Talasi referenduma
-
Basvod
#276 Re: Talasi referenduma
U istoj mjeri u kojoj rijec Srbi vrijedja nesrbe.
Pa zato sto je smisao entiteta RS upravo isticanje srpskog imena i identiteta. Ako se u Bosni pobrisu svi srpski nazivi i obicaji, svedu se na krug porodice... Srbi kao narod ce se u Bosni vremenom asimilirati.
Pa zato sto je smisao entiteta RS upravo isticanje srpskog imena i identiteta. Ako se u Bosni pobrisu svi srpski nazivi i obicaji, svedu se na krug porodice... Srbi kao narod ce se u Bosni vremenom asimilirati.
-
zavrzlama
#277 Re: Talasi referenduma
znaci 90% srba u manjem entietu ce samo zbog promjene imena entitetu i izbacivanja pravoslavnog iz institucijalnog vremenom asimilirati,od 10% nesrbaBasvod wrote:U istoj mjeri u kojoj rijec Srbi vrijedja nesrbe.
Bar ti odajem priznanje da javno podrzavas aparthejd i ne stidis se svojih necivilizacijskih uvjerenja,s tobom bi se na kraju i moglo dogovoriti,gori su oni koji aparthejd opravdavaju necin drugim a skrivaju prave razloge....
Na kraju ,ti samo potvrdjujes moju tezu da srbi kao narod neznaju,nece i nesmiju da zive sa drugim i drugacijim..
- Krstan
#278 Re: Talasi referenduma
Prihvatili bi odmah s tim što ne bi uzeli 20 % teritorije Federacije nego nešto manje kako se ne bi previše narušila etnička homogenost entiteta.zavrzlama wrote:Mali test o stvarnim interesima neprijatelja BIH....
Punudit dodiku/srpskoj ideologiji izbacivanje bosnjaka i hrvata kao konstutivnih naroda u manjem entitetu,izbaciti sve i jednog bosnjaka i hrvata iz bilo kakve javne funkcije u tom entitetu + jos 20% teritorije federacije koji po zelji izaberu srpski predstavnici da udje u sastav manjeg entitea,UZ SAMO JEDAN MALI USTUPAK,zatraziti promjenu imena entiteta,izbacivanje vjerskog iz institucijalnog....na kraju sve ovo bi odbili...sad se zapitajte zasto...ja znam vec 24 godine zasto....
- Mister Yes
#279 Re: Talasi referenduma
20% teritorije Federacije je 10% BiH. Lud si ako misliš da bi odbili. Znaš li ti uopšte koliko je petina Federacije. U tih 10% BiH stalo bi i Goražde (cijeli BPK), i cijeli PK plus Gradačac, Čelić, (da imaju ŠIROK koridor),Teočak, Sapna, (da se i tu malo prošire), Ilijaš, Vogošća (da nas zajebu), Drvar, Glamoč, Grahovo, Kupres, Petrovac i onaj dio Ozrena što im fali (do Vozuće).zavrzlama wrote:Mali test o stvarnim interesima neprijatelja BIH....
Punudit dodiku/srpskoj ideologiji izbacivanje bosnjaka i hrvata kao konstutivnih naroda u manjem entitetu,izbaciti sve i jednog bosnjaka i hrvata iz bilo kakve javne funkcije u tom entitetu + jos 20% teritorije federacije koji po zelji izaberu srpski predstavnici da udje u sastav manjeg entitea,UZ SAMO JEDAN MALI USTUPAK,zatraziti promjenu imena entiteta,izbacivanje vjerskog iz institucijalnog....na kraju sve ovo bi odbili...sad se zapitajte zasto...ja znam vec 24 godine zasto....
- Mister Yes
#280 Re: Talasi referenduma
Skijaš wrote: Treba dodati kvotu za ostale i riješen problem.
A šta ako su 16 najsposobnijih ljudi u Federaciji svi redom iz reda Ostalih? Zar da ne mogu svih 16 u vladu zato jer mora biti određeni broj Bošnjaka, Srba i Hrvata? Zar je etnička pripadnost važnija od sposobnosti? Moj smučaru
Skijaš wrote:Kvote su tu kako bi se obezbjedilo pravedan pristup mehanizmima upravljanja državom, i ne samo da podržavam etničke kvote nego podržavam i polne a kako bi se obezbjedilo fer uslove za žene koje u našem društvu još imaju podređen položaj.
Ti si komunistički tip koji bi po mogućnosti što više stvari uređivao nasilno, dekretom države. Ja sam pak maksimalno liberalan tip koji bi po mogućnosti što više stvari ostavio prirodi a što manje državi. Nema među nama dogovora oko bilo čega
Valjda ti je poznato da postoje zemlje u kojima je Španski oficijelni jezik a Španaca ni na mapi? Ili zemlje u kojima je Engleski oficijelni jezik a Engleza ni za lijeka. Zašto? Zato što se tako napiše u Ustavu. Tačka.Skijaš wrote:Koja tri jezika i zašto ? Je li jedan od ta tri jezika albanski ? I zašto tri a ne dva ili pet ? Mislim, ja znam zašto, ali hajde da vidim rezonovanje onog ko osporava koncept konstitutivnosti tri naroda.
