Vehabizam, porijeklo i posljedice

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Smrcak15

#276 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by Smrcak15 »

Nije ni cudo sto ih IZ trazi pod svoje okrilje kad su velik kapacitet privlacenja naroda

Sinosnje predavanje Elvedina Pezića u Tuzli
Image
KB9

#277 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by KB9 »

svaki taj skup je novi poraz nase drzave
Smrcak15

#278 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by Smrcak15 »

KB9 wrote:svaki taj skup je novi poraz nase drzave

da cujemo sta kazu oni koji se nadju tamo prvi puta

Predavanje od mr. Pezića koje je mnogo uticalo na moj život

Prije dvadeset tri godine rođen sam u Velikoj Kladuši, gdje sam završio svoje osnovno i srednjoškolsko obrazovanje. Iako sam mlad, moji životni putevi često su bili krivudavi i jedno vrijeme kretao sam se stranputicama. Tinejdžersko doba je period kada su mladi ljudi povodljivi i kada ih je lahko nagovoriti na ono što je loše i kada je najlakše zastraniti. Neki do kraja života samo još više nastave tonuti u beznađu stranputica, a nekima se Allah smiluje i uputi ih na Pravi put...

I moj život nije se razlikovao od života takvih tinejdžera. U trećem razredu srednje škole palim svoj prvi džoint, na koji me nagovara moj najbolji prijatelj i, nažalost, nisam se zaustavio na tome. U početku je to bilo jednom sedmično, a kasnije smo uživali u džointu kad god smo mogli da skupimo deset maraka od svojih prijatelja iz školskih klupa. Tada su polahko počeli nastajati problemi. Sve isto dešava se i u četvrtom razredu srednje škole u kojem mi smanjuju vladanje i dobivam opomenu pred izbacivanje iz škole zbog tučnjave u kojoj sam završio u policiji.

Nakon završene srednje škole, upisujem Tehnički fakultet u Bihaću, Mašinski odsjek, ali i dalje nemam nikakav cilj, a ni plan. Te iste godine kada sam upisao fakultet, postim mjesec ramazan i počinjem da klanjam pet dnevnih namaza. Nakon ramazana nisam ostavio namaz, ali nije to bilo to, nisam baš imao taj neki osjećaj za namaz i neku želju da ga klanjam. Na prvoj godini studija opet dobivam poziv od istog prijatelja za džoint, ali, hvala Allahu odbio sam.

Na samom početku prve godine donosim odluku da hoću da položim sve ispite, apsolutno nije bitno kako, sa kojom ocjenom i na koji način, samo da bih kod kuće mogao opravdati svome ocu u što sam potrošio novce, a ako ne uspijem očistiti neću više studirati. Hvala Allahu, iste te godine počinjem da slušam predavanja naših daija, čiji mi se govor sviđao, ali ne i njihova brada, jer sam podsvjesno sve osobe koje su imale bradu smatrao vehabijama. Ali u jednom predavanju saznajem za hadis: “Puštajte brade i skraćujte brkove i razlikujte se time od nevjernika”, i u tom trenutku sve mi postaje jasno. Više nisam imao razlog da ne slušam te ljude.

Naravno, i dalje nemam neki poseban cilj, polahko počinjem da prihvatam istinu i da mijenjam sebe. Počinjem da osjećam slast u namazu i da ono što čujem od daija sprovedem u praksu onoliko koliko to mogu. Moj život polahko dobija smisao. Najveća se promjena dešava onoga dana kada sam na YouTubeu pogledao isječak predavanja od Elvedina Pezića pod nazivom “Trud, učenje, rezultati”. Molim Allaha da Elvedina Pezića nagradi svakim dobrom, zaista ga volim u ime Allaha!

Nakon ovog predavanja, imam pravi cilj, a to je želim da budem najbolji student na Mašinskom odsjeku. Hvala Allahu, uspio sam da završim fakultet kao student generacije na Tehničkom fakultetu u Bihaću sa prosjekom 9,06. Ovom prilikom želio bi da se zahvalim svim daijama, molim Allaha da ih nagradi svakim dobrom! Ljudi zbog koji sam se, Allahovom voljom, promijenio i od koji sam mnogo naučio jesu: Elvedin Pezić, Safet Kuduzović, Jusuf Barčić, rhm., Zijad Ljakić, Abdurrahman Kuduzović, Almir Kapić, Hajrudin Ahmetović, Enes Juradžija, Dževad Gološ...

“Bez truda, u životu ne možeš postati neko i nešto!”

