Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
fatamorgana

#276 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by fatamorgana »

zagortenej wrote:Ima ona anegdota kad je neki papa u mračnom srednjem vijeku prodavao parcele u Raju bogatim, naivnim podanicima. Jedan domišljati trgovac Zidov je otišao kod pape i pitao ga posto je Pakao, da hoće da ga kupi. Papa mu reče da ne vrijedi skoro ništa, i da će mu prodati vrlo jeftino. Čak mu je dao i potvrdu da je vlasnik Pakla.
Nakon toga, trgovac je izdao proglas da je on vlasnik Pakla i da niko neće ići u Pakao.
Odjednom je cijena parcela u Raju pala, jer je to ostala jedina alternativa.
Kad je papa to vidio, požurio je do trgovca da mu proda nazad Pakao, jer mu je pokvario posao. Trgovac mu reče: " Moze, samo cijena Pakla je sad mnogo veća nego što sam ja tebi platio". :-D
Jeli ovo sahih priča?
ABH017

#277 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by ABH017 »

patriot_1 wrote:
fatamorgana wrote:
Ne vjerujem da tebe to zapravo zanima, već sam ti bio naveo npr .Elaine Pagels, proferosoricu sa Princetone univerziteta, ona je jedan od najboljih poznavalaca ranog kršćanstva, ona piše da je Irenej, lionski biskup kompilator Novog Zavjeta, oko 180 g. poslije Isusa, to znači nije nikakvo "Sveto Pismo" već djelo jednog čovjeka.

Ja lično sam dosta vremena rovio po knjigama dok me zanimala tematika kršćanstva i posebno onog ranog pa ako te istinski zanima da proširiš pogled na istoriju ove religije zarovi i ti, bujrum!

Nećeš otići u pakao, ne brini! :wink:

Ti brini,,ti ćeš :-D otići!
Dog nju gnostici veličaju ,jasno je otkud vjetar puše!
BTW što je ona jedini relevantan izvor? :o
Čovjek ti je htio reći da nećeš otići u pakao ako se "zaroviš" u neku knjigu i pročitaš nešto novo. Što bi rek'o hafiz H. Čajlaković svojim džematlijama za 8.mart, "kupite svojim ženama poklon. Allaha mi, niko neće u džehennem otići zbog toga".
Btw. Ako ti je ova prva rečenica bila tvrdnja, kojom si želio reći da će kolega otići u pakao, ja bih se, da sam na tvom mjestu, zabrinuo (i pokajao, što prije), jer "ko si ti da sudiš i uzimaš Njegov posao u svoje ruke?". I ako je to trebalo da bude šala, neslana je.
Connaisseur Karlin

#278 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by Connaisseur Karlin »

Mogo sepise da je Isus bio etnicki jevrej i slijedio je judaizam. izovri o njemu su jos tanki.
U drugom vijeku se tek prvi put spominju crkve,a tadasanja crkva nije bila organizirana kao danas.To su bile manje grupe koje su se okupljale na sastancima,a iste grupe su zivijele u jevrjeksim sredinama i obilazile jevrejske festivale ( i obratno).Takva druzenja su trajala do 5 vijeka. Hriscanske grupe su u pocetku bile dio judaizma,kao sekta,a kasnije su se poceli odvajati,tacnije proces odvajanja je trajao oko 3 ili 4 vijeka. Hriscanstvo kao pisana rijec se pojavljuje u 2 vijeku.
Smrcak15

#279 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by Smrcak15 »

Connaisseur Karlin wrote:Mogo sepise da je Isus bio etnicki jevrej i slijedio je judaizam. izovri o njemu su jos tanki.
U drugom vijeku se tek prvi put spominju crkve,a tadasanja crkva nije bila organizirana kao danas.To su bile manje grupe koje su se okupljale na sastancima,a iste grupe su zivijele u jevrjeksim sredinama i obilazile jevrejske festivale ( i obratno).Takva druzenja su trajala do 5 vijeka. Hriscanske grupe su u pocetku bile dio judaizma,kao sekta,a kasnije su se poceli odvajati,tacnije proces odvajanja je trajao oko 3 ili 4 vijeka. Hriscanstvo kao pisana rijec se pojavljuje u 2 vijeku.
Gdje je Isus rekao za sebe da je jevrej?

Image
"Ein talmeed na'leh 'al rabbo; shekken kal adam she'MUSHLAM yihyeh k'rabbo."
"No student can be above his teacher, but everyone that is a MUSLIM, can be as his teacher."
Luka 6:40 Učenik ne stoji nad učiteljem. Svaki, koji je musliman, jest kao učitelj njegov.

rijec od 4 slova na hebrejskom , M, SH, L, M = MUSHLAM
rijec od 4 slova na arapskom M, S, L, M= MUSLIM

Sh se iz govara u arapskom s, naprimjer zidovi Kazu Shalom alekem

שָׁלוֹם עֲלֵיכֶם shālôm ʻalêḵem; Hebrejski
السلام عليكم salaam Alaikum Arapski

Bog kaze kuranu:

3:52. A kada se Isus uvjerio da oni neće da vjeruju, uzviknuo je: "Koji će biti pomagači moji na Allahovom putu?" – "Mi", - rekoše učenici, - "mi ćemo biti pomagači Allahove vjere, a ti budi svjedok da smo mi muslimani.

Allah vas je nazvao muslimanima, ranije i u ovoj Knjizi...(El-Hadždž, 78).

Ako se niste uvjerili da je Isus rekao rijec "muslim" u tom gore stihu iz biblije, evo detaljna analiza tog stiha iz biblije na aramejskom jeziku u pdf formatu
http://www.answering-christianity.com/b ... eacher.pdf
patriot_1

#280 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by patriot_1 »

="Smrcak15

Image
"No student can be above his teacher, but everyone that is a MUSLIM, can be as his teacher."
Luka 6:40 Učenik ne stoji nad učiteljem. Svaki, koji je musliman, jest kao učitelj njegov.

Bog kaze kuranu:

3:52. A kada se Isus uvjerio da oni neće da vjeruju, uzviknuo je: "Koji će biti pomagači moji na Allahovom putu?" – "Mi", - rekoše učenici, - "mi ćemo biti pomagači Allahove vjere, a ti budi svjedok da smo mi muslimani.

Ako se niste uvjerili da je Isus rekao rijec "muslim" u tom gore stihu iz biblije, evo detaljna analiza tog stiha iz biblije na aramejskom jeziku u pdf formatu
1)"Luka 6,40 Nije učenik nad učiteljem. Pa i tko je posve doučen, bit će samo kao njegov učitelj. "
2)Luka 6,40 Učenik ne stoji nad učiteljem. Svaki, koji se izuči, jest kao učitelj njegov. "
3)"Luka 6,40 *Učenik nije iznad učitelja svog, već svaki dobro obrazovani učenik bit će kao učitelj njegov. "
4)"Luka 6,40 Nema učenika nad učitelja svojega, nego i sasvijem kad se izuči, biće kao i učitelj njegov. "
5)"40 The student is not above the teacher, but everyone who is fully trained will be like their teacher."

Ja ovdje ne vidim ništa od toga,5 različitih prevoda!
Smrcak15

#281 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by Smrcak15 »

patriot_1 wrote:="Smrcak15

Image

Bog kaze kuranu:

1)"Luka 6,40 Nije učenik nad učiteljem. Pa i tko je posve doučen, bit će samo kao njegov učitelj. "
2)Luka 6,40 Učenik ne stoji nad učiteljem. Svaki, koji se izuči, jest kao učitelj njegov. "
3)"Luka 6,40 *Učenik nije iznad učitelja svog, već svaki dobro obrazovani učenik bit će kao učitelj njegov. "
4)"Luka 6,40 Nema učenika nad učitelja svojega, nego i sasvijem kad se izuči, biće kao i učitelj njegov. "
5)"40 The student is not above the teacher, but everyone who is fully trained will be like their teacher."

Ja ovdje ne vidim ništa od toga,5 različitih prevoda!
naravno da nevidis kad citas prevod, a sto ne pogledas u bibliju na hebrejski i aramejski jezik isusa???

ima li logike da tumacim islam na osnovu prevoda Kurana na kineskom a Kur'an na arapskom???

moras uvijek gledati u original sta orginali kazu, ili jezik kojem je pricao isus
patriot_1

#282 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by patriot_1 »

Kao,,,bibličari-teolozi neznaju te jezike a TI znaš :-D :-D :o
Ne blamiraj se!
Smrcak15

#283 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by Smrcak15 »

patriot_1 wrote:Kao,,,bibličari-teolozi neznaju te jezike a TI znaš :-D :-D :o
Ne blamiraj se!
zar ti stvarno mislis da ce tebi biblicar prevesti Mushlam u muslim

evo recimo zidovi su preveli to
http://jews-for-allah.org/Prophet-Jesus ... -Allah.htm

pogledaj ovdje detaljna analiza te rijeci iz biblije na aramejskog jezika, jezika ISUSA.
https://makashfa.wordpress.com/2013/11/ ... criptures/
patriot_1

#284 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by patriot_1 »

Nategnuto,nema veze sa istinom!
Stihovi koje sam ja naveo su prevedeni od eminentnih stručnjaka,doktora za Hebrejski i Grčki jezik!
I uopće mi nije jasno što ti hoćeš sa ovim nategnutim komentarom dokazati?Da je Isus najavio Islam?Ma dajjjj!
Tijekom sudskoga postupka pred židovskim vođama, Veliki svećenik naredio je Isusu: „Zaklinjem te živim Bogom da nam rekneš jesi li ti Mesija, Sin Božji!“ (Matej 26,63). „Ti kaza - odgovori mu Isus. – Ali ja vama kažem da ćete poslije ovoga vidjeti Sina Čovječjega gdje sjedi s desnu Svemogućega' i 'gdje dolazi na oblacima nebeskim'“ (Matej 26,64). Židovski vođe su ga zbog toga optužili za bogohulu (Matej 26,65-66). Kasnije, pred Poncijem Pilatom, Židovi su ga optuživali: „Mi imamo Zakon ... i po tome Zakonu mora umrijeti, jer se pravio Sinom Božjim“ (Ivan 19,7). Zašto se Isusova tvrdnja da je „Sin Božji“ smatrala bogohulom koja zaslužuje smrtnu kaznu? Židovski vođe dobro su razumjeli što je Isus htio reći izrazom „Sin Božji“. Biti „Sin Božji“ znači imati istu narav koju ima Bog. „Sin Božji“ je „od Boga“. Tvrdnja da ima istu narav koju ima Bog, zapravo da „jest Bog“, prema židovskim vođama bila je bogohula, radi koje su zahtijevali Isusovu smrt. Hebrejima 1,3 izražava to veoma jasno: „Sin koji je odsjev njegova sjaja i otisak njegove biti …“

Još jedan primjer možemo pronaći u Ivanu 17,12 gdje se Judu opisuje kao „sina propasti“. Ivan 6,71 nam govori da je Juda bio sin Šimunov. Što Ivan 17,12 želi reći kada Judu opisuje kao „sina propasti“? Riječ „propast“ znači „uništenje, rušenje, propast“. Juda nije bio doslovni sin „uništenja, rušenja i propasti“ – ali te osobine obilježavale su Judin život. Juda je bio očitovanje propasti. Na isti način, Isus je Sin Božji. Sin Božji je Bog. Isus je Bog koji se očitovao (Ivan 1,1. 14).
asurbanipal

#285 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by asurbanipal »

Ovo interesantnije od finala Lige prvaka... :lol:
Towelie

#286 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by Towelie »

Clash of the titans :D
Smrcak15

#287 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by Smrcak15 »

patriot_1 wrote:Nategnuto,nema veze sa istinom!
Stihovi koje sam ja naveo su prevedeni od eminentnih stručnjaka,doktora za Hebrejski i Grčki jezik!
I uopće mi nije jasno što ti hoćeš sa ovim nategnutim komentarom dokazati?Da je Isus najavio Islam?Ma dajjjj!
Tijekom sudskoga postupka pred židovskim vođama, Veliki svećenik naredio je Isusu: „Zaklinjem te živim Bogom da nam rekneš jesi li ti Mesija, Sin Božji!“ (Matej 26,63). „Ti kaza - odgovori mu Isus. – Ali ja vama kažem da ćete poslije ovoga vidjeti Sina Čovječjega gdje sjedi s desnu Svemogućega' i 'gdje dolazi na oblacima nebeskim'“ (Matej 26,64). Židovski vođe su ga zbog toga optužili za bogohulu (Matej 26,65-66). Kasnije, pred Poncijem Pilatom, Židovi su ga optuživali: „Mi imamo Zakon ... i po tome Zakonu mora umrijeti, jer se pravio Sinom Božjim“ (Ivan 19,7). Zašto se Isusova tvrdnja da je „Sin Božji“ smatrala bogohulom koja zaslužuje smrtnu kaznu? Židovski vođe dobro su razumjeli što je Isus htio reći izrazom „Sin Božji“. Biti „Sin Božji“ znači imati istu narav koju ima Bog. „Sin Božji“ je „od Boga“. Tvrdnja da ima istu narav koju ima Bog, zapravo da „jest Bog“, prema židovskim vođama bila je bogohula, radi koje su zahtijevali Isusovu smrt. Hebrejima 1,3 izražava to veoma jasno: „Sin koji je odsjev njegova sjaja i otisak njegove biti …“

Još jedan primjer možemo pronaći u Ivanu 17,12 gdje se Judu opisuje kao „sina propasti“. Ivan 6,71 nam govori da je Juda bio sin Šimunov. Što Ivan 17,12 želi reći kada Judu opisuje kao „sina propasti“? Riječ „propast“ znači „uništenje, rušenje, propast“. Juda nije bio doslovni sin „uništenja, rušenja i propasti“ – ali te osobine obilježavale su Judin život. Juda je bio očitovanje propasti. Na isti način, Isus je Sin Božji. Sin Božji je Bog. Isus je Bog koji se očitovao (Ivan 1,1. 14).
nije on najavljivao islam nego je njegova vjera vec bila islam, daleko prije nego se rodio Muhammed.

a Isus je bio u islamu kao musliman, musliman znaci "predati se Bozijoj volji" , a islam dolazi od rijeci salam sto znaci mir.

a Isus je najavio Muhammeda i stari zavjet ga je cak spomenuo imenom u orginalnom tekstu na hebrejskom.
patriot_1

#288 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by patriot_1 »

Smrcak15 wrote:
patriot_1 wrote:Nategnuto,nema veze sa istinom!

nije on najavljivao islam nego je njegova vjera vec bila islam, daleko prije nego se rodio Muhammed.

a Isus je bio u islamu kao musliman, musliman znaci "predati se Bozijoj volji" , a islam dolazi od rijeci salam sto znaci mir.

a Isus je najavio Muhammeda i stari zavjet ga je cak spomenuo imenom u orginalnom tekstu na hebrejskom.
Ajd ne davi!
Isus naziva Boga Ocem a Bog reče za njega kad se krstio:"Ovo je sin moj ljubljeni u kom mi je sva milina!"
Mt 17,1-9

1Nakon šest dana uze Isus sa sobom Petra, Jakova i Ivana, brata njegova, te ih povede na goru visoku, u osamu, 2i preobrazi se pred njima. I zasja mu lice kao sunce, a haljine mu postadoše bijele kao svjetlost. 3I gle: ukazaše im se Mojsije i Ilija te razgovarahu s njime. 4A Petar prihvati i reče Isusu: "Gospodine, dobro nam je ovdje biti. Ako hoćeš, načinit ću ovdje tri sjenice, tebi jednu, Mojsiju jednu i Iliji jednu." 5Dok je on još govorio, gle, svijetao ih oblak zasjeni, a glas iz oblaka govoraše: "Ovo je Sin moj, Ljubljeni! U njemu mi sva milina! Slušajte ga!" 6Čuvši glas, učenici padoše licem na zemlju i silno se prestrašiše. 7Pristupi k njima Isus, dotakne ih i reče: "Ustanite, ne bojte se!" 8Podigoše oči, ali ne vidješe nikoga doli Isusa sama. 9Dok su silazili s gore, zapovjedi im Isus: "Nikomu ne kazujte viđenje dok Sin Čovječji od mrtvih ne uskrsne."
Dakle,on Boga naziva Ocem a Bog njega SINOM!

Luka 10,21 U taj isti čas uskliknu Isus u Duhu Svetom: "Slavim te, Oče, Gospodaru neba i zemlje, što si ovo sakrio od mudrih i umnih, a objavio malenima. Da, Oče! Tako se tebi svidjelo.
Luka 10,22 Sve mi preda Otac moj i nitko ne zna tko je Sin - doli Otac; niti tko je Otac - doli Sin i onaj kome Sin hoće da objavi.
Invincible

#289 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by Invincible »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Hazreti Smrčak i Patrijota u epskom sukobu, čija je iracionalnost racionalnija i ko dosljednije tumači mitološke zbirke bliskoističnih pustinja, pitanje za obojicu, hajde što se sporite je li drug Jesus sastavnica trodijelnog jedinstva (šta god to bilo) ili samo Allahov poslanik, zanemarićemo mogućnost i da nije sigurno ni njegovo postojanje, kako gledate na tvrdnju da je rođen bez sexualnog odnosa, kako vaša dva britka uma rezonuju da je priča, u samom startu, postavljena na nemogućem temelju?
Smrcak15

#290 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by Smrcak15 »

Invincible wrote::lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Hazreti Smrčak i Patrijota u epskom sukobu, čija je iracionalnost racionalnija i ko dosljednije tumači mitološke zbirke bliskoističnih pustinja, pitanje za obojicu, hajde što se sporite je li drug Jesus sastavnica trodijelnog jedinstva (šta god to bilo) ili samo Allahov poslanik, zanemarićemo mogućnost i da nije sigurno ni njegovo postojanje, kako gledate na tvrdnju da je rođen bez sexualnog odnosa, kako vaša dva britka uma rezonuju da je priča, u samom startu, postavljena na nemogućem temelju?
Sto se tice rodjenja bez sexualnog odnosa tu nam je vjera ista, i mi i oni vjerujemo isto, rodjen je bez oca.
A to nije Allahu tesko izvodivo, samo kaze budi i vec se isus zacme u majcinoj utrobi.
Cuj nemogucem, pa ako Bog postoji zasto je to nemoguce za njega?
Nocty

#291 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by Nocty »

patriot_1 wrote:
Nocty wrote:john marco allegro zna ko je bio isus :)
Glavna odlika je misticizam i spoznaja npr. samog sebe kroz religiju. Jevreji imaju misticizam u kabali i zoharu, muslimani u sufizmu, jedino krscanstvo nema ovog pravca.
ima pravac,zove se essinski pokret od kog je hriscanstvo nastalo,jedini problem je kidnapovanje religije.Citava mistika je oko uzimanja enteogena i igrama sa rijecima.Cilj je bio sakriti rituale od tadasnjih vlasti (jevreji i rimljani) i stavljanje atrubuta enteogena u svog ucitelja.To se zovu inkantacije.
Eseni nemaju veze sa izvornim kršćanstvom.To je Židovski religijski pokret!
bojim se da mnogi ako ne svi ovdje nazalost mase poentu essena a to je esencija
a to je sto se u narodu zove pravo krscanstvo
a ovo kidnapovano sa svim njegovim pratiljama i verzijama odudara od esencije o cemu su eseni sve i bili!
o tome se radi,a kidnapovali su ga oni koji znaju tajne esena ,kakav abel ,kakav kejn? i ostala druzina...ako se ide od sumerskog pa onda na grcke prevode to sve ukazuje da se radi o inkantacijama i da je to namjenjeno bilo samo za inicirane "clanove"

sto je i dan danas sa svim simbolima ,jel treba da kazem gdje je taj trg? mozda ti se i otkljuca nesto ako ga pogledas malo iz vislje perspektive

i spise koje su nadjene u pecinama sakrivene u izraelu su samo mali djelic onog sto je vec stojalo u bibliji
sve u svemu mnogo problema jer neko misli da je ufatio nekog pa i boga za m...
Sto se tice rodjenja bez sexualnog odnosa tu nam je vjera ista, i mi i oni vjerujemo isto, rodjen je bez oca.
A to nije Allahu tesko izvodivo, samo kaze budi i vec se isus zacme u majcinoj utrobi.
zato sto stvari tako ne funkcionisu na ovom domenu gdje smo mi
periodicno se radjaju ljudi koji promjene svijet u tacno doba kad treba ,budu iskoristeni od ovog pohlepnog svijeta i odbaceni.
kad pricamo o rodjenju isusa moramo znat sta znaci isus.Da, postojao je covjek koji je bio ucitelj i ubijen ,dospio je na ovaj svijet kao i ja i ti
al sva ta prica o rodjenju je prica o rodjenju ucitelja,iesus,jeshua od sumerskog IA-U-Nu-ShUSh,sto znci sjeme(za shush) iesus naknadno postaje lijek ili lijekar ,ucitelj i ljekar u jednom,a radja se bez sjemena i umire za tebe da bi ti zivio (sumeri su shuh
zvali sjeme od boga ,napravilo tu i tu biljku,odgovorno za sve sto raste uglavnom
moras da razumijes inkantacije i tajne i dupla znacenja
inace dzaba sve
da pojasnim
stavljanje atributa enteogena u svog ucitelja(zbog uhicenja od vlasti naravno) ili obrnuto s njihove strane napraviti sebi simbol sto je ljudima ocigledo prijeko potrebno pa makar i magare bilo.
Ludzak

#292 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by Ludzak »

Smrcak15 wrote:

:lol: :lol: :lol: :lol:
budi i on se začme u majčinoj utrobi
patriot_1

#293 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by patriot_1 »

Nocty
bojim se da mnogi ako ne svi ovdje nazalost mase poentu essena a to je esencija
a to je sto se u narodu zove pravo krscanstvo
a ovo kidnapovano sa svim njegovim pratiljama i verzijama odudara od esencije o cemu su eseni sve i bili!
o tome se radi,a kidnapovali su ga oni koji znaju tajne esena ,kakav abel ,kakav kejn? i ostala druzina...ako se ide od sumerskog pa onda na grcke prevode to sve ukazuje da se radi o inkantacijama i da je to namjenjeno bilo samo za inicirane "clanove"

sto je i dan danas sa svim simbolima ,jel treba da kazem gdje je taj trg? mozda ti se i otkljuca nesto ako ga pogledas malo iz vislje perspektive

i spise koje su nadjene u pecinama sakrivene u izraelu su samo mali djelic onog sto je vec stojalo u bibliji
sve u svemu mnogo problema jer neko misli da je ufatio nekog pa i boga za m...

zato sto stvari tako ne funkcionisu na ovom domenu gdje smo mi
periodicno se radjaju ljudi koji promjene svijet u tacno doba kad treba ,budu iskoristeni od ovog pohlepnog svijeta i odbaceni.
kad pricamo o rodjenju isusa moramo znat sta znaci isus.Da, postojao je covjek koji je bio ucitelj i ubijen ,dospio je na ovaj svijet kao i ja i ti
al sva ta prica o rodjenju je prica o rodjenju ucitelja,iesus,jeshua od sumerskog IA-U-Nu-ShUSh,sto znci sjeme(za shush) iesus naknadno postaje lijek ili lijekar ,ucitelj i ljekar u jednom,a radja se bez sjemena i umire za tebe da bi ti zivio (sumeri su shuh
zvali sjeme od boga ,napravilo tu i tu biljku,odgovorno za sve sto raste uglavnom
moras da razumijes inkantacije i tajne i dupla znacenja
inace dzaba sve
da pojasnim
stavljanje atributa enteogena u svog ucitelja(zbog uhicenja od vlasti naravno) ili obrnuto s njihove strane napraviti sebi simbol sto je ljudima ocigledo prijeko potrebno pa makar i magare bilo
.[/quote]
Malo si ga zakomplicirao!
patriot_1

#294 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by patriot_1 »

[b]Ludzak[/b] wrote:
Smrcak15 wrote:

:lol: :lol: :lol: :lol:
budi i on se začme u majčinoj utrobi
Smiješ se ko luđak!

Ajmo ovako,što je teže,iz ničega,ama baš ničega stvoriti čovjeka ili učiniti da nastane rođenjem od žene bez sjemena muškarca?
Invincible

#295 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by Invincible »

Kakvo genijalno pitanje, imam i ja takvih pitanja, šta je teže pretvoriti štap u zmiju ili štapom rastaviti more? Odgovor je vrlo jednostavan, oboje je nemoguće.

Koliko komplikovano može biti shvatiti da se čovjek ne rađa bez oplodnje, da je to jednostavno nemoguće i onda temeljiti bilo šta na tome je besmisleno, postavimo konstrukciju koja je fikcijska, mitološka i onda nadogradnja. Ako su vile stvorile svijet, i sve oko nas je vilinska prašina, kojoj su vampiri dali formu, a vukodlaci se bore protiv istine.. Zašto ne možete shvatiti da to sa Isusom nije realno, kao i ovaj primjer s vilama?
Smrcak15

#296 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by Smrcak15 »

Invincible wrote:Kakvo genijalno pitanje, imam i ja takvih pitanja, šta je teže pretvoriti štap u zmiju ili štapom rastaviti more? Odgovor je vrlo jednostavan, oboje je nemoguće.

Koliko komplikovano može biti shvatiti da se čovjek ne rađa bez oplodnje, da je to jednostavno nemoguće i onda temeljiti bilo šta na tome je besmisleno, postavimo konstrukciju koja je fikcijska, mitološka i onda nadogradnja. Ako su vile stvorile svijet, i sve oko nas je vilinska prašina, kojoj su vampiri dali formu, a vukodlaci se bore protiv istine.. Zašto ne možete shvatiti da to sa Isusom nije realno, kao i ovaj primjer s vilama?
normalno je da je nemoguce ako su samo ljudi u igri, ali ako se Bog ukljuci u igru, onda je sve moguce.

posto ti nevjerujes da Bog postoji, onda normalno da je nemoguce u tvojim mislilma tako nesto izvesti jer BOga nema tu uopste , ali mi tvrdimo da je Bog onaj koji daje ta cuda poslanicima kao dokaz njihovog poslanstva da su oni zaista od Boga a nikakvi sharlatani koji su zeljni paznje.
Invincible

#297 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by Invincible »

Ako je Bog svemoguć, zašto onda ne može biti i sam sebi sin, lagati, umrijeti, uskrsnuti, jer svemogućnost, kako sama riječ kaže, podrazumijeva sve mogućnosti, zanimljiva je varijanta i s onim pitanjima tipa može li zapaliti vatru, koju onda ne može ugasiti i nemoj mi odgovoriti riječima, jer onda ne bi bio Bog, naravno da bi bio i to svemogući ili ga ipak nešto ograničava, a onda nije svemoguć..
arzuhal

#298 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by arzuhal »

Nije Bog svemoguća španska sapunica, dammit...
Invincible

#299 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by Invincible »

Šta je onda, djelimično svemoguć? Ili može uraditi sve ili ne može,svemogućnost podrazumijeva mogućnost činjenja svega.Ako ga bilo šta ograničava, sputava, onda jednostavno nije svemoguć.
arzuhal

#300 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by arzuhal »

Haj da ja tebe pitam, kad uvažavaš temelje i principe logike: kako to mi, eto ti pitaš, kao bića ograničenih moći u svakom pogledu - intelektualno, kognitivno, duhovno, fizički, fiziološki, etc. - možemo postaviti valjano pitanje o - svemogućnosti, sveznanju, sveobuhvatnoj volji, etc? Bilo da mislimo na Boga ili da se tek pitamo o samim tim osobinama.

Na čemu mi to temeljimo ispravnost svojih pitanja osim što - pitamo? I ako bismo znali i da smo postavili ispravno pitanje - da li bismo razumjeli i shvatili odgovor?

Od doba patristike u kršćanskoj teologiji (a to je preuzeto od neoplatoničara i nije prisutno samo u kršćanstvu) je prisutna i negativna teologija koja nam kazuje: o Ljepoti mi ne može razgovarati niti je pojmiti jer ona nije tek Ljepota, ona je Nadljepota, ona je nešto što izmiče mogućnosti našeg poimanja, što god mi o Njoj rekli - Ona to nije. Imaju Rumijevi stihovi koji o tome govore.

I ti sad postavljaš pitanja o svemogućnosti Boga iz budžaka jednog organizma čiji se materijalni bitak temelji u ugljiku kao praelementu, jednog bića čiji je bitak tek moguć ali ne i nužan, koji se pojavio i koji će zgasnuti.

Postoji teorijska vjerovatnoća da Boga ovakva pitanja koja mi sebi i jedni drugima postavljamo o Njemu - doista nasmijavaju.
Post Reply