RIJEŠIMO SE LUTALICA U SARAJEVU
-
stup metropola
#276 Re: RIJEŠIMO SE LUTALICA U SARAJEVU
Ja sam jutros jednog psa eutaniziro lopatom
-
avdijator
#277 Re: RIJEŠIMO SE LUTALICA U SARAJEVU
I sada je krenulo i vrijeđanje uz gomilu nebuloza, agresivnost se prema psima polako prenosi i na ljude.
Ovaj narod čak i ne treba pobiti masu pasa da bi se okarakterisali kao barbari, oni po defaulti jesu, malo proviriti u historiju, malo u politiku i sasvim jasno, dalje nije potrebno.
Iako im daš konkretan prijedlog, objasniš u detalje da razumiju kako izaći iz ove nepravde koja je nanesena psima te zdravorazumnim građanima, opet im nevalja, daj im opet da šta ubiju iznova i iznova, hoće kaže eutanaziju, a neće sistem kontrole vlasnika kako bi se opet psi nakotili, te kako bi ih opet mogli masakrirati, što je u biti nekadašnji sistem šinteraja, znači dokazano bi opet došlo do pasa lutalica i neizbježne eutanazije, umjesto da se stane u kraj tome sa kontrolom vlasnika. Problem je u čovjeku koji barbar i kosi se sa pitomošću životinje, koju na kraju i sam napravi divljom i barbarskom, kako bi je učinio po naravi barbarskoj jednakoj sebi, pa se onda iživljavao te liječio komplekse, e moj homosapiense....
Znači i pored prijedloga da se nakon eutanazije svih lutalica uspostavi registar, prešli smo preko nekažnjene nepravde masakriranja hiljada pasa za koju nijedan čovjek, ni vlasnik ni vlast nikada neće odgovarati samo zato što je nemar toliki, van svake kontrole, iako pojedinačno na sudu vlasnik ili vlast snosi odgovornost te dužni su nadoknaditi štetu, pa šta ćemo kako ćemo kad je u pitanju prekomjerni broj lutalica, pokosi ih sve, pa kada se opet nakote, opet iznova. Da je ona EU pametna, zgurala bi ovu bagru od naroda dole u po Afrike, a ne pokušali napraviti nekakve Europljane, u Afriku dole treba gdje je narodu mjesto među Ruandom, pa neka im po avliji onda trčkaraju lavovi i tigrovi, da vidimo onda ove kauboje što su pisali kako bi ih nogom spucali ili lopatom.
Daš tom narodu demokratiju, slobodu izbora da kroji vlasitu budućnost, i to 20 godina bira kleptomane koji im pljačkaju dom, porodicu, familiju, prijatelje, sugrađane, na ulici naprave divlji zapad i džunglu, vrstu jednu vrati u doba predaka 10.000 godina unazad, i to hoće nešto da odlučuje, pametuje, pokušava biti Europejski, e nećeš ti narode dalje od ovih brda Balkana, ni kulturno-nauĆno-filozofskog centra Čevljanovića...
Ovaj narod čak i ne treba pobiti masu pasa da bi se okarakterisali kao barbari, oni po defaulti jesu, malo proviriti u historiju, malo u politiku i sasvim jasno, dalje nije potrebno.
Iako im daš konkretan prijedlog, objasniš u detalje da razumiju kako izaći iz ove nepravde koja je nanesena psima te zdravorazumnim građanima, opet im nevalja, daj im opet da šta ubiju iznova i iznova, hoće kaže eutanaziju, a neće sistem kontrole vlasnika kako bi se opet psi nakotili, te kako bi ih opet mogli masakrirati, što je u biti nekadašnji sistem šinteraja, znači dokazano bi opet došlo do pasa lutalica i neizbježne eutanazije, umjesto da se stane u kraj tome sa kontrolom vlasnika. Problem je u čovjeku koji barbar i kosi se sa pitomošću životinje, koju na kraju i sam napravi divljom i barbarskom, kako bi je učinio po naravi barbarskoj jednakoj sebi, pa se onda iživljavao te liječio komplekse, e moj homosapiense....
Znači i pored prijedloga da se nakon eutanazije svih lutalica uspostavi registar, prešli smo preko nekažnjene nepravde masakriranja hiljada pasa za koju nijedan čovjek, ni vlasnik ni vlast nikada neće odgovarati samo zato što je nemar toliki, van svake kontrole, iako pojedinačno na sudu vlasnik ili vlast snosi odgovornost te dužni su nadoknaditi štetu, pa šta ćemo kako ćemo kad je u pitanju prekomjerni broj lutalica, pokosi ih sve, pa kada se opet nakote, opet iznova. Da je ona EU pametna, zgurala bi ovu bagru od naroda dole u po Afrike, a ne pokušali napraviti nekakve Europljane, u Afriku dole treba gdje je narodu mjesto među Ruandom, pa neka im po avliji onda trčkaraju lavovi i tigrovi, da vidimo onda ove kauboje što su pisali kako bi ih nogom spucali ili lopatom.
Daš tom narodu demokratiju, slobodu izbora da kroji vlasitu budućnost, i to 20 godina bira kleptomane koji im pljačkaju dom, porodicu, familiju, prijatelje, sugrađane, na ulici naprave divlji zapad i džunglu, vrstu jednu vrati u doba predaka 10.000 godina unazad, i to hoće nešto da odlučuje, pametuje, pokušava biti Europejski, e nećeš ti narode dalje od ovih brda Balkana, ni kulturno-nauĆno-filozofskog centra Čevljanovića...
-
belfy
#278 Re: RIJEŠIMO SE LUTALICA U SARAJEVU
i, znaci, ti bi nadalje da naprdjujes bez da meni odgovoris na bilo koje pitanje, a onda malo to da okrenes na ko-za-koga-glasa i pravis neke usporedbe kojima nema mjesta. kao, recimo ovih 10k godina koje pominjes. tada je covjek pripitomljavao zivotinje da bi mu pomagale, a ne poredjenje koje pokusavas da pravis. niko se od nas ovdje ne pokusava praviti europejcom osim tebe. ostali se lako distanciraju jednostavno rekavsi da taj nivo treba da dostignemo. bas kao i ja u prethodnom postu.
da bi neko dostigao neki "nivo" treba vrijeme i to je svima pametnima jasno. problem je sa onima koji misle da su dostigli te vrijednosti, a u stvari budu ocigledan primjer snobizma. ja bih te zamolio samo da odgovoris na pitanja koje sam ti direktno postavio gore. nisu teska. cak ih je lako i ponoviti. evo samo neka od tih: koje ljubimce trenutacno posjedujes i kako se ophodis prema njima, a koliko si ih udomio? malo za odgovor, ali vjerujem puno za traziti od tebe... ali ces nam to vec lako iznijeti u svom sljedecem postu, jelda?
da bi neko dostigao neki "nivo" treba vrijeme i to je svima pametnima jasno. problem je sa onima koji misle da su dostigli te vrijednosti, a u stvari budu ocigledan primjer snobizma. ja bih te zamolio samo da odgovoris na pitanja koje sam ti direktno postavio gore. nisu teska. cak ih je lako i ponoviti. evo samo neka od tih: koje ljubimce trenutacno posjedujes i kako se ophodis prema njima, a koliko si ih udomio? malo za odgovor, ali vjerujem puno za traziti od tebe... ali ces nam to vec lako iznijeti u svom sljedecem postu, jelda?
-
avdijator
#279 Re: RIJEŠIMO SE LUTALICA U SARAJEVU
Ponavaljte stalno iste nebuloze, kakvo crno poređenje u vezi 10.000 godina, ti uopšte ni sam ne znaš šta hoćeš da kažeš, a ja sam jasno naznačio da su psi kao pitoma vrsta unazađeni 10.000 godina do svojih predaka vukova, time što su dovedeni u takvo stanje i okruženje pa su postali divlji, šta ti tu nije jasno. I kakve računice si nalupetao o 100 hiljada pasa, u roku od godinu dvije eutanazirati sve pse lutalice, uvesti funkcionalni registar i kraj ove priče. Psa sam imao onda kada bi ga rijetko ko usudio imati, trenutno imam mačke, nemoj ni slučajno pokušavati poturati falični argument tipa "ko je za lutalice, neka ih udomi", plitki pokušaj da tuđe greške i odgovornost okačiš drugome sa onog ko treba da se suoči sa istim, a to je vlast i vlasnici, jel imaš još nešto dodati prije nego odletiš za ono vrijeđanje u prvom postu?belfy wrote:i, znaci, ti bi nadalje da naprdjujes bez da meni odgovoris na bilo koje pitanje, a onda malo to da okrenes na ko-za-koga-glasa i pravis neke usporedbe kojima nema mjesta. kao, recimo ovih 10k godina koje pominjes. tada je covjek pripitomljavao zivotinje da bi mu pomagale, a ne poredjenje koje pokusavas da pravis. niko se od nas ovdje ne pokusava praviti europejcom osim tebe. ostali se lako distanciraju jednostavno rekavsi da taj nivo treba da dostignemo. bas kao i ja u prethodnom postu.
Ne možete jednostavno ništa jer na svakom polju sve ide na račun čovjeka, logički, pravno, biološki, politički... na svakom polju je čovjek oboren.
-
andalib
#280 Re: RIJEŠIMO SE LUTALICA U SARAJEVU
hoće kaže eutanaziju, a neće sistem kontrole vlasnika kako bi se opet psi nakotili, te kako bi ih opet mogli masakrirati, što je u biti nekadašnji sistem šinteraja, znači dokazano bi opet došlo do pasa lutalica i neizbježne eutanazije, umjesto da se stane u kraj tome sa kontrolom vlasnika.
ne znam ni odakle da pocnem. uzrasla sam u okruzenju lovaca. svjedocila sam kao dijete kako se stvari odradjuju. imas rasnu kuju koja se u jednom momentu u vrijeme parenja izmakne kontroli i pari se sa manje rasnim kerom, necijim mjesancem, necijim kerom koji ne goni bas tako dobro, s drugom rasom, i sl. tu stenad u pola slucajeva lovac na neki nacin potamani, u drugo pola ih odnese na klaonicu i tamo ostavi, jer tu, jel, imaju sta jesti... i eto ih, lutaju po carsiji. ili imas kera, nece da goni, neki lovac ce mu metak u celo, a neki ce ga odvuci daleko od kuce i ostaviti tamo. nekad se ker vrati, pa opet ispocetka. i tako milion situacija. ugl, brigo moja, predji na drugoga. i na kraju pateticna prica, draza nam pascad od djece, i sl., a zapravo je rijec o kolektivnoj, drustvenoj primitivnosti, neosvjestenosti, egoizmu, i cemu svemu ne. i naravno manjku finansija za azile, uvodjenje chipova, registara, te kazni. a nista od svega dok ih ne mlatnes po dzepu.
-
kakavdanakneiskustvu
#281 Re: RIJEŠIMO SE LUTALICA U SARAJEVU
ZAGORS wrote:Prije nekoliko mjeseci aktivista fizički nasrnuo na čovjeka koji je udari psa bejzbol palicom da bi odbranio trudnicu. Dokle smo stigli da je pas vrijedniji od čovjeka. Jedan dan boravka psa u azilu košta 100 km -150 km, a čovjek živi čitav mjesec za te pare. Stvarno nema pravde.
bolesno,bolesno u glavu
-
x_lecter
#282 Re: RIJEŠIMO SE LUTALICA U SARAJEVU
u tom slucaju prvo isprebijat kera ko macku, a onda aktivisti slomiti i ruke i noge
-
L u c i f e r
#283 Re: RIJEŠIMO SE LUTALICA U SARAJEVU
Drago mi je da vidim da si došo tobe...avdijator wrote: u roku od godinu dvije eutanazirati sve pse lutalice, uvesti funkcionalni registar i kraj ove priče.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#284 Re: RIJEŠIMO SE LUTALICA U SARAJEVU
jutros kod televizije
lješina psa
pola tijela i glava između d šine
ostatak prema alipašinu
lješina psa
pola tijela i glava između d šine
ostatak prema alipašinu
-
Hendrix
#285 Re: RIJEŠIMO SE LUTALICA U SARAJEVU
Pola Bosne pod vodom bilo, hiljade ljudi izgubilo dom nad glavom a mi se i dan danas raspravljamo kako nemamo para za azile i čipove, pa jebo majku ovde više nema ništa normalno.
