Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Putnik ali stvarno

#276 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by Putnik ali stvarno »

Capajebo wrote:
Putnik ali stvarno wrote: Sta su zapravo Dzini i koja podvrsta njihova je Iblis ?

Sledece se tvrdilo :
sejtani = Dzini
Dzini NISU SVI sejtani
Iblis = Dzin / potvrdjeno

Hvala na strpljenju
Iblis je jedan od Dzina. I birvaktile je bio Allahov najbolji rob. Toliko je velicao i hvalio Allaha da ga je Allah uzdigao na nebesa medju meleke (dobio je tu pocast). Da bi se sa stvaranjem Adema a.s u njemu rasplamsao ego i tada direktno prekrsi Allahovu naredbu. Od tada je proklet i gorjet ce u Dzehennemu sa ostalim ljudima i dzinima.
Dzini su Allahova stvorenja koja su stvorena prije nego su stvoreni ljudi. Stvoreni su od vatre.
Dzini nisu svi sejtani, imaju svoju sopstvenu volju i odgovarat ce za svoje postupke na Sudnjem Danu isto kao sto ce odgovarati i ljudi.

Nadam se da sam odgovorio na sva pitanja, ako te jos sta zanima, a ja budem znao odgovor, pitaj pa inshAllah odgovorim :)

Tek sad skontah da je ovo davno postavljeno, halal'te :mrgreen:
Izostajao sam cesto sa nastave pa kad cujem objasnjenje za Iblisa, Dzina, koji je bio birvaktile ... I just get lost..

Hvala Sarajevo dobio sam objasnjenje na nasem ki svahiliju, tako da plivam dosta bolje u svetu Islama no prije.
Cybernetic

#277 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by Cybernetic »

.
Last edited by Cybernetic on 09/10/2015 13:18, edited 1 time in total.
All Apologies

#278 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by All Apologies »

Donosim citat iz knjige "Povratak" Halita Ertugrula gdje mi se bas svidjelo objasnjenje ovog pitanja:

"-Profesore, zašto je Allah stvorio Univerzum? Da ga nije stvorio, ne bi bilo ni svijeta ni ljudi. Samim tim, ne bi bilo ovoliko problema i briga.
...
-Stvaranje Univerzuma je Allahov izbor. U svojstvu jednog stvorenja nama ne pripada da pitamo za razlog ovakvog izbora. Ako neki bogat čovjek, iz milosti u svome srcu, obuče ljude koji imaju potrebu, najede ih, pokloni im novca, u svakom smislu ih obraduje, te ako nakon toga neko od njih postavi pitanje : Zašto si sve ovo uradio? Zar nisi mogao da ne uradiš? koliko će ta osoba biti nekulturna! Prije svega, veoma je pogrešno postavljati pitanja u vezi sa razlozima Allahovog stvaranja Univerzuma. Ako i pokušamo okvirima svoga razuma dati neko objašnjenje, ionako nećemo ostvariti nikakav rezultat. Jer, ako Stvoritelj nije Lično objasnio zbog čega je sve stvorio, onda mi kao stvorenja nikako to ne možemo učiniti. Ako i pokušamo, naše objašnjenje ostat će manjkavo. Međutim, u svojstvu odgovora na ovo pitanje, makar bio koliko jedan trun, možemo reći sljedeće: Najprije treba istaći da stvaranje nije proisteklo iz neke potrebe i da je to u potpunosti stvar izbora koju samo Uzvišeni Allah zna. Najvažniji razlog u stvaranju Univerzuma jeste želja Uzvišenog Allaha da Svoju duhovnu ljepotu i savršenost vidi na Svojim stvorenjima. Dakle, želja da u ogledalu bića vidi rezultate Svoga znanja, izvanrednost Svoje snage, refleksiju Svoje ljepote, širinu Svoga bogatstva, odraz Svoga dobročinstva i milosrđa.

Mehmed je upitao:
-Kao kada slikar gleda svoju sliku, zar ne?