Nisi ti ništa objasnio. To je samo tvoje mišljenje a vidjeli smo u ratu da nisi u pravu. Imali smo mirovne sporazume sa linijom između Bošnjaka i Hrvata koje su prihvatili i Hrvati i Bošnjaci što je dokaz da se oni mogu dogovoriti oko te linije.Skijaš wrote:Već sam ti objasnio da te linije među narodima nije moguće nacrtati i da to neće biti moguće ni u decenijama koje dolaze .
Niko ne spominje monoetničke stranke ili monoetničke administrativne jedinice. Straw man argument. Govorimo o organizovanju ljudi sličnih interesa u administrativne jedinice kako bi zaštitili svoje interese. To neće biti monoetničke jedinice niti je to moguće. Ni Švajcarski kantoni nisu monoetnički ali su izvrstan način zaštite kolektiviteta. To je i najzastupljeniji način zaštite prava kolektiviteta u svijetu. Za razliku od tvojih kota, administrativne jedinice ne krše individualna prava ljudi. Svaki pojedinac ima ista prava i mogućnosti u okviru administrativne jedinice. Što nije slučaj sa kvotama. Zato i imamo presudu Sejdić-Finci. To su nama naše kvote dale.Skijaš wrote:Prava kolektiviteta se brani kvotama, ne monoetničkim strankama ili monoetničkim administrativnim jedinicama, takvi modeli u BiH samo produbljuju podjele.
- Mister Yes
#281 Re: Talasi referenduma
Ukidanje kvota je moj osnovni politički cilj. Ko prati ono što pišem ovdje zna da sam vremenom imao različite prijedloge za rješenje BH čvora ali svi prijedlozi na kraju se svode na to da se ukinu hebene kvote. Ono što me u politici najviše nervira su profesionalni Srbi, Hrvati i Bošnjaci i sistem koji nameće svima nama da sve ljude gledamo kroz kvote a ne onako kako bi trebali gledati. Kao ljude.Skijaš wrote: Ukidanje kvota nije niti bi trebalo biti opcija.
- Mister Yes
#282 Re: Talasi referenduma
Smiješno je i termin Srpska predstavljati kao primjer Srpske tiranije kada odmah u susjedstvu imamo termin Hrvatska koji ne predstavljaš kao primjer Hrvatske tiranije. I ta Hrvatska je do 91-e imala srpsku većinu na trećini svoje teritorije pa su im prvo ukinuli konstitutivnost a zatim ih protjerali iz Hrvatske. Ni Istra nije uvijek bila dio Hrvatske pa ni još neki dijelovi. Ustvari, do prvog svjetskog rata imali smo Dalmaciju, Slavoniju, Hrvatsku i Dubrovnik sve odvojeno. Ali neko je skontao da su svi katolici koji govore ovaj jezik Hrvati i zahvaljujući tome ali i drugim okolnostima Hrvatska danas zauzima teritoriju koju zauzima. Ali daleko od toga da je sve to što je danas u Hrvatskoj uvijek bilo sa hrvatskom većinom. Dakle isti slučaj kao i Srpska. Ni sve što je u Srpskoj nije uvijek bilo sa srpskom većinom ali ako ti ne smeta termin Hrvatska zaista nema razloga ni da ti smeta termin Srpska.Skijaš wrote: Odgovoreno ti je na ovo i to nekoliko puta. Imaš mitropoliju Dabrobosansku, Vrhbosansku nadbiskupiju a evo ti i Thompson pjeva o Bosni, pa je smiješno predstaviti korištenje termina Bosna kao primjer bošnjačke tiranije.
- Skijaš
#283 Re: Talasi referenduma
Mogu biti savjetnici.Mister Yes wrote:Skijaš wrote: Treba dodati kvotu za ostale i riješen problem.
A šta ako su 16 najsposobnijih ljudi u Federaciji svi redom iz reda Ostalih?
Kvote su tu kako bi se zaštitilo manje brojne, kao određeni vid garancije da će imati utjecaj na mehanizme vođenja države. Ne živimo u idealnom svijetu i nekakve su garancije neophodne.Zar da ne mogu svih 16 u vladu zato jer mora biti određeni broj Bošnjaka, Srba i Hrvata? Zar je etnička pripadnost važnija od sposobnosti? Moj smučaru![]()
E pa isto je tako u Ustavu napisano da su tri naroda konstitutivna. Tačka.Zato što se tako napiše u Ustavu. Tačka.Skijaš wrote:Koja tri jezika i zašto ? Je li jedan od ta tri jezika albanski ? I zašto tri a ne dva ili pet ? Mislim, ja znam zašto, ali hajde da vidim rezonovanje onog ko osporava koncept konstitutivnosti tri naroda.
Upravo suprotno, u najtežim su trenucima po ovu zemlju morali biti dogovoreni mješoviti kantoni, HNK i SBK. I to upravo zato što nije bilo moguće ostvariti dogovor oko toga šta je čije, a to bi danas bilo smiješno i pokušati.Nisi ti ništa objasnio. To je samo tvoje mišljenje a vidjeli smo u ratu da nisi u pravu. Imali smo mirovne sporazume sa linijom između Bošnjaka i Hrvata koje su prihvatili i Hrvati i Bošnjaci što je dokaz da se oni mogu dogovoriti oko te linije.Skijaš wrote:Već sam ti objasnio da te linije među narodima nije moguće nacrtati i da to neće biti moguće ni u decenijama koje dolaze .
Pa eto, predloži Hrvatima Kiseljaka, Kreševa i Viteza da mirno prihvate utapanje u bošnjački entitet, i to im tako objasni, znate ljudi, Švicarska, ovo, ono, hajde da podijelimo FBiH ali tako da hrvatski dio bude južno od Kupreških vrata a vi i vaši domovi da budete dio bošnjačkog entiteta. Ako im to tako objasniš, možda i prihvate, ko znaNiko ne spominje monoetničke stranke ili monoetničke administrativne jedinice. Straw man argument. Govorimo o organizovanju ljudi sličnih interesa u administrativne jedinice kako bi zaštitili svoje interese. To neće biti monoetničke jedinice niti je to moguće. Ni Švajcarski kantoni nisu monoetnički ali su izvrstan način zaštite kolektiviteta. To je i najzastupljeniji način zaštite prava kolektiviteta u svijetu. Za razliku od tvojih kota, administrativne jedinice ne krše individualna prava ljudi. Svaki pojedinac ima ista prava i mogućnosti u okviru administrativne jedinice. Što nije slučaj sa kvotama. Zato i imamo presudu Sejdić-Finci. To su nama naše kvote dale.Skijaš wrote:Prava kolektiviteta se brani kvotama, ne monoetničkim strankama ili monoetničkim administrativnim jedinicama, takvi modeli u BiH samo produbljuju podjele.
-
zavrzlama
#284 Re: Talasi referenduma
sutra srbima ponudi uz MZ garanciju samo 20% teritorije BIH uz granicu sa srbijom,oni bi odmah pristali,daj im 80% teritorije BIH da tu politicki i ekonomski vladaju ,ali bez jednonacionalnog zapisavanja te administrativne jedinice,glatko odbijaju....U Dejtonu je naziv i vjersko bojenje institucija manjeg entiteta bio najveci kamen spoticanja,srbi su pustili Brcko i sebe prersjekli na dva dijela ,samo iz razloga da manji entitet poprimi sve epitete pravoslavno srpskog identiteta,jer se nadaju da ce prvo nesrbi pa zatim i MZ shvativsi fakticko stanje na terenu ponuditi podjelu....sve ratove,sve seobe i stradanja srba u zadnjih 24 godine je prouzrokovala naturena (sluzbama smrti) ideja da se s drugim ne moze zajedno ziviti,da je sve osim srbije nuzno zlo i privremena kategorija...Mister Yes wrote:20% teritorije Federacije je 10% BiH. Lud si ako misliš da bi odbili. Znaš li ti uopšte koliko je petina Federacije. U tih 10% BiH stalo bi i Goražde (cijeli BPK), i cijeli PK plus Gradačac, Čelić, (da imaju ŠIROK koridor),Teočak, Sapna, (da se i tu malo prošire), Ilijaš, Vogošća (da nas zajebu), Drvar, Glamoč, Grahovo, Kupres, Petrovac i onaj dio Ozrena što im fali (do Vozuće).zavrzlama wrote:Mali test o stvarnim interesima neprijatelja BIH....
Krajnji i jedini cilj srpske politike u BIH je secesija rs-a od BIH,oni tacno znaju da ta secesija iako prodje dozvolu MZ nece biti u sadasnjem teritorijalnom dejtonskom uredjenju,ali traze maksimum da bi dobili na kraju sto veci dio danasnjeg rs-a...trenutno se namece probih strani rahat patnja u nadi da se dobije maksimum,posto rahat patnja nije odradila svoj zamisljeni cilj,nastupit ce epoha realnih i primamljivih prijedloga bosnjackim strujama koje bi sutra potpisale bosnjacku drzavicu...na srecu bosnjacka politika ne postoji i srbi nemaju kome to ponuditi i nema ko to prihvatiti,dok opet interes zapada ni u kojoj kalkulaciji nije podjela BIH...
Zapad je zbog svojih interesa najvitalniji i najbrojniji narod teritorijalno i institicijalno obesmislio i navaukao istim ludacku kosulju i dejtonskim ustavom onemogucio da izgradjuju BIH i brane svoj nacionalni interes,dok je srbima dao ono sto najvise vole"teritoriju" ali sa kojojm ne mogu raspolagat da bi se odcijepili ili pripojili srbiji,hrvate su stavili na krst i omotali glogovim vijencem da ispastaju hrvatsku bez srba....ostaje dugogodisnja rahat patnja,gdje ce se jedni nakon spoznaje da demografski,politiccki i moralno propadaju okrenuti BIH,koji zna se..the end.
- Skijaš
#285 Re: Talasi referenduma
To me podsjeća na onu Neletovu o Turcima i vjekovnoj nepravdi. U slučaju agresivnog pokušaja komadanja BiH kako bi se što većem dijelu zemlje dalo samo srpski identitet imamo žive krivce, nalaze se pred sudom i biće osuđeni za genocid. Ne može se to relativizirati dešavanjima od prije 100 godina u sasvim drugoj državi, to je jednako infantilno kao one Mladićeve riječi kako je došlo vrijeme "osvete Turcima na ovim prostorima".Mister Yes wrote:Smiješno je i termin Srpska predstavljati kao primjer Srpske tiranije kada odmah u susjedstvu imamo termin Hrvatska koji ne predstavljaš kao primjer Hrvatske tiranije.Skijaš wrote: Odgovoreno ti je na ovo i to nekoliko puta. Imaš mitropoliju Dabrobosansku, Vrhbosansku nadbiskupiju a evo ti i Thompson pjeva o Bosni, pa je smiješno predstaviti korištenje termina Bosna kao primjer bošnjačke tiranije.
- Mister Yes
#286 Re: Talasi referenduma
Skijaš wrote: Mogu biti savjetnici.
I smatraš da je to pošteno? "Žao mi je gospodine ali ne valja vam ime i zato ne možete biti ministar".
Jasno je zašto su tu kvote. Da bi se zaštitilo manje brojne naravno. Ali to se može uraditi:Skijaš wrote:Kvote su tu kako bi se zaštitilo manje brojne, kao određeni vid garancije da će imati utjecaj na mehanizme vođenja države. Ne živimo u idealnom svijetu i nekakve su garancije neophodne.
a) kvotama
b) administrativnim jedinicama
Ovo pod a) krši individualna ljudska prava a ovo pod b) ne krši individualna ljudska prava. A oboje štiti prava kolektiviteta. Iz nekog razloga ti preferiraš rješenje koje krši individualna ljudska prava. Tvoj izbor, ali nemoj ostale ubjeđivati da je to pravilan izbor.
I imamo presudu Sejdić-Finci koju moramo ispoštovati ako hoćemo među normalan svijet. I biće još presuda. Krše se individualna ljudska prava = ljudi tuže državu.Skijaš wrote:E pa isto je tako u Ustavu napisano da su tri naroda konstitutivna. Tačka.
Skijaš wrote:Upravo suprotno, u najtežim su trenucima po ovu zemlju morali biti dogovoreni mješoviti kantoni, HNK i SBK. I to upravo zato što nije bilo moguće ostvariti dogovor oko toga šta je čije, a to bi danas bilo smiješno i pokušati.
2 mješovita od ukupno 10 kantona. A i ta dva sve manje mješovita. Tik tak tik tak tik tak tik tak .......
To je već druga tema i nevezano je za ono na šta si odgovorao sa tim citatom. Da Švajcarska i mnogo drugih primjera gdje se prava kolektiviteta štite administrativnim jedinicama a ne kvotama kojima se ugrožavaju prava pojedinaca.Skijaš wrote:Pa eto, predloži Hrvatima Kiseljaka, Kreševa i Viteza da mirno prihvate utapanje u bošnjački entitet, i to im tako objasni, znate ljudi, Švicarska, ovo, ono, hajde da podijelimo FBiH ali tako da hrvatski dio bude južno od Kupreških vrata a vi i vaši domovi da budete dio bošnjačkog entiteta. Ako im to tako objasniš, možda i prihvate, ko zna
- Skijaš
#287 Re: Talasi referenduma
Mister Yes wrote:Skijaš wrote: Mogu biti savjetnici.
I smatraš da je to pošteno? "Žao mi je gospodine ali ne valja vam ime i zato ne možete biti ministar".
Bolje je rizikovati to da pojedinac ne može doći do izražaja nego da čitav narod ne može doći do izražaja.
Prvo ne krši ljudska prava, presuda iz Strazbura nalaže samo da se ispravi neravnopravnost a to je moguće i ubacivanjem kvote Ostalih. A drugo nije moguće jer nije moguće dogovoriti granice podjele.Jasno je zašto su tu kvote. Da bi se zaštitilo manje brojne naravno. Ali to se može uraditi:Skijaš wrote:Kvote su tu kako bi se zaštitilo manje brojne, kao određeni vid garancije da će imati utjecaj na mehanizme vođenja države. Ne živimo u idealnom svijetu i nekakve su garancije neophodne.
a) kvotama
b) administrativnim jedinicama
Ovo pod a) krši individualna ljudska prava a ovo pod b) ne krši individualna ljudska prava. A oboje štiti prava kolektiviteta. Iz nekog razloga ti preferiraš rješenje koje krši individualna ljudska prava. Tvoj izbor, ali nemoj ostale ubjeđivati da je to pravilan izbor.
Pa dobro, sačekaj onda taj tik tak još 20 godina pa da Bošnjaci u Kiseljaku i Kreševu budu većina. Ja ću u međuvremenu podržati integracije.Skijaš wrote:Upravo suprotno, u najtežim su trenucima po ovu zemlju morali biti dogovoreni mješoviti kantoni, HNK i SBK. I to upravo zato što nije bilo moguće ostvariti dogovor oko toga šta je čije, a to bi danas bilo smiješno i pokušati.
2 mješovita od ukupno 10 kantona. A i ta dva sve manje mješovita. Tik tak tik tak tik tak tik tak .......
- Mister Yes
#288 Re: Talasi referenduma
Oluja je bila prije 100 godina?Skijaš wrote:
To me podsjeća na onu Neletovu o Turcima i vjekovnoj nepravdi. U slučaju agresivnog pokušaja komadanja BiH kako bi se što većem dijelu zemlje dalo samo srpski identitet imamo žive krivce, nalaze se pred sudom i biće osuđeni za genocid. Ne može se to relativizirati dešavanjima od prije 100 godina u sasvim drugoj državi, to je jednako infantilno kao one Mladićeve riječi kako je došlo vrijeme "osvete Turcima na ovim prostorima".
Ali sve i da je bila, razlika je samo u tome kada je nastalo to što je na isti način nastalo. Da li to znači da će termin Srpska za 100 godina biti prihvatljiv?
- Skijaš
#289 Re: Talasi referenduma
Ja ne odobravam Oluju. Sud je donio presudu po kojem ta operacija nije imala zločinački karakter i to poštujem, ali sam siguran da se stvar moglo završiti bez masovnog egzodusa.Mister Yes wrote:Oluja je bila prije 100 godina?Skijaš wrote:
To me podsjeća na onu Neletovu o Turcima i vjekovnoj nepravdi. U slučaju agresivnog pokušaja komadanja BiH kako bi se što većem dijelu zemlje dalo samo srpski identitet imamo žive krivce, nalaze se pred sudom i biće osuđeni za genocid. Ne može se to relativizirati dešavanjima od prije 100 godina u sasvim drugoj državi, to je jednako infantilno kao one Mladićeve riječi kako je došlo vrijeme "osvete Turcima na ovim prostorima".
Ali sve i da je bila, razlika je samo u tome kada je nastalo to što je na isti način nastalo. Da li to znači da će termin Srpska za 100 godina biti prihvatljiv?
Narednim bi generacijama vjerovatno bio jer bi se neko u međuvremenu pomirio sa nepravdom, ali ne mislim da će manji entitet zadržati to ime.
- Mister Yes
#290 Re: Talasi referenduma
Skijaš wrote: Bolje je rizikovati to da pojedinac ne može doći do izražaja nego da čitav narod ne može doći do izražaja.
Fol je u tome što postoji rješenje koje garantuje i narodu i pojedincima da dođu do izražaja. Prisutno je širom svijeta a zove se "administrativne jedinice".
Tako je moguće rješiti ovu presudu (u teoriji ali u praksi nemoguće). No biće još tužbi i presuda. Ustav sa kvotama jednostavno krši pojedinačna ljudska prava jer samo jednu ljudsku osobinu (etničku pripadnost) predpostavlja svim ostalim ljudskim osobinama i kvalitetama.Skijaš wrote:Prvo ne krši ljudska prava, presuda iz Strazbura nalaže samo da se ispravi neravnopravnost a to je moguće i ubacivanjem kvote Ostalih. A drugo nije moguće jer nije moguće dogovoriti granice podjele.
Podržaćeš integracije putem brojanja krvnih zrnaca. LegendaSkijaš wrote:Pa dobro, sačekaj onda taj tik tak još 20 godina pa da Bošnjaci u Kiseljaku i Kreševu budu većina. Ja ću u međuvremenu podržati integracije.
- Mister Yes
#291 Re: Talasi referenduma
Skijaš wrote: Ja ne odobravam Oluju. Sud je donio presudu po kojem ta operacija nije imala zločinački karakter i to poštujem, ali sam siguran da se stvar moglo završiti bez masovnog egzodusa.
Važnije ti je mišljenje suda od tvog vlastitog mišljenja?
To šta ti misliš nije bitno. Nije bitno tebi (oluja) pa samim tim nije ni bilo kome drugom. Šta će sud reći?Skijaš wrote:Narednim bi generacijama vjerovatno bio jer bi se neko u međuvremenu pomirio sa nepravdom, ali ne mislim da će manji entitet zadržati to ime.
- Skijaš
#292 Re: Talasi referenduma
Granice istih je u BiH nemoguće dogovoriti, dakle predlažeš nemoguće rješenje.Mister Yes wrote:Skijaš wrote: Bolje je rizikovati to da pojedinac ne može doći do izražaja nego da čitav narod ne može doći do izražaja.
Fol je u tome što postoji rješenje koje garantuje i narodu i pojedincima da dođu do izražaja. Prisutno je širom svijeta a zove se "administrativne jedinice".
Ima li neki vremenski rok u kojem očekuješ donošenje takvih presuda i ko bi ih trebao donijeti ?Tako je moguće rješiti ovu presudu (u teoriji ali u praksi nemoguće). No biće još tužbi i presuda. Ustav sa kvotama jednostavno krši pojedinačna ljudska pravaSkijaš wrote:Prvo ne krši ljudska prava, presuda iz Strazbura nalaže samo da se ispravi neravnopravnost a to je moguće i ubacivanjem kvote Ostalih.
-
Vakopa
#293 Re: Talasi referenduma
zavrzlama wrote:sutra srbima ponudi uz MZ garanciju samo 20% teritorije BIH uz granicu sa srbijom,oni bi odmah pristali,daj im 80% teritorije BIH da tu politicki i ekonomski vladaju ,ali bez jednonacionalnog zapisavanja te administrativne jedinice,glatko odbijaju....U Dejtonu je naziv i vjersko bojenje institucija manjeg entiteta bio najveci kamen spoticanja,srbi su pustili Brcko i sebe prersjekli na dva dijela ,samo iz razloga da manji entitet poprimi sve epitete pravoslavno srpskog identiteta,jer se nadaju da ce prvo nesrbi pa zatim i MZ shvativsi fakticko stanje na terenu ponuditi podjelu....sve ratove,sve seobe i stradanja srba u zadnjih 24 godine je prouzrokovala naturena (sluzbama smrti) ideja da se s drugim ne moze zajedno ziviti,da je sve osim srbije nuzno zlo i privremena kategorija...Mister Yes wrote:20% teritorije Federacije je 10% BiH. Lud si ako misliš da bi odbili. Znaš li ti uopšte koliko je petina Federacije. U tih 10% BiH stalo bi i Goražde (cijeli BPK), i cijeli PK plus Gradačac, Čelić, (da imaju ŠIROK koridor),Teočak, Sapna, (da se i tu malo prošire), Ilijaš, Vogošća (da nas zajebu), Drvar, Glamoč, Grahovo, Kupres, Petrovac i onaj dio Ozrena što im fali (do Vozuće).zavrzlama wrote:Mali test o stvarnim interesima neprijatelja BIH....
Krajnji i jedini cilj srpske politike u BIH je secesija rs-a od BIH,oni tacno znaju da ta secesija iako prodje dozvolu MZ nece biti u sadasnjem teritorijalnom dejtonskom uredjenju,ali traze maksimum da bi dobili na kraju sto veci dio danasnjeg rs-a...trenutno se namece probih strani rahat patnja u nadi da se dobije maksimum,posto rahat patnja nije odradila svoj zamisljeni cilj,nastupit ce epoha realnih i primamljivih prijedloga bosnjackim strujama koje bi sutra potpisale bosnjacku drzavicu...na srecu bosnjacka politika ne postoji i srbi nemaju kome to ponuditi i nema ko to prihvatiti,dok opet interes zapada ni u kojoj kalkulaciji nije podjela BIH...
Zapad je zbog svojih interesa najvitalniji i najbrojniji narod teritorijalno i institicijalno obesmislio i navaukao istim ludacku kosulju i dejtonskim ustavom onemogucio da izgradjuju BIH i brane svoj nacionalni interes,dok je srbima dao ono sto najvise vole"teritoriju" ali sa kojojm ne mogu raspolagat da bi se odcijepili ili pripojili srbiji,hrvate su stavili na krst i omotali glogovim vijencem da ispastaju hrvatsku bez srba....ostaje dugogodisnja rahat patnja,gdje ce se jedni nakon spoznaje da demografski,politiccki i moralno propadaju okrenuti BIH,koji zna se..the end.
Ne možete vi ništa da nudite Srbima što je već naše. Bosna je vjekovna srpska zemlja i trenutno imamo državnu vlast na 49% +2-3% BiH na opštinskom nivou u Drvaru, Grahovu i Glamoču.
- madner
#294 Re: Talasi referenduma
Mister Yes wrote:Granatiranje i snajperisanje je toliko očigledno da ga nisam ni spominjao prvi put. Mislim ono, zbog čega bi Sarajlije bile najviše ljute ako ne zbog granatiranja i snajperisanja Sarajevamadner wrote:Zapravo je granatiranje i snajperisanje Sarajeva tvoja nova teza, koja je postavljenja naknadno. No pikam pokusaj, pravio si se da je starije pa ako prodje prodje.![]()
Ali nebitno. Eto rekao sam kasnije i dodao na argument. Time sam ga ojačao i zadao šah mat.
Ne bas, samo si pokazao da zapravo nisi ni razmislio sta si rekao.
Inace od VRS je u opsadi Sarajeva stradalo i oko 1500 Srba, tako da nije imalo ni izbliza efekt Srebrenice.
madner wrote:Da se podsjetimo, tvoja teza je da ratni zlocini i genocide nisu bili neophondi za ostvarivanje plana.
ORGANIZOVANI ratni zločini. Etnička čišćenja i genocid. Pojedinačnih, neorganizovanih zločina ima u svakom ratu na svim stranama i čim je rat možeš računati na njih. [/quote]
Osim toga nebo je plavo. Odgovaras na nesto sto ni nije bilo upitno, bez da si pokusao pobiti argument.
Samo sto ako je dozvoljeno povlaciti nekome takve linije, dozvoljeno je onda i drugoj strani unutar te teritorije. Pa bi tih 387 hiljada Bosnjaka i koji Hrvat uzeli sebi Posavinu i dio IB. Hem onda nije ostvaren ni prvi ni drugi strateski cilj Srba, a imaju svoju teritoriju.Mister Yes wrote:Niko ne spori da su genocid i etnička čišćenja još više razdvojili narode nego što bi bili razdvojeni da nije bilo genocida i etničkih čišćenja. Ali barem što se tiče Sarajeva tu su veću ulogu igrali granatiranje i snajperisanje grada i posebno naredba da se seli. Do toga bi došlo i da nije bilo genocida i to je sasvim sigurno. Isto kao što je sigurno da bi određeni dio Bošnjaka prešao da živi u Federaciju i da nije bilo genocida i etničkih čišćenja. Možemo nagađati o kojem broju bi se radilo ali mislim da taj broj nikako ne bi bio ispod 100 hiljada. U svakom slučaju, početna prednost (duplo više Srba) bi se sigurno povećala tako da nije bilo potrebe da vodstvo RS-a organizuje genocid i etnička čišćenja. Time su samo naštetili svom narodu.madner wrote:Dok je moja teza da se samo kroz iste moglo ostvariti odvajanje naroda u postratnom periodu i da je time sastavni i kljucni dio tog plana. Upravo zato su vecina zlocina planirani i izvedeni odozgo.
Ali početna priča (prije tebe) je bila da li je moguća etnoteritorijalizacija bez genocida i etničkih čišćenja. Čak i ovakva entietska linija bi postigla taj cilj ali ona se nesumljivo mogla povući i bolje. Recimo umjesto područja Grmeča, Sanice i Ključa, Federacija je mogla dobiti onaj dio sjeverno od Sanskog Mosta uključujući Kozarac i gradove Prijedor i Bosanski Novi te još pride Vlasenicu i Rogaticu (jer Grmeč je veliko područje pa bi ostalo da se nadoknadi). Da se to desilo, od onih brojki koliko je koga bilo prije rata na području RS-a, morali bi oduzeti cca 54.000 Bošnjaka, 22.000 Srba i 6.000 Hrvata. Pa bi imali 387 hiljada Bošnjaka i 848 hiljada Srba. Umjesto 441 hiljada Bošnjaka i 870 hiljada Srba koliko je bilo po Daytonskoj liniji.
Jer ako Srbi ne mogu ziviti skupa sa Bosnjacima kada su manjina, ne mogu ni Bosnjaci sa Srbima.
Bez zlocina i posebno genocida, upitno je da li bi se ljudi iselili iz Sarajeva. I kada bi se iselili, vjerovatno bi se brzo vratili.
- no_mani=no_fjučr
#295 Re: Talasi referenduma
@vakopa
Ni Vojvodina nije sigurna , a gdje BiH!Ne možete vi ništa da nudite Srbima što je već naše. Bosna je vjekovna srpska zemlja i trenutno imamo državnu vlast na 49% +2-3% BiH na opštinskom nivou u Drvaru, Grahovu i Glamoču.
- Mister Yes
#296 Re: Talasi referenduma
Koga briga kako se zovu. To je 1500 građana Sarajeva. Naših prijatelja i saboraca.madner wrote:Inace od VRS je u opsadi Sarajeva stradalo i oko 1500 Srba, tako da nije imalo ni izbliza efekt Srebrenice.
Ali pazi, sve da nije niko ubijen, činjenica je da se uništavao grad. Zapaljene su vijećnica, pošta, zetra, masa nebodera i zgrada. Uništena ekonomija. A jeste se i ubijalo. Strašno mnogo. Oni su otišli plašeći se osvete sarajlija za ono šta su 4 godine radili Sarajevu i sarajlijama. U to doba nije bilo presude za genocid niti su sarajevski srbi znali da je u Srebrenici bio genocid.
I druga stvar, išlo se po naredbi. Koliko hoćeš svjedočenja da su vojne patrole išle od kuće do kuće i provjeravale da li se ljudi pakuju. To bi se desilo svakako jer je to strateški potez vodstva RS-a da tim ljudima nasele Brčko, Zvornik i slične gradove u kojima su Bošnjaci bili većina. Ali i da ne bude multietničko Sarajevo koje bi kao takvo moglo biti sjeme oporavka multietničke BiH. Znaš i ti da bi se to desilo svakako samo se malo praviš blesav.
Naravno. Ali samo ako imaju snage da podignu oružanu pobunu i zatim ne budu poraženi to jest primoraju vladine snage na pregovore. Da ponovimo jer ovo vrijedi i za države i za entitete i za bilo koju drugu situaciju kada hoćeš autonomiju:madner wrote:Samo sto ako je dozvoljeno povlaciti nekome takve linije, dozvoljeno je onda i drugoj strani unutar te teritorije.
Mister Yes wrote:Uputstvo za sticanje autonomije:
1. Pokrenuti oružanu pobunu na teritoriji na kojoj si većina. Preduslov za ovo je da imaš dovoljno snage da to izvršiš a da te vladine snage ne poraze. U tu svrhu možeš koristiti pomoć iz vana kao i pomoć velikih sila ako si u mogućnosti. Cilj je primorati vladine snage na pregovore.
2. Kada se izboriš za pregovore (što znači da te vladine snage nisu uspjele poraziti) onda na tim pregovorima izboriti pod jedan teritorijalnu jedinicu koja će biti izborna jedinica (zagarantovano učešće u vlasti na državnom nivou) i pod dva mogućnost veta na državnom nivou. Ova mogućnost veta je ključna za buduće korake.
3. Koristiti mogućnost veta za blokiranje kad god nešto nije po tvom. Na taj način primoravaš većinski narod na jednu od tri opcije:
a) podjelu zemlje
b) pokušaj većinskog naroda da ukine tvoju autonomiju koji bi naravno vodio u rat
c) prepuštanje tebi kao manjinskom narodu da praktično upravljaš državom
4. U slučaju rata kojim bi većinski narod pokušao ukinuti tvoju autonomiju i mogućnost veta, pozvati se na Deklaraciju OUN iz 1981.godine (pravo otpora nacionalnih manjina prema nedemokratskim režimima i pravo na opstanak kada je ugrožen od strane režima) čime bi stekao uslove i po međunarodnom pravu na odcjepljenje.
Dakle ključna su prva dva koraka. Ako se izboriš za mogućnost veta to je praktično to i dalje samo čekaš da većinskom narodu dojadi tvoje blokiranje. A ako mu nikada ne dojadi još bolje. Praktično kao manjina kontrolišeš državu.
Kakvo vraćanje. Pa i danas se odvijaju migracije "ka svojima" i odvijat će se i u budućnosti. Ne znam samo da li lažeš i sebe ili samo nas koji čitamo tvoje gluposti.madner wrote:Bez zlocina i posebno genocida, upitno je da li bi se ljudi iselili iz Sarajeva. I kada bi se iselili, vjerovatno bi se brzo vratili.
- Mister Yes
#297 Re: Talasi referenduma
Borba za pravdu i poštenje je univerzalna vrijednost kojoj svi trebamo težiti. Makar bili u manjini i bez šanse da je postignemo. Hajde da ti i ja, kao dva dobra insana, promovišemo rješenja koja nikoga ne diskriminiraju. Pa makar bila nemoguća.Skijaš wrote: Granice istih je u BiH nemoguće dogovoriti, dakle predlažeš nemoguće rješenje.
- Skijaš
#298 Re: Talasi referenduma
Podjela je diskriminirajuća, podjela kakvu ti predlažeš je štetna i po značajan dio Hrvata, i po značajan dio Bošnjaka i po značajan dio Srba. A isti je slučaj i sa svakim drugim modelom podjele, nema te podjele kojom se ne zavaljuje ogroman broj ljudi.Mister Yes wrote:Borba za pravdu i poštenje je univerzalna vrijednost kojoj svi trebamo težiti. Makar bili u manjini i bez šanse da je postignemo. Hajde da ti i ja, kao dva dobra insana, promovišemo rješenja koja nikoga ne diskriminiraju. Pa makar bila nemoguća.Skijaš wrote: Granice istih je u BiH nemoguće dogovoriti, dakle predlažeš nemoguće rješenje.
- Krstan
#299 Re: Talasi referenduma
Slično su i Srbi govorili za slučaj otcjepljenja republika nekadašanje SFRJ no međutim ali ako zapad odluči da prizna neku državoliku tvorevinu za državu,priznaje je u njenim aktuelnim granicama.zavrzlama wrote:
Krajnji i jedini cilj srpske politike u BIH je secesija rs-a od BIH,oni tacno znaju da ta secesija iako prodje dozvolu MZ nece biti u sadasnjem teritorijalnom dejtonskom uredjenju,
- Mister Yes
#300 Re: Talasi referenduma
Kakva podjela? Ja predlažem da se kolektivna prava štite administrativnim jedinicama umjesto da se štite kvotama kojima se narušavaju prava pojedinaca. NIkakvu podjelu ne predlažem. Samo administrativne jedinice. Čak šta više, ne predlažem ni da se crtaju nove karte tih administrativnih jedinica. Već imamo dva entiteta, jedan distrikt i 10 kantona. Sasvim dovoljno administrativnih jedinica da se štite prava kolektiviteta. Potrebno je samo ukinuti kvote koje su diskriminirajuće i uvesti sistem koordinacije kako bi govorili jednim jezikom. Dakle tražim isto ono što traži EU da bi ova zemlja ušla u porodicu evropskih zemalja. Uostalom, evo da opet ponovimo moj prijedlog koji je tebi neprihvatljiv:Skijaš wrote: Podjela je diskriminirajuća, podjela kakvu ti predlažeš je štetna i po značajan dio Hrvata, i po značajan dio Bošnjaka i po značajan dio Srba.
Gdje tu vidiš podjelu i crtanje novih karata?Mister Yes wrote:
Idealno bi bilo da se konstitutivnost izbaci iz svih ustava i da imamo dva građanska entiteta koji formiraju zajedničke institucije po principu 50-50. Kantoni mogu ostati (svih 10) a umjesto doma naroda u Federaciji napraviti dom kantona. Iz ustava potpunu izbaciti spominjanje Bošnjaka, Srba i Hrvata. Samo tako ćemo imati sve građane ravnopravne. Sve dok se Bošnjaci, Srbi i Hrvati ustavno ističu ispred ostalih imaćemo državu koja krši ljudska prava. Dakle izbaciti tu nakaradnost iz ustava i napraviti sve ljude ove zemlje ravnopravnim. Jel može?
Imamo dovoljno administrativnih jedinica. Sada to samo fino urediti i izbaciti proklete kvote.