Kakvi bolan čipovi i azili, idi pomozi svom narodu koji nema gdje da živi, to su te mikro lokalne brige, brinem se za čipove na cukama u mom haustoru a ne vidim globalno stanje u kolikim smo govnima...
Čitava država je postala jedan veliki azil, još da nam čipove stave.
Kakvi bolan čipovi i azili, idi pomozi svom narodu koji nema gdje da živi, to su te mikro lokalne brige, brinem se za čipove na cukama u mom haustoru a ne vidim globalno stanje u kolikim smo govnima...
Čitava država je postala jedan veliki azil, još da nam čipove stave.
-
Seyfo
#286 Re: RIJEŠIMO SE LUTALICA U SARAJEVU
Neko pametan bi mogao dobiti izbore na ovoj priči o lutalicama....
-
Symantec
#287 Re: RIJEŠIMO SE LUTALICA U SARAJEVU
Danas u 12:00 ispred Katedrale mirni skup građana i potpisivanje peticije za momentalno riješavanje problema pasa lutalica.
-
L u c i f e r
#288 Re: RIJEŠIMO SE LUTALICA U SARAJEVU
To treba organizovati neradnim danom.Symantec wrote:Danas u 12:00 ispred Katedrale mirni skup građana i potpisivanje peticije za momentalno riješavanje problema pasa lutalica.
Da je hiljadu mrtvih od napada džukela, neki od nas ne mogu izaći s posla.
Čast budžetlijama...
-
Symantec
#289 Re: RIJEŠIMO SE LUTALICA U SARAJEVU
L u c i f e r wrote:To treba organizovati neradnim danom.Symantec wrote:Danas u 12:00 ispred Katedrale mirni skup građana i potpisivanje peticije za momentalno riješavanje problema pasa lutalica.![]()
Da je hiljadu mrtvih od napada džukela, neki od nas ne mogu izaći s posla.
Čast budžetlijama...
Postoji razlog zašto baš danas u u podne.
Upravo i poslodavci i zaposleni su direktno pogođeni ovim problemom.
Svi koji radimo a pogotovo oni ranoranioci svako jutro se susrećemo sa čoporima pasa prilikom odlaska na posao.
Što se poslodavaca tiče, osiguranje od povreda pokriva zaposlene i prilikom odlaska i dolaska na posao tako da tu ne bi trebalo da bude problema oko polusatnog izlaska sa posla, recimo na pauzu.
-
Drinski
#290 Re: RIJEŠIMO SE LUTALICA U SARAJEVU
ma ja, tada ce im dati pauzu.Symantec wrote: Što se poslodavaca tiče, osiguranje od povreda pokriva zaposlene i prilikom odlaska i dolaska na posao tako da tu ne bi trebalo da bude problema oko polusatnog izlaska sa posla, recimo na pauzu.
-
huxley
#291 Re: RIJEŠIMO SE LUTALICA U SARAJEVU
Par članaka na portalu, da se narod upali...Neki bi rekli, i da se malo prepadne Dogs Trust, pa da počnu malo intenzivnije trošiti svoje fondove. A teoretičari zavjere i pragmatisti, da dio tih fondova završi na računima portala kao zamjena za banere o sterilizaciji. A lucidni, da su svi u sprezi, pa se to radi zajedničkim snagama, da bi se, kao prošli put, kreirao povod i da bi se mogla tražiti dodatna sredstva od Dogs Trust matice, koja bi se potpuno transparentno potrošila na lobiranje i reklamnu kampanju.
Pojedini cukoljupci ponovo spominju političare, krađu, k.... - iako je dole napisano, može bilo ko glasati za koga god hoće, ako hrvatski i srpski poslanici u Domu Naroda glasaju protiv (kao što su prošli put), + Suljo Tihić ne dolazi na sjednice jer je bolestan. Problema sa lutalicama nema ni u BL, ni Bijeljini, ni Ljubuškom, ni Čitluku, jer ne fermaju državni zakon, i nastavljaju da ih ubijaju. U Sarajevu, Zenici, itd, problem je sve veći, jer se poštuje zakon, za što možemo zahvaliti Anelu Bećiroviću, Jeleni Despot, Jeleni Paunović, Snežani Vidović, Dalidi Kozlić...
