putin prodaje naftu za zlato

jefferson

#276 Re: putin prodaje naftu za zlato

Post by jefferson »

prog321 wrote:Ponavljam vam da je nesto drugo u pitanju nego Rusija.
I americke naftne kompanije crpe ogromne gubitke. Kako to njihov lobi dozvoljava je zacudjujuce.
u SAD ce pocrkati male kompanije, porodicne kompanije koje nisu vidjele da ovo dolazi. Moj rpijatelj radi za kompaniju koju vodi bukvalno njegova porodica, ono tata menadzer, sin radi na frackingu itd. Medjutim, oni su bili vrlo konzervativni sa ulaganjima tako da nisu zapeli u ovaj corsokak.
Sto se tice Conoco, Chevron, XOM, marathon, ne brini brigu :D
jefferson

#277 Re: putin prodaje naftu za zlato

Post by jefferson »

Freamon Lester wrote:Ovdje se jos jednom pokazala kratkovidnost ruske politike. Jer jedino oruzije kojim su mogli ekonomski prijetiti zapadu je oruzije kojim mogu samo sebe upucati u nogu. Preveliko oslanjanje na izvoz nafte i plina, dok ostatak ekonomije nije se razvijao.

Vec sam napisao na drugoj temi da uz ovakvu inflaciju, plus recesiju koja je zagarantovana vec sad zbog cijene nafte, sljedece godine Rusiju ce sigurno zahvatiti stagflacija. Ako se budu borili da sacuvaju kurs Rublje potrosice sve rezerve. I zbog toga Putinu treba neko objasniti (jer danas se malo izlanuo da nisu trebali braniti Rublju) zasto CB brani kurs. Inflacija do 3% je pozeljna ali ovako volatilna je katastrofalna po ekonomiju, pogotovo na ekonomiju koja se jako oslanja na uvoz. Zbog ovakvog kretanja Rublje prema euru i dolaru i ostali ce partneri koji izvoze u tvoju drzavu traziti da se ugovori isplacuju u stranim valutama. Sto ce jos vise uticati na stranu ponude Rublje na trzistu i njeno dodatno padanje.

Stagflacija je izuzetno opasna jer kada do nje dodje vise niko se ne ponasa u skladu sa racionalnim ocekivanjima, a zbog toga ne vrijede razliciti modeli u makroekonomiji i nije moguce kratkorocno napraviti gotovo nista da bi situaciju u ekonomiji stabilizovao. A ovo je sve uzrokovano samo izvoznim sektorom rusije. U narednih 6 mjeseci ce doci i do urusavanja i ostalog proizvodnog sektora koji proizvodi za trziste Rusije, a onda cemo gledati poznate scene kada se otimaju za kese ispred prodavnica.

Rusija se moze izvuci iz ovoga, ali sigurno ne u sljedece 2 godine, a trebace im priblizno 5 godina da se oporave. A dok se oni oporavljaju ostali ce napredovati i opet se stvara jaz. Jednostanvo upali su u zacarani krug iz kojeg nema izlaza.

Naravno, dalekosezne posljedice ce imati i pad zaposlenosti koji ce uzrokovati recesija, a to ce dovesti do politickih nestabilnosti u zemlji. A to onda pocinje biti opasnost ne samo za Ruse nego i za cijeli svijet.
najsmjesnije je kada rece da ce za 2 godine izaci iz krize. Mislim 15 godina se kurcili cijenama nafte, is ad ono: e jbt, sad moramo diversifikovati ekonomiju. Sta ce to Putin uraditi? Dekretom napraviti pandan iPhoneu ili VW Golfu? :lol:
prog321

#278 Re: putin prodaje naftu za zlato

Post by prog321 »

Ima li ko od vas Amerikanaca logicno objasnjenje zasto se cijena nafte odjednom strmoglavila ?

Ne odgovara Rusiji. To razumijemo.
Ali ne odgovara ni Americi.
Freamon Lester

#279 Re: putin prodaje naftu za zlato

Post by Freamon Lester »

jefferson wrote: najsmjesnije je kada rece da ce za 2 godine izaci iz krize. Mislim 15 godina se kurcili cijenama nafte, is ad ono: e jbt, sad moramo diversifikovati ekonomiju. Sta ce to Putin uraditi? Dekretom napraviti pandan iPhoneu ili VW Golfu? :lol:
Maloprije sam "konsultovao" Samuelsona gdje on tvrdi da za izlazak iz krize ovakvog tipa (poremecaji u deviznom kursu, galopirajuca inflacija, pad zaposlenosti..) potrebno 5 godina da bi ekonomija postala stabilna, iako sam napominje da je to dosta optimisticno i da je realnija procjena 10 godina. A to je samo da prestane nestabilnosti i da krene rast GDP. U tih 5-10 godina ostale zemlje odose poprilicno daleko.

Iako generalno uvoznicke zemlje poput Rusije mogu iz ovakvih pozicija da dugorocno podignu ekonomiju (20-30 godina) jer ce poceti da proizvode postavlja se pitanje ko ce proizvoditi. Oligarsi ce se ispariti 99% i pare prebaciti na sigurno u ove "zle" zapadne zemlje. Inteligencija ce posao od par hiljada dolara zamjeniti poslovima sa desetorostrukim placama na zapadu ili kini. I na kraju desice im se ono sto se desava kod nas.

Bahacenje sa naftom i plinom, a i izigravanje glavnog Baje je doslo glave. Kao sto rekoh moj savjet kao ekonomiste da kratkorocno povrati cijenu nafte je da parkira nosac aviona kod Saudijske Arabije. :lol:

Pitanje je kako ce teci borbe u Ukrajini kada "dobrovoljcima" preskoci jedna plata, a i pitanje je kako ce stanje u Ceceniji biti kada lokalne Baje ne dobio dio svog kolaca od prodaje nafte.

A njegov govor danas je vise nego komican. Lista zelja i pozdrava. Idemo veceras na spavanje kao Rusi, budimo se kao Japanci koji rade kao Njemci. :lol:

Isplatilo se pazljivo uciti makroekonomiju. :D
jefferson

#280 Re: putin prodaje naftu za zlato

Post by jefferson »

Freamon Lester wrote:
jefferson wrote: najsmjesnije je kada rece da ce za 2 godine izaci iz krize. Mislim 15 godina se kurcili cijenama nafte, is ad ono: e jbt, sad moramo diversifikovati ekonomiju. Sta ce to Putin uraditi? Dekretom napraviti pandan iPhoneu ili VW Golfu? :lol:
Maloprije sam "konsultovao" Samuelsona gdje on tvrdi da za izlazak iz krize ovakvog tipa (poremecaji u deviznom kursu, galopirajuca inflacija, pad zaposlenosti..) potrebno 5 godina da bi ekonomija postala stabilna, iako sam napominje da je to dosta optimisticno i da je realnija procjena 10 godina. A to je samo da prestane nestabilnosti i da krene rast GDP. U tih 5-10 godina ostale zemlje odose poprilicno daleko.

Iako generalno uvoznicke zemlje poput Rusije mogu iz ovakvih pozicija da dugorocno podignu ekonomiju (20-30 godina) jer ce poceti da proizvode postavlja se pitanje ko ce proizvoditi. Oligarsi ce se ispariti 99% i pare prebaciti na sigurno u ove "zle" zapadne zemlje. Inteligencija ce posao od par hiljada dolara zamjeniti poslovima sa desetorostrukim placama na zapadu ili kini. I na kraju desice im se ono sto se desava kod nas.

Bahacenje sa naftom i plinom, a i izigravanje glavnog Baje je doslo glave. Kao sto rekoh moj savjet kao ekonomiste da kratkorocno povrati cijenu nafte je da parkira nosac aviona kod Saudijske Arabije. :lol:

Pitanje je kako ce teci borbe u Ukrajini kada "dobrovoljcima" preskoci jedna plata, a i pitanje je kako ce stanje u Ceceniji biti kada lokalne Baje ne dobio dio svog kolaca od prodaje nafte.

A njegov govor danas je vise nego komican. Lista zelja i pozdrava. Idemo veceras na spavanje kao Rusi, budimo se kao Japanci koji rade kao Njemci. :lol:

Isplatilo se pazljivo uciti makroekonomiju. :D
1. Rusija vec odavno ima brain drain. Mozes ti glumiti glavnog baju, ali kada spijuniras sve naucnike, kontrolises TV itd, dzaba i da ima para, ljudi odose.
2. Nosac aviona ne moze parkirati jer ne moze doci do tamo. Ne moze kako treba izaci ni iz Crnog Mora. Na zadnja dva putovanja mediteranom imali su dva ogromna pzoara zbog konstrukcijskih gresaka. O tome da zbog dizajna nije uopste podoban za avione koje nosi (tj. nemaju skoro nikakvu borbenu ucinkovitost ti avioni na tom nosacu).
3. Opet ce sve biti isto. Cim cijena poraste pocet ce se opet kurcit, glumiti glavnog baju, i onda ponovo ista prica. Ovo se desili 1979, 1988, 1998, i evo opet sada.
Freamon Lester

#281 Re: putin prodaje naftu za zlato

Post by Freamon Lester »

prog321 wrote:Ima li ko od vas Amerikanaca logicno objasnjenje zasto se cijena nafte odjednom strmoglavila ?

Cijena nafte se strmoglavila jer su Amerikanci drasticno smanjili uvoz nafte (50% manji uvoz) jer su povecali svoju proizvodnju, a OPEC pod dirigentskom palicom Saudijske Arabije nije smanjio proizvodnju vec je nastavio na istom nivou da radi(Zbog navodne svadje sa Kuvajtom jer ganjaju bolju poziciju na Azijskom trzistu). Libija je pocela da prodaje naftu ponovo i do kraja godine ce proizvoditi oko milion barela dnevno. Dodatno je utjecalo i smanjenje azijske potrosnje nafte, kao i negativne prognoze oko rasta u EU.

Amerikancima i odgovara, ali i ne. Zavisi iz koje pozicije posmatras. Dugorocno, ekonomiji koja je proizvodna kao americka je to super. Kratkorocno mogu ocekivati poremecaje u GDP-u (ono sto se zove kontrakcije) i slabije punjenje budzeta jer ce vrijednost ukupne potrosnje biti manja, a samim tim i punjenje drzavne blagajne. Ali to je sve kratkorocno i rjesava se u periodu 3-6 mjeseci cak i krace. Dok su benefiti po Ameriku golemi jer ce njihova proizvodnja biti znatno konkurentnija i na svjetskom trzistu.

Oduvijek na ovim prostorima je vladao mit da amerikancima odgovara visoka cijena nafte. Visoka cijena nafte odgvara samo onima koji je izvoze, a svima onima koji uvoze to je katastrofalno jer je nafta input u proizvodnji koji se najvise koristi. Amerikancima jedino sto moze naskoditi je drasticno smanjenje proizvodnje nafte u svijetu ili poremecaji u distribuciji (tipa zabrane izvoza u SAD i sl.), a zbog toga imaju one nebulozne rezerve, kao i ogromnu vojnu silu rasporedjenu na bliskom istoku.

Trenutno smo u fokusu sa Rusijom iako smatram da ce se pravi spektakl desiti sa Venecuelom ili Nigerijom. :izet:
Freamon Lester

#282 Re: putin prodaje naftu za zlato

Post by Freamon Lester »

jefferson wrote: 1. Rusija vec odavno ima brain drain. Mozes ti glumiti glavnog baju, ali kada spijuniras sve naucnike, kontrolises TV itd, dzaba i da ima para, ljudi odose.
2. Nosac aviona ne moze parkirati jer ne moze doci do tamo. Ne moze kako treba izaci ni iz Crnog Mora. Na zadnja dva putovanja mediteranom imali su dva ogromna pzoara zbog konstrukcijskih gresaka. O tome da zbog dizajna nije uopste podoban za avione koje nosi (tj. nemaju skoro nikakvu borbenu ucinkovitost ti avioni na tom nosacu).
3. Opet ce sve biti isto. Cim cijena poraste pocet ce se opet kurcit, glumiti glavnog baju, i onda ponovo ista prica. Ovo se desili 1979, 1988, 1998, i evo opet sada.
Moze se poceti kurciti. Isto kao i sa plinom, ali nema koristi. Kad ti nesto prodajes onda nemas mogucnosti da zajebavas svog kupca. Jednostavno nisi u poziciji. A mislim da se Erdoan dobro ceska po glavi i kalkulise koliko ce ga kostati ono slikanje sa Putkom... :lol:

Uglavnom Bleki odigra partiju saha ko da ga je majka u Rusiji rodila, a ne na Havajima... :lol:
prog321

#283 Re: putin prodaje naftu za zlato

Post by prog321 »

