IZBORI 2014. - Predsjedništvo (FBiH) - ANKETA

Post Reply

ZA KOGA ĆETE GLASATI 12. OKTOBRA 2014. ZA ČLANA PREDSJEDNIŠTVA BiH IZ FBiH?

Poll ended at 12/10/2014 23:08

BUDIMIR ŽIVKO - SPP
3
1%
CERIĆ MUSTAFA - Nezavisni kandidat
31
7%
ČOVIĆ DRAGAN - HDZ BiH
28
6%
HADŽIOMEROVIĆ BAKIR - SDP BiH
64
14%
HALILOVIĆ SEFER - BPS-Sefer Halilović
19
4%
IZETBEGOVIĆ BAKIR - SDA BiH
69
15%
RADONČIĆ FAHRUDIN - SBB BiH-Fahrudin Radončić
19
4%
RAGUŽ MARTIN - HDZ 1990
68
15%
SULJAGIĆ EMIR - DF-Željko Komšić
125
28%
Ostali kandidati
21
5%

Total votes: 447

wolf07

#276 Re: IZBORI 2014. - Predsjedništvo (FBiH) - ANKETA

Post by wolf07 »

lua wrote:Vuče, je l' objektivan što i on voli Izetbega Veličanstvenog?

Btw sudeći po tom kako lično shvataš stvari krenuvši od zlatnih kašika pa nadalje, vjerujem da ima samo jedna istina: ti si Bakir Izetbegović i došao si da diskredituješ sviJu redom. :lol:

Ovo je samo jedan od pokusaja da se spustanjem na licni nivo pokusa kazati neka istina koja nam je kao svima potrebna. Jadno i bijedno, a ima toga jos, uostalom vrati se koju stranicu unazad pa samo procitaj svoje postove.
lua

#277 Re: IZBORI 2014. - Predsjedništvo (FBiH) - ANKETA

Post by lua »

wolf07 wrote:

Ovo je samo jedan od pokusaja da se spustanjem na licni nivo pokusa kazati neka istina koja nam je kao svima potrebna. Jadno i bijedno, a ima toga jos, uostalom vrati se koju stranicu unazad pa samo procitaj svoje postove.
Nemaš ti pojma kako je kad se ja spustim na lični nivo, vuče. Ako sam te uvrijedila, Boga ti me prijavi. Il' gađaj kašikama, SDA prospektima, Alijinim slikama. Ako ćemo o jadu i bijedi, ja sam za tebe maksum legendo. ;-)
Drinski

#278 Re: IZBORI 2014. - Predsjedništvo (FBiH) - ANKETA

Post by Drinski »

reis1 wrote:
O kakvom srbovanju ti trkeljas???

Jel to pravoslavci nisu bili kmetovi 500 godina???
Kako ce biti kmetovi kada se zene udavale na dvor sultana, postajali veliki veziri i čak bili sami feudalci (izvjesni Babić kod Gradačca, inače blizak rod po majci Dedijeru, je imao svoje kmetove Bosnjake i Srbe) itd.?
madner

#279 Re: IZBORI 2014. - Predsjedništvo (FBiH) - ANKETA

Post by madner »

Drinski wrote:
madner wrote:
Drinski wrote:jbg, reis, ti zbog zalaganja Alije i kompanije imas cjelovito Sarajevo, ipak trebas biti zahvalan, sta ja trebam da kazem?
Odkud ti to?
Pa kako se došlo do integracije Sarajeva u Dejtonu?
Pa nije cjelovito predratno Sarajevo u FBiH.
Drinski

#280 Re: IZBORI 2014. - Predsjedništvo (FBiH) - ANKETA

Post by Drinski »

madner wrote: Pa nije cjelovito predratno Sarajevo u FBiH.
Znam, ali je ovdje riječ o Vogosci, ILidzi, Ilijasu, Grbavici itd.
sulejman1