U mojoj mahali lutalica više nema. Kako to popularno kažu, dogodio se narod.
Copy Paste od ranije, da ponovimo obavezno gradivo:
- Većina pasa lutalica nisu napušteni vlasnički psi.
Teza je vrlo jednostavna: 90% lutalica su mješanci, a 90% vlasničkih pasa su rasni psi. Tako da je dosta i te priče.
- Dogs Trust je iz UK. U UK eutanaziraju pse nakon 7 dana zadržavanja.
I ne tražimo ništa drugačije, jer su se postavili kolonizatorski, pa na nama testiraju koncept suživota pasa i ljudi. Možda smo i dobro prošli, da ne testiraju ebolu ili neku bolest. Što se tiče ove Feragete, tih nehljebovaca će uvijek biti, a u neku ruku ih i razumijem, jer povlačenjem Dogs Trusta, ona ostaje bez posla. Šta oni ne kontaju, je da je vrijeme da okrenu ploču, pa da ostane priča Dogs Trusta i to, ali UZ eutanaziju. Samo to trebaju poslati poslodavcima, a njihovi motivi su upitni.
- Zakon je neodrživ. U Zakon treba dodati klauzulu o eutanaziji nakon 12 dana nepreuzimanja psa, što je EU prosjek.
Trenutno se procjenjuje da je u BiH 70 000 pasa. U Sarajevu 12 000. 12 000 pasa x 12 mjeseci x 100 KM mjesečno je
14 400 000 KM. I da je pola od toga, previše je. To nisu donacije, to su moje i tvoje pare. To su pare koje bi se mogle potrošiti na obrazovanje, zdravstvo, bolje ceste.... Za što se Dogs Trust i slični njima zalažu je da umjesto toga, taj novac ide na finansiranje pansiona psima lutalicama.
- Ovo nije nikakav zahtjev EU i inih. U EU eutanaziraju pse.
Pitajte Dance, Hrvate, Mađare, Britance (skoro sve zemlje EU)...Kao što sam i naveo, prosjek zadržavanja je 12 dana, a nakon toga ide uspavljivanje. Zbog toga u Londonu, Barseloni, Bratislavi...nema pasa lutalica, a ulice su čiste, djeca se igraju u parkovima, nema straha od napada.
- Eutanazija je trajno rješenje i jeftinije je od sterilizacije
Tvrdnja da se sterilizacijom, koja je kao, jeftinija od eutanazije, rješava problem pasa, je imbecilna i bezobrazna. Prosječna cijena eutanazije je 35 KM (prosjek 4 vet. klinike u BiH odabrane met. slučajnog uzorka). Sterilizacije od 80-100 KM (izvor: ferageta i dogstrust). Eutanazija riješi problem permanentno. Sterilizovani pas se opet pusti na ulicu. Ako bi ga zadržali u azilu, da ne napada djecu, to je onda 80 KM + 157 KM mjesečno. I neka budale ne prde da je to previše. Toliko je Musić potpisivao za doznake azilima, i tad se avmaui, anđeli i pi**e materine nisu bunili.
- Ali šta ćemo sa mrtvim psima - biološkim otpadom
Psi lutalice samo u Sarajevu svaki dan naseru i napišaju 6000 kg bio-otpada ((pola kile + 12000 pasa (izvor: dr. A. Gagić, Vet. Fak. Sarajevo)), koji završi na dječijim igralištima (ako ih više i ima), parkovima, ulicama, ulazima i sl. Šta je sa tim bio-otpadom? Godišnje je to oko 2,190,000 kg govana i piše. Kada bi odmah eutanazirali svih 12,000 pasa, prosječno teških po 20kg, to bi bilo 240,000 kg bio otpada - dakle 9 puta manje nego što naseru. O onda bi sa tim bio otpadom postupili kao i sa bilo kojim lešom iz mesnice, ili kao da ti psi uginu prirodnom smrću.
- U drugim zemljama azile ne finansira država. Finansiraju se iz privatnih donacija
Naravno, govna iz dogstrustova, šapa i pi*** materina traže da se ovo finansira iz naših džepova. Što je najgore, to će vjerovatno proći, ali i to + eutanazija, je bolje nego da psi napadaju djecu, razbacuju smeće, i seru po parkovima.
- Ovo je problem gradova u kojima su Bošnjaci većina
Jebiga, tako je. Ovaj zakon je poguran i lobiran od strane Jelene Despot, Jelene Paunović, Snežane Bingo Vidović...A NIKO iz HDZ-a, SDS-a, i samo jedan član Parlamenta iz SNSD-a (Bursać) je u drugom čitanju bio ZA izmjene zakona. Ljubuški, Laktaši itd... ne jebu ovaj zakon, koji je donešen na državnom nivou. I zato nemaju problema sa psima lutalicama, jer šintori i eutanazija funkcionišu bez problema. Pitajte Miću Mićića.
Ovo je problem Sarajeva, Zenice, Travnika, Bugojna....Jer su jedine sredine gdje se primjenjuje ovaj (državni) zakon
Licemjerno je uopšte javljati se na ove forume, a ne biti aktivan na poskocima i ostalim. Zašto njima ne prditi.
- Političari kradu, oni su nas i doveli u ovu situaciju
Sunce sija. Pada kiša. To nema veze sa ovim problemom, jer ako kradu i ne riješavaju problem, ili kradu a riješe ga, neka bar rade ovo drugo. Ti i ja možemo glasati, ne glasati, kandidovati se, ili iseliti. Ostalo je prdimahovina.
- Posljedice ukoliko ne promjenimo zakon su katastrofalne.
Broj (prijavljenih) napada, koji raste 30% iz godine u godinu. Tužbe protiv opština. Potencijalna pojava bjesnila. Manji broj turista (neki dan me baš bilo stid kada sam vidio kako neka turstkinja bezuspješno pokušava da se otarasi čopora koje je zaganjao. Baš me zanima šta će reći sunarodnjacima). Uništavanje zelenih površina (više skoro da i nemamo parkova gdje se mogu izvesti djeca).
Ne mora to biti 3 dana, ni 7 dana kao u UK, ali neka bude bar prosjek.
Pojedini cukoljupci ponovo spominju političare, krađu, k.... - iako je dole napisano, može bilo ko glasati za koga god hoće, ako hrvatski i srpski poslanici u Domu Naroda glasaju protiv (kao što su prošli put), + Suljo Tihić ne dolazi na sjednice jer je bolestan. Problema sa lutalicama nema ni u BL, ni Bijeljini, ni Ljubuškom, ni Čitluku, jer ne fermaju državni zakon, i nastavljaju da ih ubijaju. U Sarajevu, Zenici, itd, problem je sve veći, jer se poštuje zakon, za što možemo zahvaliti Anelu Bećiroviću, Jeleni Despot, Jeleni Paunović, Snežani Vidović, Dalidi Kozlić...
Teza je vrlo jednostavna: 90% lutalica su mješanci, a 90% vlasničkih pasa su rasni psi. Tako da je dosta i te priče.
I ne tražimo ništa drugačije, jer su se postavili kolonizatorski, pa na nama testiraju koncept suživota pasa i ljudi. Možda smo i dobro prošli, da ne testiraju ebolu ili neku bolest. Što se tiče ove Feragete, tih nehljebovaca će uvijek biti, a u neku ruku ih i razumijem, jer povlačenjem Dogs Trusta, ona ostaje bez posla. Šta oni ne kontaju, je da je vrijeme da okrenu ploču, pa da ostane priča Dogs Trusta i to, ali UZ eutanaziju. Samo to trebaju poslati poslodavcima, a njihovi motivi su upitni.
- Zakon je neodrživ. U Zakon treba dodati klauzulu o eutanaziji nakon 12 dana nepreuzimanja psa, što je EU prosjek.
Trenutno se procjenjuje da je u BiH 70 000 pasa. U Sarajevu 12 000. 12 000 pasa x 12 mjeseci x 100 KM mjesečno je
14 400 000 KM. I da je pola od toga, previše je. To nisu donacije, to su moje i tvoje pare. To su pare koje bi se mogle potrošiti na obrazovanje, zdravstvo, bolje ceste.... Za što se Dogs Trust i slični njima zalažu je da umjesto toga, taj novac ide na finansiranje pansiona psima lutalicama.
