Da li bi ste radili za 400 KM (četristo maraka)?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Capsicum

#276 Re: Da li bi ste radili za 400 KM (četristo maraka)?

Post by Capsicum »

zippoo87 wrote:i sa 400 KM,jedna osoba moze zivjeti ,moze kupiti sto mu treba a moze i normalno izaci u grad ali ne moze svaki dan 20 KM na bingo brojeve,ne moze 2 kutije cigara dnevno i 5-6 piva :D
Moze se zivjeti i sa 400, ali samo ako zivis s roditeljima. Ako trebas platit kiriju, rezije, hranu, odjecu... apsolutno nema sanse. Naravno govorim o zivotu dostojnom covjeka. U suprotnom, moze se spavat i u raznoraznim rusevinama, podrumima/haustorima zgrada, jesti i oblaciti se iz kontejnera i sl.
N-E regija

#277 Re: Da li bi ste radili za 400 KM (četristo maraka)?

Post by N-E regija »

Neću da govorim u ime nekoga već na svom iskustvu, završio sam fakultet (UNSA) i pošto je direktno za struku i zapošljavanje vezana dob, godine, starost od dana diplomiranja do tog limita nisam uspio naći posao u struci. U međuvremenu sam radio sve i svašta i za manje od 400 KM. Naravno ti poslovi su bili povremeni i bez prijave. Predao sam preko 500 prijava za posao dobio sam samo 150 odbijenica, bio sam na nekim intervjuima neki nisu smatrali potrebnim ni da mi kažu nisi ni za intervju. I danas radim sa srednjom školom i to ponekad zasmeta kad vidim kakvi se primjerci sa VSS primaju, ali pomislim samo na onaj period kada sam dobio dijete, a nemam posla i kada sam se osjećao kao posljednja uš ili parazit koji živi na grbači nekog drugog.
agnostic_front

#278 Re: Da li bi ste radili za 400 KM (četristo maraka)?

Post by agnostic_front »

Tuzla111 wrote:
agnostic_front wrote:Ja ću samo da kažem da se kuća od temelja gradi. Minimalac je u SAD-u uveden pred 2SR, kad je ta zemlja već bila vjerovatno ekonomski najjača na svijetu. Njemačka i Austrija još uvijek nemaju zakon o minimalcu. Mi hoćemo te gotivne zakone iz razvijenih zemalja (minimalac se mora poštovati, pa plaćaj inspekcije iz budžeta, ne smije da se zagađuje okolina, mora radno vrijeme da bude striktno 8 sati dnevno, vikend slobodan).
A većina ekonomista je mišljenja da postojanje minimalnca povećava nezaposlenost među nestručnim kadrom i mladim osobama, što je sasvim logično razmišljanje. I u zemlji u kojoj je nezaposlenost, koliko, 30%-40%, ti hoćeš da zapošljavaš inspekciju da prati minimalce. Kako ćeš smajiti nezaposlenost? Plate će porasti kad bude posla, i kad zaposlenik bude imao opcije, a ne zato što će neko donijeti zakon o obaveznom minimalnom iznosu.
Ali dobro, uvedemo inspekcije da kontrolišu izvršenje ovog zakona. Ko kontroliše inspekcije?
Za budžet se svi slažemo da se njima moraju smanjiti primanja.
drug moj nigdje se ne radi 8 sati osim u BiH.
Vikendi su takodjer radni a dobijes jo poslovni mobilni tako da kad si kod kuce da te mogu zvati ako im trebas.
zajebi ti taj bosanski idealizam.
treba krenuti od temelja, to se slazem, ali ovo nisu temelji.
Pa da.
Temelj je to da naša generacija mora proći ovaj period gdje nema puno posla i gdje se za male pare mora puno raditi, jer smo mahom nestručna radna snaga i obrazovanje nam je loše. Nemamo šta da ponudimo potencijalnim investitorima. Ima Prevent, radi presvlake za autokompanije, ja mislim da je to relativno jednostavan posao za raditi. I taj Prevent da bi bio konkurentan mora dati što manje plate radnicima, koji rade u teškim uslovima, ali hajmo do te fabrike, pa da pitamo radnike, je li vam bolje da radite 10 sati dnevno za 500 maraka mjesečno, ili da radite 0 sati za 0 maraka? Ponavljam se, možemo mi narediti Preventu da digne plate na milju maraka, ali on će vjerovatno izgubiti ugovore, jer će se naći neko jeftiniji.

Ljudi spominju nekakve sindikate, minimalce, pravnu državu i to, a nezaposlenost preko 30%. Nema od tog fajde, nama trebaju radna mjesta, da bismo mogli tražiti radnička prava po uzoru na Zapad.
pemanapemani

#279 Re: Da li bi ste radili za 400 KM (četristo maraka)?

Post by pemanapemani »

Radio sam za 350, pa za 500, pa "nagurao" na 800 KM.

Po običaju, previše se generalizira. Većina smatra svoju mikro sredinu relevantnom.
Eto, niko neće da radi, svi bi platu od 2000 KM, kancelarijski posao, u Sarajevu posla na bacanje, samo nema potražnje... :-)

Realnost je da ti na birou nude volontiranje, iako imaš 15 godina radnog staža (6 legalno upisanih u radnoj knjižici). Kada im kažeš da imaš 31 i da si volontirao za vrijeme studija i poslije, oni te pribilježe da nećeš da radiš. Znači, neradnik si ako nećeš da radiš besplatno i "usavršavaš" se, pa ćeš možda dobiti priliku da radiš na nekom pravo zajebanom "projektu" (pojam projekat u meni izaziva nevjerovatan bijes).