Brat B. Č.
http://www.n-um.com/?q=node/7086

Djevojka iz Sarajeva koja se vratila vjeri poslije slušanja predavanja u BKC-u

Predivna priča o djevojci koja je u svom društvu, udaljenom od vjere, izgubila opkladu i za “kaznu” morala otići na jedno islamsko predavanje koje se održavalo u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu

U maju 2015. vidjela sam komentare na Facebooku kod nekog od mojih prijatelja, ispod plakata najave islamskog predavanja u BKC-u. Dio moje “raje” skupio se i doslovno ismijavao sa nazivom teme i idejom predavanja, pa sam im se priključila, a oni su izumili opkladu kako će onaj ko je izgubi, otići na predavanje spomenuto na tom statusu, i kroz nekoliko sati, upravo ja sam izgubila igru. Nedjelja je termin kad moram otići, pod uvjetom da stavim mahramu. Pomislila sam: Nije mi dosta što moram otići kod “vehabija” na predavanje, nego još moram i mahramu imati...

Čovjek nikada ne zna šta ga u životu čeka i u tome se krije velika Allahova mudrost, koju shvatimo u trenutku kada nam se život iz temelja promijeni, kada se pred nama otvore sasvim drugi vidici i kada i na sebe i na sve oko sebe počnemo gledati nekim drugim očima, ljepšim, i doživljavati sve na drugi način. Nikada u životu nisam mogla ni zamisliti da ću nekada otići na islamsko predavanje, pa čak ni iz čiste opklade. Ali, eto, dogodilo se: došla sam na zadnje islamsko predavanje u BKC-u. Kako? Moji prijatelji na Facebooku vidjeli su obavještenje i poziv na to predavanje koje je neko lajkao, tako da smo se počeli šaliti s tim, da bismo na kraju poveli opkladu i ja sam izvukla deblji kraj: na mene je palo da moram otići i to sa šamijom na glavi.

Ovako je, prije više od pola godine, počeo moj put u vjeru, koji sada želim da vam otkrijem, a koji ne mogu a da ne ispričam svim svojim sestrama i braći koje mi majka nije rodila.

Djevojka sam koja je odrasla sasvim daleko od islama i svega što ima veze sa vjerom, osim proslave Bajrama, iftara za nanu i dedu, i mog muslimanskog imena. U maju 2015. vidjela sam komentare na Facebooku kod nekog od mojih prijatelja, ispod plakata najave islamskog predavanja u BKC-u. Dio moje “raje” skupio se i doslovno ismijavao sa nazivom teme i idejom predavanja, pa sam im se priključila, a oni su izumili opkladu kako će onaj ko je izgubi, otići na predavanje spomenuto na tom statusu, i kroz nekoliko sati, upravo ja sam izgubila igru. Nedjelja je termin kad moram otići, pod uvjetom da stavim mahramu. Pomislila sam: Nije mi dosta što moram otići kod “vehabija” na predavanje, nego još moram i mahramu imati! Ali, opklada je opklada.

Teškog srca uputila sam se ka BKC-u, šeprtljavo sam uspjela učvrstiti klizavu svilenu mahramu i potpuno nesigurna ušla i sjela da izvršim zadatak i nestanem. Oko mene je bilo mnoštvo mladića sa bradama, pristizale su žene pod nikabom i mahramama, a ja sam u čudu razmišljala kako se vjerovatno nikad u svom životu nisam našla sa “njima” u tolikom broju. Razmišljala sam kako sam baš ja upala u takav jedan skup! Otkud baš ja!? Slušala sam predavanje jer nisam imala drugog izbora, a da budem iskrena, željela sam čuti o čemu to pričaju ljudi o kojima sam mnogo puta čula razne stereotipe i nerijetko negativnosti. Kako je prolazilo vrijeme, uhvatila sam samu sebe da pomno upijam riječi predavača, ali to nisam htjela priznati.

Nakon predavanja, krenula sam polahko kući i cijelim putem do kuće gledala sam u sopstvene korake, razmišljajući o onome što sam čula. Iznenađena, emotivna, uplašena, uzbuđena, sretna, zbunjena – samo je dio emocija koje su se tu noć naizmjenično pojavljivale u mojoj glavi. Nisam zaspala cijelu noć. Pronašla sam stranicu na kojoj su se objavljivala islamska predavanja održana u BKC-u i odlučila sam se javiti, smatrajući da će mi oni moći pomoći da definiram osjećaje koji su me obuzeli. I nisam pogriješila.

Sa velikom mukom poslala sam poruku da sam bila na njihovom predavanju i da mi se dešava nešto što prije nisam osjetila, a da ne znam kako da te osjećaje shvatim. Potpuno su odgonetnuli moje misli i tada su mi rekli nešto što me i danas jednako potrese kao i tada, do mjere da sam ispisala ovaj hadis na najupečatljivijem dijelu svoje sobe, kako me nikada ništa ne bi vratilo u nevjerstvo, nakon što sam iz njega izbavljena: “Allah se više obraduje Svome robu koji se pokaje i traži oprosta za svoje grijehe nego čovjek koji ostane usred pustinje bez vode i bez jahalice i nakon određenog vremena, kada je mislio da će umrijeti, ugleda jahalicu i sav sretan pohrli prema njoj.”

