Malo opismenjavanja ne bi bilo na odmet, valjda si do sad mogla naučit (pa makar i guglanjem) da vjersko (ne)opredjeljenje nema nikakve veze s narodom iz kojeg dolaziš. Vjera je promjenjiva kategorija, narod nije.Googlerica wrote:ne,to nije istoescobar__ wrote:Sandžak je duže bio dijelom Bosne nego Srbije pa ne znam čemu čuđenje činjenicom da tamo žive Bošnjaci?Googlerica wrote:znaci,nije ti dovoljno da budes Bosanac![]()
Bosnjaka ima u Sandzaku ,a nisu ni rodjeni ni zivjeli u BiH
Meni je Bošnjaštvo ono što je tebi Bosanstvo.Bosanstvo i Bosnjastvo nisu isti termini
![]()
znaci,ti se ne osjacas dovolljno Bosancem ,ako nisi i Bosnjakanaravno da si musliman ili imas muslimanske korijene,inace,ne bi bio Bosnjak
Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu
- escobar__
#276 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu
- Hajvan
#277 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu
dobro!!!Googlerica wrote:
klanje i ubijanje je uvijek prisutno u svakom oruzanom sukobu,i mnogim je to izgovor da danas budu u strankama i pricaju istu pricu decenijama
onda znam sto mi je ciniti i kako 'ocistiti' vlasto dvoriste. po uzoru na ove so su to vec uradili. vidim da je to prihvatljiv obrazac ponašanja. nedvosmisleno izbija iz tvojeg iskaza.
-
Googlerica
#278 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu
haj'd ne muljaj,srbi i hrvati fino direktno kazu zasto se osjecaju kao srbi ili hrvati,a potom kao bosanci ,a ti eto meni pokusavas podvaliti da je bosanstvo isto sto i bosnjastvo danasescobar__ wrote:Malo opismenjavanja ne bi bilo na odmet, valjda si do sad mogla naučit (pa makar i guglanjem) da vjersko (ne)opredjeljenje nema nikakve veze s narodom iz kojeg dolaziš. Vjera je promjenjiva kategorija, narod nije.Googlerica wrote:ne,to nije istoescobar__ wrote:
Sandžak je duže bio dijelom Bosne nego Srbije pa ne znam čemu čuđenje činjenicom da tamo žive Bošnjaci?
Meni je Bošnjaštvo ono što je tebi Bosanstvo.Bosanstvo i Bosnjastvo nisu isti termini
![]()
znaci,ti se ne osjacas dovolljno Bosancem ,ako nisi i Bosnjakanaravno da si musliman ili imas muslimanske korijene,inace,ne bi bio Bosnjak
-
Googlerica
#279 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu
zar ti nije bilo dovoljno eticnko ciscenjeHajvan wrote:dobro!!!Googlerica wrote:
klanje i ubijanje je uvijek prisutno u svakom oruzanom sukobu,i mnogim je to izgovor da danas budu u strankama i pricaju istu pricu decenijama
onda znam sto mi je ciniti i kako 'ocistiti' vlasto dvoriste. po uzoru na ove so su to vec uradili. vidim da je to prihvatljiv obrazac ponašanja. nedvosmisleno izbija iz tvojeg iskaza.
- escobar__
#280 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu
Ništa ja tebi ne pokušavam podvalit, diskutujemo. Meni se živo yebe šta ti misliš o Bošnjaštvu i je l' kontaš jesam li musliman ili iz muslimanske porodice i šta već ne. Istrošili ste davno tu priču o Bošnjaštvu nekad i danas (kako lafo to nije isto), dajte nađite šta novo, originalnije, na ovo sam se već sto puta smijao.Googlerica wrote:haj'd ne muljaj,srbi i hrvati fino direktno kazu zasto se osjecaju kao srbi ili hrvati,a potom kao bosanci ,a ti eto meni pokusavas podvaliti da je bosanstvo isto sto i bosnjastvo danas
- Hajvan
#281 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu
o cemu ti?Googlerica wrote:zar ti nije bilo dovoljno eticnko ciscenjeHajvan wrote:dobro!!!Googlerica wrote:
kakvo etnicko ciscenje?
kakvo plazenje jezika u svemu tome?
