Vozio sam i ja nekad Feliciju, i znam kakav je volan kod nje. Volan je klasični od veoma tvrde plastike, kao i sve druga plastika unutar tog vozila i zbog toga je toliko izdržljiv. Ipak, taj tip volana, bez obzira na izdržljivost nije adekvatan novijim vozilima jer je relikt prošlosti ( isti materijal od volana bio u golfu II, i sl. ). Ja ne sumnjam da su tvoji primjeri istiniti ali moja iskustva sa VW takva nisu. Zbog čega je tako sa tom Octavijom, o kojoj pišeš, ja ne znam niti imam iskustva, niti to sporim. Dakle, apsolutno ne sporim to, i veoma je loše ako se volan podere nakon dvije, tri godine, bez obzira da li je to škoda ili peugeot.drndalo wrote:Hm, zadrzacu se unutar istog koncerna, nikoga sa strane necu gledati... Skoda Felicija, 15-a godina upotrebe, 11.000 KM placena nova u salonu, vozim je svaki dan, volan je jos uvijek kao nov... Izlizavanja nema ni u tragovima...condy wrote: Svaki volan će se vremeno ljuštiti, izlizati,.... Ipak nije isto kad se volan izliže nakon dvije tri godine, kao kod 308-ce ili nakon deset godina kao kod Golfa.
Sluzbene Octavie II, 2010, vac sa 20-30.000 km unutar godine dana pocele su da se fucaju... Do 50.000 km unutar 2 godine na volanima su vec bile rupe od ispadnutih komada lose plastike/pjene/stagoddajeonobilo...
Sluzbeni G5 su imali slicnu situaciju, osim sto nisu otpadali komadi volana, negdje u 4-oj godini upotrebe... Prije njih G4 su radili bez problema 6-u godinu, svaki sa >240.000 km, i samo je koza na njima bila uglancana, a plastike su bile skoro kao nove. Oni su na onim mjenjacima onu papirnu imitaciju koze imali pobucanu vec u prvoj godini...
Ja kod G5 ili G6 nisam vidio niti jedan volan koji je značajno izlizan prije 200kkm, a niti na jednom nisam vidio da mu bilo šta otpada sa volanom.