Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Locked
cyprus

#276 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by cyprus »

Pa sve nacije su izmišljene... o čemu pričamo?
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#277 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by _BataZiv_0809 »

hizo ramidovic wrote: zna se cija je bila zadnja u to vrijeme.
a prica o zatiranju je nastavljena. bih jeste opstala kao drzava, ali je negiranje bosnjacke nacije nastavljeno. znam dva brata, bosnjaka, rodjenih nakon ww2, od kojih je jednom u rodnim listu upisana nacionalnost 'hrvat' a drugom 'srbin', iako su potomci begovske familije...
Ali prica ima i drugu stranu medalje. Nepostojanje dovoljno izgradjene narodonosne svijesti. Nije malo 400 godina millet sistema.

Medjutim Bosnjaci su u svemu ostalom u Jugoslaviji bili ravnopravni. Znam i ja slucajeva da su se pisali ko srbi i hrvati, ali ne znam nijedan da je nekome bilo uskraceno pravo na rad i socijalno osiguranje, samo zato sto je musliman.

Na kraju je Ustav 1974 konstitucionalizirao Bosnjake/Muslimane kao narod. Da nije toga bilo, sta mislis koliki bi znacaj imao sabor, ako bi se uopce odrzao?

Ne veci od deklaracije o osudi nasilja nad plavoperajnim kitovima.
Mister Yes

#278 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by Mister Yes »

_BataZiv_0809 wrote: A mene stvarno interesuje ko je dao tim ljudima mandat da to urade?

Je li se narod uopce pitao za takvo nesto?
Narod se pitao prošle godine kad je bio popis. I u velikoj većini je rekao "sviđa nam se"
Mister Yes

#279 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by Mister Yes »

Nomo wrote: moj prijatelj hans je po nacinalnosti njemac . sta je on po etnickoj identifikaciji ?
To samo Hans zna. Možda je jedaj a možda i klingonac. Samo Hans zna šta osjeća kojoj grupi pripada.
VjecitiStudent

#280 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by VjecitiStudent »

Mister Yes wrote:
_BataZiv_0809 wrote: A mene stvarno interesuje ko je dao tim ljudima mandat da to urade?

Narod se pitao prošle godine kad je bio popis. I u velikoj većini je rekao "sviđa nam se"
Narod je u velikoj većini rekao 1991. godine rekao sviđa nam se biti Musliman.
hizo ramidovic

#281 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by hizo ramidovic »

_BataZiv_0809 wrote:
a prica o zatiranju je nastavljena. bih jeste opstala kao drzava, ali je negiranje bosnjacke nacije nastavljeno. znam dva brata, bosnjaka, rodjenih nakon ww2, od kojih je jednom u rodnim listu upisana nacionalnost 'hrvat' a drugom 'srbin', iako su potomci begovske familije...
Ali prica ima i drugu stranu medalje. Nepostojanje dovoljno izgradjene narodonosne svijesti. Nije malo 400 godina millet sistema.

Medjutim Bosnjaci su u svemu ostalom u Jugoslaviji bili ravnopravni. Znam i ja slucajeva da su se pisali ko srbi i hrvati, ali ne znam nijedan da je nekome bilo uskraceno pravo na rad i socijalno osiguranje, samo zato sto je musliman.

Na kraju je Ustav 1974 konstitucionalizirao Bosnjake/Muslimane kao narod. Da nije toga bilo, sta mislis koliki bi znacaj imao sabor, ako bi se uopce odrzao?

druga strana medalje je drugi par cipela i govori o necemu sasvim drugom. ovdje pricamo o svjesnom i organizovanom zatiranju imena i prava na izjasnjavanje jednog naroda, sa jasnim ciljevima i namjerama.
glede ostalih prava i polozaja muslimana u sfrj, to je sasvim druga i veoma siroka tema, na koju bi se imalo itekako sta kazati.
ustav iz 1974 je samo dozvolio da se muslimani vise ne moraju izjasnjavati kao srbi/hrvati/crnogorci vec imaju pravo da se izjasne kao Muslimani. dakle, opet nema bosnjaka...
VjecitiStudent

#282 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by VjecitiStudent »

Da su nekim slučajem 1974. godine u Ustav stavljeni Bošnjaci umjesto Muslimana, milion puta veća buka bi se poslije digla, zbog ukidanja "vjekovnog imena i identiteta naroda".
Mister Yes

#283 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by Mister Yes »

VjecitiStudent wrote: Narod je u velikoj većini rekao 1991. godine rekao sviđa nam se biti Musliman.
Naravno. I onda je nakon toga predloženo "a šta mislite da se ipak zovemo Bošnjaci". I narod prošle godine rekao "može, sviđa nam se"
hizo ramidovic

#284 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by hizo ramidovic »

VjecitiStudent wrote:Da su nekim slučajem 1974. godine u Ustav stavljeni Bošnjaci umjesto Muslimana, milion puta veća buka bi se poslije digla, zbog ukidanja "vjekovnog imena i identiteta naroda".
sta je temelj ove tvoje tvrdnje: osobno misljenje ili neko relevantno istrazivanje?
cyprus

#285 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by cyprus »

hizo ramidovic wrote:
_BataZiv_0809 wrote:

druga strana medalje je drugi par cipela i govori o necemu sasvim drugom. ovdje pricamo o svjesnom i organizovanom zatiranju imena i prava na izjasnjavanje jednog naroda, sa jasnim ciljevima i namjerama.
glede ostalih prava i polozaja muslimana u sfrj, to je sasvim druga i veoma siroka tema, na koju bi se imalo itekako sta kazati.
ustav iz 1974 je samo dozvolio da se muslimani vise ne moraju izjasnjavati kao srbi/hrvati/crnogorci vec imaju pravo da se izjasne kao Muslimani. dakle, opet nema bosnjaka...
Da li je iko od Muslimana/muslimana 1974. godine ili ranije u vrijeme prve i druge Jugoslavije uopšte htio sebe nazivati Bošnjakom?

Hajde da se ne lažemo i da ne nabadamo supu viljuškom - NIJE! :roll: Ako je i bilo individualaca sa takvom idejom, teško da je njihov udio prelazio jedan promil populacije... Ta činjenica apsolutno ne narušava pravo današnjih Bošnjaka da se tako nazivaju niti negira postojanje modernog bošnjačkog naroda - ali hajd da se ne lažemo, molim vas!
Last edited by cyprus on 04/12/2014 11:59, edited 1 time in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#286 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by _BataZiv_0809 »

Mister Yes wrote:

Kao i 1991 cije rezultate znamo, za razliku od zadnjeg popisa. Mada ne sumnjam da ce rezultat biti u maniri koju si napisao :)
Nomo

#287 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by Nomo »

koliko ja poznajem bih muslimane u privatnom zivotu oni se uopce ne bave tim pitanjem . ljudi niti razmisljaju o tome niti tim masu . niti se stide niti ponose nego jednostavno zive svoje zivote a vrlo dobro znaju ko su i sta su . mogao je alija i tunjo 1993 uzeti ime rus ili burek opet bi domaci fasiti tacno znali koga ce zaklati i poslati u logor kao i 42 i 92 itd . pitanjem nacije , naroda , etnije , ko je stariji ko je od koga postao , ko je cije ime uzeo a ko je cije ime bacio i uzeo drugo i trece ....se bave jedino i iskljucivo hrvati i srbi . i to ovi domaci bukuzi made in BiH . tzv srbi i tzv hrvati iz BiH koji piju smrdljivu i otrovnu vodu sa bg i zg izvora preko jefitinih pisanih i elektronskih media su jedini ljudi na ovoj planeti koji razbijaju glavu o porijeklu i nacinalnom imenu ljudi koje su oni u logor vodili . Srbi i Hrvati nismo a sta smo to je nasa stvar . Znam ko sam i sta sam . Imam zemlju strau 1000 godina imam svoju istoriju i svoju kuturu , svoje stecke , svoju sevdalinku , svoje pisce svoje slikare , svoje cevape sarmu pitu , znam gdje su granice moje zemlje , znam gdje mi lezi babo i ko je bio i sta je radio . volim Bosnu za nju bi poginuo . tu se nlazi sva definicija moje nacije i moje etnije i mog jezika i svega drugog . Meni ne treba ama bas niko objasnjavati ko sam i sta sam . Ni alija ni tunjo ni ridjanoic a pogotovo ne hrvtaski i srpski akademici i njihova stada . Ja sam ono sto oni nisu . Oni su ono sto ja nisam . Da sam srbin ili hrvat ne bio u logoru niti bi bilo genocida . Mi znamo ko smo i sta ali oni ne znaju pa nas u nesto ubjedjuju . Mujo iz Banja Luke i Meho iz Visegrada i Omer iz Mostara govore identicnim jezikom i dijalektom . Rodjeni su u istoj drzavi imaju isto naslijedje dijele zajednicku istoriju i bastine zajednicku kuturu . Sva trojica su bili u logoru 92 godine . Oni se odlicno razumiju , oni odlicno znaju ko su i sta su . Sta ce upisati tamo u neki formular to je njihova privatna stvar . Za Antu iz Pule i matu Gruda se ne bi moglo reci da pripadaju istom kuturnom miljeu i da dijele zajednicku istoriju . Slicno je sa Milanom iz Sarajeva i Stevanom iz Zajecara . Ako je neko naguzove sklepan onda su to neke druge nacije . Krizu identiteta i problem sa imenom nacije moze imati jedino onaj koga u Zagrebu i u Beogradu zovu Bosancem . Mene u Zagrebu i u Beogradu ljudi zovu imenom i kazu ,, Mirsade kako si sta ima novo gdje su ti oni Bosanci Pero i Mile sto si zadnji put bio s njima ,, :)
Last edited by Nomo on 04/12/2014 12:03, edited 1 time in total.
hizo ramidovic

#288 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by hizo ramidovic »

cyprus wrote:
Da li je iko od Muslimana/muslimana 1974. godine ili ranije u vrijeme prve i druge Jugoslavije uopšte htio sebe nazivati Bošnjakom?

Hajde da se ne lažemo i da ne nabadamo supu viljuškom - NIJE! :roll: Ako je i bilo individualaca sa takvom idejom, teško da je njihov udio prelazio jedan promil populacije... Ta činjenica apsolutno ne narušava pravo današnjih Bošnjaka da se tako nazivaju niti negira postojanje modernog bošnjačkog naroda - ali hajd da se ne lažemo, molim vas!
jesi li ih to ti pitao kako se zele zvati ili to onako ofrlje tvrdis?
Last edited by hizo ramidovic on 04/12/2014 12:00, edited 1 time in total.
moke_31

#289 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by moke_31 »

Dobro bi bilo istražiti kada se naziv/izvedenica bosanac počeo koristiti u geografskom smislu(odnosno u nacionalnom smislu kao pripadnosti državi) i da li se koristio za vrijeme Otomanske vlasti i Austrougara jer se tada za stanovnike Bosne koristio naziv Bošnjaci, a u srednjevjekovnoj Bosni Bošnjani.

Da li je to jednostavno bila spontana izvorna (narodna) jezička izvedenica iz bosanskog jezika koja se počela koristiti kao pandan riječi Bošnjak koja je opet bila otomanska verzija naziva za stanovnike BiH, ili je u pitanju neko političko forsiranje njene upotrebe i sl.?
VjecitiStudent

#290 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by VjecitiStudent »

hizo ramidovic wrote:
VjecitiStudent wrote:Da su nekim slučajem 1974. godine u Ustav stavljeni Bošnjaci umjesto Muslimana, milion puta veća buka bi se poslije digla, zbog ukidanja "vjekovnog imena i identiteta naroda".
sta je temelj ove tvoje tvrdnje: osobno misljenje ili neko relevantno istrazivanje?
Sve ijedna politčka stranka koju su Muslimani (odnosno Bošnjaci) osnovali od 1906. pa nadalje je imala prefiks "Muslimanska" (osim SDA koja nije imala tog prefiksa zbog tadašnje zabrane osnivanja stranaka sa nacionalnim prefiksom).
Kako se niti jednom neka Bošnjačka nije zalomila?
dalje

#291 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by dalje »

Bošnjaci su nacija u formiranju.
Bošnjak je termin koji koriste političari, mediji i internet populacija.
U stvarnom životu možda 1% ljudi će sebe predstaviti Bošnjakom. Ostalih 99% ili Bosancem ili Muslimanom ili stidljivo/ljutito preskočiti temu onom poznatom "nije bitno ko je ko bitno je biti čovjek..."
U suštini Bošnjaci iz ovog ili onog razloga nerado ističu svoju nacionalnu pripadnost i apropo tome nervira ih kad drugi ističu svoju. Čovjek sa strane može steći utisak da se stide sami sebe. Taj fenomen zahtjeva dublju analizu od ovog lakog štiva prof. Midhat Riđanovića.
Last edited by dalje on 04/12/2014 12:03, edited 1 time in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#292 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by _BataZiv_0809 »

hizo ramidovic wrote: druga strana medalje je drugi par cipela i govori o necemu sasvim drugom. ovdje pricamo o svjesnom i organizovanom zatiranju imena i prava na izjasnjavanje jednog naroda, sa jasnim ciljevima i namjerama.
Nije, jer za razgovor baziran na cinjenicama potrebno je sagledati fenomen u njegovom totalitetu.

Znaci kako mozemo spojiti svjesno i organizovano zatiranje imena sa ZAVNOBIH-om i napose Ustavom 1974?

Bosnjaka u istorijskom smislu nije bilo vec u SHS. Muslimani su se osjecali bas tako kako su se i masovno pisali poslije 1974. Ni Dzemal Bijedic nije govorio o Bosnjacima. To je prvi ucinio Tunjo sa klikom.
Mario979

#293 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by Mario979 »

Šta je sa Hercegovcima?
Jesu li muslimani iz Hercegovine Bošnjaci?
Kojim jezikom govore, Bosanskim?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#294 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by _BataZiv_0809 »

hizo ramidovic wrote:
cyprus wrote:

Izvini hizo, ali i tvojoj tvrdnji se moze uputiti ista opaska.
cyprus

#295 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by cyprus »

hizo ramidovic wrote:
cyprus wrote:

Pričamo o opšte poznatim stvarima... Da li postoji ijedna inicijativa tokom perioda dvije bivše Jugoslavije da se bosanski muslimani/Muslimani nazovu Bošnjacima? Ako jeste - moliću primjer...

A evo i konkretniji odgovor na tvoje pitanje - pa pitalo ih se na popisu 1991. godine... Tad si se mogo izjasnit i kao Marsovac, kao i danas, dakle bukvalno kako hoćeš, bez ikakvih nametanja... I šta bi :?:
Nomo

#296 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by Nomo »

dalje wrote:Bošnjaci su nacija u formiranju.
U stvarnom životu možda 1% ljudi će sebe predstaviti Bošnjakom. Ostalih 99% ili Bosancem ili Muslimanom ili stidljivo/ljutito preskočiti temu onom poznatom "nije bitno ko je ko bitno je biti čovjek..."
U suštini Bošnjaci iz ovog ili onog razloga nerado ističu svoju nacionalnu pripadnost i apropo tome nervira ih kad drugi ističu svoju.
Čovjek sa strane može steći utisak da se stide sami sebe.
Taj fenomen zahtjeva dublju analizu od ovog lakog štiva prof. Midhat Riđanovića.

tacno . moze steci utisak . zato sto su srbi i hrvati s tom pricom dosadni , nekuturni ....nafilovani propagndom i lazima . agresivni su i razgovaraju sa pozicije superiornijeg . slabo su dibili po picki 92 95 . da su dobili zesce prosli bi se ucmale price i pametovanja .
hizo ramidovic

#297 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by hizo ramidovic »

VjecitiStudent wrote:
hizo ramidovic wrote:
Sve ijedna politčka stranka koju su Muslimani (odnosno Bošnjaci) osnovali od 1906. pa nadalje je imala prefiks "Muslimanska" (osim SDA koja nije imala tog prefiksa zbog tadašnje zabrane osnivanja stranaka sa nacionalnim prefiksom).
Kako se niti jednom neka Bošnjačka nije zalomila?
jer je au vlast zabranila upravo 1906 koristenje tog imena, ukinula bosanski jezik, zabranila casopis 'bosnjak' itd, pa bi koristenje istog bilo krsenje zakona...
Drinski

#298 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by Drinski »

cyprus wrote: Pričamo o opšte poznatim stvarima... Da li postoji ijedna inicijativa tokom perioda dvije bivše Jugoslavije da se bosanski muslimani/Muslimani nazovu Bošnjacima? Ako jeste - moliću primjer...
Kako nije bilo, bolan, pa evo ti citata: "Ne daju bosanstvo, nude muslimanstvo... Da prihvatimo i to što nude, makar i pogrešno ime ali ćemo otvoriti proces." (Pozderac). E sada, oavj govori o terminu Bosanac, a ne Bošnjak, ali je očito postojao zahtjev za napuštanjem termina Musliman.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#299 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by _BataZiv_0809 »

dalje wrote:Bošnjaci su nacija u formiranju.
U suštini Bošnjaci iz ovog ili onog razloga nerado ističu svoju nacionalnu pripadnost i apropo tome nervira ih kad drugi ističu svoju. Čovjek sa strane može steći utisak da se stide sami sebe. Taj fenomen zahtjeva dublju analizu od ovog lakog štiva prof. Midhat Riđanovića.
Slazem se jedno 97%

Prosle ili pretprosle godine, u Avaz povodom Bajrama je pisala ovakva recenica: "Radja se jedan novi-stari narod".
Nomo

#300 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by Nomo »

Mario979 wrote:Šta je sa Hercegovcima?
Jesu li muslimani iz Hercegovine Bošnjaci?
Kojim jezikom govore, Bosanskim?
evo ga izgmizo ispod kamena bosanski katolik koji ni kriv ni duzan prije 100 godina postao hrvat .
Locked