Iako je zlokruhovic ponovo banovan, vjerovatno ovo cita pa cu odgovoriti.zlokruhovic wrote:Izvini al' tebi kao ateisti šta sutra može doneti po pitanju verovanja ili neverovanja??Lopov-eliminator wrote:
Evo i sada, kad sam ateista, ja i dalje ne iskljucujem mogucnost da sam mozda u krivu, mozda se dogodi i to da prestanem biti ateist, ko zna sta sutra nosi.
Ja bi prestao biti ateist samo kad bi naučnici izašli iz laboratorije i rekli zvanično da su našli dokaze o postojanju boga , i onda bi ja pogledao dokaze i rekao "Svaka čast , od sad sam i ja vernik".
Prosto ne mogu poverovati da neko može biti prvo vernik pa onda ateista , i onda ga ponovo ista verska priča ponuka da bude ponovo vernik.
Međutim postoji i momenat onoga "Kako vetar duva" ili bolje reći šta mi manje u životu šteti od to dvoje pa se izabere.
Šta meni može kao ateisti donijeti sutra? Jednostavno, može mi donijeti nove spoznaje. Na ovo pitanje si i sam odgovorio već u svojoj narednoj rečenici. Kao što je i Nin rekao kasnije za sebe, otvoren sam za nova saznanja. Naravno, tim saznanjima dat ću mogućnost da me ubijede, za razliku od drugih poput apsidejzija i edouarda koji takvu mogućnost ne daju jer ne ostavljaju ni minimalne teoretske šanse da možda i nisu u pravu i smatraju svoje mišljenje nepogrješivim. To je ono što predstavlja razliku između ostavljanja i neostavljanja šansi za drukčiji ishod, i ono što razlikuje neisključive ljude od isključivih.
U narednom dijelu si malo promašio, ako bih bio vjernik to sigurno ne bi bila ista priča kao i ranije, razlika bi bilo i to velikih. To ''kako vjetar duva'' ne postoji kod mene, da sam tako išao i dalje bih bio vjernik.