-Može se reći. Postoji ejdna poznata izreka: "Svaki posjednik ljepote i savršenstva želi vidjeti i pokazati svoju ljepotu i savršenstvo." Ovu želju, kao što si i sam rekao moguće je vidjeti kod vještih umjetnika. Na primjer jedan dobar slikar uradi različite slike. Najprije on sam posmatra svoja djela i u njima vidi ljepotu svoje umjetnosti. Zbog toga osjeća neopisivo zadovoljstvo. Kasniej priređuje izložbe i djela pokazuje drugima. Zbog njihovih pohvala i čestitki biva veoma zadovoljan. S druge strane, neki učenjak kojiposjeduje dragocjena znanja piše korisne knjige i želi da i drugi imaju koristi od njegovog znanja. Kada vidi da su se njegovi čitaoci okoristili njegovim djelom i kada čuje pohvale, on zbog svoje radnje osjeća beskrajno zadovoljstvo. Na pitanje zašto je Allah stvorio Univerzum može se, makar malo, gledati kroz ove primjere.
Postoji i jedna druga tačka koja se mora znati kada je riječ o ovoj temi: "Stvorio sam stvorenja da bi im dao koristi, milosti i dobrote, a ne radi Sebe. Dakle, ona imaju koristi od mene, a ne ja od njih."
Iz ovog hadis-i kudsija shvatamo da stvorenja imaju potrebu za pomoći i poklonom, za milošću i dobrotom, za dobročinstvom i merhametom Uzvišenog Allaha. Eto, može li se Uzvišenom Allahu, Koji je sve stvorio iz ničega i dao najveće poklone i Koji je upotpunio sve potrebe i još vječiti život obećao, reći sljedeće: "Zašto si stvorio ovaj Univerzum?"
..."
Last edited by All Apologies on 15/03/2015 14:03, edited 1 time in total.
prenosnik

#279 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by prenosnik »

da stoji pred ogledalom i divi se sebi...zeznuo je dzoni brava...

"But enough about me... Let's talk about me. What do you think of me?"

:D
RNG_25

#280 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by RNG_25 »

All Apologies wrote:Eto, može li se Uzvišenom Allahu, Koji je sve stvorio iz ničega i dao najveće poklone i Koji je upotpunio sve potrebe i još vječiti život obećao, reći sljedeće: "Zašto si stvorio ovaj Univerzum?"..."
Logično i očito da može.
Pryda

#281 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by Pryda »

Capajebo wrote:
Putnik ali stvarno wrote: Sta su zapravo Dzini i koja podvrsta njihova je Iblis ?

Sledece se tvrdilo :
sejtani = Dzini
Dzini NISU SVI sejtani
Iblis = Dzin / potvrdjeno

Hvala na strpljenju
Iblis je jedan od Dzina. I birvaktile je bio Allahov najbolji rob. Toliko je velicao i hvalio Allaha da ga je Allah uzdigao na nebesa medju meleke (dobio je tu pocast). Da bi se sa stvaranjem Adema a.s u njemu rasplamsao ego i tada direktno prekrsi Allahovu naredbu. Od tada je proklet i gorjet ce u Dzehennemu sa ostalim ljudima i dzinima.
Dzini su Allahova stvorenja koja su stvorena prije nego su stvoreni ljudi. Stvoreni su od vatre.
Dzini nisu svi sejtani, imaju svoju sopstvenu volju i odgovarat ce za svoje postupke na Sudnjem Danu isto kao sto ce odgovarati i ljudi.

Nadam se da sam odgovorio na sva pitanja, ako te jos sta zanima, a ja budem znao odgovor, pitaj pa inshAllah odgovorim :)

Tek sad skontah da je ovo davno postavljeno, halal'te :mrgreen:
Ako Allah zna sve sta ce se desiti, da li to znaci da je stvorio Adema a.s s namjerom da rasplamsa ego Iblisu i tako izgubi svog najboljeg roba?
All Apologies

#282 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by All Apologies »

@prenosnik, @RNG_25 - citat koji sam navela nije ni Kur'an ni hadis već dio jedne knjige o životu jednog studenta. Meni se objašnjenje svidjelo, a kome nije neka ostavi.
RNG_25

#283 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by RNG_25 »

All Apologies wrote:Međutim, u svojstvu odgovora na ovo pitanje, makar bio koliko jedan trun, možemo reći sljedeće: Najprije treba istaći da stvaranje nije proisteklo iz neke potrebe i da je to u potpunosti stvar izbora koju samo Uzvišeni Allah zna. Najvažniji razlog u stvaranju Univerzuma jeste želja Uzvišenog Allaha da Svoju duhovnu ljepotu i savršenost vidi na Svojim stvorenjima. Dakle, želja da u ogledalu bića vidi rezultate Svoga znanja, izvanrednost Svoje snage, refleksiju Svoje ljepote, širinu Svoga bogatstva, odraz Svoga dobročinstva i milosrđa.
Vidim da je @prenosnik obrisao dio svog komentara na gore citirani dio (drugi, manje jasan i više zatvoreni dio je ostao; također, ne znam niti imam želju da znam ko je Džoni Brava, ako iko). Njegov (@prenosnikov) zaključak je bio da sama želja (Allahova) za stvaranjem bilo čega podrazumijeva kao da ima potrebu neku za tim, čime je navedeni citirani dio, kao i zaključci kojima se vodi autor istog, pogrešan.