#281 Re: IZBORI 2014. - Predsjedništvo (FBiH) - ANKETA

Post by sulejman1 »

lua wrote:
sulejman1 wrote: Džaba ti njima navodiš činjenice, kada su Bošnjac u pitanju neće ni da čuju, jako interesantno, a raspravljaju koće biti Bošnjački član predsjedništva i još bolje idu im Bošnjaci na živce. Ova djevojčica kaže da nepamti SFRJ, a sve bi Bošnjake pokokala za istu. :lol:
Djevojčica kaže da si glup. I da se ne pamti piše odvojeno, Bošnjačino. Vjerujem da si na popisu izjavio da ti je maternji BOSANSKI jezik. Pa ga i nauči. Znaš.
Zahvaljujem na ispravci i pomoći, možda sam te uvrijedio izvini :) :) :)
__Phoenix__

#282 Re: IZBORI 2014. - Predsjedništvo (FBiH) - ANKETA

Post by __Phoenix__ »

Pusti je, nepamti je pravilno.
madner

#283 Re: IZBORI 2014. - Predsjedništvo (FBiH) - ANKETA

Post by madner »

Drinski wrote:
Pa kako je onda cijelo? :roll:
wolf07

#284 Re: IZBORI 2014. - Predsjedništvo (FBiH) - ANKETA

Post by wolf07 »

madner wrote:
wolf07 wrote:
madner wrote:To ono stradanje u Foci koje su zaustavili partizani tako sto su cetnicima opalili par samara?
Dok je NDH mudro gledala sa strane?
Nemoj meni ispostavljati nikakve racune za pasivnost NDH u ovom slucaju jer niti pripadam toj ideoloskoj matrici niti su dio moje porodicne tradicije ako cemo stvari tjerati mak na konac. Ovdje je pitanje kako je moguce da nekoliko hiljada ljudi pobiju cetnici majora Pavla Djurisica (kojeg ce ustase ubiti 1945.g. u Jasenovcu) a da se takvo stradanje ne obiljezi spomenikom, spomen plocom ili slicno. I uopste, u bivsoj Jugoslaviji je bilo dosta price o stradanju Srba, Jevreja i Roma ali Bosnjake niko nije ni spomenuo kako treba a svi pokazatelji govore da je u ukupnom broju stradalih u 2.S.R. u odnosu na ukupni broj neke populacije stradanje Bosnjaka u Jugoslaviji bilo najvece nakon stradanja Jevreja. Dakle, ukupni broj stradalih Srba jeste bio veci nego broj Bosnjaka ali je i udio srpskog zivlja u Jugoslaviji bio daleko veci nego bosnjacki. Otud ispada da su Bosnjaci podnijeli daleko vecu relativnu zrtvu nego Srbi koji su pokupili kajmak vlasti nakon rata.
Trece ideoloske matrice nema. Mozes jedino pripadati matrici Alije Izetbegovica koji do '45 stoji sa strane i razmislja o problemima muslimana u svijetu. No i ta matrica nije apsolutno nista uradila da zaustavi Pavla. Partizani jesu. Kao i '42 i '43, kada su cetnici imali jasan cilj da izbrisu Drinu kao granicu.
Ne moram napisati kako to zvuci kada krivis one koji su sprijecili vece zlocine, dok apsoloviras krivice sve ostale.

Razlika izmedju % stradalih Srba i Bosnjaka je koja?
Srbi su pokupili kajmak vlasti nakon rata zato sto su u NRBiH bili relativna vecina. 1930 kao i 1945, bilo je vise Srba nego Bosnjaka.
Moje porodicno porijeklo jeste partizansko po ocevoj liniji (i rahmetli dedo i njegov brat su bili u partizanima) ali tu nema moje zasluge pa ne bih da se kitim tudjim perjem. Po majcinoj liniji rodbina je bila uglavnom pasivna s tim da je mamin dajdza ubijen od strane ustasa. Dakle, nemam nikog od rodjaka na strani fasista. Dakle, partizanskog sam porijekla te stoga sebi mogu barem uzeti za pravo da kritikujem ono sto nije valjalo kod partizana, odnosno kod onih koji su naslijedili partizane. Ovo sto sam naveo kao konkretne podatke je sasvim lako provjeriti uzmi knjigu koju su napisali Dedijer i Miletic "Genocid nad Muslimanima 1941.-45." pa pogledaj da li je izmisljotina ovo o ukupnom stradanju Bosnjaka. Sto se tice "relativne vecine" evo ti kako je ta relativna vecina izgledala. Ni 1930.g. ni 1945.g. nisi se mogao izjasniti ni kao Musliman ni kao Bosnjak. Tako da je logicno da je tu u BiH bila jedna prilicno solidna "vecina" Srba. Tako si medju tim Srbima imao koliko hoces ljudi koji su s imenom Ahmed, Osman, Ismet, Adem.... ali kad se dijeli vlast ili zemlja onda su Srbi iskljucivo bili Milan, Jovan, Manojlo, Dusan.... Kad se provodi agrarna reforma zemlja se prvo oduzme od Alije, Hajdara, Fuada i uglavnom se daje Nikoli, Stojanu, Petru a u javnosti se to prikazuje kao uzimanje od bogatih i davanje siromasnim, kud ces vece pravde.
Drinski