Ostalo je samo historija. Od abdesta do ogranaka islama, administratori stranice su me na potpuno lijep i strpljiv način podučavali mojoj vjeri u koju su me doveli društvo i poroci iz jednog razloga, a ja ostala iz potpuno drugih razloga. Iz tamnice poroka, lošeg i izgubljenog društva, besposličarenja i beskrajnih izlazaka, praznine u duši i lutanja po sumraku modernizma, pronašla sam smisao ovog i budućeg svijeta. Pronašla sam mnogo sestara u islamu koje su mi podrška u svemu što radim, a koje nisam htjela godinama prije toga ni pozdraviti na fakultetu, kada bi ih ispod oka pogledala, zbog njihovog “pretjerivanja” i pokrivanja.

Od djevojke koja dan započinje horoskopima i praznovjerjem, slušalicama u ušima iz kojih se prolamaju šejtanske melodije, kada tegobno svakog jutra u tramvaju pokušavam da razbijem jutarnje sivilo pesimizma i duševne gladi za mirom i Gospodarom kojeg nisam znala, sada sam neko kome je najveća jutarnja briga da li ću znati namjestiti mahramu onako čvrsto kao jučer, a da mi je vjetar nekako ne smahne, jer sam još uvijek, i nakon skoro mjesec dana nošenja hidžaba, nespretna.

Ispunjena, preporođena, zadovoljna, sretna, smirena i Allahu zahvalna – samo su neke od riječi kojima bih voljela da vas ubijedim da su značenje islama i praktikovanja Allahovih zakona. Ali ne! Neću to uspjeti, jer ovo što islam pruži čovjeku, nikada se ne može opisati slovima, dok srce ne prihvati Uputu, a dokazi su svuda oko nas, i dok tijelo ne posluša naredbe, a tijelo srce nikada ne može odbiti. Prije sam imala puno želja. A danas imam samo dvije: da nikad ne izgubim ovo što mi je Allah poklonio, a zove se Uputa, i da nikad ne izgubim ljude oko sebe, koji bezuvjetno rade za Allahovu vjeru, pokušavajući ostalima pokazati i dokazati ljepotu islama, ne želeći na tom putu ništa od ovoga svijeta.

Sestra S. H.

Nekima smeta ovo hairli djelovanje naših vrijednih daija i naše braće iz raznih omladinskih udruženja, koje se realizira organiziranjem predavanja u dvoranama i salama sportskih ili kulturnih centara širom BiH, pa su pokrenuli inicijativu da se ta udruženja pogase, o čemu više možete pročitati u ovom tekstu:

ANTIVEHABIJSKA REVOLUCIJA

Piše: Fatmir Alispahić

A šta smeta Islamskoj zajednici? Postalo je možebit neprijatno gledati u krcate dvorane mladih Bošnjaka, koji dolaze da slušaju istaknute dajije, da se napoje islamskog znanja i vrline, a sve to – koje li tragedije – nema veze sa Islamskom zajednicom....Upravo ovi muslimani iz tzv. paradžemata čuvaju Islamsku zajednicu od velike sramote, jer šute o činjenici da im se ne dozvoljava da islamska predavanja organizraju u džamijama, već moraju sakupljati pare kako bi zakupili gradske sale i dvorane....A zašto Islamska zajednice neće da upusti omladinu u džamije, da slušaju predavanja hafiza Mrkonjića ili hafiza Gološa? Zato što bi neko, trom i mlitav, mogao biti ugrožen od ove rijeke islama...
http://www.n-um.com/?q=node/6759

Last edited by Smrcak15 on 25/02/2016 10:13, edited 2 times in total.
KB9

#279 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by KB9 »

prvi put, fatmir :lol:
sahara1428

#280 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by sahara1428 »

Samo neka se svi gore spomenuti odreknu Muhammed ibn Abudulwehhaba i njegovog pokreta koji bijaše uzrokom proljevanja muslimanske krvi, mnogi jesu odstupili od njegovog učenja ali ga se nikad nisu odrekli, zato sada imamo momke koji napdaju i ove vlastite daije jer su istraživali pa nabasali na pravu sliku vehabizma

ovako to kod vehabija izgleda i ne može ih niko oprati pa ni Fatmir Alispahić
Rekao je Abdurrahman ibn Hasan, unuk Muhammeda ibn Abdulwehhaba:
„I učenjaci od sljedbenika selefa, imami imaju korisna djela o objašnjenju tewhida, tewhidu-r-rububijjeta, tewhidu-l-uluhijjeta, tewhidu-l-esmai we-s-sifat, mnoga od njih su prisutna među ulemom muslimana i NE ZNAMO IKOGA POSLIJE OSMOG STOLJEĆA (hidžretskog) u stanju žestoke usamljenosti islama da je spominjao sa spoznajom ono na čemu je ehlu sunnet od vrsta tewhida ili se obazirao na njihove knjige NITI SU ZNALI ŠIRK KOJI ALLAH NEĆE OPROSTITI...“ (Ed-Dureru-s-senijje,12/22.)
„Onaj koji ne smatra nevjernicima mušrike iz TURSKE DŽAVE i obožavaoce kabura, kao što su stanovnici Mekke i drugi koji obožavaju dobre ljude te mijenja vjerovanje u Allahovu Jednoću širkom, a sunnet Poslanika, s.a.v.s., novotarijama, i on je nevjernik poput njih, makar mrzio njih i njihovu vjeru, a volio muslimane i islam.“ (Ed-Dureru-s-senijje,9/291.)
„Borba protiv ove države i Turaka, Evropljana i ostalih nevjernika je od najvećih stvari koji spašavaju od Vatre.“ (Ed-Dureru-s-senijje,9/23.)
Sinovi Muhammeda bin Abdul-Vehhaba su kazali:

„Što se tiče onoga do koga je dospio naš poziv na vjerovanje u Jednoću Allaha i izvršavanje Njegovih propisa pa odbija da se tome pokori, ustrajava u širku i ostavljanju propisa Islama, njega smatramo nevjernikom i borimo se protiv njega, napadamo ga, čak na njegovoj teritoriji. Svi oni protiv kojih smo se borili su čuli naš poziv i mi znamo i vjerujemo da su stanovnici Jemena, Tihame, Dva Harema, Šama i Iraka čuli naš poziv i spoznali da mi pozivamo robovanju samo Allahu te se borimo protiv onoga na čemu je većina ljudi, a to je činjenje širka Allahu...“ Zatim kažu:“ Ovakve nije dužnost pozvati u vjeru prije borbe jer je Poslanik, s.a.v.s., napao Beni Mustalik i borio se protiv stanovnika Mekke bez upozorenja ili poziva.“ (Ed-Dureru-s-senijje,9/253)
Djelo Ed-Durer Es-Senijje sadrži odgovore, pisma i poslanice Muhammeda bin Abdul-Vehhaba, njegovih sinova, učenika i učenjaka koji su se kasnije držali njegovog učenja. Sakupio ih je Abdur-rahman bin Muhammed bin Kasim El-'Asimi En-Nedždi u 16 tomova. U predgovoru knjige autor ističe da je nakon Imama Ahmeda bin Hanbela, Uzvišeni Allah preko Ibn Tejmijje „obnovio vjeru nakon njenog nestajanja i oživio uputu prvaka svih poslanika nakon zalaska njenog sunca.“ A zatim kaže da su nakon Ibn Tejmijje i njegovih učenika „prekinuta užad islama, obožavane zvijezde i nebeska tijela, veličani kaburi...“ sve do 12. stoljeća po hidžri kada je došao Muhammed bin Abdul-vehhab. (Ed-Dureru-s-senijje, 1/16)

Nemojte nikoga da zbuni to što su govorili da se oni bore protiv ŠIRKA oni se bore protiv širka onako kako su ga oni razumjeli i niko više.
oridjidji

#281 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by oridjidji »

komsija123 wrote:ma ja protjerali vehabije zajedno sa englezima tadasnjeg halifu i osmanlije iz Mekke i Medine. Nek su nasli saveznika u englezima a ne u halifi.

https://www.youtube.com/watch?v=DEt74ygWneU
Ma ja, za sva jada islamskog svijeta krivi Saudići... Nikad se Bosnje nisu bunili, ni Albanci, ni Egipcani, ni Iranci, svi bijese u dugoj historiji Osmanskog carstva toliko lojalni i niko se protiv drzave i halife nije borio...

oridjidji

#282 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by oridjidji »

sahara1428 wrote:Samo neka se svi gore spomenuti odreknu Muhammed ibn Abudulwehhaba i njegovog pokreta koji bijaše uzrokom proljevanja muslimanske krvi, mnogi jesu odstupili od njegovog učenja ali ga se nikad nisu odrekli, zato sada imamo momke koji napdaju i ove vlastite daije jer su istraživali pa nabasali na pravu sliku vehabizma

„I učenjaci od sljedbenika selefa, imami imaju korisna djela o objašnjenju tewhida, tewhidu-r-rububijjeta, tewhidu-l-uluhijjeta, tewhidu-l-esmai we-s-sifat, mnoga od njih su prisutna među ulemom muslimana i NE ZNAMO IKOGA POSLIJE OSMOG STOLJEĆA (hidžretskog) u stanju žestoke usamljenosti islama da je spominjao sa spoznajom ono na čemu je ehlu sunnet od vrsta tewhida ili se obazirao na njihove knjige NITI SU ZNALI ŠIRK KOJI ALLAH NEĆE OPROSTITI...“ (Ed-Dureru-s-senijje,12/22.)
„Onaj koji ne smatra nevjernicima mušrike iz TURSKE DŽAVE i obožavaoce kabura, kao što su stanovnici Mekke i drugi koji obožavaju dobre ljude te mijenja vjerovanje u Allahovu Jednoću širkom, a sunnet Poslanika, s.a.v.s., novotarijama, i on je nevjernik poput njih, makar mrzio njih i njihovu vjeru, a volio muslimane i islam.“ (Ed-Dureru-s-senijje,9/291.)
„Borba protiv ove države i Turaka, Evropljana i ostalih nevjernika je od najvećih stvari koji spašavaju od Vatre.“ (Ed-Dureru-s-senijje,9/23.)