Pitajte Dance, Hrvate, Mađare, Britance (skoro sve zemlje EU)...Kao što sam i naveo, prosjek zadržavanja je 12 dana, a nakon toga ide uspavljivanje. Zbog toga u Londonu, Barseloni, Bratislavi...nema pasa lutalica, a ulice su čiste, djeca se igraju u parkovima, nema straha od napada.
Tvrdnja da se sterilizacijom, koja je kao, jeftinija od eutanazije, rješava problem pasa, je imbecilna i bezobrazna. Prosječna cijena eutanazije je 35 KM (prosjek 4 vet. klinike u BiH odabrane met. slučajnog uzorka). Sterilizacije od 80-100 KM (izvor: ferageta i dogstrust). Eutanazija riješi problem permanentno. Sterilizovani pas se opet pusti na ulicu. Ako bi ga zadržali u azilu, da ne napada djecu, to je onda 80 KM + 157 KM mjesečno. I neka budale ne prde da je to previše. Toliko je Musić potpisivao za doznake azilima, i tad se avmaui, anđeli i pi**e materine nisu bunili.
Psi lutalice samo u Sarajevu svaki dan naseru i napišaju 6000 kg bio-otpada ((pola kile + 12000 pasa (izvor: dr. A. Gagić, Vet. Fak. Sarajevo)), koji završi na dječijim igralištima (ako ih više i ima), parkovima, ulicama, ulazima i sl. Šta je sa tim bio-otpadom? Godišnje je to oko 2,190,000 kg govana i piše. Kada bi odmah eutanazirali svih 12,000 pasa, prosječno teških po 20kg, to bi bilo 240,000 kg bio otpada - dakle 9 puta manje nego što naseru. O onda bi sa tim bio otpadom postupili kao i sa bilo kojim lešom iz mesnice, ili kao da ti psi uginu prirodnom smrću.
- U drugim zemljama azile ne finansira država. Finansiraju se iz privatnih donacija
Naravno, govna iz dogstrustova, šapa i pi*** materina traže da se ovo finansira iz naših džepova. Što je najgore, to će vjerovatno proći, ali i to + eutanazija, je bolje nego da psi napadaju djecu, razbacuju smeće, i seru po parkovima.
Jebiga, tako je. Ovaj zakon je poguran i lobiran od strane Jelene Despot, Jelene Paunović, Snežane Bingo Vidović...A NIKO iz HDZ-a, SDS-a, i samo jedan član Parlamenta iz SNSD-a (Bursać) je u drugom čitanju bio ZA izmjene zakona. Ljubuški, Laktaši itd... ne jebu ovaj zakon, koji je donešen na državnom nivou. I zato nemaju problema sa psima lutalicama, jer šintori i eutanazija funkcionišu bez problema. Pitajte Miću Mićića.
Ovo je problem Sarajeva, Zenice, Travnika, Bugojna....Jer su jedine sredine gdje se primjenjuje ovaj (državni) zakon
Licemjerno je uopšte javljati se na ove forume, a ne biti aktivan na poskocima i ostalim. Zašto njima ne prditi.
Sunce sija. Pada kiša. To nema veze sa ovim problemom, jer ako kradu i ne riješavaju problem, ili kradu a riješe ga, neka bar rade ovo drugo. Ti i ja možemo glasati, ne glasati, kandidovati se, ili iseliti. Ostalo je prdimahovina.
Broj (prijavljenih) napada, koji raste 30% iz godine u godinu. Tužbe protiv opština. Potencijalna pojava bjesnila. Manji broj turista (neki dan me baš bilo stid kada sam vidio kako neka turstkinja bezuspješno pokušava da se otarasi čopora koje je zaganjao. Baš me zanima šta će reći sunarodnjacima). Uništavanje zelenih površina (više skoro da i nemamo parkova gdje se mogu izvesti djeca).
- uglavnomja
-
L u c i f e r
#293 Re: RIJEŠIMO SE LUTALICA U SARAJEVU
bravo huxley
čovjek poderao
¯\_(ツ)_/¯
čovjek poderao
¯\_(ツ)_/¯
-
Seyfo
#294 Re: RIJEŠIMO SE LUTALICA U SARAJEVU
Huxley, kralju, caru, šahu ...
- karanana
#295 Re: RIJEŠIMO SE LUTALICA U SARAJEVU
tema moze biti zakljucana.
huxley oplodi me.
huxley oplodi me.
- Ridjobrki
#296 Re: RIJEŠIMO SE LUTALICA U SARAJEVU
x_lecter wrote:u tom slucaju prvo isprebijat kera ko macku...
I uvesti jednakopravnost u životinjski svijet.
A da se osnuje neki Cats Trust i pukne kontra ovim idiotima? Šta je sa nama koji patološki volimo mačke a lutalice narušavaju naše vjekovno pravo da nam one prelaze preko ceste?
-
L u c i f e r
#297 Re: RIJEŠIMO SE LUTALICA U SARAJEVU
karanana wrote:tema moze biti zakljucana.
huxley oplodi me.
- karanana
#298 Re: RIJEŠIMO SE LUTALICA U SARAJEVU
kad smo kod ovog, ovo stvarni i ima smisla. sjecam se godina kad su mace letale po naselju ko lude, ganjale se, igrale se, pustale predivne zvukove za vrijeme karanja.....a sad....ja ne pamtim kad sam zadnji put macku vidio. ima ih jos po ovim prigradskim mahalama i kucama sa bastama, ali u urbanim naseljima sve su rastrgane.Ridjobrki wrote:x_lecter wrote:u tom slucaju prvo isprebijat kera ko macku...![]()
![]()
![]()
I uvesti jednakopravnost u životinjski svijet.
A da se osnuje neki Cats Trust i pukne kontra ovim idiotima? Šta je sa nama koji patološki volimo mačke a lutalice narušavaju naše vjekovno pravo da nam one prelaze preko ceste?
-
kakaljin
#299 Re: RIJEŠIMO SE LUTALICA U SARAJEVU
Tema netreba nikako biti zakljucana dok se ne rjesi pitanje pasa lutalica u gradu Sarajevu a i sire.karanana wrote:tema moze biti zakljucana.
huxley oplodi me.
Samo treba voditi racuna o torlanju i ostalim stvarima sto nema veze sa temom.
Neka ovi iz dog trusta i ostalih udruzenja primjene zakone koji su na snazi u engleskoj i ostalim zemljama EU, svi ce biti zadovoljni.
Meni niako nije jasno pogotovo ovi iz DOG trusta sto ne zele zakon isti sto je u Engleskoj jer to udruzenje dolazi iz Engleske.
Ovaj problem sa psima lutalicama se mora poceti rjesavati sto prije jer ce doci do toga da ce onda doci sitacija de ce se morati po kratkom postupku rjesavati ovih pasa na razne nacine jer ih vec ima previse na ulici.
-
weredsf
#300 Re: RIJEŠIMO SE LUTALICA U SARAJEVU
Nema in ni kod mene (Dobrinja) ili ih je barem 80% manje, pricao sam jednom sa tipom koji hvata pse (higijenski servis) i nevjerovatne stvari covjek svakodnevno dozivljava, ova udruzenja plate klosarima sa Dobrinje i Alipasina da se prestave kao vlasnici pasa i prijete tom decku da ce ga prebiti ili ubiti ako bude dirao njihove pse, imao je nedavno jednu tucu kod Princeze na AP, jednom je njih desetak iz udruzenja upalo u prostorije Lokoma ( nasilno) trazeci da se psi vrate na ulicu jer oni brinu o njima, mislim da su cak i tuzili sve ljude koji rade dole, ludilu nikada krajahuxley wrote:Par članaka na portalu, da se narod upali...Neki bi rekli, i da se malo prepadne Dogs Trust, pa da počnu malo intenzivnije trošiti svoje fondove. A teoretičari zavjere i pragmatisti, da dio tih fondova završi na računima portala kao zamjena za banere o sterilizaciji. A lucidni, da su svi u sprezi, pa se to radi zajedničkim snagama, da bi se, kao prošli put, kreirao povod i da bi se mogla tražiti dodatna sredstva od Dogs Trust matice, koja bi se potpuno transparentno potrošila na lobiranje i reklamnu kampanju.