Naravno, po običaju ti sole pamet oni koji su posao dobili stranačkim putem, štelom, ili oni koji su sa 16 imali kompjuter, dok si ti u njihovim godinama istovarao gajbe, igrao se lopatom i tratio vrijeme motikom da pomogneš u preživljavanju porodice.
Jebi ga, sam si kriv što se nisi na vrijeme educirao i pohvatao folove oko programiranja i sličnih zajebancija.

Isto tako si zavidan i ljubomoran, jer nekom u facu saspeš da je dobio posao preko strine ili stranke.
Objektivni navijac

#280 Re: Da li bi ste radili za 400 KM (četristo maraka)?

Post by Objektivni navijac »

agnostic_front wrote:Ja ću samo da kažem da se kuća od temelja gradi. Minimalac je u SAD-u uveden pred 2SR, kad je ta zemlja već bila vjerovatno ekonomski najjača na svijetu. Njemačka i Austrija još uvijek nemaju zakon o minimalcu. Mi hoćemo te gotivne zakone iz razvijenih zemalja (minimalac se mora poštovati, pa plaćaj inspekcije iz budžeta, ne smije da se zagađuje okolina, mora radno vrijeme da bude striktno 8 sati dnevno, vikend slobodan).
A većina ekonomista je mišljenja da postojanje minimalnca povećava nezaposlenost među nestručnim kadrom i mladim osobama, što je sasvim logično razmišljanje. I u zemlji u kojoj je nezaposlenost, koliko, 30%-40%, ti hoćeš da zapošljavaš inspekciju da prati minimalce. Kako ćeš smajiti nezaposlenost? Plate će porasti kad bude posla, i kad zaposlenik bude imao opcije, a ne zato što će neko donijeti zakon o obaveznom minimalnom iznosu.
Ali dobro, uvedemo inspekcije da kontrolišu izvršenje ovog zakona. Ko kontroliše inspekcije?
Opet cu ponoviti da je kod nas problem nedostatak funkcionalne drzave. I to na svim nivoima od opstine pa dalje. Kod nas postoje zakoni ali se ne provode,postoje sudovi ali ne rjesavaju predmete. U BiH postoji minimalac ali se ne kontrolise,postoje sve vrste inspekcija,mnogobrojne i izvrsno placene sa svim benificijama i radnim pravima iz komunizma jedino sto ne rade,sudovi ne zavrsavaju predmete,ne postoji sistem naplate ,cak i onih rijetkih kazni koje je sud na osnovu rijetkih prijava inspekcije donio.
U ovoj zemlji imamo izvrsno placene komunisticke sudije,inspektore,sluzbenike,koje stiti komunisticka policija koji zajedno pomazu sitnim i krupnim kapitalistima u izrabljivanju sve malobrojnije radnicke klase,koja zivi u prvobitnom kapitalizmu. Ukratko bogata vlast sa bogatim sluzbama izrabljuje siromasni narod. Selektivna drzava za odredjenog covjeka. To funkcionise zasada ali nece dovijeka,jer sitni i krupni privatnici placajuci radnicima plate na osnovu kojih prave profit,prave trostruku stetu pod jedan podkradaju radnike,pretvarajuci cijelom sloju drustva zivot u pakao a to ljude vodi u dva pravca.jedan je autodestrukcija/destrukcija. Autodestrukcija je kada mlad covjek uzme iglu,pa je zabode u venu a destrukcija je kada mlad covjek uzme utoku udze u banku i kaze : jebacu vam majku. Pod dva ,podkradaju drzavu za ogromne iznose,ako iznose neplacenih doprinosa i ostalih davanja ,pomnozimo sa decenijama,dobijamo ogromne iznose,vec pri sitnom privatniku koji zaposljava dvoje-troje ljudi o velikim da ne govorimo.Za mnogo manje je Al Kapone isao u zatvor. Trece,godine prolaze ,zivot prolazi ,vecina ljudi bez staza,sa drzavom obogaljenom nefunkcionisanjem tek ce postati problem. Imacemo armiju ljudi bez staza,bez penzionih fondova,bilo drzavnih bilo privatnih,bez ikako funkcionalne drzave a kamoli socijalne drzave. Zemlja socijalne nepravde ,plus zapaljiva etnicka struktura,ljudi u siromastvu i bijedi nalozenih da reze i laju na sve drugacije to je zemlja bez buducnosti. Iz nje ce bjezati i oni sa kesama u ruci i oni sa racunom na banci,nikome tu nema zivota.
mirsek

#281 Re: Da li bi ste radili za 400 KM (četristo maraka)?

Post by mirsek »

agnostic_front wrote:
Tuzla111 wrote:
drug moj nigdje se ne radi 8 sati osim u BiH.
Vikendi su takodjer radni a dobijes jo poslovni mobilni tako da kad si kod kuce da te mogu zvati ako im trebas.
zajebi ti taj bosanski idealizam.
treba krenuti od temelja, to se slazem, ali ovo nisu temelji.
Pa da.
Temelj je to da naša generacija mora proći ovaj period gdje nema puno posla i gdje se za male pare mora puno raditi, jer smo mahom nestručna radna snaga i obrazovanje nam je loše. Nemamo šta da ponudimo potencijalnim investitorima. Ima Prevent, radi presvlake za autokompanije, ja mislim da je to relativno jednostavan posao za raditi. I taj Prevent da bi bio konkurentan mora dati što manje plate radnicima, koji rade u teškim uslovima, ali hajmo do te fabrike, pa da pitamo radnike, je li vam bolje da radite 10 sati dnevno za 500 maraka mjesečno, ili da radite 0 sati za 0 maraka? Ponavljam se, možemo mi narediti Preventu da digne plate na milju maraka, ali on će vjerovatno izgubiti ugovore, jer će se naći neko jeftiniji.

Ljudi spominju nekakve sindikate, minimalce, pravnu državu i to, a nezaposlenost preko 30%. Nema od tog fajde, nama trebaju radna mjesta, da bismo mogli tražiti radnička prava po uzoru na Zapad.
Ne mora nasa generacija ovo prolaziti, pogledaj stele, one po javnim preduzecima i oni sto su dali koverte za poslove.Jesi li oni kvalitetna radna strucna snaga i koji im je nivo obrazovanja ? Ne moze tako sistem funkcionisati da je ok da neki rade za 1500 KM sigurnih svaki mjesec a drugi da su lijencine i neradnici ako hoce isto li slicno tome a nece da rade za 400 KM neprijavljenih sa kojima svakako samostalno ne mogu zivjeti. Nemojte mi dvostrukih arsina i moralisanja.
mirsek

#282 Re: Da li bi ste radili za 400 KM (četristo maraka)?

Post by mirsek »

Objektivni navijac wrote:
Opet cu ponoviti da je kod nas problem nedostatak funkcionalne drzave. I to na svim nivoima od opstine pa dalje. Kod nas postoje zakoni ali se ne provode,postoje sudovi ali ne rjesavaju predmete. U BiH postoji minimalac ali se ne kontrolise,postoje sve vrste inspekcija,mnogobrojne i izvrsno placene sa svim benificijama i radnim pravima iz komunizma jedino sto ne rade,sudovi ne zavrsavaju predmete,ne postoji sistem naplate ,cak i onih rijetkih kazni koje je sud na osnovu rijetkih prijava inspekcije donio.
U ovoj zemlji imamo izvrsno placene komunisticke sudije,inspektore,sluzbenike,koje stiti komunisticka policija koji zajedno pomazu sitnim i krupnim kapitalistima u izrabljivanju sve malobrojnije radnicke klase,koja zivi u prvobitnom kapitalizmu. Ukratko bogata vlast sa bogatim sluzbama izrabljuje siromasni narod. Selektivna drzava za odredjenog covjeka. To funkcionise zasada ali nece dovijeka,jer sitni i krupni privatnici placajuci radnicima plate na osnovu kojih prave profit,prave trostruku stetu pod jedan podkradaju radnike,pretvarajuci cijelom sloju drustva zivot u pakao a to ljude vodi u dva pravca.jedan je autodestrukcija/destrukcija. Autodestrukcija je kada mlad covjek uzme iglu,pa je zabode u venu a destrukcija je kada mlad covjek uzme utoku udze u banku i kaze : jebacu vam majku. Pod dva ,podkradaju drzavu za ogromne iznose,ako iznose neplacenih doprinosa i ostalih davanja ,pomnozimo sa decenijama,dobijamo ogromne iznose,vec pri sitnom privatniku koji zaposljava dvoje-troje ljudi o velikim da ne govorimo.Za mnogo manje je Al Kapone isao u zatvor. Trece,godine prolaze ,zivot prolazi ,vecina ljudi bez staza,sa drzavom obogaljenom nefunkcionisanjem tek ce postati problem. Imacemo armiju ljudi bez staza,bez penzionih fondova,bilo drzavnih bilo privatnih,bez ikako funkcionalne drzave a kamoli socijalne drzave. Zemlja socijalne nepravde ,plus zapaljiva etnicka struktura,ljudi u siromastvu i bijedi nalozenih da reze i laju na sve drugacije to je zemlja bez buducnosti. Iz nje ce bjezati i oni sa kesama u ruci i oni sa racunom na banci,nikome tu nema zivota.
Jos jedan odlican post :thumbup: .
Jbg kad nasi papci gledaju kratkorocno, zato su se i zaduzili kod MMF da isplate plate i socijalne obaveze da bi dobili izbore a ni marke nisu ulozili u neku fabriku gdje ce ljudi i drzava dugorocno imati koristi.Jednotavno trebaju im robovi ovisni o njihovih 200-300 KM socijale koji ce vjerno glasati za njih dok skupljaju milione i milijarde na svojim racunima.
Ovo kod nas je vracanje begovata na mala vrata gdje cemo imati 2-3 bega koji imaju svoje kmetove koji rade i sute i ne smiju da se zale na 400 KM, jer eto takva je situacija u zemlji.
foton

#283 Re: Da li bi ste radili za 400 KM (četristo maraka)?

Post by foton »

Tuzla111 wrote: drug moj nigdje se ne radi 8 sati osim u BiH.
Daleeeko od istine. Koliko se radi u Meksiku? U Gvatemali? U Turskoj? U Americi? U Japanu? Ma da, samo u BiH mi izmislili da se radi više od osam sati. A ako si u javnoj firmi, jeeedva skuckaš 3-4 sata rada dnevno. TO nema nigdje. Bio je neki vic, Japanci došli i pitaju što se štrajkuje, a ono normalan radni dan...
mirsek wrote: ... pogledaj stele, one po javnim preduzecima i oni sto su dali koverte za poslove.Jesi li oni kvalitetna radna strucna snaga i koji im je nivo obrazovanja ? Ne moze tako sistem funkcionisati da je ok da neki rade za 1500 KM sigurnih svaki mjesec a drugi da su lijencine i neradnici ako hoce isto li slicno tome a nece da rade za 400 KM neprijavljenih sa kojima svakako samostalno ne mogu zivjeti.
Ne može tako, slažemo se. Zato se vrlo uskoro smanjuju plate ovima koji su na budžetu, sistem kolapsira, traži se MMF da uskoči... Kad znaš da je tako, zaboravi poslove u javnom sektoru. Ne možeš tražiti nešto za šta i sam znaš da je neodrživo. (Usput, nije tolika razlika, u javnoj firmi dobiješ oko 600KM da nosiš narandže). VEĆINA ljudi radi u privatnom sektoru. Jeste, život nekad nije fer, to svi vidimo, ali život je usput jedan, i može se provesti plačući ili radeći NEŠTO da se poboljša.
Alfons Kauders

#284 Re: Da li bi ste radili za 400 KM (četristo maraka)?

Post by Alfons Kauders »

zippoo87 wrote:
foton wrote:
mirsek wrote:Neka robovlasnik stvori novu vrijednost koja ce pokriti tolike plate a ne da nas tretira kao djecu u bangladesu sto siju lopte za 2 dolara jer mu se moze. Cisti zakon slobodnog trzista kako neki ovdje propagiraju. To jebena drzava treba da regulise.
Novu vrijednost stvaraju radnici a ne "robovlasnik". Ako ti radnici nisu u stanju da stvore dovoljno dodatne vrijednosti, kako robovlasnik da im podijeli više od lizala? Ako radnici ne znaju pilotirati avion, ne mogu imati platu od +15k koju spominješ. Ako nose narandže, to ti je tih 400. Svaki "robovlasnik" će RADO imati roba koji stvara 16.000€ mjesečno i dati mu 10.000€ plate. Ali ovdje imamo djecu koja sa 26 nisu ni probala raditi, završe fakultet i misle da je to to što se učenja tiče, smatraju da su se ŽRTVOVALI pohađajući to obrazovanje pa je logično da ih ČEKA odgovarajući posao gdje će se i penzionisati. I još imaš roditelje koji ih u tome podržavaju. U svemu tome slušaju priče kako je plata u Austriji deset puta veća, a litar mlijeka košta isto. (Ići na fakultet je jedan od ljepših perioda u životu - tu dobiješ više prijatelja nego što ih izgubiš, imaš luksuz da radiš nešto što je zabavno, i imaš pravo da pogriješiš koliko hoćeš.)

Najlakše je reći država kriva. Eto sam si rekao da djeca u Bangladešu šiju lopte za 2 dolara dnevno. To je realnost sa kojom se mi takmičimo. Ti otvori fabriku lopti i plaćaj radnika 1000 mjesečno ako misliš da je to fer. Da vidimo koliko ćeš lopti prodati. Ta djeca u Bangladešu ne znaju dizajnirati čipove, ali će sutra znati jer znaju da ne žele šiti lopte zauvijek. A mi ne znamo jedno a nećemo drugo. Ne može se preko noći postati ekonomska sila. To je dug proces, cijeli svijet se tu lakta za bolju poziciju. Hajde neka sindikati kažu da je minimalac 1000KM. Pa da vidimo kišu stranih investitora...

I ja sam jedan od onih što pametuje i ima posao. U stvari imam tri posla, sve u privatnom sektoru. Kad bi dan bio duži, mogao bih još da ih nanižem. Kad mi neko kaže da nema posla, ja bih glavom u zid. 70% mladnih nezaposleno jer ne traže posao tj. ne znaju kako se traži posao i ne znaju da rade. 500.000 nezaposlenih a uvozimo jabuke. Pijemo najviše kafe u Evropi. Skoro svi puše. U penziju sa 45 godina ako ikako može. Kad penzija kasni pljujemo po političarima za koje glasamo. Oni su korumpirani lopovi. Ako ti naštele posao za dvije milje onda ga uzmeš jer si onda uspješan muškarac, gospodin i dobar otac. I tako redom....
mislim da je ovo boldirano sustina problema u BiH,tj.urusavanje morala i svih pravih vrijednosti za neke prividne
ja samo pitam ove sto nece da rade a kada pocnu pricati o poslu...STA TI ZNAS RADITI ?...odgovor vecinom necete dobiti jer ne uci se nista preko noci ;)
i ja sam prvu platu (pravu platu) zaradio sa 15 ili 16 godina (poslije zavrsenog 1.srednje) i to na nimalo lagan nacin,da ne kazem sada sta sam radio ali ja sam to uvijek gledao kao plus,jer trebale su mi pare za matursku ekskurziju a znao sam da mi niko nece moci dati,pa sam svaki raspust radio,pola ustedim a pola potrosim,kupim sto mi treba a nisam bio ni gladan,ni go,ni bos i kako bi neki rekli,nisam morao raditi ali sam zelio

do kraja srednje,radio u 3 firme,svaka nesto drugo radila,proizvodila...

a sada,i nece da rade i ne znaju nista da rade...pa na ebenom racunaru vise po 10 sati dnevno a jos google ne znaju koristiti,da ne pricam o wordu,excelu,powerpointu a to se podrazumjeva
i onda dodje lola na kupljeni posao i ne zna isprintati dokument ili napraviti par slajdova ili ne daj boze tabelu neku :D
a dici se ima DIPLOMU a jos najosnovnije stvari ne zna uraditi

ja sam uvijek gledao,koji god posao da radim,nesto cu iz njega nauciti i biti za toliko pametniji a pare nekada dodju,nekada ne dodju a nekada dodju kasnije...ne znamo sta nosi zivot ;)

i sa 400 KM,jedna osoba moze zivjeti ,moze kupiti sto mu treba a moze i normalno izaci u grad ali ne moze svaki dan 20 KM na bingo brojeve,ne moze 2 kutije cigara dnevno i 5-6 piva :D
dzaba ba pricate o politicarima i ostalim sranjima... covjek fino sve objasnio u par recenica... kraj price
mirsek

#286 Re: Da li bi ste radili za 400 KM (četristo maraka)?

Post by mirsek »

foton wrote:
Tuzla111 wrote: drug moj nigdje se ne radi 8 sati osim u BiH.
Daleeeko od istine. Koliko se radi u Meksiku? U Gvatemali? U Turskoj? U Americi? U Japanu? Ma da, samo u BiH mi izmislili da se radi više od osam sati. A ako si u javnoj firmi, jeeedva skuckaš 3-4 sata rada dnevno. TO nema nigdje. Bio je neki vic, Japanci došli i pitaju što se štrajkuje, a ono normalan radni dan...
mirsek wrote: ... pogledaj stele, one po javnim preduzecima i oni sto su dali koverte za poslove.Jesi li oni kvalitetna radna strucna snaga i koji im je nivo obrazovanja ? Ne moze tako sistem funkcionisati da je ok da neki rade za 1500 KM sigurnih svaki mjesec a drugi da su lijencine i neradnici ako hoce isto li slicno tome a nece da rade za 400 KM neprijavljenih sa kojima svakako samostalno ne mogu zivjeti.
Ne može tako, slažemo se. Zato se vrlo uskoro smanjuju plate ovima koji su na budžetu, sistem kolapsira, traži se MMF da uskoči... Kad znaš da je tako, zaboravi poslove u javnom sektoru. Ne možeš tražiti nešto za šta i sam znaš da je neodrživo. (Usput, nije tolika razlika, u javnoj firmi dobiješ oko 600KM da nosiš narandže). VEĆINA ljudi radi u privatnom sektoru. Jeste, život nekad nije fer, to svi vidimo, ali život je usput jedan, i može se provesti plačući ili radeći NEŠTO da se poboljša.
Pa radim nesto, ucim njemacki i CISCO. Ali mi je opet krivo sto moram planirati da odem odavde da bi imao normalan zivot .
Googlerica

#287 Re: Da li bi ste radili za 400 KM (četristo maraka)?

Post by Googlerica »

mirsek wrote:
Googlerica wrote:
piloti najbolje placeni :D daj crno na bijelo ;-)
Plate pilota kapetana u evropi su 6000-17000 KM zavisno od velicine kompanije i to pocetne bez bonusa i staza .Poslije 10 godina staza porastu preko duplo, na minimum 34 000 KM bez bonusa .
Piloti u aziji i na bliskom istoku zaradjuju i do 24 000 KM pocetne plate.
Do sad su ovi u Lufthansi isli u penziju sa 55 godina i visinom penzije od 60% bazicne plate sto dodje i do preko 10 000 KM za neke pilote. E sad kako sam skontao lufthansa hoce da ukine to rano penzionisanje da bi ustedili na troskovima i piloti strajkuju zbog toga.

to su sume prije takse,a taksa u DE je oko 35% ( mozda vise) koja se skida sa ceka

aha, prosjek rada 60 sati ;-) maksimalno smiju imati 80 sati mjesecno ;-) 10 slobodnih dana u mjesecu , u SAD lete cak i 90 sati mjesecno ;
mirsek

#288 Re: Da li bi ste radili za 400 KM (četristo maraka)?

Post by mirsek »

Googlerica wrote:
mirsek wrote:
Googlerica wrote:
piloti najbolje placeni :D daj crno na bijelo ;-)
Plate pilota kapetana u evropi su 6000-17000 KM zavisno od velicine kompanije i to pocetne bez bonusa i staza .Poslije 10 godina staza porastu preko duplo, na minimum 34 000 KM bez bonusa .
Piloti u aziji i na bliskom istoku zaradjuju i do 24 000 KM pocetne plate.
Do sad su ovi u Lufthansi isli u penziju sa 55 godina i visinom penzije od 60% bazicne plate sto dodje i do preko 10 000 KM za neke pilote. E sad kako sam skontao lufthansa hoce da ukine to rano penzionisanje da bi ustedili na troskovima i piloti strajkuju zbog toga.

to su sume prije takse,a taksa u DE je oko 35% ( mozda vise) koja se skida sa ceka

aha, prosjek rada 60 sati ;-) maksimalno smiju imati 80 sati mjesecno ;-) 10 slobodnih dana u mjesecu , u SAD lete cak i 90 sati mjesecno ;
Nisu, plate su u lufhansi za dugogodisnje pilote i do 225 OOO eura bruto. Provjeri jos jednom.
Googlerica

#289 Re: Da li bi ste radili za 400 KM (četristo maraka)?

Post by Googlerica »

mirsek wrote:
Googlerica wrote:

Nisu, plate su u lufhansi za dugogodisnje pilote i do 225 OOO eura bruto. Provjeri jos jednom.
daj mi cifru za pocetnike ;-) a gdje si pronasao cifre ?

definitvno cu provjeriti od pilota iz LH :D

ali moras razumjeti koliko sati mjesecno rade piloti,kako dugo odmraju uzmejdu letova , jer posao pilota je vrlo iscrpljujuci :)
mirsek

#290 Re: Da li bi ste radili za 400 KM (četristo maraka)?

Post by mirsek »

Googlerica wrote:
mirsek wrote:
Googlerica wrote:

daj mi cifru za pocetnike ;-) a gdje si pronasao cifre ?

definitvno cu provjeriti od pilota iz LH :D

ali moras razumjeti koliko sati mjesecno rade piloti,kako dugo odmraju uzmejdu letova , jer posao pilota je vrlo iscrpljujuci :)
Evo ti link pa istrazuj malo.
http://www.pilotjobsnetwork.com/jobs/Lu ... n_Airlines
Tu pise da je bazna plata za pilote oko 130 000 eura bruto godisnje bez bonusa.
Googlerica

#291 Re: Da li bi ste radili za 400 KM (četristo maraka)?

Post by Googlerica »

Brief Payscale (please state whether before or after tax)
Capt top 225.000 before tax without bonus 12/Mar/12
Capt base LH+LH Cargo: 131.500 EUR/year before tax
before tax :!:
Salary increases above approx. 60 hours per month. Maximum allowable hours per month are approx 80 flighthours. Around 40% taxes in Germany. Difference between Germanwings and Lufthansa Passenger Airlines contracts regarding extra pay.
:mrgreen:

plus,plata ovisi o dozvoli za pojedine modele,broj sati leta ,malo srece sa stelom i tako to :lol:
mirsek

#292 Re: Da li bi ste radili za 400 KM (četristo maraka)?

Post by mirsek »

Googlerica wrote:
Brief Payscale (please state whether before or after tax)
Capt top 225.000 before tax without bonus 12/Mar/12
Capt base LH+LH Cargo: 131.500 EUR/year before tax
before tax :!:
Salary increases above approx. 60 hours per month. Maximum allowable hours per month are approx 80 flighthours. Around 40% taxes in Germany. Difference between Germanwings and Lufthansa Passenger Airlines contracts regarding extra pay.
:mrgreen:

plus,plata ovisi o dozvoli za pojedine modele,broj sati leta ,malo srece sa stelom i tako to :lol:
Znaci bio sam u pravu. Ima se,moze se , ja sam piloooot. :D
Googlerica

#293 Re: Da li bi ste radili za 400 KM (četristo maraka)?

Post by Googlerica »

to su cifre prija skidanja takse :-D ti si napisao da su cifre poslije skidanja takse :D

malo osoba uopste zna o zivotnom ritmu pilota ;-)
mirsek

#294 Re: Da li bi ste radili za 400 KM (četristo maraka)?

Post by mirsek »

Googlerica wrote:to su cifre prija skidanja takse :-D ti si napisao da su cifre poslije skidanja takse :D

Ja sam naveo te cifre u KM i neto i to za evropski kontinent. Ako oduzmes porez od gore navecenih bruto plata U EURIMA u lufthansi dobices malo manje ili iste cifre za pocetnu platu u KM , ofulao sam za maximalnu poslije vise godina staza ali svakako nisam isao u detalje jer sam podatke kupio sa drugog sajta gdje pokazuju plate pilota po kontinentima.Jos da sam dodao bonuse gdje bi im kraj bio.Razni sajtovi daju razne podatke i za razne godine ali na svim su plate pilota ogromne.
Bit je dakle bila da piloti imaju extremno dobre plate i da protestuju. :D
Last edited by mirsek on 03/04/2014 17:02, edited 1 time in total.
Googlerica

#295 Re: Da li bi ste radili za 400 KM (četristo maraka)?

Post by Googlerica »

mirsek wrote:
Googlerica wrote:to su cifre prija skidanja takse :-D ti si napisao da su cifre poslije skidanja takse :D

Ja sam naveo te cifre u KM i neto i to za evropski kontinent. Ako oduzmes porez od gore navecenih bruto plata U EURIMA u lufthansi dobices malo manje ili iste cifre za pocetnu platu u KM , ofulao sam za maximalnu poslije vise godina staza ali svakako nisam isao u detalje jer sam podatke kupio sa drugog sajta gdje pokazuju plate pilota po kontinentima.Jos da sam dodao bonuse gdje bi im kraj bio.
Bit je bila da piloti imaju extremno dobre plate i da protestuju. :D
nemas pojma :-)
Šveđanin

#296 Re: Da li bi ste radili za 400 KM (četristo maraka)?

Post by Šveđanin »

Što se fakultetlija u Bosni tiče, i dalje se održala ona komunistička, da je on završetkom fakulteta završio sve svoje poslove u životu. :shock: I to je interesantno, ljudi ciljaju na faks, to je njihov domet, njihova zadaća, njihov životni zenit, njihov vrhunac žrtvovanja, za sve ostalo treba da se pobrinu drugi. :?

Dok mi je otac pravio kuću u Bosni, trebala mu pomoć (ništa stručno, samo blaga fizikalija, ne previše teška).. javilo ih se malo, začudio se tata. Od tih malo, neki su odustali jer im je naporno.. iako je para fina, jedan zanovjetao ti si dijasporac, daj više, meni ovo malo para. :roll: Jedni probali, pa zabušavali. :zzzz: I dođe jedan momak, tad bio na faksu, otac poginuo u ratu, mama mu radila za neku bijednu neredovnu platu, sestre idu u školu.. odradi on sve, primjereno, moj otac mu dadne duplo više para za nagradu. Zvao ga je opet par puta, on uredno dolazio. Osoba na koju se možeš osloniti. Jako dobar student, radio malo u Bosni, skontao da je on davno taj nivo prevazišao iako mu para nije ni u Bosni nije bila loša, baš je stao na noge, uporedo učio jezik i pokušao naći posao vremenom vani..

Znate gdje je taj čovjek danas?

Radi u švicarskom Novartisu, jedna od najvećih farmaceutskih kompanija na svijetu, a plata mu je danas ne da se smrzneš, nego da se zalediš i da se više nikad ne odlediš.
foton wrote:Ako radnici ne znaju pilotirati avion, ne mogu imati platu od +15k koju spominješ. Ako nose narandže, to ti je tih 400. Svaki "robovlasnik" će RADO imati roba koji stvara 16.000€ mjesečno i dati mu 10.000€ plate. Ali ovdje imamo djecu koja sa 26 nisu ni probala raditi, završe fakultet i misle da je to to što se učenja tiče, smatraju da su se ŽRTVOVALI pohađajući to obrazovanje pa je logično da ih ČEKA odgovarajući posao gdje će se i penzionisati.
Vrlo bitna misao.
andalib

#297 Re: Da li bi ste radili za 400 KM (četristo maraka)?

Post by andalib »

moj odgovor na pitanje bi bio: mislim da bih. mozda me malo odbija opis posla, nedefinisan kakav jeste. ali radila sam poslove s konkretnijim opisom koji su opet zavrsavali izivljavanjem od strane nadleznog, tako da garancije nema. ponudjena plata me ne bi odbila. jes da je niska, ali bas zato sto zivis kod roditelja i imas placene osnove zivota, ovo je 400 je tamam da njima pomognes tako sto ti ne moraju jos i davati za kafu i krpice i gledati te kako se povlacis po kuci, a sebi das, ako nista, a ono barem malo prividnog digniteta, jer imas svoj dinar.

ja sam se zaposlila na drugoj godini fakulteta na zapadu pod nemogucim uslovima. nisam imala radnu dozvolu, a maturirala sam kod njih i posla na faks. radnu dozvolu sam mogla dobiti na dva nacina: prvi cije uslove nisam ispunjavala: trebala sam da zavrsim vise od pola obaveznog skolovanja kod njih sto bi bilo 4,5+ godine. ja sam kod njih dosla s 12 godina i imala 4 godine njihovog obaveznog skolovanja, falilo mi je dakle pola godine. drugi nacin je bio da nadjes poslodavca koji ce za tebe zatraziti radnu dozvolu. eh tu je bila kvaka: iako sam bila zavrsila maturu i studirala, ured za zaposljavanje bi mi dao radnu dozvolu samo za niskokvalifikovane poslove, jer su se ostali cuvali za drzavljane. i nadjem tako fastfood restoran u samom centru grada koji ima ludu frekvenciju zbog turista, oni potrose kamaru radne snage, ne moze svako da radi na tom ritmu, pa bijahu spremni da mi zatraze radnu dozvolu, jer sam obecala da cu fakat raditi, plus znam strane jezike, doci ce dobro s turistima i hop cup krenem raditi 20 sati sedmicno: 4 sata petkom, po 8 subotom i nedeljom, a ostalim danima na faks. joj, sad sam ovo oduzila, uglavnom, glavni sef je bio ok, ali je vodja smjene bila nasa balkanka jedne nam ne bas tako prijateljske nacije, pa sam nekoliko puta zavrsila CISTECI HLADNJACU u veoma neadekvatnoj konobarskoj odjeci, ili cisteci stolove i wc iako sam trebala samo prodavati hranu/konobarisati. za ciscenje su imali extra osoblje. moji roditelji navikli na socijalisticki sistem i na to da su face ako su imaju fakultet i na cuvanje digniteta ako su studenti, perspektivna omladina, i sta ti ja znam, odmah s pocetka pocese vrsiti pritisak da to napustim, nije to za mene, da idem uciti, a bice posla. ja se nisam htjela predati: ja sam se kretala medju tom "zapadnom" studentarijom ciji su svi roditelji svakako imali vise od mojih i vise im davali nego su meni moji mogli, plus kako je to vec usus na zapadu, 90 posto studentarije je pocelo raditi odmah na faksu. ma sta, mnogi su radili ljeti dok su jos bili srednjoskolci. kazem, iako im nije falilo para. jednostavno, uvijek moze malo vise, to je obicaj, raditi i zaraditi, cudno im je ako samo ovisis o roditeljima, i jer imaju veci standard i veca ocekivanja, nije im ni dovoljno! helem, pritisak mojih roditelja se povecao da napustim posao kada mi je prva placa bila manja no ocekivano, nesto su me bili zakinuli. dakle, daleko od toga da je na zapadu sve savrseno, idealno, zasticeno... opet nisam htjela napustiti posao, isla sam, zalila se, trazila objasnjenje, dobila isprike, insistirala i na kraju ipak dobila svoj novac. ostala sam na tom poslu godinu dana koliko mi je bilo potrebno da dobijem manje-vise stalnu radnu dozvolu. u tih godinu dana nisam mogla iskoristiti raspust, morala sam od poslodavca traziti odmor, ali nisam mogla dobiti vise od par sedmica odjednom. to je bilo davno: od plate sam uvela internet u stan, kupila svoj prvi mobitel, kupovala knjige za faks i prvi put kupila sebi nesto u esprit. :mrgreen: ali ne, nisam isla na more s rajom, nisam sjedila u elitnim kaficima, nisam bila napucana, skockana i odmorna. bila sam vecinom preumorna, jer nisam smjela faks zapostaviti, razbili bi me starci da zbog gOnjanja nekakvog extra dinara zapostavim fakultet.

