Kao što sam rekao - trenutno nismo u nekakvim nacionalističkim razmišljanjima. I mi nismo isključivi - prihvaćamo sve i svi su dobrodošli dok su njihove namjere dobronamjerne.reis1 wrote:parapet wrote: Ma to je samo jedna faza u našem bitisanju. Trenutno smo u fazi introspekcije, okretanju prema sebi, uvozničkim marifetlucima i slijedom europskih direktiva - prekograničnoj suradnji...
Al dzaba vam sve to, kad su vam stolni gradovi Zg, Sa, Bg. Znaci i kad neko zaradi lovu na sverc, ta lova u kontekstu jedne-dvije generacije zavrsi u Zg, Sa, Bg. Ta na kraju svi sa lovom bjeze iz vukohebine.
Hercegovina
-
parapet
#276 Re: Hercegovina
-
hAZNADAR
#277 Re: Hercegovina
Popusti malo sa tom amaterskom pshihologijom,.. naravno da jesam osjetljiv na negaciju i distanciranje od bosanskog jer dolazim sa podrucja kojeg su srpski nacionalisti prvo imenovali SAO Krajinom negirajuci bosanstvo a poslije brisali bosanske prefikse iz imena gradova. I tu neke velike diskusuje i logike nema jer se sve svodu na silu. Takodjer ne mogu ni hrvatske nacionaliste u Hercegovini ubijediti da negiraju bosanski prefiks jer oni odavno imaju svoj politicki cilj.zlokruhovic wrote: Pa ja ti govorim da je isti slučaj i kod Srba-hercegovaca , oni ne vole da ih neko naziva Bosancima i to je tako oduvek bilo.
A sad ni oni ne čupaju kose na glavi zbog toga niti potežu pištolj ako ih neko naziva Bosancima , ali to prosto ne vole zbog viševekovne uvreženosti i ne vidim razlog zašto bi neko i dalje činio osim da uvredi ovoga namerno tako što mu je sumnjiv i politički loš identitet.
Ovo je inače jako glupa priča , jer je u pitanju kako te drugi doživljavaju i kako te drugi nazivaju , a to i da hoćeš ne možeš sprečiti , i što je glavno treba te boleti ona stvar jer čimse brineš znači da imaš neku krizu identiteta.
Ali mogu mojim sunarodnjacima skrenuti paznju na debilnost toga, pogotovo zato sto smo daleko od neke homogenosti kojoj tezimo.
I ne postoji nikakva visevjekovna uvrjezenost. Svjetske sile su prije vise od 100 god dale ovaj kolinijalni naziv i to je sva prica o historiji hercegovackog identiteta. Ko je to prije i koliko cesto isticao posebnost hercegovine, identitet, i opcenito je navodio zajedno sa Bosnom. 150 god spominjanja te regije u imenu drzave ili politicke jedinice jeste dovoljno vrijeme da se ljudi naviknu na to i umisle da su posebniji od ostalih.
Ali tumacenje bosanskog prefiksa kao uvrede povlaci da je Bosna sinonim za nesto negativno i to u ovoj temi zelim da se javno objasni.
-
parapet
#278 Re: Hercegovina
Men'š'čini da si ti malo zavidan na Hercegovinu i Hercegovce...hAZNADAR wrote:Popusti malo sa tom amaterskom pshihologijom,.. naravno da jesam osjetljiv na negaciju i distanciranje od bosanskog jer dolazim sa podrucja kojeg su srpski nacionalisti prvo imenovali SAO Krajinom negirajuci bosanstvo a poslije brisali bosanske prefikse iz imena gradova. I tu neke velike diskusuje i logike nema jer se sve svodu na silu. Takodjer ne mogu ni hrvatske nacionaliste u Hercegovini ubijediti da negiraju bosanski prefiks jer oni odavno imaju svoj politicki cilj.zlokruhovic wrote: Pa ja ti govorim da je isti slučaj i kod Srba-hercegovaca , oni ne vole da ih neko naziva Bosancima i to je tako oduvek bilo.
A sad ni oni ne čupaju kose na glavi zbog toga niti potežu pištolj ako ih neko naziva Bosancima , ali to prosto ne vole zbog viševekovne uvreženosti i ne vidim razlog zašto bi neko i dalje činio osim da uvredi ovoga namerno tako što mu je sumnjiv i politički loš identitet.