Ja ne tvrdim ništa po tom pitanju, čak sam se na prvu i složio sa takvim zaključkom (@prenosnika), ali kako o tome nisam razmislio, ne bih dalje.

Samo nisam želio da ostane to izgubljeno. A uostalom, Ideja nikad ne umire.

I @prenosnik, pristojno te molim da prestaneš brisati svoje komentare, a pogotovo ih mijenjati "kojekakvim glupostima".
prenosnik

#284 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by prenosnik »

komentar je izbrisala moderacija, ona zna zasto...
nasa

#285 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by nasa »

Zato sto poslije niza upozeorenja i niza prijava na trolanje tema shvatices @prenosnice da nemam volje ni vremena da citam 20 tvojih komentara dok ne odgonetnem koji je smislen i ima veze s temom, a koji je tu iz samo tebi poznatih razloga.Mislim da sam jako bila tolerantna, ne samo na tvoje vec niz slicnih, zaobilazenja teme, chata, trolanja itd.Zatim sam upozoravala, lijepo vas zamolila ali djabe....pa dobro, ovako obrisem i gotovo.
Eto, sad je razlog poznat i tebi.
RNG, ne znam odakle ti ideja da on brise,kako bi to uopce ucinio.

I hajde da pokusamo jos jednom.Shvatam ja provakativne doskocice, salu, ironiju i sl.ali kad se 5 aktivnih tema pretvara u samo to onda je to previse i postaje obicno trolanje. Nadjite mjeru, ne samo @prenosnik ....
RNG_25

#286 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by RNG_25 »

nasa wrote:Zato sto poslije niza upozeorenja i niza prijava na trolanje tema shvatices @prenosnice da nemam volje ni vremena da citam 20 tvojih komentara dok ne odgonetnem koji je smislen i ima veze s temom, a koji je tu iz samo tebi poznatih razloga.Mislim da sam jako bila tolerantna, ne samo na tvoje vec niz slicnih, zaobilazenja teme, chata, trolanja itd.Zatim sam upozoravala, lijepo vas zamolila ali djabe....pa dobro, ovako obrisem i gotovo.
Eto, sad je razlog poznat i tebi.
RNG, ne znam odakle ti ideja da on brise,kako bi to uopce ucinio.

I hajde da pokusamo jos jednom.Shvatam ja provakativne doskocice, salu, ironiju i sl.ali kad se 5 aktivnih tema pretvara u samo to onda je to previse i postaje obicno trolanje. Nadjite mjeru, ne samo @prenosnik ....
Ne briše on svoje postove, ali znao je brisati napisano (i još štošta činiti) u njima, tako da edituje post. Ali dobro, to je njegova stvar.

U pravilu, ovdje se svaka tema pretvori u svaštaru. Mislim da je do pokretača teme da li da to toleriše ili ne. Ja npr. ne tolerišem... Opet, donekle se slažem s tobom, a kako si ti moderator, do tebe je...

Mada glede onog što je npr. @prenosnik napisao u onom svom postu možda dijelom jeste trolanje, ali dijelom je ipak i validan stav. A ostalo ne bih komentarisao.
sadie_forever

#287 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by sadie_forever »

Cybernetic wrote:
:zzzz:
nasa

#288 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by nasa »

Ti stvarno vodis racuna o temama koje otvoris i to je bas fino :thumbup: A moze biti i da sam obrisala nesto sto je bilo vezano za temu, nije bilo namjerno...
mejrami

#289 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by mejrami »

Zašto nas je alah stvorio da ga obožavamo?

1. alah te nije stvorio , jer nepostoji takvo nesto
2. Prema to nemoguce je obozavat nesto sto nepostoji.
.
.
.
.
.
.
.
.
žš. cak i da postoji inteligentni dizajn mislim da niko ne bi stvarao nikoga na prvom mjestu samo da bi mu se obracali po 5 il 3 puta na dan , radili sve kako pise po knjigama sto apsolutno ludilo.....neki jadan bog nema sta , sadisticki tip koji se voli izivljavat nad ljudima kad umru navodno....i u to ljudi vjeruju i nastoje uvjerit i druge u svoja uvjerenja koja apsolutno nemaju tezine na djelu...strasni su ljudi , po tom pitanju se trebamo ugledat na zivotinje koje nisu vjernici , pocev od ptica , delfina , morskih jezeva itd.
Kroksica

#290 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by Kroksica »

mejrami wrote:Zašto nas je alah stvorio da ga obožavamo?