„Što se tiče onoga do koga je dospio naš poziv na vjerovanje u Jednoću Allaha i izvršavanje Njegovih propisa pa odbija da se tome pokori, ustrajava u širku i ostavljanju propisa Islama, njega smatramo nevjernikom i borimo se protiv njega, napadamo ga, čak na njegovoj teritoriji. Svi oni protiv kojih smo se borili su čuli naš poziv i mi znamo i vjerujemo da su stanovnici Jemena, Tihame, Dva Harema, Šama i Iraka čuli naš poziv i spoznali da mi pozivamo robovanju samo Allahu te se borimo protiv onoga na čemu je većina ljudi, a to je činjenje širka Allahu...“ Zatim kažu:“ Ovakve nije dužnost pozvati u vjeru prije borbe jer je Poslanik, s.a.v.s., napao Beni Mustalik i borio se protiv stanovnika Mekke bez upozorenja ili poziva.“ (Ed-Dureru-s-senijje,9/253)
Djelo Ed-Durer Es-Senijje sadrži odgovore, pisma i poslanice Muhammeda bin Abdul-Vehhaba, njegovih sinova, učenika i učenjaka koji su se kasnije držali njegovog učenja. Sakupio ih je Abdur-rahman bin Muhammed bin Kasim El-'Asimi En-Nedždi u 16 tomova. U predgovoru knjige autor ističe da je nakon Imama Ahmeda bin Hanbela, Uzvišeni Allah preko Ibn Tejmijje „obnovio vjeru nakon njenog nestajanja i oživio uputu prvaka svih poslanika nakon zalaska njenog sunca.“ A zatim kaže da su nakon Ibn Tejmijje i njegovih učenika „prekinuta užad islama, obožavane zvijezde i nebeska tijela, veličani kaburi...“ sve do 12. stoljeća po hidžri kada je došao Muhammed bin Abdul-vehhab. (Ed-Dureru-s-senijje, 1/16)

Nemojte nikoga da zbuni to što su govorili da se oni bore protiv ŠIRKA oni se bore protiv širka onako kako su ga oni razumjeli i niko više.
Sta kaze nas Husein Đozo o istima. Jedno objektivno misljenje o tome dobu.

oridjidji

#283 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by oridjidji »

sahara1428 wrote:

Čuditi se vehabiji kako ne zna istorijske fakte svoje sekte

Muhammed ibn Abduwehhab NIKADA nije ušao u Mekku i Medinu, njegovu prvu saudijsku državu na području Nedžda su Osmanlije dokrajčile. Tek poslije će njegovi sljedbenici ući u područje Hidžaza.

Za javnost će uvijek biti ma jok nikada vehabije nisu rušile Osmanski hilafet, ma jok gdje bi to oni. Recite jasno i naučite svoje sljedbenike da su vehabije uvijek vjerovale da Osmanski hilafet nije hilafet već obična mušrička država koju treba srušiti.

Kod vehabija nije bilo islama niti muslimana za koji su oni znali NAKON 8 STOLJEĆA

„I učenjaci od sljedbenika ispravnih prethodnika, imami, imaju korisna djela o objašnjenju tewhida(monoteizma), tewhidu-r-rububijjeta, tewhidu-l-uluhijjeta, tewhidu-l-esmai we-s-sifat, mnoga od njih su prisutna među ulemom muslimana i NE ZNAMO IKOGA POSLIJE OSMOG STOLJEĆA (hidžretskog) u stanju žestoke usamljenosti islama da je spominjao sa spoznajom ono na čemu je ehlu sunnet od vrsta tewhida ili se obazirao na njihove knjige NITI SU ZNALI ŠIRK KOJI ALLAH NEĆE OPROSTITI...“ (Ed-Dureru-s-senijje,12/22.)
Boldirano je istina. Medjutim nisu za njegova zivota dokrajcili prvu saudijsku drzavu, on je umro 1792, a prva saudijska drzava je srusena 1818 i srusio je Albanac Muhamed Ali Pasa, koji je bio namjesnik u Egiptu.
oridjidji

#284 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by oridjidji »

prije ce biti poraz pojedinaca poput tebe koji ih ne moze smisliti ocima.
sahara1428

#285 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by sahara1428 »

oridjidji wrote:

Sa ovakvim kratkim govorom ne znam koliko se može biti objektivan???

Video je "objektivan" tako da se u riječima Đoze nađe i pokoji ispravak :-D , Đozo "žali" za turbetima, "objektivno" ne znamo da li je rahmetli Đozo bio upoznat i sa ubijenim muslimanima od strane pomenutih i da li "žali" za time.

