Sinosnje predavanje Elvedina Pezića u Tuzli

KB9 wrote:svaki taj skup je novi poraz nase drzave
Rekao je Abdurrahman ibn Hasan, unuk Muhammeda ibn Abdulwehhaba:
„I učenjaci od sljedbenika selefa, imami imaju korisna djela o objašnjenju tewhida, tewhidu-r-rububijjeta, tewhidu-l-uluhijjeta, tewhidu-l-esmai we-s-sifat, mnoga od njih su prisutna među ulemom muslimana i NE ZNAMO IKOGA POSLIJE OSMOG STOLJEĆA (hidžretskog) u stanju žestoke usamljenosti islama da je spominjao sa spoznajom ono na čemu je ehlu sunnet od vrsta tewhida ili se obazirao na njihove knjige NITI SU ZNALI ŠIRK KOJI ALLAH NEĆE OPROSTITI...“ (Ed-Dureru-s-senijje,12/22.)
„Onaj koji ne smatra nevjernicima mušrike iz TURSKE DŽAVE i obožavaoce kabura, kao što su stanovnici Mekke i drugi koji obožavaju dobre ljude te mijenja vjerovanje u Allahovu Jednoću širkom, a sunnet Poslanika, s.a.v.s., novotarijama, i on je nevjernik poput njih, makar mrzio njih i njihovu vjeru, a volio muslimane i islam.“ (Ed-Dureru-s-senijje,9/291.)
„Borba protiv ove države i Turaka, Evropljana i ostalih nevjernika je od najvećih stvari koji spašavaju od Vatre.“ (Ed-Dureru-s-senijje,9/23.)
Sinovi Muhammeda bin Abdul-Vehhaba su kazali:
„Što se tiče onoga do koga je dospio naš poziv na vjerovanje u Jednoću Allaha i izvršavanje Njegovih propisa pa odbija da se tome pokori, ustrajava u širku i ostavljanju propisa Islama, njega smatramo nevjernikom i borimo se protiv njega, napadamo ga, čak na njegovoj teritoriji. Svi oni protiv kojih smo se borili su čuli naš poziv i mi znamo i vjerujemo da su stanovnici Jemena, Tihame, Dva Harema, Šama i Iraka čuli naš poziv i spoznali da mi pozivamo robovanju samo Allahu te se borimo protiv onoga na čemu je većina ljudi, a to je činjenje širka Allahu...“ Zatim kažu:“ Ovakve nije dužnost pozvati u vjeru prije borbe jer je Poslanik, s.a.v.s., napao Beni Mustalik i borio se protiv stanovnika Mekke bez upozorenja ili poziva.“ (Ed-Dureru-s-senijje,9/253)
Djelo Ed-Durer Es-Senijje sadrži odgovore, pisma i poslanice Muhammeda bin Abdul-Vehhaba, njegovih sinova, učenika i učenjaka koji su se kasnije držali njegovog učenja. Sakupio ih je Abdur-rahman bin Muhammed bin Kasim El-'Asimi En-Nedždi u 16 tomova. U predgovoru knjige autor ističe da je nakon Imama Ahmeda bin Hanbela, Uzvišeni Allah preko Ibn Tejmijje „obnovio vjeru nakon njenog nestajanja i oživio uputu prvaka svih poslanika nakon zalaska njenog sunca.“ A zatim kaže da su nakon Ibn Tejmijje i njegovih učenika „prekinuta užad islama, obožavane zvijezde i nebeska tijela, veličani kaburi...“ sve do 12. stoljeća po hidžri kada je došao Muhammed bin Abdul-vehhab. (Ed-Dureru-s-senijje, 1/16)
Ma ja, za sva jada islamskog svijeta krivi Saudići... Nikad se Bosnje nisu bunili, ni Albanci, ni Egipcani, ni Iranci, svi bijese u dugoj historiji Osmanskog carstva toliko lojalni i niko se protiv drzave i halife nije borio...komsija123 wrote:ma ja protjerali vehabije zajedno sa englezima tadasnjeg halifu i osmanlije iz Mekke i Medine. Nek su nasli saveznika u englezima a ne u halifi.
