crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
jon_jovi

#276 Re: crvena zastava-istine i zablude

Post by jon_jovi »

_mufljuz_ wrote:ja se sjecam ako se dobro sjecam iz magazina Auto Svet da su isla 3 auta....
I ja se sječam kolega, a moja memorija kaže da su ta tri automobila bila zapravo tri VW Golf 1. i da je putovanje bilo kroz Američki kontinent i po svemu sudeči vođa ekspedicije je bio antropolog Tibor Sekelj iz Subotice.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#277 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by bitanga_sa_otesa »

stakasa wrote:
radostan dan wrote:
Zastava 101 u inostranstvu?

vladala je visoka potražnja u evropskim zemljama kao što su Francuska, Nemačka,
E jebi ga sad...
sta ti je tu cudno?
fiat 128 je tada bio hit ,a bio je dosta skuplji od stojadina .a u principu isti auto dobijes jos s prakticnijim zadnjim vratima...
dustaban

#278 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by dustaban »

bitanga_sa_otesa wrote:Image
Sta meni zapade za oci...
gledam ovaj tekst pa onda skontah da je ovo moglo biti "kucano" 1982.
TAD NIJE BILO WORDA I EXCELA !
A ovo gore izgleda bas fino.
Eto to sam htio reci, sad nastavite dze ste stali
:mrgreen:
ljevoruki

#279 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by ljevoruki »

Stari imao ukupno 5 zastavinih auta.
1965. fico SA 193-xx, bijeli, klempo (vrata mu se otvarala naprijed :D )
1974. fico SA 798-xx, svijetlo plavi (prevrnuli se na Peljescu, zamalo ne izginusmo sve cetvero)
1978 stojadin SA 126-4xx boja cigle, malo tamnija a nije bordo :D
vazda se kvario, kvacilo i lamela mijenjani vise puta. imali Brako prikolicu za kampovanje, vukao je bez problema.
1987. Skala 55 SA 284-6xx, zeleni. Katastrofa. Na 17K mijenjali lamelu, ponovo na 23K, sa 25K vec poceo da dimi, plavi dim iz njega.
1990. Yugo 55 , (ne mogu se sjetiti registracije :-) teget plavi, pravo dobar bio.
stakasa

#280 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by stakasa »

bitanga_sa_otesa wrote:
stakasa wrote:
radostan dan wrote: sta ti je tu cudno?
fiat 128 je tada bio hit ,a bio je dosta skuplji od stojadina .a u principu isti auto dobijes jos s prakticnijim zadnjim vratima...
Istocni blok - ok, Egipat - super, Francuska - veliki uspjeh probit se tu mada sumnjam da se je radilo o nekoj kolicini, Danska zbog cjene... Ali prodat ga u Njemackoj!?
Ima li neko podatke, bas me interesuje
Edin H.

#281 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by Edin H. »

Eh kada se sjetim popularne reklamne kampanje

Kupite Yugo, ne traje dugo! :oops:
drndalo

#282 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by drndalo »

Prodavali jesu, ja se sjecam i reklama u Auto motor und sport-u, tamo negdje 1989-90 kad sam bio pretplacen (da se pofalim) na njih, i vjerovatno se radilo o nekoliko hiljada komada, za njemacko trziste beznacajno, a za tadasnje SFRJ trziste zeljno deviza, bitno... I tamo je cijena bila jako popularna, ne sjecam se detalja, ali je bilo nesto tipa 5xxx DM... Uglavnom jeftinije nego kod nas, a sigurno su kvalitetnija vozila isla tamo...
bitanga_sa_otesa

#283 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

stakasa wrote: Ali prodat ga u Njemackoj!?
Ima li neko podatke, bas me interesuje
u zapadnu se nije mogao probiti .....prodavao se u istocnoj njemackoj ,za njihov standard je to bio svemirski brod ,jer su imali wartburge i trabante,milicija vozila lade :-D
par komada je bilo trkacih u istocnoj njemackoj koji postoje i dan danas restaurirani ,mogu postaviti slike ako nekoga zanima.

najbrzi je bio peter mucke i njegov stojadin je poznat sto je na njega najvise protesta ulozeno u istoriji autosporta
najvise su protestovale fabricke ekipe wartburga jer je bio brzi :lol:
Image
Image
stakasa

