeci. u njih je to sve sa zadrškom i u rukavicama. Manje-više, svi kažu da normalno idu po cijelom gradu, mada su to stvarno rijetki ''prelasci'', obično nekim poslom...kupovina, dokumenti i sl.
Rekao sam jutros - desni dio grada se silom prilika u dobra doba kosmopolitizirao, veći je protok ljudi, robe, kapitala, urbanizacije, manifestacija..dok je lijeva strana nekako ostala po strani, u nekoj samozadovoljnoj izolaciji koju periodično u ljeto prekina ljetna turistička sezona i dolazak brojne dijaspore..i tako sve do desetog mjeseca, pa onda opet u dobrovoljnu samoizolaciju.

Ali sve u svemu, kada se usporedi situacija od prije 10 - 15 godina, kudikamo je bolje po svim parameterima.
Goran MILIC je snimio par epizoda o CRNOJ -GORI, i vvecinu je posvetio mladima Antinog uzrasta. Ko ima vremena moze ih pregledati i vidjeti sta komsije misle i sta im je prioritet u zivotu.
razonoda

#280 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by razonoda »

Danguba wrote:
razonoda wrote:

nista onda, neka njih dvoje ostanu van ove teme i zajedno. :D
Mozda zajedno , ali i Ti si uvijek uz njih, kako god okrenes. :roll:
bleee_sa

#281 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by bleee_sa »

Hafis wrote:Sjebali su brate Carinu, pa ti govori što hoćeš. pogotovo od Balordine ulice... od onakve ulce, onakav ciganluk napravili.
A šta nije ciganluk u Mostaru?

Isti i u Fejicevoj i u Kralja Tomislava, samo drugacije prezentovan.

Herceg-Bosno volim te do Hita, poslije Hita zaboli me kita.
Jeste ono tako govorili? ;-)
Fudo387

#282 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by Fudo387 »

Gotov je to, finito. Srpskohrvatski mainstream kad su Bosnjaci i suzivot sa njima je jasan. Ne mogu ih smisliti, najradije bi da ih mogu nekako izbrisati s lica zemlje. Hoce li se sta promijeniti u buducnosti? Sumnjam, predaleko je to otislo, da se sad ovog momenta drustvo vrati na kakav takav civilizacijski nivo potrebne su generacije. Sto vrijeme vise odmice i Bosnjaci ce se polako pretvarati u ono sto danas imamo na zapadnoj strani tog nesretnog grada. Sta ce na kraju ispasti, Boga pitaj, na dobro sigurno nece.
Hafis

#283 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by Hafis »

bleee_sa wrote:
Hafis wrote:Sjebali su brate Carinu, pa ti govori što hoćeš. pogotovo od Balordine ulice... od onakve ulce, onakav ciganluk napravili.
A šta nije ciganluk u Mostaru?

Isti i u Fejicevoj i u Kralja Tomislava, samo drugacije prezentovan.

Herceg-Bosno volim te do Hita, poslije Hita zaboli me kita.
Jeste ono tako govorili? ;-)
Tako nekako je išlo.
Bila je i ona ''raja na Rondou heroja se sjete...'' pa sad ništa, nit' raje, nit' heroja, nit' Rondoa.
Seljak se spustio u grad, i dobro ikako ovo funkcionira.
Last edited by Hafis on 18/02/2015 19:42, edited 1 time in total.
Šveđanin

#284 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by Šveđanin »

Pitanje za Mostarce i ostale upucene: koji dio grada je razvijeniji, uredjeniji, sa vise sadrzaja i sve ostalo sto jedan grad cini gradom? Davno sam bio u Mostaru, a i to vrlo kratko.
Martinez_

#285 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by Martinez_ »

hizo ramidovic wrote: bitna je gradacija, itekako. nije isto 2/10 i 9/10.
Usađeni stav o moralnoj superiornosti ''naših'' (kao mi smo predodređeni da budemo manji nacionalisti od njih) uz stav da smo mi najveće žrtve što dalje vodi do zaključka da se mi ne moramo menjati već tamo oni - najjači je simptom narastajućeg nacionalizma.
Hafis

#286 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by Hafis »

