breuer wrote:wolf07 wrote:Otprilike istu stvar sam rekao kad sam stavio svoj prvi post na ovoj temi! Dovodjenje Bakira u vezu sa bilo kojim zlocinom je za svaki pravosudni sistem u najmanju ruku smijesno. Na stranu to sto je covjek sin Predsjednika drzave, ali on u to vrijeme nije imao ovlasti da stavi potpis ni da se zamijeni najlon na nekom prozoru a kamo li da odlucuje, ucestvuje, saucestvuje, komanduje ili upravlja nekim zlocinima koji su se desili na drugom kraju drzave.
A sto se tice Dzaferovica on je bio u POLICIJI a ne u vojsci u tom trenutku. Dakle, sve i da je htio nije mogao bilo kako uticati na slucajeve krsenja pravila ratovanja neke jedinice ili njenih pripadnika. Ja stvarno ne znam kako bilo ko moze ovu Kebinu pricu uzimati ozbiljno u smislu da zaista vjeruje kako su Bakir ili Dzaferovic odgovorni po bilo kom osnovu za desavanja iz septembra 1995.g. Sve je fokusirano samo i iskljucivo na diskreditovanje bosnjackog politickog vrha. Da je to nekim slucajem danas Lagumdzija, Silajdzic ili Sefer Halilovic u tom slucaju Kebo sigurno ne bi otvorio svoja usta ili bi pricao nesto sasvim drugo upereno protiv tih individua. Opet ponavljam, stvar treba posmatrati prvenstveno u svjetlu trenutka kad se "otkrivaju" neke pojedinosti a ne u smislu sta je novo u tim podacima.
Ako misliš da je "Sin" bio tek tako neaktivan u odnosu na oca mu onda
očito ne poznaješ dovoljno porodicu Izetbegović. Imao on ovlasti ili ne, njegov utjecaj je bio ogroman, kako na oca mu, a tako i na sve ostale okolo.
Koji god bili Kebini motivi i koliko god mu priča smrdila, mi kao civilizovano društvo moramo čuvati i podržavati rad
sudstva koje će donijeti osudu glede tih optužbi.
Iskazana frka i strah samo potvrđuju da je stvar itekako ozbiljna i opravdana...
Ne kazem ja da je bio neaktivan, samo kazem da nije imao formalnu moc. Ja mislim da u toku rata vecina naroda nije ni znala van Sarajeva kako se zove Alijin sin, a kamo li da je on figurirao kao neki autoritet. Druga stvar, CSB se nema sta petljati u desavanja na liniji razdvajanja i u neposrednom zahvatu linije razdvajanja dvije vojske koje ratuju jedna protiv druge. Kakva je onda uloga Dzaferovica u cijeloj prici?
Ja mislim da cijela prica dolazi sa srpske strane, Kebo je tek puki izvrsilac narudzbe. Hajde neka MUP njemu uleti u stan da vidimo ko mu dostavlja dokumente i odakle, kao sto su uletili Klix-u! RS i Srbija jednostavno koriste frku oko terorizma u Parizu i usput hoce da malo pritisnu Bakira. No, u jednom se slazem s tobom. Hajde da pustimo sudstvo da cijelu stvar dovede do kraja, samo sad ostaje jedan drugi problem. Sta cete onda uraditi vi koji sad branite Kebine optuzbe, vi koji ste kao bajagi upuceni u odnose u porodici Izetbegovic kao da ste svaki dan s njima ispijali kafu, vi koji znate da svjedocenja koja dostavlja Kebo imaju datum iz avgusta 1994.g. a A R BiH usla u Vozucu u septembru 1995.g. Hocete li reci - svaka cast sudstvu BiH jer je odbacilo neosnovane i lazne optuzbe, ili cete onda pricu okrenuti u pravcu - ma znas nase sudstvo, 'ta ce oni!
Nekim ljudima ne mozes objasniti da neko ko je optuzen moze biti i oslobodjen tih optuzbi. @Bansky dobro primijeti, nista sto je Kebo do sada rekao nije bilo nepoznato! Otkud onda cijela ova frka? Sta je sa Komandantom odreda El Mudzahid? Zna li iko tom covjeku ime i kako to da njega niko, ama bas niko, ziv i ne pominje u cijeloj prici o ratnim zlocinima? Ispade da je kriv Predsjednik drzave, njegov sin, Komandant A R BiH, Nacelnik CSB, Komandant Korpusa - ali na neki volseban nacin Komandant odreda ima odgovornost k'o da se parkirao na nedozvoljenom mjestu pa niti ga ko pominje niti o njemu ima rijeci. Ne znam samo da li su svi ovi koji pristaju na Kebine brljotine i medijske istupe vise naivni ili u svadji s vlastitim razumom, da ne upotrebljavam neki grublji izraz!