-
Googlerica
#282 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu
aha,i kakva je razlika izmejdu bosnjastva i bosanstva ? ma naravno da si muslimanescobar__ wrote:Ništa ja tebi ne pokušavam podvalit, diskutujemo. Meni se živo yebe šta ti misliš o Bošnjaštvu i je l' kontaš jesam li musliman ili iz muslimanske porodice i šta već ne. Istrošili ste davno tu priču o Bošnjaštvu nekad i danas (kako lafo to nije isto), dajte nađite šta novo, originalnije, na ovo sam se već sto puta smijao.Googlerica wrote:haj'd ne muljaj,srbi i hrvati fino direktno kazu zasto se osjecaju kao srbi ili hrvati,a potom kao bosanci ,a ti eto meni pokusavas podvaliti da je bosanstvo isto sto i bosnjastvo danas
- escobar__
#283 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu
Bacala grah? U escajg gledala?
Nenadyebivo.
Nenadyebivo.
-
Googlerica
#284 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu
nevjerovatno kako je tesko priznati da si Bosnjak jer si takodjer i musliman 
- escobar__
#285 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu
Znači ti si Bosanka jer si ateist, budist, agnostik, džedaj, jevrej...? I svi su Bosanci nemuslimani jer su muslimani Bošnjaci?
Znaš li da je sramota u 21. vijeku bit nepismen?
-
Googlerica
#286 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu
a ne ne,ima msulimana Bosanaca koji se ne izjasnjavaju kao Bosnjaci,ali vlro maloescobar__ wrote:Znači ti si Bosanka jer si ateist, budist, agnostik, džedaj, jevrej...? I svi su Bosanci nemuslimani jer su muslimani Bošnjaci?![]()
- Hajvan
#287 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu
po postovima na ovom forumu, daleko da je od bosanke jer neskriveno vise voli jednu susjednu nam državu. 
- escobar__
#288 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu
To onda, according to yourself, nisu Bosanci već Bošnjaci jer ti bolje od njih znaš šta su.Googlerica wrote:a ne ne,ima msulimana Bosanaca koji se ne izjasnjavaju kao Bosnjaci,ali vlro maloescobar__ wrote:Znači ti si Bosanka jer si ateist, budist, agnostik, džedaj, jevrej...? I svi su Bosanci nemuslimani jer su muslimani Bošnjaci?![]()
Znaš li da je sramota u 21. vijeku bit nepismen?gdje si vidio srbina da kaze da je srbin a nije pravolsavac
@Hajvan: Ma tako to inače kozmopolite i nacionalno neopterećeni, nekim čudom redovno naginju na jednu od dvije strane koje bi dijelile ovu zemlju. Sve, naravno, u modernom, civilizovanom i naprednom duhu.
-
Googlerica
#289 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu
iz razumljivih razloga , a nije iz religioznog razlogaHajvan wrote:po postovima na ovom forumu, daleko da je od bosanke jer neskriveno vise voli jednu susjednu nam državu.
-
Googlerica
#290 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu
escobar__ wrote:To onda, according to yourself, nisu Bosanci već Bošnjaci jer ti bolje od njih znaš šta su.Googlerica wrote:a ne ne,ima msulimana Bosanaca koji se ne izjasnjavaju kao Bosnjaci,ali vlro maloescobar__ wrote:Znači ti si Bosanka jer si ateist, budist, agnostik, džedaj, jevrej...? I svi su Bosanci nemuslimani jer su muslimani Bošnjaci?![]()
Znaš li da je sramota u 21. vijeku bit nepismen?gdje si vidio srbina da kaze da je srbin a nije pravolsavac
@Hajvan: Ma tako to inače kozmopolite i nacionalno neopterećeni, nekim čudom redovno naginju na jednu od dvije strane koje bi dijelile ovu zemlju. Sve, naravno, u modernom, civilizovanom i naprednom duhu.
pa ti si ranije napisao,i lijepo te Genij pitao,ti ga potpuno ignorises
budi ljubazan pa mu odgovoriGenije wrote:A u čemu je razlika po tebi?escobar__ wrote:
Sandžak je duže bio dijelom Bosne nego Srbije pa ne znam čemu čuđenje činjenicom da tamo žive Bošnjaci?
Meni je Bošnjaštvo ono što je tebi Bosanstvo.
-
staradis
#291 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu
Vidim i ova ce brzo pod kljuc
:lol:
- escobar__
#292 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu
Iz mog ugla gledanja je nema, osim u terminologiji, jer je za mene Bošnjak svako onaj ko je rođem ili porijeklom iz Bosne iako ne osporavam ničije pravo da se izjašnjava kako hoće (to me svakako ne interesuje). Iz vašeg ugla gledanja je ima jer su za vas Bošnjaci samo muslimani.
