prog321 wrote:Rusi su manje u dugu od Amerike.
Rusi imaju pozitivan trade balans. Sto znaci da uvoze manje a izvoze vise.
To nije slucaj sa Amerikom.
USA je puno ranjivija nego sto mislis.
Iskreno ja nisam Rusofil. Jebe mi se za njih. Ali prestanite mazati oci nepismenim izjavama.
Pa ti si fantastican. 68% ruskog izvoza u 2013 godini su bili plin i nafta. I sad kad se cijena nafte prepolovila ti i dalje palamudis o trgovinskom bilansu?
Upravo je taj trgovniski bilans najveci problem Rusije jer su slabo sta proizvodili za sebe, a plaho su uzivali u blagodatima visokih cijena nafte. Lako je bilo uvoziti svasta nesto dok je bilo profita od nafte, a sad kad para vise nema neka se dobro zamisle.
Drugi problem po Rusiju je taj sto sa njom niko vise nece trgovati u njihovoj valuti. Ne zato sto ih mrze vec zato sto su nesigurni i svaki takav ugovor bi nosio ogroman devizni rizik u sebi. Rusi ako nesto hoce da uvezu moraju da prvo nabave eure ili dolare, a samim tim vec vrse dodatni pritisak na strani ponude Rubalja i prave jos vece zlo.
Meni je stvarno zao sto se ti ne mozes pomirti da ga Putko ispusio, ali to je vec tvoj problem.
I na kraju sta reci za drzavi koja je uvezal 2010. 11 milijardi vrijednosti automobila i 9 milijardi ljekova osim da su prava gorstacka zaostala drzava kojoj kasika u med upala sa rastom cijena nafte. Sad je zabava gotova i neka se nose sa posljedicama i podrskom od 82% svom imperatoru. Taman ce imati o cemu razmisljati kada ova zabava sa rasprodajama prodje...
I btw. SAD je dobro ranjiva ali je i dalje ekonomski div kojeg proizvodni miš kao Rusija nikad neće moći pobjediti u ovakvom ratu. Pogotovo kada je EU i precutno Kina na njihovoj strani.