Šveđanin wrote:Pitanje za Mostarce i ostale upucene: koji dio grada je razvijeniji, uredjeniji, sa vise sadrzaja i sve ostalo sto jedan grad cini gradom? Davno sam bio u Mostaru, a i to vrlo kratko.
ZNA SE :)
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#287 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by _BataZiv_0809 »

Nova rasna teorija :run:
Šveđanin

#288 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by Šveđanin »

A to je, i ako mozes obrazloziti? Nemojte da me neko krivo shvati, nije provokacija vec obicno pitanje.
bimbokaposzta

#289 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by bimbokaposzta »

Šveđanin wrote:Pitanje za Mostarce i ostale upucene: koji dio grada je razvijeniji, uredjeniji, sa vise sadrzaja i sve ostalo sto jedan grad cini gradom? Davno sam bio u Mostaru, a i to vrlo kratko.
Naš :D
bleee_sa

#290 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by bleee_sa »

Hafis wrote:
Evo odgovorio ti je Mostarac iz Ilića.
PredjeS i ti preko Starog jelde? Nema veze bola što je taj na Radobolji. ;-)
jao_situacije

#291 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by jao_situacije »

Ja bih samo iskoristio temu da pohvalim Mostarke. Nisam bio ove godine u Mostaru, ali kad god sam dolazio lijepo je bilo. Ima neka čar, sjesti popiti kahvu čuti huk Neretve i družiti se s Mostarkama. :mrgreen:
Fudo387

#292 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by Fudo387 »

Šveđanin wrote:A to je, i ako mozes obrazloziti? Nemojte da me neko krivo shvati, nije provokacija vec obicno pitanje.
A zasto ti je to uopste bitno?
stakasa

#293 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by stakasa »

Ovaj problem je nastao u Zagrebu devedeset druge i devedeset trece. Tada je pusten duh iz boce i to je jako tesko korigovat u skoli
bleee_sa

#294 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by bleee_sa »

jao_situacije wrote:Ja bih samo iskoristio temu da pohvalim Mostarke. Nisam bio ove godine u Mostaru, ali kad god sam dolazio lijepo je bilo. Ima neka čar, sjesti popiti kahvu čuti huk Neretve i družiti se s Mostarkama. :mrgreen:
Đe ćeš ovo napisati, sad će te odma Hafis na foe listu staviti. :mrgreen:
stakasa

#295 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by stakasa »

bleee_sa wrote:
Hafis wrote:
Ne, iz Rodoca
bleee_sa

#296 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by bleee_sa »

Rodoč stara mostarska mahala. ;-) :lol:
Hafis

#297 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by Hafis »

Šveđanin wrote:A to je, i ako mozes obrazloziti? Nemojte da me neko krivo shvati, nije provokacija vec obicno pitanje.
Oim ''šireg'' zaleđa, koji omogućuje kakav takav veći kapital (i ljudski i masterijalni) što je je jedan ključnih čimbenika, postoje i određene sociološke komponente: bolji osjećaj za biznis, veća inventivnost, umješnost u poslovanju, sklonost k riziku i volja za zarađivanjem. U toj trci teško je parirati.
s druge strane imamo relativno veliku razinu apatije, gledanja u ''državu'', tj. u Sarajevo, ali i nedostatak poslovnih ljudi, tzv - tajkuna. Plus toga, Safa i safići su ostavili duboke tragove u posljeratnom razdoblju koji nisu iščezli do dan danas.
stakasa

#298 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by stakasa »

Dio grada pod hrvatskom kontrolom. Mozda je upitno ovo zadnje sto grad cini gradom. Tamo je vise para, bolji su trzni centri, bolja auta itd
crysis
Location: Kad umreš, ti ne znaš da si umro i nije ti teško. Teško je drugima. Isto je i kad si glup.

#299 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by crysis »

bleee_sa wrote:
Hafis wrote:
jebes stari ,noge polomit po onoj novoj kaldrmi , lijepi bunur
stakasa

#300 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by stakasa »

bleee_sa wrote:Rodoč stara mostarska mahala. ;-) :lol:
Branio bi i ja HDZ da sam od medicinskog tehnicara u ratu doso do doktora
Post Reply