#285 Re: IZBORI 2014. - Predsjedništvo (FBiH) - ANKETA

Post by Drinski »

madner wrote:
Drinski wrote:
Pa kako je onda cijelo? :roll:
e jbg sad, al hajde dobro, izmijenićemo konstataciju: reis treba biti zahvalan Aliji i kompaniji jer je najveci dio prijeratnog Sarajeva reintegrisan za zelenim stolom.
madner

#286 Re: IZBORI 2014. - Predsjedništvo (FBiH) - ANKETA

Post by madner »

wolf07 wrote:
madner wrote:
wolf07 wrote: Nemoj meni ispostavljati nikakve racune za pasivnost NDH u ovom slucaju jer niti pripadam toj ideoloskoj matrici niti su dio moje porodicne tradicije ako cemo stvari tjerati mak na konac. Ovdje je pitanje kako je moguce da nekoliko hiljada ljudi pobiju cetnici majora Pavla Djurisica (kojeg ce ustase ubiti 1945.g. u Jasenovcu) a da se takvo stradanje ne obiljezi spomenikom, spomen plocom ili slicno. I uopste, u bivsoj Jugoslaviji je bilo dosta price o stradanju Srba, Jevreja i Roma ali Bosnjake niko nije ni spomenuo kako treba a svi pokazatelji govore da je u ukupnom broju stradalih u 2.S.R. u odnosu na ukupni broj neke populacije stradanje Bosnjaka u Jugoslaviji bilo najvece nakon stradanja Jevreja. Dakle, ukupni broj stradalih Srba jeste bio veci nego broj Bosnjaka ali je i udio srpskog zivlja u Jugoslaviji bio daleko veci nego bosnjacki. Otud ispada da su Bosnjaci podnijeli daleko vecu relativnu zrtvu nego Srbi koji su pokupili kajmak vlasti nakon rata.
Trece ideoloske matrice nema. Mozes jedino pripadati matrici Alije Izetbegovica koji do '45 stoji sa strane i razmislja o problemima muslimana u svijetu. No i ta matrica nije apsolutno nista uradila da zaustavi Pavla. Partizani jesu. Kao i '42 i '43, kada su cetnici imali jasan cilj da izbrisu Drinu kao granicu.
Ne moram napisati kako to zvuci kada krivis one koji su sprijecili vece zlocine, dok apsoloviras krivice sve ostale.

