Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post Reply
escobar__

#276 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by escobar__ »

Googlerica wrote:
escobar__ wrote:
Googlerica wrote:znaci,nije ti dovoljno da budes Bosanac :)

Bosnjaka ima u Sandzaku ,a nisu ni rodjeni ni zivjeli u BiH :zoka:
Sandžak je duže bio dijelom Bosne nego Srbije pa ne znam čemu čuđenje činjenicom da tamo žive Bošnjaci?

Meni je Bošnjaštvo ono što je tebi Bosanstvo.
ne,to nije isto ;-) Bosanstvo i Bosnjastvo nisu isti termini ;-)
znaci,ti se ne osjacas dovolljno Bosancem ,ako nisi i Bosnjaka :-) naravno da si musliman ili imas muslimanske korijene,inace,ne bi bio Bosnjak :D
Malo opismenjavanja ne bi bilo na odmet, valjda si do sad mogla naučit (pa makar i guglanjem) da vjersko (ne)opredjeljenje nema nikakve veze s narodom iz kojeg dolaziš. Vjera je promjenjiva kategorija, narod nije.
Hajvan

#277 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by Hajvan »

Googlerica wrote:
klanje i ubijanje je uvijek prisutno u svakom oruzanom sukobu,i mnogim je to izgovor da danas budu u strankama i pricaju istu pricu decenijama :-)
dobro!!!
onda znam sto mi je ciniti i kako 'ocistiti' vlasto dvoriste. po uzoru na ove so su to vec uradili. vidim da je to prihvatljiv obrazac ponašanja. nedvosmisleno izbija iz tvojeg iskaza.
Googlerica

#278 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by Googlerica »

escobar__ wrote:
Googlerica wrote:
escobar__ wrote:
Sandžak je duže bio dijelom Bosne nego Srbije pa ne znam čemu čuđenje činjenicom da tamo žive Bošnjaci?

ne,to nije isto ;-) Bosanstvo i Bosnjastvo nisu isti termini ;-)
znaci,ti se ne osjacas dovolljno Bosancem ,ako nisi i Bosnjaka :-) naravno da si musliman ili imas muslimanske korijene,inace,ne bi bio Bosnjak :D
Malo opismenjavanja ne bi bilo na odmet, valjda si do sad mogla naučit (pa makar i guglanjem) da vjersko (ne)opredjeljenje nema nikakve veze s narodom iz kojeg dolaziš. Vjera je promjenjiva kategorija, narod nije.
haj'd ne muljaj,srbi i hrvati fino direktno kazu zasto se osjecaju kao srbi ili hrvati,a potom kao bosanci ,a ti eto meni pokusavas podvaliti da je bosanstvo isto sto i bosnjastvo danas :D
Googlerica

#279 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by Googlerica »

Hajvan wrote:
Googlerica wrote:
klanje i ubijanje je uvijek prisutno u svakom oruzanom sukobu,i mnogim je to izgovor da danas budu u strankama i pricaju istu pricu decenijama :-)
dobro!!!
onda znam sto mi je ciniti i kako 'ocistiti' vlasto dvoriste. po uzoru na ove so su to vec uradili. vidim da je to prihvatljiv obrazac ponašanja. nedvosmisleno izbija iz tvojeg iskaza.
zar ti nije bilo dovoljno eticnko ciscenje :skoljka:
escobar__

#280 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by escobar__ »

Googlerica wrote:haj'd ne muljaj,srbi i hrvati fino direktno kazu zasto se osjecaju kao srbi ili hrvati,a potom kao bosanci ,a ti eto meni pokusavas podvaliti da je bosanstvo isto sto i bosnjastvo danas :D
Ništa ja tebi ne pokušavam podvalit, diskutujemo. Meni se živo yebe šta ti misliš o Bošnjaštvu i je l' kontaš jesam li musliman ili iz muslimanske porodice i šta već ne. Istrošili ste davno tu priču o Bošnjaštvu nekad i danas (kako lafo to nije isto), dajte nađite šta novo, originalnije, na ovo sam se već sto puta smijao. :)
Hajvan

#281 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by Hajvan »

Googlerica wrote:
Hajvan wrote:
Googlerica wrote:
dobro!!!
zar ti nije bilo dovoljno eticnko ciscenje :skoljka:
o cemu ti?
kakvo etnicko ciscenje?
kakvo plazenje jezika u svemu tome?
Googlerica

#282 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by Googlerica »

escobar__ wrote:
Googlerica wrote:haj'd ne muljaj,srbi i hrvati fino direktno kazu zasto se osjecaju kao srbi ili hrvati,a potom kao bosanci ,a ti eto meni pokusavas podvaliti da je bosanstvo isto sto i bosnjastvo danas :D
Ništa ja tebi ne pokušavam podvalit, diskutujemo. Meni se živo yebe šta ti misliš o Bošnjaštvu i je l' kontaš jesam li musliman ili iz muslimanske porodice i šta već ne. Istrošili ste davno tu priču o Bošnjaštvu nekad i danas (kako lafo to nije isto), dajte nađite šta novo, originalnije, na ovo sam se već sto puta smijao. :)
aha,i kakva je razlika izmejdu bosnjastva i bosanstva ? ma naravno da si musliman ;-)
escobar__

#283 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by escobar__ »

Bacala grah? U escajg gledala? :lol:

Nenadyebivo.
Googlerica

#284 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by Googlerica »

nevjerovatno kako je tesko priznati da si Bosnjak jer si takodjer i musliman :lol:
escobar__

#285 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by escobar__ »

Znači ti si Bosanka jer si ateist, budist, agnostik, džedaj, jevrej...? I svi su Bosanci nemuslimani jer su muslimani Bošnjaci? :lol:

Znaš li da je sramota u 21. vijeku bit nepismen?
Googlerica

#286 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by Googlerica »

escobar__ wrote:Znači ti si Bosanka jer si ateist, budist, agnostik, džedaj, jevrej...? I svi su Bosanci nemuslimani jer su muslimani Bošnjaci? :lol:

a ne ne,ima msulimana Bosanaca koji se ne izjasnjavaju kao Bosnjaci,ali vlro malo :D gdje si vidio srbina da kaze da je srbin a nije pravolsavac :D
Hajvan

#287 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by Hajvan »

po postovima na ovom forumu, daleko da je od bosanke jer neskriveno vise voli jednu susjednu nam državu. :D
escobar__

#288 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by escobar__ »

Googlerica wrote:
escobar__ wrote:Znači ti si Bosanka jer si ateist, budist, agnostik, džedaj, jevrej...? I svi su Bosanci nemuslimani jer su muslimani Bošnjaci? :lol:

a ne ne,ima msulimana Bosanaca koji se ne izjasnjavaju kao Bosnjaci,ali vlro malo :D gdje si vidio srbina da kaze da je srbin a nije pravolsavac :D
To onda, according to yourself, nisu Bosanci već Bošnjaci jer ti bolje od njih znaš šta su. :thumbup:

@Hajvan: Ma tako to inače kozmopolite i nacionalno neopterećeni, nekim čudom redovno naginju na jednu od dvije strane koje bi dijelile ovu zemlju. Sve, naravno, u modernom, civilizovanom i naprednom duhu. :D
Googlerica

#289 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by Googlerica »

Hajvan wrote:po postovima na ovom forumu, daleko da je od bosanke jer neskriveno vise voli jednu susjednu nam državu. :D
iz razumljivih razloga , a nije iz religioznog razloga :-D
Googlerica

#290 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by Googlerica »

escobar__ wrote:
Googlerica wrote:

To onda, according to yourself, nisu Bosanci već Bošnjaci jer ti bolje od njih znaš šta su. :thumbup:

@Hajvan: Ma tako to inače kozmopolite i nacionalno neopterećeni, nekim čudom redovno naginju na jednu od dvije strane koje bi dijelile ovu zemlju. Sve, naravno, u modernom, civilizovanom i naprednom duhu. :D

pa ti si ranije napisao,i lijepo te Genij pitao,ti ga potpuno ignorises
Genije wrote:
escobar__ wrote:

A u čemu je razlika po tebi?
budi ljubazan pa mu odgovori :-D
staradis

#291 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by staradis »

Vidim i ova ce brzo pod kljuc :lol::lol:
escobar__

#292 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by escobar__ »

Iz mog ugla gledanja je nema, osim u terminologiji, jer je za mene Bošnjak svako onaj ko je rođem ili porijeklom iz Bosne iako ne osporavam ničije pravo da se izjašnjava kako hoće (to me svakako ne interesuje). Iz vašeg ugla gledanja je ima jer su za vas Bošnjaci samo muslimani.