poslije toga sam radila bolje poslove, mada se desilo da se "kancelarijski posao" pretvori u pravljenje kafe, istresanje pepeljare, pospremanje ucionice. ne, nisam bila sekretarica, ali jesu nas izrabljivali i radili smo poslove za koje nismo bili prijavljeni i koji nisu bili u zvanicnom opisu pozicije. jer da jesu morali bi nas prijaviti na penziono i zdravstveno, a dok su nas vodili kao freelancere, sve to je otpalo, mada samo freelanceri nismo bili. o da, i na zapadu ima svega. :kiss: kako god, meni je to tada bilo vise nego ok, jer sam zvanicno radila bolji posao, sticala bolje iskustvo, no je to uvijek bio realno slucaj. izgledalo je bolje u CV. ne trebam reci da su i ovdje moji roditelji imali prigovor po motu, kakav je to posao, nisi prijavljena, zasluzujes bolje, a sve totalno ne poznavajuci taj dog-eat-dog sistem u koji su nenadano dospjeli i u kojem su odgajali djecu, koja su uvidjela da s praznim CV i bez ikakvog profesonalnog networka i preporuka ne's sale naci posao. a da ne govorimo o finansijskom aspektu u drustvu koje je dobrostojece.

suma sumarum, kad/ako nema bolje, daj sta das, po meni pogotovo onda kad ne ovisis sto posto o tom poslu, pa te nece kostati zdravlja i zivota.
mirsek

#298 Re: Da li bi ste radili za 400 KM (četristo maraka)?

Post by mirsek »

Googlerica wrote:
mirsek wrote:

Ja sam naveo te cifre u KM i neto i to za evropski kontinent. Ako oduzmes porez od gore navecenih bruto plata U EURIMA u lufthansi dobices malo manje ili iste cifre za pocetnu platu u KM , ofulao sam za maximalnu poslije vise godina staza ali svakako nisam isao u detalje jer sam podatke kupio sa drugog sajta gdje pokazuju plate pilota po kontinentima.Jos da sam dodao bonuse gdje bi im kraj bio.
Bit je bila da piloti imaju extremno dobre plate i da protestuju. :D
nemas pojma :-)
Molim te , preracunaj mi 130000 eura bruto godisnje u neto i po mjesecima i prebaci u KM.Da vidim tu veliku fulu. :mrgreen:
Mada i nije bitna za bit price o pilotima.
Evo ti jos jedan sajt gdje je prosjecna bruto plata pilota u njemackoj 12000 eura za 2005 godinu.
http://www.worldsalaries.org/airlinepilot.shtml
Racunaj pametnice, ne kolutaj ocima. Jel to hoces da se udas za pilota pa provjeravas hoce li te zakinuti za dzeparac? :D
Last edited by mirsek on 03/04/2014 17:16, edited 1 time in total.
kokuz_sa

#299 Re: Da li bi ste radili za 400 KM (četristo maraka)?

Post by kokuz_sa »

Radio i za manje sa diplomom i to onom prije bolonje..i posao za koji sam bio prijavljen sa sss.
Posao nikad ne biram..para je para samo nek je na posten nacin zaradjena..

Sent from my LG-P880 using Tapatalk
BarbaDue

#300 Re: Da li bi ste radili za 400 KM (četristo maraka)?

Post by BarbaDue »

da i ja kažem,
hB imam fakultet, istina ne radim u struci ali ako bi bilo neophodno
radio bih i u komunalnom preduzeću, i to kao operater na metli :wink:
Post Reply