Naravno, ja i mnogi drugi mnoze te univerzitete sa nulom, osim par fakulteta.
Pa placat ce i oni, mislim da bi realna cijena bila oko 10 000 godisnje.
To iz glave brojeve bacaš?Prema rang listi za ovu godinu, nijedan od univerziteta iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Albanije i Kosova nije se našao na ovoj prestižnoj listi najboljih 800 univerziteta u svijetu.
Nisi upravu, vidiš. Zdravstveno osiguranje se uplačuje direktno iz plata, doprinos za ZZO, socijala opet iz plata (doprinos za nezaposlenost, doprinosi za vodne i elementarne nepogode, porez na dohodak). Za skolstvo si djelimicno upravu, jer se finansira iz dohodaka od uplate skolarinakorisnik.1 wrote:Može naravno. Konzumiranje budžeta se odnosi i na zdravstvo, školstvo, socijalu itd a ne samo na pokrivenost plata budžetskih korisnika TK.kike-tike wrote:Moze li pitanje, nije striktno vezano za raspodjelu prihoda? Po čemu je relevantan pokazatelj prihod po glavi stanovnika ? Kada je učešće stanovnista u konzumiranju budzeta 10% recimo.
Teritorija ne igra toliku ulogu, evo imaš Posavinu i BPK koji su vema teritorijalno mali, a opet nemaju jaku ekonomiju, nego im se čak i mora pomagati.
Ne-KS-ovci placaju lijecenje u SA. KS-ovci placaju lijecenje u SA.madner wrote:Djelomicno jeste, no stvarno cemo doci u poziciju da se naplacuju studiji i lijecenje za neKSovce ako se islo tom logikom do kraja.
Olovo nije odbijeno od KSa, nego je problem u tome sto je potrebno mjenjati ustav za taj cin.
Upravo zato sto je sirotinja je to bio prijedlog SBiH.
Februar se približava, možda mala podsvjesna prpa, kupovanje socijalnog mira kreditima. Možda se uzdaju i u pravedniju raspodjelu i uravnoteženje koeficijenta, inače nema ovo ko vratitPrema riječima ministra Nuhanovića kreditna sredstva od 20 miliona KM, biće utrošena na saniranje deficita u budžetu iz 2013 godine. Prije svega to se odnosi na poljoprivredu, refundaciju porodiljskog bolovanja, boračka populacija i ostali vitalni troškovi.
Rok otplate kredita čija kamatna stopa iznosi od 4,9 do 4,95 % je četiri godine uz grace period od šest mjeseci odnosno godinu dana.
lajkujMe wrote:Ako bi ravnopravno dijelili budzet znaci dobijes onoliko koliko zaradis, TK i svi ostali kantoni zajedno s komplet federacijom bi bankrotirali jer je notorna laz da TK najvise doprinosi budzetu, vidio sam neke statistike da TK je sto se doprinosa od poreza, carina i slicno nalazi na samom dnu.
Pogledaj samo koliko preduzeca u Sarajevu ima i to samo privatnih, koji su tu od osnivanja a ne prebaceni ili nesto slicno, samo oni bi prekucali TK kanton po prihodima, a gdje su jos drzavna preduzeca i razna druga mala i srednja produzeca.
Od 350 miliona bi spali na 200 miliona i manje. A KS bi ladno prekucao cifru od 2 mlr budzet. Tako da prica da Sarajevo sisa ostale kantone i gradove ne da ne stoji nego je Sarajevo jedna velika sisa ostalim kantonima koji zbog lose vlade i lose klime ulaganje ne da propadaju nego trunu izunutra.
Nismo vam mi u Sarajevu krivi sto ste sami sebi unistili ono sto valja. Realno gledajuci Tuzla osim termoelektrane (koja je u vlasnistvu EPBIH s sjedistem u Sarajevu), i Binga nema nista drugo da ponudi ovoj zemlji. Rudnike necu ni da spominjem jer su to gubitasi (ne donose profit a niti placaju poreze, znaci sitna buranija propala). Tako nek se vasi intelektualci smire i umjesto otimanja jos vise novca od Sarajeva bolje nek rade na rijesenjima za razvoj TK, vi se nalazite na idealnoj geografskoj lokaciji citava europa i balkan vam na dlanu a vi to ne znate iskoristiti.
SSemir wrote:koji naslov jbt, fahro radoncic ti nije ravanrazmisli o karijeri u avazu
muha_sa wrote:jos jedna u nizu pljuvackih tema.
Hvala za idejumk ultra wrote:moramo tražiti jedan u donaciju kad dobijemo sutorinu
Da ih ima, ima, ali otkud stalni osjecaj nize vrijednosti kod nekih koji nisu iz SA kao manifestacija ama bas svega kontra-Sarajeva, samo zato sto je od tamo...? Tipa: XY, YZ, ZX radi, a Sarajevo se gradi ??? I o tome pricaju i u kuharskim emisijama... Samo cekam jos da Rudolph "the Baker" u emisiji pocne sa "Rotterdam radi, Sarajevo se gradi"... "Pravda za Delft, i za Nijmegen..."_BataZiv_0809 wrote:A moze li mi neko objasniti odakle taj osjecaj vise vrijednosti kod pojedinih Sarajlija?
Znam da ih ima, interesovala me pozadina tog fenomena. Sta navodi ljude da se osjecaju super vaznim i bitnim i iznad drugih?drndalo wrote: Da ih ima, ima, ali otkud stalni osjecaj nize vrijednosti kod nekih koji nisu iz SA kao manifestacija ama bas svega kontra-Sarajeva, samo zato sto je od tamo...? Tipa: XY, YZ, ZX radi, a Sarajevo se gradi ??? I o tome pricaju i u kuharskim emisijama... Samo cekam jos da Rudolph "the Baker" u emisiji pocne sa "Rotterdam radi, Sarajevo se gradi"... "Pravda za Delft, i za Nijmegen..."
Otprilike isto razmisljam.drndalo wrote:Nisam ginekolog, pardon psiholog, ali mogu pogledati...![]()
Ovih prvih za koje pitas, a sto ih ja znam, vecinom mogu okarakterisati kao ljude koji imaju neki povelik problem sa samim sobom, i nezadovoljstvom po svom pitanju... Obicno je u pitanju frustracija nestizanjem onoliko "visoko" koliko misle da bi trebali biti, pa to pokusavaju "povisiti" pisanjem/snizavanjem drugih...
A od svojih "dostignuca" obicno nemaju sta bas za navesti, osim da su rodjeni "u Sarajevu", "u Centru", "u Starom Gradu"... Kao da je to nesto na sta su oni uticali, oni postigli, a ne oni koji su ga napravili, i "isprnuli" bas na toj lokaciji, a ne npr. u Jajcu-Podmilacju (slucajan primjer, ne znam kako mi pade na pamet, i ne implicira nista lose prema nikome ko to ne zasluzuje po ljudskim kvalitetama)...
Oni koji imaju neka postignuca za sobom, s kojima su sami (relativno) zadovoljni, obicno ne gledaju "nikoga s visine", jer nemaju potrebe za dizanjem samih sebe, posto su svakako na pristojnoj razini...