.
.
.
.
.
.
.
.
žš. cak i da postoji inteligentni dizajn mislim da niko ne bi stvarao nikoga na prvom mjestu samo da bi mu se obracali po 5 il 3 puta na dan , radili sve kako pise po knjigama sto apsolutno ludilo.....neki jadan bog nema sta , sadisticki tip koji se voli izivljavat nad ljudima kad umru navodno....i u to ljudi vjeruju i nastoje uvjerit i druge u svoja uvjerenja koja apsolutno nemaju tezine na djelu...strasni su ljudi , po tom pitanju se trebamo ugledat na zivotinje koje nisu vjernici , pocev od ptica , delfina , morskih jezeva itd.
Zar ne vidiš da Allaha - Njega slavi ko je na nebesima i Zemlji i ptice raširenih krila? Svako doista zna salat svoj i slavljenje svoje, a Allah je Znalac o onom šta čine. (24:41)
animals

#291 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by animals »

Kroksica wrote:
mejrami wrote:Zašto nas je alah stvorio da ga obožavamo?

.
.
.
.
.
.
.
.
Zar ne vidiš da Allaha - Njega slavi ko je na nebesima i Zemlji i ptice raširenih krila? Svako doista zna salat svoj i slavljenje svoje, a Allah je Znalac o onom šta čine. (24:41)
Nije valjda da ga ti vidis
mejrami

#292 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by mejrami »

@krkosica

ja mislim da ni ti sama nevjerujes u to sto pises , glumis nekog bezveze..
Tesla10

#293 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by Tesla10 »

Tko kaže da nas je stvorio da ga obožavamo?
Towelie

#294 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by Towelie »

Tesla10 wrote:Tko kaže da nas je stvorio da ga obožavamo?
On sam.
XXS

#295 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by XXS »

Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?
Zato sto je sadista.
Kako drugacije mozes gledati na ono sto se desava djeci Sirije, Iraka, Jemena......djeci koje roditelji trpaju u camce spasa preko Sredozemnog mora....djeci Somalije, Kenije ili Etiopije.....djeci Palestine..... itd ....itd ...itd ...

Kaze sve je njegova volja i on najbolje zna!
Mašinac

#296 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by Mašinac »

Zašto ovakvo pitanje postavljati stvorenjima?
Pitajte direktno Stvoritelja i Tvorca sve što vas interesuje i kopka u životu. :-D
Niemand

#297 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by Niemand »

XXS wrote: Kako drugacije mozes gledati na ono sto se desava djeci Sirije, Iraka, Jemena......djeci koje roditelji trpaju u camce spasa preko Sredozemnog mora....djeci Somalije, Kenije ili Etiopije.....djeci Palestine..... itd ....itd ...itd ...
A, ako Boga nema, ko je onda kriv za ono sto se desava djeci u Siriji, Iraku, Jemenu, djeci Somalije..?

Ja bi okrivila onog majmuna. Il alge. Koji levat je moro biti taj majmun pa da mjesto normalnog potomka-majmuna, napravi nesto ko sto je covjek. Jer, ko sto kazes, Bog ne postoji, jel da? Kako onda nesto sto ne postoji moze biti odgovorno za svo zlo? I ko je kriv? Odkud zlo i sta je zlo? I ko pokrene ideju zla, onu masovnu, kao sto je rat npr? Posto Bog ne postoji, jel, ne more biti On. Ko je onda kriv? Ja glasam za majmuna.

A neko ce pretpostavljam glasati za "ljude ispranog mozga koji vjeruju u Boga i svi ratovi se vode u ime religije". Al ako Bog ne postoji, ko Ga je izmislio? I jos uspio ubijediti tolike ljude u to?

Ja bi tog unuka il praunuka od majmuna svrstala u bestselere nju jork tajmsa. Fakat ima previse citalaca i to nije fer. Pa ratovi se bolan vode zbog njegovog knjizevnog djela.

A i, tom majmunu bi uzgred dodijelila nobelovu nagradu. Da nije bilo tog nekog plaho finog majmuna, nebi bilo ni nobela, realno, jel.

Samo mi fkt zao, toliko puta odem u zooloski vrt i gledam te hajvane, reko mozda se opet neki majmun zezne pa nastane neki novi insan. Al jok, nikad nista.

Helem nejse, majmuni su fkt kul. Jesu Allaha mi.
arzuhal

#298 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by arzuhal »

Pošto me je stvorio, ja Allaha naprosto obožavam! :-D

:lol:
harač

#299 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by harač »

ima nešto u onoj hegelovoj: bez svijeta bog ne bi bio bog
RNG_25

#300 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by RNG_25 »

Niemand wrote:Samo mi fkt zao, toliko puta odem u zooloski vrt i gledam te hajvane, reko mozda se opet neki majmun zezne pa nastane neki novi insan. Al jok, nikad nista.
Možda nisi imala priliku vidjeti?
Post Reply