Ovo je inače jako glupa priča , jer je u pitanju kako te drugi doživljavaju i kako te drugi nazivaju , a to i da hoćeš ne možeš sprečiti , i što je glavno treba te boleti ona stvar jer čimse brineš znači da imaš neku krizu identiteta.
Ali mogu mojim sunarodnjacima skrenuti paznju na debilnost toga, pogotovo zato sto smo daleko od neke homogenosti kojoj tezimo.
I ne postoji nikakva visevjekovna uvrjezenost. Svjetske sile su prije vise od 100 god dale ovaj kolinijalni naziv i to je sva prica o historiji hercegovackog identiteta. Ko je to prije i koliko cesto isticao posebnost hercegovine, identitet, i opcenito je navodio zajedno sa Bosnom. 150 god spominjanja te regije u imenu drzave ili politicke jedinice jeste dovoljno vrijeme da se ljudi naviknu na to i umisle da su posebniji od ostalih.
Ali tumacenje bosanskog prefiksa kao uvrede povlaci da je Bosna sinonim za nesto negativno i to u ovoj temi zelim da se javno objasni.
- reis1
#279 Re: Hercegovina
Paaa Dalmoshi, oni itekako drze do svog grba, ikavice, klape... Ali da, u temeljima jeste u istoj poziciji, bjezanja od samih sebe... jedni malo vise, drugi malo manje. Cak i Crnogorci, hajducija, su se izdigli iznad vas - to je cinjenica.parapet wrote:reis1 wrote:Vi ste optereceni tudjom nacijom i tudjom drzavom - kad hercegovacke nemate...parapet wrote: Kao što rekoh - nismo opterećeni nacijom. Barem se ne kur*imo nekakvom državom kojoj je na čelu stranac, čovjek koji nema ni BiH državljanstvo i pritom sebi pripisujemo nadmoćne homoseksualne položaje.
I nisu u pitanju nadmocni homoseksualni polozaji, vec su Bosanci, Hrvati, Srbi na normali, a vi hercosi im prilazite saginjuci se i skidajuci gace... to je i smijesno i jadno u isto vrijeme. Niko baa vas ne siluje, vec ste vi sami klekli i pusite li pusite, i Zagrebu, i Sarajevu, i Beogradu, a bogami i Podgorici.
To je očito zajedničko nama i Dalmatincima. Još jedna stavka koja nas čini sličnima.
Vi imate stranu guverniju pa vas to izgleda čini sretnijima...
Nemamo samo guberniju, ne cini drzavotvornost samo postojanje VP-a, on jedan element od tisucu, koji je trenutno specifican za nasu drzavu. Npr. mnogo znacajniji element je postojanje stolnog grada, koji je prije svega kulturni centar jedne nacije, a i drzave. VP je sitno, sad ga ima sad ga nema, ali napraviti stolni grad, magnet jedne kulture, to je vec visestoljetni napor.
- zlokruhovic
#280 Re: Hercegovina
Pa ko je rekao da su Srbi stvorili operu kad sam lepo napisao da su je Hrvati stvorili tj.Jakov Gotovac?!parapet wrote:Ovo su priče o i sa Turcima a opera ti nema veze sa Turcima.zlokruhovic wrote: Vi tamo iz europskog dela Jercegovine nemate ekstenzije za browsere iz 20.veka da bi mogli videti slike?? , svašta.![]()
Evo ti sa sami tekst sa drugog linka pa sam nađi i pročitaj pripovetku koju je zapisao iz naroda Vuk Karadžić 1821 godina.
http://www.rastko.rs/knjizevnost/usmena ... ice_1.html
Da ti dam pravac kako da nađeš priču jer postoji mogućnost da i to nećeš videti.
Četvrta po redu je pripovetka "Ero i Kadija , a peta "Ero s'onog svijeta" , a sedma po redu je "Ero i Turčin".
http://hr.wikipedia.org/wiki/Ero_s_onog ... vi_i_uloge
Ne može svaki spomen "Ere" biti podloga za pricu kako je Srbin stvorio operu.
Priča i njena radnja je osnovica opere , ali one nisu identične.
Postoje vampirski filmovi i u Kalforniji i u Japanu , ali svi znaju da je priča o vampirima sa ovih prostora i da je za nju zaslužan Brem Stoker.
I tako je jednu priču koju je zapisao Vuk Karadžić u svomerodnom kraju dohvatio Jakov Gotovac koji je Hrvat i napravio hrvatsku operu , jel 'vako bolje??