Dovoljno nerazumjevanje o izgradnji objekata iznad kabura i njihovom rušenju govori da ashabi niti potonji muslimani nikada nisu srušili sobu iznad kabura Poslanika sallallahu alejhi we sellem, čak ni kada je Aiša radijallahu anha preselila, tako da ravnanje kaburova nema apsolutno značenje, kao što i npr Imam Šafija dozvoljava ukopavanje umrlog u vlastitom objektu, zar ga nije trebalo porušiti?

Prolivena krv muslimana je problem!!!
sinuhe

#286 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by sinuhe »

Gledaj pune sale. Da nije rijec o vjerskim militantima bilo bi zanimljivo gledati kako samaraju slatkorijecive secijase.
sahara1428

#287 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by sahara1428 »

oridjidji wrote:
Boldirano je istina. Medjutim nisu za njegova zivota dokrajcili prvu saudijsku drzavu, on je umro 1792, a prva saudijska drzava je srusena 1818 i srusio je Albanac Muhamed Ali Pasa, koji je bio namjesnik u Egiptu.[/quote]

Poenta je bila oko ispravke greške hfz Mrkonjića, a druga je bila rušenje te države od strane Osmanlija jer se nama konstantno govori o miru i suživotu "vehabijskog" Nedžda i Osmanlija, što je apsolutna laž!!!
KB9

#288 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by KB9 »

oridjidji wrote:
znaci ti si otvoreno za vehabije inace il samo na forumu ovako glumis nesto?
Towelie

#289 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by Towelie »

sahara1428 wrote:Samo neka se svi gore spomenuti odreknu Muhammed ibn Abudulwehhaba i njegovog pokreta koji bijaše uzrokom proljevanja muslimanske krvi, mnogi jesu odstupili od njegovog učenja ali ga se nikad nisu odrekli, zato sada imamo momke koji napdaju i ove vlastite daije jer su istraživali pa nabasali na pravu sliku vehabizma

:thumbup:
oridjidji

#290 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by oridjidji »

sahara1428 wrote:
oridjidji wrote:

Sa ovakvim kratkim govorom ne znam koliko se može biti objektivan???

Video je "objektivan" tako da se u riječima Đoze nađe i pokoji ispravak :-D , Đozo "žali" za turbetima, "objektivno" ne znamo da li je rahmetli Đozo bio upoznat i sa ubijenim muslimanima od strane pomenutih i da li "žali" za time.

Dovoljno nerazumjevanje o izgradnji objekata iznad kabura i njihovom rušenju govori da ashabi niti potonji muslimani nikada nisu srušili sobu iznad kabura Poslanika sallallahu alejhi we sellem, čak ni kada je Aiša radijallahu anha preselila, tako da ravnanje kaburova nema apsolutno značenje, kao što i npr Imam Šafija dozvoljava ukopavanje umrlog u vlastitom objektu, zar ga nije trebalo porušiti?

Prolivena krv muslimana je problem!!!
Ispravljali su ga oni kojima su smetale neke njegove opaske. Nista strano u zivotima muslimana koji nejednako tumace svoju vjeru.
Ipak pricamo o Huseinu Đozi, koji je svojevrsni utemeljitelj FIN-a i jedan od njegovih prvih profesora i GHB medrese, tesko da su njemu takve stvari promakle. Prije ce biti da je Đozo svijesniji toga doba u kojem su muslimani kao i danas trosili dosta vremena proljevajuci krv jedni drugima, ipak pricamo o dobu kada se osmansko carstvo pocelo raspadati i kada Saudijci nisu bili jedini u redu da otmu nesto od toga carstva.

Kada pominjemo ashabe, ashabi nisu bili na zabludama na kojim smo mi danas kao muslimani. Naravno ne slazem se sa rusenjem pomenutih stvari, medjutim trebamo shvatiti da danas postoje mjesta na kojima oni koji sebe nazivaju muslimanima cine ono sto je sirk, uzimaju za zastitnike i posrednike one koje je Allah dz.s. zabranio uzimati kao takve.Pun je Kur`an ajeta koji takvo sto zabranjuju i koji se doticu cak i kulta umrlih koji je nama muslimanima zabranjen. Pisao sam o tome ovdje. Teze je promjeniti svijest ljudi o njihovom grijehu, nego porusiti neciji turbet. Naravno oni koji su uzeli za praksu ovo drugo, uzeli su hadise ciji stepen vjerodostojnosti je upitan i to je opaska koju je pomenuo i Đozo, naravno tu je i tekfir, medjutim to nije strano medju muslimanima koji drugacije tumace vjeru i toga je kroz cijelu historiju Islama bilo da se sekte pripucavaju medjusobno, medjutim medjusektasko nasilje nije bilo rasireno kao danas, smatram da je politika najodgovornija za to, tacnije borba za dunjaluk koja takvo sto okrutno zloupotrebljava.