#284 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by stakasa »

:D
Ok, tako reci. Super tema
jon_jovi

#285 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by jon_jovi »

stakasa

#286 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by stakasa »

Zastave proizvedene osamdesetih, Yugo, Stojadini, ovaj kamion sa slike iznad... Je li to komplet pravljeno u Jugoslaviji makar i po licenci?
Jugoslovenski kamioni, TAM-ovi, FAP-ovi, po cijoj licenci je to pravljeno? I kakva im je bila kvaliteta, ima li neko slucajno specifikacije?
goran16v

#287 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by goran16v »

Vidjen u krugu INA pumpe na Stupu na oko (kolko se sa ceste moze vidjeti) solidan narandzati Comfort. Ja po gradu vidjam jednog upravo narandzastog Comforta, vozi ga neki mladji lik, brada, naocale, i ako je to taj onda je u dobrom stanju.
bitanga_sa_otesa

#288 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

goran16v wrote:Vidjen u krugu INA pumpe na Stupu na oko (kolko se sa ceste moze vidjeti) solidan narandzati Comfort. Ja po gradu vidjam jednog upravo narandzastog Comforta, vozi ga neki mladji lik, brada, naocale, i ako je to taj onda je u dobrom stanju.
radi covjek tu na pumpi ,a imas kod mene na fb slike restauracije tog auta ,sad je nov novcat :-D
goran16v

#289 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by goran16v »

bitanga_sa_otesa wrote:
goran16v wrote:Vidjen u krugu INA pumpe na Stupu na oko (kolko se sa ceste moze vidjeti) solidan narandzati Comfort. Ja po gradu vidjam jednog upravo narandzastog Comforta, vozi ga neki mladji lik, brada, naocale, i ako je to taj onda je u dobrom stanju.
radi covjek tu na pumpi ,a imas kod mene na fb slike restauracije tog auta ,sad je nov novcat :-D
Bice tebi jedna kociono-rostiljska restauracija ha se kutarisemo ovih praznika! :lol:
bitanga_sa_otesa

#290 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

dok prestane ovaj monsunski period ....
jon_jovi

#291 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by jon_jovi »

stakasa wrote:Zastave proizvedene osamdesetih, Yugo, Stojadini, ovaj kamion sa slike iznad... Je li to komplet pravljeno u Jugoslaviji makar i po licenci?
Jugoslovenski kamioni, TAM-ovi, FAP-ovi, po cijoj licenci je to pravljeno? I kakva im je bila kvaliteta, ima li neko slucajno specifikacije?
Vrlo rasprostranjena upotreba je bila svih ovih vozila od putničkih do teretnih: kod stanovništva, u privredi, organa reda, vojske, vatrogasaca, sanitetskih službi.
drndalo

#292 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by drndalo »

stakasa wrote:Zastave proizvedene osamdesetih, Yugo, Stojadini, ovaj kamion sa slike iznad... Je li to komplet pravljeno u Jugoslaviji makar i po licenci?
Kako koji... Vecina je vecinom pravljena u SFRJ... Nekada se neki sklopovi nisu mogli praviti kvalitetno ovdje, ili su uslovi licence bili takvi da su se neki sklopovi morali vuci od principala... Uglavnom, teznja je bila da se sto vise pravi u SFRJ, makar i finansijski bilo isplativije gotove uvoziti... Jer se pazilo da se ima vise zaposlenih...

Kvalitet...? Bice tu razlicitih misljenja... Uglavnom se radilo o OK kvaliteti starijih generacija proizvoda, koji su na zapadu vec zastarjevali... Opet, za nase uslove sasvim OK... Kao da npr. sada u BiH fabrika pravi Golf 5, iako je u Njemackoj Golf 7... Znam da mi je otac pricao da je kod njih na gradilistu u Zambiji sve i jedan svjetski kamion prokuhavao redovno, osim FAP-a koji je bio najneugledniji (FAP1313 "njuskas" sa lizalima na blatobranima)... Zambija je visoravan, toplo, a zrak razrijedjen zbog visine. Bice da im je sistem za hladjenje bio predimenzioniran, pa se mogao nositi s tim...

Image
Last edited by drndalo on 29/04/2014 17:09, edited 1 time in total.
radostan dan

#293 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by radostan dan »

na temu komparacije stojadin vs ostala zapadna auta, dali ste omjer 100.000 spram 300.000 km i više pređanih km, u korist zapadnih...
to je to, možda i više.
ali...
ko je kupovao stojadina?
mlada, tek stasala srednja klasa, 25-30-35 godina starosti, prva posljertna geracija mladih...
koja je bila zaposlena.
i kojoj je to bio prvi automobil.
na kom se učilo i sticalo znanje, ne o vožnji, nego o čuvanju i održavanju.
a dok ga naš -sivonja- nauči da štedi i održava, auto na izdisaju...

dalje, koristio se za odlazak na posao. pa izleti. pagodišnji, more trst itd...
ali..
odakle je ta mlada generacija stigla u gradove?
sa sela, iz zabiti bogu iz nogu, neasfaltiranih puteva, vrleti, pizdi materini....
...a roditelji, familija, ostali na selu.
pa svako malo natovari i preoptereti auto i deri po brdima i planinama, šlajdra, zalijeći, siluj, da dopremiš potrebštine.

a onda, sistem -ima se može se-, uzmi kredit pa trpaj blokove, cigle, vreće cementa, žicu, građu,sve...i vuci, dal za kuću, dal za vikendicu...

tako da, kad se sabere sve, onaj odnos 1:3 u pređenim kilometrima bi bio u stvari 1:1,5.
bitanga_sa_otesa

#294 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

kamion sa slike iznad je kopija ivecovog kamioncica.zastava je takodje imala i manji kamioncic koji je bio kopija italijanskog OM kamiona.
tam je kopija njemackog dajca (deutz) i uglavnom su imali zrakom hladjene motore
tamic ne znam cega je kopija ali je odlican i robustan kamioncic koji ni najgore seljacine po raznim firmama nisu mogli unistit za kratko vrijeme :)

fap 13 ne znam cega je kopija ali po pricama to je najbolji jugoslovenski kamion
fap 16-ka je imao kabinu i vanjski izgled kao mercedes ali je imao famosov motor i mjenjac...
bitanga_sa_otesa

#295 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

@ radostan dan ne bih se slozio s tobom ,stojadin je 70-im i 80 -im bio relativno skup za obicnu radnicku klasu..
samo imucniji su ga imali ,ova klasa koju navodis su imali fice,skode,dijane ,spaceke ,bube.r4......
Last edited by bitanga_sa_otesa on 29/04/2014 16:08, edited 1 time in total.
jon_jovi

#296 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by jon_jovi »

Image

Slika - Fiat 850T kombi

Image

replika u vidu Zastava 850 kombi
Edin H.

#297 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by Edin H. »

Zaljubila se Cica u Princa! :D

Image
radostan dan

#298 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by radostan dan »

bitanga_sa_otesa wrote:@ radostan dan ne bi se slozio s tobom ,stojadin je 70-im i 80 -im bio relativno skup za obicnu radnicku klasu..
samo imucniji su ga imali ,ova klasa koju navodis su imali fice,skode,dijane ,spaceke ,bube.r4......
nemoj zezati, ćale ga uzeo novog 74., tad još bio podstanar... i ne samo on.
bitanga_sa_otesa

#299 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

zastavin se zvao 900 ak
i kopija je fiatovog 900 t
Image
bitanga_sa_otesa

#300 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

radostan dan wrote:
bitanga_sa_otesa wrote:@ radostan dan ne bi se slozio s tobom ,stojadin je 70-im i 80 -im bio relativno skup za obicnu radnicku klasu..
nemoj zezati, ćale ga uzeo novog 74., tad još bio podstanar... i ne samo on.
pa ne znam sta bi ti rekao ,ja to gledam prema komsijama u okruzenju gdje sam zivio.parking izmedju 2 nebodera (230 stanova)
bilo je stojadina ,ali je vise bilo ovih ostalih auta ,ako je i neki radnik imao stojadina bio je neki raspad...fica je bilo najvise i skoda...
Post Reply