- webby-x
#281 Re: Hercegovina
Ti ne želiš čuti objašnjenje nego potvrdu svoga stava,hAZNADAR wrote:Ali tumacenje bosanskog prefiksa kao uvrede povlaci da je Bosna sinonim za nesto negativno i to u ovoj temi zelim da se javno objasni.
a to nećeš dobiti. Dakle, meni je uvreda da me netko zove
nečim što ja nisam. Iz istog razloga je većini Bošnjaka uvreda
da ih zovu Turčin iako ne misle ništa loše o Turskoj.
Hercegovina ima jak regionalni identitet i točka.
To što tebi to smeta nije problem Hercegovine.
-
parapet
#282 Re: Hercegovina
reis1 wrote:Paaa Dalmoshi, oni itekako drze do svog grba, ikavice, klape... Ali da, u temeljima jeste u istoj poziciji, bjezanja od samih sebe... jedni malo vise, drugi malo manje. Cak i Crnogorci, hajducija, su se izdigli iznad vas - to je cinjenica.parapet wrote: To je očito zajedničko nama i Dalmatincima. Još jedna stavka koja nas čini sličnima.
Vi imate stranu guverniju pa vas to izgleda čini sretnijima...
Nemamo samo guberniju, ne cini drzavotvornost samo postojanje VP-a, on jedan element od tisucu, koji je trenutno specifican za nasu drzavu. Npr. mnogo znacajniji element je postojanje stolnog grada, koji je prije svega kulturni centar jedne nacije, a i drzave. VP je sitno, sad ga ima sad ga nema, ali napraviti stolni grad, magnet jedne kulture, to je vec visestoljetni napor.
Čitam ja šta se dešava u tom "kulturnom" centru. Reci da sam fokusiran na ono loše ali meni se čini da je u tom centru voda iz vodovoda postala luksuz kao i gradski prijevoz a uskoro bi se moglo šetati sa pancirkom bježeći pred čoporima pasa i trčeći kući jer ti je auto već "promijenio vlasnika"...
A ovaj put nema "Srba i Hrvata" za optužiti...
- zlokruhovic
#283 Re: Hercegovina
Ljudi moji , uvreženost hercegovačkog mentaliteta je oduvek čist fakat , o tome govore i narodne priče koje je zapisao Vuk Karadžić , i u pripovetkama je uvek Ero pametan i lukav , a to je složićete se u totalno opozitu od Bosanaca.
Čak su i Crnogorci kao velika kvarna đubrad Hercegovce zvali :"Lukavi Hercegovci".
Čak su i Crnogorci kao velika kvarna đubrad Hercegovce zvali :"Lukavi Hercegovci".
- reis1
#284 Re: Hercegovina
A u cemu se ogleda taj vas identitet, mislim dje vam je zastava, jezik, kultura, idologija, stolni grad... he he hewebby-x wrote:Ti ne želiš čuti objašnjenje nego potvrdu svoga stava,hAZNADAR wrote:Ali tumacenje bosanskog prefiksa kao uvrede povlaci da je Bosna sinonim za nesto negativno i to u ovoj temi zelim da se javno objasni.
Mislim mogu i ja reci, stajaznam, "ja sam Finac", ali to bi ti jarane bilo u domeni shizija... da bi nesto tvrdio da je tako, onda moras imat temelje. Recimo, ovo "mi nismo Bosanci" to ti je jedan mali koracic u tom smjeru, a potrebno je jos par tisuca takvih koraka da bi mogao reci da imas jak identitet hercegovski.
- reis1
#285 Re: Hercegovina
zlokruhovic wrote:Ljudi moji , uvreženost hercegovačkog mentaliteta je oduvek čist fakat , o tome govore i narodne priče koje je zapisao Vuk Karadžić , i u pripovetkama je uvek Ero pametan i lukav , a to je složićete se u totalno opozitu od Bosanaca.![]()
Sve lukavi pametni Ere, a ni svoje zastave nemaju. Pisham se...