Slazem se da je prolivena krv muslimana problem.
Smrcak15

#291 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by Smrcak15 »

sahara1428 wrote: Nemojte nikoga da zbuni to što su govorili da se oni bore protiv ŠIRKA oni se bore protiv širka onako kako su ga oni razumjeli i niko više.
kako su ga razumjeli, de nam pojasni, gdje u pogresnom razumjevanju?

Zasto ostajete nedoreceni, uvijek se mora traziti dodatno pojasnjenje sa primjerima kako bi se moglo razumjeti sta se hoce da se kaze.

Barem kad nesto tvrdim, iznesem reference i dokaze, to je zbog toga i toga, nalazi se tu i tu. i tacka

a ne polovicne izjave gdje se nezna sta se hoce da se kaze.
oridjidji

#292 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by oridjidji »

sahara1428 wrote:
oridjidji wrote:
Boldirano je istina. Medjutim nisu za njegova zivota dokrajcili prvu saudijsku drzavu, on je umro 1792, a prva saudijska drzava je srusena 1818 i srusio je Albanac Muhamed Ali Pasa, koji je bio namjesnik u Egiptu.

Poenta je bila oko ispravke greške hfz Mrkonjića, a druga je bila rušenje te države od strane Osmanlija jer se nama konstantno govori o miru i suživotu "vehabijskog" Nedžda i Osmanlija, što je apsolutna laž!!![/quote]

Svi grijesimo, a ti nisi smijela, tako je i sa hfz. Mrkonjicem, nije mu jaca strana historija. :D

Pa Osmanlije nema s kime nisu ratovali. Nisu se oni miroljubivo nametnuli drugim muslimanskim narodima. Zasto ne ocekivati da isti ti narodi za rad volje njihovih elita, sebe i svojih interesa ne ratuju protiv Osmanlija ? Tako su i ovi iz Nedzda zaratovali s njima kad su vidjeli da mogu.
oridjidji

#293 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by oridjidji »

Smrcak15 wrote:
sahara1428 wrote: Nemojte nikoga da zbuni to što su govorili da se oni bore protiv ŠIRKA oni se bore protiv širka onako kako su ga oni razumjeli i niko više.

Zasto ostajete nedoreceni, uvijek se mora traziti dodatno pojasnjenje sa primjerima kako bi se moglo razumjeti sta se hoce da se kaze.

Barem kad nesto tvrdim, iznesem reference i dokaze, to je zbog toga i toga, nalazi se tu i tu. i tacka

Ne kontam ni ja sta je htio pisac reci. :D
oridjidji

#294 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by oridjidji »

KB9 wrote:
oridjidji wrote:
znaci ti si otvoreno za vehabije inace il samo na forumu ovako glumis nesto?
Otvoreno sam za njih kao i za druge muslimane, sve dok ne pocnu pretjerivati u stvarima koje se ticu vjere. Nema sekte u Islamu, koja nije zapala u to stanje, tako da je srednji put, put izmedju tih krajnosti, sufije imaju svoje prelete, selefije ili ti ga vehabije svoje prelete, siije takodjer, tako je i sa ostalima i sve to usloznjava politika i prostor na kome muslimani zive.
sahara1428

#295 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by sahara1428 »

Smrcak15 wrote:

Tebi sam ja mnoge reference iznio pa veliš ne znam je li to ako je to ne slažem se itd itd

Kada u Ed-dureru-s-senijje nadješ da je naklon prilikom selama (kod pozdrava, ne namaza) od ibadeta i da kada to neko učini da je to širk jer je to eto rukuu ili da je npr vojnički pozdrav rukom na čelu od širka kao što je to u fetwama Muhammeda ibn Ibrahima bivšeg saudijskog muftije, ili pak sedžda prema kaburu od velikog širka ne gledajući suštinu te sedžde, zato se vehabije snebivaju kada nadju kod imama Zehebija da je sedžda prema kaburu od grijeha a ne od širka ili kada to čak Ibn Tejmijje spomene i kaže sedžda prema kipu sa nijjetom sedžde Allahu itd itd. Ne razlikuju ljudi sedždu ibadeta i sedždu pozdrava. Ili traženje šefaata od mrtvog Poslanika alejhi selam je li na nivou velikog širka ili manje od toga. Dosta su to oni bukvalistički shvatali.

Npr davanje sadake danas kod nas u turbe nije zbog uvjerenja da taj dotični mrtvi sam po sebi moze štetu otkloniti ili dobro pribaviti već što naš narod vjeruje da je učinio dobro djelo pa će Allah mu npr. dati posao, dati da polozi ispit, a ne da će to dotični mrtvi odraditi mimo Allaha. Zato treba biti precizan u tim stvarima a ne parole ruši sve redom i ubijaj pod izgovorom širka.

Preče bi ti bilo da se "izdoktiriniraš" razumjevanjem arapskog jezika i otvoriš knjige i sam a ne preko "prenosilaca" upoznaš sa kitabom i sunnetom i mišljenjima uleme.
Point.