https://www.youtube.com/watch?v=DEt74ygWneU
Sta kaze nas Husein Đozo o istima. Jedno objektivno misljenje o tome dobu.sahara1428 wrote:Samo neka se svi gore spomenuti odreknu Muhammed ibn Abudulwehhaba i njegovog pokreta koji bijaše uzrokom proljevanja muslimanske krvi, mnogi jesu odstupili od njegovog učenja ali ga se nikad nisu odrekli, zato sada imamo momke koji napdaju i ove vlastite daije jer su istraživali pa nabasali na pravu sliku vehabizma
ovako to kod vehabija izgleda i ne može ih niko oprati pa ni Fatmir Alispahić
„I učenjaci od sljedbenika selefa, imami imaju korisna djela o objašnjenju tewhida, tewhidu-r-rububijjeta, tewhidu-l-uluhijjeta, tewhidu-l-esmai we-s-sifat, mnoga od njih su prisutna među ulemom muslimana i NE ZNAMO IKOGA POSLIJE OSMOG STOLJEĆA (hidžretskog) u stanju žestoke usamljenosti islama da je spominjao sa spoznajom ono na čemu je ehlu sunnet od vrsta tewhida ili se obazirao na njihove knjige NITI SU ZNALI ŠIRK KOJI ALLAH NEĆE OPROSTITI...“ (Ed-Dureru-s-senijje,12/22.)„Onaj koji ne smatra nevjernicima mušrike iz TURSKE DŽAVE i obožavaoce kabura, kao što su stanovnici Mekke i drugi koji obožavaju dobre ljude te mijenja vjerovanje u Allahovu Jednoću širkom, a sunnet Poslanika, s.a.v.s., novotarijama, i on je nevjernik poput njih, makar mrzio njih i njihovu vjeru, a volio muslimane i islam.“ (Ed-Dureru-s-senijje,9/291.)„Borba protiv ove države i Turaka, Evropljana i ostalih nevjernika je od najvećih stvari koji spašavaju od Vatre.“ (Ed-Dureru-s-senijje,9/23.)Sinovi Muhammeda bin Abdul-Vehhaba su kazali:
„Što se tiče onoga do koga je dospio naš poziv na vjerovanje u Jednoću Allaha i izvršavanje Njegovih propisa pa odbija da se tome pokori, ustrajava u širku i ostavljanju propisa Islama, njega smatramo nevjernikom i borimo se protiv njega, napadamo ga, čak na njegovoj teritoriji. Svi oni protiv kojih smo se borili su čuli naš poziv i mi znamo i vjerujemo da su stanovnici Jemena, Tihame, Dva Harema, Šama i Iraka čuli naš poziv i spoznali da mi pozivamo robovanju samo Allahu te se borimo protiv onoga na čemu je većina ljudi, a to je činjenje širka Allahu...“ Zatim kažu:“ Ovakve nije dužnost pozvati u vjeru prije borbe jer je Poslanik, s.a.v.s., napao Beni Mustalik i borio se protiv stanovnika Mekke bez upozorenja ili poziva.“ (Ed-Dureru-s-senijje,9/253)Djelo Ed-Durer Es-Senijje sadrži odgovore, pisma i poslanice Muhammeda bin Abdul-Vehhaba, njegovih sinova, učenika i učenjaka koji su se kasnije držali njegovog učenja. Sakupio ih je Abdur-rahman bin Muhammed bin Kasim El-'Asimi En-Nedždi u 16 tomova. U predgovoru knjige autor ističe da je nakon Imama Ahmeda bin Hanbela, Uzvišeni Allah preko Ibn Tejmijje „obnovio vjeru nakon njenog nestajanja i oživio uputu prvaka svih poslanika nakon zalaska njenog sunca.“ A zatim kaže da su nakon Ibn Tejmijje i njegovih učenika „prekinuta užad islama, obožavane zvijezde i nebeska tijela, veličani kaburi...“ sve do 12. stoljeća po hidžri kada je došao Muhammed bin Abdul-vehhab. (Ed-Dureru-s-senijje, 1/16)
Nemojte nikoga da zbuni to što su govorili da se oni bore protiv ŠIRKA oni se bore protiv širka onako kako su ga oni razumjeli i niko više.
Boldirano je istina. Medjutim nisu za njegova zivota dokrajcili prvu saudijsku drzavu, on je umro 1792, a prva saudijska drzava je srusena 1818 i srusio je Albanac Muhamed Ali Pasa, koji je bio namjesnik u Egiptu.sahara1428 wrote:
Čuditi se vehabiji kako ne zna istorijske fakte svoje sekte
Muhammed ibn Abduwehhab NIKADA nije ušao u Mekku i Medinu, njegovu prvu saudijsku državu na području Nedžda su Osmanlije dokrajčile. Tek poslije će njegovi sljedbenici ući u područje Hidžaza.
Za javnost će uvijek biti ma jok nikada vehabije nisu rušile Osmanski hilafet, ma jok gdje bi to oni. Recite jasno i naučite svoje sljedbenike da su vehabije uvijek vjerovale da Osmanski hilafet nije hilafet već obična mušrička država koju treba srušiti.
Kod vehabija nije bilo islama niti muslimana za koji su oni znali NAKON 8 STOLJEĆA
„I učenjaci od sljedbenika ispravnih prethodnika, imami, imaju korisna djela o objašnjenju tewhida(monoteizma), tewhidu-r-rububijjeta, tewhidu-l-uluhijjeta, tewhidu-l-esmai we-s-sifat, mnoga od njih su prisutna među ulemom muslimana i NE ZNAMO IKOGA POSLIJE OSMOG STOLJEĆA (hidžretskog) u stanju žestoke usamljenosti islama da je spominjao sa spoznajom ono na čemu je ehlu sunnet od vrsta tewhida ili se obazirao na njihove knjige NITI SU ZNALI ŠIRK KOJI ALLAH NEĆE OPROSTITI...“ (Ed-Dureru-s-senijje,12/22.)
prije ce biti poraz pojedinaca poput tebe koji ih ne moze smisliti ocima.KB9 wrote:svaki taj skup je novi poraz nase drzave
Sa ovakvim kratkim govorom ne znam koliko se može biti objektivan???oridjidji wrote:
Sta kaze nas Husein Đozo o istima. Jedno objektivno misljenje o tome dobu.
Boldirano je istina. Medjutim nisu za njegova zivota dokrajcili prvu saudijsku drzavu, on je umro 1792, a prva saudijska drzava je srusena 1818 i srusio je Albanac Muhamed Ali Pasa, koji je bio namjesnik u Egiptu.[/quote]oridjidji wrote:
znaci ti si otvoreno za vehabije inace il samo na forumu ovako glumis nesto?oridjidji wrote:prije ce biti poraz pojedinaca poput tebe koji ih ne moze smisliti ocima.KB9 wrote:svaki taj skup je novi poraz nase drzave
sahara1428 wrote:Samo neka se svi gore spomenuti odreknu Muhammed ibn Abudulwehhaba i njegovog pokreta koji bijaše uzrokom proljevanja muslimanske krvi, mnogi jesu odstupili od njegovog učenja ali ga se nikad nisu odrekli, zato sada imamo momke koji napdaju i ove vlastite daije jer su istraživali pa nabasali na pravu sliku vehabizma
ovako to kod vehabija izgleda i ne može ih niko oprati pa ni Fatmir Alispahić
„I učenjaci od sljedbenika selefa, imami imaju korisna djela o objašnjenju tewhida, tewhidu-r-rububijjeta, tewhidu-l-uluhijjeta, tewhidu-l-esmai we-s-sifat, mnoga od njih su prisutna među ulemom muslimana i NE ZNAMO IKOGA POSLIJE OSMOG STOLJEĆA (hidžretskog) u stanju žestoke usamljenosti islama da je spominjao sa spoznajom ono na čemu je ehlu sunnet od vrsta tewhida ili se obazirao na njihove knjige NITI SU ZNALI ŠIRK KOJI ALLAH NEĆE OPROSTITI...“ (Ed-Dureru-s-senijje,12/22.)„Onaj koji ne smatra nevjernicima mušrike iz TURSKE DŽAVE i obožavaoce kabura, kao što su stanovnici Mekke i drugi koji obožavaju dobre ljude te mijenja vjerovanje u Allahovu Jednoću širkom, a sunnet Poslanika, s.a.v.s., novotarijama, i on je nevjernik poput njih, makar mrzio njih i njihovu vjeru, a volio muslimane i islam.“ (Ed-Dureru-s-senijje,9/291.)„Borba protiv ove države i Turaka, Evropljana i ostalih nevjernika je od najvećih stvari koji spašavaju od Vatre.“ (Ed-Dureru-s-senijje,9/23.)Sinovi Muhammeda bin Abdul-Vehhaba su kazali:
„Što se tiče onoga do koga je dospio naš poziv na vjerovanje u Jednoću Allaha i izvršavanje Njegovih propisa pa odbija da se tome pokori, ustrajava u širku i ostavljanju propisa Islama, njega smatramo nevjernikom i borimo se protiv njega, napadamo ga, čak na njegovoj teritoriji. Svi oni protiv kojih smo se borili su čuli naš poziv i mi znamo i vjerujemo da su stanovnici Jemena, Tihame, Dva Harema, Šama i Iraka čuli naš poziv i spoznali da mi pozivamo robovanju samo Allahu te se borimo protiv onoga na čemu je većina ljudi, a to je činjenje širka Allahu...“ Zatim kažu:“ Ovakve nije dužnost pozvati u vjeru prije borbe jer je Poslanik, s.a.v.s., napao Beni Mustalik i borio se protiv stanovnika Mekke bez upozorenja ili poziva.“ (Ed-Dureru-s-senijje,9/253)Djelo Ed-Durer Es-Senijje sadrži odgovore, pisma i poslanice Muhammeda bin Abdul-Vehhaba, njegovih sinova, učenika i učenjaka koji su se kasnije držali njegovog učenja. Sakupio ih je Abdur-rahman bin Muhammed bin Kasim El-'Asimi En-Nedždi u 16 tomova. U predgovoru knjige autor ističe da je nakon Imama Ahmeda bin Hanbela, Uzvišeni Allah preko Ibn Tejmijje „obnovio vjeru nakon njenog nestajanja i oživio uputu prvaka svih poslanika nakon zalaska njenog sunca.“ A zatim kaže da su nakon Ibn Tejmijje i njegovih učenika „prekinuta užad islama, obožavane zvijezde i nebeska tijela, veličani kaburi...“ sve do 12. stoljeća po hidžri kada je došao Muhammed bin Abdul-vehhab. (Ed-Dureru-s-senijje, 1/16)
Nemojte nikoga da zbuni to što su govorili da se oni bore protiv ŠIRKA oni se bore protiv širka onako kako su ga oni razumjeli i niko više.
Ispravljali su ga oni kojima su smetale neke njegove opaske. Nista strano u zivotima muslimana koji nejednako tumace svoju vjeru.sahara1428 wrote:Sa ovakvim kratkim govorom ne znam koliko se može biti objektivan???oridjidji wrote:
Sta kaze nas Husein Đozo o istima. Jedno objektivno misljenje o tome dobu.
Video je "objektivan" tako da se u riječima Đoze nađe i pokoji ispravak, Đozo "žali" za turbetima, "objektivno" ne znamo da li je rahmetli Đozo bio upoznat i sa ubijenim muslimanima od strane pomenutih i da li "žali" za time.