Kada cijena goriva pada onda pada cijena svega. I ovakav pad ce garantovano kreirati deflaciju u Americi.
Ne vidim tu nikakvu korist za državu koja je skoro 14 hiljada milijardi dolara u dugu.
Kikibombona

#284 Re: putin prodaje naftu za zlato

Post by Kikibombona »

UnscarD wrote: Prog321 ... nije to bas tako ... vecina kreditnih zaduzenja u Rusija je vezana za kurs USD. Rus koji je placao 40.000 rublji ratu za kredit do prije neki dan, danas placa 200.000 rubljei a pri tome plata mu nije skocila ni malo.
Ovo je strahovit pritisak na Rusiju koji se uz gomilanje vojske na granicama, ne desava slucajno. Pritisnuli su Ruse samo tako a kada je neko ocajan, onda su i potezi koje moze iz ocaja da napravi vrlo nezgodni. Zapad vjerovatno igra na ulogu da se iznutra napravi pritisak obicnog naroda na Putina ne bi li ovaj otisao, cime bi zapad efikasno demonstrirao da sljedeci koji dodje mora raditi po diktatu jer postoje mehanizmi da se on smjeni. Nadam se da ce obicni Rus izdrazati ovaj pritisak jer dugorocno, samo jaka Rusija se moze oduprijeti zapadnom imperijalizmu.
Upravo! :thumbup:

Ameri su pokazali da su ozbiljniji igraci i da imaju bolje karte.

Jefferson, iako je najveci antirus na internetu, potpuno je u pravu. Jebo drzavu koja se iskljucivo oslanja na prirodne resurse, a tako je velika kao sto je Rusija. Sto se mene tice, volio bih da nafta jos vise padne. Ako Rusija ekonomski krahira, bolje nisu ni zasluzili. Cak stavise, mozda im ova situacija i pomogne da se trgnu iz komunisticke letargije. Mozda konacno pocnu raditi. Ako ne, siromastvo je zagarantovano, a siromasna Rusija je na zalost opasna za cijeli svijet. Samo da ne odluce siromastvo rjesavati vojnim putem, tada bi svi najebali.
Freamon Lester

#285 Re: putin prodaje naftu za zlato

Post by Freamon Lester »

prog321 wrote:Kada cijena goriva pada onda pada cijena svega. I ovakav pad ce garantovano kreirati deflaciju u Americi.
Ne vidim tu nikakvu korist za državu koja je skoro 14 hiljada milijardi dolara u dugu.
Samo kratkorocno i postepeno. Ali generalno najvecu korist ce ostvariti privatni sektor u SAD-u kojem je sad profitna marza strahovito visoka, sto ce dovesti do reinvesticijskih ciklusa, a samim tim i povecanja zaposlenosti. Cak vise moguce je da im se to upravod desava u ovom kvartalu (biljeze drasticno smanjenje nezaposlenosti i povecanje industrijske proizvodnje iznad projektovanih vrijednosti), iako cemo to tek moci saznati sredinom januara. Sa ovakvom deflacijom kojoj je jasan uzrok moze se vrlo lako boriti. Problem su deflacije koje na koje se ne mozes pripremiti i za koje nisi znao da su tu dok ne vidis statisticke pokazatelje. Konkretna mjera moze biti i povecanje poreza na dobit koji bi se kretao obrnuto sa cijenom nafte i sl. da bi odrzao visinu cijena. Ipak ako i dodje do nje ova deflacija nece biti iznenadjenje vec ce se lako izboriti sa njom.

A Ruse ocekuje vrlo vjerovatno stagflacija, a onda prestaju da rade svi ekonomski modeli jer vise nema racionalnog ponasanja. :izet:
prog321

#286 Re: putin prodaje naftu za zlato

Post by prog321 »

Ovaj pad cijena nafte neodgovara USA kao ni Rusiji. Jedino ima koristi Kini.
Tako da ne vidim razloga za licenje ni USAfila ni Rusofila.
Amerika mora ciljati za inflaciju i rast prosjecnih plata , da bi imala sansu otplatiti tu planinu duga.
Kako ce kreirati rast plata ako prosjecne cijene pocnu padati >?
Ovo je ekonomski harakiri koji pravi Amerika.
Kikibombona

#287 Re: putin prodaje naftu za zlato

Post by Kikibombona »

prog321 wrote:Ovaj pad cijena nafte neodgovara USA kao ni Rusiji. Jedino ima koristi Kini.
Tako da ne vidim razloga za licenje ni USAfila ni Rusofila.
Amerika mora ciljati za inflaciju i rast prosjecnih plata , da bi imala sansu otplatiti tu planinu duga.
Kako ce kreirati rast plata ako prosjecne cijene pocnu padati >?
Ovo je ekonomski harakiri koji pravi Amerika.
Amerika ce osjecati 10 puta manje posljedice od Rusije. Pa Rusi nemaju nista vrijedno ponuditi svijetu osim energenata i oruzja......

Amerika ce na nafti osjetiti gubitke, al ce se namiriti na nekom drugom izvoru. Rusi nemaju drugu opciju. Il vadi iz zemlje il umri od gladi. Skoro da su mutavi poput Arapa. Jebao ih komunizam zestoko kao i Arape vjerski fanatizam.
prog321

#288 Re: putin prodaje naftu za zlato

Post by prog321 »

Rusi su manje u dugu od Amerike.
Rusi imaju pozitivan trade balans. Sto znaci da uvoze manje a izvoze vise.
To nije slucaj sa Amerikom.
USA je puno ranjivija nego sto mislis.
Iskreno ja nisam Rusofil. Jebe mi se za njih. Ali prestanite mazati oci nepismenim izjavama.
Joe McCarthy

#289 Re: putin prodaje naftu za zlato

Post by Joe McCarthy »

Da Putinko ima mozga poslo bi malo garaviji KGB tim da uz Ekberanje naglas i youtube snimkesa jednom prljavom nuklearkom od nekoliko kila pogodi jednu od najvećih Saudijskih tranzitnih tački za naftu. I problem konkurencije riješen. :D
Freamon Lester

#290 Re: putin prodaje naftu za zlato

Post by Freamon Lester »

prog321 wrote:Rusi su manje u dugu od Amerike.
USA je puno ranjivija nego sto mislis.
Iskreno ja nisam Rusofil. Jebe mi se za njih. Ali prestanite mazati oci nepismenim izjavama.
Pa ti si fantastican. 68% ruskog izvoza u 2013 godini su bili plin i nafta. I sad kad se cijena nafte prepolovila ti i dalje palamudis o trgovinskom bilansu? :lol:

Upravo je taj trgovniski bilans najveci problem Rusije jer su slabo sta proizvodili za sebe, a plaho su uzivali u blagodatima visokih cijena nafte. Lako je bilo uvoziti svasta nesto dok je bilo profita od nafte, a sad kad para vise nema neka se dobro zamisle.

Drugi problem po Rusiju je taj sto sa njom niko vise nece trgovati u njihovoj valuti. Ne zato sto ih mrze vec zato sto su nesigurni i svaki takav ugovor bi nosio ogroman devizni rizik u sebi. Rusi ako nesto hoce da uvezu moraju da prvo nabave eure ili dolare, a samim tim vec vrse dodatni pritisak na strani ponude Rubalja i prave jos vece zlo.

Meni je stvarno zao sto se ti ne mozes pomirti da ga Putko ispusio, ali to je vec tvoj problem. :lol:

I na kraju sta reci za drzavi koja je uvezal 2010. 11 milijardi vrijednosti automobila i 9 milijardi ljekova osim da su prava gorstacka zaostala drzava kojoj kasika u med upala sa rastom cijena nafte. Sad je zabava gotova i neka se nose sa posljedicama i podrskom od 82% svom imperatoru. Taman ce imati o cemu razmisljati kada ova zabava sa rasprodajama prodje... :lol:

I btw. SAD je dobro ranjiva ali je i dalje ekonomski div kojeg proizvodni miš kao Rusija nikad neće moći pobjediti u ovakvom ratu. Pogotovo kada je EU i precutno Kina na njihovoj strani.
prog321

#291 Re: putin prodaje naftu za zlato

Post by prog321 »

Ja nikada nisam ni tvrdio da je Rusija opasnost za USA.
Prava opasnost lezi u Kini. I ako se USA skine sa trona svijeta ja se kladim da ce to biti Kina.

Ipak pogledaj uvoz auta i lijekova u USA. Meni mrsko guglati.
Ali vidjet ces da je iznos veci nego kod Rusa. Hoces reci da su Ameri zaostali ? :-D
Freamon Lester

#292 Re: putin prodaje naftu za zlato

Post by Freamon Lester »

prog321 wrote:Ja nikada nisam ni tvrdio da je Rusija opasnost za USA.
Prava opasnost lezi u Kini. I ako se USA skine sa trona svijeta ja se kladim da ce to biti Kina.

Ali vidjet ces da je iznos veci nego kod Rusa. Hoces reci da su Ameri zaostali ? :-D
:roll: Upravu si. Zaostali su za Njemackom i Japanom u tom segmentu zato sto im radnici imaju prevelike place za takve poslove, dok Rusije tu nema ni u tragovima.

Kina, opasnost po sve? Nisam ti ja kriv sto ti tumacis medjunarodne odnose kroz srednjovjekovnu prizmu.
fidoremilienko

#293 Re: putin prodaje naftu za zlato

Post by fidoremilienko »

Poredi USA i Rusiju...slično kao da porediš BiH i Njemačku :D
agnostic_front

#294 Re: putin prodaje naftu za zlato

Post by agnostic_front »

I?
sema911s

#295 Re: putin prodaje naftu za zlato

Post by sema911s »

prog321 wrote:Ima li ko od vas Amerikanaca logicno objasnjenje zasto se cijena nafte odjednom strmoglavila ?

kako ne odgovara americi pa oni kupuju ogormne kolicine nafte(koju preradjuju i kao preradjenu prodaju)
dok recimo kina kupuje mnogo derivata od nafte,

najvise ce nahebat ovi sto ispumpavaju naftu u americi a njvise ce dobiti ovi sto preradjuju istu jer cijena derivata je ostala manje vise ista
sema911s

#296 Re: putin prodaje naftu za zlato

Post by sema911s »

prog321 wrote:Ja nikada nisam ni tvrdio da je Rusija opasnost za USA.

druze kina je nastala zbog koga, ko je vlasnik vecine kineskih proizvodih kompanija, sve sto valja drze stranci ili su stavili nekoh houng hoaa ko pijuna, kina nek jedan dan prestane sa izvozom u belaju su jer sta sa silnom robom, a kina je tako napeta da kada pukne nema joj sastavljana,
kod njih mozes bas da vidis jaz izmedju bogatih i siromasnih, ako si ikada bio u kini primjetio si te cetvrti siromasnih koji rade za par maraka, sto jedan prijatelj kaze ko roboti,jeftini roboti, onda pogledas bogatune koji seru zlatna govna,. omaklo nam se pa odemo malo sjevernije jbte ti ljudi nemaju el. energiju a vamo se vale da su 1. svijetu,., jesi ahaa malo sutra
prog321

#297 Re: putin prodaje naftu za zlato

Post by prog321 »

sema911s wrote: najvise ce nahebat ovi sto ispumpavaju naftu u americi a njvise ce dobiti ovi sto preradjuju istu jer cijena derivata je ostala manje vise ista

Ne mozes napisati ovakvu glupost i ostati ziv. :-D
prog321

#298 Re: putin prodaje naftu za zlato

Post by prog321 »

agnostic_front wrote:
I?

Sta je nejasno ?
Russia ima duga oko 700 milijardi dolara. i stanovnika 146 miliona.
USA dug je 17 hiljada milijardi dolara. i stanovnika 316 miliona.
sema911s

#299 Re: putin prodaje naftu za zlato

Post by sema911s »

prog321 wrote:
sema911s wrote: najvise ce nahebat ovi sto ispumpavaju naftu u americi a njvise ce dobiti ovi sto preradjuju istu jer cijena derivata je ostala manje vise ista

Ne mozes napisati ovakvu glupost i ostati ziv. :-D
sto je glupost prije su preradjivci kupovali barel za 100usd a sada za 60koliko vec,. cijena benzina je opala za koliko evo u austriji je 1€-do 1,05€ prije ovih masovnih snizenja bila 1,20-1,30€ negdje i vise,.,
UnscarD
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

#300 Re: putin prodaje naftu za zlato

Post by UnscarD »

Joe McCarthy wrote:Da Putinko ima mozga poslo bi malo garaviji KGB tim da uz Ekberanje naglas i youtube snimkesa jednom prljavom nuklearkom od nekoliko kila pogodi jednu od najvećih Saudijskih tranzitnih tački za naftu. I problem konkurencije riješen. :D
To su poznate "false flag" zapadne metode ... Rusi se ne spustaju na taj nivo ;-)
Post Reply