Izostajao sam cesto sa nastave pa kad cujem objasnjenje za Iblisa, Dzina, koji je bio birvaktile ... I just get lost..Capajebo wrote:Iblis je jedan od Dzina. I birvaktile je bio Allahov najbolji rob. Toliko je velicao i hvalio Allaha da ga je Allah uzdigao na nebesa medju meleke (dobio je tu pocast). Da bi se sa stvaranjem Adema a.s u njemu rasplamsao ego i tada direktno prekrsi Allahovu naredbu. Od tada je proklet i gorjet ce u Dzehennemu sa ostalim ljudima i dzinima.Putnik ali stvarno wrote: Sta su zapravo Dzini i koja podvrsta njihova je Iblis ?
Sledece se tvrdilo :
sejtani = Dzini
Dzini NISU SVI sejtani
Iblis = Dzin / potvrdjeno
Hvala na strpljenju
Dzini su Allahova stvorenja koja su stvorena prije nego su stvoreni ljudi. Stvoreni su od vatre.
Dzini nisu svi sejtani, imaju svoju sopstvenu volju i odgovarat ce za svoje postupke na Sudnjem Danu isto kao sto ce odgovarati i ljudi.
Nadam se da sam odgovorio na sva pitanja, ako te jos sta zanima, a ja budem znao odgovor, pitaj pa inshAllah odgovorim
Tek sad skontah da je ovo davno postavljeno, halal'te
Hvala Sarajevo dobio sam objasnjenje na nasem ki svahiliju, tako da plivam dosta bolje u svetu Islama no prije.