Odnos demokratskog i šerijatskog društva prema pravima žena

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Ali Kemal

#276 Re: Odnos demokratskog i šerijatskog društva prema pravima žena

Post by Ali Kemal »

nasa wrote:Zasto ne mogu 4 zene i to je pravo da svako odlucuje o svom zivotu?
Vidis nije, jer se tu odlucuje i o drugim zivotima. Brakovi su ugovoreni, jel tako? Nije valjda da ozenjen covjek ide da asikuje po kaficima i tako zeni drugu, trecu, cetvrtu zenu :D
I kolika je vjerovatnoca da se sve prethodne zene slazu sa tim i sta mogu da urade ako se ne slazu.
Totalno neprirodna pojava, koja se ne desava u slobodnom svijetu, jer to ljudi ne zele.
nasa wrote:Serijat nije jednako samo Kura'an, a dalje pravilnost serijata ovisi od tumacenja onog na sta se poziva tako da su moguce itakako varijacije na temu itd.
Nema veze, sigurno nisi prvi kojem je omiljena tema islam bez da isti bas poznaje ali valjda insallah naucis pa bude I neka korist od forumanja :D
U moderno doba, svi pokusaju serijata su zavrseni ekstremno represivnim drustvom, sto su ocigledni fakti.
Takodje ne mogu da prihvatim forumske islamske eksperte koji osporavaju vodece islamske lidere koji stoje iza kreacije serijatskih drustava. Jednostavno to nema smisla, koliko god ja (ne)poznavao Islam.
madner

#277 Re: Odnos demokratskog i šerijatskog društva prema pravima žena

Post by madner »

Poligamija je vjerovatno prirodnija od monogamije.

Mada ne shvatam zasto je bitno sta je prirodno, kada se zakoni bave sputavanjem prirode.
Ali Kemal

#278 Re: Odnos demokratskog i šerijatskog društva prema pravima žena

Post by Ali Kemal »

madner wrote:Poligamija je vjerovatno prirodnija od monogamije.
Naravno, al u kokosijem svijetu :D
madner wrote:Mada ne shvatam zasto je bitno sta je prirodno, kada se zakoni bave sputavanjem prirode.
U modernom drustvu se zakoni stalno mijenjaju i prilagodjavaju vremenu i onome sta je bolje za ljude i drustvo, cilj da drustvo bude bolje, a ne gore.

Najprirodnija stvar u ljudskom bicu je da bude slobodno, mislim da to ne bi valjda niko osporio, tako da zakon koji omogucava da se djevojcica uda bez svoj pristanka za nekoga koga je prvi put vidjela i da mu bude druga, treca, ili prva zena je na nivou ropstva i ja stvarno ne kontam da neka zena koja zivi u slobodnom drustvu moze da podrzava tako nesto????
Havatar

#279 Re: Odnos demokratskog i šerijatskog društva prema pravima žena

Post by Havatar »

Ali Kemal wrote:
madner wrote:Mada ne shvatam zasto je bitno sta je prirodno, kada se zakoni bave sputavanjem prirode.
U modernom drustvu se zakoni stalno mijenjaju i prilagodjavaju vremenu i onome sta je bolje za ljude i drustvo, cilj da drustvo bude bolje, a ne gore.

Najprirodnija stvar u ljudskom bicu je da bude slobodno, mislim da to ne bi valjda niko osporio, tako da zakon koji omogucava da se djevojcica uda bez svoj pristanka za nekoga koga je prvi put vidjela i da mu bude druga, treca, ili prva zena je na nivou ropstva i ja stvarno ne kontam da neka zena koja zivi u slobodnom drustvu moze da podrzava tako nesto????
Šerijatski zakon to ne omoguava nego je zabranjeno da se neko udaje protiv svoje volje.
madner

#280 Re: Odnos demokratskog i šerijatskog društva prema pravima žena

Post by madner »

Imas brojne kulture koje prakticiraju poligamiju, te imamo dokaze da je to bilo regularno stanje dok krscanstvo nije pocelo da misionira po svijetu.
Broj zena je obicno indikator uspjesnosti individue u tim drustvima.

Svaka zajednica znaci prihvatanje odricanja od djela slobode, u zamjenu za stvari kao sto je sigurnost. Najprirodnija stvar je da najjaci uzme sta mu se svidja, no ima citav niz zakona koji se bave tom problematikom.

Rekoh da je za drustvo sve vaganje, iz perspektive individue je sasvim sigurno da bi ona zelila vise slobode, no sa stanovista drustva je ovo bolja solucija.
Ali Kemal

#281 Re: Odnos demokratskog i šerijatskog društva prema pravima žena

Post by Ali Kemal »

madner wrote:Imas brojne kulture koje prakticiraju poligamiju, te imamo dokaze da je to bilo regularno stanje dok krscanstvo nije pocelo da misionira po svijetu.
Broj zena je obicno indikator uspjesnosti individue u tim drustvima.

Svaka zajednica znaci prihvatanje odricanja od djela slobode, u zamjenu za stvari kao sto je sigurnost. Najprirodnija stvar je da najjaci uzme sta mu se svidja, no ima citav niz zakona koji se bave tom problematikom.

Rekoh da je za drustvo sve vaganje, iz perspektive individue je sasvim sigurno da bi ona zelila vise slobode, no sa stanovista drustva je ovo bolja solucija.
Jel ti to ozbiljno ili se zajebavas?
Havatar wrote:
Ali Kemal wrote:

Šerijatski zakon to ne omoguava nego je zabranjeno da se neko udaje protiv svoje volje.
Svi znamo da to nije istina i da te djevojcice niko nista ne pita.
madner

#282 Re: Odnos demokratskog i šerijatskog društva prema pravima žena

Post by madner »

Ja tebi teoriju o drustvu a ti meni gluposti o ljudskoj prirodi bez ikakvog uporista u stvarnosti.

Ne ide tako, ne mogu ti prepricati sve sto si trebao sam procitati.
Ali Kemal

#283 Re: Odnos demokratskog i šerijatskog društva prema pravima žena

Post by Ali Kemal »

madner wrote:Ja tebi teoriju o drustvu a ti meni gluposti o ljudskoj prirodi bez ikakvog uporista u stvarnosti.

Ne ide tako, ne mogu ti prepricati sve sto si trebao sam procitati.
Pa ti si ozbiljan :-)
Sta kazes krcanstvo sjeba poligamiju, pa ne moze broj zena da bude mjera uspjesnosti covjeka, te je ta bolja solucija sa stanovista drustva nestala :lol:
madner

#284 Re: Odnos demokratskog i šerijatskog društva prema pravima žena

Post by madner »

Nisam to rekao, pobrkao si odgovore. Nadam se ne namjerno, jer dovoljno je sto ne znas nista o temi. Neke osnove o drustvu i nauke o istom bi trebale biti minimum.

Drustva koja nisu bila izlozena modernim monogamskim drustvima su u mnogim slucajevima poligamna, te je broj zena u istim mjera uspjeha. To je cinjenica.

Kao sto je i cinjenica da je sa drustvene tacke gledista serijat u mnogome bolji za drustvo od zapadnog uredjenja, mada je losiji za individue u istom. Drustvo ima svoje interese koje se ponekad poklope sa zeljama individua, no to nije zakonitost.
madner

#285 Re: Odnos demokratskog i šerijatskog društva prema pravima žena

Post by madner »

Since antiquity, monogamy has been the general rule of Western civilizations. Yet people have always known that other mating systems are possible. The Greek gods practiced a very loose monogamy that bordered on marital chaos. Many of the early Hebrew patriarchs took multiple wives. Although monogamy was established in the legal codes of Greece and Rome and reinforced by the Catholic Church in the Middle Ages, it was well known that other cultures — mostly Islam in the Middle East — did not acknowledge it.

This became uncomfortably clear as European explorers pushed out among the tribes of Africa, the South Seas, and the American Plains, revealing that the practice of polygamy was almost universal outside the Christian West. Might polygamy’s roots be found in distant prehistory and perhaps even be part of our evolutionary history?
Mislim stvarno nema smisla, moze svako lupati o svojim zeljama, ali moramo imati neke osnove.
Avetinho

#286 Re: Odnos demokratskog i šerijatskog društva prema pravima žena

Post by Avetinho »

madner wrote:{...}

Drustva koja nisu bila izlozena modernim monogamskim drustvima su u mnogim slucajevima poligamna, te je broj zena u istim mjera uspjeha.{...}
Mjera uspjeha koga? Muskaraca u drustvu? Zena sigurno nije.
madner

#287 Re: Odnos demokratskog i šerijatskog društva prema pravima žena

Post by madner »

Da uputimo ostru protestnu notu svim tim drustvima i objasnimo im da su se trebala drugacije razvijat jer nije posteno?

Mjera uspjeha zena u tim drustvima je koliko su se visoko udale, te koja im je hijarhija unutar zena.
Ali Kemal

#288 Re: Odnos demokratskog i šerijatskog društva prema pravima žena

Post by Ali Kemal »

madner wrote:Nisam to rekao, pobrkao si odgovore. Nadam se ne namjerno, jer dovoljno je sto ne znas nista o temi. Neke osnove o drustvu i nauke o istom bi trebale biti minimum.

Drustva koja nisu bila izlozena modernim monogamskim drustvima su u mnogim slucajevima poligamna, te je broj zena u istim mjera uspjeha. To je cinjenica.
Medjutim drustva koja ti spominjes su primitivna, mi pricamo o modernom dobu.
madner wrote:Kao sto je i cinjenica da je sa drustvene tacke gledista serijat u mnogome bolji za drustvo od zapadnog uredjenja, mada je losiji za individue u istom. Drustvo ima svoje interese koje se ponekad poklope sa zeljama individua, no to nije zakonitost.
Na osnovu cega ti smatras da je serijat bolji sa drustvene tacke gledista? Moze li konkretno nesto u vezi toga?
Cinjenica je da su serijatska drustva najzaostalija na civilizacijskoj razini. Nosioci razvoja cijelog svijeta su drustva koja su dosegla najvise ljudske slobode. Represivna drustva, a serijat ne moze bez represije, su po pravilu na dnu bilo kakvog rangiranja.
Avetinho

#289 Re: Odnos demokratskog i šerijatskog društva prema pravima žena

Post by Avetinho »

madner wrote:Da uputimo ostru protestnu notu svim tim drustvima i objasnimo im da su se trebala drugacije razvijat jer nije posteno?

Mjera uspjeha zena u tim drustvima je koliko su se visoko udale, te koja im je hijarhija unutar zena.
Mjera uspjeha roba u robovlasnickom drustvu je kome su prodati, i ko je koga pobijedio u areni.
nasa

#290 Re: Odnos demokratskog i šerijatskog društva prema pravima žena

Post by nasa »

Ali Kemal wrote:
nasa wrote:Zasto ne mogu 4 zene i to je pravo da svako odlucuje o svom zivotu?
Vidis nije, jer se tu odlucuje i o drugim zivotima. Brakovi su ugovoreni, jel tako? Nije valjda da ozenjen covjek ide da asikuje po kaficima i tako zeni drugu, trecu, cetvrtu zenu :D
I kolika je vjerovatnoca da se sve prethodne zene slazu sa tim i sta mogu da urade ako se ne slazu.
Totalno neprirodna pojava, koja se ne desava u slobodnom svijetu, jer to ljudi ne zele.
nasa wrote:Serijat nije jednako samo Kura'an, a dalje pravilnost serijata ovisi od tumacenja onog na sta se poziva tako da su moguce itakako varijacije na temu itd.
Nema veze, sigurno nisi prvi kojem je omiljena tema islam bez da isti bas poznaje ali valjda insallah naucis pa bude I neka korist od forumanja :D
U moderno doba, svi pokusaju serijata su zavrseni ekstremno represivnim drustvom, sto su ocigledni fakti.
Takodje ne mogu da prihvatim forumske islamske eksperte koji osporavaju vodece islamske lidere koji stoje iza kreacije serijatskih drustava. Jednostavno to nema smisla, koliko god ja (ne)poznavao Islam.
Pa nije tako ali to smo vec presli, ja islam poznajem ti nabadas i tako :mrgreen:
Nije istina da su svi zavrsili extremno, recimo Dubai, varijacija na serijat, doduse s moje tacke gledista vrlo losa ali ....
animals

#291 Re: Odnos demokratskog i šerijatskog društva prema pravima žena

Post by animals »

Gdje je god religija ispred drzave, nema tu srece..
Ali Kemal

#292 Re: Odnos demokratskog i šerijatskog društva prema pravima žena

Post by Ali Kemal »

nasa wrote:Pa nije tako ali to smo vec presli, ja islam poznajem ti nabadas i tako :mrgreen:
Nije istina da su svi zavrsili extremno, recimo Dubai, varijacija na serijat, doduse s moje tacke gledista vrlo losa ali ....
Flogging - bicevanje
Stoning - kamenovanje
Amputacija ekstremiteta kao kazna
Apostasy - napustanje religije (smrtna kazna)

Polozaj zena.
Emirati women must receive permission from male guardian to remarry.[79] The requirement is derived from Sharia, and has been federal law since 2005.[79] In all emirates, it is illegal for Muslim women to marry non-Muslims.[80] In the UAE, a marriage union between a Muslim woman and non-Muslim man is punishable by law, since it is considered a form of "fornication".[80]
itd itd

Mislim mozes li da objasnis sta ti je tu pozitivno i kako to nije ekstremno, kao i da li se zalazes za takav zakon u BiH?

Sharia law

The UAE's judicial system is derived from the civil law system and Sharia law. The court system consists of civil courts and Sharia courts. According to Human Rights Watch, UAE's criminal and civil courts apply elements of Sharia law, codified into its criminal code and family law, in a way which discriminates against women.[53]

Flogging is a legal punishment for criminal offences such as adultery, premarital sex, drug abuse and prostitution.[54] In all emirates except Dubai, flogging is legal with sentences ranging from 80 to 200 lashes.[55][56] Between 2007 and 2013, many people were sentenced to 100 lashes.[57][58][59][60][54][61][62][63] Moreover in 2010 and 2012, several Muslims were sentenced to 80 lashes for alcohol consumption.[64][65] Under UAE law, premarital sex is punishable by 100 lashes.[66]

Stoning is a legal form of judicial punishment in the UAE. In 2006, an expatriate was sentenced to death by stoning for committing adultery.[67] Between 2009 and 2013, several people were sentenced to death by stoning.[60][68][69] In May 2014, an Asian housemaid was sentenced to death by stoning in Abu Dhabi.[70][71][72]

Sharia law dictates the personal status law, which regulate matters such as marriage, divorce and child custody. The Sharia-based personal status law is applied to Muslims and sometimes non-Muslims.[73] Non-Muslim expatriates are liable to Sharia rulings on marriage, divorce and child custody.[73] Sharia courts have exclusive jurisdiction to hear family disputes, including matters involving divorce, inheritances, child custody, child abuse and guardianship of minors. Sharia courts may also hear appeals of certain criminal cases including rape, robbery, driving under the influence of alcohol and related crimes.[74]

Apostasy is a crime punishable by death in the UAE.[75][76] UAE incorporates hudud crimes of Sharia into its Penal Code – apostasy being one of them.[77] Article 1 and Article 66 of UAE's Penal Code requires hudud crimes to be punished with the death penalty,[77][78] therefore apostasy is punishable by death in the UAE.

Emirati women must receive permission from male guardian to remarry.[79] The requirement is derived from Sharia, and has been federal law since 2005.[79] In all emirates, it is illegal for Muslim women to marry non-Muslims.[80] In the UAE, a marriage union between a Muslim woman and non-Muslim man is punishable by law, since it is considered a form of "fornication".[80]

Homosexuality is illegal: the death penalty is one of the punishments for homosexuality.[81] Article 80 of the Abu Dhabi Penal Code makes sodomy punishable with imprisonment of up to 14 years, while article 177 of the Penal Code of Dubai imposes imprisonment of up to 10 years on consensual sodomy.[82]

Kissing in public is illegal and can result in deportation.[83] Expats in Dubai have been deported for kissing in public.[84][85][86]

Amputation is a legal punishment in the UAE due to the Sharia courts.[87][88][89][90][91] Article 1 of the Federal Penal Code states that "provisions of the Islamic Law shall apply to the crimes of doctrinal punishment, punitive punishment and blood money."[92] The Federal Penal Code repealed only those provisions within the penal codes of individual emirates which are contradictory to the Federal Penal Code. Hence, both are enforceable simultaneously.[93]

During the month of Ramadan, it is illegal to publicly eat, drink, or smoke between sunrise and sunset. Exceptions are made for pregnant women and children. The law applies to both Muslims and non-Muslims, and failure to comply may result in arrest.[94]
nasa

#293 Re: Odnos demokratskog i šerijatskog društva prema pravima žena

Post by nasa »

mozes ti ispratiti ono sto tvrdis ili fakat ocekujes da neko cita kilometer texta koji uvijek kada treba da izvedes zakljucak proizvede corak

ako cemo tako, evo recimo

Glumica u usponu i vlasnica crnog pojasa, Shoshana Roberts (24) iz New Yorka, odlučila je provesti mali eksperiment i kamerom snimiti komentare i dobacivanja muškaraca tokom šetnje ulicama grada.

U namjeri da prikaže sa kakvim se to "tretmanom" i komentarima moraju nositi žene širom svijeta dok hodaju ulicom, pa čak i kad su obučene u obične hlače, majicu i patike, ova je diplomantica sa Kutztown univerziteta u Pennsylvaniji go pro kamerom skrivenom u ruksaku njenog prijatelja koji je išao ispred nje zabilježila reakcije muškaraca koje je sretala u prolazu.

U periodu od deset sati, Shoshana je primila 108 komentara, komplimenata i reakcija, kao što su: "Hej ljepotice", "Želim ti lijepo veče, mala" i "Hej mala". Neki su je muškarci čak slijedili nekoliko minuta, a jedan ju je pitao: "Zašto ne želiš da pričaš sa mnom" Je li to zato što sam ružan?" Bilo je i onih koji su zviždali, namigivali joj i pravili neprimjerene zvukove.

"Ovo se svakodnevno dešava velikom broju ljudi. Ne trpimo maltretiranje u školi, u kući ili na poslu, zašto bismo ga trpili na ulici?", kaže Shoshana koja je uz pomoć dva mikrofona koje je držala u rukama snimila neka od dobacivanja koja nije čula u toku šetnje, već tek naknadno na snimku.

Rob Bliss, njen prijatelj koji je kameru nosio u svom ruksaku, kaže kako je ideju na ovakav projekat dobio nakon što mu se njegova djevojka požalila zbog komentara koje dobiva svakodnevno na ulici.

"Ne radi se samo o jednom komentaru, nego čitavoj težini toga. Samo zamislite da vas dok šetate ulicom komentarišu svi ti tipovi, kako biste se vi osjećali? Možda vam se čini bezazleno, ali ne vidite šumu od drveća", kazao je Bliss.

Ovaj video je postao dio javne kampanje organizacije Hollaback!, sa ciljem borbe protiv maltretiranja na ulici. Iz ove organizacije kažu kako između 70 i 90 posto žena u nekom peirodu života doživi malteretiranje na ulici, te ističu kako je cilj ovog videa da ljudima koji su prošli isto daju do znanja da nisu sami.
Leo_alfa

#294 Re: Odnos demokratskog i šerijatskog društva prema pravima žena

Post by Leo_alfa »

Ako bi pricali o tome ko je medju muslimanima, svim muslimanima na planeti, za uvodjenje serijata, dobili li bi razlicite odgovore i jako puno razlicitih verzija i mislim da bi se tesko sami mogli dogovorti sta je "pravi" serijat. A onda ukoliko bi i dosli do dogovora, sigurno bi nastali problemi u vidu direktnog suprostavljanja serijata (globalno prihvacenog, hipoteticki) sa ustrojstvom demokratskog drustva koje brani odredjene ljudske slobode i prava. Ne nuzno neodrzivo medjusobno, ali sigurno problematicno.
Moje misljenje bar...
Ali Kemal

#295 Re: Odnos demokratskog i šerijatskog društva prema pravima žena

Post by Ali Kemal »

nasa wrote:mozes ti ispratiti ono sto tvrdis ili fakat ocekujes da neko cita kilometer texta koji uvijek kada treba da izvedes zakljucak proizvede corak

ako cemo tako, evo recimo

U periodu od deset sati, Shoshana je primila 108 komentara, komplimenata i reakcija, kao što su: "Hej ljepotice", "Želim ti lijepo veče, mala" i "Hej mala". Neki su je muškarci čak slijedili nekoliko minuta, a jedan ju je pitao: "Zašto ne želiš da pričaš sa mnom" Je li to zato što sam ružan?" Bilo je i onih koji su zviždali, namigivali joj i pravili neprimjerene zvukove.
Strasno :D

"Hej ljepotice" poredimo sa kamenovanjem, bicevanjem, amputacijama ... :-)
Last edited by Ali Kemal on 05/11/2014 20:55, edited 1 time in total.
nasa

#296 Re: Odnos demokratskog i šerijatskog društva prema pravima žena

Post by nasa »

Znaci,

za @kemala, @animalisa i slicne kojim nije vazna tema jer uvijek isto pisu :D tema je odnos prema pravima zena

kamenovanje, smrtna kazna opcenito itd.svidjalo vam se ili ne, nije tema i nema veze s pravima zena ili ima ako gledamo da su kazne jednake manje vise za oba spola
Ali Kemal

#297 Re: Odnos demokratskog i šerijatskog društva prema pravima žena

Post by Ali Kemal »

U redu, striktno u vezi prava zena:
Jel to normalno u 21 stoljecu?
Avetinho

#298 Re: Odnos demokratskog i šerijatskog društva prema pravima žena

Post by Avetinho »

Ali Kemal wrote:U redu, striktno u vezi prava zena:
Jel to normalno u 21 stoljecu?
Naso, mogu li ja?

Posto se muslimanka nikad ni ne bi udala za ne-muslimana, to joj ovaj zakon ide taman na ruku, jer ne mora se nista dvoumiti. Njeno pravo ovdje je pravo da ne smije napraviti tesku gresku. :) Slicno i sa odobrenjem starije muske osobe. Sta imaju zene odlucivati same za sebe? To takodje spada u pravo da se ne nacini teska greska u zivotu. Dok su muskarci obespravljeni i ne uzivaju to isto pravo.
nasa

#299 Re: Odnos demokratskog i šerijatskog društva prema pravima žena

Post by nasa »

To takodjer nije Kur'anski propis, izveden je iz prakticnih razloga i uvrsten kao serijatski propis, razlog pa uglavnom zato sto nema garancije od strane krscana i jevreja da ce muslimanki biti dopusteno slobodno ispovjedanje vjere i da bi djeca mogla biti muslimani dok je muslimanima to obaveza, musliman je duzan zeni obezbijediti da ispovijeda svoju vjeru pod uslovom da su djeca muslimani....

Pretpostavljam da nisi musliman pa mozes istraziti , pitati zasto druge religije ne dopustaju da vjernik ozeni muslimanku i dopusti joj da ispovjeda svoju vjeru i eto ti odgovora je li normalno u 21.st.
madner

#300 Re: Odnos demokratskog i šerijatskog društva prema pravima žena

Post by madner »

Smjesno, govorili smo sta je prirodno, navedu se primjeri primitivnih drustava koja zivu u skladu sa prirodom i onda je kontra da je drugacije kod modernih drustava.

Stvarno nema smisla, neki minimalni nivo mora postojati.
Post Reply