Razlika izmedju % stradalih Srba i Bosnjaka je koja?
Srbi su pokupili kajmak vlasti nakon rata zato sto su u NRBiH bili relativna vecina. 1930 kao i 1945, bilo je vise Srba nego Bosnjaka.
Moje porodicno porijeklo jeste partizansko po ocevoj liniji (i rahmetli dedo i njegov brat su bili u partizanima) ali tu nema moje zasluge pa ne bih da se kitim tudjim perjem. Po majcinoj liniji rodbina je bila uglavnom pasivna s tim da je mamin dajdza ubijen od strane ustasa. Dakle, nemam nikog od rodjaka na strani fasista. Dakle, partizanskog sam porijekla te stoga sebi mogu barem uzeti za pravo da kritikujem ono sto nije valjalo kod partizana, odnosno kod onih koji su naslijedili partizane. Ovo sto sam naveo kao konkretne podatke je sasvim lako provjeriti uzmi knjigu koju su napisali Dedijer i Miletic "Genocid nad Muslimanima 1941.-45." pa pogledaj da li je izmisljotina ovo o ukupnom stradanju Bosnjaka. Sto se tice "relativne vecine" evo ti kako je ta relativna vecina izgledala. Ni 1930.g. ni 1945.g. nisi se mogao izjasniti ni kao Musliman ni kao Bosnjak. Tako da je logicno da je tu u BiH bila jedna prilicno solidna "vecina" Srba. Tako si medju tim Srbima imao koliko hoces ljudi koji su s imenom Ahmed, Osman, Ismet, Adem.... ali kad se dijeli vlast ili zemlja onda su Srbi iskljucivo bili Milan, Jovan, Manojlo, Dusan.... Kad se provodi agrarna reforma zemlja se prvo oduzme od Alije, Hajdara, Fuada i uglavnom se daje Nikoli, Stojanu, Petru a u javnosti se to prikazuje kao uzimanje od bogatih i davanje siromasnim, kud ces vece pravde.
Nisam rekao da se ne moze kritikovati, nego da je neumjesno kritikovati stranu koja je bila najpozitivnija za Bosnjake. Nisu bili andjeli, no hem su sami Bosnjaci bili nesposobni/nemocni/razmisljali o svjetskim problemima, hem je politicko vodstvo Bosnjaka prihvatilo ideju NDH. Malo objektivnosti nije zgoreg.

1931 si se mogao izjasniti o vjeroispovjesti, te je 44.45% bilo pravoslavaca i 30.9% muslimana. Sada moguce je da se tu neko lazno izjasnio, no nije bas vjerovatno. 1948, kada se nije bilo moguce izjasniti kao Bosnjak/Musliman bilo je 44.29% Srba i 30.73% neopredjeljenih.

Agrarna reforma nije provedena samo u Jugoslaviji, no naravno da je to najvise pogodilo Bosnjake u BiH.
wolf07

#287 Re: IZBORI 2014. - Predsjedništvo (FBiH) - ANKETA

Post by wolf07 »

lua wrote:
wolf07 wrote:

Nemaš ti pojma kako je kad se ja spustim na lični nivo, vuče. Ako sam te uvrijedila, Boga ti me prijavi. Il' gađaj kašikama, SDA prospektima, Alijinim slikama. Ako ćemo o jadu i bijedi, ja sam za tebe maksum legendo. ;-)
Evo sve trcim da te prijavim! Ja ti fino kazem, imas prilican broj postova koji su degutantni po svom sadrzaju. Meni nije i to problem ako se iznosi istina i ta istina argumentima potkrijepi mada, dobar ukus nalaze da se i u takvim slucajevima pazi. Ne postoji zamjena za istinu niti zamjena za dokaz: duhovitost, drskost, dosjetljivost, ironija, sarkazam, alegorija..... sve je to fino ali nista od toga nije ni ISTINA ni DOKAZ.

Rekla si prije par stranica da ne znas za koga ces dati svoj glas, OK, to je tvoje PRAVO. Medjutim, evo u cemu je tvoj problem. Kad bi sutra isli nekim putem i naisli na raskrsce iz kojeg se grana nekih 6-7 razlicitih puteva, do nekog zamisljenog cilja moze doci samo osoba koja odabere pravi put. Ja sam osoba koja je odabrala jedan od tih 6-7 puteva i MOZDA cu doci do cilja, ti si nalik na nekog ko stoji na tom raskrscu i NE ZNA kako da odabere svoj put. Ti i takvi poput tebe koju ne znaju odabrati put, i samo stoje na raskrscu kritikujuci svaku od ponudjenih opcija definitivno necete stici na cilj. Sretna vam raskrsnica i samo nastavite izvrtati ruglu svaku od ponudjenih opcija !
lua

#288 Re: IZBORI 2014. - Predsjedništvo (FBiH) - ANKETA

Post by lua »

wolf07 wrote:Evo sve trcim da te prijavim! Ja ti fino kazem, imas prilican broj postova koji su degutantni po svom sadrzaju. Meni nije i to problem ako se iznosi istina i ta istina argumentima potkrijepi mada, dobar ukus nalaze da se i u takvim slucajevima pazi. Ne postoji zamjena za istinu niti zamjena za dokaz: duhovitost, drskost, dosjetljivost, ironija, sarkazam, alegorija..... sve je to fino ali nista od toga nije ni ISTINA ni DOKAZ.

Rekla si prije par stranica da ne znas za koga ces dati svoj glas, OK, to je tvoje PRAVO. Medjutim, evo u cemu je tvoj problem. Kad bi sutra isli nekim putem i naisli na raskrsce iz kojeg se grana nekih 6-7 razlicitih puteva, do nekog zamisljenog cilja moze doci samo osoba koja odabere pravi put. Ja sam osoba koja je odabrala jedan od tih 6-7 puteva i MOZDA cu doci do cilja, ti si nalik na nekog ko stoji na tom raskrscu i NE ZNA kako da odabere svoj put. Ti i takvi poput tebe koju ne znaju odabrati put, i samo stoje na raskrscu kritikujuci svaku od ponudjenih opcija definitivno necete stici na cilj. Sretna vam raskrsnica i samo nastavite izvrtati ruglu svaku od ponudjenih opcija !
E jesi se sad izofirao, stari. Kakve si gluposti ispisao, riječi nemam. Evo još jednom, za one koji malo sporije kontaju:

1) Nemam se šta raspravljati s osobom koja lično prima negativne komentare upućene živim i mrtvim političarima.
2) Nemam se šta raspravljati s osobom, koja ni na jedno moje pitanje ne odgovara, nego k'o ludi Nurko iz ulice nastavlja ponavljati jednu te istu rečenicu 104892 puta, kontajući da će time nešto postići. Nećeš.
3) To što trenutno ne znam kome ću dati svoj glas, ne znači da se neću skontati. Uostalom, što bih svoju privatnost kasapila pred forumskim pukom?
4) Raskrsnica... blabla... Hajde Dostojevski, mani me se gluposti i raspravljaj se s ljudima tvog intelektualnog spektra i godina.

Lijep pozdrav. Doviđenja.
cadburry

#289 Re: IZBORI 2014. - Predsjedništvo (FBiH) - ANKETA

Post by cadburry »

O čemu vi diskutujete. :-)

Moja procjena je da će sva četvorica: Fahro, 2 x Bakir i Suljagić imati između 80 i 120 hiljada glasova. Naravno, ako ne bude značajnijih promjena tipa da neki zbog heriona ne završni u apsu. :D
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#290 Re: IZBORI 2014. - Predsjedništvo (FBiH) - ANKETA

Post by Chmoljo »

jeste li vi pri sebi? pišete o agrarnim reformama u SHS Jugoslaviji i Drugom svjetskom :-) :-) :-)

na temi o izborima 2014!

jasno, off topic pobrisan, a ako budem morao opet brisati, neko će i u rudnik.

držite se teme...
lua

#291 Re: IZBORI 2014. - Predsjedništvo (FBiH) - ANKETA

Post by lua »

šta mislite ko će se ove godine od predloženih kandidata što se tiče broja glasova baš osramotiti?
cadburry

#292 Re: IZBORI 2014. - Predsjedništvo (FBiH) - ANKETA

Post by cadburry »

lua wrote:
Btw, šta mislite ko će se ove godine od predloženih kandidata što se tiče broja glasova baš osramotiti?
Radončić će ubijeđen sam od ovih stranačkih kandidata imati definitivno najmanje glasova. Cerić još manje.
lua

#293 Re: IZBORI 2014. - Predsjedništvo (FBiH) - ANKETA

Post by lua »

cadburry wrote:
Radončić će ubijeđen sam od ovih stranačkih kandidata imati definitivno najmanje glasova. Cerić još manje.
Ja mislim da bi Radončić mogao dobro iznenaditi. Bar ako sudim po onom što mi raja govori u zadnje vrijeme... Kao: "Glasat ćemo za njeg, jer ima puno para i nema potrebe da krade." :-) E Bože...
wolf07

#294 Re: IZBORI 2014. - Predsjedništvo (FBiH) - ANKETA

Post by wolf07 »

Kod Bosnjaka ce najmanje glasova ocekivano imati Sefer Halilovic jer niti ima kakvu kampanju, niti neku jaku stranacku infrastrukturu, niti medij naklonjen svojoj stranci... Za prvo mjesto najozbiljniji kandidati su po mom misljenju Suljagic i Izetbegovic.

Kod hrvatskog clana Predsjednistva BiH, izbore najvjerovatnije uzima Covic a Budimir ce moci sve listice sa zaokruzenim svojim imenom staviti u jedan dzep, i to od kosulje!
reis1

#295 Re: IZBORI 2014. - Predsjedništvo (FBiH) - ANKETA

Post by reis1 »

Rastjera nas cmoljo, a i jesmo se razbahatili...
lua wrote:šta mislite ko će se ove godine od predloženih kandidata što se tiče broja glasova baš osramotiti?
Od ovih predlozenih, sad za sad, mislim da ce Sefer i Mustafa vodit bitku za zacelje table, kao i Budimir, on ce se zakucati na dnu.

Sredina tabele mali Bakir, i Martin.

Bitka za prvaka, veliki Bakir, Fahro, i Emir, a Dragan ce bit numero uno u svojijeh.

Ako se nesto u medjuvremenu ne promijeni... U sustini, veliki Bakir i Fahro i ne moraju voditi neku agresivnu kampanju, oni ce dobiti koliko ce dobiti, pitanje je samo koliko ce Emir uspjeti navuci bukom i vikom da ugrozi ovaj dvojac.
cadburry

#296 Re: IZBORI 2014. - Predsjedništvo (FBiH) - ANKETA

Post by cadburry »

reis1 wrote:Rastjera nas cmoljo, a i jesmo se razbahatili...
lua wrote:šta mislite ko će se ove godine od predloženih kandidata što se tiče broja glasova baš osramotiti?
Od ovih predlozenih, sad za sad, mislim da ce Sefer i Mustafa vodit bitku za zacelje table, kao i Budimir, on ce se zakucati na dnu.

Sredina tabele mali Bakir, i Martin.

Bitka za prvaka, veliki Bakir, Fahro, i Emir, a Dragan ce bit numero uno u svojijeh.

Ako se nesto u medjuvremenu ne promijeni... U sustini, veliki Bakir i Fahro i ne moraju voditi neku agresivnu kampanju, oni ce dobiti koliko ce dobiti, pitanje je samo koliko ce Emir uspjeti navuci bukom i vikom da ugrozi ovaj dvojac.
Ja ne vidim računicu po kojoj bi Radončić mogao dobiti više od 80-90 hiljada glasova, ni veliki Bakir, kako ga ti nazva, više od 130-140 hiljada glasova. Pitanje je koliko mali Bakir i Emir mogu dobiti?

Jasno je da su svi ostali totalni autsajderi, pri čemu mislim da će od svih autsajdera Cerić najbolje proći.
reis1

#297 Re: IZBORI 2014. - Predsjedništvo (FBiH) - ANKETA

Post by reis1 »

cadburry wrote: Ja ne vidim računicu po kojoj bi Radončić mogao dobiti više od 80-90 hiljada glasova, ni veliki Bakir, kako ga ti nazva, više od 130-140 hiljada glasova. Pitanje je koliko mali Bakir i Emir mogu dobiti?

Jasno je da su svi ostali totalni autsajderi, pri čemu mislim da će od svih autsajdera Cerić najbolje proći.

Veliki Bakir ima najjacu insfrastrukturu stranke, to je baa pokret jedan, cudo jedno, i to je ono sto on moze sigurno racunati - mobilizacija novih glasaca, ne vidim kako moze. Nesto slicno je kako vidim izgradio i Fahrudin, stranacke vojnike i poslusnike, mada mislim nije ni blizu SDA, i mozda jos zakaci ponekog izvan toga.

Mali Bakir, mislim da je lik polako srozao svoj kredibilitet u odnosu na ono sto je imao s pocetka 60 minuta, stobsereklo, postao je antipatican ljudima, a i raja je malo kivna na SDP. Jer, u sustini, za SDP su glasali nezadovoljnici, koji to vise nece uciniti. Jedini koji moze ugroziti SDA i SBB kandidate, vidim da je Emir, cije su glasacko tijelo ex-SDP nezadovoljnici i apstinenti. E sad, to je pitanje koliko ih moze mobilizirati ili pak odbiti agresivnom kampanjom. Mislim da ce to daleko teze ici sada Emiru, nego sto je to npr. prije cetiri godine mogao Zeljko.