Dovoljno nerazumjevanje o izgradnji objekata iznad kabura i njihovom rušenju govori da ashabi niti potonji muslimani nikada nisu srušili sobu iznad kabura Poslanika sallallahu alejhi we sellem, čak ni kada je Aiša radijallahu anha preselila, tako da ravnanje kaburova nema apsolutno značenje, kao što i npr Imam Šafija dozvoljava ukopavanje umrlog u vlastitom objektu, zar ga nije trebalo porušiti?
Prolivena krv muslimana je problem!!!
kako su ga razumjeli, de nam pojasni, gdje u pogresnom razumjevanju?sahara1428 wrote: Nemojte nikoga da zbuni to što su govorili da se oni bore protiv ŠIRKA oni se bore protiv širka onako kako su ga oni razumjeli i niko više.
sahara1428 wrote:Boldirano je istina. Medjutim nisu za njegova zivota dokrajcili prvu saudijsku drzavu, on je umro 1792, a prva saudijska drzava je srusena 1818 i srusio je Albanac Muhamed Ali Pasa, koji je bio namjesnik u Egiptu.oridjidji wrote:
Ne kontam ni ja sta je htio pisac reci.Smrcak15 wrote:kako su ga razumjeli, de nam pojasni, gdje u pogresnom razumjevanju?sahara1428 wrote: Nemojte nikoga da zbuni to što su govorili da se oni bore protiv ŠIRKA oni se bore protiv širka onako kako su ga oni razumjeli i niko više.
Zasto ostajete nedoreceni, uvijek se mora traziti dodatno pojasnjenje sa primjerima kako bi se moglo razumjeti sta se hoce da se kaze.
Barem kad nesto tvrdim, iznesem reference i dokaze, to je zbog toga i toga, nalazi se tu i tu. i tacka
a ne polovicne izjave gdje se nezna sta se hoce da se kaze.
Otvoreno sam za njih kao i za druge muslimane, sve dok ne pocnu pretjerivati u stvarima koje se ticu vjere. Nema sekte u Islamu, koja nije zapala u to stanje, tako da je srednji put, put izmedju tih krajnosti, sufije imaju svoje prelete, selefije ili ti ga vehabije svoje prelete, siije takodjer, tako je i sa ostalima i sve to usloznjava politika i prostor na kome muslimani zive.KB9 wrote:znaci ti si otvoreno za vehabije inace il samo na forumu ovako glumis nesto?oridjidji wrote:prije ce biti poraz pojedinaca poput tebe koji ih ne moze smisliti ocima.KB9 wrote:svaki taj skup je novi poraz nase drzave
Tebi sam ja mnoge reference iznio pa veliš ne znam je li to ako je to ne slažem se itd itdSmrcak15 wrote:kako su ga razumjeli, de nam pojasni, gdje u pogresnom razumjevanju?sahara1428 wrote: Nemojte nikoga da zbuni to što su govorili da se oni bore protiv ŠIRKA oni se bore protiv širka onako kako su ga oni razumjeli i niko više.
Zasto ostajete nedoreceni, uvijek se mora traziti dodatno pojasnjenje sa primjerima kako bi se moglo razumjeti sta se hoce da se kaze.
Barem kad nesto tvrdim, iznesem reference i dokaze, to je zbog toga i toga, nalazi se tu i tu. i tacka
a ne polovicne izjave gdje se nezna sta se hoce da se kaze.
Vehabije su sektasi, vehabizam je sekta.oridjidji wrote:
Otvoreno sam za njih kao i za druge muslimane, sve dok ne pocnu pretjerivati u stvarima koje se ticu vjere. Nema sekte u Islamu, koja nije zapala u to stanje, tako da je srednji put, put izmedju tih krajnosti, sufije imaju svoje prelete, selefije ili ti ga vehabije svoje prelete, siije takodjer, tako je i sa ostalima i sve to usloznjava politika i prostor na kome muslimani zive.
organizovano salju ljude u smrt i zive po svojim zakonima, pravo su dobri i treba ih sto vise u svakoj drzavi na svijetuPoint. wrote:Vehabije su sektasi, vehabizam je sekta.oridjidji wrote:
Otvoreno sam za njih kao i za druge muslimane, sve dok ne pocnu pretjerivati u stvarima koje se ticu vjere. Nema sekte u Islamu, koja nije zapala u to stanje, tako da je srednji put, put izmedju tih krajnosti, sufije imaju svoje prelete, selefije ili ti ga vehabije svoje prelete, siije takodjer, tako je i sa ostalima i sve to usloznjava politika i prostor na kome muslimani zive.
I kako se po tebi trazi sefaet od poslanika s.a.v.s.? Odes na njegov kabur i molis od njega, okacis njegovu laznu sliku, pa molis? Ne kontam. Koji su to ispravni nacini koje spominjes? Recimo meni je poznato onome ko uci dovu poslje ezana i moli Allaha da poslaniku s.a.v.s. da najbolje mjesto u dzenetu, poslanik s.a.v.s. mu je obecao svoje zauzimanje za njega na sudnjem danu i u hadisu koji Buhari spominje, poslanik s.a.v.s. kaze sljedece: "Ko zatraži meni vesilet biće mu dozovljen šefa'at".sahara1428 wrote: Tebi sam ja mnoge reference iznio pa veliš ne znam je li to ako je to ne slažem se itd itd
Kada u Ed-dureru-s-senijje nadješ da je naklon prilikom selama (kod pozdrava, ne namaza) od ibadeta i da kada to neko učini da je to širk jer je to eto rukuu ili da je npr vojnički pozdrav rukom na čelu od širka kao što je to u fetwama Muhammeda ibn Ibrahima bivšeg saudijskog muftije, ili pak sedžda prema kaburu od velikog širka ne gledajući suštinu te sedžde, zato se vehabije snebivaju kada nadju kod imama Zehebija da je sedžda prema kaburu od grijeha a ne od širka ili kada to čak Ibn Tejmijje spomene i kaže sedžda prema kipu sa nijjetom sedžde Allahu itd itd. Ne razlikuju ljudi sedždu ibadeta i sedždu pozdrava. Ili traženje šefaata od mrtvog Poslanika alejhi selam je li na nivou velikog širka ili manje od toga. Dosta su to oni bukvalistički shvatali.
Npr davanje sadake danas kod nas u turbe nije zbog uvjerenja da taj dotični mrtvi sam po sebi moze štetu otkloniti ili dobro pribaviti već što naš narod vjeruje da je učinio dobro djelo pa će Allah mu npr. dati posao, dati da polozi ispit, a ne da će to dotični mrtvi odraditi mimo Allaha. Zato treba biti precizan u tim stvarima a ne parole ruši sve redom i ubijaj pod izgovorom širka.
Preče bi ti bilo da se "izdoktiriniraš" razumjevanjem arapskog jezika i otvoriš knjige i sam a ne preko "prenosilaca" upoznaš sa kitabom i sunnetom i mišljenjima uleme.
Sufije su sekta, Siiti su sekta, Ahmedije su sekta, Alevije su sekta ... Nastavi niz.Point. wrote:Vehabije su sektasi, vehabizam je sekta.oridjidji wrote:
Pa bas evo vidim ove turiste iz vehabijskog arabijskog poluostrva potrudise se da nam u ogranizovanim turam po BiH raznesu zajednicu, svi s kalasima dosli kod nas na ekskurziju.KB9 wrote:organizovano salju ljude u smrt i zive po svojim zakonima, pravo su dobri i treba ih sto vise u svakoj drzavi na svijetuPoint. wrote:Vehabije su sektasi, vehabizam je sekta.oridjidji wrote: