Kupovna moć novog automobila

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Warashii

#276 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by Warashii »

condy wrote: Dati za novu Daciu ili Clia 24-27 kKM, je previše jer toliko ne vrijede s obzirom šta nude i s obzirom na renome koji ih prati. Dati te novce za polovnjaka na satu sa 200kkm je još veća glupost.

U suštini je nepotrebno trošenje novca i jedno i drugo. :)
Niti jedno novo auto ne vrijedi onoliko kolika mu je cijena, ali ja kazem sto bi ja nekad tamo mogao sebi da priustim pa mi je taj cjenovni rang nekako ok a to auto mi uopste nije mrsko.
Ja jedva da predjem 9-10 000 km godisnje tako da ako ga budem vozio i 15 godina, jer ja auta ne mjenjam nego mi sluzi za transport od tacke a do tacke b, znaci da bi imao nekih 150 000 na satu, sto je opet manje od nekog polovnjaka koji su precjenjeni .
Dacia, ima solidne Renault-ove motore, relativno losa ali ipak zadovoljavajuca limarija, oprema koja meni treba je tu skoro pa u basic paketu kao i jeftino odrzavanje zato sam njih naveo . A i ne mora biti ni Dacia ni Renault moze i drugi brand koji nudi slican segment sa slicnom opremom u tom cjenovnom rangu a da su prosti i relativno jeftini za odrzavanje.
TheGodfather001

#277 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by TheGodfather001 »

Warashii wrote:
condy wrote: Dati za novu Daciu ili Clia 24-27 kKM, je previše jer toliko ne vrijede s obzirom šta nude i s obzirom na renome koji ih prati. Dati te novce za polovnjaka na satu sa 200kkm je još veća glupost.

Niti jedno novo auto ne vrijedi onoliko kolika mu je cijena, ali ja kazem sto bi ja nekad tamo mogao sebi da priustim pa mi je taj cjenovni rang nekako ok a to auto mi uopste nije mrsko.
Ja jedva da predjem 9-10 000 km godisnje tako da ako ga budem vozio i 15 godina, jer ja auta ne mjenjam nego mi sluzi za transport od tacke a do tacke b, znaci da bi imao nekih 150 000 na satu, sto je opet manje od nekog polovnjaka koji su precjenjeni .
Dacia, ima solidne Renault-ove motore, relativno losa ali ipak zadovoljavajuca limarija, oprema koja meni treba je tu skoro pa u basic paketu kao i jeftino odrzavanje zato sam njih naveo . A i ne mora biti ni Dacia ni Renault moze i drugi brand koji nudi slican segment sa slicnom opremom u tom cjenovnom rangu a da su prosti i relativno jeftini za odrzavanje.
Dacia je skupa kanta!! Govorim za Dustera iz 2010.godine!
NediM17

#278 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by NediM17 »

TheGodfather001 wrote:
Warashii wrote:

Dacia je skupa kanta!! Govorim za Dustera iz 2010.godine!
Cuj, DACIA a skupa... Pa DACIA je skuplja jedino od kinenskih auta i mozda ruskih. :mrgreen:

Drugi brendovi u toj klasi kostaju otprilike duplo vise: Rav4, Qashqai, Sportage, ix35, Tiguan...

I ne znam po cemu je to Duster kanta, bez obzira sto je low cost, ipak je to auto iz Renault-Nissan grupacije.

U cemu je to problem bio, de nas prosvijetli.
rekla-kazala

#279 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by rekla-kazala »

http://www.euroncap.com/results/dacia/d ... 1/421.aspx
3 zvjezice, samo 1180 kg, premalo za stabilnu konstrukciju, s obzirom da je SUV.
citroen xm

#280 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by citroen xm »

Marketing je pretjerano navukao strah ljudima. Ispada da u tom Dasteru nema preživljavanja u slučaju udesa što apsolutno nije tačno. A bodovi se oduzimaju zbog gluposti poput nekih upozorenja i sličnih stvari tako da ništa ne mora da znači.
goran16v

#281 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by goran16v »

NediM17 wrote: Drugi brendovi u toj klasi kostaju otprilike duplo vise: Rav4, Qashqai, Sportage, ix35, Tiguan...

I ne znam po cemu je to Duster kanta, bez obzira sto je low cost, ipak je to auto iz Renault-Nissan grupacije.

To nije ista klasa SUV-ova...
ime123

#282 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by ime123 »

citroen xm wrote: Što se tiče pasulja i novih auta, potpuna istina. Kod nas svi žive život radi drugih, niko za sebe. Zato svi prave ružne trospratnice iako realno imaju potrebu za jednim stanom. Zato svi kupuju što luksuznije polovno auto iako realno kompakt zadovoljava sve njihove potrebe. Malo njih to čini zato što stvarno uživa u tome i može da priušti sebi taj luksuz. Bijeda u glavi i to ti je, neće nas promjeniti još 10 vijekova.
Ma takvi ko ti i tebi slicni su najgori, upravo ste vi ono o cemu serete, tipicni bosnjo. Kako to vi lijepo izgeneralizujete. Ma nista kod nas ne valja, mi smo najgori sami sebi, ne moze niko nista uraditi a da vi ne nadjete neki skriveni razlog.Jel vidite ovdje nekoga u Audiu, BMWu ili Mercu, odma ga je on kupio zbog komsije, kuca mu nema fasadu sigurno, digao kredit itd itd. To su neke debele frustracije u vasim zivotima.
Sodom1 wrote:Treba sagledati potrebe svoje. Ako ces auto vozati samo po gradu nema potrebe onda krhati velike pare u neko luxuznije auto ,visu klasu .
Raja kupi terenca,suv-a, vozaju ga samo po asfaltu makadama ne vide
Kako kome. Nema nista lose u tome sto neko uzme polovno auto vece klase nego novo auto manje klase pa za sta god da mu trebao.
citroen xm

#283 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by citroen xm »

Ma ko se to nama pronašao? :lol: Da znaš čitati, shvatio bi ono što sam napisao. Vidiš da sam napisao da ima i drugačijih. Nije sve crno, ali... pogledaj malo oko sebe pa ćeš vidjeti sve ovo o čemu pričam.

Ajde barabo kada se znaš buniti objasni more trospratnica bez fasade, oluka, stolarije i sa urađenim samo prizemljem. Objasni izgrađene kućetine u kojima živi dvoje. Objasni luksuzna auta ćelavih guma, premoštavanje egr-a, vađenja katalizatora i filtera.
NediM17

#284 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by NediM17 »

goran16v wrote:
NediM17 wrote: Drugi brendovi u toj klasi kostaju otprilike duplo vise: Rav4, Qashqai, Sportage, ix35, Tiguan...

To nije ista klasa SUV-ova...
Po cemu nije ista osim sto je Duster duplo jeftiniji od ostalih?
citroen xm

#285 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by citroen xm »

Svi su klasa više.
Ali nebitno to. Daster ima svoju ulogu na tržištu i odlično je ispunjava. Ima ona: Koliko para toliko muzike. Mislim da se u ovom slučaju dobije malo više muzike od plaćenog.
ime123

#286 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by ime123 »

citroen xm wrote:Ma ko se to nama pronašao? :lol: Da znaš čitati, shvatio bi ono što sam napisao. Vidiš da sam napisao da ima i drugačijih. Nije sve crno, ali... pogledaj malo oko sebe pa ćeš vidjeti sve ovo o čemu pričam.

Ajde barabo kada se znaš buniti objasni more trospratnica bez fasade, oluka, stolarije i sa urađenim samo prizemljem. Objasni izgrađene kućetine u kojima živi dvoje. Objasni luksuzna auta ćelavih guma, premoštavanje egr-a, vađenja katalizatora i filtera.
Ma i na prijasnjim temama si stalno neke analize davao, neka profilisanja i slicno.
Nemam ja sta objasnjavat i gledat oko sebe. Marka automobila, klasa i cijena ne govore o tome kakav je vozac. To sto ti navodis, kad je neko generalno glup u zivotu, nema nikakve veze sa autom koje vozi.
citroen xm

#287 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by citroen xm »

Ne radi se ovde o markama auta koje se vozi i o klasi već o većem protezanju od dužine jorgana. Zato kažem da ne čitaš dobro ono što pišem, a pišem veoma jasno čak se trudim da bude i gramatički dosta tačno.
basicm

#288 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by basicm »

Kakvo je protezanje mimo jorgana ako imam budzet za auto, i biram sta mogu uzeti za taj budzet? Malo novije, vece starije, benzin-dizel, kubika malo-puno, logika-emocije...varijabli mnogo ali budzet isti.

Sent from my iPhone using Tapatalk
ime123

#289 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by ime123 »

Citam ja vrlo dobro sta pises i sta si pisao, i ovdje i na drugim temama. Generalizovanje, vezanje odredjenih marki za odredene ljude, i bla bla bla
Da se vratimo na temu, nije nikakvo protezanje ako neko uzme polovnu limuzinu, ako je moze odrzavati, naspram nekog novog manjeg auta. To sto je vama logicnije da neko uzme novo auto manje klase to je vase misljenje. Svako uzima auto prema svojim kriterijima, npr auto manje klase nikad nece moci pruziti uzitak kao auto vece klase.
Sodom1

#290 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by Sodom1 »

Mislim da je problem jer ne uzima prema svojim kriterijumima vec prema tudjim. Mislim da jer to poenta ili..
ime123

#291 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by ime123 »

U vasim glavama da.
Sodom1

#292 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by Sodom1 »

A ko smo to mi=?
ime123

#293 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by ime123 »

Vi sto userete svaku temu glupostima koje nemaju veze sa temom i autima.
Kod ovog citroena svaka tema, koliko sam pratio na ovom podforumu zavrsi se njegovim profilisanjem prosjecnog bosnjaka i slicno i pljuvanju po njemackim autima.
Sodom1

#294 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by Sodom1 »

Ja s tim nemam veze.
Ja samo prodjem kroz gradove i sela po Bosni i snimim situaciju
ime123

#295 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by ime123 »

Bravo za tebe
Warashii

#296 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by Warashii »

Jbte nema razloga za ratom .
Svako ima pravo na misljenje i svoj stav.
Ja bi bio najsretniji kad bi 80% i vise stanovnika u BiH bio u stanju da kupuje nove Toyota-e, Lexuse, Mercedese, BMW-ove itd. ali ne ide jbjga.
Zasto ne ide je veoma jednostavno, dovoljno je da se pogledaju prosjecne plate pa da se sasvim lako zakljuci koji je najveci prosjecni domet novog auta u BiH a to je neka granica od 30 - 35 000 KM i to za nekih mozda 30% stanovnistva .
Ako neko kaze da je Dacia smece onda je to njegovo misljenje i meni je ok, na kraju krajeva ja cu se vozati u svom smecu a on u cemu god pozeli .
I sad koja je stvar, ja ovdje spominjem jedno od najjeftinijih novih auta a u opet mi je donekle u domeni naucne fantastike, a nije bas da zivim toliko lose hvala Bogu .
goran16v

#297 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by goran16v »

basicm wrote:Kakvo je protezanje mimo jorgana ako imam budzet za auto, i biram sta mogu uzeti za taj budzet? Malo novije, vece starije, benzin-dizel, kubika malo-puno, logika-emocije...varijabli mnogo ali budzet isti.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Ovdje se upravo govori o onima koji kupe auto van svog budzeta, i po pitanju cijene i po pitanju daljeg odrzavanja pa dalje trpi ili opsti zivotni standar ili normalna ekspoatacija tog auta. U konkretnim slucajevima takvih koje poznajem, a nema ih bas malo, ja ne gledam samo sta on vozii odrzava, nego kako zivi.
citroen xm

#298 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by citroen xm »

Slušaj "ime123", znaš koliko mene zanima ko šta vozi? Kao i snijeg od prije 3 godine. Ja samo gledam šta se radi po BiH i ne samo BiH već u cijelom ovom dijelu Balkana. Obrušio si se na moj post ili postove, a uopšte ne gledaš oko sebe. Ograničio si svoje poglede bez ikakve potrebe. Ako svi rade ono što mogu i ne protežu se više nego što mogu, zašto na svakom ćošku imaš ono što sam nabrojao? To mi nisi objasnio, mudro si izbjegao.

A što se mene tiče, ja nam svima želim da bez napora vozimo nova luksuznija auta. Ali moje želje nisu realne, to znam i ja i svi vi.
madner

#299 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by madner »

Brkas stvari sa kucama bez fasade no nema veze.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#300 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by mali_milojica »

Svaka cast onome ko je ralno sagledao svoje mogucnosti,pa vozi ono sto moze. Bio to Golf 2 ili najnoviji Mercedes S klase.
Samo se u Bosni kupuje auto od 7000 KM,a u dzepu ima 5000 KM. 1000 ce uzeti od Mikrokreditne organizacije,a 1000 KM zica da posudi od nekoga (otac,mati,punica itd) da ga poguraju da ne "propadne" prilika. Previse je takvih.
Ima ih kupuju limuzine srednje ili vise srednje klase,a voze na Chelostone gumama,ako se treba registrovati trazi se gdje moze na rate,plocice tjeraju dok diskovi ne pocnu varniciti,lafete se ne mjenjaju,a o zamajcu,kvacilu i turbini da ni ne govorim,nego se auto prodaje dalje na PIK-u sa nadom da se nekome uvale troskovi koji dolaze.
Gledas ga,bio normalan momak,sad nema ni za gaca,pusi se katran,kredita na tel nema nikada,vene on,a svakim danom vene i auto,jer za godinu taj auto nije ni blizu onome sto je kupio prije godinu dana.
Post Reply