Najverovatnije:
1. V.Bakir
2. Fahro
3. Emir (eventualno moze ici na 2. i 1., to je ustvari jedina nepoznanica)
4. M. Bakir
5. Sefer
6. Mustafa

A od ponudjenih hrvatskih:
1. Dragan
2. Martin
3. DF-ovac
4. Budimir

Sad zasad mi tako izgleda.
cadburry

#298 Re: IZBORI 2014. - Predsjedništvo (FBiH) - ANKETA

Post by cadburry »

reis1 wrote:
cadburry wrote: Ja ne vidim računicu po kojoj bi Radončić mogao dobiti više od 80-90 hiljada glasova, ni veliki Bakir, kako ga ti nazva, više od 130-140 hiljada glasova. Pitanje je koliko mali Bakir i Emir mogu dobiti?

Veliki Bakir ima najjacu insfrastrukturu stranke, to je baa pokret jedan, cudo jedno, i to je ono sto on moze sigurno racunati - mobilizacija novih glasaca, ne vidim kako moze. Nesto slicno je kako vidim izgradio i Fahrudin, stranacke vojnike i poslusnike, mada mislim nije ni blizu SDA, i mozda jos zakaci ponekog izvan toga.

Mali Bakir, mislim da je lik polako srozao svoj kredibilitet u odnosu na ono sto je imao s pocetka 60 minuta, stobsereklo, postao je antipatican ljudima, a i raja je malo kivna na SDP. Jer, u sustini, za SDP su glasali nezadovoljnici, koji to vise nece uciniti. Jedini koji moze ugroziti SDA i SBB kandidate, vidim da je Emir, cije su glasacko tijelo ex-SDP nezadovoljnici i apstinenti. E sad, to je pitanje koliko ih moze mobilizirati ili pak odbiti agresivnom kampanjom. Mislim da ce to daleko teze ici sada Emiru, nego sto je to npr. prije cetiri godine mogao Zeljko.

Najverovatnije:
1. V.Bakir
2. Fahro
3. Emir (eventualno moze ici na 2. i 1., to je ustvari jedina nepoznanica)
4. M. Bakir
5. Sefer
6. Mustafa

A od ponudjenih hrvatskih:
1. Dragan
2. Martin
3. DF-ovac
4. Budimir

Sad zasad mi tako izgleda.
Bakir je imao istu infrastrukturu i 2010. pa je imao 160 000 glasova. Da jebe rak raka, broj glasača se mogao samo smanjiti, posebno sa cerićem kao protukandidatom. Isto ko kod Fahre, niko nije zavolio Fahru u odnosu na 2010. godinu, samo su se mogle nekome oči otvoriti. Tad je on ostavrio 130 000. SBB 2012. jedva 83-4 hiljade glasova. Pored Sefera, prema kojem sandžačka populacija gaji jake emocije, ne vidim kako bi mogao preći 90 hiljada glasova Fahro.

Bakira i Emira jednsotavno ne mogu procijeniti, a i ima dosta vremena za preobrate, uspone i padove i jednog i drugog.
weredsf

#299 Re: IZBORI 2014. - Predsjedništvo (FBiH) - ANKETA

Post by weredsf »

Bakir je imao istu infrastrukturu i 2010. pa je imao 160 000 glasova. Da jebe rak raka, broj glasača se mogao samo smanjiti, posebno sa cerićem kao protukandidatom. Isto ko kod Fahre, niko nije zavolio Fahru u odnosu na 2010. godinu, samo su se mogle nekome oči otvoriti. Tad je on ostavrio 130 000. SBB 2012. jedva 83-4 hiljade glasova. Pored Sefera, prema kojem sandžačka populacija gaji jake emocije, ne vidim kako bi mogao preći 90 hiljada glasova Fahro.