@Genije: Ne znam, ti se pronađe u mom komentaru, nisam te konkretno pomenuo.
@Genije: Ne znam, ti se pronađe u mom komentaru, nisam te konkretno pomenuo.
-
Bodkin
#293 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu
vat da fakObjektivni navijac wrote:staradis wrote:Mojne mi price ovdje se radi tamo se pije kafa. Moji starci rade 40-50 sati sedmicno, dok sam ja radio znao sam od 40-70 sati. Pa sam opet imao vremena za kafe. To sto je tamo kultura drugacija je njihov problem.Tacno .Na Zapadu se radi,mnogo ,mnogo manje nego u Bosni ( izuzimajuci budzetlije koje zive u bosanskom komunizmu ) ,ostali rade od jutra do mraka,sedam dana u sedmici,trideset dana u mjesecu i posto su stravicno potplaceni,traze drugi i treci posao i ponoci da rade,da namaknu minimum minimuma za prezivljavanje sebe i porodice.
A sto izmedzu obaveza i poslova piju kafe,to je stvar kulture zivljenja.
-
Bodkin
#294 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu
te dvije stvari nisu iste. i ne znam zasto napadate @googlericu. to nema bosnjaka koji bosnjastvo vezu za religiju?escobar__ wrote:Sandžak je duže bio dijelom Bosne nego Srbije pa ne znam čemu čuđenje činjenicom da tamo žive Bošnjaci?Googlerica wrote:znaci,nije ti dovoljno da budes Bosanac![]()
Bosnjaka ima u Sandzaku ,a nisu ni rodjeni ni zivjeli u BiH
Meni je Bošnjaštvo ono što je tebi Bosanstvo.
-
Googlerica
#295 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu
Bodkin,hvala
Genij
Genij
-
Drinski
#296 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu
a jel de, da pricas ponekada bezze, samo onako da nesto kazes?Googlerica wrote: aha,znala sam,ipak je religija "prevagnula"
I jos nesto, promjena religije je tezi cin, sa aspekta samoodređenja pojedinca, od promjene nacije.
- vatrogasac
#297 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu
Ne možeš povlačiti znak jednakosti jer je islam nadnacionalan. Neko može biti ili Arap ili Turčin ili Iranac, a da ne bude musliman isto kao i što mogu biti muslimani ili jesu u većini. Ako bi i jedna druga riječ u ovom momentu mogla imati taj znak jednakosti jeste OPSTANAK. Više Bošnjaka ima izvan Bosne nego u Bosni.Googlerica wrote:
aha,i kakva je razlika izmejdu bosnjastva i bosanstva ? ma naravno da si musliman
-
Bodkin
#298 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu
Ne možeš povlačiti znak jednakosti jer je islam nadnacionalan. Neko može biti ili Arap ili Turčin ili Iranac, a da ne bude musliman isto kao i što mogu biti muslimani ili jesu u većini. Ako bi i jedna druga riječ u ovom momentu mogla imati taj znak jednakosti jeste OPSTANAK. Više Bošnjaka ima izvan Bosne nego u Bosni.[/quotevatrogasac wrote:Googlerica wrote:
aha,i kakva je razlika izmejdu bosnjastva i bosanstva ? ma naravno da si musliman
iranac nije isto sto i bosnjak. turcin nije isto sto i bosnjak. ako mislis ovi pojmovi kao stanovnici istih drzava
- vatrogasac
#299 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu
Dokumenti kažu da unazad 150 godina svi smo u Bosni bili Bošnjaci. Jedni se odrekoše, a drugi iseliše, a nešto malo nas i ostalo.Bodkin wrote:
iranac nije isto sto i bosnjak. turcin nije isto sto i bosnjak. ako mislis ovi pojmovi kao stanovnici istih drzava
-
Bodkin
#300 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu
a prije 300 smo svi bili robovi turcima. prije 1000 rimljanima i par stotina hiljada svi smo bili amebe. danas bosnjak nije isto sto iranac, turcin, austrijanac itd.vatrogasac wrote:Dokumenti kažu da unazad 150 godina svi smo u Bosni bili Bošnjaci. Jedni se odrekoše, a drugi iseliše, a nešto malo nas i ostalo.Bodkin wrote: