Ko je to fakat u BiH nezaposlen?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Drinski

#276 Re: Ko je to fakat u BiH nezaposlen?

Post by Drinski »

ma samo da nam objasni realista zasto smatra da cijena usluge nekog automehanicara MORA biti visa od cijene nekog napr. doktora ili inzinjera? Ja smatram da i jedno i drugo kreira trziste i da potonji trebaju biti invetivniji i preduzetniji.
REALISTA77

#277 Re: Ko je to fakat u BiH nezaposlen?

Post by REALISTA77 »

Drinski wrote:ma samo da nam objasni realista zasto smatra da cijena usluge nekog automehanicara MORA biti visa od cijene nekog napr. doktora ili inzinjera? Ja smatram da i jedno i drugo kreira trziste i da potonji trebaju biti invetivniji i preduzetniji.
Niko ne kaze da mora biti,ali znam da automehanicari,itd manje obezvrjedjuju posao vss,nego li komplexasi VSS obezvredjuju sve druge koji nisu vss,jer oni su kao arijevska rasa u odnosu na druge :-)
Drinski

#278 Re: Ko je to fakat u BiH nezaposlen?

Post by Drinski »

REALISTA77 wrote: Niko ne kaze da mora biti
Eh, onda u redu.
Hendrix

#279 Re: Ko je to fakat u BiH nezaposlen?

Post by Hendrix »

REALISTA77 wrote:
Drinski wrote:ma samo da nam objasni realista zasto smatra da cijena usluge nekog automehanicara MORA biti visa od cijene nekog napr. doktora ili inzinjera? Ja smatram da i jedno i drugo kreira trziste i da potonji trebaju biti invetivniji i preduzetniji.
Niko ne kaze da mora biti,ali znam da automehanicari,itd manje obezvrjedjuju posao vss,nego li komplexasi VSS obezvredjuju sve druge koji nisu vss,jer oni su kao arijevska rasa u odnosu na druge :-)
Iz mog iskustva tvrdim da je 50%-50%, ima ufuranih sa VSS naravno ali je isti broj automehanicara koji cim cuju da je neko VSS odma lupaju da taj nema pojma i jebla ga diploma, sta ce on meni pricat ja radim toliko i toliko...itd...

Prvo sto se zaboravlja, da nije ovih sa VSS ne bi ni bilo posla za mehanicare, neko mora da smisli motor a da ga neko ne odrzava ne bi bilo ni para da se novi motori razvijaju tj, ni posla za VSS...e sad sto se kod nas sve generalizira, jbg, takva smo nacija.
emko1234

#280 Re: Ko je to fakat u BiH nezaposlen?

Post by emko1234 »

Hendrix@

I to je nazalost istina, zato sto postoji prevelik jaz izmedju odredjenih socijalnih skupina i kategorija. jedni druge u startu podcjene.
nas problem je generalno i u mentalitetu. da smo svi fokusiran na sebe, na svoj uspjeh i svoje ciljeve, kako bi nam dobro bilo. nego kod nas se ljudi ne trude zato sto imaju cilj, nego zato da bi se uklopili u drustvo, stigli komsiju, sarmirali curu koju nikad nisu mogli imati i slicno.

kad su bile demonstracije u februaru, pa nakon toga kad se ona neka svjetina skupljala ispred predsjednistva, imao sam jednu ideju za koju nazalost nije bilo vrijeme. al eto htio sam napravit jedan socijalni eksperiment u suradnji s jednim prijateljem koji je radi kao profesor na jednom fakultetu drustvenih nauka u sklopu univerziteta u sarajevu. ideja je bila jednostavna, prilaziti mladim ljudima koji su tvrdili da nemaju nikakav posao i ponudit ima fizicki rad u dnevnicu od 30 maraka od 8 do 5 s 45 sati pauze, i ako pristanu odmah im reci da pocinju i uvalit im nekakav alat u ruke i rukavice koje bi bile tu negdje u nekom kombiju koji bi nasli za taj eksperiment. moj prognoza je bila da ce od 10 mladih 8 odmah odustati kad im kazes da se pocinje odmah i kad im das lopatu ili krampu. ovaj prijatelj je bio optimisticniji i rekao je da su sanse 50:50.
al iskreno mislim da je u realnosti puno gore. i da vecina kojih traze zapravo i ne traze. procitao sam neki post na temi gdje je neko napisao da svako ko trazi a ne posalje danas na 5 mjesta cv il sedmicno barem 10 komada zapravo i ne trazi. i u potpunosti se slazem s tim.
OldMayor

#281 Re: Ko je to fakat u BiH nezaposlen?

Post by OldMayor »

Bio sam kod zubara koji se vrtio oko mog zuba cca. 1h, to sam platio 20 KM. O ljubaznosti da ne govorim.

Odem kod automehanicara, zamjeni mi dvije sijalice, uradi dijagnostiku i naplati mi to sve 35 KM - bukvalno sve je trajalo 15 minuta.

btw. Zubar se vise isprljao.
OldMayor

#282 Re: Ko je to fakat u BiH nezaposlen?

Post by OldMayor »

fidoremilienko wrote:Evo jedno zanimanje, koje lagano izumire:

servisiranje računara (hardver+softver)

Koliko ih ja znam što su se ugasili u posljednjih par godina.
Ugasili zato sto za obicnu instalaciju windowsa trazili po 40-50 KM. :run:

Pa mislim sto je previse previse je, ako se veoma dobro zna da taj posao ne zahtjeva uopste puno vremena. Ali sta ce ufati nekog laika i objasni mu da je to nuklearna fizika.

I tako klepali dok je bila malo komplikovanija instalacija (mada je uvijek bila jednostavna, ko je htio mogao je za bukvalno 10 minuta nauciti sta treba uraditi), i sad kad je doslo do toga da trebas znati samo ubaciti cd i citati, oni su naravno nepotrebni.

Zato i ja fino ucim sve oko automobila, tako da cu u buducnosti kod majstora otici samo ako bas moram. Al nece mene neko gulit i pametovat mi i predstavljati mi nesto nuklearnom fizikom, kad to uopste nije. Pa tako umjesto da mi je majstor u buducnosti uzimao pomalo para, sad ce uzimat qrac. Isprljam ruke, ali ih i operem, a ustedim ogromne novce.

To je nas bezobrazluk i pohlepa.
fidoremilienko

#283 Re: Ko je to fakat u BiH nezaposlen?

Post by fidoremilienko »

Pa zato i govorim. Hvala Internetu na svemu što nam je donio. I dobro i loše.
Drinski

#284 Re: Ko je to fakat u BiH nezaposlen?

Post by Drinski »

OldMayor wrote:Bio sam kod zubara koji se vrtio oko mog zuba cca. 1h, to sam platio 20 KM. O ljubaznosti da ne govorim.

Odem kod automehanicara, zamjeni mi dvije sijalice, uradi dijagnostiku i naplati mi to sve 35 KM - bukvalno sve je trajalo 15 minuta.

btw. Zubar se vise isprljao.
hajd ti sad taj debalans objasni nasem kolegu realisti. On smatra da je taj zubar manje strucnjak od automehanicara i stoga manje naplaćuje. Ja smatram da je mozda vise od umjesnoti i vrednovanja.
fidoremilienko

#285 Re: Ko je to fakat u BiH nezaposlen?

Post by fidoremilienko »

Ma realista je malo iskompleksiran lik. :D
Arata

#286 Re: Ko je to fakat u BiH nezaposlen?

Post by Arata »

Keiko wrote:
Poezija wrote:Epic fail :)

Radna navika nije isto kao i radno iskustvo, pisao sam već o tome ali ljudima je lijeno čitati neke stvari. Ne znam ni što ulaze i pišu po nekim temama ako ne žele sve čitati šta se piše.

Pravnik radi kod privatnika na baušteli i eto mu iskustva :lol:
A-ha! I danas sutra se zaposli kao pravnik. Gradjevinski ugovori su jedna od kompleksnijih i tezih grana prava za razumjeti nekome ko ne razumije proces izvrsenja gradjevinskog ugovora. Pravnik koji je radio na bausteli pa vidio kako to sve funkcionise sa glavnim izvodjacem, pa sub-kontraktorima, pa nadzorom ima ogromnu prednost nad kolegom koji misli da je gradjevina samo slaganje cigli. U ovom konkretnom primjeru, samo cu navesti da su pravnici, strucnjaci za gradjevinske ugovore i odnose vrlo, vrlo rijetki i jako dobro placeni svugdje u svijetu.