@Genije: Ne znam, ti se pronađe u mom komentaru, nisam te konkretno pomenuo. ;)
Bodkin

#293 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by Bodkin »

Objektivni navijac wrote:
staradis wrote:Mojne mi price ovdje se radi tamo se pije kafa. Moji starci rade 40-50 sati sedmicno, dok sam ja radio znao sam od 40-70 sati. Pa sam opet imao vremena za kafe. To sto je tamo kultura drugacija je njihov problem.
:thumbup: Tacno .Na Zapadu se radi,mnogo ,mnogo manje nego u Bosni ( izuzimajuci budzetlije koje zive u bosanskom komunizmu ) ,ostali rade od jutra do mraka,sedam dana u sedmici,trideset dana u mjesecu i posto su stravicno potplaceni,traze drugi i treci posao i ponoci da rade,da namaknu minimum minimuma za prezivljavanje sebe i porodice.
A sto izmedzu obaveza i poslova piju kafe,to je stvar kulture zivljenja.
vat da fak :shock: ja nisam vidio nikoga, ali nikoga da ide prije 6-7 kuci na zapadu. mozda budzetlije. privatni sektor? nekima u ugovoru o radu pise 40 sati sedmicno plus OBAVEZNIH 10 prekovremenog koji je naravno placen. nemoj samo otvarati temu kako je prekovremeni placen :) pisem o tome koliko ko radi
Bodkin

#294 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by Bodkin »

escobar__ wrote:
Googlerica wrote:znaci,nije ti dovoljno da budes Bosanac :)

Bosnjaka ima u Sandzaku ,a nisu ni rodjeni ni zivjeli u BiH :zoka:

te dvije stvari nisu iste. i ne znam zasto napadate @googlericu. to nema bosnjaka koji bosnjastvo vezu za religiju?
Googlerica

#295 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by Googlerica »

Bodkin,hvala :)

Genij :thumbup:
Drinski

#296 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by Drinski »

Googlerica wrote: aha,znala sam,ipak je religija "prevagnula" ;-)
a jel de, da pricas ponekada bezze, samo onako da nesto kazes? :-D
I jos nesto, promjena religije je tezi cin, sa aspekta samoodređenja pojedinca, od promjene nacije.
vatrogasac

#297 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by vatrogasac »

Googlerica wrote:
aha,i kakva je razlika izmejdu bosnjastva i bosanstva ? ma naravno da si musliman ;-)
Ne možeš povlačiti znak jednakosti jer je islam nadnacionalan. Neko može biti ili Arap ili Turčin ili Iranac, a da ne bude musliman isto kao i što mogu biti muslimani ili jesu u većini. Ako bi i jedna druga riječ u ovom momentu mogla imati taj znak jednakosti jeste OPSTANAK. Više Bošnjaka ima izvan Bosne nego u Bosni.
Bodkin

#298 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by Bodkin »

vatrogasac wrote:
Googlerica wrote:
Ne možeš povlačiti znak jednakosti jer je islam nadnacionalan. Neko može biti ili Arap ili Turčin ili Iranac, a da ne bude musliman isto kao i što mogu biti muslimani ili jesu u većini. Ako bi i jedna druga riječ u ovom momentu mogla imati taj znak jednakosti jeste OPSTANAK. Više Bošnjaka ima izvan Bosne nego u Bosni.[/quote

iranac nije isto sto i bosnjak. turcin nije isto sto i bosnjak. ako mislis ovi pojmovi kao stanovnici istih drzava
vatrogasac

#299 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by vatrogasac »

Bodkin wrote:
iranac nije isto sto i bosnjak. turcin nije isto sto i bosnjak. ako mislis ovi pojmovi kao stanovnici istih drzava
Dokumenti kažu da unazad 150 godina svi smo u Bosni bili Bošnjaci. Jedni se odrekoše, a drugi iseliše, a nešto malo nas i ostalo.
Bodkin

#300 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by Bodkin »

vatrogasac wrote:
Bodkin wrote:
Dokumenti kažu da unazad 150 godina svi smo u Bosni bili Bošnjaci. Jedni se odrekoše, a drugi iseliše, a nešto malo nas i ostalo.
a prije 300 smo svi bili robovi turcima. prije 1000 rimljanima i par stotina hiljada svi smo bili amebe. danas bosnjak nije isto sto iranac, turcin, austrijanac itd.
Post Reply