Bakira i Emira jednsotavno ne mogu procijeniti, a i ima dosta vremena za preobrate, uspone i padove i jednog i drugog.
Ima je protiv sebe pokret Dosta, SBB kao nesto novo,Islamsku zajednicu imao je SDP kao opoziciju, imao je 60 minuta itd.....sve je to unistili SBIH...kada je SDA I bakir to prezivljela skoro neogrebana nju stvarno tesko sta moze poremetiti
wolf07

#300 Re: IZBORI 2014. - Predsjedništvo (FBiH) - ANKETA

Post by wolf07 »

weredsf wrote:

Ima je protiv sebe pokret Dosta, SBB kao nesto novo,Islamsku zajednicu imao je SDP kao opoziciju, imao je 60 minuta itd.....sve je to unistili SBIH...kada je SDA I bakir to prezivljela skoro neogrebana nju stvarno tesko sta moze poremetiti

Ono sto @reis1 govori sasvim drzi vodu (hajde da se i nas dvojica oko neceg slozimo :) ), imam samo jednu primjedbu. Naime, nije SDP "malo" izgubio povjerenje naroda vec je rijec o tako drasticnom padu s kojim se moze porediti samo ono sto se desilo SzBiH, ali to cemo vidjeti kad dodje oktobar tako ne bih da dalje licitiram s tom procjenom. Hadziomerovic je po mojoj skromnoj procjeni jednom manjem dijelu ljudi skoro svetac, ali takvih ima jako malo da bi se postalo clanom Predsjednistva BiH. Pored toga, broj onih koji ga nikako ne podnose je barem podjednak. Takodje, mislim da ljudi generalno precjenjuju ono sto Ceric moze napraviti. Svaka cast njegovom znanju, pa dijelom i elokveniciji i mrvi harizme, ali poenta je da nema nikakvu infrastrukturu i ovaj put stvarno mora sve sam. Do sad je bio lako, kao vjerskom poglavaru sva vrata su mu bila otvorena po defaultu i njegovo bilo koje obracanje je imalo sasvim drugu konotaciju i dimenziju. Sad, kad je sam sebe spustio (nikad mi nece biti jasno zasto mu je ovo trebalo) u blato politicke BiH utakmice ima da ga stari igraci progutaju k'o poplava Maglaj.

Suljagic mi je od svih nekako najveca nepoznanica u smislu mogucnosti jer pored SDP nezadovoljnika koji jesu u DF-u tu su i oni koji su dva puta dali glas Zeljku Komsicu a nisu stranacki opredijeljeni. Cinjenica je da taj covjek ima stanovite simpatije medju nasim narodom i pogresno je misliti kako su ljudi davali glas Zeljku samo da bi naudili HDZ-u. To je floskula na kojoj je insistirao HDZ pa dobrim dijelom i srpske stranke iz svojih razloga (izazivanjne straha od unitarizacije BiH, ukidanja RS-a...) medjutim, misljenja sam da to nema veze sa zivotom. Zeljko je dobio glasove ljudi koji se u politickim odlukama dominantno povode za emocijama i njima je puno blizi srcu bio jedan "Zlatni ljiljan" nego bilo ko drugi od kravatasa. Ovaj put ti ljudi ne mogu dati glas Zeljku Komsicu ali treba racunati s tim da ce Suljagic imati nesebicnu pomoc i vjetar u ledja od Komsica, sto moze znacajno uticati na glasace. Pored toga, i Suljagica krasi taj fajterski mentalitet a isti ljudi vole da vide iste karakteristike politickih lidera (na stranu sto ja smatram da je to deplasirano u ovoj vrsti utakmice). Sve u svemu, Izetbegovic uzima glasove solidne stranacke baze plus jedan znacajan dio ljudi koji ovo posmatraju hladne glave bez unosenja suvisnih emocija, Suljagic - glasovi DF-a, emotivci probosanske orijentacije, mislim da definitivno tu treba traziti sljedeceg clana Predsjednistva iz reda Bosnjaka.

Kod Hrvata sigurno prolazi Covic ali ce Raguz uzeti vise glasova nego sto to na prvi pogled izgleda. Ima i znacajan broj Hrvata koji vise ne puse pricu HDZ-a posebno kad se uzme u obzir ogromno bogatstvo koje je Covic stekao u politici.
Post Reply