Programer koji je radio u skladistu i recimo razumije ulaz / izlaz robe, rotaciju, serije (farbe, plocice, tapete, lijekovi, hrana), itd. Ce daleko lakse dizajnirati software za distribuciju i veleprodaju nego neko ko ne zna ni kako skladiste izgleda. Sage (progooglaj sage.com) svoje programere salje da rade u skladistima, veleprodajama,... Da bi bolje razumjeli sta trebaju napravit'.

Al' eto nek ste vas dvojica pametni :-) . Imate l' bar po 16 godina?
Ti nisi normalna ili živiš u nekoj bajci. Čovjek koji crnči cijeli dan na zgradi, nosa blokove i mješa malter istovremeno stiče i iskustvo o pravnim poslovima firme? Glava me zaboli od ovakvih izjava. Evo ja godinama radim kao inžinjer i nemam pojma o pravnim i ekonomskim poslovima unutar firme. Prvo zbog toga što mi ne daju da se petljam u to jer to nije moj posao (tačno se zna ko šta radi) i drugo što nemam vremena za to i kad bi htio.
Drinski

#287 Re: Ko je to fakat u BiH nezaposlen?

Post by Drinski »

Arata wrote:
Ti nisi normalna ili živiš u nekoj bajci. Čovjek koji crnči cijeli dan na zgradi, nosa blokove i mješa malter istovremeno stiče i iskustvo o pravnim poslovima firme? Glava me zaboli od ovakvih izjava. Evo ja godinama radim kao inžinjer i nemam pojma o pravnim i ekonomskim poslovima unutar firme. Prvo zbog toga što mi ne daju da se petljam u to jer to nije moj posao (tačno se zna ko šta radi) i drugo što nemam vremena za to i kad bi htio.
ma to je malo nategnuto, on ce malo skuziti neke osnovne građevinske pojmove, ali to je sve. Kakva dublja edukacija.
mefistofilis

#288 Re: Ko je to fakat u BiH nezaposlen?

Post by mefistofilis »

emko1234 wrote:Hendrix@

I to je nazalost istina, zato sto postoji prevelik jaz izmedju odredjenih socijalnih skupina i kategorija. jedni druge u startu podcjene.
nas problem je generalno i u mentalitetu. da smo svi fokusiran na sebe, na svoj uspjeh i svoje ciljeve, kako bi nam dobro bilo. nego kod nas se ljudi ne trude zato sto imaju cilj, nego zato da bi se uklopili u drustvo, stigli komsiju, sarmirali curu koju nikad nisu mogli imati i slicno.

kad su bile demonstracije u februaru, pa nakon toga kad se ona neka svjetina skupljala ispred predsjednistva, imao sam jednu ideju za koju nazalost nije bilo vrijeme. al eto htio sam napravit jedan socijalni eksperiment u suradnji s jednim prijateljem koji je radi kao profesor na jednom fakultetu drustvenih nauka u sklopu univerziteta u sarajevu. ideja je bila jednostavna, prilaziti mladim ljudima koji su tvrdili da nemaju nikakav posao i ponudit ima fizicki rad u dnevnicu od 30 maraka od 8 do 5 s 45 sati pauze, i ako pristanu odmah im reci da pocinju i uvalit im nekakav alat u ruke i rukavice koje bi bile tu negdje u nekom kombiju koji bi nasli za taj eksperiment. moj prognoza je bila da ce od 10 mladih 8 odmah odustati kad im kazes da se pocinje odmah i kad im das lopatu ili krampu. ovaj prijatelj je bio optimisticniji i rekao je da su sanse 50:50.
al iskreno mislim da je u realnosti puno gore. i da vecina kojih traze zapravo i ne traze. procitao sam neki post na temi gdje je neko napisao da svako ko trazi a ne posalje danas na 5 mjesta cv il sedmicno barem 10 komada zapravo i ne trazi. i u potpunosti se slazem s tim.
sta ti predaje taj profesor na univerzitetu u sarajevu i da li je i on ucestvovao u dizajniranju tog grandioznog eksperimenta :-)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#289 Re: Ko je to fakat u BiH nezaposlen?

Post by Truba »

te profe na fakultetima obično su iz univerzitetskih kupa prešli na katedre da dana nisu radili neki stvarni praktični posao
pogotovo ovi s društvenih fakulteta
tako da nisu bome nešto mjerodavni da govore o fizičkom radu
emko1234

#290 Re: Ko je to fakat u BiH nezaposlen?

Post by emko1234 »

sto pitate ?

imate problem u vjerovanju u navedeno? pa vrlo je jednostavno, probajte vi medju svojom nezaposlenom rajom, pogotovo ovim sto najvise kukaju kako im treba posao. pitajte da li bi radili fizicki jako zahtjevan posao za dnevnicu od 30-35 maraka.

prosle godine nekad u ovo doba je bio aktuelna text na vise portala i u dnevnim novinama gdje ljudi koji imaju neke male poljoprivredne zadruge ili imanja traze radnike koji bi radili na istim za dnevnice od 30-45 maraka s jednim ili dva obroka dnevno i kafom u pauzi, i gle cuda nisu mogli da nadju radnike koji ce im radit duze od sedam dana. prostom racunicom uz tu dnevnicu uz 22 dana mjesecno dodjemo do cifri od 660 km do 990 maraka. malo li je majko mila pogotovo ako dnevno nemas marke zarađene. :run: :run:
fidoremilienko

#291 Re: Ko je to fakat u BiH nezaposlen?

Post by fidoremilienko »

emko1234 wrote:sto pitate ?

imate problem u vjerovanju u navedeno? pa vrlo je jednostavno, probajte vi medju svojom nezaposlenom rajom, pogotovo ovim sto najvise kukaju kako im treba posao. pitajte da li bi radili fizicki jako zahtjevan posao za dnevnicu od 30-35 maraka.

prosle godine nekad u ovo doba je bio aktuelna text na vise portala i u dnevnim novinama gdje ljudi koji imaju neke male poljoprivredne zadruge ili imanja traze radnike koji bi radili na istim za dnevnice od 30-45 maraka s jednim ili dva obroka dnevno i kafom u pauzi, i gle cuda nisu mogli da nadju radnike koji ce im radit duze od sedam dana. prostom racunicom uz tu dnevnicu uz 22 dana mjesecno dodjemo do cifri od 660 km do 990 maraka. malo li je majko mila pogotovo ako dnevno nemas marke zarađene. :run: :run:
Sve je to šupljak. Eto ne mogu naći nikog. Ovi kukaju kako nema nikog da radi, a ovi ovamo kako nema posla niđe. Pa ko koga ovdje :izet:
mefistofilis

#292 Re: Ko je to fakat u BiH nezaposlen?

Post by mefistofilis »

sve je to ok sto ti kazes
ali...
vas dvojica biste u 12 otisli na proteste i pitali omladinu da li bi ko iz istih stopa lopatao od 8 do 17 :-)
dalje mi mrsko elaborirati... sorry
emko1234

#293 Re: Ko je to fakat u BiH nezaposlen?

Post by emko1234 »

mefistofilis wrote:sve je to ok sto ti kazes
ali...
vas dvojica biste u 12 otisli na proteste i pitali omladinu da li bi ko iz istih stopa lopatao od 8 do 17 :-)
dalje mi mrsko elaborirati... sorry
ne bismo. to je bio okviran plan. detalje nismo razradili zato sto situacija nije dozvoljavala, al mislim da si shvatio poentu.

fidore, kao i uvijek stvarna slika je negdje izmedju. u firmi u kojoj radim, prosle godine u ovo doba nekad, pripravnicki je zavrsila djevojka koje je magistarirala ekonomiju mislim da je smjer marketing. nakon odradjenog, ponudjen joj je ugovor, veca plata tj ajmo reci prava plata i radno vrijeme od 8 do pola 5 naravno s vise obaveza. ponudjena plata je bila iznad prosjeka KS. ona je trazila vise, naravno da nije dobila jer zahtjev nije bio realan. radila je nakon toga par mjeseci i dala otkaz uz obrazlozenje da joj posao nije kreativan.
neki dan je sretnem, radi honorarno par poslova, sumnjam da zaradi i polovicu tada ponudjenog iznosa. da je kod nas ostala, mogla je dobiti i povisicu do sad uz ugovor na neodredjeno vrijeme.
to je generalno nas problem, sto je 90% mladih na isti fazon i isto razmisljaju. hoce sve i odmah, a nisu spremni da poture guzicu par godina kako bi nesto od toga i zasluzili.
fidoremilienko

#294 Re: Ko je to fakat u BiH nezaposlen?

Post by fidoremilienko »

Ne znam @emko, vjerovatno je istina to što pričaš. Ali meni ipak nije jasno, kako to da i jedni i drugi kukaju. I ovi što traže posao i ovi što ga nude. Nema ponude ni sa jedne strane, a kao potražnje ima. Nešto mi to nije ok.

Prošle godine, sjećam se, klixom je kružio takav članak o čuvanju stoke negdje na bjelašnici. Plata oko 900 KM. Ja ne vjerujem da baš nema kandidata za taj posao. Nešto tu ne štima.
emko1234

#295 Re: Ko je to fakat u BiH nezaposlen?

Post by emko1234 »

fidoremilienko wrote:Ne znam @emko, vjerovatno je istina to što pričaš. Ali meni ipak nije jasno, kako to da i jedni i drugi kukaju. I ovi što traže posao i ovi što ga nude. Nema ponude ni sa jedne strane, a kao potražnje ima. Nešto mi to nije ok.

Prošle godine, sjećam se, klixom je kružio takav članak o čuvanju stoke negdje na bjelašnici. Plata oko 900 KM. Ja ne vjerujem da baš nema kandidata za taj posao. Nešto tu ne štima.
očito nema kvalitetne spone izmedju ponude i potraznje. ajd reci mi znas li nekog iz tvoje blize okoline ko nema, a otisao bi cuvat ovce za 900 maraka mjesecno?
ja iskreno ne znam, jer ko ce cuvat ovce, valja na kafi reci da cuvas ovce kad te neko pita sta radis. zar nije lakse reci da jos studiras, il trazis posao?!
po meni je to generalno, jedan od najvecih problema. citam nedavno clanak na jutarnji.hr. komunalna sluzba ne znam koje hrvatske opcine, dalmacija je upitanju, ispuni preko 100% planova. ljudima plata u prosjeku 9000kuna. isplacuje im se 13. plata, regres, godisnji, sve uredno. dakle ljudi nemaju problem s tim sto hodaju s metlama i skupljaju smece. odradis svoje, i ides kuci.
kod nas bi ti bilo odmah ova prica: frajer smetljar nane mi, nema za kafe. smijesan, ne bi ja to radio nikad. a tebi u džepu cener, a njemu dvica mjesecno. eto to je nas mentalitet.
fidoremilienko

#296 Re: Ko je to fakat u BiH nezaposlen?

Post by fidoremilienko »

Ne znam, nisam pitao, al ako treba raspitaću se :D

Možda ima i do mentaliteta ljudi, da neće da rade svakakve poslove, u to sam siguran. Ali ima drug i do tih poslova. Nešto ne štima, definitivno. Previše dobro da bi bilo istinito, nikad i nije istina. Uvijek se krije nešto iza. Ja bih volio kada bi nam neko rekao ko je išao na razgovor za takvu vrstu posla, te je poslije dobio ili odbio. Svejedno, samo da čujemo i drugu stranu priče.

Ili situacija nije toliko kritična, pa ljudi rade na crno, vjerovatno je i do toga. Ali opet, ne shvatam. Biroi su puni, tako da ne vjerujem da baš ni tamo nema neko ko bi išao da radi. Tu ne računam ove do 25 godina, jer su svakako neozbiljni. A ima tamo i starije raje (mislim na birou).
emko1234

#297 Re: Ko je to fakat u BiH nezaposlen?

Post by emko1234 »

fidoremilienko wrote:Ne znam, nisam pitao, al ako treba raspitaću se :D

Možda ima i do mentaliteta ljudi, da neće da rade svakakve poslove, u to sam siguran. Ali ima drug i do tih poslova. Nešto ne štima, definitivno. Previše dobro da bi bilo istinito, nikad i nije istina. Uvijek se krije nešto iza. Ja bih volio kada bi nam neko rekao ko je išao na razgovor za takvu vrstu posla, te je poslije dobio ili odbio. Svejedno, samo da čujemo i drugu stranu priče.

Ili situacija nije toliko kritična, pa ljudi rade na crno, vjerovatno je i do toga. Ali opet, ne shvatam. Biroi su puni, tako da ne vjerujem da baš ni tamo nema neko ko bi išao da radi. Tu ne računam ove do 25 godina, jer su svakako neozbiljni. A ima tamo i starije raje (mislim na birou).
A nije sve je realno, samo se ljudi ne raspitaju. čoban nema radno vrijeme. ako odes na planinu s ovcama gore si barem tri mjeseca a u gradu tj kuci svaki drugi vikend. pricao sam ja s ljudima.znam covjeka jednog licno, upoznao ga u umoljanima slucajno. tu si gdje si. radis svaki dan. al covjek je bio spreman da im sve plati. 3 obroka, cigare, dio garderobe i zivljaka oko 750 maraka. ma kaze nema sanse. pa izvini, ako si gladan, nemas, imas porodicu, trebas platit rezije, sta imas birat koje pizde materine? nisi u situaciji da biras, onda ne biraj. nego radis sta ti se da, i zahvaljujes bogu sto imas to sto imas. barem ja tako razmisljam, ne znam. mozda sam ja u krivu.
REALISTA77

#298 Re: Ko je to fakat u BiH nezaposlen?

Post by REALISTA77 »

I ja znam jako mnogo "strucnjaka" sa VSS koji cekaju na svoj poso gooodinama,a nece nista drugo da rade,a sjede samo i "kukaju"voolio bih napraviti takvu jednu anketu SAMO VSS nezaposlene i ponuditi im 50 km da rade fizicki dnevni 8 sati,samo da vidim koliko ce ih prihvatiti,a koliko ne,i posle samo nastaviti kukati kako nema posla... :D :-)
Drinski

#299 Re: Ko je to fakat u BiH nezaposlen?

Post by Drinski »

postoje tri problema sa osobama koje imaju VSS i tek traze posao:
1. misle da izdavanje diplome, odmah zasniva obavezu nekoga da ga zaposli. To nigdje nema, pa niti kod nas.
2. malo su inerntni u sticanju prakticnih znanja. To ima veze sa onom pogubnom pričom: "uči da ne moras raditi".
3. sramota je da ga neko vidi da nesto drugo radi, jer se plaši da ce ga okolina smatrati ili glupim ili da njegova diploma nista ne vrijedi (podsmijeh, samopreispitivanje, potcjenjivanje, tuga u porodici zbog toga i sl.). ovo zadnje je najveci problem. Stoga oni moraju biti preduzetniji, umjesniji, vjestiji, nametnuti da se vise cijene intelektualni rad, zato ih upućujem na primjer onih zanatlija.
emko1234

#300 Re: Ko je to fakat u BiH nezaposlen?

Post by emko1234 »

Drinski wrote:postoje tri problema sa osobama koje imaju VSS i tek traze posao:
1. misle da izdavanje diplome, odmah zasniva obavezu nekoga da ga zaposli. To nigdje nema, pa niti kod nas.
2. malo su inerntni u sticanju prakticnih znanja. To ima veze sa onom pogubnom pričom: "uči da ne moras raditi".
3. sramota je da ga neko vidi da nesto drugo radi, jer se plaši da ce ga okolina smatrati ili glupim ili da njegova diploma nista ne vrijedi (podsmijeh, samopreispitivanje, potcjenjivanje, tuga u porodici zbog toga i sl.). ovo zadnje je najveci problem. Stoga oni moraju biti preduzetniji, umjesniji, vjestiji, nametnuti da se vise cijene intelektualni rad, zato ih upućujem na primjer onih zanatlija.
dodao bih jos jedan problem, sto je danas svaka šuša postala VSS zahvaljujuci divljim fakultetima iz travnika, kiseljaka, viteza i slicno.
sjecam se oglasa iz oslobodjenja, mozda 2-3 godine unazad. konkurs za posao, neka austrijska firma, pojaka, gradjevina uglavnom. traze diplomiranog pravnika i ekonomistu. uslovi, bla bla. i molimo sve one s diplomama iz travnika i kiseljaka da ne apliciraju jer njihova dokumentacija nece biti razmatrana.
Post Reply