#296 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by Point. »

oridjidji wrote:
Otvoreno sam za njih kao i za druge muslimane, sve dok ne pocnu pretjerivati u stvarima koje se ticu vjere. Nema sekte u Islamu, koja nije zapala u to stanje, tako da je srednji put, put izmedju tih krajnosti, sufije imaju svoje prelete, selefije ili ti ga vehabije svoje prelete, siije takodjer, tako je i sa ostalima i sve to usloznjava politika i prostor na kome muslimani zive.
Vehabije su sektasi, vehabizam je sekta.
KB9

#297 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by KB9 »

Point. wrote:
oridjidji wrote:
organizovano salju ljude u smrt i zive po svojim zakonima, pravo su dobri i treba ih sto vise u svakoj drzavi na svijetu
oridjidji

#298 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by oridjidji »

sahara1428 wrote: Tebi sam ja mnoge reference iznio pa veliš ne znam je li to ako je to ne slažem se itd itd

Kada u Ed-dureru-s-senijje nadješ da je naklon prilikom selama (kod pozdrava, ne namaza) od ibadeta i da kada to neko učini da je to širk jer je to eto rukuu ili da je npr vojnički pozdrav rukom na čelu od širka kao što je to u fetwama Muhammeda ibn Ibrahima bivšeg saudijskog muftije, ili pak sedžda prema kaburu od velikog širka ne gledajući suštinu te sedžde, zato se vehabije snebivaju kada nadju kod imama Zehebija da je sedžda prema kaburu od grijeha a ne od širka ili kada to čak Ibn Tejmijje spomene i kaže sedžda prema kipu sa nijjetom sedžde Allahu itd itd. Ne razlikuju ljudi sedždu ibadeta i sedždu pozdrava. Ili traženje šefaata od mrtvog Poslanika alejhi selam je li na nivou velikog širka ili manje od toga. Dosta su to oni bukvalistički shvatali.

Npr davanje sadake danas kod nas u turbe nije zbog uvjerenja da taj dotični mrtvi sam po sebi moze štetu otkloniti ili dobro pribaviti već što naš narod vjeruje da je učinio dobro djelo pa će Allah mu npr. dati posao, dati da polozi ispit, a ne da će to dotični mrtvi odraditi mimo Allaha. Zato treba biti precizan u tim stvarima a ne parole ruši sve redom i ubijaj pod izgovorom širka.

Preče bi ti bilo da se "izdoktiriniraš" razumjevanjem arapskog jezika i otvoriš knjige i sam a ne preko "prenosilaca" upoznaš sa kitabom i sunnetom i mišljenjima uleme.
I kako se po tebi trazi sefaet od poslanika s.a.v.s.? Odes na njegov kabur i molis od njega, okacis njegovu laznu sliku, pa molis? Ne kontam. Koji su to ispravni nacini koje spominjes? Recimo meni je poznato onome ko uci dovu poslje ezana i moli Allaha da poslaniku s.a.v.s. da najbolje mjesto u dzenetu, poslanik s.a.v.s. mu je obecao svoje zauzimanje za njega na sudnjem danu i u hadisu koji Buhari spominje, poslanik s.a.v.s. kaze sljedece: "Ko zatraži meni vesilet biće mu dozovljen šefa'at".

Nama nisu poznati nijeti ljudi, niti ono sto je covjeku u srcu, medjutim ako neko ode do sedam brace i kaze da mu je to pomoglo, a ne Allah dz.s. ili njih mrtve uzme kao sebebom sto se to kod Allaha primilo, gdje takve da svrstamo? Isto tako vazi za sve stvari poput amajlija, zapisa i drugih stvari kojim se ljudi pouzdaju da ce im pomoci mimo Allaha. Gdje je tu onaj postulat vi mimo Allaha nemate zastitnika i posrednika ili vjerovanje u sefaet na sudnjem danu onih kojima je Allah dz.s. dozvolio da se zauzimaju za ostale Njegovom voljom?

Od toliko Kur`ana ne pronadjoh nigdje, da je receno koga vi smatrate dobrim, tom idite na mezar i trazite sefaet od njega, pravite od pomenutog zastitnika i posrednika. Rekao bi covjek nema kod nas takvih zastranjenja, sve go musliman sa valjanim nijetima i praksom.

De budimo realni, zar bi zapali u ovo stanje u kakvom smo da smo dobri, kako se hvalimo?
oridjidji

#299 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by oridjidji »

Point. wrote:
oridjidji wrote:
Sufije su sekta, Siiti su sekta, Ahmedije su sekta, Alevije su sekta ... Nastavi niz.
oridjidji

#300 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by oridjidji »

KB9 wrote:
Point. wrote:
oridjidji wrote:
organizovano salju ljude u smrt i zive po svojim zakonima, pravo su dobri i treba ih sto vise u svakoj drzavi na svijetu
Pa bas evo vidim ove turiste iz vehabijskog arabijskog poluostrva potrudise se da nam u ogranizovanim turam po BiH raznesu zajednicu, svi s kalasima dosli kod nas na ekskurziju. :D
Post Reply