-
hAZNADAR
#286 Re: Hercegovina
Nece proci bas taj odgovor i ta logika da te vrijedja ako ne neko greskom prozove necim sto nisi. Mene i vecinu koje znam uopce ne vrijedja takva greska. Mozda upravo zato sto imamo i prijatelje drugih nacija, regija,... Pa ako bi me uvrijedilo da me neko oslovi hercegovcem - moji prijatelji Hercegovci bi se sa pravom naljutili i zahtijevali objasnjenje.webby-x wrote:Ti ne želiš čuti objašnjenje nego potvrdu svoga stava,hAZNADAR wrote:Ali tumacenje bosanskog prefiksa kao uvrede povlaci da je Bosna sinonim za nesto negativno i to u ovoj temi zelim da se javno objasni.
Vrijedja te samo nesto sto smatras losim i to je to - tocka, kraj price.
Hercegovina nema nista jaci regionalni identitet od Bosanske Krajine, ima samo ime u nazivu drzave sto je objasnjeno kako i zasto. Puno jacu podlogu za jak identitet i vise historijskih, politickih, kulturnih i jezickih osobitosti ima Dalmacija napr pa se dalmosi nece nikada uvrijediti da ih neko prozove Hrvatima.
Sva dalja prica o tobozem mega herc identitetu je samo srpsko-hrvatsko nacionalisticko distanciranje od Bosne zbog politike i Bosnjacka glupost.
- webby-x
#287 Re: Hercegovina
Greška se može desiti samo jednom.hAZNADAR wrote:Nece proci bas taj odgovor i ta logika da te vrijedja ako ne neko greskom prozove necim sto nisi. Mene i vecinu koje znam uopce ne vrijedja takva greska.
Drugi puta je uvreda.
-
muzicar_iz_parka
#288 Re: Hercegovina
Pošto su Hercegovci dočim kulturan narod, čime se Hercegovac brani kada Bosanac na njega potegne čakiju?

-
hAZNADAR
#289 Re: Hercegovina
Ako je namjerno i ako neko zna da nisi - onda je prije provokacija. Ali ovdje pricamo kako neki kazu o osipima kojeg Hercegovci dobiju kada ih neko greskom oslovi sa Bosanac, da bi na popisu stanovnistva radije izabrali Kinez negoli Bosanac. Znaci nije tek ispravljanje greske - vec vrlo dubok antagonizam koji me specijalno interesuje od Bosnjaka iz Hercegovine.webby-x wrote:Greška se može desiti samo jednom.hAZNADAR wrote:Nece proci bas taj odgovor i ta logika da te vrijedja ako ne neko greskom prozove necim sto nisi. Mene i vecinu koje znam uopce ne vrijedja takva greska.
Drugi puta je uvreda.
¨
Hrvati i Srbi iz Hercegovine me ne interesuju toliko u ovoj prici - oni barem imaju neki politicki cilj i motiv za distanciranje od Bosne.
Zasto li se moje Bosnje iz hercegovine osipaju na pomen Bosne? Jeli to stvarno niko nema damu da objasni zasto je toliko grozno biti Bosanac u njihovoj mahali.
- reis1
#290 Re: Hercegovina
muzicar_iz_parka wrote:Pošto su Hercegovci dočim kulturan narod, čime se Hercegovac brani kada Bosanac na njega potegne čakiju?
Carapama?
- zlokruhovic
#291 Re: Hercegovina
Izvini što se mešam u unutrašnje stvari Bošnjaka ali mislim da si iskonstruisao priču koja ne pije vode.hAZNADAR wrote: Ako je namjerno i ako neko zna da nisi - onda je prije provokacija. Ali ovdje pricamo kako neki kazu o osipima kojeg Hercegovci dobiju kada ih neko greskom oslovi sa Bosanac, da bi na popisu stanovnistva radije izabrali Kinez negoli Bosanac. Znaci nije tek ispravljanje greske - vec vrlo dubok antagonizam koji me specijalno interesuje od Bosnjaka iz Hercegovine.
¨
Hrvati i Srbi iz Hercegovine me ne interesuju toliko u ovoj prici - oni barem imaju neki politicki cilj i motiv za distanciranje od Bosne.
Zasto li se moje Bosnje iz hercegovine osipaju na pomen Bosne? Jeli to stvarno niko nema damu da objasni zasto je toliko grozno biti Bosanac u njihovoj mahali.
Ko to greškom naziva neke Hercegovce Bosancima?? , to se može desiti nekim strancima ili nekome u Srbiji i Hrvatskoj , dok između Bošnjaka u samoj državi BiH ne znam zašto bi bilo ko koga ikako oslovljavao sem rođenim imenom.
To bi bilo kao kad bi ja se ujutro probudio pa rekao devojci "Zdravo ženo Vojvođanko" , pa naiđe majka pa onda njoj "Dobar dan majko Vojvođanko" , i onda sledećeg jutra kažem komšiji "Dobro jutro komšija vojvođanine" , a on se trgne i veli "Dobijam ospice od vojvođanskog idnetiteta jer ja sam zapravo pravi pravcati Sremac".
Mislim da tvoji sunarodnici imaju svest o vašem zajedništvu i ti tvojim konstrukcijama i namernim prozivanjima zapravo praviš problem a ne oni , jer što bi bilo koji Bošnjak iz Sarajeva zvao Bošnjaka iz Hercegovine Bosancem?? , čak je prosto nemoguće da neko slučajno pogreši.
-
hAZNADAR
#292 Re: Hercegovina
U pravu si, zaista izgleda tako i duzan sam objasnenje.zlokruhovic wrote:
Izvini što se mešam u unutrašnje stvari Bošnjaka ali mislim da si iskonstruisao priču koja ne pije vode.
Ko to greškom naziva neke Hercegovce Bosancima?? , to se može desiti nekim strancima ili nekome u Srbiji i Hrvatskoj , dok između Bošnjaka u samoj državi BiH ne znam zašto bi bilo ko koga ikako oslovljavao sem rođenim imenom.
To bi bilo kao kad bi ja se ujutro probudio pa rekao devojci "Zdravo ženo Vojvođanko" , pa naiđe majka pa onda njoj "Dobar dan majko Vojvođanko" , i onda sledećeg jutra kažem komšiji "Dobro jutro komšija vojvođanine" , a on se trgne i veli "Dobijam ospice od vojvođanskog idnetiteta jer ja sam zapravo pravi pravcati Sremac".
Mislim da tvoji sunarodnici imaju svest o vašem zajedništvu i ti tvojim konstrukcijama i namernim prozivanjima zapravo praviš problem a ne oni , jer što bi bilo koji Bošnjak iz Sarajeva zvao Bošnjaka iz Hercegovine Bosancem?? , čak je prosto nemoguće da neko slučajno pogreši.
Pod oslovljavanjem se uglavnom misli da kako nas stranci oslovljavaju. Na jednoj temi o teniseru Marinu koje vise nema je bilo komentrisano kako svijet oslovljava sve nas iz ove drzave.
A u svijetu se redovno i uvjek spominje bosnian player, bosnian artist, bosnian refugee, bosnian politician, bosnian war, bosnian muslims, bosnian food, bosnian culture,... i takodjer from Bosnia cesce negoli Bosnia and Hercegovina.
I tako je Marin na uobicajene natpise o njemu dao komentar da nije Bosanac vec Hercegovac sto je ovdje izazvalo ekstazu kod nekih, a moji dragi sunarodnjaci(prepoznace se sami) jos dodase da je Bosanac uvreda.
E sad - znam dosta Hercegovaca uglavnom iz Trebinja i par iz Mostara. Uglavnom se i sami predstavljaju da su Bosnian misleci na skracenicu za drzavu, ili fra/from/fran Bosnien. Jedino kod ovih par iz Mostara ponekad cujem u sali pa privali slicno kao kod nekih ovdje diskutanata. I znatizeljan otvorih temu da upoznam nase regije malo bolje.
I tako dogurasmo do ove stranice. Pocelo je sa oslovljavanjem kod drugih za sve nas, Bosna kao skracenica za drzavu,.. i dodjosmo do osipa. Ko zna sta ce jos na povrsinu izaci.
- bato99
#294 Re: Hercegovina
jašta je već uvreda i to ona najgore vrste...ćuj nama da neko kaže da smo bosanci..možete nama hercegovcima znate već šta...autor ove teme nek se banuje odmah sam...majka hercegovina i da nisam ćuo više ništa protiv hercegovine jeste ćuli bosanci...
-
daddy-kool
#295 Re: Hercegovina
Na malo kojoj temi sam se ismijao kao ovdje.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#296 Re: Hercegovina
Banned user for reason “kršenje pravila foruma”
» gepard_
inače, tema je mrtvorođenče. bolje da ja ključam nego da vas još deset otpremim za Banoviće...
» gepard_
inače, tema je mrtvorođenče. bolje da ja ključam nego da vas još deset otpremim za Banoviće...